Παρασκευή, 02 Δεκ, 2022
Άνθρωποι στέκονται στην παραλία Έλλη, στο νησί της Ρόδου, στις 12 Απριλίου 2021. (Λουίζα Βραδή / Reuters)

Άρχισε η διέλευση των τουριστών στην Ελλάδα – Οι ξενοδόχοι παραμένουν ανήσυχοι για τη νέα σεζόν

Η Ελλάδα άρχισε να υποδέχεται ξανά τουρίστες από την Δευτέρα με λίγες προς το παρόν κρατήσεις, με την ελπίδα ότι η φετινή σεζόν θα αντισταθμίσει την καταστροφή της πανδημικής κρίσης το 2020.

Στο νησί της Ρόδου, οι ξενοδόχοι καθαρίζουν, γυαλίζουν και ανακαινίζουν εν αναμονή της νέας σεζόν.

«Ετοιμάζουμε το ξενοδοχείο για να ανοίξουμε μόλις η κυβέρνηση μας δώσει το πράσινο φως», δήλωσε ο Γιώργος Τσέλιος, γενικός διευθυντής του Sun Beach Hotel, των οποίων οι πελάτες είναι κυρίως από τη Σκανδιναβία, τη Γερμανία, την Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η χώρα θα ανοίξει επίσημα στις 14 Μαΐου, αλλά από τις 19 Απριλίου, ξεκίνησε η διέλευση τουριστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπό τη προϋπόθεση ότι έχουν εμβολιαστεί ή προσκομίζουν αρνητικό τεστ PCR καταργώντας παράλληλα την επταήμερη καραντίνα.

Ο τουρισμός που το 2019 αντιπροσώπευε περίπου το ένα πέμπτο της συνολικής απασχόλησης της χώρας, είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας η οποία παρουσίασε ανάκαμψη λίγο πριν την ύφεση της το 2020, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της COVID-19.

Η Ρόδος που άλλοτε είχε ήδη ξεκινήσει την σεζόν της, η οποία διαρκεί από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο, σήμερα μοιάζει με πόλη-φάντασμα.

 

Πολυτελή παραθεριστικά θέρετρα, παραλίες που κατακλύζονταν συνήθως από πλήθη Βρετανών τουριστών, εστιατόρια και μπαρ είναι άδεια.

Πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει από το 2020 όταν μόλις 7,4 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφτηκαν την Ελλάδα, σε σχέση με τα 31,3 εκατομμύρια το 2019.

Ξενοδοχεία, εστιατόρια, κρουαζιερόπλοια και πολλές άλλες επιχειρήσεις που προς το παρόν επιβιώνουν με κρατικά επιδόματα δεν θα μπορέσουν να αντέξουν άλλο ένα χαμένο καλοκαίρι.

«Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει από άλλη κρίση», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης της Ρόδου, Κωνσταντίνος Ταρασλιάς.

Σχεδόν 600.000 τουρίστες επισκέφτηκαν το νησί της Ρόδου το 2020, σε σύγκριση με τα 2,3 εκατομμύρια το 2019 και λίγο πάνω από τα μισά από τα 650 ξενοδοχεία άνοιξαν, ανέφερε η ένωση ξενοδόχων.

«Έχουμε κάνει τα πάντα για να έχουμε μια καλύτερη σεζόν», δήλωσε ο Γιώργος Χατζημάρκος, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

«Θα είμαστε απολύτως έτοιμοι», μέχρι τα μέσα Μαΐου, είπε ο Χατζημάρκος.

Ωστόσο, οι κρατήσεις είναι λίγες και οι περισσότερες πραγματοποιούνται για τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο, δήλωσε ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος, προβλέποντας ότι θα είναι μια χρονιά με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

«Μπορούμε να το καταλάβουμε γιατί οι επισκέπτες θέλουν να είναι σίγουροι ότι θα πετάξουν», είπε. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν κρατήσεις και αργότερα».

Οι τουρίστες θα υπόκεινται επίσης σε περιοριστικά μέτρα, όπως απαγόρευση της κυκλοφορίες τις νυχτερινές ώρες.

Παρόλο που η Ελλάδα σημείωσε καλύτερη πορεία σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη στην συγκράτηση του πρώτου κύματος της πανδημίας, η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων έχει οδηγήσει σε μεγάλης διάρκειας λοκντάουν.

Ο Γιάννης Χαλικιάς, ο οποίος διαχειρίζεται εννέα επιχειρήσεις στη Ρόδο, είπε ότι μόνο μία είναι ανοιχτή και αγωνίζεται να καλύψει τα έξοδα των υπόλοιπων οκτώ.

«Περνάμε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση», είπε.

Από την Καρολίνα Τάγαρη

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε