Τρίτη, 28 Μαρ, 2023
Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας στο τρίτο κτίριο γραφείων της Γερουσίας των ΗΠΑ στο Κάπιτολ Χιλ στην Ουάσινγκτον, στις 8 Ιουνίου 2021. (Alex Wong / Getty Images)

Μπλίνκεν: Tο Πεκίνο πρέπει να συνεργαστεί σε μελλοντικές έρευνες για την προέλευση του ιού

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στις 13 Ιουνίου ότι το Πεκίνο πρέπει να συνεργαστεί στη διεξαγωγή ερευνών για την προέλευση του ιού του ΚΚΚ (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα). Πρόσθεσε ότι η αποτυχία της Κίνας να παράσχει πρόσβαση σε ειδικούς για την παγκόσμια υγεία ήταν ένας λόγος που η αρχική έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν ήταν σωστή.

«Η Κίνα πρέπει να συνεργαστεί στη δεύτερη φάση ερευνών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)», δήλωσε ο Μπλίνκεν στο «Face the Nation» του CBS. «Διαφάνεια, πρόσβαση διεθνών εμπειρογνωμόνων, ανταλλαγή πληροφοριών – αυτό πρέπει να συμβεί. Και βλέπουμε όλο και περισσότερες χώρες να συσπειρώνονται προς αυτήν την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Ο Μπλίνκεν ανέφερε επίσης ότι η αρχική έκθεση του Π.Ο.Υ που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο ήταν αμφιλεγόμενη λόγο της αποτυχίας της Κίνας να συνεργαστεί.

Η έκθεση βασίστηκε σε ευρήματα από μια ομάδα ερευνητών υπό την ηγεσία του ΠΟΥ, η οποία διεξήγαγε έρευνες στη Γουχάν την πόλη όπου ξεκίνησε η Covid-19, όπου οι κινεζικές αρχές συνέδεσαν τα πρώτα κρούσματα με μία ψαραγορά της πόλης.

Ωστόσο, το Πεκίνο αρνήθηκε να παράσχει ανεπεξέργαστα δεδομένα σχετικά με τις πρώτες περιπτώσεις COVID-19 στην ομάδα έρευνας. Εν τω μεταξύ, οι επικριτές σημείωσαν ότι η έρευνα του ΠΟΥ στερείται ανεξαρτησίας, καθώς ορισμένα μέλη της ομάδας έχουν δεσμούς με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ).

Η αρχική έκθεση ακολούθησε τις αναφορές του Πεκίνου σχετικά με την προέλευση του ιού και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διαρροή από εργαστήριο είναι «εξαιρετικά απίθανη». Το Πεκίνο ανέφερε ότι ήταν μια ζωονοσολογική ασθένεια και ότι ο ιός μεταδόθηκε πιθανόν από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο μέσω ενός άλλου ζώου.

Η Κίνα διαθέτει στην Γουχάν μια σημαντική μονάδα βιολογικής έρευνας, το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, το οποίο πραγματοποιεί έρευνες πάνω σε κορωνοϊούς νυχτερίδων για περισσότερο από μια δεκαετία. Οι εγκαταστάσεις του απέχουν περίπου 30 λεπτά με το αυτοκίνητο από την ψαραγορά.

Ένα ενημερωτικό δελτίο του Ιανουαρίου που κυκλοφόρησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην εφημερίδα The Wall Street Journal, δήλωνε ότι υπήρξαν άτομα που παρουσίασαν συμπτώματα COVID-19 το φθινόπωρο του 2019. Η COVID-19 είναι η ασθένεια που προκαλείται από τον ιό του ΚΚΚ.

Στις 13 Ιουνίου, οι Ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G-7) ορκίστηκαν να αντιμετωπίσουν τις άδικες εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου, και απαίτησαν μια πλήρη έρευνα για την προέλευση της πανδημίας COVID-19 στην Κίνα.

Ο Μπλίνκεν είπε: «Πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη. Πρέπει να φτάσουμε μέχρι τέλους. Και δουλεύουμε πάνω σε αυτό μέσω του ΠΟΥ».

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε την αμερικάνικη υπηρεσία πληροφοριών να «διπλασιάσει τις προσπάθειές της» για να διερευνήσει την προέλευση του ιού και να του υποβάλει μια έκθεση εντός 90 ημερών.

Σε ξεχωριστή συνέντευξη στις 13 Ιουνίου, ο Μπλίνκεν είπε στο Fox News ότι οι ηγέτες της G-7 συμφώνησαν ότι η συνεργασία του Πεκίνου είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να προχωρήσουν.

«Οι ηγέτες της G-7 πιέζουν την Κίνα να συμμετάσχει σε μία δεύτερη φάση μελέτης του ΠΟΥ ώστε να φτάσουν σε ένα τελικό συμπέρασμα», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

«Πρέπει να γίνει ανάληψη ευθυνών, αλλά πρέπει επίσης να καταλάβουμε τι συνέβη, γιατί συνέβη, πώς συνέβη, αν θα είμαστε σε θέση να θέσουμε σε εφαρμογή τα απαραίτητα μέτρα για να το αποτρέψουμε να γίνει ξανά, ή τουλάχιστον να μπορούμε να μετριάσουμε μια επόμενη πανδημία, εάν δεν μπορούμε να την αποτρέψουμε πλήρως», είπε.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, αναφερόμενος στη G-7, στις 12 Ιουνίου, κάλεσε επίσης την Κίνα να συνεργαστεί για τη δεύτερη φάση της έρευνας του ΠΟΥ.

«Αυτό είναι πολύ τραγικό και νομίζω ότι από σεβασμό στα [θύματα COVID-19] πρέπει μάθουμε ποια είναι η προέλευση αυτού του ιού, ώστε να μπορέσουμε να το αποτρέψουμε να ξανασυμβεί», είπε στα ΜΜΕ.

«Χρειαζόμαστε συνεργασία από την κινεζική πλευρά», είπε. «Χρειαζόμαστε διαφάνεια για να βρούμε την προέλευση αυτού του ιού».

Η Epoch Times ονομάζει τον νέο κορωνοϊό, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια COVID-19, ιό του ΚΚΚ διότι η συγκάλυψη και η κακοδιαχείριση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος επέτρεψαν στον ιό να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Κίνα και να προκαλέσει μια παγκόσμια πανδημία.

Ακολουθήστε τον Frank στο Twitter: @HwaiDer

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε