Τρίτη, 16 Ιούλ, 2024
Ο ιδιοκτήτης της SpaceX και διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ κάνει γκριμάτσες μετά την άφιξή του στο κόκκινο χαλί για την απονομή του βραβείου Axel Springer στο Βερολίνο, Γερμανία, την 1η Δεκεμβρίου 2020. (Hannibal Hanschke/Reuters)

Τα 4 πιθανά αποτελέσματα της δίκης Twitter εναντίον Μασκ

Ανάλυση ειδήσεων

Αυτό που ξεκίνησε ως ένα μερίδιο 9,2% στο Twitter την περασμένη άνοιξη έχει μετατραπεί σε μια δικαστική υπόθεση μεταξύ του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ και του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX αποφάσισε να τερματίσει τη συμφωνία ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά του Twitter με βάση το θέμα των bots (αυτοματισμών), ισχυριζόμενος ότι η εταιρεία παρουσιάζει ψευδώς τον αριθμό των ψεύτικων λογαριασμών στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως το Twitter κατηγόρησε τον Μασκ ότι παραβίασε τις υποχρεώσεις της συμφωνίας συγχώνευσης, καταθέτοντας αγωγή που θα μπορούσε να αναγκάσει τον Μασκ να ολοκληρώσει την αγορά της τεχνολογικής εταιρείας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

Η εταιρική διαμάχη έχει επισπευσθεί σε δικαστήριο του Ντέλαγουερ για πέντε ημέρες τον Οκτώβριο. Ο Μασκ είχε ζητήσει δύο εβδομάδες τον Φεβρουάριο, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε λόγος να επισπευσθεί η δίκη. Αλλά η επικεφαλής δικαστής του Chancery Court Κάθλιν Σεντ Τζέι ΜακΚόρμικ δεν πείστηκε για την καθυστέρηση αυτή, υποστηρίζοντας ότι η μάχη «δημιουργεί ένα σύννεφο αβεβαιότητας» και ότι «οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις απειλούν με άμεση ζημία» την επιχείρηση.

Με την υπόθεση να λαμβάνει χώρα αυτό το φθινόπωρο, την οποία ο δικηγόρος του Μασκ, Άντριου Ρόσμαν, αποκαλεί «δίκη με ταχύτητα δίνης», υπάρχουν πολλές εικασίες για το τι θα μπορούσε να συμβεί.

Νομικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι οι δύο πλευρές να συμβιβαστούν και να καταλήξουν σε συμφωνία σε χαμηλότερη τιμή, επειδή αυτό θα ήταν πιο επωφελές για τους μετόχους. Προς το παρόν, ο Μασκ είναι ο μόνος ενδιαφερόμενος για την αγορά του κοινωνικού δικτύου. Ως εκ τούτου, η προσφορά εξαγοράς του ανταγωνίζεται μόνο την αγοραία αξία, οπότε μπορεί να έχει περισσότερα να κερδίσει απειλώντας να αποχωρήσει από τη συμφωνία, υποστηρίζουν ορισμένοι δικηγόροι.

Ποια είναι όμως μερικά από τα άλλα πιθανά αποτελέσματα;

Το επόμενο στάδιο στο έπος Μασκ-Twitter

Ο Φράνσις Πιλέτζι, διευθύνων εταίρος στο γραφείο του Γουίλμινγκτον της δικηγορικής εταιρείας Lewis Brisbois, δήλωσε στην Epoch Times ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλές εξελίξεις σε αυτή την υπόθεση. Ένα από αυτά τα σενάρια είναι ότι το δικαστήριο θα αποφασίσει ότι ο Μασκ δικαιολογείται να αποχωρήσει από την προσφορά εξαγοράς του.

«Για να σας δώσω μια υποθετική εκδοχή: Αν αποδειχθεί ότι αντί για 5%, είναι 45% ή 50% όλων των λογαριασμών είναι bots, αυτό θα άλλαζε το παιχνίδι», είπε.

Σε μια άλλη περίπτωση, ο δικαστής θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί και να απαιτήσει από τον Μασκ να ολοκληρώσει τη συναλλαγή. Αυτό θα βασιζόταν σε ένα προηγούμενο από περισσότερα από 20 χρόνια πριν, όταν ένας δικαστής έκρινε ότι η Tyson Foods έπρεπε να ολοκληρώσει την εξαγορά της εταιρείας συσκευασίας κρέατος IBP, σημείωσε ο Πιλέτζι.

Ένα δικαστήριο του Ντέλαγουερ αποφάνθηκε τον Ιούνιο του 2001 ότι η Tyson «τερμάτισε αθέμιτα» τη συγχώνευση των 30 δολαρίων ανά μετοχή, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία τροφίμων ισχυρίστηκε ότι έλαβε παραπλανητικές οικονομικές πληροφορίες από την IBP.

Ένα τρίτο σενάριο: Ο Μασκ δεν θα αναγκαστεί να αγοράσει το Twitter, αν και θα μπορούσε να υποχρεωθεί να καταβάλει κάποια χρήματα ως αποζημίωση για τυχόν απώλειες που υπέστη η τεχνολογική εταιρεία.

«Κάθε φορά που πηγαίνεις στο δικαστήριο, σχεδόν όλα είναι πιθανά», δήλωσε ο Πιλέτζι, προσθέτοντας ότι οι πιθανότητες ο Μασκ και το Twitter να καταλήξουν σε διακανονισμό είναι υψηλές.

Αλλά αυτή θα μπορούσε να είναι η πρώτη από πολλές αγωγές, σύμφωνα με τον Ντέιλ Σάραν, τον πρώην γενικό σύμβουλο της CrossFit που βοήθησε την εν λόγω εταιρεία να αποφύγει μια εταιρική εξαγορά.

Ο Σάραν δήλωσε ότι δεν θα τον εξέπληττε αν ο Μασκ κατέθετε αγωγή παραγώγων μετόχων. Αυτό συμβαίνει όταν μια αγωγή δημιουργείται από έναν μέτοχο για λογαριασμό της εταιρείας εναντίον των διευθυντών ή των στελεχών της εταιρείας.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι έχει μια στρατιά από δικηγόρους που έχουν ήδη εξετάσει το θέμα και μου φαίνεται ότι είναι ένα βήμα μπροστά από το Twitter σε κάθε στροφή και δεν αμφιβάλλω ότι κατευθύνεται τώρα και έχει ήδη κλείσει αυτόν τον δρόμο», δήλωσε ο Σάραν στην Epoch Times.

Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να αποδειχθεί ότι ο ιδιοκτήτης είχε εμπλακεί σε τεράστια απάτη.

«Και αυτό είναι πραγματικά, για μένα, το σημείο όπου είναι πιθανό να αναταράξει. Θα δούμε πολλές ανατροπές και πολλές δημόσιες σχέσεις που θα γίνουν, σχετικά με το ποιος φταίει και όλα αυτά», πρόσθεσε. «Αλλά δεν θα με σοκάρει να δω ότι αυτό τελικά θα εξελιχθεί προς την κατεύθυνση των αγωγών παραγώγων των μετόχων με βάση την ανακάλυψη που θα προκύψει σε αυτή την υπόθεση».  

Θα χάσει ο Μασκ;

Ο Ντομινίκ Ρομάνο, ιδρυτής και διευθύνων εταίρος της Romano Law, πιστεύει ότι ο Μασκ θα χάσει τελικά την υπόθεση, λέγοντας στην Epoch Times ότι το δικαστήριο του Ντελαγουέαρ έχει ήδη δηλώσει ότι «οι τύψεις του αγοραστή δεν είναι λόγος για να υπαναχωρήσει κανείς από μια συμφωνία», αναφερόμενος στην υπόθεση Tyson-IBP.

«Το [δικαστήριο] θέλει να παρουσιάσει ή να αποδείξει κάποιου είδους αποδεικτικά στοιχεία ότι αυτός [ο Μασκ] παραπλανήθηκε ουσιωδώς και ότι όποιος και αν ήταν ο αριθμός, που είναι το καλύτερο επιχείρημα, στην πραγματικότητα το μοναδικό του επιχείρημα εδώ, είναι σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν που αναφέρει το Twitter», είπε.

Πιστεύει, επίσης, ότι το δικαστήριο θα αποφανθεί ότι ο Μασκ πρέπει είτε να αγοράσει την εταιρεία είτε να καταβάλει ένα χρηματικό ποσό που είναι μεγαλύτερο από το 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την καταγγελία.

Ταυτόχρονα, τα δικαστήρια του Ντέλαγουερ έχουν επίσης ενθαρρύνει τους διακανονισμούς ή τις επαναδιαπραγματεύσεις των τιμών εξαγοράς, δήλωσε η Ρίτα Μκρτσιάν, ανώτερη δικηγόρος της Oak View Law Group. Το 2020, για παράδειγμα, η LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton αγόρασε την Tiffany & Co. στην μειωμένη τιμή των 131,50 δολαρίων ανά μετοχή, από 135 δολάρια.

Εάν το Twitter επαναδιαπραγματευτεί την τιμή εξαγοράς ή αποδεχθεί αμοιβή διάλυσης, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετες νομικές διαμάχες μεταξύ των μετόχων.

«Οι μέτοχοι μπορεί να υποβάλουν μήνυση για οποιαδήποτε κατάσταση, εάν το Twitter συμφωνήσει να μειώσει περαιτέρω την τιμή εξαγοράς του», δήλωσε η Μκρτσιάν στην Epoch Times. «Αν χρειαστεί, ως νομική στρατηγική, μπορεί να είναι πιο έξυπνο για το Twitter να ζητήσει από το δικαστήριο να επαναδιαπραγματευτεί μια συμφωνία ως μια πολυεπίπεδη μορφή προστασίας από τους μετόχους». 

«Κορώνα-Γράμματα»

Οι μετοχές του Twitter έχουν δεχθεί τρομερές πιέσεις, καθώς οι επενδυτές αμφιβάλλουν ότι ο Μασκ θα γίνει ιδιοκτήτης του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η μετοχή έχει διαγράψει όλα τα κέρδη της μετά τον Μασκ, με τις μετοχές να έχουν υποχωρήσει περίπου 9% σε ετήσια βάση μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το MarketBeat, το Twitter διατηρεί μια ομοφωνία αξιολόγησης «διατήρησης» και μια τιμή-στόχο των 43,01 δολαρίων.

Ωστόσο, πολλοί οίκοι της Wall Street έχουν υποβαθμίσει τις προοπτικές τους για την εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα, η επενδυτική τράπεζα Cowen στις 25 Ιουλίου μείωσε την τιμή-στόχο της στα 22 δολάρια από 38 δολάρια. Η Robert W. Baird μείωσε τον στόχο της στα 33 δολάρια και διαμόρφωσε αξιολόγηση «ουδέτερη». Η Mizuho περιόρισε τον στόχο τιμής της στα 35 δολάρια, με αξιολόγηση «ουδέτερη».

Ο Τζέισον Μόζερ, σύμβουλος και αναλυτής αγοράς στο The Motley Fool, αναφέρει ότι οι υποβαθμίσεις δικαιολογούνται επειδή η «θεμελιωδώς αμφισβητούμενη» εταιρεία έχει γίνει «μη επενδύσιμη».

«Σε αυτό το σημείο, ουσιαστικά ρίχνετε ένα νόμισμα για το αν θα γίνει ή όχι αυτή η εξαγορά», δήλωσε στην Epoch Times.

Με τη μετοχή να διαπραγματεύεται γύρω στα 39 δολάρια στις 26 Ιουλίου, οι μέτοχοι θα απολάμβαναν τεράστια κέρδη εάν η εξαγορά των 54,20 δολαρίων ανά μετοχή πραγματοποιηθεί, σημείωσε.

«Κυριολεκτικά, υπάρχουν χρήματα που μπορούν να κερδηθούν εκεί. Αλλά το αν αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα ή όχι είναι εντελώς εκτός του ελέγχου του καθενός – σωστά;». πρόσθεσε ο Μόζερ. «Δεν έχει σημασία πώς αποδίδει η επιχείρηση. Τελικά θα καταλήξει στην απόφαση ενός δικαστή».

Μέχρι να επιλυθεί η υπόθεση, οι επενδυτές παρακολουθούν τα τριμηνιαία αποτελέσματα.

Στο δεύτερο τρίμηνο, το Twitter ανακοίνωσε ζημίες 8 σεντς ανά μετοχή, έναντι των εκτιμήσεων της αγοράς για κέρδη 14 σεντς. Τα έσοδα υποχώρησαν κατά 1% σε ετήσια βάση σε 1,18 δισ. δολάρια, ενώ οι καθημερινοί ενεργοί χρήστες που μπορούν να αξιοποιηθούν με χρήματα αυξήθηκαν στα 237,8 εκατομμύρια.

«Ενώ η βάση χρηστών του Twitter αυξήθηκε εντυπωσιακά κατά τη διάρκεια του τριμήνου, το προκύπτον υψηλότερο διαφημιστικό απόθεμα δεν προσέλκυσε περισσότερους διαφημιστές ή υψηλότερες προσφορές, κάτι που υποψιαζόμαστε ότι οφείλεται κυρίως στα συνεχιζόμενα ερωτήματα σχετικά με το ποιος θα βρίσκεται στο τιμόνι του Twitter μόλις διευθετηθούν οι νομικές μάχες», έγραψε σε σημείωμά του ο Αλί Μογκαράμπι, ανώτερος αναλυτής μετοχών της Morningstar.

«Επιπλέον, ο αντίκτυπος των πολιτικών της Apple και η αβεβαιότητα γύρω από το μακροπεριβάλλον έκαναν τους διαφημιζόμενους να διστάζουν περαιτέρω. Με την απόσυρση των διαφημιστών λίγο μεγαλύτερη από ό,τι περιμέναμε, μειώσαμε τις προβλέψεις μας για το άνω και το κάτω μέρος της γραμμής, με αποτέλεσμα την εκτίμηση της αυτόνομης δίκαιης αξίας στα 44 δολάρια (κάτω από την προηγούμενη εκτίμησή μας των 47 δολαρίων), δεδομένης της σημαντικής αβεβαιότητας που περιβάλλει την πιθανή έκβαση των νομικών διαμάχης μεταξύ Twitter και Μασκ».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε