Σάββατο, 13 Απρ, 2024
Ακτιβιστές για το κλίμα διαμαρτύρονται μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της BlackRock στη Νέα Υόρκη στις 29 Οκτωβρίου 2022. (KENA BETANCUR/AFP via Getty Images)

Το ΚΚ Κίνας επαναφέρει υποχρεωτικές μάσκες και εμβολιασμούς COVID-19, ενώ παράλληλα αναφέρει λιγότερους θανάτους εν μέσω της επιδημίας πνευμονίας

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) επανέφερε ορισμένα μέτρα ελέγχου του COVID-19, συμπεριλαμβανομένων νέων εντολών για μάσκες και εμβολιασμούς, καθώς η επιδημία αυτού που αποκαλεί “άτυπη πνευμονία” συνεχίζει να προκαλεί χάος σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι εντολές σηματοδοτούν τη σοβαρότητα της επιδημίας στην Κίνα. Την ίδια στιγμή, το καθεστώς συνεχίζει να αποφεύγει να παραδεχτεί ότι αυτό το κύμα «πνευμονίας», το οποίο συσσωρεύεται εδώ και τρεις μήνες, είναι πιθανότατα ένα ακόμη κύμα COVID-19.

Στα επίσημα στοιχεία των κρουσμάτων COVID-19 για τον Νοέμβριο -τα οποία έχουν αμφισβητηθεί από το κοινό- οι αρχές ανέφεραν μείωση του αριθμού των λοιμώξεων σε σύγκριση με τον Οκτώβριο. Εν τω μεταξύ, ειδικοί με έδρα την Κίνα λένε ότι η κορύφωση της μόλυνσης αναμένεται τον Ιανουάριο.

Ισχυρισμοί του ΚΚΚ

Σύμφωνα με έκθεση της 13ης Δεκεμβρίου του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου σημειώθηκαν 135 νέα σοβαρά κρούσματα μόλυνσης από τον COVID-19 και οκτώ θάνατοι σε ολόκληρη την ηπειρωτική Κίνα. Αντίθετα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ανέφεραν περίπου 19.444 εβδομαδιαίες νοσηλείες με COVID-19 από τις 25 Νοεμβρίου και τουλάχιστον 957 θανάτους. Ενώ τα δύο έθνη έχουν διαφορετικούς ορισμούς δεδομένων, η απόκλιση έχει κάνει τη διεθνή κοινότητα να επικρίνει το ΚΚΚ για την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τα κρούσματα COVID-19.

Το ΚΚΚ έχει κατηγορηθεί από τη διεθνή κοινότητα για σημαντική υποδήλωση των δεδομένων που σχετίζονται με τον COVID-19 και για συγκάλυψη της κλίμακας της επιδημίας στην ηπειρωτική Κίνα από το αρχικό ξέσπασμα στη Γουχάν στα τέλη του 2019. Ο COVID-19 αρχικά ονομαζόταν «πνευμονία της Γουχάν» λόγω της προέλευσης και των συμπτωμάτων της νόσου.

Και πάλι, οι επίσημα αναφερόμενοι αριθμοί έρχονται τώρα σε αντίθεση με τις συντριπτικές αναφορές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν υπερπλήρη κινεζικά νοσοκομεία, αυξανόμενους ισχυρισμούς για πνευμονία από «λευκό πνεύμονα» και αυξανόμενους θανάτους από πνευμονία σε ολόκληρη τη χώρα.

Συνολικά 5.255 τοπικά κρούσματα COVID-19 προκλήθηκαν από μεταλλαγμένα στελέχη της Όμικρον, που καλύπτουν 73 εξελικτικές παρακλάδια, ανέφεραν οι κινεζικές αρχές στην έκθεση του Νοεμβρίου. Τα κύρια επικρατέστερα στελέχη της παραλλαγής Όμικρον ήταν εκείνα της σειράς XBB. Τα περιστατικά σοβαρής νόσου ήταν χαμηλότερα από τους 24 θανάτους και τα 209 σοβαρά κρούσματα που αναφέρθηκαν επισήμως τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την έκθεση.

Κινέζοι πολίτες σε δυσπιστία

Οι Κινέζοι διαδικτυακοί χρήστες εξέφρασαν δυσπιστία για τους πρόσφατα δημοσιευμένους επίσημους αριθμούς.

Μια ανάρτηση αναφέρει: «Η έξαρση του COVID-19 είναι ήδη εκτός ελέγχου». Μια άλλη γράφει: «Έχω ήδη μολυνθεί από τον COVID-19 τρεις φορές. Δεν τους πιστεύω πια». Και μια άλλη έγραφε: «Παρακαλώ να λέτε λιγότερο σοβαρά αστεία όπως αυτό».

Γιατροί λοιμωδών νοσημάτων στη Σαγκάη, την επαρχία Ανχούι και σε άλλα μέρη δήλωσαν στον κορυφαίο κινεζικό ιατρικό ιστότοπο Yixue Jie στις 12 Δεκεμβρίου ότι ο αριθμός των μολύνσεων από τον COVID-19 στην Κίνα αυξάνεται. Προέβλεψαν μια κορύφωση των λοιμώξεων COVID-19 σε όλη την Κίνα περίπου την Πρωτοχρονιά και είπαν ότι οι υψηλοί αριθμοί μπορεί να συνεχιστούν μέχρι τα μέσα έως τα τέλη Ιανουαρίου 2024.

Η έκθεση της Yixue Jie επικαλείται επίσης ειδικούς σε θέματα παιδιατρικών λοιμώξεων που λένε ότι «εάν επικρατούν πολλαπλά παθογόνα μαζί, η υπερκείμενη σοβαρότητα και τα ποσοστά θνησιμότητας θα αυξηθούν απότομα».

Η Κίνα παλεύει με ένα κύμα λοιμώξεων που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, κορυφώθηκε στα μέσα Οκτωβρίου και επιδεινώθηκε ραγδαία τον Νοέμβριο, κατακλύζοντας τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Οι λοιμώξεις ήταν ιδιαίτερα σοβαρές στα παιδιά, πολλά από τα οποία εμφάνιζαν συμπτώματα «λευκού πνεύμονα» που είναι χαρακτηριστικό των σοβαρών κρουσμάτων COVID-19.

Ωστόσο, το ΚΚΚ απέφυγε να αναφερθεί στον COVID-19 ή στον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί τον COVID-19, αποδίδοντας αντ’ αυτού την επιδημία σε μυκοπλασματική πνευμονία, γρίπη, αναπνευστικό συγκυτιακό ιό και άλλα παθογόνα.

Εν τω μεταξύ, το καθεστώς επαναφέρει τους περιορισμούς κατά του COVID-19. Αναφέρεται ότι το Πεκίνο, η Σαγκάη και η Γκουανγκζού έχουν επαναλάβει τους ελέγχους PCR για τον COVID-19 σε αεροδρόμια, δημόσιες εκδηλώσεις και νοσοκομεία. Τα σχολεία σε όλη τη χώρα έχουν επίσης αρχίσει την απολύμανση του COVID-19 από τους «μεγάλους λευκούς» – το προσωπικό για την πανδημία COVID-19 που φοράει προστατευτικό ρουχισμό για όλο το σώμα.

Ο Σίμα Ναν, ένας από τους κορυφαίους προπαγανδιστές του καθεστώτος και κάτοικος του Πεκίνου, ανήρτησε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 13 Δεκεμβρίου λέγοντας ότι ο COVID-19 επιστρέφει και ότι το Πεκίνο ξεκίνησε πρόσφατα τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων.

Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας φορούν προστατευτικό ρουχισμό καθώς περπατούν για να απολυμάνουν μια περιοχή έξω από μια πολυκατοικία υπό λοκντάουν μετά από ένα κρούσμα COVID-19 στο Πεκίνο στις 9 Μαΐου 2022. (Φωτογραφία: Kevin Frayer/Getty Images)

 

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και μάσκες

Στις 11 Δεκεμβρίου, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μετέδωσε ότι το Πεκίνο ξεκίνησε τον εμβολιασμό COVID-19 κατά των στελεχών XBB για βασικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι. Σύμφωνα με το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CCDC), το κύριο στέλεχος του ιού που κυκλοφορεί σήμερα και προκαλεί λοιμώξεις COVID-19 είναι το XBB και οι υποπαραλλαγές του.

Μεταξύ 1ης και 3ης Δεκεμβρίου, η Κίνα ενέκρινε πέντε νέα κινεζικής κατασκευής εμβόλια COVID-19 για «επείγουσα χρήση». Όλα στοχεύουν στις παραλλαγές XBB.

Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, από τις 13 Δεκεμβρίου, πολλές πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη, η Σιάν, η Γουχάν, η Ντατόνγκ, η Γιαντάι, η Γκουανγκζού, η Σιανγιάνγκ, η Σουτσού, η Ναντσάνγκ και το Χαρμπίν, έχουν ξεκινήσει τον εμβολιασμό COVID-19 κατά των στελεχών XBB.

Άνθρωποι με προστατευτικές μάσκες περπατούν κατά μήκος της οδού Ναντζίνγκ στη Σαγκάη στις 11 Δεκεμβρίου 2022. (Hu Chengwei/Getty Images)

 

Το CCDC δημοσίευσε στις 9 Δεκεμβρίου νέες «οδηγίες» για μάσκες, οι οποίες επιβάλλουν στο κοινό να φοράει μάσκες σε διάφορους χώρους και σε ορισμένες περιπτώσεις για την πρόληψη «αναπνευστικών μολυσματικών ασθενειών».

Ανέφερε ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί από αναπνευστικές μολυσματικές ασθένειες όπως ο COVID-19, η γρίπη, η πνευμονία από μυκόπλασμα και η λοίμωξη από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό θα πρέπει να φορούν μάσκες σε κλειστούς δημόσιους χώρους ή όπου έχουν στενή επαφή με άλλους και να διατηρούν απόσταση από τους άλλους μικρότερη από ένα μέτρο. Όσοι έχουν συμπτώματα αναπνευστικών λοιμωδών νοσημάτων, όπως πυρετός, βήχας, ρινική καταρροή, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι και κόπωση, υποχρεούνται επίσης να φορούν μάσκες.

Το CCDC δήλωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υψηλής συχνότητας εμφάνισης αναπνευστικών λοιμωδών νοσημάτων, οι άνθρωποι θα πρέπει να φορούν μάσκες όταν προσέρχονται σε ιατρικά ιδρύματα για θεραπεία ή όταν συνοδεύουν ή επισκέπτονται ασθενείς. Όσοι επισκέπτονται ή εργάζονται σε οίκους ευγηρίας, ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας ή ιδρύματα παιδικής μέριμνας θα πρέπει επίσης να φορούν μάσκες, αναφέρεται.

Σύμφωνα με τις νέες «κατευθυντήριες γραμμές», οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και σε άλλους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ, των θεάτρων, των επιβατικών σταθμών, των ανελκυστήρων και άλλων κλειστών και πολυσύχναστων χώρων.

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς με χρόνια υποκείμενα νοσήματα και οι έγκυες γυναίκες πρέπει να φορούν μάσκες όταν πηγαίνουν σε κλειστούς δημόσιους χώρους και ότι οι άνθρωποι πρέπει να φορούν μάσκες όταν εργάζονται, σπουδάζουν ή ζουν με οποιονδήποτε έχει συμπτώματα αναπνευστικής μολυσματικής νόσου.

Οι εκτεταμένες νέες εντολές για τις μάσκες προκάλεσαν γρήγορα αναστάτωση στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένας διαδικτυακός χρήστης ανέφερε σε μια ανάρτηση: «Φαίνεται να είναι πραγματικά σοβαρό». Ένας άλλος ρώτησε: «Μήπως το επόμενο βήμα είναι να λοκντάουν και να κάνουμε μαζικές εξετάσεις PCR ;» Ένας άλλος ρώτησε: «Έχουν κατασκευαστεί τα αυτοσχέδια νοσοκομεία;».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε