Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς και ο εμπορικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέιμισον Γκρηρ ανακοίνωσαν ότι είχαν μια παραγωγική συνάντηση στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Καμερούν, στις 28 Μαρτίου, ενώ ο Σέφτσοβιτς επιδιώκει να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να συνεχιστεί η προώθηση των εμπορικών σχέσεων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει δυσκολίες ως προς το πώς θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που επιτεύχθηκε το περασμένο καλοκαίρι μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα για την εξίσωση των δασμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση Άντριου Πάζντερ προειδοποίησε πρόσφατα ότι η Ένωση κινδυνεύει να χάσει την ευνοϊκή πρόσβαση σε αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου εάν δεν εφαρμόσει τη συμφωνία, με την οποία έχει δεσμευτεί να αγοράσει ενέργεια αξίας 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στις 26 Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ ενός σχεδίου για την εφαρμογή της συμφωνίας, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις ασφαλείας που επιτρέπουν την αύξηση των δασμών εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρήσουν σε αντίστοιχη αύξηση ή εάν οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ φτάσουν σε επίπεδα που θεωρούνται επιζήμια για την ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Ο Σέφτσοβιτς δήλωσε, στις 28 Μαρτίου, ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντική η θετική ψήφος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς καταδεικνύει ότι και οι δύο πλευρές, παρά τις αναταράξεις στο παγκόσμιο περιβάλλον, παραμένουν προσηλωμένες στη συμφωνία και ότι αυτή έχει μεγάλη σημασία για αυτές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις εξαγωγές της Ένωσης προς τις ΗΠΑ το 2025 να ανέρχονται σε επίπεδο-ρεκόρ, ύψους 641 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πέραν της εξίσωσης των εμπορικών όρων, ο Σέφτσοβιτς ανέφερε ότι με τον Γκρηρ συμφώνησαν να προωθήσουν τη συνεργασία στον τομέα των κρίσιμων ορυκτών. Όπως είπε, αναζητείται ημερομηνία για επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και εκτίμησε ότι πολλά από τα ζητήματα, είτε πολυμερή είτε διμερή, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X σχετικά με τη συνάντηση, ο Γκρηρ ανέφερε ότι αναμένεται να επισκεφθεί ο Σέφτσοβιτς τις Ηνωμένες Πολιτείες κάποια στιγμή τον Απρίλιο, προκειμένου να συνεχιστεί η εργασία για τη μείωση των μη δασμολογικών εμποδίων και τη διευκόλυνση των αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου και καυσίμων, προϊόντων ξυλείας και ψηφιακών υπηρεσιών. Επιβεβαίωσε επίσης ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα των κρίσιμων ορυκτών.
Οι προσπάθειες για την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιούνται σε μια περίοδο κατά την οποία οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή έχουν ακινητοποιήσει σχεδόν τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα στην περιοχή, επηρεάζοντας τις παγκόσμιες προμήθειες καυσίμων, λιπασμάτων και άλλων βασικών αγαθών.
Ο Τραμπ επέκρινε το ΝΑΤΟ, στο οποίο συμμετέχουν τριάντα (30) ευρωπαϊκά κράτη, για τη στάση του στη σύρραξη, υποστηρίζοντας ότι παρέχει περιορισμένη στήριξη στην αμερικανική επιχείρηση κατά του ιρανικού καθεστώτος.
Με πληροφορίες από το Reuters








