Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Ο αρχιεπίσκοπος Πωλ Γκάλλαγκερ, Γραμματέας του Βατικανού για Σχέσεις με Κράτη, στο Βατικανό, 25 Ιουνίου 2021. (Bree Dail/The Epoch Times)

Υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού: Η εκκλησία δεν μπορεί να συνεισφέρει θετικά στο Χονγκ Κονγκ

Ενημέρωση: 29 Ιουνίου 2021

ΠΟΛΗ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ – Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στις 25 Ιουνίου και εστιάστηκε στην ερχόμενη Ημέρα Προσευχής και Σκέψης για τον Λίβανο του Βατικανού, η Epoch Times ρώτησε τον Αρχιεπίσκοπο Πωλ Γκάλλαγκερ, Γραμματέα του Βατικανού για Σχέσεις με Κράτη (υπουργό Εξωτερικών) να σχολιάσει την παρόμοια κατάσταση αναστάτωσης στο Χονγκ Κονγκ.

Η Epoch Times ρώτησε: «Με την οικονομική και πολιτική αναστάτωση – και ειδικά με την λαϊκή αναστάτωση κατά της πολιτικής διαφθοράς που έχουμε δει στον Λίβανο και στην ευρύτερη περιοχή – τι διαφοροποιεί την κατάσταση για το Βατικανό και την Γραμματεία Εξωτερικών (εκτός φυσικά, από την στρατηγική τοποθεσία) από τις μαζικές κινητοποιήσεις στο Χονγκ Κονγκ – όπου Καθολικοί ηγέτες έχουν φυλακιστεί, και μια έκκληση για στήριξη έχει έρθει εδώ προσωπικά από τον καρδινάλιο Τζόσεφ Ζεν περισσότερο από δύο χρόνια πριν;»

Ο Άγγλος αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Λοιπόν, εμφανώς το Χονγκ Κονγκ είναι ένα αντικείμενο ανησυχίας για εμάς. Ο Λίβανος είναι ένα μέρος όπου αντιλαμβανόμαστε ότι μπορούμε να έχουμε μια θετική συνεισφορά. Δεν το αντιλαμβανόμαστε αυτό για το Χονγκ Κονγκ. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλες – ας πούμε, κατάλληλες λέξεις που θα έχαιραν εκτίμησης από τον διεθνή τύπο, από πολλές χώρες στον κόσμο, αλλά εγώ – και πιστεύω πολλοί από τους συναδέλφους μου – ακόμα δεν έχουμε πειστεί ότι θα προκαλούσε κάποια αλλαγή. Πιστεύω πως εδώ [στον Λίβανο] έχουμε μια ευκαιρία, αλλά στο Χονγκ Κονγκ έχουμε μια πολύ διαφορετική κατάσταση συνολικά.»

Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Βατικανού, Ματτέο Μπρούνι, πρόσθεσε: «Παραμένοντας ανοιχτοί, φυσικά, στα έργα του Αγίου Πνεύματος.» Ο αρχιεπίσκοπος Πωλ Γκάλλαγκερ κατένευσε και συνέχισε: «Ναι, και ελπίζουμε ότι ο νέος επίσκοπος θα κάνει πολλή καλή δουλειά, εκεί, επίσης. Σας ευχαριστώ.»

Από την ανανέωση της συμφωνίας Κίνας-Βατικανού τον τελευταίο Οκτώβριο, ο πάπας Φραγκίσκος – που μιλούσε σε εξαιρετικά μεγάλη έκταση για άλλα ανθρώπινα δικαιώματα και οικολογικές κρίσεις – έχει υπάρξει σιωπηλός για την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Η βαρβαρότητα και οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ, έχουν κάνει ηγέτες ανά τον κόσμο – όπως τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο – να καλέσουν το Βατικανό να τερματίσει την «αρχική» του συμφωνία με την Κίνα.

Ο Πομπέο δήλωσε σε μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter τον Σεπτέμβριο 2020, λίγο πριν το προγραμματισμένο χρόνο ανανέωσης της συμφωνίας, ότι «το Βατικανό θέτει σε κίνδυνο την ηθική του υπόσταση, αν ανανεώσει την συμφωνία… Οι Καθολικοί είναι μεταξύ των ισχυρότερων φωνών για ανθρώπινα δικαιώματα του Χονγκ Κονγκ, όπως ο Μάρτιν Λι και ο Τζίμυ Λάι… Το Βατικανό θα πρέπει να στηρίξει τους Καθολικούς και τον κόσμο του Χονγκ Κονγκ.»

Το Βατικανό ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα, ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν θα συναντήσει τον πάπα Φραγκίσκο, μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Γκάλλαγκερ και άλλους αξιωματούχους του Βατικανού, στις 28 Ιουνίου. Ακόμα δεν είναι γνωστό αν η Κίνα θα είναι ένα από τα θέματα συζήτησης.

 

Από την Bree Dail

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε