Τρίτη, 05 Δεκ, 2023
Το λογότυπο της Equinor εμφανίζεται σε αυτή την εικόνα που τραβήχτηκε στις 3 Μαΐου 2022. (Dado Ruvic/Illustration/Reuters)

Πτώση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νορβηγία καθώς οι εργαζόμενοι ξεκινούν απεργία

ΟΣΛΟ – Οι Νορβηγοί εργαζόμενοι στις υπεράκτιες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ξεκίνησαν απεργία για τους μισθούς τους την Τρίτη, την πρώτη ημέρα των προγραμματισμένων απεργιακών κινητοποιήσεων που θα μπορούσαν να μειώσουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου της χώρας κατά σχεδόν 60% και να επιδεινώσουν τις ελλείψεις εφοδιασμού στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.

Μέχρι το Σάββατο, οι ημερήσιες εξαγωγές φυσικού αερίου θα μειωθούν κατά 1.117.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (boe), ή 56% των ημερήσιων εξαγωγών φυσικού αερίου, ενώ θα χαθούν 341.000 βαρέλια πετρελαίου, δήλωσε το εργοδοτικό λόμπι Norwegian Oil and Gas (NOG).

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τη Νορβηγία, τον δεύτερο μεγαλύτερο ενεργειακό προμηθευτή της Ευρώπης μετά τη Ρωσία, έχει μεγάλη ζήτηση, καθώς η χώρα θεωρείται αξιόπιστος και προβλέψιμος προμηθευτής, ιδίως με τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 που πρόκειται να κλείσει για συντήρηση από τις 11 Ιουλίου για 10 ημέρες.

Η βρετανική χονδρική τιμή του φυσικού αερίου για την προημερήσια παράδοση έκανε άλμα σχεδόν 16%, αν και η τιμή του αργού τύπου Brent υποχώρησε, καθώς οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση υπερίσχυσαν των φόβων για διακοπή του εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της απεργίας στη Νορβηγία.

«Η απεργία έχει αρχίσει», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Όντουν Ίνγκβαρτσεν, επικεφαλής του συνδικάτου Lederne, προσθέτοντας ότι το συνδικάτο θα κλιμακώσει την απεργία για να πιέσει τους εργοδότες να αντιμετωπίσουν τα αιτήματα για αυξήσεις μισθών ώστε να αντισταθμιστεί ο αυξανόμενος πληθωρισμός.

Κλιμάκωση σε τρία στάδια

Η κυβέρνηση μπορεί να παρέμβει για να σταματήσει οποιαδήποτε απεργία σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Ωστόσο, το νορβηγικό υπουργείο Εργασίας δήλωσε στο Reuters την Τρίτη ότι δεν έχει κανένα σχόλιο σχετικά με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

«Σύμφωνα με τον τρόπο με τον οποίο επιλύονται οι μισθολογικές διαφορές στη Νορβηγία, είναι ευθύνη των κοινωνικών εταίρων να βρουν λύση σε κάθε σύγκρουση», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Μαρία Σουμάχερ Βάλμπεργκ σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Reuters.

Ο επικεφαλής της Ένωσης Ingvartsen δήλωσε ότι η κλιμάκωση δεν είχε σκοπό να πιέσει την κυβέρνηση να παρέμβει και να επιβάλει μια διευθέτηση, προσθέτοντας ότι δεν είχε έρθει σε επαφή με την κυβέρνηση.

«Στόχος μας είναι οι εργοδότες να συνεργαστούν μαζί μας και να ακούσουν τους εργαζομένους τους», δήλωσε.

Την Τρίτη, η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μειωθεί κατά 89.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ανά ημέρα (boepd), εκ των οποίων η παραγωγή φυσικού αερίου αποτελεί 27.500 boepd, δήλωσε η ενεργειακή εταιρεία Equinor.

Την Τετάρτη, η απεργία θα αυξήσει τις περικοπές στο φυσικό αέριο σε 292.000 boepd, ή το 13% της παραγωγής, δήλωσαν η Equinor και η εργοδοτική ένωση Norwegian Oil and Gas (NOG).

Η παραγωγή πετρελαίου θα μειωθεί κατά 130.000 βαρέλια ημερησίως από την Τετάρτη, είπαν. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 6,5 τοις εκατό της παραγωγής πετρελαίου της Νορβηγίας, σύμφωνα με υπολογισμό του Reuters.

Η Lederne εκπροσωπεί ανώτερους υπεράκτιους εργαζόμενους που θεωρούνται κρίσιμοι για τις επιχειρήσεις και οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε ένα πεδίο μπορούν να έχουν επιπτώσεις σε άλλα πεδία που αντλούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο μέσω του επηρεαζόμενου πεδίου.

Περισσότερα κοιτάσματα σε κίνδυνο

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (2200 GMT) σε τρία κοιτάσματα – το Γκούντρουν, το Όσεμπεργκ Νότιο και το Όσεμπεργκ Ανατολικό – και θα επεκταθούν σε άλλα τρία – το Κρίστιν, το Χάιντρουν και το Αάστα Χάνστεν – από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Ένα έβδομο πεδίο, το Τίριχανς, θα πρέπει επίσης να κλείσει την Τετάρτη, επειδή η παραγωγή του επεξεργάζεται από το Κρίστιν.

Μέχρι τις 9 Ιουλίου, η Lederne δήλωσε ότι θα απεργήσει επίσης στα πεδία Σλέιπνερ, Γκούλφακς Α και Γκούλφακς Γ.

Το κλείσιμο του Σλέιπνερ Α σημαίνει ότι οι αγωγοί εξαγωγής από τα εργοστάσια επεξεργασίας Kollsnes και Nyhamna πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν και ότι η παραγωγή στα Kollsnes και Nyhamna πρέπει να μειωθεί, δήλωσε η NOG.

Κατά συνέπεια, αυτό θα κλείσει επίσης τα κοιτάσματα Κβίτεμπιορν, Γκίνα Κρογκ, Σλέιπνερ Γουέστ, Γκούγκνε, Σίγκιν και Ουτγκάρντ, πρόσθεσε.

Οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα οδηγήσουν σε απώλεια εσόδων ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων νορβηγικών κορωνών (100 εκατ. δολάρια) την ημέρα, εκτίμησε η NOG.

Η σχεδιαζόμενη κλιμάκωση θα ήταν «πολύ επιζήμια και σοβαρή τόσο για την Ευρώπη όσο και για τη Νορβηγία», ανέφερε στην ανακοίνωση η επικεφαλής της NOG, Χίλντεγκουν Μπλίντχαϊμ.

Τα μέλη του συνδικάτου Lederne καταψήφισαν την Πέμπτη μια προτεινόμενη μισθολογική συμφωνία που είχαν διαπραγματευτεί οι εταιρείες και οι συνδικαλιστικοί ηγέτες.

Απέρριψαν μια αύξηση μισθών μεταξύ 4% και 4,5%, σε σύγκριση με την αύξηση 3,7% που συμφωνήθηκε βάσει μιας συμφωνίας-πλαισίου μεταξύ των κυριότερων οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών της Νορβηγίας τον Απρίλιο, η οποία αποτελεί το σημείο αναφοράς για τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις στη Νορβηγία.

Τα άλλα εργατικά συνδικάτα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας αποδέχθηκαν τη μισθολογική συμφωνία και δεν θα προχωρήσουν σε απεργία.

(1 δολάριο = 9,9762 νορβηγικές κορώνες)

Από τις Gwladys Fouche και Nora Buli

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε