Η Google θα πρέπει να αντιμετωπίσει ομαδική αγωγή που κατηγορεί τον τεχνολογικό κολοσσό για συλλογή πληροφοριών και παρακολούθηση της συμπεριφοράς των παιδιών στο διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεσή τους, σύμφωνα με απόφαση του Εφετείου.
Η αγωγή κατατέθηκε το 2019 από παιδιά, μέσω των γονέων τους, κατά της Google, του YouTube καθώς και άλλων εταιρειών με κανάλια στην πλατφόρμα ροής βίντεο, όπως οι Cartoon Network, Hasbro, DreamWorks Animation και Mattel Inc. Οι εταιρείες κατηγορούνται για την εκτέλεση στοχευμένων διαφημίσεων σε παιδιά με βάση τα «μόνιμα αναγνωριστικά» της Google. Η απόφαση έρχεται ένα χρόνο μετά την απόρριψη της αγωγής από άλλο δικαστήριο.
Τα αναγνωριστικά αυτά αναφέρονται σε μοναδικούς αριθμούς IMEI μιας συσκευής ή στη διεύθυνση IP που επιτρέπει στη Google να παρακολουθεί τη συμπεριφορά ενός χρήστη σε ποσοστό που φτάνει το 80% του διαδικτύου, επιτρέποντας έτσι τη δημιουργία προφίλ που χρησιμοποιούνται στη στοχευμένη διαφήμιση.
Παρακολουθώντας τη διαδικτυακή συμπεριφορά των παιδιών χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων, η Google και άλλες εταιρείες φέρονται να έχουν παραβιάσει τον ομοσπονδιακό νόμο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των παιδιών στο διαδίκτυο (COPPA) και άλλους παρόμοιους πολιτειακούς νόμους.
Τον Ιούλιο του 2021, η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Μπεθ Λάμπσον Φρίμαν στο Σαν Φρανσίσκο απέρριψε την αγωγή με το επιχείρημα ότι ο ομοσπονδιακός νόμος υπερισχύει των αξιώσεων των εναγόντων βάσει των νόμων του Κολοράντο, του Νιου Τζέρσεϊ, της Ιντιάνα, της Μασαχουσέτης, της Καλιφόρνιας και του Τενεσί. Την Τετάρτη, το 9ο Περιφερειακό Εφετείο των ΗΠΑ στο Σιάτλ ανέτρεψε την απόφαση του Ιουλίου.
Ανατροπή της απόφασης
Το Εφετείο σημείωσε ότι το Κογκρέσο δεν είχε την πρόθεση να υπερισχύσει των αξιώσεων προστασίας της ιδιωτικής ζωής που βασίζονται στην πολιτειακή νομοθεσία όταν ψήφισε την COPPA.
Η COPPA δίνει στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) την εξουσία να ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι ιστότοποι συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες από πολίτες κάτω των 13 ετών.
Οι ενάγοντες στην υπόθεση ζητούν ασφαλιστικά μέτρα και αποζημιώσεις βάσει του πολιτειακού δικαίου και όχι βάσει του ομοσπονδιακού νόμου. Η δικαστική ομάδα ανέτρεψε την απόφαση του Ιουλίου 2021 με 3-0, κρίνοντας ότι οι πολιτειακοί νόμοι που συμπληρώνουν τους κανονισμούς της COPPA δεν αποκλείονται από τον ομοσπονδιακό νόμο.
«Δεδομένου ότι ο φραγμός για τους «ασυνεπείς» κρατικούς νόμους διατηρεί σιωπηρά τους «συνεπείς» κρατικούς ουσιαστικούς νόμους, θα ήταν παράλογο να υποθέσουμε ότι το Κογκρέσο είχε την πρόθεση να αποκλείσει ταυτόχρονα όλα τα κρατικά ένδικα μέσα για παραβιάσεις των εν λόγω νόμων», έγραψε για το δικαστήριο η δικαστής M. Μάργκαρετ ΜακΚίουν.
Το δικαστήριο παρέπεμψε την αγωγή πίσω στο περιφερειακό δικαστήριο. Πίσω στο 2019, το YouTube που ανήκει στην Google κατέβαλε πρόστιμα ύψους 170 εκατομμυρίων δολαρίων σε διακανονισμό με την FTC και τη γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι παραβίασε την COPPA παρακολουθώντας παιδιά κάτω των 13 ετών για στοχευμένες διαφημίσεις.
Η Epoch Times απευθύνθηκε στην Google για σχόλια.
Παραβίαση του απορρήτου
Η Google χτυπήθηκε νωρίτερα με πολλαπλές καταγγελίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Τον Νοέμβριο, η Google συμφώνησε σε διακανονισμό για την προστασία της ιδιωτικής ζωής ύψους 391 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού 40 πολιτείες κατηγόρησαν την εταιρεία ότι παρακολουθούσε την τοποθεσία των χρηστών χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Γνωρίζοντας την τοποθεσία ενός χρήστη, οι διαφημιστές θα μπορούν να τον στοχεύουν καλύτερα.
«Για χρόνια η Google έδινε προτεραιότητα στο κέρδος έναντι της ιδιωτικής ζωής των χρηστών της. Ήταν πονηρή και παραπλανητική», δήλωσε η γενική εισαγγελέας του Όρεγκον Έλεν Ρόζενμπλουμ, η οποία ηγήθηκε της υπόθεσης, σύμφωνα με το BBC.
«Οι καταναλωτές νόμιζαν ότι είχαν απενεργοποιήσει τις λειτουργίες εντοπισμού θέσης στην Google – αλλά η εταιρεία συνέχισε να καταγράφει κρυφά τις κινήσεις τους και να χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για τους διαφημιστές».
Η Google έχει επίσης αντιμετωπίσει πυρά στην Ευρώπη σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών BEUC κατηγόρησε την Google ότι χρησιμοποιεί «παραπλανητικό σχεδιασμό, ασαφή γλώσσα και παραπλανητικές επιλογές» για να αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα από τους χρήστες, σύμφωνα με την DW.
Ομάδες καταναλωτών στην Ελλάδα, τη Σλοβενία, τη Νορβηγία, τη Γαλλία και την Τσεχική Δημοκρατία κατέθεσαν παράπονα στους οργανισμούς προστασίας δεδομένων τους, διαμαρτυρόμενες για τις πρακτικές της Google.
Στη Σουηδία, τη Δανία και την Ολλανδία, ομάδες καταναλωτών έχουν προειδοποιήσει τις ρυθμιστικές αρχές για τις δραστηριότητες της εταιρείας.