Τετάρτη, 29 Μαΐ, 2024
(ευγενική παραχώρηση της Τζέσικα Χάννα)

Όταν η εγκυμοσύνη συναντά τον καρκίνο

Μέλλουσα μητέρα με καρκίνο παίρνει μια γενναία απόφαση… με θαυματουργά αποτελέσματα

Η απόφαση της Τζέσικα Χάννα να κρατήσει το λίγων εβδομάδων μωρό της, παρά τη θετική διάγνωση για καρκίνο, ήταν άμεση και σταθερή. Η ζωή του προηγείτο, σε κάθε περίπτωση. Δύο χρόνια μετά, διηγείται την ιστορία τους – μια ιστορία πίστης, αποφασιστικότητας και επιβίωσης, που μιλά από μόνη της.

Η Τζέσικα και ο σύζυγός της Λαμάρ, αμφότεροι 39 ετών και πιστοί Καθολικοί, είναι φαρμακοποιοί που ζουν στο Ντητρόιτ του Μίσιγκαν, στις ΗΠΑ. Η Τζέσικα έχει λιβανέζικη καταγωγή, ενώ ο Λαμάρ από το Ιράκ και την Καραϊβική. Και οι δύο όμως γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο Οντάριο του Καναδά και σπούδασαν φαρμακευτική στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Γουέην του Ντητρόιτ. Πάντα ήθελαν μια μεγάλη οικογένεια και τώρα έχουν τέσσερα παιδιά κάτω των 17 ετών: τον Κρίστοφερ, τη Μαίρη, τον Τζόζεφ και τον Τόμας.

«Οι απόψεις μας είναι πολύ παραδοσιακές», είπε η Τζέσικα στην Epoch Times. «Αν κοιτάξουμε προσεκτικά, θα δούμε ότι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι ζουν σε παραδοσιακές κοινότητες. Πολλοί κοροϊδεύουν όσους έχουν 10 παιδιά, λέγοντας «Είστε τρελοί» και «Θα δυσκολευτείτε πολύ». Κι όμως, αυτοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι που ξέρω.

Η Τζέσικα γέννησε το τρίτο της παιδί το 2019. Καθώς ήθελαν και τέταρτο, έμεινε έγκυος τον επόμενο χρόνο. Τότε ήρθε η διάγνωση για καρκίνο. Ωστόσο, όσο δύσκολα κι αν ήταν τα πράγματα, ο τερματισμός της κύησης δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό της.

«Δεν πιστεύω στις εξαιρέσεις, η ζωή αρχίζει από τη σύλληψη», είπε. «Δεν θεραπεύεις το ένα τραύμα δημιουργώντας ένα άλλο. Η άμβλωση είναι τραύμα, δεν είναι θεραπεία.»

Η Τζέσικα διαγνώστηκε με προχωρημένο καρκίνο, ενώ κυοφορούσε το τέταρτο παιδί της.(ευγενική παραχώρηση της Τζέσικα Χάννα)

 

Η Τζέσικα με τον σύζυγό της, μετά από τη θεραπεία της. Τον αποκαλεί «ακλόνητο βράχο» και οδηγό. (ευγενική παραχώρηση της Τζέσικα Χάννα)

 

Η Τζέσικα με τον μικρό Τόμας, στη βάφτισή του. Η ίδια θεωρεί ότι έζησε ένα θαύμα και ότι της δόθηκε ένα δώρο από τον Θεό. (ευγενική παραχώρηση της Τζέσικα Χάννα)

 

«Η εγκυμοσύνη θα συνεχιστεί»

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Τζέσικα, όντας έγκυος, έκανε μια δεύτερη εξέταση σε ένα φαινομενικά αθώο βαθούλωμα στο στήθος. Αποδείχτηκε ότι ήταν κακοήθες και ότι είχε διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα στις 14 εβδομάδες κύησης. Οπλίστηκε με θάρρος και περίμενε να ακούσει τους γιατρούς.

«Πάντα υποστήριζα τη ζωή και πάντα πίστευα στον Θεό. Ήμουν σίγουρη ότι θα ερχόταν η στιγμή που θα έλεγαν ότι θα πρέπει να τερματίσω την κύηση. Σε κάθε ραντεβού, επαναλάμβανα στον εαυτό μου ότι δεν θα το επιτρέψω.»

Εκείνη την εποχή, οι Χάννα ζούσαν ακόμα στον Καναδά και η Τζέσικα μιλούσε από μακριά με έναν ογκολόγο στις ΗΠΑ, ο οποίος της είπε ότι ό όγκος της ήταν μάλλον «πολύ μικρός», με μόνο ένα εκατοστό διάμετρο και ότι ένα απλό χειρουργείο θα αρκούσε. Το μωρό της δεν θα πάθαινε τίποτα.

Ωστόσο, στο πρώτο ραντεβού που είχε με μια Καναδή χειρουργό, η Τζέσικα βίωσε για πρώτη φορά την «έλλειψη σεβασμού απέναντι στο βρέφος» και συνειδητοποίησε ότι θα έπρεπε να δώσει μια δύσκολη μάχη. Η χειρουργός ήθελε να κάνουν την εγχείρηση το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να αποφευχθούν οι νομικές διατυπώσεις που θα απαιτούνταν σε περίπτωση που, κατά τη διάρκεια της εγχείρησης, ξεκινούσε τοκετός, ενώ η εγκυμοσύνη είχε ξεπεράσει τις 24 εβδομάδες.

Η Τζέσικα θυμάται τα λόγια της: «Δεν είναι προτιμότερο να έχεις ένα νεκρό μωρό παρά ένα μωρό με επιπλοκές στον νεογνικό θάλαμο, ενώ εσύ κάνεις θεραπεία για τον καρκίνο;»

«Με άφησε άναυδη. Δεν ξαναπήγα σε αυτήν. Δεν πάμε να δολοφονήσουμε σκόπιμα το παιδί μου για να θεραπεύσουμε τον καρκίνο μου. Θεραπεύουμε τον καρκίνο μου», τόνισε η Τζέσικα.

Η Τζέσικα κατά τη διάρκεια της θεραπείας για τον καρκίνο. (ευγενική παραχώρηση της Τζέσικα Χάννα)

 

Η Τζέσικα ένιωσε να την παρακινεί ο Θεός να μοιραστεί την ιστορία της στο διαδίκτυο, έτσι ξεκίνησε έναν λογαριασμό στο Instagram, το Blessed By Cancer. Μια ακόλουθός της, επίσης έγκυος με καρκίνο, της σύστησε να επικοινωνήσει με μια χειρουργό στο Μίσιγκαν. Η γιατρός πήρε την Τζέσικα τηλέφωνο μετά από λίγες ημέρες.

«Μου είπε: ‘Μερικές φορές, ο καρκινικός τύπος που έχεις είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ όσο φαίνεται στις εικόνες. Θα ήθελα να σου κάνω πλήρη μαστεκτομή και όχι απλή αφαίρεση του όγκου. Θα προσπαθήσω να σε βάλω μέσα όσο πιο γρήγορα μπορώ’. Σκέφτηκα ότι αυτό ακούγεται εντάξει, ότι σέβεται τη ζωή του παιδιού», θυμάται η Τζέσικα.

Μαζί με τον σύζυγό της, η Τζέσικα πέρασαν τα σύνορα κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία χάρη στα έγγραφα ιδιοκτησίας στο Μίσιγκαν που είχε στην κατοχή του ο Λαμάρ και στα ιατρικά έγγραφα της ίδιας. «Χρειάστηκε να ικετέψω τον φρουρό. Μας πήρε περίπου 10΄-15΄, αλλά τελικά μάς άφησε», αφηγείται η Τζέσικα.

Στη συνέχεια, έπρεπε να δει άλλον έναν μαιευτήρα-γυναικολόγο πριν από το χειρουργείο και να υποστεί άλλη μια πρόταση για άμβλωση.

«Μπαίνει μέσα, κάθεται και, χωρίς καν να με κοιτάξει ή να μου δώσει οποιεσδήποτε πληροφορίες, λέει: ‘Πριν πούμε οτιδήποτε, να ξέρεις ότι μπορείς να τερματίσεις την κύηση’. Δεν ξέρει ότι είμαι φαρμακοποιός κι ότι έχω ήδη κάνει κάποια έρευνα … Μετά άρχισε να μασάει με νευρικότητα τα λόγια του.

»Ήταν τρομερό αυτό που έκανε, όταν ήμουν τόσο κοντά στην εγχείρηση και γεμάτη από διάφορα συναισθήματα και σκέψεις που με κατέκλυζαν. Τον έδιωξα από την ιατρική μου ομάδα αμέσως.»

«Ήμουν έτοιμη να θυσιαστώ για το παιδί μου»

Στις 8 Ιανουαρίου 2021, ο όγκος της Τζέσικα αφαιρέθηκε. Ξυπνώντας, όμως, από τη εγχείρηση, άκουσε τις νοσοκόμες να λένε ότι είχαν αφαιρεθεί και οι λεμφαδένες κάτω από τη μασχάλη της και κατάλαβε ότι ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί.

Η χειρουργός πήρε τον Λαμάρ σε ένα άλλο δωμάτιο για να του πει τα άσχημα νέα: «Πρέπει να προετοιμαστείς για το χειρότερο, γιατί το πιθανότερο είναι ότι η γυναίκα σου βρίσκεται στο τέταρτο και τελικό στάδιο.»

Λίγες ημέρες μετά, η αναφορά των παθολόγων επιβεβαίωσε αυτή την υπόθεση. Ο ενός εκατοστού όγκος της Τζέσικα είχε στην πραγματικότητα 13 εκ. διάμετρο, ενώ 43 στους 43 λεμφαδένες βρέθηκαν με καρκίνο.

Αν και δεν της είπαν να ρίξει το παιδί, την προειδοποίησαν ότι αν δεν το έκανε δεν θα μπορούσαν να εξετάσουν με ακτινοβολία πόσο ακριβώς είχε εξαπλωθεί ο καρκίνος.

9 Φεβρουαρίου 2021 – Η Τζέσικα μετά από την πρώτη δόση της χημειοθεραπείας, στις 20 εβδομάδες κύησης. (ευγενική παραχώρηση της Τζέσικα Χάννα)

 

«Μου είπαν ότι αν δεν τερματίσω την κύηση, θα κάνουμε τη χημειοθεραπεία και να προσευχηθώ για το καλύτερο. Μου είπαν, όμως, επίσης ότι η χημειοθεραπεία δεν θα θεράπευε τον καρκίνο μου»,  θυμάται η Τζέσικα.

«Για μένα, πρώτα απ’ όλα ερχόταν το παιδί. Δεν χρειαζόταν ούτε καν να σκεφτώ για το ζήτημα του τερματισμού. Δεύτερο ήταν το δίλημμα να κάνω τη χημειοθεραπεία ή να το αφήσω για χάρη του μωρού μου; Ήμουν έτοιμη να αποφασίσω το δεύτερο, αλλά, δόξα τω Θεώ, οι σπουδές μου πάλι με βοήθησαν.»

Η έρευνα της Τζέσικα αποκάλυψε ότι ορισμένοι τύποι χημειοθεραπείας είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια της κύησης. Επέλεξε αυτή η λύση, σκεπτόμενη ότι «ακόμα κι αν είμαι στο τελευταίο στάδιο, ξέρω ότι το μωρό μου θα είναι ασφαλές και επίσης θα δουν οι υπόλοιποι άνθρωποι ότι μπορεί μια γυναίκα να κάνει χημειοθεραπεία χωρίς να τερματίσει την κύηση και χωρίς να διακινδυνεύσει το μωρό».

Ένα ζωντανό θαύμα

Η Τζέσικα γέννησε τον Τόμας στις 30 Μαΐου του 2021, μετά από τέσσερεις γύρους χημειοθεραπείας. Έχοντας τη μεγάλη οικογένεια που ονειρευόταν, η Τζέσικα έκανε εύκολα την υπόλοιπη αντικαρκινική θεραπεία.

«Ήμουν τόσο χαρούμενη. Τα πήγα αρκετά καλά με τη χημειοθεραπεία, τόσο καλά μάλιστα που οι άνθρωποι δεν το πίστευαν όταν τους έλεγα ότι κάνω χημειοθεραπεία. Έδειχνα καλά, είχα ενέργεια, ένιωθα υπέροχα, δεν αρρώστησα καθόλου… Το αποδίδω στην πίστη μου, στη διατροφή που ακολούθησα και ίσως και στην εγκυμοσύνη.»

Η Τζέσικα με τον νεογέννητο Τόμας. (ευγενική παραχώρηση της Τζέσικα Χάννα)

 

«Με θεράπευσε ο Θεός. Ήταν ένα θαύμα και ένα θεϊκό δώρο.»

Η Τζέσικα έκανε 16 γύρους χημειοθεραπείας, υπό την προϋπόθεση ότι, αν οι γιατροί έβρισκαν καρκίνο σε απομακρυσμένα όργανα, θα της έκαναν την αγωγή για το τέλος της ζωής και θα ακολουθούσαν στοχευμένη θεραπεία. Εντούτοις, όλες οι εξετάσεις που έκανε μετά τον τοκετό, περιλαμβανομένων του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης και της μαγνητικής τομογραφίας θώρακος, βγήκαν καθαρές.

«Οι γιατροί είχαν εντυπωσιαστεί. Η ογκολόγος μου είπε ότι είμαι πολύ τυχερή και με αποκάλεσε ‘ζωντανό θαύμα’. Η χειρουργός μου είπε ότι δεν περίμενε να με δει να κάθομαι σε αυτή την καρέκλα.»

Καθώς αξιολογήθηκε ως «ιάσιμη περίπτωση», της δόθηκαν δέκα επιπλέον γύροι χημειοθεραπείας και 30 ακτινοβολίες. Τον τελευταίο χρόνο, ο καρκίνος της βρίσκεται σε ύφεση και η Τζέσικα προσεύχεται καθημερινά για να μην ξαναγυρίσει.

«Πώς θεραπεύτηκα; Από την πίστη μου και μόνο», υποστηρίζει. «Θεράπευτηκα από τον Θεό. Θεραπεύτηκα κρατώντας ζωντανό το μωρό μου. Μου δόθηκε ένα θαύμα κι ένα δώρο από τον Θεό. Η θεραπεία μου ήταν μια θαυματουργή θεραπεία.

»Πιστεύω ότι οποιοσδήποτε μπορεί να το κάνει αυτό γιατί ο Θεός μας έχει φτιάξει με τα συναισθήματα και την υγεία μας άρρηκτα συνδεδεμένα. Αν είχα δολοφονήσει το μωρό μου, αν το είχα βγάλει από τη μήτρα, κομμάτι κομμάτι, πριν ξεκινήσω τη χημειοθεραπεία, αν σκεπτόμουν τον εαυτό μου αντί γι’ αυτό, θα είχα τέτοια κατάθλιψη που αποκλείεται να θεραπευόμουν από τον καρκίνο.»

Ο μικρός Τόμας. (ευγενική παραχώρηση της Τζέσικα Χάννα)

 

Εμπιστοσύνη στον Θεό

Όταν η Τζέσικα έδινε τη μάχη για τη ζωή του αγέννητου παιδιού της παράλληλα με τη μάχη κατά του καρκίνου, η πίστη της στον Θεό στάθηκε για άλλη μια φορά πηγή δύναμης γι΄ αυτήν. Και παλιότερα, όμως, λίγο μετά τον γάμο της με τον Λαμάρ το 2014, όταν εκείνος αρρώστησε πολύ σοβαρά, η Τζέσικα είχε στηριχθεί στην προσευχή και τα ιερά μυστήρια.

«Εκείνη η εμπειρία μου υπενθύμισε τη δύναμη της πίστης», εξήγησε η Τζέσικα. «Όταν ήμουν νέα, ήμουν πολύ κοντά στον Θεό. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, απομακρύνθηκα κάπως, αλλά ποτέ δεν αρνήθηκα την πίστη μου.»

«Θυμάμαι την ημέρα που θα έβγαινε ο σύζυγός μου από το νοσοκομείο, με βρήκε ο γιατρός και μου σύστησε να μην κάνουμε παιδιά, γιατί ο Λαμάρ θα ξανακυλούσε μετά από έναν χρόνο. Αλλά η πίστη μου ήταν τόσο δυνατή τότε, ώστε δύο μήνες μετά έμεινα έγκυος και ο άντρας μου δεν ξανααρρώστησε ποτέ. Για εμάς, αυτό οφείλεται 100% στην απόλυτη και αδιαμφισβήτητη εμπιστοσύνη που έχουμε στον Θεό.»

Η Τζέσικα με τον Τόμας. (ευγενική παραχώρηση της Τζέσικα Χάννα)

 

Όταν αντιστράφηκαν οι ρόλοι, ο Λαμάρ έγινε το στήριγμα της Τζέσικα, ένας ακλόνητος βράχος που άκουγε μια ουράνια φωνή κατά τη διάρκεια της λειτουργίας να του λέει: «Έχε εμπιστοσύνη στο σχέδιο».

«Για μένα, ο σύζυγός μου είναι ο οδηγός μου. Του παραδόθηκα και του επιτρέπω να με καθοδηγεί, όπως μας λέει η Βίβλος να κάνουμε, και κάθε του απόφαση μας έχει ωφελήσει. Δεν ξέρω πώς θα τα είχα βγάλει πέρα με τον καρκίνο χωρίς αυτόν», ομολογεί η Τζέσικα.

Χαρούμενη με την οικογένειά της και την ανάρρωσή της και με την πίστη της στον Θεό και τη ζωή πιο δυνατή από ποτέ, η Τζέσικα δεν σταματά να επαναλαμβάνει:

«Αξιώθηκα αυτό το θαύμα, γιατί αφήνομαι στην πίστη. Ζω με πίστη και χαρά και προστατεύω την υγεία μου με αυτά τα συναισθήματα.»

Μοιραστείτε τις ιστορίες σας μαζί μας και εμπνευστείτε από τις ιστορίες άλλων ανθρώπων καθημερινά.

Μετάφραση και επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε