Δευτέρα, 06 Ιούλ, 2026
Τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚ στη Βιέννη της Αυστρίας, στις 28 Απριλίου 2026. (Christian Bruna/Getty Images)

ΟΠΕΚ+: Επτά χώρες αυξάνουν την παραγωγή πετρελαίου τον Αύγουστο

Επτά χώρες του ΟΠΕΚ+ —η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, το Ιράκ, το Κουβέιτ, το Καζακστάν, η Αλγερία και το Ομάν— συμφώνησαν να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 188.000 βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο, συνεχίζοντας τη σταδιακή άρση των εθελοντικών περικοπών που είχαν υιοθετήσει το 2023.

Οι χώρες παραμένουν προσηλωμένες στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου και θα συνεχίσουν να προσαρμόζουν την παραγωγή τους ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Παράλληλα, διατηρούν την ευελιξία να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις, να τις αναστείλουν ή να τις ανατρέψουν, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Η συμμαχία επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή της να τηρεί τους στόχους παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και να αντισταθμίσει πλήρως οποιαδήποτε υπερπαραγωγή έχει σημειωθεί από τον Ιανουάριο του 2024. Οι χώρες θα συνεχίσουν να συνεδριάζουν κάθε μήνα για να αξιολογούν τις συνθήκες της αγοράς, με την επόμενη συνάντησή τους να έχει προγραμματιστεί για τις 2 Αυγούστου.

Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε για πρώτη φορά τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής το 2023, όταν οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν λόγω ανησυχιών για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και την αβεβαιότητα ως προς τη ζήτηση, ιδιαίτερα από την Κίνα. Τότε, αρκετές χώρες-μέλη, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, συμφώνησαν να αποσύρουν από την αγορά εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, με στόχο να στηρίξουν τις τιμές και να σταθεροποιήσουν την παγκόσμια ενεργειακή αγορά.

Στη συνέχεια, η συμμαχία παρέτεινε τις περικοπές και προχώρησε σε πρόσθετες εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής. Η απόφαση της 5ης Ιουλίου αποτελεί ακόμη ένα βήμα προς τη σταδιακή αποκατάσταση μέρους αυτής της παραγωγής.

Τους τελευταίους μήνες, η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε από τα 114,01 δολάρια ανά βαρέλι στις 6 Απριλίου στα 71,87 δολάρια στις 29 Ιουνίου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, οι χώρες του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, παρήγαγαν συλλογικά περίπου το 50% του παγκόσμιου αργού πετρελαίου κατά το προηγούμενο έτος.

Το Ιράν προειδοποίησε στις 2 Ιουλίου ότι τα πετρελαιοφόρα και τα εμπορικά πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ θα πρέπει να χρησιμοποιούν διαδρομές εγκεκριμένες από την Τεχεράνη, διαφορετικά θα αντιμετωπίζουν άμεση στρατιωτική αντίδραση.

Σύμφωνα με την ιρανική στρατιωτική διοίκηση, η θαλάσσια αυτή οδός υπάγεται στην κυριαρχία της χώρας και η ασφάλειά της αποτελεί «κόκκινη γραμμή». Η προειδοποίηση εκδόθηκε αφού ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι φορτηγό πλοίο προσάραξε στα Στενά του Ορμούζ, φέρεται επειδή δεν ακολούθησε τις εγκεκριμένες διαδρομές.

Τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους θαλάσσιους διαδρόμους μεταφοράς πετρελαίου παγκοσμίως, καθώς μέσω αυτών διακινείται περίπου το ένα πέμπτο του πετρελαίου που αποτελεί αντικείμενο διεθνούς εμπορίου. Η διαφωνία έχει εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα στις συνομιλίες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν μετά την προσωρινή ειρηνευτική συμφωνία. Το Ιράν υποστηρίζει ότι επιδιώκει να ελέγχει τις διαδρομές των πλοίων και, σε μεταγενέστερο στάδιο, να επιβάλει τέλη διέλευσης, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ επιμένει ότι τα Στενά πρέπει να παραμείνουν ανοικτά στη διεθνή ναυσιπλοΐα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η μέση τιμή ενός γαλονιού απλής αμόλυβδης βενζίνης μειώθηκε από 4,22 δολάρια (1,12 δολ./λίτρο) πριν από έναν μήνα σε 3,80 δολάρια (1,00 δολ./λίτρο) στις 5 Ιουλίου, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αυτοκινήτου.

Του Tom Gantert

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε