Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024

Το νέο, ψηφιακό Shen Yun: «Shen Yun Creations»

Της Catherine Yang

Μετάφραση: Αλία Ζάε

Εδώ και πολλά χρόνια, οι φίλοι του παγκοσμίας φήμης θιάσου παραστατικών τεχνών Shen Yun [Shen Yun Performing Arts] ρωτούσαν από πού μπορούν να προμηθευτούν τις ηχογραφήσεις των κομματιών της ορχήστρας και αν αυτό θα γινόταν ποτέ διαδικτυακά. Μέχρι πρόσφατα, ο μόνος τρόπος να ακούσει κάποιος τη μουσική του Shen Yun – εξαιρουμένων λίγων αποσπασματικών ηχογραφήσεων – ήταν να παρακολουθήσει την παράσταση.

Όταν όμως, πριν από δυο χρόνια, η πανδημία επέφερε το κλείσιμο όλων των χώρων, και οι επτά ομάδες του Shen Yun αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις περιοδείες τους. Οι εβδομάδες έγιναν μήνες και τελικά ενάμισης χρόνος πέρασε μέχρις ώτου επιτραπούν και πάλι οι ζωντανές παραστάσεις παρουσία κοινού. Χιλιάδες άνθρωποι που είχαν αγοράσει εισιτήρια για τις περιοδείες του 2020 τα φύλαγαν ως κόρη οφθαλμού για δυο χρόνια, περιμένοντας να αρθούν οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί.

Κατά τη διάρκεια αυτών των δυο ετών, οι καλλιτέχνες του Shen Yun δεν έμειναν αδρανείς. Συνέχισαν να είναι δημιουργικοί και άρχισαν να δημοσιεύουν τη δουλειά τους διαδικτυακά. Πέρυσι, ανακοινώθηκε η ίδρυση του Shen Yun Creations, ενός συνδρομητικού ιστότοπου, που περιέχει βιογραφικά και συνεντεύξεις των χορευτών και μουσικών, εκπαιδευτικά βίντεο, βίντεο χορευτικών κομματιών προγενέστερων περιόδων, ματιές στην καθημερινή ζωή των χορευτών και μουσικών κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας, αλλά και οπερέτες και κομμάτια bel canto.

Στον ιστότοπο μας καλωσορίζει μια δήλωση του D.F., καλλιτεχνικού διευθυντή του Shen Yun:

«Ο Θίασος Παραστατικών Τεχνών Shen Yun είναι ο πρώτος παγκοσμίως θίασος κλασικού κινεζικού χορού και μουσικής. Με έδρα τη Νέα Υόρκη, ξαναζωντανεύει και σας μεταφέρει τον αυθεντικό, 5.000 χρόνων, παραδοσιακό πολιτισμό της Κίνας, ένα πολιτισμό εμπνευσμένο από τους θεούς. Ο κλασικός κινεζικός χορός, εθνικοί χοροί, χοροθέατρο, ορχηστρική μουσική συνοδεία και ορχηστρικά και φωνητικά σόλο συμβάλλουν στη δημιουργία μιας πλούσιας και βαθιάς εμπειρίας.

«Από την ίδρυσή του το 2006, οι παραστάσεις του Shen Yun έχουν ανέβει στα πιο αξιόλογα θέατρα ανά την υφήλιο και έχουν κερδίσει το θαυμασμό και την αγάπη του κόσμου. Σήμερα, σε μια προσπάθεια να καλύψουμε τις απαιτήσεις ενός μεγάλου, διεθνούς κοινού, σας παρουσιάζουμε μερικές από τις δημιουργίες του Shen Yun.»

Ο ιστότοπος είχε άμεσα μεγάλη απήχηση. Ακόμα και αφού το Shen Yun ξεκίνησε φέτος τις περιοδείες του – από το φθινόπωρο του 2021 μέχρι τα τέλη του Ιουλίου του 2022, αρκετούς μήνες περισσότερους δηλαδή από το συνηθισμένο τους πρόγραμμα – οι καλλιτέχνες του θιάσου παρουσιάζονται ιδιαίτερα δραστήριοι στην νέα τους διαδικτυακή πλατφόρμα.

Μια ματιά στο Shen Yun Creations

Στον ιστότοπο, μέσα από πολλά βίντεο, παρουσιάζεται λεπτομερώς η πρωτοποριακή χορευτική μέθοδος του Shen Yun.

Πιο συγκεκριμένα, στην κινεζική παράδοση υπάρχει μια τεχνική που αποκαλείται shen dai shou (το κορμί οδηγεί τα χέρια) και που θεωρείται το επιστέγασμα όχι μόνο της χορευτικής τέχνης, αλλά και των πολεμικών τεχνών, του οπερετικού χορού και άλλων συναφών τεχνών που χρησιμοποιούν το σώμα.

Πολλά έχουν χαθεί από τις μακραίωνες πολιτισμικές παραδόσεις της Κίνας από τότε που το κομμουνιστικό καθεστώς ανέλαβε τα ηνία της χώρας, αλλά όχι η φήμη του shen dai shou. Ωστόσο, καμία σχολή χορού στη χώρα δεν μπορεί πλέον να το διδάξει.

Το Shen Yun ιδρύθηκε κυρίως από καλλιτέχνες κινεζικής καταγωγής που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους αναζητώντας την ελευθερία. Ανέπτυξαν τη μέθοδο του shen dai shou και την ενέταξαν στην παιδαγωγική τους στην Ακαδημία Χορού Fei Tian (Φέι Τιέν), που επίσης ίδρυσαν, σε βαθμό που είναι πια προαπαιτούμενο για κάθε χορευτή του θιάσου.

Είναι μια τόσο περιζήτητη μέθοδος, ώστε στον τελευταίο Διεθνή Διαγωνισμό Κλασικού Κινεζικού Χορού του NTD, συμμετείχαν χορευτές που, κατά τα λεγόμενά τους, ταξίδεψαν στη Νέα Υόρκη από την Ταϊβάν κυρίως για να μάθουν το shen dai shou από τους συναδέλφους τους που προέρχονταν από την Ακαδημία Χορού Fei Tian.

Στο Shen Yun Creations, οι χορευτές παρουσιάζουν αυτήν τη «χαμένη τεχνική» σε μια σειρά από βίντεο, που ξεκινούν από το επίπεδο του αρχάριου και φτάνουν στο επίπεδο του προχωρημένου στον κλασικό κινεζικό χορό.

Η Epoch Times είναι χορηγός επικοινωνίας του Shen Yun Performing Arts από το 2006.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε