Τρίτη, 16 Ιούλ, 2024

Οι μυστηριώδεις αναζωογονητικές επιδράσεις του θιάσου Shen Yun

 

Όλο το μυστικό βρίσκεται στη μουσική, από την οποία θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα εντελώς διαφορετικό θεραπευτικό σύστημα.

-Νίκολας Λενάου, αυστριακός ποιητής και υπέρμαχος της μουσικοθεραπείας τη δεκαετία του 1800

Πριν από πολλά χρόνια, ο Βίνσεντ Καβάρα έδινε μάχη με τον καρκίνο, όταν αγόρασε ένα εισιτήριο για μια παράσταση του Shen Yun Performing Arts. Στα μισά της παράστασης, οι παρουσιαστές είπαν ότι στην αρχαία Κίνα, η μουσική θεωρούνταν φάρμακο και ότι οι δύο κινεζικοί χαρακτήρες για τη λέξη φάρμακο και μουσική μοιάζουν μεταξύ τους.

Αυτή η ιδέα εντυπωσίασε τον Καβάρα, ο οποίος έγραψε αμέσως ένα σημείωμα για τον εαυτό του: «η μουσική είναι θεραπεία».

«Ήμουν πολύ άρρωστος, πάλευα με τον καρκίνο. Και όταν το άκουσα αυτό, το σημείωσα και από εκείνο το σημείο και μετά, άκουγα, όλο και περισσότερο και περισσότερο», δήλωσε ο Καβάρα. Ένιωσε μια αλλαγή στον εαυτό του και εκείνο το βράδυ, όταν πήγε σπίτι του, αναζήτησε στο διαδίκτυο μουσική που ήταν παρόμοια με αυτή που είχε ακούσει να ερμηνεύεται από την ορχήστρα του Shen Yun. Ήταν η αρχή του θεραπευτικού του ταξιδιού, είπε.

Πέντε χρόνια αργότερα, παρακολούθησε άλλη μια παράσταση του Shen Yun και διηγήθηκε την ιστορία του σε ένα δημοσιογράφο.

«Με βοηθάει να κοιμάμαι, έχω δυναμώσει και μπορώ να στέκομαι όρθιος, να περπατώ και να τρέχω», είπε. «Δεν έχω πια καρκίνο, δεν έχω πια κακή καρδιά».

Ο Καβάρα αυτή τη φορά είχε φέρει και φίλους για να μοιραστούν την τύχη του εκείνο το βράδυ.

«Έφερα δύο φίλους σήμερα…ο ένας έχει τη νόσο του Πάρκινσον, παρόλα αυτά ήθελα να τον βγάλω έξω», είπε.

Κανονικά, ο φίλος του δε θα ήταν σε θέση να παρακολουθήσει μια δίωρη παράσταση, είπε. Αλλά εκείνο το βράδυ, «τα μάτια του ήταν ορθάνοιχτα, σε εγρήγορση, με μεγάλη προσοχή σε αυτό που έβλεπε».

Αυτή η μουσική «φέρνει υγεία, απολύτως. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, καμία αμφιβολία στο μυαλό μου», είπε. «Σε φέρνει σε ένα εντελώς άλλο μέρος, ένα καλύτερο μέρος».

Μια πανάρχαια θεραπεία

Η μουσικοθεραπεία είναι παρούσα σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς από την Ανατολή έως τη Δύση. Το ανθρώπινο σώμα θεωρούνταν ιερό, όπως και ο φυσικός κόσμος. Η ισορροπία του εσωτερικού και του εξωτερικού μέσω της μουσικής ήταν μια άσκηση που έφερνε τους ανθρώπους πιο κοντά στον Δημιουργό.

Στην αρχαία Ελλάδα και, αργότερα, στη μεσαιωνική ιατρική θεωρία δίδασκαν ότι οι τέσσερις ιδιοσυγκρασίες, η μελαγχολική, η αιματώδης, η χολερική και η φλεγματική, αντιστοιχούσαν αντίστοιχα στα τέσσερα στοιχεία, τη γη, τον αέρα, τη φωτιά και το νερό και ήταν καθοριστικές για την υγεία του ατόμου. Οι συνθέτες και οι γιατροί της Μπαρόκ εποχής πίστευαν ότι μπορούσαν μέσω της μουσικής να εξισορροπήσουν τη διάθεση του ατόμου και με αυτό τον τρόπο να βελτιωθεί και η υγεία του.

Η αρχαία κινεζική μουσική και η ιατρική ήταν ακόμη πιο άμεσες. Η κινεζική μουσική βασίζεται σε μια πεντατονική κλίμακα, με πέντε κύριες νότες, και κάθε μία από αυτές αντιστοιχεί στα πέντε στοιχεία – φωτιά, γη, μέταλλο, νερό και ξύλο – που αντιστοιχούν αντίστοιχα στα πέντε κύρια εσωτερικά όργανα – καρδιά, σπλήνα, πνεύμονες, νεφρά και συκώτι. Αυτοί οι πέντε τόνοι αντιστοιχούν επίσης σε πέντε συναισθήματα. Για παράδειγμα, ο τόνος “jue”, που αντιστοιχεί στο ξύλο και το συκώτι, προκαλεί ή καταπραΰνει την οργή του ακροατή, ανάλογα με τον τρόπο γραφής και εκτέλεσης της μουσικής.

Η μουσική βρίσκεται σε αρμονία με τον ουρανό και τη γη… Η ενάρετη, αρμονική μουσική βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με την κίνηση της ύλης και διαθέτει μια καθαρή ενέργεια.

-Αρχεία του Μεγάλου Ιστορικού, γραμμένα κατά τη διάρκεια της δυναστείας Χαν γύρω στο 94 π.Χ.

Οι συνθέτες και οι μουσικοί του Shen Yun γνωρίζουν αυτή τη θεωρία και ο θίασος εξηγεί συχνά τη φιλοσοφία του σχετικά με τη μουσική του.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του, «Στην αρχαία Κίνα, η μουσική δεν ήταν μόνο μια μορφή ψυχαγωγίας αλλά και ένας τρόπος πνευματικής ανύψωσης. Η βελτίωση του χαρακτήρα του ατόμου και η αναζήτηση της αρμονίας με τον ουρανό ήταν βασικά στοιχεία της καλλιτεχνικής εμπειρίας».

Σήμερα, οι καλλιτέχνες του θιάσου επιδιώκουν να κάνουν το ίδιο, «αναβιώνοντας αυτή την παράδοση της αυτο-βελτίωσης και της καλλιέργειας στις τέχνες». Όλοι οι καλλιτέχνες κάνουν διαλογισμό και είναι πνευματικοί αναζητητές που ζουν με βάση τις αρχές της αλήθειας, της συμπόνιας και της ανεκτικότητας.

Θα λυπόμουν αν τους διασκέδαζα μόνο- επιθυμώ να τους κάνω καλύτερους.

-Γκέοργκ Φρίντριχ Χαίντελ, ένας από τους πιο επιτυχημένους συνθέτες του Μπαρόκ

Μουσική, νερό, ζωή

Το 2004, ο Ιάπωνας επιχειρηματίας Masaru Emoto δημοσίευσε το βιβλίο «Τα κρυμμένα μηνύματα του νερού» και το βιβλίο του έγινε γρήγορα μπεστ σέλερ. Ίσως έχετε ακούσει για το πείραμά του: Ο Emoto εξέθεσε αποσταγμένο νερό σε διάφορους ήχους, μεταξύ των οποίων την κλασική μουσική και την heavy metal. Το νερό που είχε βιώσει τις δονήσεις της 41ης συμφωνίας (“Δίας”) του Μότσαρτ παρήγαγε περίτεχνους και γεωμετρικά τέλειους κρυστάλλους. Αντίθετα, το νερό που είχε βιώσει τη heavy metal κρυσταλλώθηκε σε παραμορφωμένα σχήματα. Ο Emoto κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εξαγωνικοί κρύσταλλοι που είδε αντιπροσώπευαν τη ζωτική δύναμη της Μητέρας Φύσης.

Τα ανθρώπινα όντα, που αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από νερό, πρέπει να αντιδρούν με παρόμοιο τρόπο σε διαφορετικούς τύπους ήχου, σκέφτηκε ο Emoto και έτσι συνέχισε να θεραπεύει ασθενείς με νερό που είχε επεξεργαστεί με δονήσεις.

«Πιστεύω ότι η μουσική δημιουργήθηκε για να επαναφέρει τη δόνησή μας στην εγγενή της κατάσταση. Είναι στην ανθρώπινη φύση να δημιουργούμε μουσική που αναπροσαρμόζει τις δονήσεις που έχουν παραμορφωθεί από την ιστορία. Γι’ αυτό είμαι τόσο σίγουρος ότι η μουσική είναι μια μορφή θεραπείας πριν από την τέχνη», δήλωσε ο Emoto.

Η ελπίδα ανυψώνει την ψυχή και το πνεύμα- αλλά η απελπισία προκαλεί την κατάθλιψη αυτής: όλα αυτά είναι πράγματα που μπορούν πολύ φυσικά να αναπαρασταθούν με ήχο, ιδίως όταν άλλοι παράγοντες (ιδίως το τέμπο) συμβάλλουν από την πλευρά τους. Και με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να αποκτήσει μια βαθιά αντίληψη όλων των συναισθημάτων και να συνθέσει ανάλογα.

-Γιόχαν Μάτεσον, συνθέτης της Μπαρόκ, θεωρητικός της μουσικής, διπλωμάτης και υπέρμαχος της μουσικοθεραπείας

‘Άγγιξαν την ψυχή μου’

Η μουσική μπορεί να εξαφανίσει τα προβλήματα του μυαλού.

-Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Η εφημερίδα Epoch Times καλύπτει το Shen Yun από την ίδρυσή του, καθώς πιστεύει ότι το εγχείρημα του θιάσου είναι πολιτιστικά ιστορικό. Χρόνο με το χρόνο, οι θεατές αναφέρουν ότι η εμπειρία είναι αναζωογονητική και ακόμη και θεραπευτική για το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα.

Το 2016, ο αιδεσιμότατος και στρατιωτικός Dennis Langevin, είδε μια παράσταση στο Γουοτερμπέρι του Κονέκτικατ, κυρίως για να ικανοποιήσει την περιέργειά του για την παράσταση αυτή που είχε δει να διαφημίζεται παντού.

«Είμαι συνταξιούχος στρατιωτικός και είμαι 100% ανάπηρος, οπότε περνάω πολύ χρόνο με πόνο. Όταν έκατσα στα καθίσματα, συνειδητοποίησα ότι – δεν αισθανόμουν πια πόνο!», δήλωσε ο Langevin, προσφέροντας τις ευχαριστίες του σε κάθε έναν από τους καλλιτέχνες, με ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στα μέλη της ορχήστρας. «Δύο ώρες που έπαιζαν, ο πόνος μου είχε φύγει».

«Είμαι πεζοναύτης και είμαστε γνωστοί για το ότι είμαστε σκληροί τύποι εμείς οι πεζοναύτες. Λοιπόν, αυτή η παράσταση με έκανε να δακρύσω. Πώς λες ευχαριστώ σε κάποιον που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο για σένα; Γι’ αυτό και πάλι, σας ευχαριστώ πολύ», είπε.

«Πολέμησα στο Βιετνάμ και μου ήρθαν πολλές αναμνήσεις», είπε, κυρίως όταν ένας από τους χορούς έδειχνε έναν πιστό να υπερασπίζεται την πίστη του στη σύγχρονη Κίνα, σε πείσμα του αθειστικού Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Η πεποίθηση του Shen Yun για τη δικαιοσύνη και την πίστη εντυπωσίασε τον Langevin όσο και η δεξιοτεχνία και ο επαγγελματισμός τους.

«Άγγιξε την ψυχή μου. Ό,τι κι αν συνέβη, δεν άλλαξε την πίστη του. … Περισσότεροι άνθρωποι θα έπρεπε να είναι έτσι. Αυτό είναι απλά ένα υπέροχο, υπέροχο πράγμα που κάνουν, και πάλι ένα υπέροχο πράγμα που έκαναν για μένα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

«Άγγιξαν την καρδιά μου και άγγιξαν την ψυχή μου, και λίγοι άνθρωποι το κάνουν αυτό».

Η μουσική μπορεί να μας βγάλει από την κατάθλιψη ή να μας συγκινήσει μέχρι δακρύων – είναι ένα φάρμακο, ένα τονωτικό, μια απόλαυση για το αυτί. Αλλά για πολλούς από τους ασθενείς μου με νευρολογικές παθήσεις, η μουσική είναι κάτι πολύ περισσότερο – μπορεί να προσφέρει γιατρειά, ακόμη και όταν κανένα φάρμακο δεν μπορεί, στην κίνηση, στην ομιλία, στη ζωή. Για αυτούς, η μουσική δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα.

-Δρ. Oliver Sacks, καθηγητής νευρολογίας, ιατρός και συγγραφέας μπεστ σέλερ.

Η Epoch Times είναι υπερήφανος χορηγός επικοινωνίας του Shen Yun Performing Arts. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα ShenYunPerformingArts.org

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε