Δευτέρα, 30 Ιαν, 2023
Κινέζοι φύλακες φορούν μάσκες καθώς παρελαύνουν μετά την εναρκτήρια συνεδρία του «κινεζικού λαϊκού συμβουλευτικού συνεδρίου» στην «μεγάλη αίθουσα του λαού» στο Πεκίνο, Κίνα, 4 Μαρτίου 2021. (Kevin Frayer/Getty Images)

(Άποψη) Εκθέτοντας το διεφθαρμένο ΚΚΚ: Πρώην κορυφαίοι Κινέζοι αξιωματούχοι που καταχράστηκαν ή δέχτηκαν εκατομμύρια σε δωροδοκία

Από τον Wang Youqun

Σχολιασμός

Μετά από οκτώ χρόνια στην πολιτική του θέση, ο Κινέζος επικεφαλής Σι Τζινπίνγκ έχει εκκαθαρίσει εκατοντάδες διαφθαρμένους αξιωματούχους. Οι περισσότεροι υψηλού επιπέδου αξιωματούχοι που συνελήφθησαν ήταν πιστοί στον πρώην επικεφαλής Τζιανγκ Τζεμίν.

Οι ακόλουθοι είναι πρώην υψηλής θέσης μέλη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) που είχαν πάρει παράνομα χρήματα ως δωροδοκία ή καταχράστηκαν περισσότερα από 100 εκατομμύρια γιουάν ($15,35 εκατομμύρια). Οι πληροφορίες βασίζονται σε κυβερνητικά δεδομένα και οι πραγματικοί αριθμοί πιστεύεται ότι είναι ακόμα μεγαλύτεροι.

Τζόου Γιονκάνγκ

Ο Τζόου Γιονκάνγκ ήταν μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ και Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής και Νομικής Επιτροπής. Ήταν επικεφαλής του υπουργείου Δημόσιας Ασφαλείας, του Ανωτάτου Δικαστηρίου, και της Ανωτάτης Επιτροπής Εσωτερικών.

Ο Τζόου είναι συνεργός του πρώην δικτάτορα του ΚΚΚ Τζιάνγκ Τζεμίν, και ένας από τους πράκτορες που τοποθετήθηκαν στο ανώτατο επίπεδο του ΚΚΚ αφότου ο Τζιανγκ αποχώρησε. Ο Τζόου συνταξιοδοτήθηκε τον Νοέμβριο του 2012.

Στις 29 Ιουλίου 2014, η διοίκηση του Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε ότι ο Τζόου βρισκόταν υπό έρευνα. Τα νέα προκάλεσαν έκπληξη εκείνο τον καιρό επειδή ο Τζόου ήταν ο ανώτερος αξιωματούχος του ΚΚΚ που συνελήφθη από τον Σι. Η γυναίκα και ο γιος του Τζόου, καθώς και ένας αριθμός ανώτερων αξιωματούχων που είχαν δεσμούς με την βιομηχανία πετρελαίου της Κίνας, και τοπικών αξιωματούχων από την ιδιαίτερη πατρίδα του Τζόου στην επαρχία Σιτσουάν, συνελήφθησαν.

Στις 11 Ιουνίου 2015, ο Τζόου καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από το Νο. 1 Μέσο Δικαστήριο της Τιεντζίν για το έγκλημα της αποδοχής δωροδοκίας. Το δικαστήριο ανέφερε ότι ο Τζόου πήρε δωροδοκία συνολικά 129 εκατομμυρίων γιουάν ($19,8 εκατομμυρίων).

 

Ο Τζόου Γιονκάνγκ σε μια δικαστική αίθουσα στην Τιεντζίν όπου καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στις 11 Ιουνίου 2015. (CCTV μέσω AP)

 

Λάι Σιαομίν

Ο Λάι Σιαομίν ήταν πρόεδρος της China Huarong Asset Management Co., Ltd. Η εταιρεία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Κίνα. Είχε υψηλές θέσεις στο οικονομικό σύστημα του ΚΚΚ.

Στις 17 Απριλίου 2018, ο Λάι συνελήφθη.

Τον Ιανουάριο του 2020, ο Λάι έκανε μια δημόσια απολογία στην σειρά του CCTV «Εθνική παρακολούθηση», μια τηλεοπτική σειρά 5 επεισοδίων με συμπαραγωγό το Τμήμα Προπαγάνδας της Κεντρικής Επιτροπής Επιτήρησης Πειθαρχίας, για διεφθαρμένους αξιωματούχους υπό έρευνα. Ο Λάι δήλωσε: «Η οικονομική βιομηχανία διαχειρίζεται χρήματα καθημερινά, και τα αφεντικά που κάνουν επαφές άνετα εμπλέκονται με εκατοντάδες εκατομμύρια, δισεκατομμύρια, ή δεκάδες δισεκατομμύρια. Για αυτούς, είναι πολύ εύκολο να δωροδοκήσουν. Θα μπορούσα να τους υποστηρίξω με αυτό [που έκανα], να τους βοηθήσω να αναπτυχθούν. Πιστεύω πως είναι φυσιολογικό για εμένα να συλλέγω κάποια χρήματα από αυτούς.»

Το κινεζικό περιοδικό Caixin αποκάλυψε ότι ακόμα και η μητέρα του Λάι είχε λάβει σχεδόν 300 εκατομμύρια γιουάν (περίπου $46 εκατομμύρια) σε χρηματικά δώρα.

 

Ο Λάι Σιαομίν, τότε πρόεδρος της China Huarong Asset Management Co., μιλά στο Μποάο Φόρουμ Ασίας το 2016, Μποάο, επαρχία Χαϊνάν της νότιας Κίνας, 24 Μαρτίου 2016. (STR/AFP via Getty Images)

 

Στις 5 Ιανουαρίου, ο Λάι καταδικάστηκε σε θάνατο από το Νο. 2 Μέσο Δικαστήριο Τιεντζίν λόγω λήψης δωροδοκίας και διάπραξης διγαμίας. Το δικαστήριο βρήκε ότι η δωροδοκία του Λάι ήταν συνολικά 1.788 δισεκατομμύρια γιουάν (περίπου $275 εκατομμύρια).

Ο Λάι έκανε ένσταση στο Ανώτερο Δικαστήριο Τιεντζίν. Στις 21 Ιανουαρίου, το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση και διατήρησε την αρχική απόφαση. Με έγκριση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Λάι εκτελέστηκε στις 29 Ιανουαρίου.

Ο Λάι εκκαθαρίστηκε εν μέσω αναδιάταξης των οικονομικών υπηρεσιών της κεντρικής κυβέρνησης, μια υπόδειξη ότι οι αρχές θα στοχεύσουν την διαφθορά στον οικονομικό τομέα.

Λι Τζιενπίνγκ

Ο Λι Τζιενπίνγκ ήταν ο πρώην γραμματέας της Κομματικής Εργασιακής Επιτροπής της Οικονομικής και Τεχνολογικής Ζώνης της Εσωτερικής Μογγολίας Χόχοτ.

Τον Σεπτέμβριο 2018, ο Λι συνελήφθη. Απομακρύνθηκε από το δημόσιο αξίωμα και αποβλήθηκε από το Κόμμα τον Αύγουστο του 2019.

Στις 23 Νοεμβρίου 2019, η Εσωτερική Μογγολία έκανε τοπικό συνέδριο εκπαίδευσης για τοπικούς αξιωματούχους και έδειξε ένα βίντεο για την περίπτωση του Λι, που χρησίμευσε ως προειδοποίηση για την διαφθορά.

Πόσα χρήματα καταχράστηκε ο Λι; Γιατί δεν αποκάλυψε το ΚΚΚ το ποσό τότε; Πιθανότατα επειδή το ποσό που σχετιζόταν με την υπόθεση του Λι ήταν υπερβολικά μεγάλο. Υπό αυτές τις περιστάσεις, το ΚΚΚ δεν θα αποκάλυπτε τις πληροφορίες από φόβο πρόκλησης δημόσιου θυμού. Για παράδειγμα, τέσσερις υψηλής θέσης στρατηγοί συνελήφθησαν μεταξύ 2014 και 2018 με κατηγορίες διαφθοράς, αλλά το συνολικό ποσό δωροδοκίας δεν αποκαλύφθηκε.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2021, η ομάδα παρατήρησης διαφθοράς του κινεζικού καθεστώτος, η Κεντρική Επιτροπή Επιτήρησης Πειθαρχίας (ΚΕΕΠ), αποκάλυψε στον επίσημο ιστότοπό της ότι ο Λι αποδέχθηκε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια γιουάν (περίπου $460 εκατομμύρια) σε δωροδοκία.

Το άρθρο δήλωνε: «Σύμφωνα με την απολογία του Λι Τζιενπίνγκ … τα περισσότερα από τα χρήματα δωροδοκίας χρησιμοποιήθηκαν για αγορά διάσημης καλλιγραφίας και πινάκων, παλιών νεφριτών, χρυσών κοσμημάτων, πολυτελών ρολογιών, και ενός μεγάλου αριθμού ακριβών κινεζικών και ξένων κρασιών. Το κελάρι του κρασιού περιείχε δεκάδες χιλιάδες μπουκάλια διάφορων διάσημων λικέρ.»

Η διαφθορά συνεχίζει να αυξάνεται

Τρία σημεία μπορούν να φανούν από τις ανωτέρω περιπτώσεις.

Πρώτον, η διαφθορά του ΚΚΚ γίνεται πιο σοβαρή. Κατά τα πέντε χρόνια της πρώτης θητείας του Σι Τζινπίνγκ, από τον Ιανουάριο 2013 έως τον Οκτώβριο 2017, ο Σι συνέλαβε 440 ανώτερους αξιωματούχους στοχεύσουν από το υποεπαρχιακό (υπουργικό) επίπεδο και άνω, συμπεριλαμβανομένου του Τζόου Γιονκάνγκ. Πολλοί καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, αλλά κάποιοι καταδικάστηκαν σε θάνατο. Παρ΄ όλα αυτά, κανένα από αυτά τα τιμωρητικά μέτρα δεν μπόρεσε να σταματήσει την διαφθορά των αξιωματούχων του ΚΚΚ.

Ο Κινέζος επικεφαλής Σι Τζινπίνγκ (Α) μιλά στον πρώην επικεφαλής Τζιανγκ Τζεμίν (Δ) κατά την τελική συνεδρίαση του 19ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, Κίνα, 24 Οκτωβρίου 2017. (Wang Zhao/AFP via Getty Images)

 

Η διαφθορά του ΚΚΚ είναι σαν καρκινικά κύτταρα. Κάποια καρκινικά κύτταρα πεθαίνουν ενώ άλλα πολλαπλασιάζονται.

Δεύτερον, οι περισσότεροι αξιωματούχοι του ΚΚΚ προωθούνται ακόμα κι αν έχουν διαπράξει εγκλήματα. Για παράδειγμα, το πρόβλημα διαφθοράς του Τζόου Γιονκάνγκ μπορεί να ιχνηλατηθεί προς τα πίσω έως τον καιρό που ήταν υποδιευθυντής του Κινεζικού Εθνικού Οργανισμού Πετρελαίου το 1996, αλλά συνέχισε να ανεβαίνει τις βαθμίδες.

Τρίτον, η διαφθορά του ΚΚΚ υπάρχει από τα άνω έως τα κάτω.

Πάρτε την περίπτωση του Λι Τζιενπίνγκ για παράδειγμα. Ο Λι ήταν μόνο ένας μέσου επιπέδου αξιωματούχος αλλά κατάφερε να εκμεταλλευτεί την θέση του. Γιατί δεν είχε συλληφθεί νωρίτερα ο Λι και γιατί οι αρχές περίμεναν έως ότου συγκεντρώσει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια γιουάν σε δωροδοκίες; Επειδή το σύστημα του ΚΚΚ είναι ένα απολυταρχικό σύστημα, όχι ένα σύστημα διαχωρισμού εξουσιών, και ελέγχων και ισορροπιών. Το ΚΚΚ έχει επανειλημμένα τονίσει τον ρόλο της βασικής ηγεσίας του. Το Κόμμα κυβερνά το νομοθετικό σώμα, την αστυνομία, και την δικαιοσύνη – ένα τέτοιο απολυταρχικό σύστημα δεν μπορεί να είναι διαφανές και δίκαιο.

Η απόλυτη δύναμη αναπόφευκτα οδηγεί σε απόλυτη διαφθροά.

Για περισσότερα από οκτώ χρόνια από τότε που ο Σι Τζινπίνγκ ήρθε στην εξουσία, οι περισσότεροι συλληφθέντες αξιωματούχοι του ΚΚΚ ήταν πιστοί στον πρώην επικεφαλής Τζιανγκ Τζεμίν. Με άλλα λόγια, ο Τζιανγκ είναι υπεύθυνος για αυτά τα διεφθαρμένα στοιχεία – οι διεφθαρμένες πράξεις του έχουν διαμορφώσει υφισταμένους που δεν είναι ακέραιοι.

Ο Σι συνέλαβε μόνο τους ανώτερους αξιωματούχους του ΚΚΚ ή τις «τίγρεις» που απειλούσαν την εξουσία του. Έως τώρα, ο Σι δεν έχει συλλάβει τον Τζιανγκ, την μεγαλύτερη «τίγρη», όπως και ορισμένους συνεργούς του που αποφεύγουν ακόμα την σύλληψη. Τα μέλη της φατρίας του Τζιανγκ το θεωρούν δεδομένο: Είναι ασφαλείς όσο υπάρχει μια προστατευτική ομπρέλα. Το ΚΚΚ έχει από καιρό γίνει το πιο διεφθαρμένο πολιτικό κόμμα στον κόσμο.

Υπόβαθρο

(Παρέχεται από την ελληνική Epoch Times)

Ο συγγραφέας του άρθρου, Γουάνγκ Γιοουτσιούν, έγραψε σε προηγούμενο άρθρο του με τίτλο «Γιατί ο Σι Τζινπίνγκ συνεχίζει να συγκεντρώνει εξουσία», στις 20 Μαρτίου 2021:

«Υπάρχουν τέσσερις κύριοι λόγοι που ο Σι δεν έχει σταματήσει να εδραιώνει την εξουσία του.

Πρώτον, υπάρχει ένα βαθύ κράτος εντός του ΚΚΚ.

Προτού ο Σι έρθει στην εξουσία, ο Χου Τζιντάο ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ για δέκα χρόνια. Κατά την διάρκεια της θητείας του, το ΚΚΚ είχε ένα βαθύ κράτος με επικεφαλής τον Τζιανγκ Τζεμίν και τον βασικό συνεργό του, τον πρώην Κινέζο αντιπρόεδρο Τζενγκ Τσινγκχόνγκ, με τις φατρίες των Τζιανγκ και Τζενγκ να έχουν μεγάλη επιρροή σε όλα τα επίπεδα κυβέρνησης και σε όλα τα ιδρύματα. Ο Χου Τζιντάο ήταν απλώς μια μαριονέτα για τον Τζιανγκ, και δεν είχε το δικό του πολιτικό δίκτυο. Ακόμα και ο μπάτλερ του στο Τζονγκνανχάι, ο Λινγκ Τζιχουά, ο τότε Διεθυντής του Γενικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής ήταν πιστός στους Τζιανγκ και Τζενγκ. Οι εντολές του Χου δεν μπορούσαν να βγουν ούτε έξω από το Τζονγκνανχάι που είναι η έδρα του ΚΚΚ.

Ο Σι επίσης δεν είχε τις δικές του συνδέσεις ή ευνοούμενους πριν έρθει στην εξουσία. Εκείνο τον καιρό, αν ο Σι δεν κρατούσε χαμηλό προφίλ και δεν υπάκουε τους Τζιανγκ και Τζενγκ, δεν θα μπορούσε να γίνει επικεφαλής του ΚΚΚ. Αφότου ο Σι ήρθε στην εξουσία, εκκίνησε μια εκστρατεία κατά της διαφθοράς με στόχο τις «τίγρεις» ώστε να πάρει την δύναμη από τους Τζιανγκ και Τζενγκ. Πολλά μέλη της φατρίας του Τζιανγκ συνελήφθησαν. […] Με τους Τζιανγκ και Τζενγκ ακόμα ελεύθερους, το βαθύ κράτος της φατρίας του Τζιανγκ προσπαθεί να απομακρύνει τον Σι από την εξουσία.»

Ο Γουάνγκ Γιοουτσιούν αποφοίτησε με Ph.D. στην νομική από το πανεπιστήμιο Ρενμίν της Κίνας. Κάποτε δούλεψε ως κειμενογράφος για τον Γουέι Τζιενσίνγκ (1931-2015), ένα μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του ΚΚΚ από το 1997 έως το 2002.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι η γνώμη του συγγραφέα και δεν αντανακλούν απαραιτήτως την άποψη της Epoch Times.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε