Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023
Το λογότυπο του Twitter φαίνεται σε μια πινακίδα στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια στις 4 Νοεμβρίου 2016. (Josh Edelson/AFP via Getty Images)

Το Twitter λογοκρίνει όλο το περιεχόμενο της Epoch Times

Η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης «πρέπει να δώσει εξηγήσεις γι' αυτή την εξωφρενική πράξη λογοκρισίας», λέει ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο

Το Twitter επέβαλε στις 28 Ιουλίου αποκλεισμό όλου του περιεχομένου της εφημερίδας The Epoch Times χωρίς εξηγήσεις, εγείροντας περαιτέρω ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου στην πλατφόρμα και προκαλώντας την οργή τριών Αμερικανών γερουσιαστών.

Η πλατφόρμα επέβαλε προειδοποίηση σε όλους τους συνδέσμους από τους Epoch Times. Το κλικ σε έναν σύνδεσμο οδηγεί τους χρήστες σε μια σελίδα με τίτλο «Προειδοποίηση: Αυτός ο σύνδεσμος μπορεί να είναι μη ασφαλής», η οποία προτρέπει τους χρήστες να επιστρέψουν στην προηγούμενη σελίδα.

«Ο σύνδεσμος στον οποίο προσπαθείτε να έχετε πρόσβαση έχει αναγνωριστεί από το Twitter ή τους συνεργάτες μας ως δυνητικά spammy ή μη ασφαλής», ανέφερε η προειδοποίηση, επικαλούμενη την πολιτική URL του Twitter.

Η ειδοποίηση ανέφερε ότι ο σύνδεσμος θα μπορούσε να εμπίπτει σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις κατηγορίες: «κακόβουλους συνδέσμους που θα μπορούσαν να υποκλέψουν προσωπικές πληροφορίες ή να προκαλέσουν βλάβη σε ηλεκτρονικές συσκευές», «spammy συνδέσμους που παραπλανούν τους ανθρώπους ή διαταράσσουν την εμπειρία τους», «βίαιο ή παραπλανητικό περιεχόμενο» ή «περιεχόμενο που αν αναρτηθεί απευθείας στο Twitter, αποτελεί παραβίαση των κανόνων του Twitter».

Η προειδοποιητική σελίδα του Twitter επιτρέπει στους χρήστες να προχωρήσουν στον σύνδεσμο των Epoch Times αν κάνουν κλικ στη λέξη “continue” στο κάτω μέρος της σελίδας.

Η πλατφόρμα δεν έχει απαντήσει σε πολλαπλά αιτήματα των Epoch Times για διευκρινίσεις.

(L-R) Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο και ο γερουσιαστής Ρον Τζόνσον. (Saul Loeb-Pool/Getty Images & Toni Sandys-Pool/Getty Images)

 

Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, αντιπρόεδρος της Επιλεκτικής Επιτροπής Πληροφοριών, ο γερουσιαστής Ρον Τζόνσον, ο οποίος είναι μέλος της Μόνιμης Υποεπιτροπής Ερευνών, και ο γερουσιαστής Ρικ Σκοτ, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Υποθέσεων, κατήγγειλαν την κίνηση αυτή ως πράξη λογοκρισίας.

«Το Twitter μπλοκάρει όλους τους συνδέσμους προς τους @EpochTimes, συμπεριλαμβανομένης μιας ιστορίας για έναν επιζώντα της εμπορίας ανθρώπων, και τους χαρακτηρίζει ως “spammy” και “μη ασφαλείς”. Το Twitter πρέπει να δώσει εξηγήσεις για αυτή την εξωφρενική πράξη λογοκρισίας», έγραψε ο Ρούμπιο σε ένα tweet στις 29 Ιουλίου.

Ο Τζόνσον χαρακτήρισε την ενέργεια του Twitter ως «ανησυχητική».

«Το Twitter λογοκρίνει τους @EpochTimes με το πρόσχημα της ‘μη ασφαλούς’ ομιλίας. Θυμάστε τι συνέβη την τελευταία φορά που τα εταιρικά μέσα ενημέρωσης και οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας προσπάθησαν να λογοκρίνουν την έρευνά μου για τη διαφθορά του Χάντερ Μπάιντεν;», έγραψε. «Η αλήθεια πάντα υπερισχύει».

Ο Σκοτ ρώτησε το Twitter σε ένα tweet στις 29 Ιουλίου: «Πού είναι ο σεβασμός για την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του Τύπου, Twitter».

«Όλοι θυμόμαστε τη μεροληπτική λογοκρισία σας στην [The New York Post] και πώς τελείωσε αυτό για εσάς», ανέφερε ο Σκοτ.

Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Ρικ Σκοτ μιλά στους δημοσιογράφους μετά από γεύμα της Ρεπουμπλικανικής Γερουσίας στο κτίριο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον στις 15 Ιουνίου 2021. (Kevin Dietsch/Getty Images)

 

Λογοκρίθηκε μια συνέντευξη για την εμπορία ανθρώπων

Μεταξύ των πρώτων που επλήγησαν από τον αποκλεισμό του Twitter ήταν η Ελίζα Μπλού, μια επιζήσασα από εμπορία ανθρώπων. Σε μια συνέντευξη που έκανε πρεμιέρα την Πέμπτη, η Μπλού μοιράστηκε για το πώς οι κακοποιοί την προετοίμαζαν εκμεταλλευόμενοι τα τρωτά της σημεία.

Η Μπλού προσπάθησε να αναδημοσιεύσει τον σύνδεσμο μετά την παρακολούθηση της συνέντευξης και προς έκπληξη και απογοήτευσή της διαπίστωσε ότι «δεν μπορούσε καν να κάνει κλικ στον σύνδεσμο».

«Είμαι αρκετά απογοητευμένη που ο σύνδεσμος της συνέντευξης χαρακτηρίστηκε ως μη ασφαλής, επειδή δεν είναι μη ασφαλής», δήλωσε στους Epoch Times.

«Βλέποντας τη συνέντευξη, ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι είναι αρκετά εκπαιδευτική», είπε. «Δεν μίλησα για κάτι που δεν ήταν πραγματικό. Προσπαθούσα πραγματικά απλώς να εκπαιδεύσω, να ευαισθητοποιήσω και να επιστήσω την προσοχή στο θέμα».

Πρόσθεσε ότι ο σύνδεσμος φαινόταν να είναι προσβάσιμος όταν προβλήθηκε για πρώτη φορά η συνέντευξη, αλλά μπλοκαρίστηκε κάποια στιγμή μετά.

Το Twitter στοχεύει τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όχι τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης

Η Epoch Times ιδρύθηκε το 2000 από Κινέζους Αμερικανούς που έφυγαν από την κομμουνιστική Κίνα και προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης για να μεταφέρουν μη λογοκριμένες και αληθινές πληροφορίες στον κόσμο.

Τουλάχιστον 10 μέλη του προσωπικού των Epoch Times συνελήφθησαν εκείνη τη χρονιά στην Κίνα, ενώ ένας αρχισυντάκτης πέρασε μια δεκαετία στη φυλακή.

Παρότι δραστηριοποιείται εκτός Κίνας, το μέσο ενημέρωσης παρέμεινε σταθερός στόχος επιθέσεων από το κινεζικό καθεστώς τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Το τυπογραφείο της έκδοσης των Epoch Times στο Χονγκ Κονγκ έχει υποστεί μια σειρά βίαιων διαρρήξεων, συμπεριλαμβανομένων εμπρησμών, κατά τη διάρκεια των ετών, που θεωρούνται ως προσπάθειες του Πεκίνου να εκφοβίσει την έκδοση. Σε επίσημη δήλωσή του πέρυσι, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε την επίθεση εναντίον δημοσιογράφου των Epoch Times στο Χονγκ Κονγκ.

Αντίθετα, μεγάλα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης παραμένουν προσβάσιμα στην πλατφόρμα μέχρι την ώρα του Τύπου.

Ο Τζέφρι Τάκερ, συνεργάτης της εφημερίδας The Epoch Times, εξέφρασε επίσης το σοκ του.

«Οι @EpochTimes, ολόκληρη η πλατφόρμα των μέσων ενημέρωσης, έχει κηρυχθεί από το Twitter μη ασφαλή. Αυτό με συγκλονίζει, αν και νόμιζα ότι είχα ξεπεράσει το σοκ σε αυτό το σημείο», έγραψε.

Ο Ivan Pentchoukov συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε