Παρασκευή, 07 Οκτ, 2022
Επιβάτες φορώντας μάσκες φτάνουν στο διεθνές αεροδρόμιο Pudong στην Σανγκάη στις 29 Σεπτεμβρίου 2020. (Hector Retama / AFP μέσω Getty Images)

Το αεροδρόμιο της Σαγκάης βυθίζεται στο χάος καθώς νέες μολύνσεις αναφέρονται στην Κίνα

Χάος δημιουργήθηκε το βράδυ στο διεθνές αεροδρόμιο της Σαγκάης, όταν αξιωματούχοι αιφνιδίως διέταξαν μαζικό έλεγχο COVID-19 στο αεροδρόμιο. Η ξαφνική ανακοίνωση έφερε σωρεία σχολίων στα Κινέζικα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς οι χρήστες του κινεζικού διαδικτύου ανέλυαν τις ενέργειες της κυβέρνησης.

Στις 22 Νοεμβρίου, η επιτροπή υγείας της Σαγκάης ανακοίνωσε δύο τοπικά κρούσματα COVID-19 στο διεθνές αεροδρόμιο Πουντόνγκ της πόλης. Το πρώτο κρούσμα αφορούσε έναν 46χρονο άντρα με το επώνυμο Κάο, ο οποίος ήταν συνάδελφος ενός άλλου μολυσμένου άνδρα, με το επώνυμο Γου. Ο Γου, βγήκε θετικός στις 20 Νοεμβρίου. Το δεύτερο κρούσμα αφορούσε μια 30χρονη γυναίκα με το επώνυμο Τσανγκ, σύζυγος ενός επίσης εργαζομένου του αεροδρομίου, που βγήκε θετικός στις 21 Νοεμβρίου.

Ο COVID-19 είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τον ιό του ΚΚΚ (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα), γνωστή και ως νέος κορονοϊός. Ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019 στην Γούχαν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χούμπεϊ στην κεντρική Κίνα.

Το απόγευμα της Κυριακής, καθώς η κυβέρνηση προέβαινε σε επιβεβαίωση νέων κρουσμάτων, οι αρχές του αεροδρομίου δημιούργησαν προσωρινές τοποθεσίες ελέγχου, στο χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με βίντεο που ανέβηκαν στο Κινέζικο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, το αντίστοιχο του Twitter, η κατάσταση στο αεροδρόμιο ήταν χαοτική. Σε ένα βίντεο, αξιωματούχοι του αεροδρομίου με προστατευτικές στολές, προσπαθούν να συγκρατήσουν ένα πλήθος ανθρώπων που επιχειρούν να φύγουν από το αεροδρόμιο. Σε ένα άλλο βίντεο, ένας άντρας καταρρέει στο έδαφος όταν αναγκάστηκε να περιμένει ώρες στο αεροδρόμιο για έλεγχο.

Μία κάτοικος της Σαγκάης με το επώνυμο Τζανγκ, είπε στην κινεζική έκδοση της Epoch Times ότι την Κυριακή το απόγευμα το αεροδρόμιο σφραγίστηκε, για να επιτρέψει στους υγειονομικούς υπαλλήλους να πραγματοποιήσουν μαζικά τεστ.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, πολλές πτήσεις προς το διεθνές αεροδρόμιο Πουντόνγκ για την Κυριακή το απόγευμα ακυρώθηκαν.

Η Τζανγκ πρόσθεσε πως υποψιάζεται ότι οι τοπικές αρχές έλαβαν τόσο ισχυρά μέτρα στο αεροδρόμιο, επειδή ήξεραν πως αν δεν το έκαναν, η συγκεκριμένη τοπική μετάδοση πιθανότατα θα εξαπλωνόταν και εκτός πόλης.

Στις 9 π.μ. τοπική ώρα, στις 4 Νοεμβρίου, οι κινεζικές αρχές στο Πουντόνγκ, την περιοχή της Σαγκάης όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο, ανακοίνωσαν στο Weibo, ότι υγειονομικοί υπάλληλοι έχουν συλλέξει βιολογικά δείγματα από πάνω από 15.000 υπαλλήλους του αεροδρομίου.

Οι χαοτικές εικόνες μέσα στο αεροδρόμιο δεν προβλήθηκαν σε κανένα από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ή στον ιστότοπο της επιτροπής υγείας της Σαγκάης. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν αργότερα, έδειχναν ανθρώπους σε γραμμές με τάξη, να περιμένουν για να κάνουν τεστ.

Ένας κάτοικος του Πεκίνου σε μια ανάρτηση στο Weibo, κάλεσε τους Κινέζους χρήστες του διαδικτύου να διαγράψουν τις «κακές» φωτογραφίες και βίντεο που έδειχναν τι συνέβαινε στο αεροδρόμιο. Η προτροπή του αυτή, έφερε θυμωμένες απαντήσεις από άλλους χρήστες. Κάποιος αμφισβήτησε την ανάγκη διαγραφής αυτών των αρχείων, λέγοντας πως έδειχναν το πόσο χαοτικό ήταν το αεροδρόμιο το βράδυ της Κυριακής και πώς η δουλειά της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν ελλιπής. Ένας άλλος χρήστης από μια διαφορετική συνοικία της Σαγκάης, ρώτησε ειρωνικά εάν ο κάτοικος του Πεκίνου ήταν μέλος των κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Ένας χρήστης από την περιοχή Χουάνγκπου της Σαγκάης, έκανε μια ανάρτηση σχετικά με το πόσο οργανωμένη και υπό έλεγχο ήταν η διαδικασία ελέγχου COVID-19 στο αεροδρόμιο. Η ανάρτηση αυτή έφερε επίσης οργισμένες απαντήσεις, με έναν να λέει πως το σχόλιό του ήταν «αντίγραφο» των κρατικών μέσων ενημέρωσης, και επέκρινε τον πολίτη-δημοσιογράφο πως δρα ως φερέφωνο των κινέζικων αρχών.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις μόλυνσης στο διεθνές αεροδρόμιο Πουντόνγκ, από τις 9 Νοεμβρίου, όταν οι υγειονομικοί υπάλληλοι ανακοίνωσαν τη πρώτη εξ αυτών.

Άλλα μέρη της Κίνας

Έχουν επίσης αναφερθεί μολύνσεις του νέου ιού του ΚΚΚ και εκτός Σαγκάης.

Στις 21 Νοεμβρίου, η επιτροπή υγείας της Τιεντζίν, ανακοίνωσε πέντε τοπικά κρούσματα. Μία ημέρα νωρίτερα, η επιτροπή είχε ανακοινώσει πως θα δαπανήσει τις επόμενες δύο έως τρεις ημέρες για να ελέγξει όλους τους πολίτες στη «νέα περιοχή Μπινχάι» της πόλης.

Η «νέα περιοχή Μπινχάι», έχει 2,99 εκατ. κατοίκους, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης της Τιεντζίν από τον Μάιο του 2019.

Σύμφωνα με το κρατικό μέσο ενημέρωσης Xinhua, πάνω από 2,2 εκατ. κάτοικοι της Μπινχάι ελέγχθηκαν για τον ιό από τις 7 μ.μ. τοπική ώρα στις 22 Νοεμβρίου, και περίπου 1 εκατ. επιβεβαιώθηκαν πως ήταν αρνητικοί.

Στις 20 Νοεμβρίου, ένας εργαζόμενος στο ξενοδοχείο Yilan International που βρίσκεται στην Μπινχάι, είπε στην κινεζική έκδοση της Epoch Times, πως το νοσοκομείο δεν έκανε κρατήσεις και ότι τα δωμάτια του ξενοδοχείου χρησιμοποιούνταν από υγειονομικούς υπαλλήλους.

Ο μαζικός έλεγχος πραγματοποιήθηκε αφότου τοπικοί υγειονομικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τέσσερα κρούσματα στις 19 Νοεμβρίου, σε μια κοινότητα που βρίσκεται στην περιοχή του λιμανιού Ντονγκτζιάνγκ, στην νέα περιοχή Μπινχάι.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα μαθήματα στα γυμνάσια, τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία της κοινότητας, τέθηκαν αμέσως σε αναστολή.

Το νοσοκομείο Teda στην Τιεντζίν, το οποίο περιέθαλπτε έναν από τους τέσσερις μολυσμένους ασθενείς, τέθηκε σε καραντίνα, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα.

Μια υπάλληλος εστιατορίου που βρίσκεται ακριβώς έναντι του νοσοκομείου, η οποία αρνήθηκε να δώσει το όνομά της, επιβεβαίωσε στην κινέζικη έκδοση της Epoch Times, πως το νοσοκομείο είχε κλείσει από τις 8 μ.μ. τοπική ώρα στις 19 Νοεμβρίου.

Πρόσθεσε πως το εστιατόριο παρέμεινε ανοιχτό για επαγγελματικούς λόγους, αλλά δεν είχε καθόλου πελάτες.

Πρόσφατα, μαζικές δοκιμές έγιναν επίσης στο Κετσιάο, μια περιοχή που βρίσκεται στην πόλη Σαοσίνγκ της επαρχίας Τζετζιάνγκ, αφότου ένας 35χρονος άνδρας που προηγουμένως είχε βγει αρνητικός στον ιό, επιβεβαιώθηκε ότι μολύνθηκε από αυτόν.

Ο άνδρας από την Ινδία έφτασε με δύο άλλα μέλη της οικογένειάς του στη Γουχάν, στις 30 Οκτωβρίου σύμφωνα με αξιωματούχους της Σαοσίνγκ. Αφότου πέρασαν δύο εβδομάδες σε υποχρεωτική καραντίνα και αφότου βγήκαν αρνητικοί στον ιό, αποχώρησαν.

Ο άνδρας, βγήκε θετικός στον ιό στις 20 Νοεμβρίου ενώ βρισκόταν στο Κετσιάο. Αμέσως, υγειονομικοί αξιωματούχοι διέταξαν μαζικούς ελέγχους στους πολίτες της κοινότητας. Την επόμενη ημέρα, υγειονομικοί αξιωματούχοι της Σαοσίνγκ, ανακοίνωσαν στον επίσημο λογαριασμό τους στο Weibo πως 5.210 άτομα ελέγχτηκαν και κανένας από αυτούς δεν είχε μολυνθεί από τον ιό.

Υπήρξαν συζητήσεις στο Weibo που αμφισβητούσαν τα αποτελέσματα των μαζικών εξετάσεων, λέγοντας πως ο ιός ήταν πιθανό να έχει εξαπλωθεί τοπικά, δεδομένου ότι ο Ινδός άνδρας παρευρέθηκε σε μια συγκέντρωση στην περιοχή.

Η Nicole Hao συνέβαλε στην δημιουργία αυτού του άρθρου.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε