Δευτέρα, 16 Σεπ, 2024

Νέο αντιβιοτικό κατά της προχωρημένης ουλίτιδας

Νέο αντιβιοτικό ανακαλύπτουν οι επιστήμονες, το οποίο στοχεύει τον κύριο ένοχο για την ουλίτιδα.

Σε μελέτη του Αυγούστου που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Στοματικής Μικροβιολογίας (Journal of Oral Microbiology), FP-100, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια και βρήκαν πως ένα αντιβιοτικό στενού φάσματος εξουδετέρωσε τα κακά βακτήρια που ονομάζονται Fusobacterium nucleatum, χωρίς να προκαλέσουν ζημιά στα ωφέλιμα βακτήρια και μειώνοντας, παράλληλα σημαντικά την απώλεια οστών που προκαλεί η ασθένεια.

«Αυτού του είδους το “άσπρο ή μαύρο” δεδομένο δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ», είπε σε δήλωση Τύπου ο Δρ Αλπντογκάν Καντάρτσι [Alpdogan Kantarci], επικεφαλής επιστήμονας στο ADA Forsyth και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Εάν πετύχει στους ανθρώπους, αυτή η στοχευμένη προσέγγιση μπορεί να βελτιώσει τη στοματική υγεία και να βοηθήσει στην πρόληψη της ουλίτιδας και τη διάδοση της πέρα από το στόμα. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν πως οι δοκιμές στους ανθρώπους δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει.

Ο κύριος ένοχος

Αρκετά είναι τα είδη βακτηρίων στα οποία αποδίδεται η απαρχή και η εξέλιξη της ουλίτιδας, με το F. Nucleatum να είναι ένα από τα επικρατέστερα. Καθώς η φλεγμονή των ούλων επιδεινώνεται, τα F. Nucleatum πολλαπλασιάζονται, μαζί με άλλα επιβλαβή βακτήρια.

Στο στόμα, το F. Nucleatum σχηματίζει ένα οδοντικό βιοφίλμ το οποίο είναι μια στοιβάδα από βλεννώδη βακτήρια που σκεπάζουν τα δόντια. Εισβάλει στα κύτταρα των ούλων και εξασθενεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα, διευκολύνοντας την εισβολή επιπλέον βακτηρίων και τον σχηματισμό ουλίτιδας.

Τα βακτήρια μπορούν, επίσης, να κρυφτούν μέσα στα κύτταρα του ανοσοποιητικού, ενεργώντας ως Δούρειος Ίππος για τη μεταφορά των βακτηρίων σε μακρινά όργανα, σύμφωνα με τον Δρα Καντάρτσι. Ως αποτέλεσμα, μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι τα βακτήρια μπορεί να συνδέονται με την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών, περιλαμβάνοντας την καρδιακή νόσο, τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μια στοχευμένη προσέγγιση

Το FP-100, ένα αντιβιοτικό στενού φάσματος, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την περιοδοντίτιδα χωρίς να προκαλεί ζημιά στα ωφέλημα βακτήρια, λένε οι ερευνητές.

Η περιοδοντίτιδα, στάδιο προχωρημένης ουλίτιδας, αναπτύσσεται όταν η φλεγμονή που δεν έχει αντιμετωπιστεί προκαλεί τη συγκέντρωση βακτηρίων ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια, επηρεάζοντας τις ρίζες των δοντιών και τα γύρω οστά, οδηγώντας εν τέλει σε απώλεια δοντιών.

Αν και η ουλίτιδα δεν είναι ιάσιμη, είναι ωστόσο διαχειρίσιμη με καλή στοματική υγιεινή, βαθύ καθαρισμό των ριζών, και σε σοβαρές περιπτώσεις, με εγχείριση. Οι οδοντίατροι μερικές φορές συνταγογραφούν αντιβιοτικά για να συμπληρώσουν τις μηχανικές θεραπείες.

Τα αντιβιοτικά ευρέος φάσματος, όπως η αμοξιλίνη, χρησιμοποιούνται τυπικά ως συμπληρώματα θεραπειών, είπε στους Epoch Times ο Δρ Πιερλουίτζι Μπάλιτσε [Dr. Pierluigi Balice], πιστοποιημένος περιοδοντολόγος στη Newton Dental Associates της Μασαχουσέτης.

Εν τούτοις, τα αντιβιοτικά ευρέος φάσματος σκοτώνουν και τα επιβλαβή και τα ωφέλιμα βακτήρια, επεσήμανε στους Epoch Times ο Δρ Τζέισον Σέλλαρς [Dr. Jason Cellars], οδοντίατρος στη Seacliff Dental.

«Ουσιαστικά, τα αντιβιοτικά είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τις ευκαιριακές παθογόνες λοιμώξεις», είπε στους Epoch Times ο Σον Γκίμπονς [Sean Gibbons], αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Βιολογίας Συστημάτων (Institute for Systems Biology).

Στη μελέτη, ερευνητές εξέτασαν το  FP-100 σε καλλιέργεια βακτηρίων και σε ποντίκια με ουλίτιδα.

Το FP-100 μείωσε σημαντικά το F. Nucleatum στις καλλιέργειες βακτηρίων. Κατάφερε να σκοτώσει το F. Nucleatum σε χαμηλές δόσεις, χωρίς να επηρεάσει σημαντικά τα άλλα μικρόβια στο στόμα. Ισχυρές δόσεις FP-100 προκάλεσαν σημαντικές αλλαγές στη γενική σύνθεση του μικροβιώματος τη δεύτερη μέρα.

Τα ποντίκια που έλαβαν αγωγή FP-100 δεν είχαν κανένα ανιχνεύσιμο F. Nucleatum σε σύγκριση με τα ποντίκια ελέγχου, όπου κάθε δείγμα είχε ανιχνεύσιμες αποικίες F. Nucleatum. Έδειξαν, επίσης, να έχουν μικρότερη απώλεια οστών και φλεγμονή από την ομάδα ελέγχου, υποδηλώνοντας ότι η στόχευση του F. Nucleatum μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά την ουλίτιδα.

Μία πολλά υποσχόμενη θεραπεία

Οι ερευνητές έδωσαν έμφαση στο ότι η στοχευμένη εξολόθρευση του F. Nucleatum θα μπορούσε να σπάσει τη σύνδεση μεταξύ στοματικών και συστημικών ασθενειών, μειώνοντας πιθανώς τις πιθανότητες ανάπτυξης παθήσεων όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν να είμαστε ακόμα επιφυλακτικοί.

Παρόλο που το σκεπτικό της μελέτης είναι βασισμένο σε συμπαγή επιστημονική λογική, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η έρευνα επί του παρόντος βασίζεται στο ζωικό μοντέλο, αντιπροσωπεύοντας ένα χαμηλό επίπεδο επιστημονικών αποδεικτικών στοιχείων, είπε ο Μπάλιτσε. «Παρόμοιες προσεγγίσεις που στοχεύουν συγκεκριμένα βακτήρια έχουν εξερευνηθεί σε αρκετές μικροβιολογικές μελέτες στο παρελθόν, χωρίς να φτάνουν σε κλινικές εφαρμογές», επεσήμανε. «Αν και ελπίζω πως αυτή η μελέτη μπορεί να μεταφερθεί και σε ανθρώπους, παραμένω επιφυλακτικός.»

«Δεν υπάρχει κανένα ζωικό μοντέλο που να μιμείται όλα τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης περιοδοντίτιδας και της αρχιτεκτονικής των ιστών της ή της επούλωσης», ανέφερε μελέτη του 2024 για την αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας.

Ο Δρ Μπάλιτσε δήλωσε ότι τα στοχευμένα αντιμικροβιακά δεν χρησιμοποιούνται συχνά στην κλινική πρακτική, συνήθως λόγω των περιορισμένων αποδεικτικών στοιχείων όταν εξετάζονται σε ανθρώπινες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές.

Ο Δρ Σέλλαρς είπε ότι τα παρόντα ευρήματα δεν δικαιολογούν τη χρήση των αντιβιοτικών στην περιοδοντίτιδα.

Το κύριο ζήτημα με την περιοδοντίτιδα είναι ότι πρόκειται για ένα πλήθος κακών βακτηρίων και φυσικής πλάκας που προκαλούν τη φλεγμονή και την ασθένεια, πρόσθεσε ο Δρ Σέλλαρς. Εξοντώνοντας ένα στέλεχος των βλαβερών βακτηρίων δεν λύνει το πρόβλημα, επειδή τα άλλα βακτήρια απλά θα πάρουν την θέση του, συνεχίζοντας την πρόοδο της ασθένειας.

«[Η περιοδοντίτιδα] είναι μια χρόνια ασθένεια, κάτι που καθιστά δύσκολη τη μελέτη της, επειδή τα αποτελέσματα της θεραπείας πρέπει να παρακολουθούνται για χρόνια και όχι απλά για μήνες ή εβδομάδες», εξήγησε.

Αν και η μελέτη έδειξε ότι το FP-100 δεν επηρεάζει το εγγενές μικροβίωμα, «τα περισσότερα αντιβιοτικά στενού φάσματος στοχεύουν μια υποκατηγορία κοινών βακτηρίων», είπε ο Γκίμπονς, προσθέτοντας ότι τα αντιμικροβιακά στενού φάσματος συνήθως ανακαλύπτονται και αναπτύσσονται δυσκολότερα.

Άλλες ανερχόμενες θεραπείες για την περιοδοντίτιδα περιλαμβάνουν φυτικά εκχυλίσματα, προβιοτικά και φάρμακα που αναστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Της Rachel Ann T. Melegrito

Louis A. Ruprecht Jr.: O Ελληνισμός είναι ένα τεράστιο αρχείο πολιτιστικής εμπειρίας και θεμέλιο του σύγχρονου κοσμοπολιτισμού

Ο Louis A. Ruprecht Jr. είναι ο πρώτος κάτοχος της Έδρας Θρησκευτικών Σπουδών William M. Suttles στο Τμήμα Ανθρωπολογίας, καθώς και ο διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια. στην Ατλάντα της Τζόρτζια (ΗΠΑ).  Το τελευταίο βιβλίο του καθηγητή Ρούπρεχτ είναι το Reach Without Grasping: Anne Carson’s Classical Desires (εκδ. Rowman and Littlefield, 2022). Επί του παρόντος εργάζεται πάνω σε ένα νέο βιβλιογραφικό σχέδιο με τον προσωρινό τίτλο The Renaissance Sappho: Fulvio Orsini’s Songs of Nine Illustrious Women (1568). Για το έργο του, τη μεταφορά των αρχαίων ιδεών στους σύγχρονους μελετητές μέσω του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Georgia State University, ο Δρ Ρούπρεχτ έχει λάβει το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικα, διάσημο σε μορφή σταυρού από λευκό σμάλτο, και άργυρο ή χρυσό, που φέρει στο κέντρο του τον φοίνικα, σύμβολο της αναγέννησης του Ελληνικού έθνους.

Ο καθηγητής Ρούπρεχτ μίλησε στο Rethinking Greece* σχετικά με την έννοια του «κοσμοπολίτικου ελληνισμού», που χρησιμοποιείται στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζόρτζια ως ένας τρόπος επαναπροσδιορισμού της ελληνικής εμπειρίας ως ένα ουσιαστικό κομμάτι της παγκόσμιας κληρονομιάς, που ανήκει εξίσου σε όλους – για τη μετασχηματιστική ηθική αξία της ελληνικής τραγωδίας και τις πολιτικές συνέπειές της στις σύγχρονες δημοκρατίες, για το πώς οι θρησκευτικές ανησυχίες για την «ειδωλολατρική τέχνη» ξεπεράστηκαν από την πίστη στις αρετές της κλασικής τέχνης, για την κατανόηση της τραγικής και μετασχηματιστικής διάστασης του έρωτα όπως εμφανίζεται στην ποίηση της Σαπφούς, και τέλος, για το μέλλον των τμημάτων κλασικών σπουδών στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Όπως σημειώνει ο καθηγητής Ρούπρεχτ, «τα πιο επιτυχημένα προγράμματα κλασικών σπουδών μού φαίνεται ότι έχουν ξεπεράσει τις αυστηρά φιλολογικές και αυστηρά κλασικιστικές προσεγγίσεις του αρχαίου κόσμου και αξιοποιούν τους πόρους της ανθρωπολογίας, μεταξύ άλλων κλάδων, ώστε το αρχαίο υλικό να απευθυνθεί σε πιο σύγχρονες ανησυχίες. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη υπήρξε η εφαρμογή των κατηγοριών της ταυτότητας στον αρχαίο κόσμο: φυλή και εθνικότητα, φύλο, σεξουαλικότητα, θρησκεία και τάξη».

Ήσασταν ο διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια από το 2012. Ποια είναι η θέση των Ελληνικών Σπουδών σε ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο; Πώς μπορούν ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός και η αρχαία ελληνική ιστορία να φωτίσουν τις σύγχρονες ανησυχίες;

 Ο όρος «ελληνικός» είναι διφορούμενος, αλλά αυτή η ασάφεια μπορεί να είναι και γόνιμη και παραγωγική. Ο όρος είναι πολύ λιγότερο οικείος στο βορειοαμερικανικό κοινό από ό,τι ο όρος «Έλληνας», και έτσι τείνει να χρειάζεται κάποιες εξηγήσεις. Η δική μου άποψη είναι ότι ο όρος περιλαμβάνει τα πάντα, από τα πρώτα υλικά της Μεσογειακής Εποχής του Χαλκού, τα θαύματα της Κλασικής και της Ελληνιστικής περιόδου, την παράδοξη εγκυκλοπαιδική επικράτηση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, τα κορυφαία βυζαντινά επιτεύγματα κ.ο.κ., μέχρι και τις σύγχρονες ποιητικές συνεισφορές του Κωνσταντίνου Καβάφη (1863-1933), του Γιώργου Σεφέρη (1900-1971) και του Οδυσσέα Ελύτη (1911-1996), για να μην αναφέρουμε τα εκπληκτικά σύγχρονα ελληνικά επιτεύγματα στον κινηματογράφο, τη μουσική και το θέατρο. Πρόκειται πράγματι για μια πλούσια και εκτεταμένη κληρονομιά.

Από θεσμική άποψη, η κληρονομιά αυτή τείνει να μοιράζεται μεταξύ των τμημάτων των Κλασικών ή/και των Κλασικών Σπουδών, τα οποία καλύπτουν τις αρχαιότητες, και των τμημάτων των Νεοελληνικών Σπουδών, τα οποία καλύπτουν κυρίως τους δύο προηγούμενους αιώνες. Το βυζαντινό υλικό τείνει να υποβαθμίζεται από αυτές τις θεσμικές ρυθμίσεις.

