Κυριακή, 08 Σεπ, 2024

Η τέχνη της επιστολογραφίας

Όταν λέω στους ανθρώπους ότι οι φίλοι μου και εγώ διατηρούμε γραπτή αλληλογραφία, οι αντιδράσεις τους είναι πάνω κάτω οι ίδιες. Οι άνθρωποι το χαρακτηρίζουν ως ένα απολαυστικά χόμπι, λες και διατηρούμε την πρακτική αυτή απλώς και μόνο λόγω της προτίμησής μας στο ωραίο χαρτί και τις πένες. Για να είμαι ειλικρινής, πράγματι μου αρέσει να γράφω τις επιστολές μου σε όμορφα χαρτιά και να χρησιμοποιώ κέρινες σφραγίδες, αλλά μπορώ να κάνω και χωρίς αυτά όταν το απαιτεί η ανάγκη. Η ουσία είναι ότι η επιστολογραφία είναι ένας δίαυλος επικοινωνίας που τα ψηφιακά μηνύματα δεν μπορούν να αναπαράγουν.

Ο Καναδός θεωρητικός της επικοινωνίας Μάρσαλ Μακλούχαν ήταν διάσημος για τη φράση του: «Το μέσον είναι το μήνυμα». Το πώς λέγεται κάτι αποτελεί αφ’ εαυτού ένα μήνυμα, που συμπληρώνει αυτό που λέγεται. Συχνά θεωρούμε τους διάφορους τρόπους επικοινωνίας (επιστολές, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κείμενα) ως εναλλάξιμους, που επιτυγχάνουν τον ίδιο σκοπό με διαφορετικά επίπεδα αποτελεσματικότητας. Η επικοινωνία μοιάζει να ακολουθεί μια εξελικτική πορεία, ξεκινώντας από την επιστολή, το τηλεγράφημα, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τελικά το μήνυμα, με κάθε βήμα να σηματοδοτεί ότι μπορούμε πλέον να απορρίψουμε τις προηγούμενες, ξεπερασμένες μορφές.

Στην πραγματικότητα, τα μέσα αυτά δεν επιτυγχάνουν τον ίδιο σκοπό. Κανείς δεν γράφει ένα γράμμα όπως θα έγραφε ένα μήνυμα στο κινητό, και παρόλο που ένα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μπορεί να έχει μεγαλύτερη ομοιότητα με ένα γράμμα, ακόμη και αυτό δεν μεταφέρει το ίδιο μήνυμα. Στην πραγματικότητα, ένα άτομο γράφει μια επιστολή με πολύ διαφορετικό τρόπο από αυτόν που θα χρησιμοποιούσε ακόμη και σε μια συνηθισμένη συνομιλία.

Η πράξη της γραφής ενθαρρύνει μια ορισμένη εμπιστευτικότητα, καθώς και την ανάπτυξη σκέψεων που θα ήταν δύσκολο να εκφραστούν κατά τη διάρκεια μίας συζήτησης. Παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για το ξεδίπλωμα σκέψεων που παράγονται και εξελίσσονται στη μοναξιά.

Το θλιβερό γεγονός είναι ότι η ικανότητα να γράφεις μια επιστολή απαιτεί αφοσίωση και προθυμία, ιδιότητες που φαίνεται να εκλείπουν σήμερα. Τα μηνύματα στο κινητό ταιριάζουν περισσότερο στη μειωμένη προσοχή μας, στερώντας μας τη χαρά της αναμονής που ενυπάρχει στην επιστολογραφία.

Είναι εύκολο να απελπιστούμε με την κατάσταση της γλώσσας σήμερα και είναι εύκολο να δούμε ότι το περιεχόμενο των λεγομένων μας συρρικνώνεται τάχιστα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το λεξιλόγιο του μέσου Αμερικανού μειώνεται όλο και περισσότερο από τη δεκαετία του 1970. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπ’ όψιν και την παρακμή του τρόπου με τον οποίο λέγονται τα πράγματα. Η επιστολογραφία, όσο κι αν είναι μια παρελθούσα τέχνη, αποτελεί αντίδοτο στην παρακμή της σύγχρονης επικοινωνίας.

Ορισμένως, όλα όσα έχουμε πει μέχρι τώρα παραμένουν στη σφαίρα της  θεωρίας, μην έχοντας εξετάσει ακόμα πραγματικές επιστολές. Επιλέγω εντελώς μεροληπτικά ορισμένες επιστολές, στις οποίες διαφαίνεται η ιδιαίτερη και διαρκής ομορφιά αυτής της μορφής επικοινωνίας.

Όμορφα γράμματα

Οι επιστολές του Τζον Κητς [John Keats] είναι μερικές από τις πιο όμορφες επιστολές που γράφτηκαν στην αγγλική γλώσσα. Το 1818, ο νεαρός Άγγλος ποιητής γνώρισε τη Φάννυ Μπράουν, με την οποία λίγο αργότερα ερωτεύτηκαν. Το ειδύλλιό τους διακόπηκε με τραγικό τρόπο, όταν ο Κητς πέθανε από φυματίωση το 1821, σε ηλικία 25 ετών, ωστόσο πολλά από τα γράμματά του προς τη Φάννυ φυλάχθηκαν και τελικά δημοσιεύτηκαν.

ZoomInImage
Γουίλιαμ Χίλτον, μεταθανάτια προσωπογραφία του Τζον Κητς, περ. 1822. (Public Domain)

 

Μεταξύ των πιο γνωστών επιστολών του προς τη Φάννυ Μπράουν είναι μία με ημερομηνία 1 Ιουλίου 1819, στην οποία ο ποιητής γράφει:

«Πραγματικά, δεν ξέρω πώς να εκφράσω την αφοσίωσή μου σε μια τόσο ωραία μορφή: Θέλω μια πιο φωτεινή λέξη από το ‘φωτεινή’, μια πιο δίκαιη λέξη από το ‘δίκαιη’. Σχεδόν εύχομαι να ήμασταν πεταλούδες και να ζούσαμε μόνο τρεις καλοκαιρινές μέρες – τρεις τέτοιες μέρες μαζί σου θα με γέμιζαν με περισσότερη απόλαυση απ’ όση θα μπορούσαν ποτέ να περιέχουν πενήντα κοινά χρόνια.»

Σε μία επιστολή του 1819 γράφει: «Πρέπει να μου γράφεις, όπως θα γράφω κι εγώ, κάθε εβδομάδα, γιατί τα γράμματά σου με κρατούν ζωντανό. Γλυκό μου κορίτσι, δεν μπορώ να εκφράσω την αγάπη μου για σένα».

Από τα παραπάνω αποσπάσματα, είναι καταφανές ότι η επιστολογραφία είναι ένα μέσο που μας παρέχει τη δυνατότητα να πούμε όσα δεν θα μπορούσαμε να πούμε σε μια συνομιλία τετ-α-τετ.

Φιλίες ενηλίκων

Σε μια αλληλογραφία που καλύπτει είκοσι χρόνια, οι επιστολές που περιέχονται στο «Οδός Τσάρινγκ Κρος 84» («84 Charing Cross Road») αποκαλύπτουν την αναπτυσσόμενη φιλία μεταξύ της Έλεν Χανφ και του Φρανκ Ντόελ. Η φιλία τους γεννήθηκε και άνθισε αποκλειστικά γραπτώς. Η αλληλογραφία τους ξεκίνησε με την πρώτη επιστολή της Έλεν προς το αγγλικό βιβλιοπωλείο Marks & Co., με την οποία ζητούσε ορισμένους τίτλους που δεν της ήταν διαθέσιμοι στις ΗΠΑ. Οι σελίδες που ανταλλάχθηκαν μεταξύ του Άγγλου βιβλιοπώλη και της Αμερικανίδας συγγραφέως είναι γεμάτες σπινθηροβόλο χιούμορ και μια γενναιοδωρία που ξεπερνούσε ωκεανούς και πολιτισμούς.

Αυτό που κάνει την αλληλογραφία τους τόσο αξιοσημείωτη και συγκλονιστική είναι ότι ένας αποστασιοποιημένος χρονικά και χωροταξικά και από τα δύο εμπλεκόμενα μέρη αναγνώστης μπορεί να διακρίνει πότε ακριβώς μία επαγγελματική γνωριμία αποκρυσταλλώνεται σε φιλία. Ποτέ δεν πίστευα ότι μια τέτοια φράση θα μπορούσε να είναι τόσο συγκινητική: «Αγαπητή Έλεν (βλέπεις ότι δεν με ενδιαφέρουν πια τα αρχεία)».

Μία από τις αγαπημένες μου επιστολές είναι αυτή στην οποία η Έλεν γράφει, το 1952: «Έτσι, η Ελισάβετ θα πρέπει να ανέβει στο θρόνο χωρίς εμένα, τα δόντια είναι τα μόνα που θα δω να στέφονται τα επόμενα δύο χρόνια».

ZoomInImage
Ο Άντονι Χόπκινς, ως Φρανκ Ντόελ,  διαβάζει ένα γράμμα της Έλεν Χανφ, στην ταινία «84 Charing Cross Road». (Columbia Pictures)

 

Πριν από το γάμο τους, ο Ρόμπερτ Μπράουνινγκ και η Ελίζαμπεθ Μπάρρετ Μπράουνινγκ διατηρούσαν επί 19 μήνες αλληλογραφία μέσω ταχυδρομείου. Οι δύο τους συναντήθηκαν προσωπικά αρκετούς μήνες αφότου άρχισαν να ανταλλάσσουν επιστολές και παντρεύτηκαν ενάμιση χρόνο αφότου εκείνος της έγραψε για πρώτη φορά, για να δηλώσει τον θαυμασμό του για τα ποιήματά της: «Αγαπώ τους στίχους σας με όλη μου την καρδιά, αγαπητή δεσποινίς Μπάρρετ – και αυτό δεν είναι κάποιο πρόχειρο φιλοφρονητικό γράμμα που θα γράψω, ό,τι άλλο και να είναι, ούτε μία άμεση αυτονόητη αναγνώριση της ιδιοφυΐας σας, και εκεί ένα χαριτωμένο και φυσικό τέλος του πράγματος».

ZoomInImage
Τόμας Μπιουκάναν Ρηντ, προσωπογραφίες της Ελίζαμπεθ Μπάρρετ Μπράουνινγκ και του Ρόμπερτ Μπράουνινγκ, 1853. (Public Domain)

 

Συμβουλές προς τους νέους

Το 1903, ο Φραντς Ξάβερ Κάππους, νεαρός ποιητής, έγραψε στον Ράινερ Μαρία Ρίλκε ζητώντας του συμβουλές σχετικά με τη συγγραφή ποίησης. Οι επιστολές [1] που έλαβε στη συνέχεια περιέχουν συμβουλές όχι μόνο για την ποίηση αλλά και για το πώς να ζει κανείς καλά.

Σε μια επιστολή του 1904, ο Ρίλκε γράφει: «Είναι επίσης καλό να αγαπάς: γιατί η αγάπη είναι δύσκολη. Ένα ανθρώπινο ον να αγαπάει ένα άλλο ανθρώπινο ον: Αυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο έργο που μας έχει ανατεθεί, το απόλυτο έργο, η τελική δοκιμασία και απόδειξη, το έργο για το οποίο όλα τα άλλα έργα είναι απλώς προετοιμασία».

Στις επιστολές του προτρέπει τον νεαρό ποιητή να μη φοβάται τη μοναξιά και τη θλίψη, γιατί δεν ξέρει τι έργο θα κάνουν μέσα στην ψυχή για να τον διαμορφώσουν ως άτομο.

Σε ένα γράμμα του 1903, γράφει: «Είστε τόσο νέος, τόσο πολύ πριν από κάθε αρχή, και θα ήθελα να σας παρακαλέσω, αγαπητέ κύριε, όσο καλύτερα μπορώ, να έχετε υπομονή με ό,τι άλυτο υπάρχει στην καρδιά σας και να προσπαθήσετε να αγαπήσετε τα ίδια τα ερωτήματα σαν να ήταν κλειδωμένα δωμάτια ή βιβλία γραμμένα σε μια πολύ ξένη γλώσσα. Μην ψάχνετε για τις απαντήσεις, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να σας δοθούν τώρα, γιατί δεν θα μπορούσατε να τις ζήσετε. Και το ζητούμενο είναι να ζείτε τα πάντα. Ζήστε τις ερωτήσεις τώρα. Ίσως κάποια μέρα, πολύ αργότερα, σταδιακά, χωρίς καν να το καταλάβετε, να βιώσετε τον δρόμο προς τις απαντήσεις».

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς κάποια από τις επιστολές του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν. Εκείνη που έγραψε στον γιο του Μάικλ για το θέμα του γάμου σίγουρα αξίζει να διαβαστεί, όπως και εκείνη προς τον γιο του Κρίστοφερ, το 1944, η οποία αποτελεί ένα υπέροχο παράδειγμα της ακλόνητης ελπίδας του, ακόμη και σε σκοτεινούς καιρούς. Ο Κρίστοφερ υπηρετούσε στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και, παρόλο που ο Τόλκιν συλλογιζόταν με φρίκη την ανθρώπινη δυστυχία της εποχής, τού έγραφε: «Το μόνο που ξέρουμε, και αυτό σε μεγάλο βαθμό από άμεση εμπειρία, είναι ότι το κακό εργάζεται με τεράστια δύναμη και αέναη επιτυχία μάταια: μόνο προετοιμάζοντας πάντα το έδαφος, για να φυτρώσει το απροσδόκητα καλό».

Το γράμμα πρέπει να ήταν μια ανείπωτη παρηγοριά για τον γιο του, και ο Τόλκιν μετέτρεψε τον προβληματισμό του για το σκοτάδι στον κόσμο σε προβληματισμό για την αγάπη, συνεχίζοντας έτσι: «Κι εσύ ήσουν ένα τόσο ξεχωριστό δώρο για μένα, σε μια εποχή θλίψης και ψυχικής ταλαιπωρίας, και η αγάπη σου, που άνοιξε αμέσως σχεδόν μόλις γεννήθηκες, μου προμήνυσε, σαν να μου το έλεγε ρητώς, ότι θα παρηγορούμαι πάντα με τη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει τέλος σε αυτήν. Πιθανόν, υπό τη σκέπη του Θεού, να ξανασυναντηθούμε, ‘με υγεία και ενότητα’, πριν περάσει πολύς καιρός, αγαπημένε μου, και βέβαιο ότι έχουμε κάποιον ιδιαίτερο δεσμό, που θα διαρκέσει πέρα από αυτή τη ζωή».

Αποκαλύπτοντας τον Εαυτό

Η συγγραφή επιστολών χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό μια γλώσσα προθέσεων. Όπως παρατήρησε τόσο εύστοχα η Αυστραλή συγγραφέας και μουσικός Εντουίνα Πρέστον, τα γράμματα αφήνουν τον πραγματικό κόσμο να μπει μέσα, επιτρέποντας τις διακοπές: «Ήταν προσωρινές, σε πραγματικό χρόνο, επιδιορθωμένες αφηγήσεις της ζωής όπως τη ζούσαμε, όπως συνέβαινε, επί τόπου. Ένα ξετύλιγμα του εαυτού μας στη σελίδα, σε πραγματικό χρόνο».

ZoomInImage
Άλμπρεχτ Άνκερ, «Νεαρή γυναίκα γράφει γράμμα», 1903. (Public Domain)

 

Ακόμη και οι φαινομενικά ασήμαντες στιγμές, που εισχωρούν απαρατήρητες στη συνείδησή μας την ώρα που γράφουμε, συχνά αναδύονται στη σελίδα. Επειδή η ίδια η πράξη της γραφής απαιτεί χρόνο και στοχασμό, επιτρέπει στο «υλικό της ζωής» να είναι παρόν.

Αν και τα γράμματα μπορούν να χρησιμεύσουν ως χρονικό των ημερών μας, ένα γράμμα δεν είναι απλώς μια άχαρη καταγραφή των γεγονότων μιας ημέρας, όπως κάνει κανείς σε ένα ημερολόγιο. Ο απολογισμός λαμβάνει υπ’ όψιν το ενδεχόμενο ακροατήριό του και είναι «μια συνεχής, ανολοκλήρωτη συζήτηση – μια επιστολή επικαλείται μια σχέση, οπότε πρέπει να είναι ευαίσθητη προς τον αναγνώστη με τρόπους που ένα ημερολόγιο δεν χρειάζεται», λέει η κα Πρέστον. Ως εκ τούτου, λαμβάνει υπ’ όψιν την απόλαυση που θα δώσει στον παραλήπτη.

Στη διαδικασία της συγγραφής μιας επιστολής λαμβάνονται τόσες πολλές αποφάσεις, που το μέσον μεταφέρει πολύ περισσότερα από λέξεις. Οι επιλογές του αποστολέα όσον αφορά τον τύπο του χαρτιού, τη χρήση μελανιού ή μολυβιού, ένας βιαστικός ορθογραφικός χαρακτήρας ή η προσεκτική, καθαρή γραφή και οι τρόποι αντιμετώπισης των λαθών ή των αναδιατυπώσεων δίνουν ένα πληρέστερο μήνυμα. Σε κάθε μια από αυτές τις επιλογές, καθώς και στην απόφαση για το ποια γεγονότα αξίζουν μνημόνευσης, διακρίνεται ο χαρακτήρας του επιστολογράφου.

Αυτό που κάνει την παραλαβή μιας επιστολής τόσο σημαντική για εμάς είναι ότι όλες αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται με γνώμονα τον παραλήπτη. Αυτή η χειροπιαστή έκφραση της εκτίμησης που τρέφει ένα άτομο για ένα άλλο είναι κάτι που προορίζεται να αγαπηθεί και που ανταποδίδεται με τρόπους που η ψηφιακή επικοινωνία δεν διαθέτει.

Η κα Πρέστον επισημαίνει ότι η αναβολή της ικανοποίησης είναι φυσικό φαινόμενο στη συγγραφή επιστολών. Η καθυστέρηση ερμηνεύεται αρνητικά στα ηλεκτρονικά μηνύματα και τα κείμενα, τα οποία υπάρχουν για χάρη της άμεσης, ακόμη και αδιάλειπτης, επικοινωνίας. Με εξαίρεση μια έφηβη που περιμένει απάντηση από τον αγαπημένο της, η αναμονή ενός μηνύματος δεν κάνει σχεδόν ποτέ την παραλαβή του πιο γλυκιά, ενώ η αναμονή μιας επιστολής συνήθως προσθέτει στην απόλαυση της παραλαβής της.

Την ημέρα του γάμου ενός αγαπημένου φίλου, ο γαμπρός έβαλε κάποιον να δώσει ένα γράμμα στη νύφη, την ώρα που εκείνη περίμενε να ξεκινήσει η γαμήλια τελετή. Το είχε γράψει αμέσως μετά το πρώτο τους ραντεβού, λίγα χρόνια πριν. Αφού εξέφραζε την ανησυχία του για τις σκέψεις της γι’ αυτόν, ο νέος πέρασε από το φόβο στην εμπιστοσύνη και την ελπίδα που θα ανταμείβονταν την ημέρα που η κοπέλα ως μέλλουσα γυναίκα του θα διάβαζε το γράμμα.

Εκείνη ήταν η ιδανική στιγμή για να το παραδώσει. Τα λόγια του άργησαν να φθάσουν στην παραλήπτρια, αλλά η αναμονή άξιζε – στην πραγματικότητα, το πέρασμα των χρόνων τους έδωσε μία επιπλέον αξία και ομορφιά.

Της Marlena Figge

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. Ράινερ Μαρία Ρίλκε, «Γράμματα σ’ έναν νέο ποιητή», εκδ. Ίκαρος, μετ. Μάριος Πλωρίτης.

Πρώτα οι σκύλοι, μετά οι άνθρωποι

Σχολιασμός

Αθόρυβα και χωρίς την προσοχή του Τύπου, τα τελευταία δέκα χρόνια οι περισσότερες κυβερνήσεις του κόσμου άρχισαν να απαιτούν την τοποθέτηση μικροτσίπ στα σκυλιά. Το μικροτσίπ περιέχει πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό εμβολίων και την υγεία γενικά, μαζί με πληροφορίες για τον ιδιοκτήτη, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού τηλεφώνου. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συμμορφωθεί και δεν υπάρχει κανένα οργανωμένο κίνημα εναντίον του. Έχει γίνει κοινή πρακτική εδώ και 10 χρόνια και η επιβολή της αυστηροποιείται συνεχώς.

Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, το CDC εφάρμοσε έναν νέο κανόνα σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι σκύλοι που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να φέρουν μικροτσίπ, ακόμη και αν ταξιδεύετε και είστε Αμερικανός πολίτης. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις για την ιδέα αυτή, ιδίως από τον Καναδά. Στη συνέχεια, το CDC τροποποίησε τον κανόνα του, ώστε να εξαιρεί τους ανθρώπους που ταξιδεύουν τους τελευταίους έξι μήνες από έθνη «χαμηλού κινδύνου», τα οποία είναι ελάχιστα. Στην πραγματικότητα, ο κανόνας ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: όλα τα σκυλιά θα πρέπει να φέρουν μικροτσίπ είτε το θέλει ο ιδιοκτήτης τους είτε όχι.

Φυσικά, η ιδέα είναι να εντατικοποιηθεί αυτό με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι αντιδράσεις εξασθενούν, η συμμόρφωση αυξάνεται και η έννοια των μικροτσίπ κάτω από το δέρμα όλων των κατοικίδιων ζώων γίνεται κανονική. Έχετε ακούσει για τον διανθρωπισμό, δηλαδή την ενσωμάτωση ανθρώπων με μηχανές σε έναν ενιαίο οργανισμό; Αυτός είναι ο διαζωισμός, και το τσιπάρισμα των κατοικίδιων ζώων είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Εξάλλου, δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο στο μικροτσίπ που να προσφέρει κάτι μοναδικό που δεν προσφέρει μια ταυτότητα. Ο σκοπός του δεν είναι να επιτρέπει την εύρεση του κατοικίδιου ζώου σας σε περίπτωση που αυτό το σκάσει. Το μικροτσίπ δεν διαθέτει κανένα GPS εντοπισμού. Αν το θέλετε αυτό, υπάρχουν πολύ εύκολοι τρόποι να το αποκτήσετε με ένα Airtag ή κάποια άλλη συσκευή εντοπισμού. Το μικροτσίπ βοηθάει στην εύρεση του κατοικίδιου ζώου μόνο εάν ο σκύλος μεταφερθεί σε κτηνίατρο, σαρωθεί και εμφανιστεί ο αριθμός τηλεφώνου του ιδιοκτήτη. Φαίνεται πολύ πιο εύκολο να βάλουμε απλώς μια ταυτότητα στον σκύλο για αυτό το αποτέλεσμα.

Λένε ότι η ταυτότητα μπορεί να αλλάξει. Το ίδιο και το μικροτσίπ. Είναι πιο δύσκολο, αλλά τουλάχιστον η ταυτότητα έχει το πλεονέκτημα ότι είναι πιο ανθρώπινη και ασφαλής. Υπάρχουν περιπτώσεις δηλητηρίασης από τσιπάρισμα σκύλου, σπάνιες αλλά υπάρχουν. Δεν υπάρχει τίποτα επεμβατικό σε μια απλή ταυτότητα σκύλου, αλλά δεν μιλάει για τον τεχνολογικό ουτοπισμό της πρακτικής του τσιπ στα κατοικίδια.

Μια κτηνιατρική νοσοκόμα κρατά ένα μικροτσίπ σκύλου στο νοσοκομείο PDSA στο Γουλβερχάμπτον της Αγγλίας, στις 4 Απριλίου 2016. (Christopher Furlong/Getty Images)

 

Μιλούσα με κάποιους σοβαρούς ειδικούς σε θέματα μολυσματικών ασθενειών και εμβολιασμού. Δεν είχαν ακούσει ποτέ γι’ αυτόν τον κανόνα ή έστω γι’ αυτή την πρακτική. Η βαθιά μου εντύπωση είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ακούσει ποτέ για την πρακτική αυτή, αν και οι νέοι ιδιοκτήτες σκύλων θα αντιμετωπίσουν την πίεση από πολλούς κτηνιάτρους, χωρίς αμφιβολία. Πράγματι, η πίεση αρχίζει από την πρώτη επίσκεψη. Πιέζουν το ένα εμβόλιο μετά το άλλο, διευκρινίζοντας μόνο απρόθυμα ότι όλα εκτός από τη λύσσα είναι προαιρετικά. Μόλις ξεκινήσει ο κύκλος, δεν σταματά και το μικροτσίπ γίνεται η ενδεδειγμένη επιλογή για την ενημερότητα.

Στην πραγματικότητα, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη εφαρμόσει υποχρεωτικότητα για την τοποθέτηση μικροτσίπ σε σκύλους. Το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης. Δεν έχω πληροφορίες από πρώτο χέρι, οπότε υποθέτω ότι η επιβολή και η συμμόρφωση είναι σποραδική, αλλά αν χρησιμοποιείτε τον κτηνίατρο, θα αντιμετωπίσετε άμεση πίεση. Ο γιατρός θα προσποιηθεί σοκαρισμένος όταν ανακαλύψει ότι το κατοικίδιο ζώο σας δεν έχει ήδη μικροτσίπ και θα επιμείνει σθεναρά να του το τοποθετήσετε αμέσως. Αυτό σημαίνει επίσης ότι όλα τα νέα κατοικίδια ζώα θα πρέπει να φέρουν τσιπ.

Το ίδιο το μικροτσίπ έχει το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού. Μπορεί να χαθεί στο εσωτερικό του σώματος και μπορεί επίσης να αποβληθεί με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί επίσης να σταματήσει να λειτουργεί. Η τεχνολογία, με άλλα λόγια, δεν είναι αλάνθαστη και είναι ακόμη πειραματική, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους λάτρεις και τους εντολοδόχους.

Το σκεπτικό εντοπίζεται στον νέο ισχυρισμό που θα βρείτε στους επιδημιολογικούς και εμβολιαστικούς κύκλους. Η αντίληψη είναι ότι η ζωονόσος αυξάνεται κατά κάποιο τρόπο- υπάρχει μια αυξανόμενη τάση των ασθενειών να μεταφέρονται από τα ζώα στον άνθρωπο. Δεν έχω βρει ακόμη καμία αδιαμφισβήτητη απόδειξη αυτού του ισχυρισμού, αλλά διατυπώνεται συχνά στη βιβλιογραφία. Στην πραγματικότητα, όταν ξέσπασε η μεγάλη συζήτηση σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2, οι υποστηρικτές της ιδέας της φυσικής προέλευσης «πυροδοτήθηκαν» για να ισχυριστούν ότι το COVID-19 ήταν μια τέτοια ακριβώς περίπτωση.

Η συζήτηση για τη γρίπη των πτηνών, στην πραγματικότητα, συνδέεται με αυτόν τον ισχυρισμό της αυξανόμενης ζωονόσου. Οι άνθρωποι που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη γρίπη των πτηνών για άλλη μια δοκιμαστική λειτουργία της πλατφόρμας mRNA έχουν μεγάλες ελπίδες για αυτό ακριβώς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών έχει εκδώσει μια ειδοποίηση PREP Act για τη γρίπη των πτηνών, η οποία ενεργοποιεί μια Άδεια Έκτακτης Χρήσης και, ως εκ τούτου, την αποζημίωση ενός εμβολίου για τη γρίπη των πτηνών.

Ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, σχολιάζει: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρήγγειλε 4,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της γρίπης των πτηνών από την εταιρεία CSL Seqirus, το οποίο παράγεται σε κύτταρα νεφρών σκύλου και χρησιμοποιεί ένα επικίνδυνο πρόσθετο που περιέχει σκουαλένιο. Ο [Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος] εξέδωσε κωδικούς [Τρέχουσα Διαδικαστική Ορολογία] για αυτό το εμβόλιο την περασμένη Παρασκευή, ώστε οι γιατροί να μπορούν να αποζημιώνονται για τη χορήγησή του. Έχουν σημειωθεί συνολικά 11 κρούσματα γρίπης των πτηνών στις ΗΠΑ από το 2022, όλα ήπια, τα περισσότερα αφορούσαν μόνο επιπεφυκίτιδα. Καμία δεν αποδείχθηκε ότι μεταδόθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Ένας κτηνίατρος και ένας θεραπευτής κρατούν μια μικρή αγριόγατα της άμμου στο ζωολογικό πάρκο Parc des Felins, στο Lumigny-Nesle-Ormeaux, ανατολικά του Παρισιού, στο πλαίσιο ενός γενικού υγειονομικού ελέγχου και της εμφύτευσης μικροτσίπ, στις 23 Μαΐου 2019. (Thomas Samson/AFP μέσω Getty Images)

 

Κατά τη διάρκεια της εξάπλωσης του εμβολίου COVID, ορισμένες μεγάλες πόλεις πειραματίστηκαν με «διαβατήρια» εμβολίων. Η πόλη της Νέας Υόρκης προσπάθησε να διαχωρίσει ολόκληρη την πόλη από τους ανεμβολίαστους μεταξύ 18 Σεπτεμβρίου 2021 και 7 Μαρτίου 2022, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή που ονομάζεται Key to NYC. Η πόλη ξόδεψε 100 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξή της, αλλά το πράγμα δεν λειτούργησε. Κόλλαγε συνεχώς και δεν ήταν ποτέ σε θέση να ενσωματώσει εμβολιασμούς εκτός πολιτείας. Ήταν μια αποτυχία. Αλλά εκείνη την εποχή, άλλες πόλεις πίστεψαν ότι αυτό ήταν το μέλλον και το αντέγραψαν. Η Βοστώνη, η Νέα Ορλεάνη και το Σικάγο «έκλεισαν», ώστε οι ανεμβολίαστοι να μην μπορούν να πάνε σε βιβλιοθήκες, μπαρ, εστιατόρια, μουσεία ή θέατρα.

Η Ευρώπη και ο Καναδάς έκαναν το ίδιο. Η Αυστραλία εξακολουθεί να προσπαθεί να ωθήσει τους ανθρώπους να συνδέσουν τα ιατρικά τους αρχεία με τις ψηφιακές κάρτες εμβολίων στα τηλέφωνά τους. Δεν είναι καν υπερβολικό να υποθέσουμε ότι ο πραγματικός στόχος είναι να τσιπάρουμε ολόκληρο τον πληθυσμό με ελέγχους που διαχειρίζεται μια εφαρμογή με δεδομένα που μοιράζονται με κυβερνητικές υπηρεσίες. Η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας σε σκύλους αποτελεί μέρος της επέκτασης, μια μέθοδο με την οποία ο πληθυσμός θα εγκλιματιστεί στην ψηφιακή παρακολούθηση της υγείας μέσω τσιπ κάτω από το δέρμα. Χρειάζεται να εξομαλυνθεί, ώστε οι άνθρωποι να συμφωνήσουν.

Είναι κάτι που πάντα γίνεται σταδιακά. Αυτό που ξεκινά με τα ζώα έχει σκοπό να φτάσει στους ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι έχουν γίνει εξαιρετικά ανθεκτικοί στις υποχρεωτικότητες για εμβόλια και ακόμη και στα τελευταία εμβόλια που «υπόσχονται τα άστρα», αλλά φέρνουν μυοκαρδίτιδα. Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για τη βιομηχανία, το οποίο ελπίζουν ότι ο επόμενος πανικός από ασθένειες μπορεί να διορθώσει, γι’ αυτό και ακούμε τόσα πολλά για τη γρίπη των πτηνών [στην Αμερική] αυτές τις μέρες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τίποτα γι’ αυτή τη νέα τάση και είναι πιθανό να σοκαριστούν όταν μάθουν ότι συμβαίνει. Αλλά τι πρέπει να κάνει ο μέσος άνθρωπος; Οι υποχρεωτικότητες δεν προέρχονται συνήθως από τα νομοθετικά σώματα αλλά από τις γραφειοκρατίες, οι οποίες εφαρμόζουν τους κανόνες σαν να έχουν απεριόριστη εξουσία να κάνουν ό,τι θέλουν. Αν μπορούν να τη γλιτώσουν με αυτό για τα σκυλιά και τις γάτες, οι άνθρωποι θα είναι οι επόμενοι στη λίστα. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το όλο θέμα.

 

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι απόψεις του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις της εφημερίδας The Epoch Times.

Αίσθημα λιποθυμίας κατά την εξέταση αίματος;

Έχω την τάση να λιποθυμάω όταν κάνω εξετάσεις αίματος, και όταν ακούω για ιατρικές επεμβάσεις. Τι σημαίνουν αυτά τα λιποθυμικά επεισόδια για την γενική μου υγεία; Υπάρχουν συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν;

Αυτό το είδος λιποθυμίας, το οποίο μπορεί να είναι μια κληρονομημένη τάση, αποκαλείται αγγειογενετική συγκοπή και είναι μια υπερβολική αντίδραση μέρους του ακούσιου νευρικού συστήματος σε ορισμένα ερεθίσματα – σε αυτή την περίπτωση, μια επικείμενη εξέταση αίματος ή ιατρική επέμβαση. Κάποια άτομα λιποθυμούν ως αντίδραση στην όψη του αίματος ή μια συναισθηματικής διαταραχής.

Άλλες κοινές αιτίες λιποθυμίας περιλαμβάνουν την παρατεταμένη ορθοστασία και την έκθεση στη ζέστη ή στο πλήθος ή και στα δύο. Κάποια άτομα λιποθυμούν σε συνδυασμό με κρίσεις άγχους, έντονου βήχα ή ακόμα και ούρησης. Στην περίπτωσή σας, το άγχος για την εξέταση αίματος ενεργοποιεί μια υπερβολική αντίδραση του νευρικού συστήματος – ο ρυθμός της καρδιάς και η πίεση πέφτουν, μειώνοντας την ροή του αίματος στον εγκέφαλο και οδηγώντας σε λιποθυμικό επεισόδιο, το οποίο είναι ο τρόπος του σώματος να προστατέψει τον εγκέφαλο από την έλλειψη αίματος. Αναμφίβολα επανέρχεστε γρήγορα, μέσα σε δευτερόλεπτα ή λίγα λεπτά.

Παρόλο που η λιποθυμία μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα κάποιας σοβαρής ιατρικής κατάστασης (καρδιακής νόσου, διαβήτη ή προβλήματος με τον εγκέφαλο), το είδος της λιποθυμίας που περιγράφετε δεν έχει επιπτώσεις στην γενική σας υγεία.

Κάποια άτομα νιώθουν προειδοποιητικά συμπτώματα πριν λιποθυμήσουν, όπως αδυναμία, ζαλάδα, ναυτία, χασμουρητό, εφίδρωση, αίσθημα ζέστης ή γρήγορη αναπνοή. Αν νιώσετε ότι πρόκειται να λιποθυμήσετε, ξαπλώστε και βάλτε τα πόδια σας ψηλά (αυτό επιτρέπει στο αίμα να συνεχίζει να ρέει προς τον εγκέφαλο), ή καθίστε και βάλτε το κεφάλι σας ανάμεσα στα γόνατά σας. Το να ξαπλώσετε για την εξέταση αίματος δεν αποτρέπει την λιποθυμία αλλά τουλάχιστον σας προστατεύει από την πτώση.

 

Δεν γνωρίζω κάποια συμπληρώματα που να μπορούν ν σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αυτή την τάση. Αλλά ίσως μπορέσετε να αποφύγετε τέτοια επεισόδια με νοητικές/σωματικές ασκήσεις όπως τεχνικές χαλάρωσης ή ύπνωση. Οι ασκήσεις αναπνοής συγκεκριμένα μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε μια υπερβολική αντίδραση σε καταστάσεις που ενεργοποιούν αυτό το μέρος του νευρικού σας συστήματος.

 

Του Andrew Weil. Δημοσιευμένο αρχικά στο DrWeil.com

 

 

Αντιμετωπίστε τον καύσωνα με αυτά τα δροσιστικά ροφήματα βοτάνων

Χαίρετε, λάτρεις της ευεξίας! Αυτή την εβδομάδα και ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικούς δροσιστικούς τρόπους για να καταπολεμήσετε την ζέστη.

Με τα κύματα καύσωνα να πλησιάζουν, όλοι μας ψάχνουμε τρόπους να δροσιστούμε. Σήμερα, ας μιλήσουμε για μερικά λαχταριστά – και υγιεινά – ροφήματα που μπορούν να μας δροσίσουν όταν έξω έχει ζέστη. Το καλύτερο απ’ όλα; Πολλά από αυτά χρησιμοποιούν υλικά που μπορεί ήδη να έχουμε στην κουζίνα μας.

Νερό εμπλουτισμένο με μέντα ή Τσάι από δυόσμο

Ας ξεκινήσουμε με δύο εύκολα – νερό με μέντα ή τσάι δυόσμου. Απλά βουτήξτε φύλα μέντας σε μια κανάτα νερό ή βράστε τσάι δυόσμου και αφήστε το να κρυώσει. Η μέντα περιέχει μενθόλη, η οποία ενεργοποιεί τους υποδοχείς του στόματος που είναι ευαίσθητοι στο κρύο, δημιουργώντας μια αίσθηση δροσιάς. Μια συνηθισμένη θεωρία είναι πως ακόμη και η μυρωδιά του δυόσμου μπορεί να μειώσει την κούραση και να ενισχύσει την εγρήγορση – τέλειο για της καυτές ημέρες που εξαντλούν την ενέργειά σας!

Λεμονάδα με αγγούρι

Τα αγγούρια είναι κατά 96% νερό, κάνοντας τα εξαιρετικά ενυδατικά. Ρίξτε στο μπλέντερ αγγούρι μαζί με χυμό λεμονιού, μια σταλιά μέλι και νερό για να φτιάξετε μια δροσιστική παραλλαγή της λεμονάδας. Τα αγγούρια περιέχουν επίσης ένα σύμπλεγμα που βοηθάει στην μείωση της φλεγμονής, σύμφωνα με έρευνες.

Τσάι ιβίσκου

Αυτό το έντονο κόκκινο τσάι δεν είναι μόνο όμορφο – είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Κάποιες έρευνες επίσης υποδηλώνουν πως το ανθοφόρο φυτό έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Βράστε το με ζεστό νερό και ύστερα αφήστε το να κρυώσει και θα έχετε ένα δροσιστικό ρόφημα.

Γρανίτα καρπούζι

Το καρπούζι είναι 92% νερό και γεμάτο με λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία του δέρματος από την ζημιά που προκαλεί ο ήλιος. Ρίξτε το στο μπλέντερ μαζί με λίγο πάγο για να φτιάξετε μια φυσική γρανίτα. Μπόνους: έρευνα του περιοδικού Journal of Agricultural and Food Chemistry υποδηλώνει πως το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του πόνου στους μύες ύστερα από σωματική άσκηση.

Παγωμένο πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να ενισχύσουν τον μεταβολισμό. Μελέτη του 2012 βρήκε πως το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να χρησιμοποιήσει πιο αποτελεσματικά την ενέργειά του. Επομένως, βράστε, παγώστε και απολαύστε!

Χυμός αλόης

Ο χυμός αλόης μπορεί επίσης να είναι ένα δροσιστικό ρόφημα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ωστόσο, προσέχετε μην το παρακάνετε – υπερβολική ποσότητα μπορεί να έχει καθαρτική δράση.

Και μην ξεχνάτε, ενώ αυτά τα ροφήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να δροσιστείτε, σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την σωστή προστασία από την ζέστη.

Της Hristina Byrnes

Οι ΗΠΑ επικρίνουν την «ανεύθυνη ρητορική» μετά τις νύξεις του Πούτιν για νέα κούρσα εξοπλισμών στην Ευρώπη

Η Ουάσινγκτον επέκρινε τις «ανεύθυνες» προειδοποιήσεις της Μόσχας ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα απαντήσουν με το ίδιο νόμισμα στη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Μόσχα θα αναπτύξει νέα «οπλικά συστήματα» -προφανώς με στόχο δυτικούς στόχους- ως απάντηση στις σχεδιαζόμενες αναπτύξεις αμερικανικών πυραύλων, οι οποίες πρόκειται να ξεκινήσουν το 2026.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του Ρώσου ηγέτη ως «ακόμη πιο ανεύθυνη ρητορική» από τη Μόσχα.

«Η επιθετικότητα του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας είναι η πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους Epoch Times.

Τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία εισέβαλε -και ουσιαστικά προσάρτησε- μεγάλες εκτάσεις της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.

Οι περισσότερες δυτικές πρωτεύουσες θεωρούν την εισβολή της Ρωσίας, που διανύει πλέον τον τρίτο χρόνο της, ως παράνομη και απρόκλητη αρπαγή γης.

Το Κίεβο, υποστηριζόμενο από τους δυτικούς συμμάχους του, έχει ορκιστεί να συνεχίσει να πολεμά τις ρωσικές δυνάμεις -παρά την αριθμητική τους υπεροχή- έως ότου ανακτηθούν όλα τα χαμένα εδάφη.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της αποσκοπεί στην προστασία των ρωσόφωνων στην περιοχή του Ντονμπάς και στην αναχαίτιση της περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

Ο κ. Πούτιν προσπάθησε να δικαιολογήσει την εισβολή σημειώνοντας ότι το ΝΑΤΟ πλησίασε όλο και περισσότερο στα σύνορα της Ρωσίας -παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις του να μην το κάνει- από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Πέρυσι, η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα 810 μιλίων με τη Ρωσία, έγινε το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ. Η Σουηδία ακολούθησε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Τον Απρίλιο, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι η δυτική συμμαχία «συνεχίζει να εισβάλλει στα σύνορα [της Ρωσίας] και να επεκτείνει τη στρατιωτική της υποδομή».

Δυτικοί αξιωματούχοι, ωστόσο, απορρίπτουν αυτόν τον χαρακτηρισμό, επιμένοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι μια καθαρά αμυντική συμμαχία και ότι όλα τα δημοκρατικά έθνη είναι ευπρόσδεκτα να ενταχθούν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκουν μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους Epoch Times, σημειώνοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι μια «αμυντική συμμαχία».

«Αλλά οποιαδήποτε στρατιωτική δράση που θα στρεφόταν εναντίον ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ θα προκαλούσε μια συντριπτική απάντηση».

 

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποδέχεται τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής για την 75η επέτειο του ΝΑΤΟ στο Συνεδριακό Κέντρο Walter E. Washington στην Ουάσινγκτον στις 10 Ιουλίου 2024. (Brendan Smialowski/AFP μέσω Getty Images)

 

Κλιμάκωση αντίμετρων

Στις 10 Ιουλίου, η Ουάσινγκτον και το Βερολίνο ανακοίνωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεκινήσουν «σποραδικές αναπτύξεις» πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία κάποια στιγμή το 2026.

Σε κοινή δήλωση, ανέφεραν ότι οι προγραμματισμένες αναπτύξεις είχαν ως στόχο να ανοίξουν το δρόμο για τη «μακροχρόνια τοποθέτηση αυτών των δυνατοτήτων στο μέλλον».

Σύμφωνα με τη δήλωση, οι αναπτύξεις θα περιλαμβάνουν SM-6, Τόμαχοκ και «αναπτυξιακούς υπερηχητικούς πυραύλους», οι οποίοι διαθέτουν «σημαντικά μεγαλύτερο βεληνεκές» από τους αμερικανικούς πυραύλους που είναι εγκατεστημένοι σήμερα στην Ευρώπη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αναπτύξει ανοιχτά τόσο ισχυρά πυραυλικά συστήματα στην Ευρώπη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όπου η Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αντιπαρατέθηκε με τη Σοβιετική Ένωση.

Εκπρόσωπος του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε τις σχεδιαζόμενες αναπτύξεις αμερικανικών πυραύλων ως «απαραίτητο βήμα για την αποτροπή της Ρωσίας».

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ χαρακτήρισε την κίνηση «τακτική εκφοβισμού» από το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι η Μόσχα μελετά μια «στρατιωτική απάντηση».

Ο Ανατόλι Αντόνοφ, απεσταλμένος της Μόσχας στην Ουάσινγκτον, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αγνοούν τις «επικίνδυνες συνέπειες» της αποχώρησης από τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά Όπλα Μέσου Βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces-INF).

Η Συνθήκη INF, που υπογράφηκε το 1987 από την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα, απαγόρευσε την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων εδάφους με βεληνεκές μεγαλύτερο από 500 χιλιόμετρα.

Το 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν μονομερώς από τη συνθήκη, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία είχε παραβιάσει τους όρους της – έναν ισχυρισμό που η Μόσχα αρνείται.

Τον περασμένο μήνα, ο κ. Πούτιν απείλησε να επαναλάβει την παραγωγή ρωσικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς που είχαν προηγουμένως απαγορευτεί βάσει της Συνθήκης INF.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν σήμερα τους δικούς τους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς και τους έχουν ήδη αναπτύξει στην Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Στις 28 Ιουλίου, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα άρει την αναστολή της ανάπτυξης πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αναπτύξεις πυραύλων στη Γερμανία.

Πρόσθεσε ότι οι αμερικανικοί πύραυλοι που εκτοξεύονται από τη Γερμανία -οι οποίοι ενδέχεται να φέρουν πυρηνικά φορτία- θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας σε λιγότερο από 10 λεπτά.

Σε απάντηση, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία αναπτύσσει νέα «οπλικά συστήματα», τα οποία, όπως υποστήριξε, βρίσκονται τώρα στο «τελικό στάδιο».

«Θα λάβουμε αντίμετρα για την ανάπτυξή τους, λαμβάνοντας υπόψη τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των ‘δορυφόρων’ τους», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης, αναφερόμενος στους συμμάχους της Ουάσινγκτον στο ΝΑΤΟ.

Σε απάντηση στο αίτημα των Epoch Times για σχολιασμό των δηλώσεων του κ. Πούτιν, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε: «Δεν έχουμε τίποτα να ανακοινώσουμε αυτή τη στιγμή».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν πιο πρόθυμος, λέγοντας: «Είναι το Κρεμλίνο που ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο [στην Ουκρανία] και ο Πούτιν θα μπορούσε να τον τερματίσει σήμερα».

Eμποδίζει o καφές την αύξηση βάρους;

Είναι γνωστό ότι ο καφές ωφελεί μακροπρόθεσμα την υγεία. Η κατανάλωση του ισοδύναμου τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών, περιλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως τείνουν να παίρνουν λίγο βάρος με την ηλικία. Μπορεί ο καφές να αποτρέψει αυτή τη σταδιακή αύξηση βάρους;

Μια ομάδα ερευνητών εξέτασε κατά πόσο η κατανάλωση ενός επιπλέον φλυτζανιού καφέ την ημέρα (ή η προσθήκη ζάχαρης, κρέμας ή μη γαλακτοκομικού εναλλακτικού) επηρέασε την αύξηση του βάρους τους σε σχέση με άτομα που δεν άλλαξαν αυτό που έπιναν.

Η μελέτη (επί του παρόντος σε προ-επισκόπηση, που σημαίνει ότι έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους αλλά δεν έχει υποβληθεί ακόμη σε τελική μορφοποίηση και επεξεργασία) βρήκε μια μέτρια σχέση μεταξύ του καφέ και της μείωσης της αναμενόμενης αύξησης βάρους.

Οι άνθρωποι που άρχισαν να πίνουν ένα επιπλέον φλιτζάνι καφέ την ημέρα πήραν 0,12 λιγότερα κιλά από το αναμενόμενο για τέσσερα χρόνια. Η προσθήκη ζάχαρης είχε ως αποτέλεσμα ελαφρώς μεγαλύτερη αύξηση βάρους (0,09 κιλά) από ό,τι αναμενόταν για τέσσερα χρόνια.

Πώς διεξήχθη η μελέτη; Ποια τα συμπεράσματα;

Οι ερευνητές συνδύασαν δεδομένα από τρεις μεγάλες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες: δύο Μελέτες Υγείας Νοσηλευτών από το 1986 έως το 2010 και από το 1991 έως το 2015, και μια Μελέτη Παρακολούθησης των Εργαζομένων στον τομέα της υγείας από το 1991 έως το 2014.

Οι Μελέτες Υγείας Νοσηλευτών είναι δύο από τις μεγαλύτερες μελέτες που εξελίσσονται σε βάθος χρόνου, στις οποίες συμμετέχουν περισσότεροι από 230.000 άτομα και οι οποίες εξετάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νόσου στις γυναίκες. Στη μελέτη Health Professional Follow-up, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 50 χιλιάδες άνδρες ιατροί, εξετάστηκε η σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας.

Οι συμμετέχοντες και στις τρεις μελέτες συμπλήρωναν ένα βασικό ερωτηματολόγιο και ένα άλλο ερωτηματολόγιο κάθε τέσσερα χρόνια, για να αξιολογήσουν την πρόσληψη τροφής και ποτού. Χρησιμοποιώντας συγκεντρωτικά σύνολα δεδομένων, οι ερευνητές ανέλυσαν τις αλλαγές στην κατανάλωση καφέ και τις αλλαγές στο βάρος των συμμετεχόντων, όπως τις ανέφεραν οι ίδιοι ανά τέσσερα χρόνια.

ZoomInImage
Η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και βάρους. (michaeljung/iStock)

 

Η μέση αύξηση βάρους σε διάστημα τεσσάρων ετών στις μελέτες νοσηλευτών ήταν 1,2 κιλά και 1,7 κιλά, ενώ οι συμμετέχοντες στη μελέτη εργαζομένων στον τομέα της υγείας πήραν κατά μέσο όρο 0,8 κιλά.

Η προσθήκη κρέμας ή γάλακτος ή μη γαλακτοκομικής εναλλακτικής δεν επηρέασε σημαντικά την αλλαγή βάρους.

Ωστόσο, η προσθήκη ζάχαρης (1 κουταλάκι του γλυκού) στον καφέ συσχετίστηκε με αύξηση βάρους κατά 0,09 κιλά περισσότερο από το αναμενόμενο για τέσσερα χρόνια.

Αυτοί οι συσχετισμοί ήταν ισχυρότεροι σε συμμετέχοντες που ήταν νεότεροι και είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος κατά την έναρξη.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της μελέτης

Αυτή η μελέτη είναι μοναδική από δύο απόψεις. Περιελάμβανε πολύ μεγάλο μέγεθος δείγματος και παρακολούθησε τους συμμετέχοντες για πολλά χρόνια. Αυτό προσθέτει τη σιγουριά ότι οι συσχετισμοί ήταν πραγματικοί και πιθανότατα μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλους πληθυσμούς.

Ωστόσο, χρειάζεται να τηρήσουμε επιφυλακτική στάση, για τρεις κυρίως λόγους:

Πρώτον, τα αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν έναν συσχετισμό, όχι μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Αυτό σημαίνει ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση καφέ είναι η πραγματική αιτία της αλλαγής βάρους. Δείχνει απλώς ότι αυτές οι δύο αλλαγές παρατηρήθηκαν ταυτόχρονα με την πάροδο του χρόνου.

Δεύτερον, τα αποτελέσματα σχετικά με το βάρος ήταν πολύ μέτρια. Η μέση αύξηση βάρους που αποτράπηκε για τέσσερα χρόνια με βάση ένα φλιτζάνι καφέ ήταν 0,12 κιλά, δηλαδή περίπου 30 γραμμάρια ετησίως. Αυτή η ποσότητα δεν αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική αλλαγή για τους περισσότερους ανθρώπους που προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους.

Τέλος, αυτή η ανάλυση δεν έλαβε υπ’ όψιν τη διακύμανση της ποσότητας καφεΐνης στο κάθε φλυτζάνι καφέ (η οποία ξέρουμε ότι μπορεί να είναι υψηλή, μέτρια ή χαμηλή), απλώς υπέθεσε μια τυπική ποσότητα καφεΐνης ανά φλυτζάνι.

Πώς επιδρά ο καφές στον έλεγχο του βάρους;

Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό διεγερτικό που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει προσωρινά την όρεξη και αυξάνει την εγρήγορση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο πεινασμένοι για σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων.

Μερικοί άνθρωποι πίνουν καφέ πριν την άσκηση ως διεγερτικό και βελτιώνουν την απόδοσή τους. Εάν η προπόνηση είναι έντονη, μπορεί να δαπανηθεί περισσότερη ενέργεια. Ωστόσο, αυτό το όφελος πιστεύεται ότι είναι βραχυπρόθεσμο και όχι μακροπρόθεσμο.

ZoomInImage
Ο καφές έχει μικρή επίδραση στο μεταβολισμό. (Jurgal/Shutterstock)

 

Η καφεΐνη έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι επιταχύνει το μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να καίμε περισσότερη ενέργεια όταν ξεκουραζόμαστε. Ωστόσο, αυτή η επίδραση είναι σχετικά μικρή και δεν αποτελεί ικανό υποκατάστατο για την τακτική σωματική δραστηριότητα και την υγιεινή διατροφή.

Τέλος, ο καφές έχει ήπια διουρητική δράση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή απώλεια βάρους. Εν τούτοις, στην πραγματικότητα πρόκειται για απώλεια νερού, όχι λίπους, και το βάρος επανέρχεται γρήγορα στα προηγούμενα επίπεδα όταν το σώμα ενυδατωθεί ξανά.

Πρέπει να δοκιμάσετε τον καφέ για να επιτύχετε απώλεια βάρους;

Η απώλεια βάρους μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, επομένως μην παρασυρθείτε από τη σχέση βάρους-καφέ που τονίζεται σε αυτή τη νέα μελέτη και μην αυξήσετε την κατανάλωση καφέ σε παράλογα επίπεδα.

Οι περισσότεροι ενήλικες μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλεια περίπου 400 mg καφεΐνης την ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί με δύο εσπρέσο, τέσσερα φλιτζάνια γαλλικό καφέ ή οκτώ φλιτζάνια τσάι.

Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας πριν αυξήσετε την πρόσληψη καφεΐνης, καθώς ό,τι καταναλώνετε περνά και στον οργανισμό του αναπτυσσόμενου μωρού σας.

Των Lauren Ball , Καθηγήτριας Δημόσιας Υγείας και Ευημερίας, Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και Emily Burch

Μετάφραση: Βαλεντίνα Λισάκ

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Το ΚΚ της Κίνας πιέζει νομοθέτες από πολλές χώρες να μην συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής της Ταϊβάν

Νομοθέτες από τουλάχιστον πέντε χώρες δήλωσαν ότι το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς τους πίεσε να μην συμμετάσχουν σε ετήσια σύνοδο κορυφής στην Ταϊβάν που σχετίζεται με την Κίνα.

Οκτώ νομοθέτες από τη Βολιβία, τη Βοσνία, την Κολομβία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σλοβακία επικοινώνησαν τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με διπλωματικούς αξιωματούχους του κινεζικού καθεστώτος πριν από την αναχώρησή τους για την Ταϊβάν για τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου. Οι αξιωματούχοι αυτοί υπέβαλαν επίσης επείγοντα αιτήματα για συναντήσεις που συγκρούονταν με τα ταξιδιωτικά σχέδια των νομοθέτων.

Οι διοργανωτές της Διακοινοβουλευτικής Συμμαχίας για την Κίνα (Inter-Parliamentary Alliance on China-IPAC), δήλωσαν ότι η κίνηση του Πεκίνου ήταν «μια σαφής προσπάθεια εκφοβισμού και αποτροπής τους από το να ταξιδέψουν» στη σύνοδο.

«Οι ενέργειες της ΛΔΚ [Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας] γύρω από τη Σύνοδο Κορυφής της IPAC αποτελούν ένα ακόμη παράδειγμα των θρασύτατων προσπαθειών της να περιορίσει τα δημοκρατικά προνόμια άλλων εθνών και να αναιρέσει τα δικαιώματα της Ταϊβάν να συμμετάσχει σε νόμιμες διπλωματικές επαφές», ανέφερε η συμμαχία σε ανακοίνωσή της στις 28 Ιουλίου.

Η IPAC ανέφερε ότι ορισμένοι νομοθέτες διαπίστωσαν ότι οι ηγέτες των κομμάτων τους επικοινώνησαν με αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) για να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση. Ένας νομοθέτης έλαβε πρόσκληση να επισκεφθεί την Κίνα αντί για την Ταϊβάν.

Η IPAC, που ιδρύθηκε το 2020, είναι μια διεθνής, διακομματική συμμαχία νομοθετών από δημοκρατικές χώρες. Ιδρύθηκε ως απάντηση στην αυξανόμενη απειλή που αποτελεί η Κίνα υπό το ΚΚΚ για το παγκόσμιο εμπόριο, την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο διευθυντής της IPAC Λουκ ντε Πούλφορντ δήλωσε ότι οι πιέσεις των αξιωματούχων του ΚΚΚ προς τους νομοθέτες ήταν πρωτοφανείς τις τελευταίες ημέρες. Σε προηγούμενες συνεδριάσεις της IPAC σε άλλες τοποθεσίες, Κινέζοι διπλωμάτες συχνά τους προσέγγιζαν μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης. Ωστόσο, στη φετινή διοργάνωση, που φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στην Ταϊβάν, υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια από το ΚΚΚ να εμποδίσει τους νομοθέτες να παρευρεθούν.

«Καθώς αυτές οι αλληλεπιδράσεις δεν συνάδουν με τη διεξαγωγή κανονικών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ κυρίαρχων εθνών, τα μέλη της IPAC διατηρούν το δικαίωμα να υποβάλουν επίσημες παραστάσεις και καταγγελίες στα αντίστοιχα υπουργεία Εξωτερικών», ανέφερε η συμμαχία στην ανακοίνωσή της.

Τα μέλη της IPAC καταδικάζουν συχνά το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα ζητήματα, όπως η υπονόμευση της ελευθερίας του Χονγκ Κονγκ, η έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την πανδημία COVID-19 και η στοχοποίηση ομάδων εθνοτικών μειονοτήτων.

Ο κ. Ντε Πούλφορντ κατέφυγε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X στις 28 Ιουλίου για να απαντήσει στην παρέμβαση του ΚΚΚ. Έβαλε επισήμανση στο υπουργείο Εξωτερικών του κινεζικού καθεστώτος, γράφοντας: «Δεν μπορείτε να αποφασίζετε για τα ταξιδιωτικά σχέδια των ξένων πολιτικών. Παρακαλώ αφήστε μας ήσυχους. Ευχαριστούμε».

Ο Κέβιν Βουόνγκ, νομοθέτης από τον Καναδά, ανέφερε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 28 Ιουλίου ότι το ΚΚΚ «συνηθίζει να πετυχαίνει το δρόμο του μέσω εξαναγκασμού και άλλων πράξεων παρέμβασης. Αλλά οι δημοκρατίες αφυπνίζονται για την απειλή».

«Το ΚΚΚ πιστεύει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει πίεση και εξαναγκασμό για να εμποδίσει τους δημοκρατικά εκλεγμένους νομοθέτες να συγκεντρωθούν», έγραψε η Μίριαμ Μ. Λέξμαν, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 28 Ιουλίου: «Δεν θα πτοηθούμε, ούτε θα κλονιστεί η δέσμευσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για την υπεράσπιση της ελευθερίας & της δημοκρατίας».

Σύμφωνα με την IPAC, το συνέδριο φιλοξενείται στις 30 Ιουλίου, ενώ στην εκδήλωση συμμετέχουν σχεδόν 50 νομοθέτες από περισσότερες από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η IPAC ανακοίνωσε ότι ως απάντηση στον εκφοβισμό του ΚΚΚ, καλωσορίζει έξι ακόμη χώρες στη συμμαχία: Κολομβία, Ιράκ, Μαλάουι, Νήσοι Σολομώντος, Γκάμπια και Ουρουγουάη.

Το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας έχει εδώ και καιρό στοχοποιήσει την IPAC, επιβάλλοντας κυρώσεις σε ορισμένα μέλη σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλαν σε αξιωματούχους του ΚΚΚ που εμπλέκονται στην καταστολή των Ουιγούρων.

Τον Μάρτιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (Department of Justice-DOJ) απήγγειλε κατηγορίες σε επτά Κινέζους χάκερς επειδή φέρονται να εμπλέκονται στην υποστηριζόμενη από το κινεζικό κράτος ομάδα χάκερς APT31. Το υπουργείο Δικαιοσύνης τους κατηγόρησε ότι πέρασαν περίπου 14 χρόνια στοχοποιώντας Αμερικανούς και ξένους επικριτές, επιχειρήσεις και νομοθέτες για να προωθήσουν τους στόχους οικονομικής κατασκοπείας και εξωτερικής πληροφόρησης του Πεκίνου.

Αυτοί οι χάκερ φέρονται να έχουν στοχεύσει λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου βουλευτών της IPAC, συμπεριλαμβανομένων όλων των μελών της IPAC στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και 43 κοινοβουλευτικούς λογαριασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκαν σε μέλη της IPAC ή σε άτομα που είχαν εκφράσει την άποψή τους κατά του ΚΚΚ.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Μπ. Γκάρλαντ δήλωσε τότε: «Η υπόθεση αυτή χρησιμεύει ως υπενθύμιση των άκρων στα οποία είναι πρόθυμη να φτάσει η κινεζική κυβέρνηση για να στοχοποιήσει και να εκφοβίσει τους επικριτές της, συμπεριλαμβανομένης της δρομολόγησης κακόβουλων επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο με στόχο την απειλή της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων μας».

 

Του Aaron Pan. Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Επτά προληπτικά μέτρα για να μειώσετε τους πιθανούς κινδύνους από τις βαφές μαλλιών

Πολλά άτομα βάφουν τα μαλλιά τους για αισθητικούς λόγους, με κάποιους να επιλέγουν φυσικές βαφές μαλλιών για να μειώσουν τον κίνδυνο αλλεργιών. Ωστόσο, είναι όντως ασφαλείς οι φυσικές βαφές; Οι χημικές βαφές πράγματι αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου;

Η Δρ Γισάν Τσάι, διευθύντρια στο Τμήμα Δερματολογίας της κλινικής Γιες στην Ταϊβάν και δερματολόγος, βάφει τα μαλλιά της. Ωστόσο, δίνει έμφαση στο πρόγραμμα «Health 1+1» όπου κάποιος μπορεί να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους για την υγεία εφαρμόζοντας τις σωστές μεθόδους βαφής μαλλιών.

Είναι οι φυσικές βαφές πάντοτε ασφαλείς;

Κάποιοι επιλέγουν τις φυσικές βαφές μαλλιών για να ελαχιστοποιήσουν τους κίνδυνους αλλεργιών. Ωστόσο, η Δρ Τσάι επισημαίνει ότι οι φυσικές επιλογές δεν είναι πάντοτε ασφαλείς. Πρόσφατα, περιέθαλψε μια γυναίκα 50 ετών η οποία αποφάσισε να βάψει τα μαλλιά της γιατί είχαν αρχίσει να γκριζάρουν. Πιστεύοντας πως οι φυσικές επιλογές είναι πιο ασφαλείς, προτίμησε βαφή μαλλιών με χένα. Λίγο καιρό μετά, ωστόσο, εμφάνισε αλλεργική αντίδραση στο τριχωτό της κεφαλής, παρουσιάζοντας κοκκίνισμα, οίδημα, κνησμό, ακόμη και εκδορές.

Η Δρ Τσάι τόνισε πως η χένα χρησιμοποιείται ευρύτατα στην Ινδία για τα προσωρινά τατουάζ, όπως επίσης και για το βάψιμο των μαλλιών, ωστόσο, ενδέχεται να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε ορισμένα άτομα. Ομοίως, άλλες φυσικές βαφές όπως το φύκι konbu, τα φύλλα του καφέ και το polygonum multiflorum ενέχουν και αυτά κινδύνους.

Είναι πιο βλαβερές οι σκούρες βαφές;

Κυκλοφορεί μια εσφαλμένη αντίληψη στο διαδίκτυο ότι οι πιο σκούρες βαφές μαλλιών είναι πιο βλαβερές. Η Δρ Τσάι διαφωνεί με αυτή την άποψη, εξηγώντας πως οι βαφές μαλλιών διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: προσωρινές, ημιμόνιμες και μόνιμες.

Οι μόνιμες βαφές συχνά περιέχουν συστατικά όπως παραφαινυλενοδιαμίνη, με αποτέλεσμα πιο σκούρα χρώματα και ίσως περισσότερη ζημιά.

Οι προσωρινές βαφές, όπως τα στιλιστικά σπρέι, παραμένουν στην επιφάνεια των μαλλιών και ξεπλένονται εύκολα, προκαλώντας ελάχιστη ζημιά.

Οι ημιμόνιμες βαφές συνήθως κρατούν για περίπου ένα μήνα και σταδιακά ξεθωριάζουν μετά από πέντε-έξι λουσίματα, αλλά οι χρωστικές τους παραμένουν στον φλοιό της τρίχας.

Για χρώματα όπως το μωβ ή το πορτοκαλί, η διαδικασία βαφής μπορεί να είναι αρκετά βλαβερή. Η Δρ Τσάι εξηγεί πως τα άτομα με σκούρα μαλλιά που επιθυμούν ένα πιο ανοιχτό χρώμα πρέπει πρώτα να χρησιμοποιήσουν υπεροξείδιο του υδρογόνου (πιο κοινά γνωστό ως οξυζενέ), για να αφαιρέσουν τη μελανίνη. Εάν το νέο χρώμα είναι παρόμοιο με το αρχικό, η διαδικασία ανοίγματος του χρώματος δεν είναι τόσο εκτενής.

Παρόλα αυτά, όσοι έχουν μαύρα μαλλιά και σκοπεύουν να τα κάνουν ξανθά ή απλώς πιο ανοιχτόχρωμα, θα χρειαστούν αναγκαστικά λεύκανση με οξυζενέ. Η διαδικασία αυτή μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο τριχωτό της κεφαλής και στην ποιότητα της τρίχας, οδηγώντας σε συσσώρευση χημικής βλάβης. Επιπλέον, τυχαία επαφή με το λευκαντικό μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο τριχωτό της κεφαλής και πιθανή απώλεια μαλλιών. Η συχνή εναλλαγή χρώματος στα μαλλιά ή το άνοιγμα του χρώματος μπορεί να υποβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα της τρίχας.

Η Δρ Τσάι είχε ένα 18χρονο άντρα ασθενή, ο οποίος ήταν εκπαιδευόμενος σε μια εταιρεία ψυχαγωγίας. Λόγω της φύσης της δουλειάς του, έπρεπε να λευκαίνει τα μαύρα μαλλιά του και να τα βάφει με ένα ανοιχτό μοβ χρώμα. Κατά τη διαδικασία της λεύκανσης, η βοηθός ίσως δεν υπολόγισε σωστά τον χρόνο ή την κατάσταση των μαλλιών του, με αποτέλεσμα ένα χημικό έγκαυμα που του προκάλεσε ένα καραφλό σημείο. Ευτυχώς, η ιατρός διέγνωσε πως η ζημιά δεν ήταν μόνιμη.

Αυξάνουν οι βαφές μαλλιών τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου;

Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση μόνιμων βαφών μαλλιών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών, του μαστού και του δέρματος στις γυναίκες.

Μελέτη του 2020 της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, που δημοσιεύθηκε στο BMJ, ανέλυσε τα δεδομένα έρευνας από 110.000 γυναίκες νοσηλεύτριες. Έδειξε πως, ενώ ο γενικός κίνδυνος ανάπτυξης των περισσότερων καρκίνων δεν αυξήθηκε μεταξύ αυτών που χρησιμοποίησαν μόνιμες βαφές μαλλιών, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, καρκίνου των ωοθηκών και βασικοκυτταρικού καρκινώματος (ένα είδος καρκίνου του δέρματος) ήταν υψηλότερος.

Επτά προληπτικά μέτρα για ασφαλή βαφή των μαλλιών

Η Δρ Τσάι πιστεύει πως το να βάφετε τα μαλλιά σας σποραδικά δεν προκαλεί καρκίνο. Το κλειδί είναι η κατανόηση των βασικών μέτρων πρόληψης όταν χρησιμοποιείτε τις βαφές μαλλιών:

  1. Κάντε ένα τεστ για αλλεργίες προτού ξεκινήσετε τη βαφή. Εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα βαφής στο πίσω μέρος του αφτιού σας ή στο εσωτερικό του καρπού. Μετά από 30 λεπτά, ελέγξτε για κοκκινίλες, φαγούρα ή φουσκάλες. Ελέγξτε ξανά ύστερα από 2 μέρες. Αν παρουσιαστεί οποιαδήποτε αλλεργική αντίδραση, μη χρησιμοποιήσετε το προϊόν.
  2. Αποφύγετε προϊόντα σε ξένες γλώσσες, διότι ίσως να μην ακολουθούν τις απαραίτητες κρατικές προδιαγραφές.
  3. Ακολουθήστε τις οδηγίες του προϊόντος όταν βάφετε τα μαλλιά σας, ειδικά τον προτεινόμενο χρόνο εφαρμογής. Η Δρ Τσάι ανέφερε έναν ασθενή που άφησε την βαφή στα μαλλιά του για δύο ώρες αντί των προτεινόμενων 15 λεπτών, με αποτέλεσμα κοκκινίλα και οίδημα στο τριχωτό της κεφαλής.
  4. Εάν νιώσετε οποιαδήποτε δυσφορία κατά την διάρκεια της βαφής, όπως τσιμπήματα που διαρκούν για πάνω από πέντε λεπτά ή που αυξάνονται σε ένταση, ενημερώστε αμέσως τον κομμωτή σας ή σταματήστε τη διαδικασία.
  5. Μπορείτε να βάλετε βαζελίνη γύρω από το τριχωτό της κεφαλής για να προστατέψετε το ευαίσθητο δέρμα ή να χρησιμοποιήσετε προστατευτικό για να μην ακουμπήσει η βαφή το δέρμα.
  6. Περιορίστε το βάψιμο των μαλλιών σε λιγότερο από τέσσερεις φορές το χρόνο. Για να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση της βαφής, να βάφετε τα μαλλιά σας κάθε τρεις μήνες, χρησιμοποιώντας μεθόδους διόρθωσης αντί να βάφετε ολόκληρο το κεφάλι κάθε φορά.
  7. Να πίνετε πολύ νερό αφού βάψετε τα μαλλιά σας, τουλάχιστον μισό λίτρο, για να απομακρυνθεί όση βαφή μπορεί να απορρόφησε το σώμα σας.

Πότε δεν βάφουμε τα μαλλιά μας

Αποφεύγουμε να βάφουμε τα μαλλιά μας όταν έχουμε:

  1. Ανοιχτές πληγές ή γδαρσίματα
  2. Έκζεμα, κοκκινίλες, θυλακίτιδα ή εκδορές.
  3. Έντονη πιτυρίδα ή σημαντική κοκκινίλα και φαγούρα.

Η Δρ Τσάι προτείνει να περιμένετε μέχρις ότου αποκατασταθεί η υγεία του τριχωτού της κεφαλής, προκειμένου να βάψετε τα μαλλιά σας. Δήλωσε, επίσης, πως τα άτομα κάτω των 18 ετών, των οποίων τα σώματα ακόμη αναπτύσσονται, θα πρέπει να αποφεύγουν να βάφουν τα μαλλιά τους.

Των Shan Lam και JoJo Novaes

Μετάφραση: Βλαδίμηρος Αλεξάντρωφ

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

 

Κάταγμα ισχίου: Πιο θανατηφόρο από ορισμένα είδη καρκίνου

Στα άτομα άνω των 50, ο κίνδυνος κατάγματος λόγω οστεοπόρωσης αυξάνεται σημαντικά, οδηγώντας σε υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ποσοστά επιβίωσης των ηλικιωμένων ατόμων ύστερα από κάταγμα ισχίου είναι χαμηλότερα και από αυτά του καρκίνου του παχέος εντέρου, της δεύτερης κυριότερης αιτίας θανάτου από καρκίνο στις ΗΠΑ.

Το κάταγμα ισχίου, συχνά αποκαλούμενο και «ο σιωπηρός δολοφόνος των ηλικιωμένων», συμβαίνει όταν το μηριαίο οστό σπάει κοντά στην άρθρωση του ισχίου. Πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Bone and Mineral Research Plus τον Μάιο, ανακάλυψε πως το ποσοστό επιβίωσης των ηλικιωμένων μειώνεται δραστικά ύστερα από κάταγμα, με τα κατάγματα ισχίου να έχουν τη χειρότερη πρόγνωση.

Χαμηλά ποσοστά επιβίωσης μετά από κάταγμα ισχίου

Η μελέτη εξέτασε 98.474 ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω, οι οποίοι υπέστησαν κάταγμα σε διάφορα σημεία, μεταξύ του 2011 και του 2015. Σε αντιστοιχία 1:1 με αυτούς  τους ασθενείς, εξετάστηκαν άτομα που δεν είχαν υποστεί κάταγμα, με βάση το φύλο, την ηλικία, το αν διαμένουν στην πόλη ή την εξοχή και τις όποιες ασθένειες συνδέονται με κίνδυνο κατάγματος. Ύστερα από παρακολούθηση έως και έξι ετών, οι ερευνητές εκτίμησαν το γενικό ποσοστό επιβίωσης των ασθενών με κάταγμα και το συνέκριναν με το σχετικό ποσοστό επιβίωσης των ατόμων χωρίς κάταγμα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτοί που είχαν υποστεί κάταγμα ισχίου είχαν το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης, ακολουθούμενο από αυτούς με κάταγμα σπονδύλου. Το γενικό ποσοστό επιβίωσης ενός έτους για ασθενείς με κάταγμα ισχίου ήταν 67,7% για τους άντρες και 78,5% για τις γυναίκες. Για τους ασθενείς με κάταγμα σπονδύλου, το γενικό ποσοστό επιβίωσης ενός έτους ήταν 75,5% για τους άντρες και 84,9% για τις γυναίκες. Αντιθέτως, το γενικό ποσοστό επιβίωσης ενός έτους για τους συμμετέχοντες χωρίς κάταγμα παρέμεινε πάνω από 90% και για τα δύο φύλα.

Ανάμεσα στους ασθενείς με κάταγμα ισχίου, λιγότερο από το ένα τρίτο (32,3%) των αντρών και λιγότερο από το μισό (44,7%) των γυναικών επιβίωσαν για πάνω από πέντε χρόνια. Για τους ασθενείς με κάταγμα σπονδύλου, το γενικό ποσοστό επιβίωσης πέντε ετών ήταν 37,6% για τους άντρες και 54,1% για τις γυναίκες.

Να σημειωθεί ότι οι ασθενείς ηλικίας 85 ετών και άνω είχαν τη χειρότερη πρόγνωση. Συγκεκριμένα, οι άντρες με κάταγμα ισχίου είχαν το χαμηλότερο γενικό ποσοστό επιβίωσης πέντε ετών, με μόλις 17,9%, ενώ οι άντρες με κάταγμα σπονδύλου είχαν ποσοστό επιβίωσης 19,7%. Οι γυναίκες είχαν ελάχιστα μεγαλύτερο γενικό ποσοστό επιβίωσης πέντε ετών, με 30% για κάταγμα ισχίου και 35,7% για κάταγμα σπονδύλου.

Επιπροσθέτως, η μελέτη βρήκε πως σε σχέση με τα άτομα χωρίς κάταγμα, το γενικό ποσοστό επιβίωσης πέντε ετών ύστερα από κάταγμα ισχίου ήταν το χαμηλότερο, στο 49,9% για τους άντρες και 65% για τις γυναίκες. Για τα κατάγματα σπονδύλου, το γενικό ποσοστό επιβίωσης πέντε ετών ήταν ελαφρώς μεγαλύτερο, στο 53,9% για τους άντρες και 72,7% για τις γυναίκες.

Η μελέτη επίσης έδειξε πως, ενώ το ποσοστό επιβίωσης ύστερα από κάταγμα ήταν γενικά υψηλότερο στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες, οι γυναίκες διατρέχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος και είναι πιο πιθανό να πάθουν μεταγενέστερα κατάγματα. Αυτά τα μεταγενέστερα κατάγματα ευθύνονται για έως και τα δύο τρίτα των συνολικών θανάτων των γυναικών με κάταγμα.

Ο Ζακ Μπράουν, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Λαβάλ στον Καναδά, είπε σε δήλωση Τύπου ότι «τα ποσοστά επιβίωσης μειώθηκαν δραματικά εντός ενός μηνός ύστερα από οποιοδήποτε είδος κατάγματος, με το ποσοστό επιβίωσης πέντε ετών να είναι ίδιο ή χειρότερο από αυτό κάποιων κοινών καρκίνων».

Στη μελέτη, οι ερευνητές σημείωσαν ότι, στις περιοχές όπου διέμεναν οι συμμετέχοντες, το γενικό ποσοστό επιβίωσης πέντε ετών για τους ασθενείς με καρκίνο που διεγνώσθησαν μεταξύ του 2012 και του 2016 ήταν 94% για τους άντρες με καρκίνο του προστάτη και 89% για γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

Όσον αφορά τα πιο συνηθισμένα είδη καρκίνου στις ΗΠΑ, το γενικό ποσοστό επιβίωσης πέντε ετών για το μελάνωμα (καρκίνο του δέρματος) είναι περίπου στο 94%, ενώ το γενικό ποσοστό επιβίωσης πέντε ετών για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του δεύτερου κυριότερου καρκίνου που ευθύνεται για τους θανάτους στις ΗΠΑ, είναι γύρω στο 65%.

Συγκριτικά, το γενικό ποσοστό επιβίωσης πέντε ετών για κάταγμα ισχίου σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω είναι χαμηλότερο από αυτό των καρκίνων που προαναφέρθηκαν.

Παράγοντες που συμβάλουν σε χαμηλά ποσοστά επιβίωσης σε ασθενείς με κάταγμα

Η έρευνα αποκάλυψε ότι, το έτος πριν το κάταγμά τους, το 32% με 45% των γυναικών ασθενών και το 7% με 14% των αντρών ασθενών είχαν λάβει θεραπεία για οστεοπόρωση, με υψηλότερα ποσοστά θεραπείας για αυτούς με κάταγμα σπονδύλου. Επιπλέον, οι ασθενείς με κάταγμα σπονδύλου ήταν πιο πιθανό να έχουν ιστορικό θεραπείας με οπιοειδή, τα οποία συνταγογραφούνται για τον πόνο που σχετίζεται με την οστεοπόρωση, σε σχέση με αυτούς που είχαν κάταγμα σε άλλα σημεία.

Εκτός από παλαιότερη θεραπεία για την οστεοπόρωση, οι ερευνητές μίλησαν επίσης και για άλλους λόγους που ευθύνονται για τα χαμηλά ποσοστά επιβίωσης των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω. Για παράδειγμα, τα μεταγενέστερα κατάγματα είναι ένας από τους πιθανούς βραχυπρόθεσμους παράγοντες για το μειωμένο ποσοστό επιβίωσης ενός έτους, καθώς το αρχικό κάταγμα αυξάνει τον κίνδυνο περαιτέρω καταγμάτων. Περιεγχειρητικές επιπλοκές σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση επίσης φαίνεται να αυξάνουν την θνησιμότητα τους πρώτους μήνες έπειτα από κάταγμα. Επιπλέον, η συνολική αδυναμία των ηλικιωμένων συνδέεται με μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας – αυτή η αδυναμία είναι πιθανό να αυξηθεί ύστερα από ένα κάταγμα, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη εστίασε σε προγνώσεις για τους ασθενείς με κάταγμα και στις αντίστοιχες επεμβάσεις για τη βελτίωση του αποτελέσματος, αυξάνοντας έτσι τα ποσοστά επιβίωσης στους ηλικιωμένους με κάταγμα. Ο Δρ Μπράουν τόνισε σε δήλωση Τύπου πως «αυτές οι παρατηρήσεις υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για αλλαγή της στάσης μας προς αυτούς τους ασθενείς και για παροχή δευτερεύουσας προληπτικής παρέμβασης πριν το εξιτήριο από το νοσοκομείο, όπως συνιστάται από την Αμερικανική Εταιρεία Έρευνας Οστών και Μετάλλων (American Society for Bone and Mineral Research)».

Αυξημένα ποσοστά κατάγματος ισχίου ανάλογα με την ηλικία

Σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine, τα κατάγματα ισχίου είναι συνηθισμένα στις ΗΠΑ, με 350.000 αναφερόμενες περιπτώσεις ετησίως.

Σε πιο νεαρά άτομα, τα κατάγματα ισχίου συνήθως προκαλούνται από σοβαρό τραυματισμό, όπως ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Καθώς το άτομο μεγαλώνει, τα οστά του γίνονται πιο εύθραυστα. Μετά την ηλικία των 50 ετών, η περίπτωση κατάγματος ισχίου διπλασιάζεται κάθε δέκα χρόνια. Επομένως, τα περισσότερα κατάγματα ισχίου συμβαίνουν σε αυτούς πάνω από 60 ετών, με την πτώση να είναι η πιο συνηθισμένη αιτία μεταξύ των ηλικιωμένων.

Πέντε προληπτικά βήματα για την μείωση του κινδύνου κατάγματος ισχίου

Το κάταγμα ισχίου στους ηλικιωμένους μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές, αυξάνοντας την πιθανότητα θανάτου και κάνοντας την ανάρρωση πιο δύσκολη, έχοντας προκαλέσει πιθανώς απώλεια της ανεξαρτησίας, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και κατάθλιψη.

Η Δρ Ντέμπορα Σέλμεϊερ, διευθύνουσα ιατρός στο Κέντρο Μεταβολισμού Οστών Johns Hopkins (Johns Hopkins Metabolic Bone Center), δήλωσε στην επίσημη ιστοσελίδα του Κέντρου ότι «οι πιο ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές κατά τη διάρκεια ή μετά την εγχείρηση για την αντιμετώπιση ενός κατάγματος ισχίου, όπως θρόμβους στο αίμα, μόλυνση και καρδιακή αρρυθμία». Έδωσε έμφαση στη σημασία λήψης όλων των πιθανών μέτρων πρόληψης ενός κατάγματος, και δη του κατάγματος του ισχίου. Τα παρακάτω βήματα αποτελούν σημαντικούς τρόπους μείωσης της πιθανότητας κατάγματος ισχίου:

  1. Ελέγξτε την οστική μάζα και διατηρείστε την δύναμη των οστών: Συνιστάται σε όλες τις γυναίκες 65 ετών και άνω, όπως επίσης και στις νεαρές γυναίκες με υψηλό κίνδυνο κατάγματος, να υποβληθούν σε μέτρηση οστικής μάζας. Η Δρ Σέλμεϊερ σημείωσε πως ο έλεγχος για οστεοπόρωση επιτρέπει στον ιατρό σας να αναπτύξει ένα σχέδιο αντιμετώπισης για να διατηρήσει τα οστά σας δυνατά και να αποτρέψει τα κατάγματα. Οι άντρες ηλικίας άνω των 70 ετών ή αυτοί που χρησιμοποιούν κορτικοστεροειδή φάρμακα, όπως πρεδνιζόνη, για εκτεταμένη χρονική περίοδο, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάσχουν από λέπτυνση των οστών και θα πρέπει να μιλήσουν με τον ιατρό τους σχετικά με τον έλεγχο οστεοπόρωσης.
  2. Διατηρήστε τους μυς σας δυνατούς: Οι ασκήσεις που χτίζουν τη δύναμη, την αντοχή και την ισορροπία των μυών συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου των καταγμάτων που προκαλούνται από το γλίστρημα, το παραπάτημα ή την πτώση. Μια μελέτη βρήκε πως η συχνή άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πτώσης στους ηλικιωμένους κατά 14,3%.
  3. Εξασφαλίστε επαρκή διατροφή για την υγεία των οστών: Οι γυναίκες κάτω των 50 ετών και οι άντρες κάτω των 70 ετών θα πρέπει να στοχεύουν στα 1.000 mg ασβεστίου ημερησίως, ενώ οι γυναίκες άνω των 50 ετών και οι άντρες άνω των 70 ετών θα πρέπει να στοχεύουν στα 1.200 mg ημερησίως. Η Δρ Σέλμεϊερ υπέδειξε πως η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Συνιστάται η λήψη 600 IU βιταμίνης D ημερησίως πριν την ηλικία των 70 ετών και 800 IU ημερησίως μετά την ηλικία των 70 ετών. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα κατάγματος. Επιπροσθέτως, είναι σημαντική η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε κάλιο, όπως οι μπανάνες και το σπανάκι. Προηγούμενη μελέτη της Δρος Σέλμεϊερ και των συνεργατών της βρήκε ότι το κάλιο έχει θετική επίδραση στον μεταβολισμό του ασβεστίου. Οι πρωτεΐνες επίσης βοηθούν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και υποστηρίζεουν την ανάπτυξη των οστών.
  4. Ελέγξτε τα φάρμακα και την όρασή σας: Αν έχετε ζαλάδες, ίλιγγο, αδυναμία ή απώλεια ισορροπίας ενώ περπατάτε, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για να αναθεωρήσει τα φάρμακά σας, καθώς κάποια από αυτά μπορεί να έχουν παρενέργειες που αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσης. Επιπλέον, σιγουρευτείτε πως ελέγχετε τακτικά τα μάτια σας και αναβαθμίστε τη συνταγή των γυαλιών σας εάν κριθεί απαραίτητο, καθώς η καθαρή όραση μπορεί να αποτρέψει τις πτώσεις.
  5. Βελτιώστε την ασφάλεια του σπιτιού: Καθώς οι περισσότερες πτώσεις συμβαίνουν στο σπίτι, κάποιες απλές αλλαγές μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο. Για παράδειγμα, διατηρείτε το πάτωμα και τα σκαλιά τακτικά και σκεφτείτε μήπως τοποθετήσετε κιγκλιδώματα στις σκάλες. Χρησιμοποιείτε αντιολισθητικά πατάκια στην μπανιέρα και το δάπεδο του μπάνιου, και τοποθετήστε μπάρες στο μπάνιο και το ντους. Αφαιρέστε τα χαλιά και βελτιώστε τον φωτισμό. Επιπλέον, το να περπατάτε ξυπόλυτοι ή με κάλτσες αυξάνει τον κίνδυνο πτώσης, οπότε και για το σπίτι συνιστάται η χρήση παπουτσιών που εφαρμόζουν καλά.

Της Ellen Wan

Μετάφραση: Βλαδίμηρος Αλεξάντρωφ

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Ακύρωση ή καθυστέρηση πτήσεων στη Βηρυτό υπό τον φόβο ισραηλινής επίθεσης

Οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Βηρυτού ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν τη Δευτέρα, καθώς κλιμακώθηκε η ένταση μεταξύ του Ισραήλ και της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ μετά την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν, από την οποία σκοτώθηκαν 12 παιδιά και έφηβοι.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε απάντηση από το Ισραήλ στην επίθεση με ρουκέτες. Το γραφείο του κ. Νετανιάχου στις 27 Ιουλίου ανέφερε ότι «το Ισραήλ δεν θα παραβλέψει αυτή τη δολοφονική επίθεση» και ότι «η Χεζμπολάχ θα πληρώσει βαρύ τίμημα».

Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες, η οποία σημειώθηκε στην πόλη Ματζτάλ Σαμς των Δρούζων, περίπου επτά μίλια από τα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

Η Air France δήλωσε ότι λόγω της κατάστασης ασφαλείας στον προορισμό, θα αναστείλει τις πτήσεις μεταξύ Παρισιού-Σαρλ ντε Γκολ και Βηρυτού στις 29 και 30 Ιουλίου 2024.

«Η Air France παρακολουθεί την κατάσταση στο Λίβανο από κοντά», ανέφερε η αεροπορική εταιρεία.

Η Lufthansa, η Swiss και η Eurowings του ομίλου Lufthansa αποφάσισαν να αναστείλουν τις πτήσεις τους από και προς τη Βηρυτό έως και τις 5 Αυγούστου, λόγω των σημερινών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, δήλωσε εκπρόσωπος του ομίλου.

Η αεροπορική εταιρεία Middle East Airlines (MEA) του Λιβάνου δήλωσε ότι οι διαταραχές στο πρόγραμμά της σχετίζονται με ασφαλιστικούς κινδύνους.

Η επίθεση με πυραύλους στα υψίπεδα του Γκολάν το Σάββατο ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι το Ισραήλ και η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα θα μπορούσαν να εμπλακούν σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας.

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ στις 28 Ιουλίου εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να απαντήσει στο χτύπημα.

Ο πίνακας πληροφοριών πτήσεων του αεροδρομίου της Βηρυτού και ο ιστότοπος παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24 δείχνουν ότι η Turkish Airlines ακύρωσε επίσης δύο πτήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής.

Ο τουρκικός οικονομικός αερομεταφορέας SunExpress, η θυγατρική της Turkish Airlines AJet, ο ελληνικός αερομεταφορέας Aegean Airlines, η Ethiopian Air και η MEA ακύρωσαν επίσης πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες να προσγειωθούν στη Βηρυτό τη Δευτέρα, δείχνει το Flightradar24.

Οι αεροπορικές εταιρείες δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.

Το διεθνές αεροδρόμιο Βηρυτού-Ραφίκ Χαρίρι είναι το μοναδικό αεροδρόμιο του Λιβάνου. Έχει γίνει στόχος στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας και σε προηγούμενες μάχες με το Ισραήλ, μεταξύ άλλων στον τελευταίο πόλεμο μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ το 2006.

Την Κυριακή, η MEA δήλωσε ότι καθυστέρησε την αναχώρηση ορισμένων πτήσεων που επρόκειτο να προσγειωθούν στη Βηρυτό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στη συνέχεια ανακοινώθηκαν πρόσθετες καθυστερήσεις σε πτήσεις που προσγειώθηκαν τη Δευτέρα λόγω «τεχνικών λόγων που σχετίζονται με την κατανομή των ασφαλιστικών κινδύνων για τα αεροσκάφη μεταξύ του Λιβάνου και άλλων προορισμών», ανέφερε το MEA.

Η Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός έχουν αυξήσει τις διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Η σύγκρουση έχει διαταράξει τις πτήσεις και τη ναυσιπλοΐα σε ολόκληρη την περιοχή, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια αμοιβαίων επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν τον Απρίλιο.

Η Lufthansa έχει ήδη αναστείλει τις νυχτερινές πτήσεις του Ιουλίου από και προς τη Βηρυτό λόγω των «τρεχουσών εξελίξεων» στη Μέση Ανατολή.

 

Ο Jack Phillips συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.