Τρίτη, 16 Απρ, 2024
Εθελοντές της ομάδας Blue Sky Rescue με προστατευτικά κοστούμια απολυμαίνουν την αγορά χονδρικής Γιουέγκε-τζουάνγκ, μετά από νέα κρούσματα COVID-19 στο Πεκίνο, 16 Ιουνίου 2020. (China Daily via Reuters)

Η αναζωπύρωση του ιού στο Πεκίνο αναγκάζει τους επικεφαλής να παραδεχτούν την κρίση

Μια πρόσφατη αναζωπύρωση του ιού του ΚΚΚ στην πρωτεύουσα της Κίνας ανάγκασε τους ανώτερους αξιωματούχους να προειδοποιήσουν ότι μια ακόμα χειρότερη κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί.

Οι αρχές έχουν κλείσει όλες τα οικιακά συγκροτήματα από τις 17 Ιουνίου, μετά από δεκάδες κρουσμάτων από την αγορά τροφίμων Σινφαντί, στην οποία τα καταστήματα στείνονται χωρίς σχέδιο. Το Πεκίνο προσπαθεί τώρα να ελέγξει τις μετακινήσεις εντός και εκτός της πόλης, σταματώντας τρένα και ακυρώνοντας σχεδόν το 70 τοις εκατό των πτήσεων στα δύο διεθνή αεροδρόμιά του. Όλα τα σχολεία έχουν τεθεί σε αναστολή.

Το Πεκίνο ανέφερε επίσημα 137 νέα κρούσματα μέχρι τις 17 Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένου ενός άλματος 33 σε 24 ώρες. Οι αρχές ανέφεραν μικροότερους των πραγματικών αριθμούς παλιότερα. Ωστόσο, τα πολλαπλά κρούσματα ώθησαν τις υγειονομικές αρχές να αρχίσουν μαζικές εξετάσεις. Η αύξηση είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική δεδομένου ότι η Κίνα είχε λάβει πολύ βαριά μέτρα για να κρατήσει τον ιό έξω από το πολιτικό της κέντρο.

«Το ξέσπασμα του ιού στο Πεκίνο εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανοδική τάση. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι σημαντικός και ο έλεγχος είναι δύσκολος», δήλωσε ο Πανγκ Σινγκχουό, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της πόλης, σε συνέντευξη Τύπου.

Το νέο κύμα κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα ώθησε τον Κινέζο επικεφαλής Σι Τζινπίνγκ να ονομάσει τον έλεγχο του ιού ως το «πιο σημαντικό και πιεστικό έργο», σύμφωνα με αναφορές κρατικών μέσων σε μια πολιτική συνάντηση της 16ης Ιουνίου στο Πεκίνο.

Σημειώνοντας την απότομη αύξηση των φορέων, ο Γιανγκ Τζαντσιού, καθηγητής στο εργαστήριο ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Γουχάν, υποψιάστηκε ότι ο ιός μπορεί να επανεμφανίστηκε ως πιο μεταδοτικός από ό,τι στην Γουχάν. Ο ιός πολλαπλασιάζεται γρηγορότερα τον χειμώνα και η καλοκαιρινή ζέστη θα έπρεπε να είχε δυσκολέψει την ανάπτυξή του, δήλωσε ο Γιανγκ σε κρατικά μέσα.

Εάν ο ιός στο Πεκίνο είναι πιο μεταδοτικός, θα εμφανιστούν νέες προκλήσεις για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εμβολίου, σημείωσε.

Το ξέσπασμα στο Πεκίνο έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον τέσσερις άλλες επαρχίες σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Χεμπέι, της βορειοανατολικής επαρχίας Λιαονίνγκ, της Σιτσουάν στα νοτιοδυτικά και Τζετζιάνγκ στην ανατολική ακτή της Κίνας. Αρκετές άλλες επαρχίες έχουν θέσει περιορισμούς σε ταξιδιώτες από το Πεκίνο.

Μια πόλη στο μεταίχμιο

Η εντεινόμενη μεταδοτικότητα, η οποία προήλθε από το νότιο προάστιο του Πεκίνου σύμφωνα με τις αρχές, αναγκάζει κατοίκους, όπως την κ. Τσεν, να επιστρέψουν σε κατ΄ οίκον περιορισμό, μετά από εβδομάδες χαλάρωσης των μέτρων.

«Είναι πολύ τρομακτικό», δήλωσε η Τσεν στην Epoch Times στις 16 Ιουνίου, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι υποχρεώθηκαν και πάλι να σαρώνουν τον κωδικό υγείας στα τηλέφωνά τους για να εισέλθουν ή να εγκαταλείψουν το συγκρότημα κατοικιών τους. «Άρχισα να σκέφτομαι ότι είχε τελειώσει, αλλά ξαφνικά εντείνεται πάλι».

Άτομα που είχαν επαφή με την ανοιχτή αγορά Σινφαντί ή με κάποιον που είχε επαφή, περιμένουν για εξέταση νουκλεϊκού οξέος για την COVID-19 σε ένα κέντρο εξετάσεων, 17 Ιουνίου 2020, Πεκίνο. (Lintao Zhang/Getty Images)

 

Περίπου 356.000 άνθρωποι στο Πεκίνο έχουν υποβληθεί σε εξέταση για τον ιό. Η Τσεν, που ζει στην περιοχή Τσάογιανγκ, είπε ότι παραγγέλνει το μεγαλύτερο μέρος της τροφής της διαδικτυακά για να αποφύγει να βγει έξω.

«Δεν βλέπεις πολλούς ανθρώπους στους δρόμους τώρα», είπε. Έχει σταματήσει να τρώει ωμά αγγούρια, την καλοκαιρινή της λιχουδιά, επειδή φοβάται μήπως προέρχονται από την αγορά Σινφαντί, για την οποία οι αρχές δήλωσαν ότι είναι η πηγή του νέου κύματος. Αποφεύγει επίσης το κρέας και τα θαλασσινά, καθώς οι κινεζικές αρχές είπαν πως ο εισαγόμενος σολωμός ευθύνεται για το ξέσπασμα μετά την ανίχνευση του ιού σε μια σανίδα κοπής σολωμού στην αγορά —  παρ’ όλο που οι ειδικοί έχουν πει ότι τα μολυσμένα ψάρια δεν μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια.

Η Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων της Νορβηγίας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα ψάρια μπορούν να μολυνθούν. Στις 17 Ιουνίου, ο υπουργός αλιείας και θαλασσινών της σκανδιναβικής χώρας είπε ότι μπορούν να «ξεκαθαρίσουν την αβεβαιότητα» ότι ο σολωμός τους θα μπορούσε να είναι η πηγή.

Ενώ η Τσεν δεν έχει πάει στην αγορά Σινφαντί, δεν μπορεί να είναι σίγουρη αν καταναλώνει φαγητό από την αγορά, καθώς φορτηγά από την Σινφαντί περνούν συχνά από τις γειτονιές —  συμπεριλαμβανομένης της δικής της —  για να πουλήσουν λαχανικά, είπε.

«Η [γεωγραφική τους] κάλυψη τους είναι απλώς τεράστια», είπε.

Προμήθειες

Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά πέντε φορές τις τελευταίες ημέρες, λέει ο κ. Λι, ο οποίος ζει στην περιοχή Σιτζινγκσάν στο δυτικό τμήμα του Πεκίνου.

Πανικόβλητοι κάτοικοι έχουν αδειάσει ράφια λαχανικών στο σούπερ μάρκετ κοντά στο σπίτι του, είπε σε συνέντευξη. Έχει αποθηκεύσει στο σπίτι του εκατοντάδες κιλά ρυζιού και 100 λίτρα νερού αφού διάβασε για πιθανή έλλειψη τροφής και λέει στους φίλους του να κάνουν το ίδιο.

Το συνέκρινε με την αγορά ασφάλισης.

«Φυσικά δεν θέλουμε να δούμε ατυχήματα, αλλά αν συμβούν, τουλάχιστον δεν θα είμαστε στην χείριστη κατάσταση», είπε.

Μέλη ιατρικού προσωπικού με πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό στέκονται έξω από το αθλητικό κέντρο Γκουάνγκαν για να βοηθήσουν άτομα που ζουν κοντά ή έχουν επισκεφθεί την αγορά Σινφαντί, μια ανοιχτή αγορά τροφίμων όπου έχει εμφανιστεί μια νέα ομάδα κρουσμάτων κορωνοϊού COVID-19, για εξετάσεις, Πεκίνο, 16 Ιουνίου, 2020. (Noel Celis/AFP μέσω Getty Images)

 

Ένας από τους φίλους του βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι ενώ περιμένει το αποτέλεσμα της εξέτασης. Ο Λι, που δεν του ζητήθηκε ακόμα να εξετασεί, αναρωτιέται αν οι εξετάσεις έχουν νόημα. Θα χρειαστούν εκατοντάδες μέρες για το Πεκίνο να ελέγξει όλους τους 21 και πλέον εκατομμύρια κατοίκους του, δεδομένης της τρέχουσας ημερήσιας ικανότητας των 90.000, είπε.

«Δεν μπορώ καν να το φανταστώ», είπε. «Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι μπορούν να διατηρήσουν έλεγχο επί της επιδημίας».

Ακολουθήστε την Eva στο Twitter: @EvaSailEast
Ακολουθήστε την Epoch Times στο Twitter: @EpochTimesGr

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε