Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονταν στο Παρίσι στις 26 Αυγούστου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρέλαση περισσότερων από 1.400 ασκουμένων του Φάλουν Ντάφα από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου. Σε αρκετούς, φάνηκε διαφορετική από άλλες παρελάσεις, μεταφέροντας, όπως είπαν, ένα θετικό μήνυμα.
Οι ασκούμενοι πραγματοποίησαν δύο παρελάσεις εκείνη την ημέρα. Η πρώτη ξεκίνησε από την Place de la République και κατέβηκε την Rue Du Temple, τη Boulevard de Sébastopol, τη Boulevard Saint-Denis, τη Boulevard de Bonne Nouvelle και τη Boulevard Poissonnière για να φτάσει τελικά στο Euronext Paris.
Η μπάντα Τιεν Γκούο οδηγούσε την παρέλαση παίζοντας μουσική του Φάλουν Ντάφα. (minghui.org)
Οι ασκούμενοι κρατούσαν πανό που έγραφαν, μεταξύ άλλων, για τη δίωξη που υφίσταται το Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα. (minghui.org)
Άλλα πανό ανέφεραν τις εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων που γίνονται στην Κίνα, με θύματα κυρίως ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ. (minghui.org)
Η παρέλαση περιελάμβανε και πανό υπέρ των Κινέζων που παραιτούνται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας. (minghui.org)
Καθώς η παρέλαση διέσχιζε κεντρικούς δρόμους του Παρισιού, πολλοί άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν. (minghui. org)
Η πρώτη παρέλαση κατέληξε στο Euronext Paris. (minghui.org)
Η μπάντα Τιεν Γκούο, στο τέλος της πρώτης παρέλασης. (minghui.org)
«Είναι σημαντικό να εκτεθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας»
Η Κορίν Νγκοτάτ, ιδιοκτήτρια καταστήματος ρούχων, και η Τιφέν Γκαλάς, ιδιοκτήτρια καφετέριας, δήλωσαν ότι χάρηκαν που είδαν την παρέλαση και ότι τoυς φάνηκε ωραία.
Οι Corinne Ngotat (αριστερά) και Tiphaine Galas (δεξιά). (minghui.org)
Και οι δύο γυναίκες δήλωσαν ότι ήταν σημαντικό να αποκαλυφθεί η δίωξη που ασκεί το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) στο Φάλουν Ντάφα. Καταδίκασαν τη δίωξη και υπέγραψαν την αίτηση που ζητά τον τερματισμό της.
Τα τελευταία 24 χρόνια, το ΚΚΚ δεν επιτρέπει στους ανθρώπους στην Κίνα να ασκούν το Φάλουν Ντάφα, του οποίου οι κατευθυντήριες αρχές είναι η Αλήθεια, η Καλοσύνη και η Ανεκτικότητα. Η κα Γκαλάς δήλωσε: «Αυτές είναι παγκόσμιες αξίες, αλλά οι άνθρωποι δεν επιτρέπεται να τις ακολουθούν. Αυτό είναι απαράδεκτο».
Η κα Νγκοτάτ πρόσθεσε: «Αυτό είναι δύσκολο να το αποδεχτούμε. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί το ΚΚΚ το κάνει αυτό. Είναι λυπηρό τέτοια πράγματα να συμβαίνουν στη σύγχρονη εποχή».
Ο κόσμος μιλάει με τους ασκούμενους και μαθαίνει για το Φάλουν Ντάφα. (minghui.org)
Παράλληλα με την παρέλαση, ασκούμενοι έδιναν ενημερωτικά έντυπα στον κόσμο που παρακολουθούσε και εξηγούσαν για τη δίωξη της άσκησης στην Κίνα. (minghui.org)
Όσοι ήθελαν, μπορούσαν να υπογράψουν για τον τερματισμό της δίωξης. (minghui.org)
«Είναι σημαντικό [για τους ασκούμενους] να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.» (minghui.org)Άνθρωποι διαφόρων ηλικιών και τάξεων πήραν θέση κατά της δίωξης. (minghui.org)
Ο προγραμματιστής υπολογιστών Ζουλιγιέ και ο λογιστής Καριλίν υπέγραψαν επίσης την αίτηση.
Ο Ζουλιγιέ δήλωσε ότι η παρέλαση ήταν «πολύ καλή και καλά οργανωμένη. Είναι ήσυχη, ειρηνική και φιλική. Οι συμμετέχοντες είναι χαμογελαστοί, γεγονός που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται όμορφα».
Επέκρινε τις διώξεις, λέγοντας: «Φοβάται [το ΚΚΚ] ότι ο κόσμος θα αφυπνιστεί. Η καλοσύνη και η σκληρότητα, η υπομονή και η βία είναι αντίθετες έννοιες. Πολλά καθεστώτα είναι σκληρά και βίαια. Οι κακοί άνθρωποι δεν αποδέχονται την καλοσύνη, οπότε πρέπει να πολεμήσουμε ενάντια στο κακό».
Ο Καριλίν συμφώνησε: «Είναι σημαντικό [για τους ασκούμενους] να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Φυσικά, οι κακοί άνθρωποι θέλουν οι άλλοι να εγκαταλείψουν την προσπάθεια, αλλά εσείς δεν πρέπει να το κάνετε. Αν και μερικές φορές ο αριθμός μας είναι περιορισμένος, η συνολική δύναμη είναι άπειρη».
Φωνές που πρέπει να ακουστούν
Ο Ντιεπ εργάζεται σε μια επενδυτική εταιρεία στο Λονδίνο και ταξιδεύει στο Παρίσι τα Σαββατοκύριακα. Σταμάτησε για να παρακολουθήσει την παρέλαση, για την οποία σχολίασε: «Η παρέλαση είναι πολύ ειρηνική και όμορφη. Την είδα αμέσως μόλις έφτασα στο Παρίσι και πιστεύω ότι είναι πολύ καλή. Οι συμμετέχοντες είναι πολύ θετικοί, παθιασμένοι και ενθουσιώδεις».
Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπει δραστηριότητες των ασκουμένων. Τους έχει δει να μοιράζουν φυλλάδια και στην Τσάιναταουν του Λονδίνου.
Ο Ντιεπ υπέγραψε την αίτηση και δήλωσε: «Η δίωξη στην Κίνα είναι άδικη. Έχω διαβάσει γι’ αυτό. Γνωρίζω ότι [στην Κίνα] πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζονται άδικα, γι’ αυτό υπέγραψα την αίτηση». Είπε ότι νιώθει πως ο σκοπός της παρέλασης αξίζει τον κόπο. «Γνωρίζω ότι πολλοί άνθρωποι έχουν πληγεί, οπότε πιστεύω ότι ο σκοπός της παρέλασης είναι καλός. Η συλλογή οργάνων από το ΚΚΚ θα πρέπει να διερευνηθεί.»
«Το ΚΚΚ είναι ένα αυταρχικό καθεστώς», πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει ελευθερία του λόγου ούτε δημοκρατία. Κάποιος διώκεται μόνο και μόνο επειδή εκφράζει τη γνώμη του. Η εταιρεία στην οποία εργάζομαι δεν θα επενδύσει στην Κίνα εξαιτίας αυτού του γεγονότος.»
Ο Ντιεπ δήλωσε ότι είναι σημαντικό να ενημερώνεται ο κόσμος για τη δίωξη του Φάλουν Ντάφα από το ΚΚΚ. «Οι φωνές τους πρέπει να ακούγονται- έχουν το δικαίωμα να το λένε στον κόσμο, να ενημερώνουν όλους για το τι συμβαίνει [στην Κίνα]. Νομίζω ότι είναι σημαντικό.»
ΤουΝτε Σιανγκ, απεσταλμένου του Minghui στο Παρίσι
Αν νιώθετε συνέχεια κουρασμένοι, δεν έχετε καλή ψυχολογία, έχετε μειωμένη λίμπιντο, ξηρή επιδερμίδα και εύθραυστα νύχια, καλό θα ήταν να ελέγξετε την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
Ο θυρεοειδής αδένας ευθύνεται για την παραγωγή ειδικών ορμονών, οι οποίες είναι άκρως απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και χωρίς αυτές η άμυνα του οργανισμού είναι ευάλωτη σε διάφορες ιογενείς παθήσεις.
Δυστυχώς η κακή διατροφή και ο γενικός τρόπος ζωής μπορεί να διαταράξει την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, με αποτέλεσμα την εκδήλωσή πολλών παθήσεων.
Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την υγεία του θυρεοειδή αδένα, είναι ότι οι ορμόνες που παράγει, δεν πρέπει να είναι ούτε σε έλλειψη αλλά ούτε σε πλεόνασμα. Δηλαδή, θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία. Διαφορετικά θα υπάρχουν ανεπιθύμητες διαταραχές.
Σε αυτό το άρθρο έχω συλλέξει τις καλύτερες τροφές για τον θυρεοειδή αδένα, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να διατηρείτε σε υγιή κατάσταση αυτό το τόσο σημαντικό όργανο.
ΚΑΡΥΔΙΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ
Η πρώτη τροφή που συμβάλλει θετικά στην λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι τα καρύδια Βραζιλίας. Τα καρύδια Βραζιλίας, εκτός του ότι περιέχουν τα καλά λιπαρά, περιέχουν και το σελήνιο, το οποίο είναι απαραίτητο στοιχείο για την υγεία του θυρεοειδούς και γενικά όλου του οργανισμού. Φανταστείτε, ότι μόλις 5 καρύδια Βραζιλίας την ημέρα παρέχουν στο σώμα τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σεληνίου. Το σελήνιο είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό το οποίο είναι απαραίτητο για τη μετατροπή της ορμόνης Τ4 σε Τ3.
Ο λόγος που τα καρύδια Βραζιλίας περιέχουν μεγάλη ποσότητα σε σελήνιο, είναι επειδή μεγαλώνουν σε περιοχή με αρκετό σελήνιο στο υπέδαφος. Από μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι η έλλειψη σεληνίου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών του θυρεοειδούς, όπως η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, ο υποθυρεοειδισμός και η βρογχοκήλη. Το σελήνιο έχει προσελκύσει γενικότερα τα τελευταία χρόνια την προσοχή των ειδικών υγείας, λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. Για αυτό αν έχετε την δυνατότητα καλό θα ήταν να προσθέσετε στην διατροφή σας μερικά καρύδια Βραζιλίας, αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην λειτουργία του θυρεοειδούς.
ΣΤΡΕΙΔΙΑ
Το ξέρατε ότι τα στρείδια είναι πλούσια πηγή ψευδαργύρου; Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει τον ψευδάργυρο, ως μέταλλο το οποίο δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Και αυτό είναι αλήθεια! Ωστόσο ο ψευδάργυρος διαδραματίζει άκρως σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του θυρεοειδούς. Χωρίς την παρουσία του ψευδαργύρου, ο θυρεοειδής αδένας δεν μπορεί να μετατρέψει το ανενεργό ορμόνη Τ4 στην ενεργό ορμόνη Τ3.
Σχετικά με τον ψευδάργυρο αυτό που είναι εξίσου πολύ σημαντικό, και πολύς κόσμος δεν γνωρίζει, με αποτέλεσμα να λαμβάνει μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου, είναι ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία ψευδαργύρου και χαλκού. Αν λαμβάνετε τον ψευδάργυρο χωρίς να φροντίζετε να υπάρχει αυτή η ισορροπία, τότε πολύ απλά θα εξαντλούνται τα αποθέματα του χαλκού. Ο χαλκός είναι ένα σημαντικό μέταλλο για τον οργανισμό, το οποίο συμβάλλει στην σωστή λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ είναι απαραίτητος για τα οστά.
Επιπλέον τα στρείδια είναι πολύ καλή πηγή της βιταμίνης D, η οποία γνωρίζουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του θυρεοειδούς και την υγεία του ανοσοποιητικού.
ΦΥΚΙΑ
Φύκια είναι πλούσια σε ιώδιο, ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Και συγκεκριμένα το ιώδιο είναι ένα πολύ σημαντικό ιχνοστοιχείο για το θυρεοειδή αδένα καθώς χρησιμοποιείται για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών, Τ4 και Τ3 [θυροξίνη (Τ4) και τριιωδοθυρονίνη (Τ3)]. Η μακροχρόνια έλλειψή του ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό. Από την άλλη όμως στα άτομα με αυτοάνοσα προβλήματα του θυρεοειδούς, αντιθέτως, συστήνεται η αποφυγή λήψης υπερβολικής ποσότητας ιωδίου, δηλαδή περισσότερο από αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός.
Όταν υπάρχει έλλειψη ιωδίου στον οργανισμό ο θυρεοειδής αδυνατεί να παράγει επαρκή ποσότητα ορμονών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για την ανάπτυξη παθήσεων. Αν δεν έχετε σημαντικές ελλείψεις του ιωδίου, μπορείτε να προσθέσετε στην καθημερινή σας διατροφή τα φύκια, τα οποία είναι πλούσια σε ιώδιο.
ΙΩΔΙΟΥΧΟ ΑΛΑΤΙ
Άλλη μια απλή λύση για να λαμβάνεται ιώδιο, είναι μέσω του επιτραπέζιου αλατιού, το οποίο είναι εμπλουτισμένο με Ιώδιο. Σε αυτή την περίπτωση φροντίστε να μην υπερβαίνετε την ημερήσια κατανάλωση του νατρίου. Αν και έχω αναφέρει σε ξεχωριστό βίντεο σχετικά με το αλάτι, ότι είναι πολύ σημαντική η ισορροπία νατρίου και καλίου στον οργανισμό. Δυστυχώς η σύγχρονη διατροφή περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες νατρίου, ενώ το κάλιο που λαμβάνουμε από την διατροφή είναι αρκετά ελάχιστο. Αυτό θα πρέπει να το λάβετε υπόψιν εφόσον θέλετε να διατηρήσετε την υγεία σας σε πολύ καλή κατάσταση.
ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ
Το λάδι καρύδας είναι ένα από τα καλύτερα έλαια που βοηθούν στην λειτουργία του θυρεοειδούς. Το λάδι καρύδας αποτελείται κυρίως από λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας. Τα λιπαρά οξέα στο έλαιο καρύδας είναι γνωστά ως MCTs. Το καλό με αυτά τα λιπαρά οξέα είναι ότι απορροφώνται άμεσα από τον οργανισμό. Εισχωρούν στην κυκλοφορία του αίματος και στο λεπτό έντερο, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν άμεση ενέργεια. Εάν η δραστηριότητα του θυρεοειδή αδένα σας είναι χαμηλή, δηλαδή έχετε υποθυρεοειδισμό, το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να προσθέσετε στην διατροφή σας το λάδι καρύδας. Η μειωμένη λειτουργικότητα του θυρεοειδούς πολλές φορές συνοδεύεται γενικά με χαμηλή θερμοκρασία του σώματος και κρύα άκρα δηλαδή χέρια ή πόδια.
Το λάδι καρύδας επιδρά θετικά στην μεταβολική υγεία και στην βασική θερμοκρασία του σώματός σας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ενέργεια του σώματος. Επιπλέον, το λάδι καρύδας περιέχει το λαυρικό οξύ. Το λαυρικό οξύ είναι ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ που χρησιμοποιείται από το σώμα για να χτίσει και να διατηρήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αυτά που αναφέραμε παραπάνω, είναι σημαντικοί παράγοντες που επιδρούν θετικά στον θυρεοειδή αδένα. Μπορείτε να καταναλώνετε μισό κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας, στο γεύμα σας.
ΑΥΓΑ
Η επόμενη τροφή για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι τα αυγά. Πραγματικά τα αυγά αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι το δομικό υλικό για την στήριξη του θυρεοειδούς. Επιπλέον τα αυγά περιέχουν ιώδιο και σελήνιο, είναι τα συστατικά που βοηθούν στη ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών. Χωρίς υπερβολές, τα αυγά αξίζουν τον τίτλο ‘η καλύτερη τροφή’, ειδικά όταν πρόκειται για την εξισορρόπηση των ορμονών μέσω της διατροφής.
Η πρωτεΐνη του αυγού απορροφάται από τον οργανισμό μας στο 98%. Αυτό είναι πολύ σημαντικό! Ο οργανισμός τις πρωτεΐνες τις διασπά σε αμινοξέα, τα οποία είναι εξαιρετικό δομικό υλικό για τα νέα κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα και φυσικά όλου του οργανισμού.
Πριν από μια σημαντική ομιλία στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Σουέλλα Μπρέιβερμαν [Suella Braverman] πρότεινε ότι μπορεί να χρειαστεί μια ανατροπή των διεθνών κανόνων για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.
Η υπουργός Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας αμφισβήτησε κατά πόσον οι συμβάσεις και τα νομικά πλαίσια που σχεδιάστηκαν πριν από μισό και πλέον αιώνα εξακολουθούν να «είναι ακόμα κατάλληλα».
Προειδοποίησε ότι η αποτυχία αντιμετώπισης του προβλήματος θα υπονομεύσει τη «δημοκρατική νομιμότητα» των πολιτικών θεσμών.
Η υπουργός Εσωτερικών έχει δηλώσει στο παρελθόν την προσωπική της άποψη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που υπογράφηκε το 1950, την οποία κατηγόρησε ότι εμποδίζει την εισαγωγή σκληρών πολιτικών όπως το πρόγραμμα της Ρουάντα.
Οι επικριτές της προσέγγισής της έχουν αμφισβητήσει τη συμμόρφωσή της με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες του 1951.
Πριν από το ταξίδι της, η υπουργός Εσωτερικών δήλωσε: «Η παράνομη μετανάστευση και οι άνευ προηγουμένου μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ασκούν μη βιώσιμες πιέσεις στην Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη γενικότερα.
»Πρέπει να συναντηθούμε και να αναρωτηθούμε αν οι διεθνείς συμβάσεις και τα νομικά πλαίσια που σχεδιάστηκαν πριν από 50 και πλέον χρόνια είναι κατάλληλα για τον σκοπό τους στην εποχή των smartphone και των ταξιδιών με τζετ.
»Θα πάω στην Ουάσιγκτον για να συζητήσω αυτή την κρίση με τους Αμερικανούς ομολόγους μας.
»Εάν αποτύχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, τότε οι πολιτικοί μας θεσμοί κινδυνεύουν να χάσουν τη δημοκρατική τους νομιμοποίηση.»
Η κα Μπρέιβερμαν θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον σήμερα και θα εκφωνήσει την Τρίτη κεντρική ομιλία, στην οποία θα εκθέσει την εκτίμησή της για τις παγκόσμιες μεταναστευτικές προκλήσεις.
Θα παρουσιάσει ένα σχέδιο για το πώς άλλες χώρες μπορούν να καταπολεμήσουν την κρίση και θα υποστηρίξει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πρωτοστατήσει στην προώθηση καινοτόμων προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Μια ομάδα λαθρομεταναστών μεταφέρεται από σκάφος της Συνοριοφυλακής στο Ντόβερ του Κεντ, στις 19 Μαΐου 2023. (Gareth Fuller/PA Media)
Μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τις καταγραφές, σχεδόν 24.000 άνθρωποι διέσχισαν τη Μάγχη, παρά την υπόσχεση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να «σταματήσει τις βάρκες» – αν και ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος σε σχέση με το 2022.
Οι προσπάθειες να σταλούν ορισμένοι αιτούντες άσυλο σε ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή στη Ρουάντα έχουν κολλήσει σε νομικές διαμάχες, ενώ η προσπάθεια να στεγαστούν άνθρωποι που περιμένουν την αξιολόγηση των αιτημάτων τους σε μια φορτηγίδα στο Πόρτλαντ του Ντόρσετ έχει ανασταλεί μετά την ανακάλυψη του βακτηριδίου της λεγεωνέλλας.
Η υπουργός Εσωτερικών θα χρησιμοποιήσει το ταξίδι της για να επιδιώξει στενότερη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και των διακινητών ανθρώπων.
Θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας και τον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρρικ Γκάρλαντ για συνομιλίες σχετικά με τη μετανάστευση και την εθνική ασφάλεια.
Σε συνέχεια της έκκλησής της προς τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, όπως η Meta, να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής κακοποίησης παιδιών, θα επισκεφθεί το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά για να δει πώς ο οργανισμός συνεργάζεται με τις αρχές επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης απειλής.
Θα δει επίσης τις εργασίες που γίνονται για την αντιμετώπιση των θανατηφόρων προβλημάτων που σχετίζονται με τη χρήση οπιοειδών στις Ηνωμένες Πολιτείες, εν μέσω ανησυχιών από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την εξάπλωση ναρκωτικών όπως η φαιντανύλη.
Ο Αλπ Μεχμέτ, πρόεδρος της ομάδας εκστρατείας Migration Watch UK, δήλωσε ότι η κα Μπρέιβερμαν είχε δίκιο που «αναφέρθηκε στις συμβάσεις» και πρότεινε το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει τόσο από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΑΔ) όσο και από τη Σύμβαση για τους Πρόσφυγες, εάν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις.
«Εδώ και καιρό λέμε ότι τόσο η Σύμβαση για τους Πρόσφυγες όσο και η ΕΣΑΔ είναι ξεπερασμένες και ακατάλληλες για τις σύγχρονες προκλήσεις», δήλωσε.
Αλλά ο επικεφαλής του Συμβουλίου Προσφύγων Ενβέρ Σόλομον δήλωσε: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια δίκαιη διαδικασία για τους ανθρώπους που έρχονται εδώ σε αναζήτηση ασφάλειας και προστασίας.
»Αντί να απειλούμε να εγκαταλείψουμε τα πλαίσια και τις συμβάσεις που προστατεύουν τα δικαιώματα των προσφύγων, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά ζητήματα του συστήματος ασύλου, όπως η συσσώρευση-ρεκόρ, και να παρέχουμε ασφαλείς διαδρομές για όσους χρειάζονται προστασία, συμπεριλαμβανομένων των θεωρήσεων βίζας για πρόσφυγες, της επανεγκατάστασης και των προγραμμάτων οικογενειακής επανένωσης.»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, ενόψει του τριήμερου ταξιδιού του στο Πεκίνο, δήλωσε ότι η συµµετοχή στην κινεζική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» (BRI) δεν απέφερε στη χώρα τα αναµενόµενα οικονοµικά οφέλη.
«Το ιταλικό κοινοβούλιο εξετάζει την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή, οι χώρες που δεν συμμετέχουν στην πρωτοβουλία Belt and Road, οι ευρωπαϊκές χώρες, αποδίδουν καλύτερα από εμάς. Γι’ αυτό, η Ιταλία θα αποφασίσει αν [θα] παραμείνει ή όχι στην Πρωτοβουλία “Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος”. Στο κοινοβούλιο, πολλά κόμματα είναι εναντίον της», δήλωσε στο CNBC το Σάββατο.
Είπε ότι η συμφωνία «απέτυχε να ανταποκριθεί στις ιταλικές προσδοκίες».
Η πρωτοβουλία BRI είχε ως στόχο να συνδέσει την Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική μέσω ενός «νέου Δρόμου του Μεταξιού», μέσω μεγάλων δαπανών για υποδομές. Οι επικριτές την έχουν καταδικάσει ως έναν τρόπο για το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) να επεκτείνει τη γεωπολιτική του δύναμη και την οικονομική του επιρροή.
«Το ιταλικό μήνυμα είναι πολύ σαφές: θέλουμε να συνεργαστούμε με την Κίνα, θέλουμε να είμαστε παρόντες στην αγορά της Κίνας, είμαστε έτοιμοι για κινεζικές επενδύσεις, αλλά όπως είπα, είναι σημαντικό [να έχουμε] ίσους όρους ανταγωνισμού», δήλωσε ο κ. Ταγιάνι, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωπαίος Επίτροπος και είναι επίσης αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας. «Θέλουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Κίνα, αλλά πρέπει επίσης να αναλύσουμε τις εξαγωγές: η BRI δεν έχει αποφέρει τα αποτελέσματα που ελπίζαμε».
Η Ιταλία είναι η μόνη χώρα της G7 που συμμετέχει στην πρωτοβουλία της Κίνας και η αποχώρησή της θα σήμαινε μεγάλο πλήγμα για την Κίνα.
Προθεσμία απόφασης
Η Ιταλία πρόκειται να αποφασίσει μέχρι το τέλος του έτους αν θέλει να ανανεώσει τη συμμετοχή της. Σύμφωνα με τη συμφωνία Ιταλίας-Κίνας, η συμφωνία έχει πενταετή διάρκεια και θα ανανεωθεί τον Μάρτιο του 2024 για άλλα πέντε χρόνια, εάν κανένα από τα δύο μέρη δεν αποφασίσει να τη λήξει φέτος.
Ο κ. Ταγιάνι δεν επιβεβαίωσε πότε η Ιταλία θα λάβει την απόφασή της, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που Ιταλοί αξιωματούχοι εκφράζουν δημοσίως την απογοήτευσή τους για την BRI.
Αφού αρχικά προσχώρησε το 2019, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι πάγωσε τη συμφωνία για δύο χρόνια όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2021.
Ιταλοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πρόσφατα ότι βλέπουν άλλες χώρες να διατηρούν καλές σχέσεις με την Κίνα χωρίς την εν λόγω συμμετοχή και αμφισβητούν τα οφέλη.
Τον Ιούλιο, ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο δήλωσε ότι η αρχική απόφαση για την ένταξη ήταν μια «αυθόρμητη και αποτρόπαια πράξη». Είπε ότι πολλαπλασίασε τις κινεζικές εξαγωγές προς την Ιταλία, αλλά δεν αύξησε αντίστοιχα τις ιταλικές εξαγωγές προς την Κίνα.
«Το ζήτημα σήμερα είναι: πώς να αποχωρήσουμε [από την BRI] χωρίς να βλάψουμε τις σχέσεις [με το Πεκίνο]. Διότι είναι αλήθεια ότι η Κίνα είναι ανταγωνιστής, αλλά είναι επίσης εταίρος», δήλωσε ο κ. Κροσέτο στην εφημερίδα Corriere della Sera.
«Έχουμε εξάγει ένα φορτίο πορτοκάλια στην Κίνα. Έχουν τριπλασιάσει τις εξαγωγές τους προς την Ιταλία μέσα σε τρία χρόνια. Το πιο γελοίο τότε ήταν ότι το Παρίσι, χωρίς να υπογράψει καμία συνθήκη, εκείνη την εποχή πούλησε αεροπλάνα στο Πεκίνο για δεκάδες δισεκατομμύρια».
Τότε, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο ότι η Ιταλία θα λάβει απόφαση πριν τη λήξη του Δεκεμβρίου. Επισήμανε το «παράδοξο» ότι η Ιταλία ήταν η μόνη χώρα της G7 που συμμετείχε στην BRI, αλλά δεν ήταν καν η χώρα της G7 με τις μεγαλύτερες εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα.
«Πιστεύαμε ότι το ελεύθερο εμπόριο χωρίς κανόνες θα μπορούσε να λύσει τα προβλήματά μας, θα μπορούσε να διανείμει τον πλούτο και θα μπορούσε να εκδημοκρατίσει συστήματα που ήταν λιγότερο δημοκρατικά από τα δικά μας. Δεν συνέβη», σημείωσε η κα. Μελόνι.
«Και το δεύτερο πράγμα που συνέβη ήταν ότι συστήματα που δεν ήταν δημοκρατικά συμμετείχαν από θεσμικής πλευράς και κέρδισαν χώρο στην παγκόσμια σκηνή. Τώρα είναι ισχυρότερα και εμείς είμαστε πιο αδύναμοι, διότι δεν ελέγχουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού μας. Επομένως, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να το επανεξετάσουμε».
Αμφιλεγόμενη συμμετοχή
Η απόφαση ένταξης επικρίθηκε έντονα, καθώς η BRI έχει αποτελέσει ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο. Οι υποδομές για τις εμπορικές διαδρομές σε τρεις ηπείρους υποστηρίζονται από κινεζική χρηματοδότηση και οι επικριτές επισημαίνουν ότι αυτό έχει αφήσει στις αναπτυσσόμενες χώρες χρέη που δεν μπορούν να πληρώσουν, ενώ παράλληλα ενισχύει την επιρροή της Κίνας στις χώρες κατά μήκος της διαδρομής.
Το 2019, η συμφωνία υπογράφηκε σε μια τελετή στην οποία ο Ματέο Σαλβίνι, αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, ήταν αισθητά απών. Είχε επικρίνει ανοιχτά τη συμφωνία πριν από την τελετή, λέγοντας ότι η Ιταλία δεν θα γίνει «αποικία κανενός» και ότι η ελεύθερη αγορά δεν υπάρχει στην Κίνα, κηρύσσοντας προσοχή στους επιχειρηματίες της Ιταλίας.
Ο Γκουλιέλμο Πίτσι, υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, δήλωσε ότι απαιτείται «βαθύτερος έλεγχος».
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασαν επίσης ανησυχίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση στην οποία αποκαλεί το Πεκίνο «συστηματικό αντίπαλο» που πρέπει να κρατηθεί σε απόσταση αναπνοής. Μια γερμανική εφημερίδα δημοσίευσε άρθρο σύνταξης σημειώνοντας ότι η συμφωνία δεν ήταν προς το συμφέρον της Ιταλίας και ότι στην πραγματικότητα η συμμετοχή της Ιταλίας εξυπηρετούσε μόνο τη νομιμοποίηση του Πεκίνου για το αμφιλεγόμενο σχέδιό του.
Το Πεκίνο κινδυνεύει να δει την επιρροή του στη Βόρεια Κορέα να μειώνεται, δήλωσαν ειδικοί στην κινεζική έκδοση της εφημερίδας The Epoch Times το Σάββατο.
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο ρωσικό κοσμοδρόμιο Βοστότσνι την περασμένη Τετάρτη. Στη συνέχεια, ο κος Κιμ συνέχισε την επίσκεψή του στο Κομσομόλσκ-ον-Αμούρ και στο Βλαδιβοστόκ, όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις παραγωγής του κύριου ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους SU-35 και επισκέφθηκε τον ρωσικό στόλο του Ειρηνικού.
Οι ηγέτες των δύο κρατών στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις – λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία στο ένα και των δοκιμών πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ στο άλλο – δήλωσαν ότι συμφώνησαν να συνεργαστούν σε «ευαίσθητους» τομείς.
Εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν κυρίως για την ανταλλαγή όπλων, καυσίμων, τροφίμων και στρατιωτικής τεχνολογικής βοήθειας – ό,τι χρειάζεται ο καθένας. Ωστόσο, η φρέσκια αυτή συνεργασία ίσως αποδειχθεί προβληματική για την Κίνα, παραδοσιακή σύμμαχο της Βόρειας Κορέας.
Όπλα για τρόφιμα, καύσιμα και τεχνολογική υποστήριξη
Ο Σεν Μινγκ-σιχ, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος έρευνας στο Ινστιτούτο Έρευνας Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας της Ταϊβάν, δήλωσε στην Epoch Times ότι η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών αυτή τη στιγμή είχε ως κίνητρο τις τρέχουσες ανάγκες της κάθε χώρας.
«Αυτή τη στιγμή, η Ρωσία μπορεί να ετοιμάζεται για μια αναμέτρηση με την Ουκρανία, αλλά ο στρατός της δεν διαθέτει πια πολλά πυρομαχικά. Εάν η Βόρεια Κορέα μπορεί να τους παράσχει πυρομαχικά ή οποιεσδήποτε άλλες προμήθειες γρήγορα, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο κος Σεν.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ επιθεωρεί την παραγωγή όπλων κατά την επίσκεψή του στο πειραματικό μηχανολογικό εργοστάσιο Αλεξίνσκι στην πόλη Αλεξίν στην περιοχή Τούλα της Ρωσίας, στις 15 Ιουνίου 2023. (Sputnik/Yekaterina Shtukina/Pool μέσω Reuters)
Υπολογίζεται ότι η Ρωσία έριξε 10-11 εκατομμύρια βλήματα στην Ουκρανία πέρυσι, ενώ κατασκευάζει μόνο 2 εκατομμύρια βλήματα ετησίως. Το απόθεμα πυρομαχικών της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να βοηθήσει άμεσα τη Ρωσία, παρατήρησε και ο Λου Σιμπίν, ερευνητής στην Πρωτοβουλία Αμυντικής Πολιτικής της Ταϊβάν.
«Το απόθεμα πυρομαχικών της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένων των σοβιετικής κατασκευής βλημάτων οβιδοβόλων των 122 και 152 χιλιοστών, κατατάσσεται μεταξύ των τριών πρώτων στον κόσμο, διαθέτοντας εκατομμύρια από αυτά τα βλήματα. Αυτό θα είναι μια πραγματικά σημαντική βοήθεια για τη Ρωσία βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο κος Λου στην Epoch Times στις 16 Σεπτεμβρίου.
Ο κος Σεν σχολίασε ότι, βάσει της συμφωνίας, είναι πολύ πιθανό η Βόρεια Κορέα να ανταλλάξει τα όπλα της με τρόφιμα και καύσιμα, μεταξύ άλλων.
«Η Βόρεια Κορέα, από την άλλη πλευρά, χρειάζεται καύσιμα και τρόφιμα επειδή πλησιάζει ο χειμώνας. Θα είναι ακόμη καλύτερο αν μπορούν επίσης να πάρουν από τη Ρωσία στρατιωτική τεχνολογία, ιδίως την τεχνολογία των ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων και των στρατιωτικών κατασκοπευτικών δορυφόρων. Φυσικά, αμφότεροι προτιμούν να διευθετηθούν αυτά τα πράγματα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε.
Ο Γιανγκ Ουκ, ειδικός σε θέματα στρατιωτικής στρατηγικής και οπλικών συστημάτων στη νοτιοκορεατική δεξαμενή σκέψης Asan Institute for Policy Studies, δήλωσε στο Associated Press στις 13 Σεπτεμβρίου ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να θέλει να εκτοξεύσει έναν στρατιωτικό δορυφόρο με ρωσικό διαστημικό πύραυλο και ότι θα μπορούσε «να ζητήσει από τη Ρωσία να κατασκευάσει έναν πιο ισχυρό κατασκοπευτικό δορυφόρο από αυτόν που προσπαθεί να εκτοξεύσει».
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν προειδοποίησε στις 5 Σεπτεμβρίου ότι η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα εμπλέκονται ενεργά σε διαπραγματεύσεις για όπλα. Στις 11 Σεπτεμβρίου, η Ουάσιγκτον προειδοποίησε και πάλι την Πιονγκγιάνγκ να μην πουλήσει στη Ρωσία όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία, απειλώντας τη Βόρεια Κορέα με περισσότερες κυρώσεις .
Το Πεκίνο υποστηρίζει τις συμφωνίες για τα όπλα
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συναντά τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, στην πόλη Νταλιάν της βορειοανατολικής Κίνας. (φωτ. αρχείου, KCNA / μέσω Reuters)
Παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για κυρώσεις, το Πεκίνο φαίνεται να υποστηρίζει τις συμφωνίες όπλων της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα της Κίνας που εδρεύει στην Αυστραλία.
«Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) προσπαθεί να διατηρήσει τη σχέση του με τη Ρωσία. Ωστόσο, το ΚΚΚ ανησυχεί επίσης ότι η Ρωσία θα ηττηθεί μακροπρόθεσμα και δεν είναι πρόθυμο να υποστηρίξει έναν πιθανό ηττημένο και να επωμιστεί ένα τόσο υψηλό κόστος», δήλωσε ο Φενγκ Τσονγκγί, αναπληρωτής καθηγητής κινεζικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σύδνεϋ, σε συνέντευξή του στην κινεζική έκδοση της Epoch Times στις 16 Σεπτεμβρίου.
«Η Κίνα θέλει να πουλήσει όπλα και πυρομαχικά [στη Ρωσία], αλλά ανησυχεί ότι η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα της επιβάλουν εκτεταμένες κυρώσεις. Από την άλλη, θέλει και να αντιταχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, διατηρώντας παράλληλα τον Πούτιν ως σύμμαχο. Αυτές οι συμφωνίες για πωλήσεις όπλων είναι επωφελείς για το ΚΚΚ, οπότε σίγουρα δεν θα παρεμποδίσει τέτοιου είδους συναλλαγές», δήλωσε.
Ο συνασπισμός Βόρειας Κορέας-Ρωσίας μπορεί να αποδυναμώσει την επιρροή του ΚΚΚ
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εκτεταμένη στρατιωτική και οικονομική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας μπορεί δυνητικά να επηρεάσει το γεωπολιτικό status quo στη βορειοανατολική Ασία. Εάν η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα συνεχίσουν να έρχονται πιο κοντά η μία με την άλλην, η επιρροή του Πεκίνου στις δύο χώρες μπορεί να μειωθεί. Ο Κιμ, ένας δικτάτορας που λαμβάνει στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία, μπορεί να γίνει ακόμη πιο τολμηρός και απρόβλεπτος, αποτελώντας ακόμη και απειλή για το ΚΚΚ.
Ο κος Λου πιστεύει ότι η σχέση μεταξύ αυτών των τριών χωρών «του άξονα του κακού» είναι ασταθής, καθώς «στερούνται αμοιβαίας εμπιστοσύνης, διαφέρουν σε αξίες και έχουν διαφορετικές διπλωματικές στρατηγικές».
«Είναι μια σχέση καθαρά υλιστικών και στρατηγικών συμφερόντων», δήλωσε ο κος Λου. «Όταν πρόκειται για τα ζητήματα ασφαλείας στην κορεατική χερσόνησο, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία δεν μπορούν να σχηματίσουν μια συμμαχία ασφαλείας – επιδιώκουν απλώς αυτό που τους λείπει. Δεν είναι όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, οι οποίες υπερασπίζονται κοινές δημοκρατικές αξίες», είπε.
Ο κος Σεν επεσήμανε ότι η Βόρεια Κορέα εξοπλισμένη περαιτέρω με πυρηνικά όπλα θα αποτελούσε σημαντική απειλή για το ΚΚΚ.
«Εάν η Βόρεια Κορέα διαθέτει υποβρύχια με πυρηνική ισχύ [που παρέχονται από τη Ρωσία], σε συνδυασμό με πυρηνικά όπλα, και στη συνέχεια εάν η Βόρεια Κορέα αρνηθεί να ακούσει το ΚΚΚ, το οποίο μπορεί να χάσει τον έλεγχό του στην Πιονγκγιάνγκ, ή εάν υπάρξει μελλοντική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών, αυτά τα πυρηνικά όπλα θα ήταν μια υπολογίσιμη απειλή για το ΚΚΚ», δήλωσε ο κος Σεν.
Ο κος Λου τόνισε ότι αν η Βόρεια Κορέα αποκτήσει τη δορυφορική τεχνολογία και τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας, είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να δέχεται και στρατιωτικές οδηγίες και δωρεάν τρόφιμα από τη Ρωσία. Αυτό συνεπάγεται τη μείωση του ελέγχου του ΚΚΚ στη Βόρεια Κορέα.
Σύμφωνα με τον κο Φενγκ, η επιρροή του ΚΚΚ στο καθεστώς της Πιονγιάνγκ δεν είναι και τόσο μεγάλη όσο θεωρείται από πολλούς. Η Βόρεια Κορέα δεν ακολουθά το ΚΚΚ απόλυτα, επισημαίνει ο κος Φενγκ.
Και οι δύο αναλυτές συμφωνούν ότι οι αποφάσεις του Κιμ, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ένας δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης, γίνονται με γνώμονα την επωφελή διακυβέρνηση της χώρας.
Η Κίνα και η Βόρεια Κορέα έχουν εδαφικές διαμάχες, κατά συνέπεια η σχέση τους δεν είναι τόσο αρμονική όσο φαίνεται με μια επιπόλαιη ματιά, επεσήμανε ο κος Φενγκ.
«Τώρα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν στρέφεται στη Ρωσία και τον Πούτιν, για να δείξει στον Σι Τζινπίνγκ ότι η Κίνα δεν είναι η μοναδική σύμμαχος της Βόρειας Κορέας και ότι δεν εξαρτάται ολοκληρωτικά από το καθεστώς του Σι», πρόσθεσε.
Ανάλογη είναι και η άποψη του κου Λου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι τώρα που η Βόρεια Κορέα συνομιλεί με τη Ρωσία, η διπλωματική επιρροή θα μειωθεί σχετικά.
Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα έχουν «πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να κάνουν» σε πεδία όπως οι μεταφορές και οι καλλιέργειες και ότι η Ρωσία προτίθεται να παράσχει στη Βόρεια Κορέα ανθρωπιστική βοήθεια.
Της Sophia Lam, με τη συμβολή τωνSong Tang και Yi Ru και με πληροφορίες από το Associated Press
«Κλιματική αλλαγή και γαστρονομία» ήταν το κεντρικό θέμα της 14ης Γιορτής Πατάτας Νάξου και του 5ου Food Experience Graviera Naxos, εκδηλώσεις που αμφότερες διοργανώνονται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Με το παρών να δίνουν για άλλη μια φορά άνθρωποι από τον χώρο του θεάματος, γνωστοί σεφ αλλά και influencer, όσοι βρέθηκαν στην Αγία Άννα είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το γνωστό προϊόν του νησιού με ποικίλους τρόπους, ενώ στο παραδοσιακό γλέντι συμμετείχαν η Στελλίνα Κονιτοπούλου, ο Γιάννης Πειραιώτης και χορευτικά συγκροτήματα του Αγίου Αρσενίου.
Τα φετινά βραβεία Naxian Excellence Awards by EAS Naxos, τα οποία ψήφισε και φέτος επιτροπή ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών με επικεφαλής τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Γιάννη Πολίτη, απονεμήθηκαν κατά κύριο λόγο σε μετεωρολόγους και καθηγητές που έχουν αφιερώσει την ζωή τους στην μελέτη του φαινομένου του θερμοκηπίου ως ελάχιστο φόρο τιμής για την προσφορά τους. Όπως τόνισαν κατά τη διάρκεια της βράβευσης τους, η ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες είναι πρωταρχικής σημασίας για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους του νησιού, αλλά και όλης της Ελλάδας, εκπέμποντας παράλληλα σήμα κινδύνου για την κλιματική κρίση, η οποία όπως είπαν «είναι εδώ και ήρθε για να μείνει και όλοι εμείς θα πρέπει να προσαρμοστούμε».
Σημειώνεται ότι η ετήσια παραγωγή πατάτας Νάξου, η οποία είναι Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, ανέρχεται περίπου στους 5.000 τόνους και προέρχεται από 250 οικογένειες.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου Δημήτρης Καπούνης ευχαρίστησε τους επιστήμονες για τη συμβολή τους στον πρωτογενή τομέα του νησιού, προαναγγέλλοντας σειρά δράσεων για τη στήριξη των εμβληματικών προϊόντων του νησιού, την γραβιέρα ΠΟΠ και την πατάτα ΠΓΕ.
Η αστυνομία της Σουηδίας συνέλαβε χθες περισσότερα από δέκα άτομα, μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στην πόλη Μάλμε, με αφορμή μια συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της οποίας κάηκε, για άλλη μια φορά, ένα αντίτυπο του Κορανίου.
Η χθεσινή συγκέντρωση, η οποία οργανώθηκε από τον Ιρακινό πρόσφυγα Σαλουάν Μομίκα, στα πρότυπα των προηγούμενων του είδους, που έχουν προκαλέσει την οργή του μουσουλμανικού κόσμου, έγινε σε μια πλατεία του Μάλμε, πόλης που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων μεταναστών.
Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση SVT, περίπου 200 άνθρωποι πήγαν να παρακολουθήσουν τον Μομίκα. Οι παριστάμενοι «εξέφρασαν τη συναισθηματική φόρτισή τους όταν ο διοργανωτής έκαψε σελίδες» του βιβλίου, ανέφερε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι ξέσπασαν «βίαιες ταραχές» γύρω στις 13.45, τοπική ώρα.
Ο διοργανωτής αποχώρησε, όμως μια ομάδα ανθρώπων παρέμεινε στην πλατεία. Περίπου 10 συνελήφθησαν για διασάλευση της τάξης και δύο άλλοι ως ύποπτοι για συμμετοχή σε βίαιες ταραχές.
Σουηδικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι θεατές εκτόξευαν πέτρες στον Σαλουάν Μομίκα. Ένα βίντεο τους δείχνει να προσπαθούν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και σε ένα άλλο ένας άνδρας προσπαθεί να σταματήσει το περιπολικό που απομακρύνει από την περιοχή τον Μομίκα.
Στα τέλη Ιουλίου, ο 37χρονος Μομίκα και ένας άλλος άνδρας, ο Σαλουάν Νάτζα, ποδοπάτησαν ένα αντίτυπο του Κορανίου στη Στοκχόλμη και του έβαλαν φωτιά, όπως είχαν κάνει και σε προηγούμενες συγκεντρώσεις τους, προκαλώντας διπλωματική κρίση μεταξύ της Σουηδίας και χωρών της Μέσης Ανατολής. Η σουηδική κυβέρνηση καταδίκασε τη βεβήλωση του Κορανίου, υπογραμμίζοντας όμως ότι το Σύνταγμα της Σουηδίας προστατεύει το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι και την ελευθερία της έκφρασης.
Τον Ιούλιο, Ιρακινοί διαδηλωτές επιτέθηκαν δύο φορές στην πρεσβεία της Σουηδίας στη Βαγδάτη και στη δεύτερη από αυτές τις επιθέσεις έβαλαν φωτιά στο κτίριο.
Στη Δανία, όπου επίσης κάηκαν δημοσίως αντίτυπα του Κορανίου, οι αρχές σχεδιάζουν να απαγορεύσουν το κάψιμο του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων. Η Σουηδία αναζητά νομική διέξοδο για να κάνει το ίδιο.
Ο μικρός ορειβάτης, που ξεκίνησε να σκαρφαλώνει σε κορυφές από την ηλικία των 3 ετών, ακολουθώντας τη μητέρα του στη δουλειά της, έγινε φέτος ο νεότερος Βρετανός που κατακτά το βουνό των θεών.
Ο Φράνκι ΜακΜίλαν, 7 ετών, σκαρφαλώνει τακτικά τα βουνά στη Λίμνη Ντίστρικτ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με τη μαμά του, Μπάσια ΜακΜίλαν, 39 ετών, η οποία τον έβαλε στο άθλημα από μικρό παιδί.
Ο Φράνκι ανέβηκε στο Σκάφελ Πάικ σε ηλικία μόλις 4 ετών και σε όλα τα 214 Γουέινραϊτ στο Εθνικό Πάρκο της Λίμνης Ντίστρικτ.
Αυτόν τον Σεπτέμβριο, ήρθε με τη μητέρα του στην Ελλάδα έχοντας ως στόχο την κορυφή του Ολύμπου, στα 2.918 μ.
Ο Φράνκι ΜακΜίλαν, 7 ετών, στην κορυφή του Ολύμπου, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2023. (SWNS)
Το δίδυμο μητέρας και γιου ανέβηκε μέσα σε δύο ημέρες το βουνό με έναν τοπικό οδηγό, φτάνοντας στην κορυφή στις 2 Σεπτεμβρίου και κατεβαίνοντας στις 3 Σεπτεμβρίου.
Η κα ΜακΜίλαν είχε περάσει μήνες ανταλλάσσοντας μηνύματα και τηλεφωνήματα με τους διοργανωτές της πεζοπορίας, τους οποίους έπρεπε να πείσει ότι ο Φράνκι θα μπορούσε να φτάσει στην κορυφή.
«Είμαι πολύ περήφανος για τον εαυτό μου, είναι το μεγαλύτερο ύψος που έχω φτάσει», δήλωσε ο Φράνκι, που κατάγεται από το Γκόσφορθ της Κάμπρια.
«Στην αναρρίχηση μού αρέσει που περνάω χρόνο με την οικογένειά μου, βγαίνω στην ύπαιθρο, κοιτάζω τη θέα και βρίσκω θησαυρούς. Αλλά πάνω απ’ όλα μου αρέσει το σκαρφάλωμα των βράχων.»
(αριστερά) Ο Φράνκι ΜακΜίλαν μετά την κατάκτηση των 214 Wainwrights του Εθνικού Πάρκου της Λίμνης Ντίστρικτ στο Ηνωμένο Βασίλειο – (δεξιά) Ο Φράνκι ετοιμάζεται να αναρριχηθεί στον Όλυμπο, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2023. (SWNS)
Οι φίλοι του Φράνκι στο σχολείο τον σέβονται και τον θεωρούν καταπληκτικό, όπως λέει ο ίδιος. Τον παρακολούθησαν στην τηλεόραση και τον συνεχάρησαν για το επίτευγμά του.
«Δεν τους αρέσει να σκαρφαλώνουν σε βουνά όσο σε εμένα, γιατί τα πόδια τους κουράζονται, αλλά εμένα μου αρέσει», είπε.
«Θα ήθελα να ανέβω στην κορυφή του Έβερεστ, αλλά είμαι πολύ μικρός, οπότε ίσως μπορέσω να ανέβω στο όρος Ουράνιο Τόξο στο Περού ή στο Τουμπκάλ στο Μαρόκο ή στο Στρατόπεδο Βάσης του Έβερεστ, αν με αφήσει η μαμά μου.»
Η κα ΜακΜίλαν, επαγγελματίας οδηγός βουνού, «ανησυχεί λίγο» για το αν θα τα καταφέρει ή όχι.
Ο Φράνκι ΜακΜίλαν, 7 ετών, σε μερικά από τα τεχνικά μέρη της ανάβασης στον Όλυμπο, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2023. (SWNS)
«Αλλά με έκανε περήφανη – δεν υπήρξε ούτε ένα δευτερόλεπτο που να παραπονέθηκε ή να ήθελε να ξεκουραστεί», είπε, προσθέτοντας ότι «αν μη τι άλλο, ήταν καλύτερος από μένα».
«Απλώς ρουφούσε την εμπειρία – μερικές φορές ακόμη και ο οδηγός έπρεπε να του πει να επιβραδύνει.
»Τα πήγε πάρα πολύ καλά.
»Είναι τόσο ξεχωριστό.»
Από τότε που ήταν μικρός, η μητέρα του πάντα του έλεγε ότι μια μέρα θα μετακινούσε βουνά.
«Ήξερα ότι μπορούσε να το κάνει, βέβαια ανησυχούσα, γιατί ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος», είπε η κα Μακμίλαν. «Αλλά όταν φτάσαμε στην κορυφή, ήμουν τόσο περήφανη.
»Ήταν μια πολύ χαρούμενη εμπειρία να τον βλέπω να αγγίζει την κορυφή μετά από όλο τον προγραμματισμό και τις ανησυχίες.»
Στη δουλειά της πηγαίνει ανθρώπους στις κορυφές της Λίμνης Ντίστρικτ. Λέει ότι ο Φράνκι πάντα ήθελε να πάει μαζί της.
«Ο Φράνκι πάντα με έβλεπε να ανεβοκατεβαίνω και πάντα ήθελε να έρθει μαζί μου. Όταν ήταν τριών ετών, τον πήρα», είπε η κα ΜακΜίλαν.
Ο Φράνκι ΜακΜίλαν, 7 ετών, και η μητέρα του Μπάσια, 39 ετών, στην κορυφή του Ολύμπου, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2023. (SWNS)
«Και το έκανε μόνος του. Νόμιζα ότι θα γύριζε πίσω, αλλά έφτασε μέχρι την κορυφή και από τότε ζητάει όλο και περισσότερα.
«Ήθελε να πάει να παίξει ποδόσφαιρο αφού ανεβήκαμε στο Σκάφελ Πάικ.»
Η τελική ανάβαση στον Όλυμπο είναι πολύ «τεχνική», αλλά η κα ΜακΜίλαν λέει ότι αυτό ήταν που ενθουσίασε περισσότερο τον Φράνκι.
«Προσπαθήσαμε να βρούμε κάτι όσο το δυνατόν υψηλότερο, αλλά εντός του ορίου», είπε. «Τα 2.500 μέτρα θεωρούνται ένα καλό αρχικό υψόμετρο για την ανάβαση.»
Σε αυτή την ηλικία, αυτό ήταν το υψηλότερο σημείο που μπορούσαν να πάνε, αλλά ο Φράνκι πραγματικά απολαμβάνει τα τεχνικά μέρη της αναρρίχησης.
Ο Φράνκι ΜακΜίλαν, 7 ετών, ανεβαίνει σε μια βραχώδη κορυφογραμμή που καλύπτεται από ομίχλη. (SWNS)
«Το τελευταίο χιλιόμετρο είναι πολύ τεχνικό στον Όλυμπο και ήταν πολύ ενθουσιασμένος με αυτό το κομμάτι, καθώς είναι μια σχεδόν κάθετη ανάβαση όπου χρειάζονται τα σχοινιά», είπε η μητέρα του.
Τώρα που ο Όλυμπος έχει κατακτηθεί, ο Φράνκι έχει στρέψει την προσοχή του στο όρος Τουμπκάλ στο Μαρόκο – με απώτερο στόχο να κατακτήσει μια μέρα το Έβερεστ.
«Ρωτούσε πότε είναι οι επόμενες σχολικές διακοπές για την επόμενη περιπέτειά του», είπε η κα ΜακΜίλαν. «Και έφτιαξε μια λίστα με τα μέρη που θέλει να πάει: Μαρόκο, Νεπάλ, Περού και Εκουαδόρ.»
Ο Φράνκι ΜακΜίλαν, 7 ετών, κοιτάζει τη θέα κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής στο βουνό. (SWNS)
«Έτσι, είτε θα είναι το Μαρόκο τον Νοέμβριο είτε θα περιμένουμε μέχρι τον Απρίλιο για να δοκιμάσουμε το Στρατόπεδο Βάσης του Έβερεστ.»
Το τελευταίο ταξίδι δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς περιλαμβάνει 15 ημέρες περπάτημα.
«Νομίζω ότι έχει αποδείξει ότι μπορεί να το κάνει, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι και τεχνικά θα μπορέσει να το κάνει και αυτό θα είναι πιο κοντά στο όνειρό του – οπότε θα δούμε», είπε η μητέρα του.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να «πνίξουν» τη στρατιωτική ικανότητα του κινεζικού καθεστώτος και δεν θα αφήσουν να πωληθούν στο Πεκίνο τα «πιο εξελιγμένα» τσιπ, δήλωσε η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο σε συνέντευξη που προβλήθηκε την Κυριακή.
Η κα Ραϊμόντο, το υπουργείο της οποίας εποπτεύει τους ελέγχους των εξαγωγών, ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC αν η Αμερική θα περιορίσει την εξαγωγή των τσιπ υπεραγωγών στο Πεκίνο «με τρόπο που η Κίνα να μην αισθάνεται ότι προσπαθούμε να πνίξουμε τη στρατιωτική της τεχνολογία».
«Προσπαθούμε να πνίξουμε τη στρατιωτική τους ικανότητα», δήλωσε η κα Ραϊμόντο. «Έτσι, αν το αισθάνονται αυτό, αυτό σημαίνει ότι η στρατηγική μας λειτουργεί.»
«Όσο είμαι εγώ υπεύθυνη, δεν πρόκειται να πουλήσουμε τα πιο εξελιγμένα αμερικανικά τσιπ στην Κίνα, που τα θέλει για τη στρατιωτική της ικανότητα.»
Η κα Ραϊμόντο επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα εμποδίσουν επίσης τις εταιρείες τους να πουλήσουν τους πιο εξελιγμένους ημιαγωγούς στην Κίνα. Δήλωσε, όμως, ότι οι περιορισμοί δεν θα ισχύουν για «λιγότερο εξελιγμένα» τσιπ.
«Θέλω να είμαι σαφής. Θα συνεχίσουμε να πουλάμε τσιπ στην Κίνα, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά έτος, αφού η πλειονότητά τους δεν είναι … η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην οποία αναφέρομαι.»
«Ίσως είναι δύσκολο να το αποδεχτεί ο κόσμος αυτό. Είναι ένα είδος χρωματισμένου, περίπλοκου μηνύματος και ταυτόχρονα πολιτική πραγματικότητα”, είπε η κα Ραϊμόντο. «Είναι όμως η πραγματικότητα, καθώς … ο έλεγχος των εξαγωγών είναι ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας, όχι ένα οικονομικό πλεονέκτημα.»
Το μήνυμα της υπουργού βγήκε μερικές ημέρες μετά από την επιστροφή της από την Κίνα. Η κα Ραϊμόντο είχε ένα τριήμερο συναντήσεων και συνομιλιών στο Πεκίνο και τη Σαγκάη με ανώτερους αξιωματούχους των Οικονομικών του καθεστώτος και Αμερικανούς αντιπροσώπους. Αποτέλεσμα των επαφών της ήταν η αμοιβαία συμφωνία για τακτικό διάλογο, δημιουργώντας μια νέα ομάδα εργασίας για τα «εμπορικά θέματα» και μια πλατφόρμα που θα επικεντρωθεί στην «ανταλλαγή πληροφοριών για την ενίσχυση του ελέγχου των εξαγωγών».
Το ταξίδι της στην Κίνα έγινε αφότου ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε μια εντολή τον προηγούμενο μήνα για τον περιορισμό των επενδύσεων στους ημιαγωγούς της Κίνας και άλλες ευαίσθητες τεχνολογίες. Η εντολή, η οποία προβλέπεται να ισχύσει από το επόμενο έτος, θα εμποδίζει τα ιδιωτικά αμερικανικά κεφάλαια και τα κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου να ρέουν προς την Κίνα, στερώντας το καθεστώς από τη χρηματοδότηση που θα του επέτρεπε να αναπτύξει περαιτέρω τη στρατιωτική και κατασκοπευτική του ικανότητα. Η απόφαση αυτή ακολούθησε τον έλεγχο εξαγωγών αμερικανικών ημιαγωγών στην Κίνα, που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι του κινεζικού καθεστώτος, περιλαμβανομένων του υπουργού Εμπορίου Γουάνγκ Γουεντάο και τον Αντιπρόεδρο Χε Λιφένγκ, εξέφρασαν στην κα Ραϊμόντο τη δυσαρέσκεια του Πεκίνου για τους περιορισμούς αυτούς.
Η υπουργός, εν τω μεταξύ, επανέλαβε αρκετές φορές ότι δεν τίθεται ζήτημα συμβιβασμού ή διαπραγματεύσεων όταν πρόκειται για την εθνική ασφάλεια. Πριν φύγει από την Κίνα, τόνισε ότι οι νέοι δίαυλοι επικοινωνίας, οι οποίοι έχουν ήδη επικριθεί από τους Ρεπουμπλικάνους, «δεν έχουν ως στόχο την αναζήτηση παραχωρήσεων, αλλά είναι μια ευκαιρία για το μοίρασμα πληροφοριών και την αύξηση της διαφάνειας».
Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Τσιανγκ συνομιλεί με την υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο στο Πεκίνο, στις 29 Αυγούστου 2023. (Andy Wong/Pool/AFP via Getty Images)
Η κα Ραϊμόντο είπε στο NBC ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας η Αμερική θα έχει «ένα μεγάλο, βαθύ οικοσύστημα ημιαγωγών, το καλύτερο στον κόσμο».
«Πρέπει να ξαναρχίσουμε να φτιάχνουμε και να συσκευάζουμε εδώ τσιπ τελευταίας τεχνολογίας”, τόνισε η υπουργός. «Και ναι, μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα έχουμε επανακτήσει την ηγετική θέση και θα έχουμε ένα βαθύ οικοσύστημα, που θα περιλαμβάνει την έρευνα και την ανάπτυξη, εδώ στις ΗΠΑ.»
Όταν η εμπιστοσύνη υπονομεύεται
Η κα Ραϊμόντο είναι η πιο πρόσφατη κρατική αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Κϊνα, μετά από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και τον Τζον Κέρι, απεσταλμένο του Τζο Μπάιντεν για το κλίμα.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν επιδιώκει να ξαναρχίσουν οι υψηλού επιπέδου συνομιλίες με το Πεκίνο, ώστε να χαλαρώσουν οι εντάσεις που είχαν κλιμακωθεί εξαιτίας ορισμένων ζητημάτων, από το εμπόριο και την τεχνολογία μέχρι την Ταιβάν. Το τελευταίο επεισόδιο περιλαμβάνει την παραβίαση κυβερνητικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από χάκερ που συνδέονται με την Κίνα.
Η κα Ραϊμόντο είπε ότι κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με Κινέζους αξιωματούχους στο Πεκίνο ανέφερε ότι και ο δικός της λογαριασμός είχε παραβιαστεί.
«Το ανέφερα. Είπα ότι γνωρίζουμε αυτά που συμβαίνουν και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη. Και ήθελα να είμαι ξεκάθαρη ότι δεν είμαστε κουτοί, ότι γνωρίζουμε τι προσπαθούν να κάνουν», είπε η κα Ραϊμόντο σχετικά με τις συναντήσεις της στην εκπομπή του CNN «State of the Union», που προβλήθηκε την Κυριακή.
«Υπαινίχθηκαν ότι δεν γνώριζαν τίποτα σχετικά και πρότειναν ότι δεν έγινε σκόπιμα. Αλλά πιστεύω ότι ήταν σημαντικό που το φανέρωσα και τους έδειξα ότι είναι δύσκολο να υπάρξει εμπιστοσύνη όταν γίνονται τέτοια πράγματα.»
Φθορά
Το σχόλιό της είναι καίριο, ιδίως αν σκεφτούμε την προβληματική κατάσταση της κινεζικής οικονομίας. Οι ξένοι επενδυτές αποσύρουν τα χρήματά τους από τις κινεζικές μετοχές. Ένας στους πέντε νεαρούς Κινέζους, μεταξύ 16 και 24 ετών, είναι άνεργος. Ο κτηματομεσιτικός τομέας, που κάποτε συνέβαλε στο 1/3 σχεδόν του ΑΕΠ της Κίνας, είναι σε θλιβερή κατάσταση. Ο γίγαντας του χώρου Evergrande κήρυξε πτώχευση νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ενώ η Country Garden, άλλη μεγάλη εταιρεία ακινήτων, κινδυνεύει επίσης.
«Φαίνεται ξεκάθαρα ότι [η οικονομία της Κίνας] κόβει ταχύτητα», είπε η κα Ραϊμόντο. «Και σίγουρα έχουν πολύ σημαντικές προκλήσεις στον τομέα των ακινήτων.»
Η υπουργός είπε επίσης ότι αμερικανικές εταιρείες βρέθηκαν αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις, όπως αναίτια μεγάλα πρόστιμα, αιφνίδιοι έλεγχοι επιχειρήσεων και αλλαγές του αντικατασκοπευτικού νόμου.
«Ήμουν πολύ σαφής, άμεση και σταθερή σε όλες τις συνομιλίες που είχα με την κινεζική πλευρά», είπε στο CNN. «Ούτε επιθετική ήμουν, αλλά ούτε και εξωράισα κάτι.»
Επεσήμανε ότι η υπομονή των αμερικανικών επιχειρήσεων τελειώνει και ότι ένα «προβλέψιμο περιβάλλον και ένα ισότιμο πεδίο» θα ήταν σαφώς προτιμότερο.
«Η Κίνα το κάνει όλο και πιο δύσκολο», είπε η κα Ραϊμόντο στο «Face the Nation» του CBS. «Είπα ξεκάθαρα στην Κίνα ότι χρειαζόμαστε… Η υπομονή των Αμερικανών επιχειρηματιών τελειώνει. Χρειάζονται και τους αξίζει να έχουν ένα προβλέψιμο περιβάλλον και ένα ισότιμο πεδίο δράσης.»
Η άνοια είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει μια προοδευτική νευρολογική πάθηση που επηρεάζει τις γνωστικές ικανότητες των ανθρώπων, όπως η μνήμη, η γλώσσα και η λογική.
Εκτός από τη νόσο Αλτσχάιμερ, που είναι η πιο συνηθισμένη μορφή άνοιας, υπάρχουν και η αγγειακή άνοια, η νόσος του σώματος Λιούι και η μετωποκροταφική άνοια.
Τα άτομα που πάσχουν από άνοια παρουσιάζουν συχνά διακυμάνσεις στις γνωσιακές τους ικανότητες και στα επίπεδα επίγνωσης.
Είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι άνθρωποι με άνοια πότε να είναι πλήρως «παρόντες», γνωρίζοντας ποιοι είναι γύρω τους, πού βρίσκονται και τι συμβαίνει, ενώ άλλες φορές είναι μπερδεμένοι, αποπροσανατολισμένοι, χωρίς να αναγνωρίζουν ούτε το περιβάλλον τους ούτε τους οικείους τους.
Αυτές οι διακυμάνσεις μπορεί να είναι οδυνηρές για τους φροντιστές, οι οποίοι δεν ξέρουν ποτέ τι να περιμένουν από τη μία μέρα στην άλλη.
Τι προκαλεί αυτές τις διακυμάνσεις στην επίγνωση;
Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις γνωστικές διακυμάνσεις των ατόμων με άνοια ποικίλουν. Αλλαγές στη ρουτίνα ή ένα νέο περιβάλλον μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση και αποπροσανατολισμό, όπως και η κόπωση. Η κόπωση, ακόμη και σε νεαρούς ενήλικες, έχει γνωστές αρνητικές επιπτώσεις στην προσοχή και τη μαθησιακή ικανότητα ενός ατόμου, οι οποίες εντείνονται όταν πρόκειται για ηλικιωμένους και άτομα με άνοια.
Γνωρίζουμε τι συμβαίνει στον εγκέφαλο;
Η νευροβιολογία που διέπει αυτές τις γνωστικές διακυμάνσεις παραμένει ασαφής. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η άνοια προκαλείται από βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα και στις συνδέσεις μεταξύ τους.
Στη νόσο Αλτσχάιμερ, αυτή η σταδιακή φθορά των εγκεφαλικών κυττάρων αρχίζει πρώτα στα κέντρα μνήμης του εγκεφάλου και σταδιακά εξαπλώνεται στις περιοχές που διέπουν την προσοχή και την επίγνωση.
Αλλαγές στο «δίκτυο προεπιλεγμένων λειτουργιών» του εγκεφάλου μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αυτές τις διακυμάνσεις. Το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας είναι ένα δίκτυο εγκεφαλικών περιοχών που παραμένει ενεργό όταν ένα άτομο δεν ασχολείται ή δεν εστιάζει σε κάποιο έργο. Θεωρείται ότι βοηθά στη μνήμη, στην ανάπτυξη της έννοιας του εαυτού μας και στη σκέψη για το μέλλον.
Αυτό το δίκτυο είναι ενεργό κατά τη διάρκεια της «κατάστασης ηρεμίας». Στα άτομα με άνοια, το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας διαταράσσεται και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη νόηση και την αυτογνωσία.
Υπάρχει κάτι που μπορεί να βοηθήσει;
Παρά τις προκλήσεις που σχετίζονται με τις γνωσιακές διακυμάνσεις στα άτομα με άνοια, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι συμπεριφορικές παρεμβάσεις μπορούν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση.
Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση μελετών μουσικοθεραπείας έδειξε ότι η μουσική μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και τα αποτελέσματα της μνήμης σε άτομα με άνοια.
Η ακρόαση γνώριμης μουσικής μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της αίσθησης του εαυτού και στην τόνωση των προσωπικών αναμνήσεων των ατόμων με άνοια.
Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η μουσική βοηθά στη ρύθμιση του δικτύου προεπιλεγμένων λειτουργιών, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την επεξεργασία πληροφοριών σχετικών με τον εαυτό μας.
Η μουσική βελτιώνει τη διάθεση και τη μνήμη των ασθενών με άνοια. (Eduardo Romero/Pexels)
Τι να κάνετε αν το αγαπημένο σας πρόσωπο είναι «αλλού»
Όταν επισκέπτεστε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που έχει άνοια, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε σύντομες προτάσεις, να κάνετε οπτική επαφή, να ελαχιστοποιείτε τους περισπασμούς (όπως η τηλεόραση ή το ραδιόφωνο που παίζει δυνατά στο παρασκήνιο) και να μην το διακόπτετε.
Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο με άνοια είναι ταραγμένο, είναι σημαντικό να ακούσετε με ηρεμία τις ανησυχίες και τις απογοητεύσεις του. Η αμφισβήτησή τους μπορεί συχνά να τους οδηγήσει σε μεγαλύτερη ταραχή.
Οι αλλαγές στη συμπεριφορά ή τη συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου με άνοια μπορεί να είναι πολύ αγχωτικές για το ίδιο το άτομο, τους αγαπημένους του και τους φροντιστές του. Αυτές οι αλλαγές στη συμπεριφορά μπορεί να είναι αποτέλεσμα αλλαγών στον εγκέφαλο. Συχνά όμως μπορεί να οφείλονται και σε απογοήτευση για τη μειωμένη ικανότητα του ατόμου να επικοινωνεί τόσο αποτελεσματικά όσο κάποτε.
Υπάρχει μια σειρά από συμβουλές για τη μείωση των γνωσιακών διακυμάνσεων στα άτομα με άνοια. Αυτές περιλαμβάνουν τον περιορισμό της πρόσληψης καφεΐνης, την έκθεσή τους σε φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε θερμότερο φωτισμό το βράδυ και την επαρκή σωματική δραστηριότητα.
Ωστόσο, οι γνωσιακές διακυμάνσεις στα άτομα με άνοια αποτελούν μια σύνθετη και δύσκολη πτυχή της νόσου. Και ενώ ορισμένες συμπεριφορικές παρεμβάσεις, όπως η μουσικοθεραπεία, μπορούν να προσφέρουν προσωρινές βελτιώσεις στη διάθεση και τη μνήμη, η άνοια είναι μια μη αναστρέψιμη κατάσταση.
Πλέον υπάρχουν αρκετά φάρμακα που υπόσχονται την επιβράδυνση της απώλειας της μνήμης σε άτομα με Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά και απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση αυτής της νόσου.
Της Yen Ying Lim, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Monash
Αυτό το άρθρο αναδημοσιεύεται από το The Conversation με άδεια Creative Commons. Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο εδώ.