Υπάρχει ένας περίεργος θρησκευτικός λόγος για κάποια από αυτά, πιστεύω. Αν κοιτάξουμε τον τρόπο με τον οποίο διδάσκεται η θρησκευτική ιστορία στα περισσότερα προτεσταντικά σεμινάρια στις ΗΠΑ, τότε θα δούμε ότι δίνεται μεγάλη προσοχή στις απαρχές: στην Εβραϊκή Βίβλο και την Καινή Διαθήκη, στην πρώιμη εκκλησιαστική ιστορία και στην ιστορία της πρώιμης κοινωνικής και θεσμικής διαμόρφωσης. Αλλά στη συνέχεια κάνουμε ένα άλμα προς τα εμπρός, στον Λούθηρο, τον Καλβίνο και τους νεότερους. Ο Μεσαίωνας τείνει να υποτιμάται, καθώς, από προτεσταντική σκοπιά, η περίοδος αυτή θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ως η ιστορία μιας σειράς υπερβολών και λαθών. Βλέπετε αυτή την προκατάληψη ζωντανή και ακμαία στα σχόλια του Έντουαρντ Γκίμπονς για τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Όταν διορίστηκα διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, αποφάσισα να εργαστώ ενάντια σε αυτού του είδους την κατάτμηση. Ήθελα να ενσωματώσω την Αρχαιολογία, την Κλασική Φιλολογία, τον Κινηματογράφο, την Ιστορία, τη Λογοτεχνία, τη Μουσική και το Θέατρο πιο απρόσκοπτα σε μια φιλόδοξη σειρά δημόσιων προγραμμάτων. Ήθελα επίσης να εξετάσω το ελληνικό υλικό με τους ευρύτερους δυνατούς όρους: Εποχή του Χαλκού, Αρχαϊκή, Κλασική, Ελληνιστική, Βυζαντινή και Σύγχρονη Εποχή. Τελευταία, ωθήσαμε το ιστορικό πλαίσιο ακόμη και στη Μεσολιθική και Παλαιολιθική περίοδο, καθώς τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν γίνει πολλές συναρπαστικές προνεολιθικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Ελλάδα, τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική χώρα.

Προκειμένου να γιορτάσουμε αυτό το εύρος και να εκφράσουμε τις εκτεταμένες ελληνικές μας δεσμεύσεις, καθιέρωσα τον «κοσμοπολίτικο ελληνισμό» ως θεματικό άξονα του Κέντρου. Η ιδέα είναι προϊόν της τεράστιας επέκτασης του ελληνιστικού πολιτισμού στον απόηχο των κατακτήσεων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μια απλουστευμένη μορφή της ελληνικής γλώσσας έγινε η γλώσσα της διπλωματίας και του εμπορίου. Ο ελληνικός πολιτισμός έγινε ένα είδος «πολιτισμού-ομπρέλας», που συγκρατούσε μια εθνοτικά και πολιτισμικά ποικιλόμορφη αυτοκρατορία.

Οι μεγάλες φιλοσοφικές σχολές που εμφανίστηκαν μετά τον Αριστοτέλη (ο οποίος ήταν δάσκαλος του Αλεξάνδρου) – ιδιαίτερα οι Επικούρειοι, οι Σκεπτικιστές και οι Στωικοί – εμφανίστηκαν όλες ως προσπάθειες να σκεφτούν φιλοσοφικά με όρους ευρύτερους από ό,τι επέτρεπε η πιο στενά ελληνική οπτική του Αριστοτέλη. Η Αίγυπτος, η Μεσοποταμία και η Ινδία δεν ήταν πλέον σημαντικά σημεία μόνο στον ελληνιστικό χάρτη, αλλά ήταν και φιλοσοφικά σημαντικά σημεία με νέους και δημιουργικούς τρόπους.

Ο Διόνυσος καβάλα σε έναν πάνθηρα. Ca. 120 – 8ος αιώνας π.Χ., Δήλος.

 

Ο Διογένης από τη Σινώπη, ο οποίος πέθανε την ίδια χρονιά με τον Αλέξανδρο (323 π.Χ.), έλαβε συγχαρητήρια από τον Αλέξανδρο για την έντονη ανεξαρτησία του, την αυτονομία του και τη φαινομενικά διαβολική ηθική του στάση. Ο Διογένης επινόησε επίσης τον όρο κοσμοπολίτης ή «πολίτης του κόσμου». Το έκανε ως απάντηση στην ερώτηση από πού ήταν (ήταν από τη Σινώπη της Μικράς Ασίας). Η απάντησή του – «η πόλη μου (πόλις) είναι ο κόσμος (κόσμος)» – είχε σκοπό να ξεφύγει από τη δύναμη και την προβολή του ερωτήματος από πού προερχόμαστε. Το από πού προερχόμαστε, υπέδειξε, ήταν λιγότερο καθοριστικό, λιγότερο ενδιαφέρον φιλοσοφικά, από το πού επιθυμούμε να πάμε. Ο κόσμος μας υποτίθεται ότι θα γινόταν μεγαλύτερος και πιο φιλοσοφικά επεκτατικός. Η αφετηρία μας δεν περιορίζει ούτε καθορίζει το πού μπορούμε να καταλήξουμε.

Είναι διαφωτιστικό να φανταστεί κανείς αυτό ως τη δήλωση ενός Έλληνα φιλοσόφου από τη Μικρά Ασία. Εν ολίγοις, οι Έλληνες πάντα ταξίδευαν – ο αυτοπροσδιορισμός τους με έναν ναυτικό πολιτισμό είχε κάποια σχέση με αυτό. Ο ελληνικός αποικισμός των ακτών της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας δημιούργησε ένα δίκτυο παράλιων πόλεων και λιμανιών σε όλη τη Μεσόγειο, που επέτρεψε τέτοια ταξίδια και μάλιστα τα εξυμνούσε. Η ελληνική διασπορά έχει πράγματι μια πολύ μακρά και πολύ πλούσια ιστορία – ο κοσμοπολιτισμός είναι μια από τις κύριες αρετές της.

Σήμερα, η ελληνική διασπορά είναι εντυπωσιακά παγκόσμια. Το Τορόντο και η Μελβούρνη είναι μεγάλες και εξέχουσες ελληνικές πόλεις. Ακόμα και η Ατλάντα φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες Έλληνες, που αποκαλούν την πόλη σπίτι τους για περισσότερα από εκατό χρόνια. Φιλοξενεί ένα σημαντικό και δραστήριο ελληνικό προξενείο. Είναι μια ορθόδοξη ελληνική μητρόπολη με περισσότερες από 70 ενορίες. Είναι, με όλους αυτούς τους τρόπους, μια συναρπαστική απεικόνιση του ελληνικού διεθνισμού και των κοσμοπολίτικων δεσμεύσεών του.

Σε μια ιστορική στιγμή, κατά την οποία τα αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν εντείνει τις δεσμεύσεις τους στον διεθνισμό και έχουν ανοίξει τις πόρτες τους για να επιτρέψουν την είσοδο ενός πολύ μεγαλύτερου αριθμού αλλοδαπών φοιτητών, οι ηθικές δεσμεύσεις που ενσαρκώνει ο Ελληνισμός, τόσο ιστορικά όσο και φιλοσοφικά, φαίνονται μοναδικά κατάλληλες για τη συγκεκριμένη στιγμή.

Εδώ στην Ατλάντα έχουμε χρησιμοποιήσει την έννοια του κοσμοπολίτικου Ελληνισμού ως έναν τρόπο για να επαναπροσδιορίσουμε την ελληνική εμπειρία – τον Ελληνισμό με την πληρέστερη έννοια – ως ένα ουσιαστικό κομμάτι της Παγκόσμιας Κληρονομιάς που ανήκει εξίσου σε όλους. Εδώ, πιστεύω, βρίσκουμε την πιο παραγωγική «εκλεκτική συγγένεια» μεταξύ του Ελληνισμού και του σύγχρονου ερευνητικού Πανεπιστημίου.

Τι σημαίνει για εσάς ο «ελληνισμός», η «ελληνική σκέψη» ή αυτό που έχετε αποκαλέσει «ελληνικό φαινόμενο»;

Στην προηγούμενη απάντησή μου έδωσα μια ιδέα της απάντησής μου σε αυτό το ερώτημα. Στο δικό μου έργο, έχω προσπαθήσει να σκιαγραφήσω το μακρύ ιστορικό τόξο του ελληνισμού, το οποίο, βέβαια, βασίζεται στην ελληνική αρχαιολογία, αλλά εστιάζει περισσότερο στο πώς οι τρόποι του ελληνισμού προσαρμόστηκαν και μεταφράστηκαν σε μεταγενέστερες ιστορικές περιόδους και άλλα πολιτισμικά περιβάλλοντα.

Στο Was Greek Thought Religious? On the Use and Abuse of Hellenism from Rome to Romanticism (2002) [Ήταν η ελληνική σκέψη θρησκευτική; Για τη χρήση και κατάχρηση του Ελληνισμού, από τη Ρώμη έως τον Ρομαντισμό], προσπάθησα να δείξω πώς οι ίδιοι οι όροι, «ελληνισμός» και «Έλληνας», είχαν μετατοπιστεί στις ελληνικές τους σημασίες και είχαν υποστεί ποικίλες μεταφράσεις στα λατινικά και αργότερα στις ρομανικές γλώσσες. Οι θρησκευτικές αλλαγές είχαν μεγάλη σχέση με αυτές τις μετατοπίσεις του νοήματος. Ένα από τα νοήματα που ενσωματώθηκαν αργότερα στους όρους Έλληνες και Ελληνισμός ήταν τα «παγανιστές» και «παγανισμός», αντίστοιχα. Η μετατόπιση από τον «παγανισμό» στον χριστιανισμό αντιπροσωπεύει έτσι μια σεισμική πολιτισμική αλλαγή στην ιστορία της λεκάνης της Μεσογείου.

Ωστόσο, αυτό που μου κάνει μεγαλύτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι, ενώ από τη μια πλευρά, η μετάβαση από την παραδοσιακή ελληνική θρησκεία στον Χριστιανισμό άλλαξε τα πάντα, από την άλλη πλευρά, άλλαξε ελάχιστα. Οι εκχριστιανισμένοι Έλληνες στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία συνέχισαν να ντύνονται, να τρώνε, να ασχολούνται με τη φιλανθρωπία και να παντρεύονται όπως έκαναν και πριν. Ο καθαρά χριστιανικός πολιτισμός, που άλλαξε αυτούς τους παραδοσιακούς τρόπους ζωής, αναδύθηκε πολλούς αιώνες αργότερα.

Αυτό που υποδηλώνει είναι ότι καλά θα κάνουμε να προσέξουμε την ταυτόχρονη συνέχεια και ασυνέχεια στη μακρά ιστορία του Ελληνισμού. Οι συνέχειες είναι για μένα εξαιρετικά υποβλητικές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μεγάλο μέρος της επιστημονικής μου έρευνας επικεντρώνεται στις μεταγενέστερες επαναλήψεις των ελληνικών σχημάτων σε τομείς τόσο διαφορετικούς όπως η τέχνη και η καλλιτεχνική έκθεση στα μουσεία, ο δημοκρατικός πολιτισμός και η δημοκρατική πολιτική, η ερωτική επιθυμία και η ηθική ψυχολογία, καθώς και με θεατρικές έννοιες όπως η τραγωδία και η κωμωδία, για τις οποίες θα πω περισσότερα παρακάτω.

Πλάκα με τον Άγιο Παύλο και τους μαθητές του (περ. 1160-80): Η επιγραφή σε αυτή την πλάκα αναφέρεται στις επιστολές που απηύθυνε ο Παύλος στις διάφορες πρωτοχριστιανικές κοινότητες (προς Ρωμαίους, Κορινθίους, Φιλιππησίους) μεταξύ των οποίων ταξίδεψε, Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, Νέα Υόρκη.

 

Ολοκλήρωσα το Ήταν η ελληνική σκέψη θρησκευτική; με ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στην αναβίωση των ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων το 1896. Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες μου φαίνονται ως το πιο δραματικό και παγκόσμιο παράδειγμα νεοελληνικού κινήματος στην παγκόσμια ιστορία. Είναι αξιοσημείωτο γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ότι η ιστορία της Ολυμπιακής Αναβίωσης έχει ξεχαστεί σε τόσο μεγάλο βαθμό μέσα σε λίγο περισσότερο από έναν αιώνα. Η θρησκεία, όπως αποδεικνύεται, διαπερνά την ολυμπιακή ιστορία.

Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες καθιερώθηκαν ως θρησκευτικό τελετουργικό γεγονός στο ιερό του Δία στην Ολυμπία το 776 π.Χ. (ή γύρω στο 776 π.Χ.). Απαγορεύτηκαν από τον χριστιανό αυτοκράτορα Θεοδόσιο για θρησκευτικούς λόγους το 393 μ.Χ. Ένα ουσιαστικό μέρος της υπόθεσης για την αναβίωσή τους το 1896 ήταν επίσης θρησκευτικό, όπως προκύπτει από τις ομιλίες και τα γραπτά του «ανακαινιστή» τους, Πιερ ντε Κουμπερτέν [Pierre de Coubertin, 1863-1937]. Εν ολίγοις, οι Ολυμπιακοί Αγώνες ιδρύθηκαν, ακυρώθηκαν και αναβίωσαν, για θρησκευτικούς λόγους.

Ποιοι ήταν αυτοί οι λόγοι είναι ένα θεμελιώδες ιστορικό ζήτημα. Όπως σημείωσα παραπάνω, ο ελληνισμός – που αντιμετωπίζεται ως ένα τεράστιο αρχείο πολιτιστικής εμπειρίας – παρείχε επίσης ένα πνευματικό θεμέλιο για τον σύγχρονο διεθνισμό και τον κοσμοπολιτισμό. Στην περίπτωση των Ολυμπιακών Αγώνων, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι ο αθλητισμός εμπορεύεται το νόμισμα του περιορισμού: όρια που επιβάλλονται από κανόνες, όρια που επιβάλλονται από γραμμές και περιορισμούς, όρια που επιβάλλονται από την ίδια τη φυσική μας ενσάρκωση. Είναι η προσεκτική χορογραφία αυτών των ορίων που επιτρέπει να έρθει στο προσκήνιο η υπέρβαση. Εξάλλου, πρέπει να έχουμε κάτι για να υπερβούμε. Αυτός, υποθέτω, είναι ένας λόγος για τον οποίο ο αθλητισμός αποτελούσε σημαντικό πολιτιστικό χώρο, καθώς και πηγή προβληματισμού, τόσο για τους φιλοσόφους όσο και για τους θρησκευτικούς στοχαστές στην αρχαιότητα, και για τον οποίο συνεχίζει να είναι έτσι και σήμερα.

Οι τοξότριες που συμμετείχαν στον διπλό εθνικό γύρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 1908, 15 Ιουλίου 1908. (© Topical Press Agency-Hulton Archive/Getty Images)

 

Στην ομιλία σας κατά την παραλαβή του ελληνικού παράσημου, του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικα, σημειώσατε ότι «η ελληνική τραγωδία προορίζεται να γίνει σχεδία της δημοκρατικής ελπίδας». Θα μπορούσατε να επεκταθείτε επί του θέματος;

Η φράση «μια σχεδία ελπίδας» προέρχεται από τον Ραλφ Έλισον [Ralph Ellison, 1914-1994], από τον νέο πρόλογο που συνέταξε για την επετειακή έκδοση των 30 χρόνων του κλασικού μυθιστορήματός του Αόρατος Άνθρωπος. Εκτός από συγγραφέας δυνατών μυθιστορημάτων που εξετάζουν τη δυναμική της φυλής και της εθνικότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Έλισον ήταν αναμφισβήτητα ο καλύτερος δημοκρατικός δοκιμιογράφος που ανέδειξαν οι ΗΠΑ μετά τον Β’  Παγκόσμιο Πόλεμο. Παραθέτω το εν λόγω απόσπασμα:

«Έτσι, αν το ιδανικό της επίτευξης μιας πραγματικής πολιτικής ισότητας μας διαφεύγει στην πραγματικότητα – όπως συνεχίζει να συμβαίνει – υπάρχει ακόμα διαθέσιμο εκείνο το μυθιστορηματικό όραμα μιας ιδανικής δημοκρατίας, στο οποίο το πραγματικό συνδυάζεται με το ιδανικό και μας δίνει αναπαραστάσεις μιας κατάστασης πραγμάτων, στην οποία οι υψηλά ιστάμενοι και οι χαμηλά ιστάμενοι, οι μαύροι και οι λευκοί, οι Βόρειοι και οι Νότιοι, οι γηγενείς και οι μετανάστες συνδυάζονται για να μας διηγηθούν υπερβατικές αλήθειες και δυνατότητες, όπως αυτές που ανακάλυψε ο Μαρκ Τουέιν όταν έβαλε τον Χακ και τον Τζιμ να ταξιδεύουν με μία σχεδία.

»Πράγμα που μου υπέδειξε ότι ένα μυθιστόρημα θα μπορούσε να διαμορφωθεί ως μια σχεδία ελπίδας, αντίληψης και ψυχαγωγίας που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να επιπλεύσουμε καθώς προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε τις αγκυλώσεις και τις δίνες που σηματοδοτούν την ταλαντευόμενη πορεία του έθνους μας προς και μακριά από το δημοκρατικό ιδεώδες.» [1]

Μου φαίνεται ότι αυτό που ο Έλισον έβλεπε ως ρόλο του μυθιστορήματος στις σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες εκπληρωνόταν στην αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία κατά τις δραματικές γιορτές. Στην Ποιητική, τους προβληματισμούς του Αριστοτέλη για την αρχαία ελληνική τραγωδία, παρατηρείται ότι η τραγωδία αποτελεί μίμηση μιας πράξης που είναι:

«…σοβαρή, ολοκληρωμένη και έχει ένα ορισμένο μέγεθος. Έχει τη μορφή της παρουσίασης παρά της αφήγησης. Μέσω του οίκτου και του φόβου [δι’ ελέου και φόβου (ελληνικά στη συνέντευξη-σ.τ.μ.)] καταφέρνει την κάθαρση αυτών των συναισθημάτων.» (Ποιητική, 1449b25)

Υπήρξε μεγάλη συζήτηση σχετικά με τον όρο κάθαρση, ο οποίος ήταν εν μέρει ιατρικός όρος που υποδήλωνε μια κάθαρση ή καθαρισμό, στο ιατρικό πλαίσιο. Αυτή δεν μπορεί να είναι η έννοια εδώ, αφού η τραγωδία δεν εξαλείφει τα συναισθήματα του οίκτου και του φόβου. Εξακολουθούμε να λυπούμαστε την Αντιγόνη στο τέλος της τραγωδίας της και εξακολουθούμε να φοβόμαστε την τρομερή μοίρα που οδήγησε τον Οιδίποδα στην καταστροφή. Προτιμώ να σκέφτομαι την κάθαρση ως «μεταμόρφωση» σε σχέση με την τραγωδία. Το ελληνικό κοινό που παρακολουθούσε τα έργα του Σοφοκλή και άλλων έφευγε από το θέατρο του Διονύσου με τον οίκτο και τον φόβο του να έχουν μεταμορφωθεί σε κάτι άλλο, σε κάτι που θα μπορούσαμε να νοήσουμε ως «συμπόνια».

Αυτή είναι η μετασχηματιστική ηθική αξία της ελληνικής τραγωδίας και υποδηλώνει ότι η τραγωδία εξερευνά ένα πολύ ιδιαίτερο είδος πόνου και δυστυχίας. Η τραγωδία εξερευνά το πλήρες φάσμα των δυνατοτήτων του τι μπορούν να επιλέξουν να κάνουν τα ελεύθερα ανθρώπινα όντα. Συχνά δημιουργείται μεγάλος πόνος από τις επιλογές τους. Αλλά ο πόνος και η δυστυχία είναι η πρώτη λέξη της τραγωδίας, όχι η τελευταία. Η τραγωδία είναι τελικά ένα ελπιδοφόρο είδος, καθώς η τραγωδία παρουσιάζει μορφές πόνου, όπως του Οιδίποδα, που μπορούν να είναι λυτρωτικές. Ο Σοφοκλής μάς δείχνει ότι, μετά από όλες τις δοκιμασίες του, ο Οιδίπους έγινε κάτι σαν θεός στο ιερό άλσος του Κολωνού και το πνεύμα του έγινε μια διαρκής ευλογία για την πόλη της Αθήνας. Τα βάσανά του μετατράπηκαν σε λύτρωση και ο τρόμος που ένιωσαν αρχικά οι άνθρωποι, όταν ήρθαν αντιμέτωποι με τη μοιραία κατάρα του Οιδίποδα, μετατράπηκε σε συμπόνια και φροντίδα.

«Η τραγωδία εξερευνά το πλήρες φάσμα των δυνατοτήτων του τι μπορούν να επιλέξουν να κάνουν τα ελεύθερα ανθρώπινα όντα.» Η Κατίνα Παξινού στη Μήδεια του Ευριπίδη (1956) στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή. (Πηγή: Εθνικό Θέατρο της Ελλάδος)

 

Ο εξαιρετικός κριτικός θεάτρου του Μπρόντγουεϊ Γουώλτερ Κερρ [Walter Kerr, 1913-1996] δημοσίευσε το 1967 μια πρωτοποριακή μελέτη με τίτλο Tragedy and Comedy (Τραγωδία και κωμωδία). Το επιχείρημά του ακούγεται αντιφατικό μέχρι να το σκεφτείτε. Η τραγωδία, υποστηρίζει, προηγείται της κωμωδίας. Ιστορικά μιλώντας, τα τραγικά φεστιβάλ στην Αθήνα δημιουργήθηκαν περισσότερο από μία γενιά πριν από τα κωμικά φεστιβάλ. Ο Κερρ επιμένει επίσης ότι η τραγωδία προηγείται φιλοσοφικά. Οι λόγοι για τους οποίους το λέει αυτό είναι πολύπλοκοι. Οι κωμωδίες δεν τελειώνουν καλά και οι τραγωδίες δεν τελειώνουν άσχημα. Οι τραγωδίες, στην πραγματικότητα, μπορούν να τελειώσουν με όλους τους διαφορετικούς τρόπους – το τέλος δεν είναι το νόημα μιας τραγωδίας. Στην πραγματικότητα, οι τραγωδίες δείχνουν πέρα από το τέλος τους σε ένα νέο και πιο ανοιχτό μέλλον. Ξεπερνούν τα όρια της σκηνής όπου παίζονται. Η κωμωδία, αντίθετα, παραμένει στη σκηνή και είναι ριζωμένη στο έδαφος. Η κωμωδία είναι κατά βάση σκληρή- μας καλεί να γελάσουμε με αυτό που μας τρομάζει. Η κωμωδία δεν προσφέρει κανένα μέλλον – απλά σταματά και η αυλαία κλείνει. Χωρίς μέλλον δεν μπορεί να υπάρξει ελπίδα. «Η τραγωδία είναι το είδος που υπόσχεται αίσιο τέλος», καταλήγει ο Κερρ. «Είναι επίσης το είδος που είναι ρεαλιστικό ως προς το θέμα.» [2]

Έγραψα τη διδακτορική μου διατριβή για την έννοια της τραγωδίας στην αρχαία Αθήνα, στον πρώιμο χριστιανισμό και στη σύγχρονη ηθική φιλοσοφία. Είχα την τύχη να μπορέσω να ζήσω στην Αθήνα για τα δύο χρόνια που έκανα την έρευνα και τη συγγραφή. Αυτή η εργασία έγινε τελικά το πρώτο μου βιβλίο, το Tragic Posture and Tragic Vision: Against the Modern Failure of Nerve (Τραγική στάση και τραγικό όραμα: Κατά της σύγχρονης αποτυχίας του θάρρους), που εκδόθηκε το 1994. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο η αθηναϊκή τραγωδία αποτέλεσε πρότυπο για τα Συνοπτικά Ευαγγέλια. Εκεί, επίσης, γινόμαστε μάρτυρες τρομερού πόνου στην απεικόνιση των Παθών του Χριστού, αλλά η μορφή του πόνου που παρουσιάζεται, όσο τρομερή κι αν είναι, πιστεύεται ότι υποδεικνύει τη λύτρωση. Αυτό είναι το μυστήριο της μετασχηματιστικής κάθαρσης, και έχει τόσο πολιτικές όσο και θρησκευτικές συνέπειες. Το πρώιμο κίνημα του Ιησού ήταν μια κοινότητα θεμελιωμένη στη συμπόνια και τη συμφιλιωτική αγάπη. Οι σύγχρονες δημοκρατίες εδράζονται σε συμπονετικές κοινωνικές πρακτικές που αποσκοπούν στην ανύψωση των αξιών της ισότητας και της αδελφοσύνης, στην απελευθέρωση των πλήρων δυνατοτήτων όλων των πολιτών μας.

Οι αρχαίοι Αθηναίοι έβλεπαν πολύ καθαρά τους πολιτικούς και θρησκευτικούς σκοπούς της τραγωδίας. Η πόλη χρηματοδοτούσε τις γιορτές κάθε χρόνο και η παρουσία τους θεωρούνταν πολιτικό καθήκον. Από καιρό αναρωτιόμουν ποιο θα μπορούσε να είναι ένα σύγχρονο δημοκρατικό ανάλογο αυτού του πνεύματος της θαυμάσιας δραματικής περίστασης στο Θέατρο του Διονύσου κάτω από την αθηναϊκή Ακρόπολη. Ο Ραλφ Έλλισον [Ralph Ellison], καθώς και ο Κορνέλ Γουέστ [Cornel West], βλέπουν αυτό το πνεύμα της τραγωδίας ζωντανό και ακμαίο στη μουσική παράδοση των μπλουζ. Η μουσική μπλουζ προέκυψε επίσης από την παράδοση της μουσικής του γκόσπελ. Όλες αυτές οι μουσικές νότες είναι τραγικές, γι’ αυτό και τελικά εδράζονται στη συμπόνια και την ελπίδα, και γι’ αυτό μπορούν να διεκδικήσουν τη λυτρωτική αγάπη ως υπερβατική αξία.

Ο Αμερικανός συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Ραλφ Έλλισον είδε το πνεύμα της τραγωδίας ζωντανό και ακμαίο στη μουσική παράδοση των μπλουζ.

 

Μια παλαιότερη θεωρία της «εκκοσμίκευσης», στις δεκαετίες του 1950 και 1960, υποστήριζε ότι η θρησκεία ήταν προορισμένη να εξαφανιστεί στη σύγχρονη εποχή. Κατά κάποιο τρόπο, θεωρήθηκε ότι η παραδοσιακή θρησκευτική πίστη δεν θα μπορούσε να αντέξει τις προκλήσεις των νέων επιστημών της Αστροφυσικής, της Κοσμολογίας και της Εξέλιξης. Οι κοινωνικοί επιστήμονες που το πίστευαν αυτό δυσκολεύτηκαν πολύ να εξηγήσουν την άνοδο και την ανανέωση της πολιτικής θρησκείας σε όλον τον κόσμο, το 1979-1980. Αυτό δεν συνέβη μόνο στην Ινδία, το Ιράν και το Ισραήλ – συνέβη στο Βατικανό και συνέβη και στις ΗΠΑ. Ο πρώην καθηγητής μου και στενός προσωπικός μου φίλος Μπρους Μπ. Λώρενς [Bruce B. Lawrence] έγραψε το 1990 την πρώτη συγκριτική μελέτη αυτού του φαινομένου με τίτλο Defenders of God: The Fundamentalist Revolt Against the Modern Age (Υπερασπιστές του Θεού: Η εξέγερση των φονταμενταλιστών ενάντια στη σύγχρονη εποχή). Ένας άλλος στενός προσωπικός φίλος, ο Τζέφρυ Στάουτ [Jeffrey Stout], έγραψε την καλύτερη μελέτη που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα σχετικά με τους περιορισμούς αυτής της εκδοχής του κοσμικισμού και της εκκοσμίκευσης, σε ένα βιβλίο με τίτλο Democracy and Tradition (Δημοκρατία και Παράδοση), το 2004.

Είναι σαφές ότι η θρησκεία δεν έχει εξαφανιστεί.

Η δική μου άποψη για τη σύγχρονη εποχή είναι ότι αντιπροσωπεύει μια επαναστατική περίοδο κατά την οποία η θρησκεία πηγαίνει αλλού, όχι μακριά. Οι θρησκευτικές παρορμήσεις και οι πνευματικές ενέργειες δεν περιορίζονται ποτέ αυστηρά μέσα σε εκκλησίες, συναγωγές, τζαμιά, ναούς ή ό,τι άλλο. Μου προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση οι τρόποι με τους οποίους οι παραδοσιακά θρησκευτικές ενέργειες έχουν τεθεί στην υπηρεσία της τέχνης – τόσο για τους καλλιτέχνες που παράγουν τα έργα τους όσο και για τους θεατές που προσκυνούν για να τα δουν. Με μια λέξη, τα δημόσια μουσεία τέχνης είναι από τα εξαιρετικότερα και πιο πρωτότυπα μέρη όπου έχει πάει η θρησκεία στη σύγχρονη εποχή.

Λίγοι σύγχρονοι επισκέπτες των δημόσιων μουσείων τέχνης σήμερα εξετάζουν το θρησκευτικό ενδιαφέρον των συλλογών κατά την ίδρυσή τους. Από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, μέχρι τη Φτερωτή Νίκη της Σαμοθράκης στο Λούβρο, το Μπελβεντέρε του Απόλλωνα και την Ομάδα Λαοκόων στα Μουσεία του Βατικανού και τα Αιγινήτικα Γλυπτά από το Ναό της Αφαίας, που σήμερα στεγάζονται στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου, η κλασική αγαλματοποιία αποτελούσε την καρδιά (αν όχι στην πραγματικότητα την ψυχή) των περισσότερων δημόσιων μουσείων τέχνης κατά τις πρώτες γενιές αυτού που θεωρώ ως «εποχή των μουσείων» (1767-1830).

Λεπτομέρεια από τα στοιχεία του αετώματος του ναού της Αφαίας στην κεντρική Γλυπτοθήκη του Μονάχου

 

Στο βιβλίο μου Winckelmann and the Vatican‘s First Profane Museum (Ο Βίνκελμαν και το πρώτο κοσμικό μουσείο του Βατικανού, 2011), καθώς και σε επόμενα άρθρα που δημοσιεύθηκαν το 2018 και το 2022, έχω παρουσιάσει τα αρχειακά στοιχεία από τη Βιβλιοθήκη του Βατικανού και τα Μυστικά Αρχεία της Βιβλιοθήκης του Βατικανού, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι ο Γιόχαν Γιοάχιμ Βίνκελμαν [Johann Joachim Winckelmann, 1717-1768], περισσότερο γνωστός ως νεοκλασικός ευαγγελιστής και ιστορικός τέχνης, ήταν επίσης ο ημι-μυστικός επιμελητής του πρώτου «Κοσμικού Μουσείου» του Βατικανού. Χάρηκα που η τελευταία ειδική έκθεση που επιμελήθηκαν τα Μουσεία του Βατικανού πριν από το λουκέτο του COVID επικεντρώθηκε σε αυτή την ιστορία. Η έκθεση «Winckelmann: Αριστουργήματα σε όλο το Μουσείο του Βατικανού» παρουσιάστηκε στο κοινό από τις 9 Νοεμβρίου 2018 έως τις 9 Μαρτίου 2019.

Ιδρύθηκε το 1767, επεκτάθηκε και ολοκληρώθηκε το 1792, λεηλατήθηκε από τις δυνάμεις της Γαλλικής Επανάστασης υπό τον Ναπολέοντα το 1796 και αργότερα επαναπατρίστηκε στο Βατικανό το 1818. Το μικρό μουσείο του Βίνκελμαν «επιμελήθηκε πρώτα το κοσμικό», γεγονός που με τη σειρά του επέτρεψε την πολιτιστική και ιστορική εξημέρωση όσων μέχρι τότε θεωρούνταν κυρίως ως «ειδωλολατρικά είδωλα». Νομίζω ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτά τα αγάλματα δεν είχαν αλλάξει, στις περισσότερες περιπτώσεις, για αρκετές χιλιάδες χρόνια, εκτός από τις σπάνιες περιπτώσεις που αναστηλώθηκαν. Αντίθετα, ο τρόπος που βλέπουμε αυτά τα αγάλματα, ο τρόπος που τα κοιτάμε, έχει αλλάξει δραματικά.

Έτσι, τα αγάλματα των ελληνικών θεών και ηρώων, τα περισσότερα από τα οποία ήταν γυμνά, νομιμοποιήθηκαν και εξημερώθηκαν στη συμβολική πρωτεύουσα του χριστιανικού κόσμου (Ρώμη). Αυτό συνέβη σε στάδια, αλλά στάδια που ήταν σωρευτικά και που εξελίχθηκαν με εκπληκτική ταχύτητα. Αυτά τα «ειδωλολατρικά είδωλα» θεωρήθηκαν αρχικά ως «ωραία τέχνη», στη συνέχεια ως υποδείγματα «ιδανικής ομορφιάς», και ακόμη αργότερα ως «εθνικός θησαυρός». Μετά το Βατερλώ, όλες οι προηγούμενες θρησκευτικές ανησυχίες σχετικά με το Museo Profano του Βατικανού είχαν εξαφανιστεί – οι καρδινάλιοι και ο Πάπας ήθελαν απλώς πίσω τους εθνικούς θησαυρούς τους.

Αυτό που ο Χανς Μπέλτινγκ [Hans Belting] ονόμασε Εποχή της Τέχνης, η οποία ήταν επίσης η αρχή αυτού που εγώ ονομάζω Εποχή των Μουσείων, προσφέρει μια εκπληκτική μελέτη περίπτωσης του περιστασιακού φλερτ με τις ειδωλολατρικές φόρμες, που θα είχε πολύ μεγάλη πολιτιστική εμβέλεια και επιρροή τόσο στον κόσμο της Μεσογείου όσο και πέρα από αυτόν. Οι θρησκευτικές ανησυχίες για την ειδωλολατρική τέχνη ξεπεράστηκαν από την πίστη στην πνευματική δύναμη της ιδανικής ομορφιάς και τις υπερβατικές αρετές της κλασικής τέχνης.

Το έργο σας επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές πολιτιστικές μορφές προσαρμόστηκαν σε μεταγενέστερες ιστορικές περιόδους, ενώ το θέμα του σεμιναρίου σας στο Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα το επόμενο έτος θα είναι ο Έρωτας. Πώς έχει μεταμορφωθεί η έννοια του Έρωτα από την αρχαιότητα;

Εδώ και πολλά χρόνια διδάσκω ένα μάθημα με τίτλο «Θρησκεία και Σεξουαλικότητα». Νομίζω ότι το «Έρως στην Αρχαιότητα» θα μπορούσε να είναι ένα καλύτερο όνομα για το μάθημα, καθώς το μυστήριο με το οποίο ξεκινώ περιλαμβάνει το ερώτημα πώς να μεταφράσουμε καλύτερα την ελληνική λέξη έρως. Είναι εντυπωσιακό, αν και ατυχές, ότι ο όρος «ερωτικός» (erotic) στα σύγχρονα αγγλικά έχει μια πιο στενά σεξουαλική χροιά. Αντίθετα, οι αρχαίοι ελληνικοί όροι έρως και τα ερωτικά υπονοούσαν κάτι σαν παθιασμένη και συγκλονιστική επιθυμία, μια επιθυμία που έχει τη δύναμη να αναιρέσει εντελώς το άτομο που τη βιώνει.

Τα αφροδίσια αναφέρονταν στις σεξουαλικές εμπειρίες ενός ατόμου στα αρχαία ελληνικά – τα ερωτικά αναφέρονταν σε κάτι άλλο, κάτι πολύ πιο μυστηριώδες, ακόμη και ιερό.

Τοιχογραφία που δείχνει μια γυναίκα που υποτίθεται ότι είναι η Σαπφώ και κρατάει εργαλεία γραφής, από την Πομπηία. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης.

 

Η Σαπφώ από τη Λέσβο (η οποία δραστηριοποιήθηκε ποιητικά γύρω στο 600 π.Χ.) ήταν διάσημη, μεταξύ άλλων, για την ιδιαίτερη ικανότητά της να επινοεί νέους όρους. Ήταν η πρώτη που αποκάλεσε τον έρωτα «γλυκόπικρο» (ο όρος της ήταν γλυκύπικρον, στα αιολικά ελληνικά). Σε αυτό το ποιητικό απόσπασμα (#130), η Σαπφώ αναφέρει επίσης τον έρωτα ως «λυσιμελή» (lusimelês).

Ο όρος είναι μια ρητορική ηχώ του ομηρικού ιδιωματισμού για τον θάνατο, όπου όταν ένας πολεμιστής έχει χτυπηθεί από ακόντιο ή σπαθί λέγεται ότι τα μέλη του «λύθηκαν». Το σώμα καταρρέει, μην έχοντας πλέον τον έλεγχο του εαυτού του, και η ψυχή δραπετεύει βογκώντας μέσα από την πύλη του στόματος του ετοιμοθάνατου. Η Σαπφώ παίρνει αυτή την εικόνα από το πεδίο της μάχης και την τοποθετεί δραματικά μέσα στην ανθρώπινη καρδιά. Ο έρωτας δεν είναι υπό τον έλεγχό μας – συχνά φαίνεται ο έρωτας να ελέγχει εμάς.

Η Σαπφώ, όπως και άλλοι αρχαϊκοί Έλληνες λυρικοί ποιητές, παρομοιάζει μια τέτοια ερωτική εμπειρία με τον θάνατο. Στο εξίσου διάσημο Απόσπασμα Ερωτικού
Τριγώνου (#31), λέει ρητά ότι η θέα του αγαπημένου της να μιλάει σε κάποιον άλλον την τρελαίνει σχεδόν, με σωματικά συμπτώματα, έτσι ώστε να φαίνεται σχεδόν νεκρή μες στο μυαλό της. Όπως το θέτει η Αν Κάρσον [Anne Carson], «η αλλαγή του εαυτού είναι απώλεια του εαυτού γι’ αυτούς τους ποιητές». [3]

Η ιδιοφυΐα της Σαπφούς, όπως και του Σωκράτη, ήταν να βλέπει την αλλαγή του εαυτού της και ως μια μορφή ψυχικής μεταμόρφωσης. Η δύναμη του έρωτα έγκειται στην ικανότητά του να μας μεταμορφώνει. Πρόκειται για μια μεταμόρφωση που είναι επώδυνη, όσο ευλογημένη κι αν φαίνεται επίσης. Ο όρος της Σαπφούς «γλυκόπικρος» αποτυπώνει αρκετά καλά αυτή την τραγική και μεταμορφωτική διάσταση των ερωτικών. Η ιδέα κορυφώνεται με τον εκπληκτικό ισχυρισμό του Σωκράτη στον Φαίδρο (244a-245c) ότι ο έρωτας είναι πράγματι μια τρέλα, αλλά ότι ορισμένες μορφές τρέλας είναι στην πραγματικότητα δώρα από τους θεούς.

Η παθιασμένη επιθυμία είναι ακριβώς ένα τέτοιο δώρο, που διευρύνει τους ηθικούς και συναισθηματικούς μας ορίζοντες, δημιουργώντας νέες διαστάσεις συμπόνιας και φροντίδας. Μπορεί κανείς να επιθυμεί με πάθος ένα άλλο πρόσωπο – μπορεί να επιθυμεί με πάθος ένα θεϊκό ον. Τα ερωτικά διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα και μια ιερή συμβολική διάσταση. Έτσι, ακόμη και στην αρχαιότητα, η θρησκεία πήγαινε αλλού.

Η Αν Κάρσον, της οποίας το Eros the Bittersweet αναφέρθηκε παραπάνω, ανέπτυξε μια ολόκληρη φιλοσοφία του έρωτα που στηρίζεται στα ποιητικά αποσπάσματα της Σαπφούς και στον Φαίδρο του Πλάτωνα. Προσφέρει μια υπέροχη αναλογία μεταξύ του φλερτ της γνώσης και του φλερτ του έρωτα. Το να ερωτεύεσαι και το να γνωρίζεις εμπεριέχουν και τα δύο παθιασμένη επιθυμία – και οι δύο μεταμορφώνουν και διευρύνουν αναγκαστικά τον εαυτό. Πρόκειται για εμπειρίες όπου το κεφάλι και η καρδιά διαπλέκονται και η προσοχή μας γίνεται απείρως λεπτότερη.

Θα ήταν απελπιστικά μειωτικό να εξισώσουμε τον έρωτα με το σεξ, όπως προσπάθησαν να κάνουν ορισμένοι σύγχρονοι στοχαστές. Οφείλουμε τη σύγχρονη αντίληψή μας για τη «σεξουαλική ταυτότητα» στη σύγχρονη ψυχολογία, η οποία ασχολήθηκε με την έννοια αυτή στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι μετασχηματισμοί που εμπλέκονται σε μια τέτοια έννοια είναι εκτεταμένοι. Το σεξ, άλλωστε, είναι κάτι που κάνουν πολλοί άνθρωποι (όχι όλοι). Η σεξουαλική ταυτότητα, αντίθετα, είναι κάτι που έχουν όλοι οι άνθρωποι (ακόμη και ο «άγαμος» είναι μια σεξουαλική ταυτότητα).

Η διάκριση μεταξύ του είναι και του πράττειν ήταν πολύ σημαντική στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι η σημερινή μας εκδοχή των «πολιτισμικών πολέμων», τουλάχιστον στη σεξουαλική τους διάσταση, έχει περισσότερο νόημα αν δώσουμε προσοχή σε αυτήν τη διάκριση. Οι νόμοι έχουν σχεδιαστεί για να ρυθμίζουν τη δραστηριότητα, όχι την ταυτότητα. Αλλά το ηθικό διακύβευμα μιας συζήτησης αυξάνεται αναγκαστικά όταν συζητάμε για την ταυτότητά μας, για το ποιοι είμαστε, και όχι για το τι μπορούμε ή δεν μπορούμε να επιλέξουμε να κάνουμε.

Κατά ειρωνικό τρόπο, όταν η κλασική φιλολογία και η ψυχολογία αναδύθηκαν ως πανεπιστημιακές επιστήμες στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα, τότε τα ερωτήματα σχετικά με τη σεξουαλικότητα της Σαπφούς έγιναν κεντρικά και πρόσφατα αμφιλεγόμενα. Δεδομένου ότι καταγόταν από το νησί της Λέσβου και ότι συλλογιζόταν με τόσο πάθος τις νεαρές γυναίκες του κύκλου της, ο όρος «λεσβία» συνδέθηκε με τη νέα ψυχολογική κατηγορία της σεξουαλικής ταυτότητας. Ορισμένοι ρομαντικοί εξήραν τα πάθη της Σαπφούς, ενώ ορισμένοι βικτωριανοί βρήκαν δημιουργικούς τρόπους να αποερωτικοποιήσουν την ποίησή της, όταν δεν την καταδίκαζαν ευθέως. Αυτή η αμφιταλαντευόμενη χρήση μιας αρχαίας Ελληνίδας ποιήτριας για την επιβεβαίωση ή την αντιμετώπιση των σύγχρονων ηθικών απόψεων για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα συνεχίστηκε και τους επόμενους αιώνες.

Η τετράτομη Ιστορία της σεξουαλικότητας (1976-1984) του Μισέλ Φουκώ προσπάθησε να αφηγηθεί αυτή την ιστορία. Ενώ πρόκειται για μια περίπλοκη ιστορία κατά τον Φουκώ, νομίζω ότι το ηθικό της δίδαγμα είναι πολύ κομψό και αρκετά απλό. Το σεξουαλικό υποκείμενο, κατέληξε ο Φουκώ, είναι σαφώς σύγχρονο, προϊόν της ψυχολογίας και του ενδιαφέροντός της για τη διαμόρφωση της σεξουαλικής ταυτότητας. Αλλά το επιθυμητικό υποκείμενο είναι αιώνιο. Η Σαπφώ και ο Πλάτωνας είναι δύο από τους πιο εύγλωττους αρχαίους υποστηρικτές της επιθυμίας. Όπως γνώριζαν καλά, ο έρωτας αλλάζει τον εαυτό, διευρύνοντας τα όριά του και τις πνευματικές του δυνατότητες. Μας αποδίδεται ένας ευρύτερος και πιο περιεκτικός εαυτός, πιο ικανός για συμπόνια και φροντίδα.

Η Καναδή ποιήτρια και κλασικίστρια Αν Κάρσον, ανέπτυξε μια ολόκληρη φιλοσοφία του έρωτα που στηρίχθηκε στα ποιητικά αποσπάσματα της Σαπφούς και στον «Φαίδρο» του Πλάτωνα.

 

Ποιο είναι το μέλλον των Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ;

Το 1903, μόλις επτά χρόνια μετά τη Σύγχρονη Ολυμπιακή Αναβίωση, οι δευτεροετείς φοιτήτριες του Κολλεγίου Barnard στη Νέα Υόρκη προκάλεσαν τις πρωτοετείς φοιτήτριες σε μια σειρά αθλητικών και καλλιτεχνικών αγώνων. Έτσι γεννήθηκαν οι «Ελληνικοί Αγώνες» στο Μπάρναρντ. Εξελίχθηκαν σε ένα εξαιρετικό πολιτιστικό φαινόμενο και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στο ευρύτερο κοινό – έγιναν μία από τις πιο περιζήτητες εκδηλώσεις στο Μανχάταν. Οι γυναίκες του Μπάρναρντ αφιέρωναν τους αγώνες κάθε χρόνο σε έναν διαφορετικό ελληνικό θεό, συνέθεταν μουσική και ποίηση, σχεδίαζαν κοστούμια, ακόμη και κατασκεύαζαν άρματα, όλα καινούργια για τον διαγωνισμό κάθε έτους.

Την επαναστατική άνοιξη και το καλοκαίρι του 1968, φοιτητές πανεπιστημίων σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ζήτησαν ριζικές αλλαγές στα πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών και άλλες εκπαιδευτικές πρακτικές. Στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ακριβώς απέναντι από το Μπάρναρντ στο Μπρόντγουεϊ, οι φοιτητές κατέλαβαν τα κτίρια της διοίκησης και άντεξαν για εβδομάδες προτού αποβληθούν με τη βία. Τα αιτήματά τους ήταν πολλά, μεταξύ των οποίων καλύτεροι μισθοί για το πανεπιστημιακό προσωπικό, πιο δίκαιες πανεπιστημιακές πρακτικές απόκτησης ακινήτων στη γειτονιά Morningside, απεμπλοκή του πανεπιστημίου από τις στρατιωτικές συμβάσεις και δημιουργία νέων προγραμμάτων σπουδών στις Αφροαμερικανικές Σπουδές και τις Γυναικείες Σπουδές.

Η φοιτητική κατάληψη στο Κολούμπια έτυχε να ξεκινήσει την εβδομάδα του Απριλίου που ήταν προγραμματισμένοι να διεξαχθούν οι Ελληνικοί Αγώνες στο Κολέγιο Μπάρναρντ. Σε ένδειξη αλληλεγγύης στις φοιτήτριες της απέναντι πλευράς του δρόμου, οι γυναίκες του Μπάρναρντ ακύρωσαν τους Ελληνικούς Αγώνες του 1968. Την επόμενη χρονιά ακύρωσαν οριστικά τους Ελληνικούς Αγώνες, θεωρώντας ότι «δεν έχουν πλέον σχέση» με τις ανησυχίες των φοιτητών.

Εξέγερση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, 1968.

 

Από αυτή την ιστορική απόσταση, μπορούμε να καταλάβουμε τι σκέφτονταν οι γυναίκες του Μπάρναρντ. Απέρριπταν τους παραδοσιακούς τρόπους με τους οποίους διδάσκονταν τα ελληνικά στο Μπάρναρντ και αλλού, από τότε που καθιερώθηκε η Κλασική Φιλολογία τον 19ο αιώνα και οι Ελληνικοί Αγώνες το 1903. Απέρριπταν την απαρχαιωμένη ρητορική που ισχυριζόταν ότι ο ελληνικός πολιτισμός ήταν ο «μεγαλύτερος πολιτισμός» και η αρχαία Ελλάδα η μοναδική «παιδική ηλικία της Ευρώπης». Απέρριψαν τον έμμεσο ταξισμό και τον ελιτισμό της κλασικής μάθησης. Επιθυμούσαν να αντικαταστήσουν αυτές τις κλασικίζουσες ευαισθησίες με πιο πολυπολιτισμικές και πολυεθνικές. Τους φοιτητές αυτούς οφείλουμε να ευχαριστήσουμε για τη δημιουργία τμημάτων Αφροαμερικανικών Σπουδών και Γυναικείων Σπουδών σε όλες τις ΗΠΑ (αλλά και στην Ευρώπη). Αλλά μία από τις ακούσιες συνέπειες αυτών των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος σπουδών ήταν η περιθωριοποίηση των Κλασικών και των Κλασικών Σπουδών.

Ποτέ δεν ήταν μια πρόταση είτε-είτε, αλλά άρχισε να φαίνεται έτσι. Τώρα, περισσότερο από μια γενιά μετά από αυτές τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις του προγράμματος σπουδών, είμαστε σε καλύτερη θέση να επαναδιατυπώσουμε αυτές τις προτάσεις του προγράμματος σπουδών με τη μορφή ενός ερωτήματος «τόσο το ένα όσο και το άλλο». Δεν υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ της ύπαρξης ισχυρών προγραμμάτων Αφροαμερικανικών ή Αφρικανικών Σπουδών, Γυναικείων Σπουδών και Κλασικών Σπουδών.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια, τα πιο επιτυχημένα προγράμματα Κλασικών Σπουδών μού φαίνεται ότι έχουν ξεπεράσει τις αυστηρά φιλολογικές και αυστηρά κλασικιστικές προσεγγίσεις του αρχαίου κόσμου και έχουν αξιοποιήσει τους πόρους της ανθρωπολογίας, μεταξύ άλλων κλάδων, για να μπορέσουν τα αρχαία υλικά να μιλήσουν για πιο σύγχρονες ανησυχίες. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη ήταν η εφαρμογή των κατηγοριών της ταυτότητας στον αρχαίο κόσμο: φυλή και εθνικότητα, φύλο, σεξουαλικότητα, θρησκεία και τάξη. Η αρχαία Ελλάδα παρέχει ένα θαυμάσιο και εκτεταμένο αρχείο προβληματισμού για όλες αυτές τις έννοιες και τους προβληματισμούς. Στις προηγούμενες παρατηρήσεις μου, για παράδειγμα, πρότεινα μια σημαντική διάσταση της διαφορετικότητας της Ελλάδας στους ερωτικούς της προβληματισμούς.

Ο στόχος τώρα είναι να παρουσιαστεί η συνεχιζόμενη σημασία του Ελληνισμού με νέους όρους: ως αποφασιστικά κοσμοπολίτικη και ως ένα ουσιαστικό κομμάτι της Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε τον Ελληνισμό στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια υπό την αιγίδα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών. Η πρόταση συνεχίζει να αποδίδει καρπούς.

 

Συνέντευξη στην Ι.Λ.

Πηγή: Greek News Agenda | Rethinking Greece

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  1. John F. Callahan, ed., The Collected Essays of Ralph Ellison (Νέα Υόρκη: The Modern Library, 1995), 482-483, italics mine.
  2. Walter Kerr, Tragedy and Comedy (New York, NY: Simon and Shuster, 1967), 35.
  3. Anne Carson, Eros the Bittersweet: (Princeton University Press, 1986), 39.

 

 

Πώς να βοηθήσετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο σε δύσκολες στιγμές

Κάθε άνθρωπος χρειάζεται κάποιον που να τον ακούει, κάποιον που να τον νοιάζεται πραγματικά – κάποιον στον οποίο να μπορεί να στηριχθεί στις δύσκολες στιγμές.

Η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις και όλοι βιώνουμε δυσκολίες πότε-πότε. Είτε είναι ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, το τέλος μιας σχέσης, η απώλεια εργασίας, η οικονομική δυσπραγία ή οποιοδήποτε άλλο σημαντικό γεγονός, αυτές οι εμπειρίες μπορεί να είναι βαθιά οδυνηρές και απομονωτικές. Σε τέτοιες στιγμές, η παρουσία αγαπημένων προσώπων και η υποστήριξή τους είναι καθοριστικές για την ανάκαμψη του πάσχοντα.

Δεν είναι πάντα εύκολο να βοηθήσουμε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο που υποφέρει. Ο πόνος, είτε ο σωματικός είτε ο ψυχολογικός, μπορεί να απομονώσει ένα άτομο και να το κάνει να αισθάνεται παρεξηγημένο και μόνο. Ωστόσο, μπορούμε να παρέχουμε υποστήριξη, φροντίδα και συμβουλές.

Как помочь близкому человеку в трудную минуту
Το να έχουμε κάποιον στον οποίο μπορούμε να βασιστούμε είναι απαραίτητο για να ξεπεράσουμε μια δύσκολη στιγμή. (PIKSEL/iStock/Getty Images)

 

Η δύναμη της στήριξης

Όταν ένα άτομο περνά μια επώδυνη περίοδο, συχνά αισθάνεται παρεξηγημένο, απομονωμένο, ενώ ίσως και να ντρέπεται για αυτά τα συναισθήματά του. Ένας υποστηρικτικός φίλος μάς επιτρέπει να εκφράσουμε ανοιχτά τα συναισθήματά μας χωρίς να φοβόμαστε ότι θα επικριθούμε για αυτά. Αυτή η αποδοχή βοηθά ένα άτομο να αισθάνεται ότι τον ακούνε και τον βλέπουν.

Οι στενοί φίλοι που έχουν περάσει παρόμοιες εμπειρίες θα συμπάσχουν μαζί του και θα τον καταλάβουν, κάτι που αποτελεί παρηγοριά στις δύσκολες στιγμές.

Μια τέτοια υποστήριξη ενισχύει τη συναισθηματική σταθερότητα και την ψυχική υγεία του πάσχοντος ατόμου. Σε μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο McGill, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ισχυρή κοινωνική υποστήριξη είχαν 47% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από μείζονα κατάθλιψη και 22% λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν άγχος, σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν ισχυρή κοινωνική υποστήριξη. Είχαν επίσης 40% λιγότερες πιθανότητες να καλλιεργήσουν αυτοκτονικές σκέψεις ή να κάνουν απόπειρες αυτοχειρίας.

Η υποστήριξη από αγαπημένα πρόσωπα αυξάνει επίσης την ανθεκτικότητα και την ικανότητα του ατόμου να ξεπερνά τις δυσκολίες. Οι ερευνητές που δημοσίευσαν την έκθεση στο περιοδικό Psychiatry είπαν:

«Η κοινωνική υποστήριξη είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της καλής σωματικής και ψυχικής υγείας. Επαυξάνει την ανθεκτικότητα στο στρες, προστατεύει από την ανάπτυξη ψυχοπαθολογίας, μειώνει τις λειτουργικές συνέπειες διαταραχών όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και μειώνει την ιατρική νοσηρότητα και θνησιμότητα.»

Как помочь близкому человеку в трудную минуту
Ένα καλό σύστημα κοινωνικής υποστήριξης μάς κάνει λιγότερο ευάλωτους στο άγχος. (skynesher/Getty Images)

 

Οι σχέσεις φροντίδας και υποστήριξης παρέχουν μια ζωτική σύνδεση με τον έξω κόσμο. Οι φίλοι συμβάλλουν στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της απομόνωσης και της κοινωνικής δέσμευσης, προσφέροντας σανίδα σωτηρίας όταν ένα άτομο αισθάνεται μοναξιά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί οι επώδυνες εμπειρίες μπορεί να είναι απίστευτα απομονωτικές. Οι άνθρωποι συχνά αποσύρονται όταν πονάνε, είτε επειδή δεν θέλουν να επιβαρύνουν τους άλλους είτε επειδή νιώθουν ότι κανείς δεν καταλαβαίνει τι περνούν. Ωστόσο, η παρατεταμένη απομόνωση εντείνει τα συναισθήματα μοναξιάς και απελπισίας.

Να είστε παρόντες

Μερικές φορές θέλουμε ειλικρινά να βοηθήσουμε κάποιον που έχει ανάγκη, αλλά νιώθουμε αδέξιοι και ανεπαρκείς. Φοβόμαστε ότι τα λόγια μας θα ακουστούν επιπόλαια, έτσι δεν λέμε τίποτα. Αλλά απλώς το να είμαστε εκεί — παρόντες, διαθέσιμοι, αξιόπιστοι — έχει τεράστια αξία. Η φυσική παρουσία μας, ακόμα κι όταν δεν λέμε τίποτα, δείχνει το ενδιαφέρον μας για τον άλλον.

Προσφέρετε ενθάρρυνση

Όταν έρθει η ώρα να εκφράσετε την υποστήριξή σας με λόγια, μιλήστε από την καρδιά σας:

«Δεν ξέρω τι ακριβώς νιώθεις, αλλά θέλω να ξέρεις ότι είμαι εδώ και ότι μπορείς να βασιστείς σε μένα.»

Πιστέψτε στο καλύτερο

Η αισιοδοξία είναι μεταδοτική. Όσες δυσκολίες κι αν περνάει το αγαπημένο σας πρόσωπο, πάντα υπάρχει ελπίδα. Η αισιόδοξη στάση σας και η πίστη στην ικανότητά του να ξεπερνά τις δυσκολίες μπορεί να αναπτερώσει το ηθικό του. Μπορείτε να εμπνεύσετε κουράγιο με απλά αλλά ειλικρινή λόγια, όπως:

«Πιστεύω σε σένα. Ξέρω ότι θα το ξεπεράσεις κι εγώ θα είμαι δίπλα σου για να σε βοηθήσω.»

Δείξτε την υποστήριξή σας  με απτούς τρόπους

Η προσφορά πρακτικής βοήθειας αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους τρόπους έκφρασης. Μικρές χειρονομίες ή η ανάληψη ορισμένων ευθυνών από εσάς, ανακουφίζουν και δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον σας. Όταν ένα αγαπημένο σας πρόσωπο υποφέρει, ψήστε μπισκότα, ετοιμάστε ένα γεύμα, εκτελέστε δουλειές, παραλάβετε φάρμακα από το φαρμακείο, πλύνετε το αυτοκίνητο, βρείτε καθαρίστρια ή προσφέρετε μια δωροκάρτα για το αγαπημένο τους εστιατόριο. Τέτοιου είδους βοήθεια έχει μεγάλο αντίκτυπο στις δύσκολες στιγμές.

Как помочь близкому человеку в трудную минуту
Μαγειρεύοντας μαζί διασκεδάζουμε και, ταυτόχρονα, βοηθάμε τον φίλο μας να απαλλαχθεί – έστω για λίγο – από τη συντριπτική πίεση μιας δύσκολης κατάστασης που βιώνει. (PeopleImages.com – Yuri A/Shutterstock)

 

Ενεργητική ακρόαση

Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους υποστήριξης είναι να ακούσετε, να ακούσετε, να ακούσετε, αφιερώνοντας πλήρως την προσοχή σας στον άλλον και  επιτρέποντάς του να μιλήσει όσο χρειάζεται. Όταν ένα άτομο σάς λέει για μια σοβαρή αποτυχία που είχε στη δουλειά ή άλλα προβλήματα, μάλλον δεν σας ζητάει συμβουλές. Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν κατανόηση, συμπάθεια και ενσυναίσθηση, όχι συμβουλές.

Η ενεργητική ακρόαση περιλαμβάνει την απόλυτη παρουσία μας στη συνομιλία. Αυτό προϋποθέτει τα εξής:

  •  Διατηρήστε οπτική επαφή. Δείξτε ότι συμμετέχετε και ενδιαφέρεστε για αυτά που έχει να πει ο συνομιλητής σας.
  •  Αναγνωρίστε τα συναισθήματά του. Χρησιμοποιήστε φράσεις όπως «Ναι, είναι πολύ δύσκολο» ή «Καταλαβαίνω».
  •  Μη διακόπτετε τον συνομιλητή σας. Αφήστε τον να εκφραστεί πλήρως πριν προσφέρετε τις σκέψεις σας ή τις συμβουλές σας.
  •  Μην μειώνετε τον πόνο το. Αποφύγετε φράσεις όπως «Θα μπορούσε να είναι χειρότερο» ή «Θα το ξεπεράσετε».

Συμμετέχετε σε διάφορες δραστηριότητες

Αν και δεν μπορείτε να κάνετε το άλλο άτομο να νιώσει χαρά, μπορείτε να το ενθαρρύνετε να κάνει κάτι για να απομακρύνει τον πόνο του, όπως:

  •  Άσκηση: Η σωματική δραστηριότητα, ακόμα κι αν είναι μόνο ένας σύντομος περίπατος, δημιουργεί συνήθως ευδιαθεσία.
  •  Δημιουργική έκφραση: Ενθαρρύνετε την αυτοέκφραση μέσω των εικαστικών τεχνών, της μουσικής ή οποιαδήποτε άλλης δημιουργικής δραστηριότητα.
  •  Τεχνικές ψυχικής και πνευματικής χαλάρωσης: Ο διαλογισμός, οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής και η γιόγκα συμβάλλουν θετικά στη διαχείριση του στρες.
  •  Κοινωνική αλληλεπίδραση: Ενθαρρύνετε τη συναναστροφή με φίλους ή μέλη της οικογένειας, έστω κι αν πρόκειται μόνο για μια σύντομη συνομιλία ή ένα ραντεβού για καφέ.
Как помочь близкому человеку в трудную минуту
Η άσκηση και ο διαλογισμός προάγουν τη χαλάρωση. (Maskot/Getty Images)

 

Αναζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού, εάν είναι απαραίτητο

Υπάρχουν φορές που χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια, ιδίως εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο βιώνει σοβαρή συναισθηματική δυσφορία, κατάθλιψη, άγχος ή τραύμα. Ενθαρρύνετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να ζητήσει βοήθεια από θεραπευτή, σύμβουλο ή γιατρό. Μπορείτε να προσφερθείτε να τον βοηθήσετε να βρει έναν ειδικό, να τον συνοδεύσετε στα ραντεβού ή να τον υποστηρίξετε για τη συνέχιση της θεραπείας.

Αν διστάζει να ζητήσει βοήθεια, υπενθυμίστε του ότι η αναζήτηση επαγγελματικής υποστήριξης είναι σημάδι δύναμης και όχι αδυναμίας. Τα λόγια σας, λόγια κάποιου που εμπιστεύεται, έχουν ένα ειδικό βάρος.

Του Gregory Janz

Έγκυος μαμά αποφασίζει να κρατήσει μωρό με μοιραία διάγνωση: «Ο Θεός με εμπιστεύτηκε να κυοφορήσω αυτόν τον άγγελο»

Η Μάντισεν Γουίλκοξ επέλεξε να περπατήσει ένα δύσκολο μονοπάτι και μοιράζεται αυτό που τη βοηθά να παραμένει δυνατή μπροστά στις αντιξοότητες: την πίστη της στον Θεό.

Η 29χρονη μητέρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της (τριάντα δύο εβδομάδων τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές). Κυοφορεί το τρίτο της μωρό – ένα αγόρι το οποίο η ίδια και ο 34χρονος σύζυγός της, Ντάριν Γουίλκοξ, ονόμασαν Τσάρλι.

Έχοντας λάβει μια μοιραία διάγνωση για τον αγέννητο γιο τους, η Μάντισεν και ο Ντάριν αποφάσισαν με γενναιότητα να μην τερματίσουν την εγκυμοσύνη. Αντιθέτως, η σπαρακτική διάγνωση έκανε το ζευγάρι να δει τη ζωή με νέα μάτια.

«Κοιτάζω τα [δύο] παιδιά μου σαν να είναι κινούμενα θαύματα επειδή είναι τόσο τέλεια και υγιή», δήλωσε στους Epoch Times. «Η πίστη μου είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπόρεσα να αντιμετωπίσω όλη αυτή τη διαδικασία.»

Η Μάντισεν λέει ότι η εμπειρία ήταν επίσης «τόσο χρήσιμη» για να διδάξουν στα παιδιά τους για τον Θεό και τη στοργική του συμπόνια.

Το ζευγάρι λέει ότι η όλη εμπειρία τους βοήθησε να διδάξουν στα παιδιά τους μερικά από τα «σπουδαιότερα μαθήματα και αξίες της ζωής». (Ευγενική προσφορά της Μάντισεν Γουίλκοξ)

 

Οι Γουίλκοξ έχουν επιλέξει να δώσουν το παράδειγμα στην οικογένειά τους, δείχνοντας στον 6χρονο Χάβιν και στον 3χρονο Χάρβεϊ πώς οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν μέσω της πίστης.

«Κοιτάζοντας πίσω, μπορώ να δω καθαρά το χέρι του Θεού στη ζωή μας και πώς μας έσπρωξε να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για την οικογένειά μας», δήλωσε η Μάντισεν. «Πιστεύω ότι ο Θεός μας δίνει δοκιμασίες για να μας ενδυναμώσει και να μας μεταμορφώσει. Πιστεύω ότι ο Θεός με εμπιστεύτηκε για να κουβαλήσω αυτόν τον άγγελο, οπότε Τον εμπιστεύομαι για να με βοηθήσει να το ξεπεράσω.

«Το να κυοφορήσω τον Τσάρλι με ευλόγησε με περισσότερους τρόπους από όσους μπορώ να μετρήσω.»

 

Η διάγνωση

Ήταν Φεβρουάριος και οι Γουίλκοξ ήταν ενθουσιασμένοι όταν έμαθαν ότι σύντομα θα καλωσόριζαν ένα αγοράκι στην ευτυχισμένη οικογένειά τους.

Ωστόσο, περίπου έξι εβδομάδες στο πρώτο τρίμηνο, η Μάντισεν άρχισε να έχει επιπλοκές. Μετά από υπερηχογράφημα, διαγνώστηκε με ένα μικρό υποχοριονικό αιμάτωμα (ένας θρόμβος αίματος που σχηματίστηκε λόγω ρήξης αιμοφόρου αγγείου) και τέθηκε σε πυελική ανάπαυση για δύο εβδομάδες. Το αιμάτωμα σύντομα εξαφανίστηκε και όλα φαίνονταν καλά.

Αφού έφτασε στο δεύτερο τρίμηνο, ωστόσο, η Μάντισεν άρχισε να έχει περισσότερες κηλίδες. Ένα δεύτερο υπερηχογράφημα αποκάλυψε ότι είχε άλλο ένα αιμάτωμα και ότι ο εγκέφαλος του μωρού της δεν αναπτυσσόταν σωστά. Η τεχνικός υπερήχων δυσκολευόταν επίσης να εντοπίσει το ρινικό οστό του μωρού.

Υπερηχογράφημα του μικρού Τσάρλι στη μήτρα της μητέρας του. (Ευγενική προσφορά της Μάντισεν Γουίλκοξ)

 

Στις 18 εβδομάδες, οι χειρότεροι φόβοι της Μάντισεν ήρθαν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης, όταν η τεχνικός υπερήχων ήταν ήσυχη για ασυνήθιστο χρονικό διάστημα.

«Μετά από κάτι που έμοιαζε με μια αιωνιότητα σιωπής, ο Ντάριν τη ρώτησε τελικά πώς φαίνονται τα πράγματα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις λέξεις που βγήκαν από το στόμα της. Το μόνο που είπε ήταν: «Ανησυχώ»», δήλωσε η Μάντισεν.

Η καρδιά της Μάντισεν άρχισε να χτυπάει γρήγορα, καθώς ένιωσε ένα άσχημο προαίσθημα στο στομάχι της. Δεν άργησε να έρθει ο γιατρός στο δωμάτιο και να δώσει στους ανήσυχους γονείς τη διάγνωση: Αλοβιακή Ολοπροσεγκεφαλία  (Alobar Holoprosencephaly-HPE) – μια συγγενής διαταραχή κατά την οποία ο εγκέφαλος του μωρού δεν χωρίζεται σε αριστερό και δεξί ημισφαίριο.

Το ζευγάρι έμαθε ότι ο μικρός Τσάρλι είχε επίσης πολλαπλά καρδιακά ελαττώματα. Η διάγνωση της Alobar HPE, είπε ο γιατρός, είναι θανατηφόρα.

«Μόλις το άκουσα, ήταν εκείνη τη στιγμή που η ψυχή μου εγκατέλειψε το σώμα μου», είπε. «Στη συνέχεια, μας είπε ότι οι περισσότεροι ασθενείς με αυτή τη διάγνωση επιλέγουν τη διακοπή της κύησης και ύστερα έφυγε από το δωμάτιο για να μας αφήσει λίγο μόνους.»

Η έγκυος μαμά λέει ότι η διάγνωση του αγέννητου μωρού της της έδωσε «μια νέα εκτίμηση για το πόσο απίστευτη είναι πραγματικά η εγκυμοσύνη και η ζωή». (Ευγενική προσφορά της Μάντισεν Γουίλκοξ)

 

Η συντετριμμένη μητέρα ένιωσε ότι θα κάνει εμετό, οπότε έτρεξε στον νεροχύτη. Αλλά πριν προλάβει να φτάσει εκεί, τα πόδια της λύγισαν κάτω από τα πόδια της. Άρχισε να κλαίει με λυγμούς και να λέει: «Πώς θα το πούμε στα παιδιά;».

«Όλος μου ο κόσμος ένιωθα ότι κατέρρεε και ασφυκτιούσα», είπε. «Με κατέλαβε το γεγονός ότι μόλις μας είχαν πει ότι το μωρό μας δεν θα επιβιώσει.»

«Πήγαμε σε εκείνο το ραντεβού υποπτευόμενοι το σύνδρομο Ντάουν, όχι μια θανατηφόρα διάγνωση. Ήταν το τελευταίο πράγμα που περιμέναμε να ακούσουμε.»

 

Μια απόφαση γεμάτη προσευχή

Η μοιραία διάγνωση ανάγκασε τη Μάντισεν να επανεξετάσει τις έντονες απόψεις της υπέρ της ζωής. Παρόλο που παρέμεινε αντίθετη στην άμβλωση, δεν ήταν σίγουρη για το τι ήταν το «ηθικά σωστό».

«Μόλις αναγκαστήκαμε να πάρουμε μια απόφαση, έπρεπε να επανεκτιμήσουμε όλα όσα πιστεύαμε ή σκεφτόμασταν», είπε. «Είναι αδύνατο να πάρεις μια απόφαση όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με την επιλογή του πότε και πώς θα φύγει από τη ζωή το μωρό σου.»

«Η λήψη της απόφασης να κυοφορήσω τον Τσάρλι μέχρι τέλους ήταν μια πολύ απόφαση που πήραμε μετά από πολύ προσευχή. Προσευχόμασταν κάθε βράδυ για να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για την οικογένειά μας και ζητούσαμε από τον Θεό να μας βοηθήσει να πάρουμε τη σωστή απόφαση.»

Μετά από πολλή σκέψη, το ζευγάρι αποφάσισε αρχικά να κάνει έκτρωση για ιατρικούς λόγους. Πίστευαν ότι η πρόωρη πρόκληση τοκετού θα έσωζε τον Τσάρλι από τον πόνο και θα τον άφηνε «ανθρώπινα» να φύγει από τη ζωή – αντί να περιμένουν να πάρει την τελευταία του πνοή μετά τη γέννηση. Πίστευαν επίσης ότι θα γλίτωνε την οικογένειά τους από επιπλέον τραύματα.

«Κοιτάζοντας πίσω τώρα, βλέπω ότι έκανα λάθος που το σκέφτηκα αυτό», είπε. «Το να τον κυοφορώ είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να είχε συμβεί για την οικογένειά μας.»

Η Μάντισεν λέει ότι η απόφασή τους να κυοφορήσει τον Τσάρλι μέχρι τέλους τους βοήθησε να διδάξουν στα δύο παιδιά τους τη συμπόνια του Θεού. (Ευγενική προσφορά της Μάντισεν Γουίλκοξ)

 

Η Μάντισεν θυμάται ότι όταν αποφάσισαν για πρώτη φορά να κάνουν έκτρωση, αντιμετώπισαν πολλαπλά εμπόδια. Το Planned Parenthood ήταν κλεισμένο για εβδομάδες, οπότε η Μάντισεν δεν θα μπορούσε να κλείσει ραντεβού μέχρι την 26η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της, κάτι που θα ήταν πολύ αργά. Έμαθε επίσης ότι η ασφάλειά της δεν θα κάλυπτε τη διαδικασία.

«Μετά από όλα αυτά τα εμπόδια, είχαμε αρκετές άλλες επιλογές [για να κάνουμε έκτρωση]. Ωστόσο, αισθανθήκαμε μέσα μας ότι αυτή ήταν η απάντηση που ζητούσαμε από τον Θεό. Είχε ξεκαθαρίσει ότι έπρεπε να κρατήσουμε τον Τσάρλι και ότι η διακοπή της εγκυμοσύνης δεν ήταν η σωστή απόφαση για την οικογένειά μας», είπε.

«[Ε]μείς πιστεύουμε ότι ο χρόνος μας εδώ στη γη είναι ένα μικρό στίγμα στην αιωνιότητα, οπότε αυτό με βοηθάει να ξέρω ότι θα ξαναδώ τον Τσάρλι -και θα επανενωθούμε όλοι μαζί».

Σήμερα, η Μάντισεν παραμένει σίγουρη για την επιλογή που έκανε και που επιβεβαιώνει τη ζωή.

 

Οπλισμένη με πίστη για να αντιμετωπίσει το άγνωστο

Ο Τσάρλι αναμένεται να γεννηθεί τον Οκτώβριο και η περίοδος προετοιμασίας για τη γέννησή του ήταν γεμάτη από άγνωστα πράγματα.

«Πραγματικά δεν έχουμε ιδέα πόσο καιρό θα ζήσει», δήλωσε η Μάντισεν. «Πρέπει ουσιαστικά να προετοιμαστούμε για κάθε αποτέλεσμα.»

Η ίδια και ο σύζυγός της έχουν έρθει πιο κοντά μέσα από τις κοινές τους δοκιμασίες, καθώς διανύουν τον ένατο χρόνο του γάμου τους.

Το ζευγάρι λέει ότι η εμπειρία αυτή εδραίωσε τον δεσμό τους ως αντρόγυνο και ευλόγησε τον γάμο τους με «τόσους πολλούς τρόπους». (Ευγενική προσφορά της Μάντισεν Γουίλκοξ)

 

Η Μάντισεν λέει ότι αν μπορούσε να μιλήσει στον εαυτό της εκείνες τις τραγικές πρώτες ημέρες μετά τη διάγνωση, θα υπενθύμιζε στον εαυτό της να παραμείνει παρών στη στιγμή και να βασιστεί στην πίστη. Είναι επίσης ευγνώμων για την υποστήριξη της οικογένειάς της, των φίλων της, ακόμη και των ακολούθων του λογαριασμού της στο TikTok, @mamafitmadz.

Η γενναία μαμά επιθυμεί να ευχαριστήσει όσους της έδειξαν αγάπη και συμπόνια και προσευχήθηκαν για εκείνη κατά τη διάρκεια των δοκιμασιών της.

«Σημαίνει τόσα πολλά», είπε, «και δεν θα ξεχάσω ποτέ κανέναν που μου έδειξε καλοσύνη, αγάπη και συμπόνια μέσα από αυτό το ταξίδι».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τελευταίοι μήνες ήταν απίστευτα δύσκολοι, αλλά η οικογένεια συνεχίζει να στηρίζεται στη δύναμη και την πίστη. Τελικά, το ζευγάρι έχει βρει γαλήνη αφήνοντας τις δοκιμασίες του στα χέρια του Θεού.

«Χαίρομαι τόσο πολύ που αφήσαμε την απόφασή μας στον Θεό και που Τον ακούσαμε, γιατί κοιτάζοντας πίσω τώρα, συνειδητοποιώ ότι η απόφαση για το πώς και πότε ο Τσάρλι θα κληθεί στον ουρανό δεν εξαρτάται από μένα – εξαρτάται από τον Θεό. Και έχω τόση ειρήνη γνωρίζοντας αυτό», είπε.

«Θα είναι πάντα ο γιος μας, θα είναι πάντα το τρίτο μας μωρό και τα δύο μου παιδιά θα ξέρουν πάντα ότι έχουν έναν μικρό αδελφό να τα προσέχει.»

Της Deborah George

 

Η Arsh Sarao συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Η κυβέρνηση του Σουδάν κατηγορεί τα ΗΑΕ ότι χρηματοδοτούν τον εχθρό στον εμφύλιο πόλεμο

Το Σουδάν κατηγόρησε την Τετάρτη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ότι παρέχουν όπλα στην αντίπαλη παραστρατιωτική δύναμη και παρατείνουν τον 17μηνο εμφύλιο πόλεμο του αφρικανικού κράτους.

Τα ΗΑΕ χαρακτήρισαν τους ισχυρισμούς «εντελώς ψευδείς» και «αβάσιμους» προτού κατηγορήσουν την κυβέρνηση του Σουδάν ότι αρνείται να διαπραγματευτεί ειρήνη με τον εχθρό της.

Η τελευταία τους σύγκρουση ήρθε κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου τα 15 μέλη ψήφισαν ομόφωνα να παραταθεί το εμπάργκο όπλων στην περιοχή Νταρφούρ, πεδίο μάχης των αντίπαλων δυνάμεων, για άλλους 12 μήνες.

Ο εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε στο Σουδάν στα μέσα Απριλίου 2023, όταν ξέσπασαν βίαια επεισόδια μεταξύ των κυβερνητικών Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων (Sudanese Armed Forces-SAF) και των ανταρτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (Rapid Support Forces-RSF) στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Από εκεί εξαπλώθηκε γρήγορα στο Νταρφούρ και σε άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα περισσότερα από 13 εκατομμύρια άνθρωποι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να σκοτωθούν περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο πρεσβευτής του Σουδάν στα Ηνωμένα Έθνη Αλ-Χαρίθ Μοχάμεντ κατηγόρησε τα ΗΑΕ ότι προμηθεύουν την RSF με βαρύ οπλισμό- πυραύλους και πυρομαχικά -και ότι «επωφελούνται από αυτόν τον πόλεμο μέσω της παράνομης εκμετάλλευσης του χρυσού».

Ανέφερε ως αποδεικτικό στοιχείο μια πρόσφατη αποστολή όπλων μέσω του Τσαντ προς τις RSF, υποστηρίζοντας ότι το πέρασμα Αντρέ του Τσαντ στα δυτικά σύνορα του Σουδάν, το οποίο άνοιξε πρόσφατα για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας, «καταχράστηκε» για την προμήθεια όπλων στις RSF.

Ο Μοχάμεντ ισχυρίστηκε επίσης ότι μια ευρωπαϊκή αγορά ράβδων (χρυσού) επιβεβαίωσε ότι τα ΗΑΕ επωφελούνται από τον σουδανικό χρυσό.

Ο Σουδανός απεσταλμένος ζήτησε να επανεξεταστεί η πολιτική εξαγωγών όπλων προς τα ΗΑΕ και να επιβληθούν στοχευμένες κυρώσεις κατά των RSF και των διεθνών υποστηρικτών τους.

Ο πρεσβευτής των Εμιράτων, Μοχάμεντ Αμπουσαχάμπ, περιέγραψε τους ισχυρισμούς του Χαρτούμ ως «κυνική προσπάθεια να εκτραπεί η προσοχή από τις αποτυχίες των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων».

Ο Αμπουσαχάμπ κατηγόρησε τις SAF ότι επιδεικνύουν «μηδενικό πολιτικό θάρρος», ότι χρησιμοποιούν ως όπλο την πείνα και ότι αρνούνται να ακούσουν τις εκκλήσεις για τερματισμό του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων.

«Για να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση, οι SAF πρέπει να κάνουν το ζωτικό βήμα της συμμετοχής στις ειρηνευτικές συνομιλίες και να επιστρατεύσουν το πολιτικό θάρρος να διαπραγματευτούν με τον εχθρό τους», δήλωσε ο Αμπουσαχάμπ.

Ο στρατός του Σουδάν μποϊκοτάρισε τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη της Ελβετίας τον περασμένο μήνα, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να συμμετάσχει. Η RSF, αντίθετα, έστειλε αντιπροσωπεία.

Τον Ιούλιο, ειδικοί δήλωσαν ότι η πείνα σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων στο Νταρφούρ είχε μετατραπεί σε λιμό.

Η Επιτροπή Επισκόπησης της Πείνας προειδοποίησε ότι περίπου 25,6 εκατομμύρια άνθρωποι -περισσότεροι από το μισό πληθυσμό του Σουδάν- θα αντιμετωπίσουν οξεία πείνα.

Στρατιώτες του σουδανικού στρατού, πιστοί στον αρχηγό του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν, ποζάρουν για μια φωτογραφία στη βάση των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στην πόλη Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα στις 16 Απριλίου 2023 Φωτογραφία: (-/AFP μέσω Getty Images)

 

Ο Αμερικανός αναπληρωτής πρέσβης Ρόμπερτ Γουντ δήλωσε στο συμβούλιο ότι οι άνθρωποι στο Νταρφούρ «ζουν σε κίνδυνο, απελπισία και απόγνωση» και ότι η παράταση του εμπάργκο όπλων στην περιοχή «στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα προς αυτούς ότι η διεθνής κοινότητα παραμένει επικεντρωμένη στο δράμα τους και είναι δεσμευμένη να προωθήσει την ειρήνη και την ασφάλεια στο Σουδάν και την περιοχή».

Ορισμένες χώρες πίεσαν να επεκταθεί το εμπάργκο όπλων σε όλο το Σουδάν, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Ο Ζαν Μπαπτίστ Γκαλοπάν του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτήρισε την αποτυχία του Συμβουλίου να επεκτείνει τις κυρώσεις «χαμένη ευκαιρία» που θα πρέπει να διορθωθεί το συντομότερο δυνατό «για να περιοριστεί η ροή των όπλων και να περιοριστούν οι εκτεταμένες θηριωδίες που διαπράττονται στη χώρα».

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ακολούθησε τη δημοσίευση την περασμένη Παρασκευή της πρώτης έκθεσης των ερευνητών για τα ανθρώπινα δικαιώματα που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ.

Ζήτησαν επίσης την επέκταση του εμπάργκο όπλων και τη δημιουργία μιας «ανεξάρτητης και αμερόληπτης δύναμης» για την προστασία των αμάχων στον πόλεμο.

Η ομάδα διερεύνησης, η οποία δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατηγόρησε και τις δύο πλευρές ότι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, όπως δολοφονίες, ακρωτηριασμούς και βασανιστήρια, και προειδοποίησε ότι οι ξένες κυβερνήσεις που τους εξοπλίζουν και τους χρηματοδοτούν μπορεί να είναι συνένοχες.

Κατηγόρησε επίσης την RSF και τους συμμάχους της για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων των βιασμών, της σεξουαλικής δουλείας και των διώξεων για λόγους εθνοτικής καταγωγής ή φύλου.

Του Guy Birchall

 

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Αυστραλιανά πολιτιστικά αντικείμενα αυτοχθόνων επιστρέφονται από το Ηνωμένο Βασίλειο

Μια συλλογή αντικειμένων πολιτιστικής σημασίας για την κοινότητα Warumungu του Tennant Creek στη Βόρεια Επικράτεια επιστρέφει από το The Horniman Museum and Gardens στο Λονδίνο.

Μια επίσημη τελετή παράδοσης από το Horniman πραγματοποιήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο για να γιορτάσει αυτή την περίσταση.

Η κοινότητα Warumungu ξεκίνησε τη διαδικασία με την υποστήριξη του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Σπουδών Αβοριγίνων και Νησιωτών του Στενού Τόρες (Australian Institute of Aboriginal and Torres Strait Islander Studies-AIATSIS).

Θα επιστραφούν δέκα πολιτιστικά σημαντικά αντικείμενα των ιθαγενών.

Τα αντικείμενα περιλαμβάνουν ένα Wurtil (φορέας νερού), Ngurrulumuru (αξίνα), Marttans (μαχαίρια), Murkutu (θήκη), Warnanja (τσεκούρι), Wartilykirri (αγκιστρωτά μπούμερανγκ «νούμερο επτά», συμπεριλαμβανομένου ενός από τη συλλογή του Horniman) και Jalkkaji (εκτοξευτής δόρατος).

Το επίσημο αίτημα για τα υλικά Warumungu ελήφθη στις 3 Μαΐου 2023 και το Horniman ανταποκρίθηκε σύμφωνα με την πολιτική του για την αποκατάσταση και τον επαναπατρισμό.

Η Charity Commission (Επιτροπή Φιλανθρωπίας) ενέκρινε την απόφαση των διαχειριστών του Horniman, η ρυθμιστική αρχή του φιλανθρωπικού τομέα, στις 7 Φεβρουαρίου 2024, σύμφωνα με το άρθρο 106 του Charities Act 2011, σημειώνοντας την «ηθική υποχρέωση» των διαχειριστών.

Στην τελετή παράδοσης παρευρέθηκαν οι πρεσβύτεροι Warumungu Κλιφ Πλάμερ Τζαμπαρούλα και Γουίλιαμ (Μπιλ) Αχ Κιτ Τζακαμάρα, οι οποίοι ταξίδεψαν στο Λονδίνο από την Αυστραλία για την περίσταση αυτή, καθώς και εκπρόσωποι της AIATSIS. Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι του Μουσείου Horniman και πολλοί διακεκριμένοι προσκεκλημένοι.

Τα αντικείμενα θα φυλάσσονται προσωρινά στο AIATSIS στην Καμπέρα μέχρι η κοινότητα Warumungu να είναι έτοιμη να τα παραλάβει.

Στη συνέχεια θα φιλοξενηθούν μόνιμα στο Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού Nyinkka Nyunyu στο Tennant Creek.

Ο Μάικλ Τζόουνς Τζαμπιτζίνπα, Ανώτερος Γέροντας Warumungu, δήλωσε: «Η επιστροφή αυτών των αντικειμένων στη χώρα Warumungu αποτελεί αναγνώριση της σημασίας του υλικού πολιτιστικής κληρονομιάς για την εξιστόρηση της αλήθειας και τη θεραπεία, συμβάλλοντας τελικά στη βαθύτερη κατανόηση της ιστορίας μας ως έθνος».

Και συνέχισε: «Επειδή έχει αφαιρεθεί από εδώ, θα θέλαμε να δούμε όλα αυτά τα πράγματα να επιστρέφουν στην περιοχή όπου συλλέχθηκαν».

Ο Μάικλ Σάλτερ-Τσερτς, πρόεδρος των επιτρόπων του Μουσείου Horniman, δήλωσε ότι η επιστροφή αυτών των πολιτιστικών υλικών δεν αφορά μόνο την επιστροφή των αντικειμένων στη θέση που τους αρμόζει- αφορά την αναγνώριση της βαθιάς, ζωντανής σύνδεσης των Αβορίγινες και των Νησιών Torres Strait με την κληρονομιά τους.

Ο Στίβεν Σμιθ, Ύπατος Αρμοστής της Αυστραλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε ότι η επιστροφή αυτών των αντικειμένων στους ανθρώπους της Warumungu είναι το σωστό, λόγω της ύψιστης σημασίας τους για την κοινότητα.

Του John Xiao

Το Παρατηρητήριο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της ΕΕ ερευνά το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της Google

Το παρατηρητήριο προστασίας της ιδιωτικής ζωής της ΕΕ ερευνά τον τρόπο με τον οποίο η Google χρησιμοποιεί προσωπικά δεδομένα κατά την ανάπτυξη ενός από τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ).

Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας (Data Protection Commission-DPC) -το ρυθμιστικό όργανο του μπλοκ για τις εταιρείες που εδρεύουν στην Ιρλανδία- ανακοίνωσε στις 12 Σεπτεμβρίου. ότι διερευνά τη συμμόρφωση με τους κανόνες του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (General Data Protection Regulation-GDPR) από το Pathways Language Model 2 της Google, γνωστό και ως PaLM2.

Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι συνεργάζεται με εταίρους στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο για να ρυθμίσει την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων που ανήκουν σε χρήστες της ΕΕ και χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη μοντέλων και συστημάτων ΤΝ.

Η έρευνά της θα εξετάσει αν η Google έχει αξιολογήσει αν η επεξεργασία δεδομένων του PaLM2 είναι πιθανό να οδηγήσει σε «υψηλό κίνδυνο για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ατόμων» στην ΕΕ, δήλωσε η Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Google, το PaLM2 είναι ένα «γλωσσικό μοντέλο επόμενης γενιάς με βελτιωμένες δυνατότητες πολυγλωσσίας, συλλογισμού και κωδικοποίησης» που βασίζεται στην προηγούμενη έρευνα της εταιρείας στον τομέα της μηχανικής μάθησης και της ΤΝ.

Το μοντέλο, το οποίο προ-εκπαιδεύτηκε σε μια «μεγάλη ποσότητα ιστοσελίδων, πηγαίου κώδικα και άλλων συνόλων δεδομένων», σύμφωνα με την Google, μπορεί να μεταφράζει μεταξύ γλωσσών, να εκτελεί μαθηματικές εργασίες, να απαντά σε ερωτήσεις και να γράφει κώδικα υπολογιστή, μεταξύ άλλων.

Τον Μάιο, ο τεχνολογικός γίγαντας δήλωσε ότι το PaLM2 θα ενσωματωθεί σε περισσότερα από 25 νέα προϊόντα και λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και Google Docs, εν μέσω της συνεχιζόμενης κούρσας για την υιοθέτηση και την επέκταση της χρήσης της ΤΝ.

 

Άλλες εταιρείες διακόπτουν τα σχέδια για την εκπαίδευση της ΤΝ σε δεδομένα χρηστών

Το παρατηρητήριο της ΕΕ έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη χρήση δεδομένων χρηστών της ΕΕ για την εκπαίδευση γενετικών μοντέλων ΤΝ με διάφορες πλατφόρμες μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσε ότι ολοκλήρωσε τη διαδικασία κατά της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X του Έλον Μασκ, αφού ο τεχνολογικός γίγαντας συμφώνησε να σταματήσει οριστικά την επεξεργασία ευρωπαϊκών δεδομένων χρηστών για το γεννητικό μποτ συνομιλίας τεχνητής νοημοσύνης Grok.

Σε δήλωσή της στις 4 Σεπτεμβρίου, η DPC ανέφερε ότι, πριν από την επίτευξη της συμφωνίας με την X, είχε «σημαντικές ανησυχίες» σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της ΕΕ για την εκπαίδευση του Grok, της πλατφόρμας AI του Musk. Ο εποπτικός φορέας ανέφερε ότι «προέκυψε κίνδυνος για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των ατόμων».

Ήταν η πρώτη φορά που η DPC έλαβε τέτοια μέτρα, με τον εποπτικό φορέα να χρησιμοποιεί τις εξουσίες του βάσει του άρθρου 134 του νόμου περί προστασίας δεδομένων του 2018, αναφέρεται.

Στην ίδια δήλωση, η DPC ανέφερε ότι εργάζεται επί του παρόντος για την αντιμετώπιση διαφόρων ζητημάτων που προκύπτουν από τη χρήση προσωπικών δεδομένων σε μοντέλα ΤΝ σε ολόκληρη τη βιομηχανία και είχε ζητήσει γνωμοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (European Data Protection Board-EDPB) για να προκαλέσει συζήτηση επί του θέματος, με την ελπίδα να φέρει κάποια «αναγκαία σαφήνεια» σε αυτόν τον «πολύπλοκο τομέα».

Η γνωμοδότηση καλεί το EDPB να εξετάσει, μεταξύ άλλων, τον βαθμό στον οποίο τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα -συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων πρώτου μέρους και τρίτων- υποβάλλονται σε επεξεργασία σε διάφορα στάδια κατά την εκπαίδευση και τη λειτουργία ενός μοντέλου ΤΝ.

Τον Ιούνιο, η DPC δήλωσε ότι η Meta Platforms είχε επίσης παύσει τα σχέδιά της να χρησιμοποιήσει περιεχόμενο που είχαν αναρτήσει ευρωπαίοι χρήστες για την εκπαίδευση της τελευταίας έκδοσης του μεγάλου γλωσσικού μοντέλου της, μετά από «εντατική συνεργασία» μεταξύ της ρυθμιστικής αρχής και του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι Epoch Times επικοινώνησαν με εκπροσώπους της Google και της DPC για περαιτέρω σχόλια.

 

Το Reuters και το Associated Press συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Η αστυνομία της Μαλαισίας σώζει 400 παιδιά από πιθανή σεξουαλική κακοποίηση σε ισλαμικά φιλανθρωπικά σπίτια

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ-Οι αρχές της Μαλαισίας διέσωσαν την Τετάρτη περισσότερα από 400 παιδιά για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι κακοποιούνταν σεξουαλικά σε φιλανθρωπικά σπίτια που διαχειριζόταν μια εξέχουσα ισλαμική επιχειρηματική οργάνωση με διασυνδέσεις με μια απαγορευμένη θρησκευτική αίρεση, δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος της αστυνομίας.

Η αστυνομία συνέλαβε 171 ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των «ustazs» ή ισλαμιστών θρησκευτικών δασκάλων, κατά τη διάρκεια συντονισμένων επιδρομών σε 20 εγκαταστάσεις σε δύο πολιτείες της Μαλαισίας, δήλωσε ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας Ραζαρουντίν Χουσέιν.

Μεταξύ των διασωθέντων περιλαμβάνονται 201 αγόρια και 201 κορίτσια, ηλικίας μεταξύ ενός και 17 ετών, μετά από καταγγελίες που υποβλήθηκαν αυτόν τον μήνα και οι οποίες έκαναν λόγο για παραμέληση, κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση και ασέλγεια, δήλωσε ο Ραζαρουντίν σε συνέντευξη Τύπου. Δεν είπε ποιος έγραψε τις αναφορές.

Όλα τα σπίτια διοικούνταν από την Global Ikhwan Services and Business (GISB), δήλωσε ο Ραζαρουντίν.

Σε ανακοίνωσή της αργά την Τετάρτη, η GISB αρνήθηκε τους ισχυρισμούς περί σεξουαλικής κακοποίησης και δήλωσε ότι δεν διαχειριζόταν τα φιλανθρωπικά σπίτια. «Δεν είναι στην πολιτική μας να σχεδιάζουμε και να εκτελούμε ενέργειες που αντιβαίνουν στους ισλαμικούς και εθνικούς νόμους», δήλωσε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι θα καταθέσει αναφορά στην αστυνομία και θα ζητήσει έρευνα.

Η GISB, η οποία συμμετέχει σε επιχειρήσεις που ποικίλουν από σούπερ μάρκετ έως πλυντήρια, δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες, όπως η Ινδονησία, η Σιγκαπούρη, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Γαλλία, η Αυστραλία και η Ταϊλάνδη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Ο Ραζαρουντίν δήλωσε ότι οι προκαταρκτικές έρευνες της αστυνομίας διαπίστωσαν ότι οι διασωθέντες ανήλικοι ήταν παιδιά υπαλλήλων της GISB της Μαλαισίας, τα οποία στάλθηκαν στα σπίτια λίγο μετά τη γέννησή τους, πριν υποβληθούν σε πολλαπλές μορφές κακοποίησης.

Τα θύματα φέρονται να σοδομίστηκαν από ενήλικες κηδεμόνες και αργότερα διδάχθηκαν να σοδομίζουν άλλα παιδιά στα σπίτια, είπε.

Η GISB έχει συνδεθεί με την εξαφανισμένη πλέον θρησκευτική αίρεση Al-Arqam με έδρα τη Μαλαισία, η οποία απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση το 1994. Η GISB έχει αναγνωρίσει τη σύνδεση, αλλά τώρα περιγράφει τον εαυτό της ως ισλαμικό όμιλο που βασίζεται σε μουσουλμανικές πρακτικές.

Η εταιρεία είχε γίνει στο παρελθόν πρωτοσέλιδο για την ίδρυση της αμφιλεγόμενης «Λέσχης Υπάκουων Συζύγων», μιας ομάδας που είχε καλέσει τις γυναίκες να υποτάσσονται στους συζύγους τους «σαν πόρνες».

Τα παιδιά θα σταλούν για υγειονομικό έλεγχο και τεκμηρίωση, δήλωσε ο Ραζαρουντίν, προσθέτοντας ότι η υπόθεση ερευνάται βάσει νόμων που καλύπτουν σεξουαλικά αδικήματα κατά παιδιών και εμπορία ανθρώπων.

«Τα παιδιά και τα θρησκευτικά συναισθήματα χρησιμοποιήθηκαν επίσης για να κερδίσουν τη συμπάθεια του κοινού και να συγκεντρώσουν χρήματα για την οργάνωση», είπε. «Αυτό που είδαμε είναι η κατήχηση των παιδιών με τη χρήση θρησκευτικών εργαλείων με επιβλαβή τρόπο».

Η Σουηδία αυξάνει τον προϋπολογισμό για τη δικαιοσύνη προκειμένου να πατάξει το έγκλημα

Η Σουηδία αυξάνει τις δαπάνες για το δικαστικό της σύστημα κατά 3,46 δισεκατομμύρια κορώνες (335 εκατομμύρια δολάρια) στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2025, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα ποσοστά εγκληματικότητας, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας.

Ο προϋπολογισμός του συστήματος δικαιοσύνης θα αυξηθεί κατά 8 δισεκατομμύρια κορώνες, ή 10%, σε ετήσια βάση σε 86,7 δισεκατομμύρια κορώνες (8,5 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2025, σύμφωνα με τα σχέδια.

Το σκανδιναβικό έθνος έχει γίνει εστία βίας από συμμορίες, στις οποίες συχνά εμπλέκονται ανήλικοι, κατά την τελευταία δεκαετία και τώρα υποφέρει από το υψηλότερο κατά κεφαλήν ποσοστό βίας με όπλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας δείχνουν ότι το 2023 σημειώθηκαν τουλάχιστον 363 πυροβολισμοί, με 53 να είναι θανατηφόροι, και μια αύξηση του αριθμού των βομβιστικών επιθέσεων από 90 σε 149 .

Η Σουηδία έχει πληθυσμό λίγο κάτω από 10,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας Γκούναρ Στρέμερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ενώ ο αριθμός των πυροβολισμών που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα μέχρι στιγμής φέτος ήταν μικρότερος από την ίδια περίοδο του 2023, υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω έξαρσης της βίας.

«Τα πράγματα εξακολουθούν να ξεπηδούν κάτω από την επιφάνεια», δήλωσε ο Στρέμερ. «Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια στη Σουηδία για όλους τους έντιμους πολίτες. Αυτό περιλαμβάνει κυρίως τρία πράγματα: την πάταξη της σοβαρής βίας, την αποκοπή της εγκληματικής οικονομίας και τη διακοπή της στρατολόγησης παιδιών και νέων σε συμμορίες».

Ο Στρέμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες για το σύστημα δικαιοσύνης σε 100 δισεκατομμύρια κορώνες (9,7 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2027 από 69 δισεκατομμύρια κορώνες (6,7 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2023.

Ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός, ο οποίος στηρίζεται στην υποστήριξη των δεξιών Σουηδών Δημοκρατών, αναμένεται να καταθέσει το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού του 2025 στο κοινοβούλιο στις 19 Σεπτεμβρίου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Στρέμερ δήλωσε ότι μια «ρεαλιστική άποψη» είναι ότι θα χρειαστεί μια δεκαετία για να διορθωθεί το πρόβλημα της βίας των συμμοριών στη χώρα.

«Τα προβλήματα είναι σίγουρα πολύ σοβαρά και θα χρειαστεί χρόνος για να αντιστραφεί επίμονα η τάση, όχι τουλάχιστον όσον αφορά τα παιδιά», δήλωσε ο Στρέμερ στους Financial Times.

Νωρίτερα φέτος, το σουηδικό κοινοβούλιο εξουσιοδότησε την αστυνομία να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας, επιτρέποντάς της να πραγματοποιεί έρευνες σε ορισμένες περιοχές χωρίς ένταλμα ή πιθανή αιτία. Ο Στρέμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση αυστηροποιεί επίσης τις ποινές για τους νεαρούς παραβάτες.

«Υπάρχει διαρκής κίνδυνος να δημιουργηθούν σπείρες νέας βίας που θα ξεπηδήσουν κάτω από την επιφάνεια», δήλωσε.

Οι αρχές της Σουηδίας έχουν υπολογίσει ότι 62.000 άνθρωποι στη χώρα συνδέονται με εγκληματικές συμμορίες.

Διαπιστώθηκε ότι οι συμμορίες συχνά στρατολογούν μέλη από γειτονιές μεταναστών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της βίας λαμβάνει χώρα στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Σουηδίας: Στοκχόλμη, Γκέτεμποργκ και Μάλμε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας Γκούναρ Στρέμερ στη Στοκχόλμη στις 17 Αυγούστου 2023. (Henrik Montgomery/TT News Agency/ μέσω Reuters)

 

Η έξαρση της βίας των συμμοριών οδήγησε πρόσφατα σε ζητήματα μεταξύ της Σουηδίας και της γειτονικής της Δανίας.

Τον περασμένο μήνα, η Κοπεγχάγη ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους ελέγχους στα τρένα που διασχίζουν τη γέφυρα του Όρεσουντ, η οποία συνδέει τη δανική πρωτεύουσα με την πόλη Μάλμε στη Σουηδία.

Τότε, ο Δανός υπουργός Δικαιοσύνης Πίτερ Χούμελγκαρντ δήλωσε ότι η αστυνομία θα έχει πρόσβαση σε περισσότερους πόρους για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στη συγκεκριμένη οδική διάβαση.

«Αυξάνουμε την επιτήρηση, εν μέρει για να αυξήσουμε την ασφάλεια, αλλά και για να αποτρέψουμε τη μίσθωση Σουηδών παιδιών-στρατιωτών που έρχονται στην Κοπεγχάγη για να εκτελέσουν καθήκοντα σε σχέση με τις συγκρούσεις συμμοριών», δήλωσε ο Χούμελγκαρντ.

Αργότερα δήλωσε ότι από τον Απρίλιο, υπήρξαν 25 περιπτώσεις που αφορούσαν νεαρούς Σουηδούς που είχαν προσληφθεί από Δανούς για να διαπράξουν εγκλήματα σε όλη τη Δανία.

Του Guy Birchall

 

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Η Πολωνία επικρίνει τους αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους της Γερμανίας με χώρες της ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ επέκρινε την Τρίτη την κίνηση της Γερμανίας να αυστηροποιήσει τους ελέγχους στα χερσαία σύνορά της.

Ο Τουσκ υποστήριξε αντ’ αυτού ότι το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ζήτησε επείγουσες διαβουλεύσεις με άλλες επηρεαζόμενες χώρες και περισσότερη υποστήριξη για τις μεταναστευτικές πολιτικές της ίδιας της Βαρσοβίας.

Οι σχέσεις Βαρσοβίας-Βερολίνου είχαν θερμανθεί από τότε που ο Τουσκ και ο φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός του ανέλαβαν την εξουσία τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά η απροθυμία της Γερμανίας να δεσμευτεί για κοινή χρηματοδότηση της άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ενίσχυση των ανατολικών συνόρων της έχει προκαλέσει απογοήτευση στην Πολωνία.

Η Πολωνία, λόγω της θέσης της στα ανατολικά σύνορα του μπλοκ των 27 χωρών, αντιμετωπίζει από το 2021 μια μεταναστευτική κρίση την οποία ισχυρίζεται ότι υποκινεί η Λευκορωσία και η Ρωσία.

Πρόσφατα, η Γερμανία σκλήρυνε τη στάση της όσον αφορά τη μετανάστευση μετά την αύξηση των αφίξεων και μια σειρά από μαχαιρώματα που διαπράχθηκαν από αιτούντες άσυλο.

Τη Δευτέρα, το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορα της χώρας με άλλες χώρες της ΕΕ, που κανονικά ανήκουν στη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης Σένγκεν, για έξι μήνες, από τις 16 Σεπτεμβρίου.

Ο Τουσκ δήλωσε σε συνάντηση των Πολωνών πρεσβευτών στη Βαρσοβία ότι «τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες από την πολωνική σκοπιά».

«Σήμερα χρειαζόμαστε την πλήρη υποστήριξη της Γερμανίας και ολόκληρης της ΕΕ, όταν πρόκειται για βοήθεια στην οργάνωση, τη χρηματοδότηση, τον εξοπλισμό των ανατολικών συνόρων, επίσης στο πλαίσιο της παράνομης μετανάστευσης», πρόσθεσε.

Είπε ότι η Πολωνία δεν απαιτεί αυστηρότερους ελέγχους στα δυτικά σύνορά της με τη Γερμανία, αλλά μεγαλύτερη δέσμευση από το Βερολίνο και άλλους για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

«Τις επόμενες ώρες θα επικοινωνήσουμε με άλλες χώρες που επηρεάζονται από τις αποφάσεις του Βερολίνου για επείγουσες διαβουλεύσεις σχετικά με τη δράση σε επίπεδο ΕΕ», δήλωσε ο Τουσκ.

Ο Τουσκ δήλωσε ότι η απόφαση ήταν μια αντίδραση στις αποτυχημένες γερμανικές πολιτικές για τη μετανάστευση από το παρελθόν και όχι σε αποτυχίες από την πλευρά της Πολωνίας.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός ακύρωσε επίσης το ταξίδι του στο Πότσνταμ της Γερμανίας, όπου επρόκειτο να λάβει βραβείο για την «ενίσχυση της δημοκρατίας».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκδήλωσης, του Colloquium M100 Sanssouci, ο Τουσκ επικαλέστηκε «σημαντικές εθνικές υποχρεώσεις» ως λόγο για τον οποίο δεν θα παραστεί αυτοπροσώπως στην τελετή.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος επρόκειτο να εκφωνήσει ομιλία προς τιμήν του Τουσκ στην τελετή, αποσύρθηκε επίσης από την εκδήλωση λόγω «κωλυμάτων προγραμματισμού».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια δήλωσης Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, πριν από την τριμερή συνάντηση του φόρουμ διαβούλευσης «Τρίγωνο της Βαϊμάρης», στην Καγκελαρία στο Βερολίνο, Γερμανία 15 Μαρτίου 2024. (Annegret Hilse/Reuters/ File photo)

 

Η Γερμανία δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις δηλώσεις του Τουσκ, ούτε την απόφασή του να μην παραστεί στην τελετή απονομής των βραβείων.

Οι πρόσφατες φονικές επιθέσεις με μαχαίρι στη Γερμανία, στις οποίες οι ύποπτοι ήταν αιτούντες άσυλο, έχουν πυροδοτήσει τις ανησυχίες για τη μετανάστευση.

Τον περασμένο μήνα, ένα μοιραίο περιστατικό μαχαιρώματος από Σύριο αιτούντα άσυλο στο Σόλιγκεν στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους.

Ο δράστης ισχυρίστηκε ότι εμπνεύστηκε από τον ISIS και η τρομοκρατική ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Τον Ιούνιο, μια επίθεση με μαχαίρι από Αφγανό μετανάστη είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αστυνομικός και να τραυματιστούν άλλα τέσσερα άτομα.

Η επιτυχία της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (Alternative für Deutschland-AfD) νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε εκλογές σε κρατίδιο της Θουριγγίας, αφού έκανε εκστρατεία έντονα κατά της μετανάστευσης, έχει επίσης οξύνει τον συνασπισμό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος υπό την ηγεσία του Σολτς για την αυστηροποίηση του ζητήματος.

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να έχει οδηγήσει σε κάποια κάθαρση των σχέσεων μεταξύ Βερολίνου και Βαρσοβίας, είναι οι πρόσφατες αποκαλύψεις που σχετίζονται με τον βομβαρδισμό των αγωγών Nord Stream το 2022.

Η Γερμανία εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε σχέση με τη βομβιστική επίθεση τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, για έναν άνδρα που κατονομάζεται μόνο ως Βολοντιμίρ Ζ, Ουκρανός πολίτης που πιστεύεται ότι βρίσκεται στην Πολωνία.

Οι πολωνικές αρχές, ωστόσο, δήλωσαν ότι ο Βολοντιμίρ Ζ. δεν συνελήφθη επειδή δεν περιλαμβανόταν σε βάση δεδομένων καταζητούμενων προσώπων, πράγμα που σημαίνει ότι η πολωνική συνοριοφυλακή δεν είχε γνώση γι’ αυτόν και δεν είχε λόγο να τον συλλάβει. Ως εκ τούτου, του επετράπη να περάσει τα σύνορα και να επιστρέψει στην Ουκρανία.

Ενώ φάνηκε να υπάρχει οργή στη Γερμανία για τις αποκαλύψεις ότι ουκρανοί πολίτες μπορεί να βρίσκονταν πίσω από τη βομβιστική επίθεση, η απάντηση του Τουσκ ήταν ότι όλοι οι προστάτες των αγωγών Nord Stream θα πρέπει απλώς «να ζητήσουν συγγνώμη και να σιωπήσουν».

Του Guy Birchall

 

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.