Δευτέρα, 27 Μαρ, 2023
Η εκκλησία του παλατιού του Καθεδρικού Ναού του Άαχεν ανατέθηκε ως έργο από τον Καρλομάγνο στα τέλη του 8ου αιώνα. Στο κέντρο αυτής της φωτογραφίας βρίσκεται η «Απαστράπτουσα Παναγία» του Ολλανδού γλύπτη του 15ου αιώνα Γιαν φαν Στέφεσβερτ. (Takashi Images / Shutterstock.com)

Καθεδρικός ναός του Άαχεν: Η εκπληκτική εκκλησία των Γερμανών Βασιλέων

Τέχνη που μας εμπνέει ανά τους αιώνες

Από το 795 έως το 843, το Άαχεν, στην δυτική Γερμανία, ήταν η πρωτεύουσα του βαρβαρικού βασιλείου της Φρανκίας, γνωστού και ως Βασίλειο των Φράνκων (ή Φράγκων). Οι Φράνκοι ήταν γερμανικά φύλα που κυβέρνησαν μεγάλα μέρη της Δυτικής Ευρώπης από τα τέλη της αρχαιότητας έως την πρώτη περίοδο του Μεσαίωνα.

Στα τέλη του ογδόου αιώνα, ο βασιλιάς των Φράνκων και βασιλιάς των Λομβαρδών – Καρλομάγνος – ανέθεσε την κατασκευή μιας εκκλησίας που θα πλαισίωνε το ανάκτορο στο Άαχεν. (Ο Καρλομάγνος, επίσης γνωστός με το ταυτόσημο Κάρολος ο Μέγας, ονομάστηκε αργότερα Άγιος Ρωμαίος Αυτοκράτορας, το 800.)

Η εκκλησία υιοθετεί την κλασική και ανατολική ρωμαϊκή παράδοση και ήταν η πρώτη θολωτή δομή βόρεια των Άλπεων από την αρχαιότητα. Ενέπνευσε τη θρησκευτική αρχιτεκτονική από την εποχή των Καρολιδών μέχρι την πρώιμη μεσαιωνική περίοδο.

Κατασκευασμένη μεταξύ 793 και 813, η οκταγωνική βασιλική εκκλησία διαθέτει δύο ορόφους, ο χαμηλότερος από τους οποίους έχει οκτώ κίονες που υποστηρίζουν αψίδες, ενώ ο δεύτερος όροφος είναι διακοσμημένος με οκτώ χάλκινες πύλες της εποχής των Καρολιδών.

Αρχικά, ο τρούλος της εκκλησίας παρουσίαζε ένα υπέροχο μωσαϊκό του ενθρόνου Χριστού πλαισιωμένου από τους Πρεσβυτέρους της Αποκάλυψης, αλλά το σημερινό μωσαϊκό χρονολογείται από το 1880 περίπου.

Ο καθεδρικός ναός του Άαχεν απέκτησε πολλές αρχιτεκτονικές προσθήκες κατά τη διάρκεια των αιώνων του Μεσαίωνα, και όλες διαφέρουν εμφανώς από την αρχική εκκλησία του ανακτόρου. Η Γοτθική Χορωδία είναι ένα παράδειγμα.

Ενώπιον του ιερού, οι Γερμανοί βασιλείς της Δυτικής Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, κάθονταν στον πέτρινο θρόνο των Καρολιδών, όπου γίνονταν οι τελετές ενθρόνισης, από τον Μεσαίωνα μέχρι το 1531.

Το θησαυροφυλάκιο του καθεδρικού ναού στεγάζει μερικούς από τους σημαντικότερους εκκλησιαστικούς θησαυρούς της βόρειας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της χρυσής και αργυρής εξιδανικευμένης προτομής του Καρλομάγνου του 14ου αιώνα, που δωρίστηκε στον καθεδρικό ναό από τον Κάρολο IV.

Ο Καρλομάγνος ανέθεσε την δημιουργία του υπέροχου καθεδρικού ναού του Άαχεν που κυριαρχεί ακόμα στην όψη της γερμανικής πόλης μέχρι σήμερα. (Engel.ac/Shutterstock.com)

 

Πέτρινες μορφές στην πρόσοψη του καθεδρικού ναού του Άαχεν. (Natalia Paklina/ Shutterstock.com)

 

Ο Καθεδρικός Ναός του Άαχεν, στην δυτική Γερμανία. (Jennifer Latupersia-Andresen/Unsplash)

 

Βιτρό παράθυρα στον καθεδρικό ναό του Άαχεν. (lingling7788/Shutterstock.com)

 

Η εκκλησία του βασιλικού ανακτόρου, με τους οκτώ κίονες, τις αψίδες και τους αρχαίους μαρμάρινους στύλους. (Paola Leone/Shutterstock.com)

 

Όμορφα ψηφιδωτά από περίπου το 1880 κοσμούν τον οκταγωνικό θόλο της βασιλικής εκκλησίας. (lingling7788/Shutterstock.com)

 

Χρυσά ψηφιδωτά με θρησκευτικά μοτίβα κοσμούν τον τρούλο της εκκλησίας. (Paola Leone/Shutterstock.com)

 

Οκτώ κίονες στηρίζουν τις αψίδες στην κάτω εκκλησία του ανακτόρου. (Takashi Images / Shutterstock.com)

 

Η βασιλική εκκλησία στον καθεδρικό ναό του Άαχεν, Γερμανία. (Nadezda Murmakova / Shutterstock.com)

 

Ψηφιδωτό οροφής στον καθεδρικό ναό του Άαχεν. (Jaroslav Moravcik / Shutterstock.com)

 

Η χρυσή και αργυρή προτομή του Καρλομάγνου του 14ου αιώνα είναι ένας από τους εξαιρετικούς θησαυρούς στον καθεδρικό ναό του Άαχεν. (Beckstet / CC BY-SA 3.0)

 

Ένα αντίγραφο του χρυσού στέμματος της Μάργκαρετ του Γιορκ (1461), αδελφής του Ριχάρδου ΙΙΙ, διακοσμημένο με μαργαριτάρια και πολύτιμους λίθους. (Kamienczanka / Shutterstock.com)

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε