Πέμπτη, 30 Μαΐ, 2024
Το λογότυπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη, στις 11 Ιουνίου 2009. (Anja Niedringhaus/AP Photo)

Τα «παιχνίδια μικροβίων» με την ευλογιά των πιθήκων θα μπορούσαν να θέσουν τις βάσεις για την ανάληψη πρωτοβουλίας του ΠΟΥ στην αντιμετώπιση πανδημιών

Ανάλυση ειδήσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απαντά σε μια σειρά κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων και θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για τον ιό και την παγκόσμια εξάπλωσή του.

Από την άποψη της κυβερνητικής εξουσίας, η χρονική στιγμή αυτής της επιδημίας δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη για τον ΠΟΥ – ο οποίος μπορεί σύντομα να λάβει εξουσίες για τη διαχείριση των νόμων σχετικά με τις παγκόσμιες επιδημίες υγείας. Ο ΠΟΥ είναι παραδόξως καλά τοποθετημένος για μια επιδημία ευλογιάς των πιθήκων μετά από ένα κάλεσμα για «παιχνίδια μικροβίων» και κάποια πρόσφατα περιστατικά που συνδέονται με προσωπικότητες που συμπεριλαμβάνουν τον δισεκατομμυριούχο της Microsoft Μπιλ Γκέιτς.

Η New York Post δήλωσε: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φέρεται να συγκαλεί επείγουσα συνεδρίαση για την ανησυχητική εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων σε όλο τον κόσμο -συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού κρούσματος στη Νέα Υόρκη». Η Telegraph αναφέρει ότι η υγειονομική αρχή των Ηνωμένων Εθνών θα συγκεντρώσει «μια ομάδα κορυφαίων εμπειρογνωμόνων» στη συνάντηση, η οποία πιστεύεται ότι θα επικεντρωθεί στο πώς ο ιός εξαπλώνεται ξαφνικά τόσο ευρέως. Φέρεται επίσης να εξετάζει την επικράτηση του ιού μεταξύ των ομοφυλόφιλων ανδρών και την «κατάσταση του εμβολιασμού».

Οι αριθμοί των μολύνσεων δεν είναι σε καμία περίπτωση υψηλοί. Μέχρι τις 23 Μαΐου, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ κατέγραψαν 245 είτε επιβεβαιωμένα είτε ύποπτα κρούσματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Σατζίντ Τζαβίντ, ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, έγραψε στο Twitter: «Τα περισσότερα κρούσματα είναι ήπια …».

Η χρονική στιγμή όλων αυτών είναι σημαντική. Δίνει την ευκαιρία στον ΠΟΥ να δείξει την αξία του, καθώς βρίσκεται στη διαδικασία προσπάθειας απόκτησης νέων και εκτεταμένων εξουσιών – υπό τη σημαία της διαχείρισης παγκόσμιων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν διάφορες τροποποιήσεις του ΠΟΥ στην 75η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στη Γενεύη, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν στον γενικό διευθυντή του, Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους, τη μονομερή εξουσία να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας με εκτεταμένες εξουσίες πάνω από τους νόμους των κυρίαρχων εθνών.

Αυτό όχι μόνο θα έδινε στον Τέντρος τη δυνατότητα να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε όποιο έθνος θέλει -χρησιμοποιώντας όποια στοιχεία θέλει- αλλά θα του επέτρεπε επίσης να υπαγορεύει τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετήσει η χώρα-στόχος για να ανταποκριθεί στην κηρυχθείσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον ΟΗΕ. Εάν μια χώρα αρνηθεί, μια προτεινόμενη τροπολογία θα μπορούσε να δώσει στον ΠΟΥ τη δυνατότητα να επιβάλει κυρώσεις στη χώρα αυτή.

Αν αναρωτιέστε αν η παροχή τέτοιων εξουσιών σε έναν οργανισμό του ΟΗΕ που δεν μπορεί να αποδείξει την ανεξαρτησία του από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) θα μπορούσε να προσκρούσει στη νομοθεσία των ΗΠΑ, φαίνεται ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει την απάντηση. Η κυβέρνηση Μπάιντεν όχι μόνο επιτρέπει αυτή τη μετατόπιση εξουσίας στον ΠΟΥ, αλλά και συμβάλλει στην προώθησή της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν τροποποιήσεις στον ΠΟΥ τον Ιανουάριο, οι οποίες θα εξεταστούν στη σύνοδο του ΟΗΕ στη Γενεύη, αναφέρει η Epoch Times. Αυτές περιελάμβαναν μια τροπολογία που θα επέτρεπε στον ΠΟΥ να προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις σχετικά με μια υγειονομική κρίση χωρίς να χρειάζεται να διαβουλεύεται με τη χώρα που πλήττεται και χωρίς να χρειάζεται να λαμβάνει επιβεβαίωση από τους τοπικούς αξιωματούχους. Οι προτάσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν θα έδιναν επίσης 2,47 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για πράγματα που περιλαμβάνουν «βελτιώσεις στα εγχώρια προγράμματα επιτήρησης», «επενδύσεις σε παγκόσμιες προσεγγίσεις γονιδιωματικής επιτήρησης» και άλλα συστήματα.

Όπως αναφέρει η Epoch Times, «οι πλατφόρμες επιτήρησης του αναπνευστικού περιλαμβάνουν κάμερες και συσκευές καταγραφής βίντεο που ειδοποιούν τις αρχές όταν μέλη του κοινού παρατηρούνται να βήχουν ή να ενεργούν με άλλο τρόπο που θα μπορούσε να υποδηλώνει την παρουσία μιας μολυσματικής ασθένειας ή να συμβάλλει στην εξάπλωση μιας ήδη υπάρχουσας σε έναν πληθυσμό. Τέτοιος εξοπλισμός χρησιμοποιείται ευρέως στην Κίνα».

Ανεξάρτητα από το αν η ευλογιά των πιθήκων αποτελεί μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία ή όχι, αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια ελευθερία. Ο ιός θα μπορούσε να λειτουργήσει ως δούρειος ίππος, μεταφέροντας στο εσωτερικό του όλες τις απαραίτητες δικαιολογίες για να παραχωρήσει στον ΠΟΥ εξουσία της τάξης ενός παγκόσμιου δικτάτορα και να δώσει στο CDC ένα σύστημα επιτήρησης πέρα από οτιδήποτε θα μπορούσε να έχει συλλάβει ο Όργουελ.

Υπό κανονικές συνθήκες, η ευλογιά των πιθήκων δεν θα αποτελούσε μεγάλο ιογενή κίνδυνο. Το CDC αναφέρει ότι μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως με αναπνευστικά σταγονίδια που συνήθως δεν ταξιδεύουν περισσότερο από μερικά μέτρα, και έτσι σημειώνει ότι «απαιτείται παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο».

Ακόμα και ο Μπάιντεν ανακαλεί τις δηλώσεις του ότι οι άνθρωποι πρέπει να ανησυχούν για την ευλογιά των πιθήκων και διευκρινίζει ότι δεν είναι τόσο σοβαρή απειλή όσο η COVID-19.

Ανεξάρτητα από την αδυναμία της να εξαπλωθεί ευρέως υπό κανονικές συνθήκες, μια παγκόσμια συζήτηση σχετικά με τα εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων ξεκίνησε το 2021, αφού ο Γκέιτς προειδοποίησε για μια βιοτρομοκρατική επίθεση ευλογιάς ως πιθανή επόμενη πανδημία. Κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να διοργανώσουν «παιχνίδια μικροβίων» και να δώσουν στον ΠΟΥ νέες εξουσίες -όμοιες με αυτές που μπορεί σύντομα να λάβουν – στο πλαίσιο μιας νέας «Ομάδας Δράσης για την Πανδημία» του ΠΟΥ.

Ο Γκέιτς ζήτησε επίσης συστήματα επιτήρησης πανδημίας, τα οποία μοιάζουν τρομακτικά με αυτά που υπέβαλε η κυβέρνηση Μπάιντεν στις προτεινόμενες τροποποιήσεις για τις νέες εξουσίες του ΠΟΥ.

«Θα χρειαστούν πιθανώς περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για μια ειδική ομάδα δράσης για την πανδημία σε επίπεδο ΠΟΥ, η οποία θα κάνει την επιτήρηση και στην πραγματικότητα θα κάνει αυτό που αποκαλώ “παιχνίδια μικροβίων”, όπου θα εξασκείστε». δήλωσε ο Γκέιτς το 2021, σύμφωνα με το Sky News. «Tι θα γινόταν αν ένας βιοτρομοκράτης έφερνε ευλογιά σε 10 αεροδρόμια; Πώς θα αντιδρούσε ο κόσμος σε αυτό;».

Παρόλο που η αναφορά της ευλογιάς από τον Γκέιτς ήταν δευτερεύουσα, φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει νέες συζητήσεις σχετικά με ένα εμβόλιο κατά της ευλογιάς που θα μπορούσε επίσης να θεραπεύσει την ευλογιά των πιθήκων. Μόλις μερικές ημέρες αργότερα, στις 8 Νοεμβρίου 2021, το Precision Vaccinations ανέφερε: «Τα παιχνίδια μικροβίων του Γκέιτς κινητοποιούν συζητήσεις για το εμβόλιο της ευλογιάς».

Οι εν λόγω «συζητήσεις» αφορούσαν ένα εμβόλιο ευλογιάς και ευλογιάς των πιθήκων της Jynneos -που εγκρίθηκε το 2019. Η Precision Vaccinations σημείωσε ότι είναι «το μοναδικό εγκεκριμένο από τον FDA μη αναπαραγόμενο εμβόλιο κατά της ευλογιάς και το μοναδικό εγκεκριμένο από τον FDA εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων για μη στρατιωτική χρήση».

Η κίνηση εντός του CDC ξεκίνησε λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 3 Νοεμβρίου 2021. Λέει ότι «η Συμβουλευτική Επιτροπή του CDC για τις πρακτικές ανοσοποίησης  εξέτασε τις δύο παρουσιάσεις που επικεντρώθηκαν στο εμβόλιο Jynneos κατά της ευλογιάς».

Και στη συνέχεια, λίγες μόλις ημέρες αργότερα, έλαβε χώρα ένα ακόμη πιο παράξενο γεγονός – η υλοποίηση της ιδέας ενός «παιχνιδιού μικροβίων» παρόμοιο με αυτό που πρότεινε ο Γκέιτς.

Η Πρωτοβουλία για την Πυρηνική Απειλή (Nuclear Threat Initiative – NTI) συνεργάστηκε με τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου για να φανταστεί ένα σενάριο πανδημίας με την ευλογιά των πιθήκων. Ακολουθώντας την υποθετική προειδοποίηση του Γκέιτς, το παιχνίδι μικροβίων φαντάστηκε ένα στέλεχος της ευλογιάς των πιθήκων, που απελευθερώθηκε μέσω μιας βιοτρομοκρατικής επίθεσης, το οποίο είχε τροποποιηθεί ώστε να είναι ανθεκτικό στα εμβόλια.

Στις 23 Νοεμβρίου 2021, το NTI δημοσίευσε τα αποτελέσματά του από το παιχνίδι επί χάρτου, τα οποία έδειξαν την εξάπλωση του ιού σε διάστημα 18 μηνών.

«Μέχρι το τέλος της άσκησης, η φανταστική πανδημία είχε ως αποτέλεσμα περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια κρούσματα και 270 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως», αναφέρεται.

Το NTI δημοσίευσε επίσης μια λεπτομερή έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματά του. Σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα στη σελίδα 12 της έκθεσης, φανταζόταν ότι τον Μάιο του 2022, το αρχικό ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων θα μόλυνε 1.421 άτομα και θα σκότωνε τέσσερα άτομα. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2023, θα εξαπλωνόταν σε 83 χώρες, θα μόλυνε 70 εκατομμύρια και θα σκότωνε 1,3 εκατομμύρια. Σε εκείνο το σημείο, θα ανακαλυπτόταν ότι η ευλογιά των πιθήκων είχε κατασκευαστεί ώστε να είναι ανθεκτική στα εμβόλια, και οι προκλήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού θα δυσχέραιναν την αντιμετώπιση.

Μετά από ένα χρόνο, στις 10 Μαΐου 2023, προβλεπόταν ότι θα μολύνει 480 εκατομμύρια ανθρώπους και θα σκοτώσει 27 εκατομμύρια, και θα αποκαλυπτόταν ότι είχε προέλθει από μια βιοτρομοκρατική επίθεση σε ένα πολιτικό βιολογικό εργαστήριο. Στη συνέχεια, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2023, ο ιός εκτιμάται ότι θα μολύνει 3,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους και θα σκοτώσει 271 εκατομμύρια.

Βέβαια, η σημαντική επιφύλαξη με τις εκτιμήσεις τους είναι ότι το στέλεχος της ευλογιάς των πιθήκων που φαντάστηκαν ήταν ένα στέλεχος που είχε κατασκευαστεί ώστε να είναι ανθεκτικό στα εμβόλια. Ακριβής ή όχι, η άσκηση δίνει στις αρχές ένα σενάριο πρόβλεψης για να δικαιολογήσουν τις πολιτικές «αντιμετώπισης πανδημίας». Και το έχουμε δει αυτό να συμβαίνει και στο παρελθόν.

Ένα πολύ παρόμοιο «παιχνίδι μικροβίων» διεξήχθη λίγο πριν από το ξέσπασμα της COVID-19, με πολλά από τα ίδια πρόσωπα που συμμετείχαν τώρα να κάνουν θόρυβο για την ευλογιά των πιθήκων και μια νέα «πανδημία».

Το New York Magazine ανέφερε τον Φεβρουάριο του 2020 ότι «δύο μήνες πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού που προκαλεί την COVID-19 στην κεντρική Κίνα, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων δημόσιας υγείας συγκεντρώθηκε στη Νέα Υόρκη για μια προσομοίωση». Σημείωσε επίσης: «Τα χαρακτηριστικά του ιού που προκαλεί σήμερα παγκόσμιο όλεθρο είναι εντυπωσιακά παρόμοια με εκείνον που προτάθηκε στην προσομοίωση, η οποία ονομάστηκε «Γεγονός 201»(Event 201)».

Εταίροι στην άσκηση ήταν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates.

Παρόμοιο με το «παιχνίδι μικροβίων» της ευλογιάς των πιθήκων πριν από το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων, το «παιχνίδι μικροβίων» του κορονοϊού πριν από το ξέσπασμα του κορονοϊού έκανε προβλέψεις για ένα σενάριο μαζικού θανάτου. Υπολόγιζε ότι 65 εκατομμύρια άνθρωποι θα πέθαιναν.

Το Κέντρο για την Ασφάλεια της Υγείας εξέδωσε δήλωση σχετικά με την άσκηση για τον κορονοϊό στις 24 Ιανουαρίου 2020. Δήλωσε ότι δεν προέβλεπαν ότι η COVID-19 θα σκότωνε 65 εκατομμύρια ανθρώπους, καθώς ο προσομοιωμένος ιός ήταν διαφορετικός από τον ιό του ΚΚΚ.

Ωστόσο, το σημαντικό δεν ήταν οι ιδιαιτερότητες του «παιχνιδιού μικροβίων», αλλά, αντίθετα, το πώς το παιχνίδι και οι συμμετέχοντες σε αυτό συνέχισαν να ενημερώνουν την κυβερνητική πολιτική.

Και τώρα, με την ευλογιά των πιθήκων, έχουμε φτάσει σε ένα παρόμοιο αδιέξοδο. Ένα «παιχνίδι μικροβίων» φαντάστηκε τη δυνητική επίδραση του ιού και παρήγαγε διογκωμένους αριθμούς θανάτων και λοιμώξεων από μια φανταστική εκδοχή ευλογιάς των πιθήκων ως μοντέλο, η οποία ήταν ανθεκτική στα εμβόλια. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτό συμπίπτει επίσης με τη στάθμιση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με το αν θα πρέπει να παραχωρηθούν στον ΠΟΥ εξουσίες για τη διακυβέρνηση έκτακτων καταστάσεων παγκόσμιας υγείας.

Μεταξύ των τάσεων της COVID-19 είναι ότι οι κυβερνήσεις μπορεί πλέον να είναι πιο πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν έναν εποχικό ιό, που έχει ήδη κηρυχθεί ως ενδημικός, για να δικαιολογήσουν μια επ’ αόριστον παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, οι μικρές επιδημίες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να δικαιολογήσουν βαθιά αυταρχικές πολιτικές που δεν περιορίζονται στην υγειονομική περίθαλψη.

Το χειρότερο παράδειγμα είναι το ΚΚΚ, το οποίο ισχυρίζεται ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει μονοψήφιες μολύνσεις για να κλειδώσει ολόκληρες μεγαλουπόλεις. Και θυμηθείτε ότι υπό τη διοίκηση Τραμπ, ο ΠΟΥ αποδείχθηκε ότι δεν ήταν σε θέση να αποδείξει την ανεξαρτησία του από το ΚΚΚ.

Η αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών υγείας δεν περιορίζεται πλέον επίσης μόνο στην ιατρική. Το μοντέλο COVID-19 περιελάμβανε μαζικές αλλαγές στα εκλογικά συστήματα που υπονόμευαν τη βασική ακεραιότητα της εκλεγμένης κυβέρνησης, και εκτεταμένη λογοκρισία υπό το αφήγημα της καταπολέμησης της «παραπληροφόρησης». Θυμηθείτε ότι στην αρχή της πανδημίας, ο ΠΟΥ και διάφοροι οργανισμοί του ΟΗΕ κήρυξαν μια «πληροφοριακή πανδημία» που απαιτούσε ελέγχους και λογοκρισία της δημόσιας πληροφόρησης.

Με φόντο τον φόβο για την ευλογιά των πιθήκων, ο κόσμος ετοιμάζεται να παραδώσει τα κλειδιά του βασιλείου στον ΠΟΥ. Και με την παράξενη διαδρομή των «παιχνιδιών μικροβίων» και των υπερβολικών αριθμών από τους λεγόμενους εμπειρογνώμονες που κινούν τα νήματα, οι βάσεις για αυτή τη δημόσια παράδοση έχουν ήδη τεθεί.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο αποτελούν απόψεις του συγγραφέα και δεν αντανακλούν απαραίτητα τις απόψεις της εφημερίδας The Epoch Times.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε