Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Τέλος της παράστασης του Σεν Γιουν στο Λίνκολν Σέντερ στη Νέα Υόρκη, στις 11 Μαρτίου 2020. (Edward Dye/The Epoch Times)

Το Shen Yun επιστρέφει για το 2021

Με την πρώτη νότα, με τον πρώτο χτύπο του γκονγκ, το κοινό ξέρει ότι πρόκειται να παρακολουθήσει κάτι ξεχωριστό. Μια ορχήστρα, που αναμειγνύει τις μουσικές παραδόσεις της αρχαίας Κίνας και της κλασικής Δύσης, ξεκινά να παίζει. Η αυλαία σηκώνεται, αποκαλύπτοντας έναν λαμπερό νέο κόσμο με παραδεισένια χρώματα. Το Shen Yun Performing Arts, αγαπημένο παγκοσμίως, επιστρέφει από αυτό τον μήνα στη σκηνή, με πρώτο σταθμό το Στάμφορντ, στο Κονέκτικατ.

Με έδρα τη Νέα Υόρκη, το Shen Yun (Σεν Γιουν) έχει αναδειχθεί στον πρώτο θίασο κλασικού κινεζικού χορού στον κόσμο, μέσα σε μόλις δώδεκα χρόνια, αναβιώνοντας μια αρχαία μορφή τέχνης, την οποία το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας είχε σχεδόν εξαφανίσει. Το 2006, συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο – κάποιοι από αυτούς είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την Κίνα λόγω των διώξεων που υφίσταντο εκεί – και σχημάτισαν έναν θίασο που θα ξαναζωντάνευε τον 5.000 ετών κινεζικό πολιτισμό και θα παρουσίαζε την αληθινή κινεζική κουλτούρα στον κόσμο. Μέχρι σήμερα, παραμένει ο μοναδικός θίασος που παρουσιάζει τον κλασικό κινεζικό χορό διεθνώς και το κοινό τους συνεχώς διευρύνεται. Μετά από το παρατεταμένο κλείσιμο των θεάτρων λόγω της πανδημίας, αυτό το κοινό περιμένει την επιστροφή του Shen Yun με ανυπομονησία!

Στο Θέατρο Παλλάς του Στάμφορντ, το Shen Yun θα δώσει τρεις παραστάσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο της 26ης και 27ης Ιουνίου. Παρόλο που η αναγγελία έγινε μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ήδη τα εναπομείναντα εισιτήρια είναι ελάχιστα. Μέσα σε τέσσερεις μέρες, είχαν πουληθεί σχεδόν τα 2/3 των εισιτηρίων.

Αυτό το καλοκαίρι, ο θίασος προβλέπεται να δώσει παραστάσεις στο Κολοράντο, τη Νότια Ντακότα, την Ουάσινγκτον και το Τέξας. Το πρόγραμμα της περιοδείας για το 2021-2022 είναι ακόμα υπό διαμόρφωση και η διαδικτυακή ατζέντα στο ShenYun.com συνεχώς ανανεώνεται, καθώς όλο και περισσότερες πόλεις προσκαλούν τον θίασο.

Ο παραδοσιακός πολιτισμός της Κίνας θεωρείται δοσμένος από τους θεούς και αυτό αντανακλάται στο όνομα του Shen Yun, που σημαίνει «η ομορφιά θεϊκών όντων που χορεύουν». Μια συνηθισμένη παράσταση απαρτίζεται από περίπου 20 σκετς, που περιλαμβάνουν κλασικούς κινεζικούς χορούς από διάφορες δυναστείες, αναπαραστάσεις διάσημων ηρωικών μορφών και ιστοριών, εθνικούς και λαϊκούς χορούς από τις περισσότερες από 50 εθνικές μειονότητες που ζουν στην Κίνα, μπελ κάντο (bel canto) πρωτότυπων τραγουδιών στην κινεζική γλώσσα. Το Shen Yun έχει περισσότερους από έναν περιοδεύοντες θιάσους, κάθε ένας από τους οποίους συνοδεύεται κι από μια ορχήστρα που παίζει πρωτότυπα έργα, φημισμένη για την αρμονική ενσωμάτωση των κλασικών κινεζικών οργάνων και αρχαίων μελωδιών στο κλασικό σύνολο της Δυτικής ορχήστρας.

Όπως έχει ήδη καταγράψει η Epoch Times πολλές φορές, το κοινό συχνά περιγράφει μια ιδιαίτερη ανάλαφρη αίσθηση, μια αίσθηση ανύψωσης, που τους χαρίζει η παράσταση, και επαινούν τόσο το θετικό όραμα που εκφράζει το Shen Yun όσο και την καλλιτεχνική του αρτιότητα. Οι περισσότεροι θεατές μαθαίνουν για πρώτη φορά την αληθινή φύση του κινεζικού πολιτισμού – τον οποίο το κινεζικό καθεστώς επιμελώς προσπαθεί να εξαφανίσει, όλα τα χρόνια της ηγεμονίας του.

Εξαιτίας της αποστολής του να διαδώσει τον αληθινό κινεζικό πολιτισμό, το Shen Yun όχι μόνο απαγορεύεται να παίξει στην ίδια την Κίνα, αλλά επιπλέον, το ΚΚΚ επανειλημμένα έχει παρέμβει προσπαθώντας να μειώσει το κύρος του θιάσου και να ματαιώσει τις παραστάσεις του. [Στην Ελλάδα, αυτές οι προσπάθειες πέτυχαν εν μέρει το 2010, όταν παραστάσεις του Shen Yun που είχαν προγραμματιστεί να παρουσιαστούν στο Μέγαρο Μουσικής ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή από το θέατρο. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά, μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο της Epoch Times: Όταν η κινέζικη πρεσβεία αποφάσισε τι θα δει το ελληνικό κοινό.

Μερικές ημέρες πριν ξεκινήσουν τα εκτεταμένα λοκντάουν πέρυσι, το κοινό του Shen Yun έστελνε μηνύματα στον θίασο γεμάτα ενθουσιασμό και ευγνωμοσύνη:

«[Το Shen Yun] με κάνει να νιώθω – τώρα εν μέσω πανδημίας – πως βρίσκομαι σε ένα καλό μέρος. Πιστεύω πως με κάνει να εκτιμώ την πραγματική αξία της τέχνης, την πραγματική αξία του χορού. Κι έτσι γεμίζω με ενθουσιασμό και θετικά συναισθήματα» λέει ο Νταν Μπόλεν, που έχει Γραφείο Ευρέσεως Εργασίας στο Σκότνταιηλ της Αριζόνα και παρακολούθησε μια παράσταση του Σεν Γιουν στο θέατρο Ικέντα στο Mesa Arts Center, στις 13 Μαρτίου 2020.

Στο Μονπελιέ της Γαλλίας, ο Γαλλο-Ισπανός πιανίστας Εμμανουέλ Φερρέρ-Λαλό είπε ότι τα μέλη του θιάσου ήταν εξαιρετικά από κάθε άποψη. «Υπήρχε ένα απτό μήνυμα, ένα πνευματικό μήνυμα. Αυτή η παραδοσιακή άποψη είναι επίσης πολύ σημαντική. Οι παραδόσεις πρέπει να διατηρούνται» είπε στο Corum, στις 12 Μαρτίου 2020. «Μέσα από τις κινήσεις τους, οι χορευτές πραγματικά εξέφραζαν και μας μετέφεραν πολλά πράγματα, συναισθήματα και εντυπώσεις – ήταν εξαιρετικά καλοκαμωμένο!»

Στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, ένας Αυστραλο-Ταϊβανός επιχειρηματίας, ο κ. Λου, αγόρασε 120 εισιτήρια για να δωρίσει στους πυροσβέστες της Νότιας Ουαλίας και τις οικογένειές τους – σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις σκληρές προσπάθειες που κατέβαλλαν καταπολεμώντας τις εκτεταμένες πυρκαγιές του καλοκαιριού, που είχε τροφοδοτήσει η τριετής ξηρασία. Οι θυσίες τους συγκίνησαν τον κ. Λου και τον παρακίνησαν να τους προσφέρει μια ευκαιρία να απολαύσουν κάτι όμορφο μαζί με τις οικογένειές τους – τι καλύτερο από το αναζωογονητικό θέαμα του Shen Yun;

«Είχα συγκινηθεί βαθύτατα την πρώτη φορά που είδα το Σεν Γιουν» είπε. «Δεν μπορώ να βάλω σε λέξεις το είδος του αισθήματος που ένιωσα».

Μετάφραση: Αλία Ζάε

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

 

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε