Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Κινέζοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και αστυνομία κρατούν τις τελευταίες μοσχογαλές που κατασχέθηκαν από μια ανοιχτή αγορά στην Γκουανγκτζόου, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της νότιας Κίνας στις 6 Ιανουαρίου 2004. (-/AFP μέσω Getty Images)

Η επίσημη αφήγηση της Κίνας για την αγορά θαλασσινών της Γουχάν σε αντίθεση με έγγραφο που διέρρευσε

Η πρόταση του κινεζικού καθεστώτος ότι ο ιός του ΚΚΚ προήλθε από την αγορά ζωντανών θαλασσινών Χουανάν στην Γουχάν, η οποία πούλησε θαλασσινά, άγρια ζώα και φρέσκα προϊόντα, έρχεται σε αντίθεση με μια εσωτερική ερευνητική έκθεση της 22ας Ιανουαρίου, η οποία εξετάστηκε πρόσφατα από την Epoch Times.

Ενώ μερικές από τις πρώτες περιπτώσεις της πόλης ήταν συνδεδεμένες με την αγορά, ο πρώτος τεκμηριωμένος ασθενής δεν ήταν. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει την προέλευση του ιού. Αμερικανοί αξιωματούχοι, επικαλούμενοι πληροφορίες, ανέφεραν ότι ο ιός πιθανότατα δημιουργήθηκε με φυσικό τρόπο, αλλά μπορεί να έχει διαρρεύσει από ένα εργαστήριο έρευνας ιολογίας στην Γουχάν.

Καθώς παγκοσμίως υπήρξε προσπάθεια αποκάλυψης της πηγής της επιδημίας, οι κινεζικές αρχές αρνήθηκαν τις προσφορές βοήθειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες στην έρευνα, διατηρώντας παράλληλα πλήρη σιγή σχετικά με τις δικές τους έρευνες.

Τον Ιανουάριο, ο Γκάο Φου, διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας (CDC), ισχυρίστηκε δύο φορές ότι ο ιός προήλθε από άγρια ζώα που πωλήθηκαν στην αγορά Χουανάν. Σε συνέντευξη τύπου στις 22 Ιανουαρίου, ο Γκάο εξήγησε ότι ο ιός πιθανότατα πρώτα μόλυνε ανθρώπους μέσω επαφής με άγρια ζώα και με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονταν τα άγρια ζώα. Στη συνέχεια, ο ιός άρχισε να μεταλλάσσεται και έγινε ικανός μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Η αρχική πηγή του ιού είναι τα άγρια ζώα που πωλήθηκαν στην αγορά θαλασσινών [Χουανάν]», δήλωσε ο Γκάο σταθερά.

Στη συνέχεια, τον Μάρτιο, εν μέσω έντονης διεθνούς επίκρισης σχετικά με την κακή διαχείριση της κρίσης από την Κίνα, οι Κινέζοι αξιωματούχοι άρχισαν να ωθούν την αβάσιμη θεωρία συνωμοσίας ότι ο στρατός των ΗΠΑ εισήγαγε τον ιό στην Γουχάν.

Ωστόσο, η Epoch Times πρόσφατα έλαβε αντίγραφο της ερευνητικής έκθεσης του CDC για την αγορά της Χουανάν, η οποία έδειξε ότι οι αρχές έλαβαν 585 δείγματα περιβάλλοντος από διαφορετικές περιοχές της αγοράς και διαπίστωσαν ότι 33 από αυτά ήταν θετικά για τον ιό. Τα θετικά δείγματα προήλθαν από καταστήματα που βρίσκονταν σε όλη την αγορά, καθώς και από επιφάνειες, τοίχους και εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για εργασίες σχετικά με τα ζώα.

Εξετάστηκαν επίσης ζώα και το περιβάλλον των αγροκτημάτων που προμήθευσαν τα ζώα στην αγορά. Τα 139 δείγματα ήταν όλα αρνητικά.

Ενώ η έκθεση δεν παρείχε πειστικά αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με το εάν ο ιός προήλθε από ζώα που πωλήθηκαν στην αγορά, αποκάλυψε ότι οι αρχές δεν ήταν ειλικρινείς σχετικά με την έρευνά τους και ήταν πολύ ανυπόμονες να δηλώσουν την προέλευση του ιού, δήλωσε ο γιατρός Σον Λιν, πρώην διευθυντής εργαστηρίου στην πτέρυγα ιογενών νόσων του Στρατιωτικού Ινστιτούτου Έρευνας Walter Reed.

Ο ιός του ΚΚΚ (Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα), κοινώς γνωστός ως νέος κορωνοϊός, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Γουχάν τα τέλη του 2019 και έκτοτε εξαπλώθηκε σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές.

Το έγγραφο που διέρρευσε

Η ερευνητική έκθεση εκπονήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Ελέγχου και Πρόληψης Ιογενών Νόσων στο CDC της Κίνας και δόθηκε στην Εθνική Επιτροπή Υγείας στις 22 Ιανουαρίου.

Οι αρχές διενήργησαν τρεις δοκιμές: δοκιμή νουκλεϊκού οξέος τύπου rRT-PCR (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης αντίστροφης μεταγραφής σε πραγματικό χρόνο), η οποία έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για εξέταση του ιού του ΚΚΚ στην Κίνα. Δεύτερη, την δοκιμή NGS (next-generation sequencing)· και τρίτη την δοκιμή SMRT (single molecule real-time).

Οι δύο τελευταίες είναι δοκιμές νουκλεϊκών οξέων για δείγματα που λαμβάνονται από το περιβάλλον.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας (CDC) ανέφερε τα αποτελέσματα της έρευνάς του σχετικά με την Αγορά Θαλασσινών Χουανάν στην Γουχάν Κίνας, στις 22 Ιανουαρίου 2020. (Δόθηκε στην Epoch Times από άτομο σχετιζόμενο με την υπηρεσία).

 

Η αγορά Χουανάν, η οποία βρίσκεται κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Χάνκοου, σημαντικό κόμβο μεταφορών, είχε περισσότερα από 1.000 καταστήματα πριν κλείσει από τις αρχές την 1η Ιανουαρίου. Η αγορά πούλησε χοιρινό, θαλασσινά, μπαχαρικά και άλλα είδη διατροφής.

Τα 33 θετικά δείγματα προέρχονταν από επιφάνειες δαπέδου, πόρτες, ζυγαριές, καροτσάκια, τοίχους, κάδους απορριμμάτων, ψυγεία, παπούτσια και γάντια σε 31 καταστήματα. Περίπου τα μισά από τα καταστήματα που είχαν θετικά δείγματα πωλούσαν θαλασσινά και ψάρια γλυκού νερού.

Δώδεκα από τα καταστήματα ήταν συνδεδεμένα με άλλα, ή βρίσκονταν σε αντίθετες πλευρές ενός διαδρόμου όπου οι πελάτες περπατούσαν και ψώνιζαν. Τα άλλα 21 καταστήματα βρίσκονταν σε διαφορετικές περιοχές της αγοράς.

«Υποψιαζόμαστε ιδιαίτερα ότι η επιδημία του ιού σχετίζεται με την εμπορία άγριων ζώων» επειδή «υπάρχουν πολλά καταστήματα που πωλούν άγρια ζώα στην περιοχή όπου βρίσκονταν τα 12 συνδεδεμένα καταστήματα», κατέληξε η έκθεση.

Η έκθεση του CDC της Κίνας σχετικά με τη διάταξη των καταστημάτων στην αγορά Χουανάν στην Γουχάν Κίνας, με ημερομηνία 22 Ιανουαρίου 2020. (Δόθηκε στην Epoch Times από άτομο σχετιζόμενο με την υπηρεσία.)

 

Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον ότι η έκθεση δείχνει ότι 139 δείγματα περιβάλλοντος και ζώων από αγροκτήματα — τα οποία προμήθευαν στην αγορά αρουραίους μπαμπού, ακανθόχοιρους, γαλοπούλες, κουνέλια και άλλα ζώα— όλα ήταν αρνητικά.

Κινέζικα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν παλιότερα τον Ιανουάριο ότι η αγορά πούλησε επίσης μαρμότες, φίδια, βατράχους, σκαντζόχοιρους, παγώνια, φασιανούς, γάτες, και ένα είδος ασβού.

Οι αρουραίοι μπαμπού έχουν γίνει δημοφιλής τροφή στην Κίνα τα τελευταία χρόνια. Οι αρχές έλαβαν δείγματα από 24 αρουραίους μπαμπού που πωλήθηκαν στην αγορά Τσιϊμέν, μια άλλη αγορά στην Γουχάν όπου πωλούνται άγρια ζώα, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Γουτσάνγκ. Αυτά επίσης ήταν αρνητικά.

Το CDC Κίνας ανακοίνωσε παλιότερα, στις 26 Ιανουαρίου, ότι πήρε δείγματα ζώων από την αγορά Χουανάν μεταξύ 1 Ιανουαρίου έως 12 Ιανουαρίου για εξέταση, αλλά ποτέ δεν ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των δοκιμών. Το CDC δεν ανέφερε τις δοκιμές σε ζώα στην εσωτερική του έκθεση έρευνας.

Ερωτήσεις ειδικού

Ο Λιν σημείωσε ότι ένα από τα δείγματα περιβάλλοντος της αγοράς Χουανάν — ένα εργαλείο για αφαίρεση τριχώματος ή φτερών από τα ζώα — ήταν θετικό. Είπε ότι πιθανότατα δείχνει ότι ο ιός που έμεινε στο εργαλείο προήλθε από ένα ζώο.

Επισήμανε ότι προηγούμενες μελέτες είχαν ανακαλύψει ότι τα σκυλιά και οι γάτες διαγνώστηκαν με COVID-19, την ασθένεια που προκαλείται από τον ιό, στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και το Χονγκ Κονγκ. Ο Λιν κάλεσε τις κινεζικές αρχές να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα των δοκιμών σε ζώα, ώστε το κοινό να κατανοήσει την πραγματική εικόνα της επιδημίας.

Όσον αφορά τα δείγματα περιβάλλοντος, ο Λιν είπε ότι οι αρχές θα έπρεπε να είχαν διερευνήσει ποια καταστήματα ή τμήματα της αγοράς επισκέφθηκαν οι πρώτοι ασθενείς με COVID-19 που διαγνώστηκαν τον Ιανουάριο. Αυτό θα παρείχε μια καλύτερη ένδειξη για το ποιες περιοχές της αγοράς μολύνθηκαν από τον ιό.

«Θα πρέπει να πει στους ανθρώπους ποιο δείγμα από ποιο κατάστημα ήταν θετικό και ποιος επισκέφτηκε αυτό το κατάστημα και διαγνώστηκε με COVID-19 … συνδυάζοντας τις πληροφορίες παρακολούθησης των ασθενών και την αναφορά των εξετάσεων περιβάλλοντος», δήλωσε ο Λιν.

Σημείωσε ότι με τα ασαφή συμπεράσματα της έκθεσης, ο διευθυντής του CDC της Κίνας δεν έπρεπε να ήταν τόσο γρήγορα να δηλώσει τον Ιανουάριο ότι ο ιός προήλθε από άγρια ζώα. Ο Λιν αποκάλεσε αυτές τις ενέργειες «παράνομες» και «απόκρυψη της αλήθειας». Προέτρεψε τις αρχές να κοινοποιήσουν όλα τα σχετικά ερευνητικά έγγραφα.

Πρόσφατα, ο Γκάο υποχώρησε επίσης από τον αρχικό του ισχυρισμό.

Κατά τη διάρκεια μιας πολιτικής συνάντησης στις 25 Μαΐου, είπε στα ΜΜΕ ότι «όταν εξετάζουμε όλη τη διαδικασία τώρα, ο ιός θα έπρεπε να υπήρχε πριν» αναφερθούν τα κρούσματα της αγοράς θαλασσινών.

Ισχυρίστηκε ότι άλλαξε την άποψή του επειδή η έρευνα για τον ιό είναι ακόμα σε αρχικά στάδια και ακόμη μελετούσε το θέμα.

Το γνωρίζατε;

Η Epoch Times είναι η πρώτη και μοναδική εφημερίδα που εκθέτει την πραγματική φύση, τον αντίκτυπο και τον τελικό στόχο του κομμουνισμού. Εξηγούμε τη ζημιά του στα ηθικά μας θεμέλια και στις ανατολικές και δυτικές παραδόσεις. Συζητάμε επίσης τα αποτελέσματα του σοσιαλισμού και τον αντίκτυπό του στην οικονομική και πολιτική σταθερότητα των χωρών.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε