Τρίτη, 23 Απρ, 2024
Εργάτες φορτώνουν ένα κοντέινερ στο λιμάνι Ακτάου της Κασπίας του Καζακστάν, στις 14 Αυγούστου 2018. (Talant Kusain/AFP via Getty Images)

Αναλυτής: Η Κίνα άλλαξε τη στρατηγική εφοδιαστικής αλυσίδας με τη Ρωσία 3 μήνες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, γεγονός που υποδηλώνει ότι το γνώριζε εκ των προτέρων

Πριν από περίπου τρεις μήνες, η Κίνα άλλαξε το σύστημα παραγγελιών αγαθών από τη Ρωσία με τρόπο που θα απομόνωνε το Πεκίνο σε περίπτωση δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, σύμφωνα με αναλυτή της αλυσίδας εφοδιασμού που επικαλείται εμπιστευτικές πληροφορίες.

Η κίνηση αυτή υποδηλώνει ότι η Κίνα γνώριζε εκ των προτέρων το σχέδιο της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία και είχε κάνει προβλέψεις για να διασφαλίσει ότι θα μπορούσε να εξακολουθεί να εισάγει ρωσικά εμπορεύματα εν μέσω κυρώσεων, είπε.

Περίπου τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, η Κίνα άρχισε να αγοράζει όλα τα ρωσικής προέλευσης εμπορεύματα – σιτηρά, αργό πετρέλαιο και πετροχημικά προϊόντα – σε μια βάση «ελεύθερης προέλευσης κατά την επιβίβαση», πράγμα που σημαίνει ότι η Κίνα θα διεκδικούσε τα εμπορεύματα μόλις αυτά φορτώνονταν στο πλοίο, δήλωσε ο Ρος Κένεντι, ιδρυτής της Fortis Analysis.

Πρόκειται για μια ασυνήθιστη επιλογή στο διεθνές εμπόριο, δήλωσε ο Κένεντι στην NTD, θυγατρική της εφημερίδας The Epoch Times, στις 3 Μαρτίου.

Στις μεγάλες θαλάσσιες μεταφορές, είναι οι πωλητές, και όχι οι αγοραστές, που συνήθως αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα εμπορεύματα μέχρι να παραδοθούν στον αγοραστή, είπε. Επίσης, συνήθως καλύπτουν το κόστος της μεταφοράς και της ασφάλισης και εγγυώνται ότι τα εμπορεύματα θα φθάσουν με ασφάλεια στον προορισμό τους.

«Τώρα, αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο αγοραστής αναλαμβάνει και λέει ότι θα αναλάβουμε εμείς το ρίσκο», δήλωσε στη συνέντευξη.

«Και ο λόγος για τον οποίο βλέπεις να συμβαίνει αυτό είναι επειδή υπάρχει ο φόβος ότι οι κυρώσεις σε προϊόντα που προέρχονται από μια συγκεκριμένη χώρα, στην προκειμένη περίπτωση τη Ρωσία, θα επηρεάσουν την ικανότητα των χωρών αυτών να αγοράζουν αυτά τα προϊόντα».

Η αλλαγή αυτή υπέδειξε στον Κένεντι ότι οι αρχές της Κίνας, «τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα, ήταν σίγουρα ενήμερες για τα σχέδια της Ρωσίας όσον αφορά την Ουκρανία -αν όχι ευθέως συνένοχες σε αυτά».

Το εργοτάξιο του εργοστασίου ZapSibNefteKhim της ρωσικής πετροχημικής εκμετάλλευσης Sibur στα περίχωρα του Τομπόλσκ στις 4 Οκτωβρίου 2018. (Andrey Borodulin/AFP via Getty Images)

 

Η αυξανόμενη φιλία μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας έχει τροφοδοτήσει ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο που θα μπορούσε να έχει διαδραματίσει το Πεκίνο πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Ανησυχώντας για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν που οργάνωσε μια «απερίσκεπτη εισβολή», οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είχαν εμπλέξει εκ των προτέρων την Κίνα με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτροπή ενός πολέμου, αλλά η Κίνα είχε αρνηθεί, δήλωσε πρόσφατα ένας κορυφαίος σύμβουλος πολιτικής των ΗΠΑ σε εκδήλωση σε πάνελ.

Αντ’ αυτού, ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι φέρεται να ζήτησαν από τη Ρωσία να αναβάλει την πραγματοποίηση στρατιωτικής κίνησης μέχρι το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Στις 21 Φεβρουαρίου, μία ημέρα μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Πούτιν ανέπτυξε στρατεύματα σε δύο αποσχισθείσες περιοχές στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε επίσημα την επίθεση τρεις ημέρες αργότερα.

Περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών. Ο οργανισμός έχει καταγράψει 1.006 θύματα μέχρι τις 3 Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων 331 νεκρών και 675 τραυματιών, αλλά πιστεύει ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πολύ υψηλότερος.

Τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώθηκαν από εκρηκτικά, όπως πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων και πυραύλους και αεροπορικές επιδρομές, ανέφερε η υπηρεσία.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε