Σάββατο, 21 Δεκ, 2024

Ο ρόλος και η λειτουργία της οδύνης στη ζωή του ανθρώπου

Ο Τζον και η Κλώντια Κλάξτον ήταν ένα νεαρό ζευγάρι, γύρω στα 20. Ο Τζον ερωτεύτηκε την Κλώντια και μετά από δύο χρόνια γνωριμίας, της ζήτησε να παντρευτούν.

Ο γάμος τού άλλαξε εντελώς τη ζωή – τον έκανε αισιόδοξο, λιγότερο κυνικό και πολύ πιο ευτυχισμένο. Ένιωθε ότι όλος ο κόσμος ήταν δικός του.

Όμως, αυτός ο κόσμος κατέρρευσε όταν η Κλώντια διαγνώστηκε με λέμφωμα Hodgkin και της δόθηκαν μόνο 50% πιθανότητες επιβίωσης. Μέσα σε μια εβδομάδα, οι χειρουργοί αποφάσισαν να ανοίξουν το σώμα της από τη μασχάλη μέχρι την κοιλιά, προκειμένου να αφαιρέσουν τυχόν ορατά ίχνη της νόσου. Σοκαρισμένη και αβοήθητη, μπήκε στο νοσοκομείο.

Εκείνη την εποχή, ο Τζον εργαζόταν ως ιερέας σε ένα τοπικό νοσοκομείο. Επισκεπτόταν τους αρρώστους, άκουγε τις ιστορίες τους, προσευχόταν για αυτούς και έδειχνε συμπόνια. Ωστόσο, όταν η Κλώντια εισήχθη στο νοσοκομείο, η συμπόνια του Τζον εξαφανίστηκε.

«Μπορούσα να καταλάβω τι περνούσαν οι άλλοι άνθρωποι, αλλά δεν με ένοιαζε πια», είπε. «Με ένοιαζε μόνο η Κλώντια. Ήθελα να φωνάξω στους άλλους ασθενείς: Σταματήστε να γκρινιάζετε! Πιστεύετε ότι έχετε προβλήματα; Η γυναίκα μου μπορεί να πεθάνει ανά πάσα στιγμή!»

Ο Τζον όχι μόνο έπαψε να αισθάνεται συμπόνια του για τους συνανθρώπους του, αλλά θύμωσε και με τον Θεό. Ένιωσε προδομένος.

«Θεέ μου, γιατί εμάς;», σκεπτόταν. «Γιατί μας έδωσες μόνο έναν χρόνο ευτυχίας, σε αντάλλαγμα για τα τωρινά δεινά;»

Почему мы страдаем, и зачем это нужно?
Ο δημοσιογράφος Philip Yancey. (φωτ. Dean Ayres)

 

Η θεραπεία που ακολουθούσε η Κλώντια εξαφάνισε την ομορφιά της και την εξάντλησε. Το δέρμα της σκοτείνιασε, τα μαλλιά της έπεσαν και έκανε έμετο όλη την ώρα. Κατά τη διάρκεια των θεραπευτικών διαδικασιών, δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο από το να παραμένει ξαπλωμένη, ακούγοντας τα κλικ της μηχανής που βομβάρδιζε το σώμα της με δόσεις αόρατων σωματιδίων. Κάθε δόση γερνούσε το σώμα της κατά ένα μήνα.

Οι φίλοι και η οικογένειά της προσπαάθησαν να τη βοηθήσουν με διάφορους τρόπους. Ένας φίλος της έφερε λουλούδια και προσπάθησε να την πείσει να αγνοήσει τον πόνο της και να σκεφτεί θετικά. Όταν όμως έφυγε, η Κλώντια έμεινε μόνη, αντιμέτωπη με τους έντονους πόνους. Ένας άλλος της είπε, με την ιδιότητα του θρησκευτικού θεραπευτή, ότι «η ασθένεια δεν είναι ποτέ το θέλημα του Θεού», αλλά έργο του Σατανά. Μια άλλη γυναίκα την ενθάρρυνε να ευχαριστήσει τον Θεό για όσα βάσανα περνούσε: «Μπορείς να πεις: Θεέ μου, σε αγαπώ, ειδικά στα βάσανα. Αυτό είναι το θέλημά Σου και εσύ ξέρεις τι είναι καλό για μένα.»

Αλλά η Κλώντια δεν μπορούσε να δεχτεί μια τέτοια ιδέα.

Υπήρξε και η πρόταση να δει την ασθένειά της ως μία σημαντική αποστολή: «Κλώντια, έχεις επιλεγεί να υποφέρεις για τον Θεό και Αυτός θα σε ανταμείψει… Ο Θεός σε διάλεξε, όπως διάλεξε τον Ιώβ και σε χρησιμοποιεί ως παράδειγμα για τους άλλους.»

Όμως ο δημοσιογράφος Φίλιπ Γιάνσεϋ [Philip Yancey, γεν. 1949], που την επισκέφθηκε για να καταγράψει την εμπειρία της, μαζί με άλλες μαρτυρίες ανθρώπων που πάσχουν από ανίατες ασθένειες, την άκουσε χωρίς να δώσει συμβουλές. Στο βιβλίο του «Πού βρίσκεται ο Θεός όταν πονάμε;» (Where Is God When It Hurts, 1977), ο δημοσιογράφος εξετάζει το ερώτημα πώς υποφέρουμε, γιατί συμβαίνει αυτό και πώς πρέπει να προσεγγίσουμε αυτή την κατάσταση.

Φυσικά δεν είναι ο μόνος. Το θέμα της ταλαιπωρίας και της αποφυγής του πόνου όχι μόνο απασχολεί όλους τους ανθρώπους, όπου κι αν βρίσκονται, αλλά βρίσκεται και στο επίκεντρο της κοινωνίας μας σήμερα.

Ανατομία του πόνου

Όταν ως δημοσιογράφος ο Γιάνσεϋ πήρε συνέντευξη από ένα νεαρό ζευγάρι που τραυματίστηκε σοβαρά σε μια συνάντηση με μια αρκούδα γκρίζλι, καθώς και  από έναν μαθητή του οποίου η μικρότερη αδερφή πέθανε από καρκίνο σε νεαρή ηλικία, παρά τη θεραπεία και τις προσευχές, άρχισε να αναρωτιέται γιατί οι άνθρωποι έπρεπε να υποφέρουν τόσο πολύ. Σε τι χρησιμεύει αυτό;

Αφετηρία του στη μελέτη του πόνου ήταν ο φυσικός πόνος. Γνώρισε έναν από τους πρωτοπόρους της έρευνας για τον πόνο, τον Δρα Πολ Μπραντ, με αναγνωρισμένο και πολλάκις βραβευμένο ιατρικό έργο. Ο Δρ Μπραντ είχε προσπαθήσει να αναπτύξει ένα τεχνητό σύστημα αίσθησης του πόνου για λεπρούς που είχαν χάσει την αίσθηση του πόνου στα χέρια ή τα πόδια τους. Σε αντίθεση με όλους τους άλλους, οι ασθενείς του Δρος Μπραντ δεν υπέφεραν από τον πόνο, αλλά από την απουσία του – δεν ένιωθαν πόνο. Όταν τραυματίζονταν, αιμορραγούσαν, αλλά δεν το αισθάνονταν. Και όταν έτρεχαν σε βραχώδες έδαφος και χτυπούσαν πέφτοντας, ούτε τότε ένιωθαν τίποτα.

Ο σχεδιασμός ενός συστήματος αίσθησης του πόνου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για να σχεδιάσει κανείς ένα σύστημα που σχετίζεται με τα όργανα του σώματος, πρέπει να προβλέπει τις ανάγκες του σώματος και να τις γνωρίζει καλά. Ο γιατρός έπρεπε να σκεφτεί σαν Δημιουργός, κατασκευάζοντας έναν Άνθρωπο με ένα περίπλοκο και ευφυές σύστημα. Με τη βοήθεια μηχανικών και βιοχημικών, ο Δρ Μπραντ ανέπτυξε έναν τύπο τεχνητού νεύρου που προσκολλήθηκε σε ένα δάχτυλο σαν γάντι και μετέφερε την αίσθηση του πόνου όταν ασκούνταν πίεση σε αυτό. Όμως, οι επανειλημμένες απόπειρες να προσαρμόσει το τεχνητό νεύρο στους ασθενείς του αποδείχθηκαν άκαρπες και τελικά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το έργο του.

Ο Δρ Μπραντ κατάλαβε πόσο περίπλοκο είναι το σύστημα αίσθησης του πόνου στο σώμα μας και πόσο δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να το μιμηθείς. Η ιατρική βιβλιογραφία περιέχει πληθώρα πληροφοριών για τα «δίκτυα πόνου» στο σώμα. Αν κοιτάξετε μέσα από ένα μικροσκόπιο, μπορείτε να δείτε ότι υπάρχουν εκατομμύρια «υποδοχείς πόνου» που βρίσκονται ακριβώς στην επιφάνεια του δέρματος. Έχουν σχεδιαστεί όχι μόνο για να αισθάνονται και να μεταδίδουν τον πόνο στον εγκέφαλο, αλλά και άλλες αισθήσεις: άγχος, άγγιγμα, ζέστη και κρύο. Μέσα στο σώμα, τα δίκτυα πόνου είναι δομημένα με εξίσου περίπλοκο τρόπο.

Στο βιβλίο «Το δώρο του πόνου» (The Gift of Pain, 1997), που συνυπογράφει με τον Γιάνσεϋ, ο Δρ Μπραντ αποκαλεί το σύστημα πόνου «θεϊκή δημιουργία», σχολιάζοντας:

«Δόξα τω Θεώ που επινόησε τον πόνο! Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να κάνει καλύτερη δουλειά.»

Όσο περισσότερο παρατηρούσε ο Δρ Μπραντ τους ασθενείς του, τόσο πιο ξεκάθαρα κατέληγε στο συμπέρασμα: ο πόνος είναι απαραίτητος για το σώμα μας. Χωρίς αυτόν, είναι αδύνατο να ζήσουμε πολύ σε αυτόν τον κόσμο. Είτε καταλαβαίνουμε πώς λειτουργούν τα συστήματα είτε όχι, πιθανώς υπάρχουν για κάποιο λόγο. Βρίσκονται στο σώμα μας για κάποιο λόγο και είναι σχεδιασμένα με σχολαστικό και περίπλοκο τρόπο.

Όμως, ο Γιάνσεϋ δεν σταμάτησε εκεί. Κατάλαβε ότι ο σωματικός πόνος δεν είναι η μόνη πηγή οδύνης. Κάποιοι μάλιστα θα μπορούσαν να πουν ότι δεν είναι καν τόσο ισχυρή όσο η ψυχική αγωνία που βιώνουμε καθημερινά όταν αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της ζωής. Είτε πρόκειται για προβλήματα σχέσεων, συγκρούσεις με συναδέλφους ή για μια ανίατη παιδική μνήμη, τα συναισθήματα που τα συνοδεύουν είναι βαριά και προκαλούν μεγάλο ψυχικό άλγος. Αυτό το άλγος διαπερνά την ψυχή και προκαλεί ένα αίσθημα ανικανότητας και απελπισίας. Τι νόημα έχει ο πόνος που βιώνουμε όταν γεννάμε ένα παιδί με ελάττωμα; Ή όταν χάνουμε ένα αγαπημένο πρόσωπο; Και γιατί συμβαίνει αυτό;

Η θεωρία της ανταπόδοσης

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που στις δυσκολίες αναρωτιούνται: «Γιατί εμένα;»

Ο Γιάνσεϋ άρχισε να αναζητά απαντήσεις στις αρχαίες παραδόσεις. Στην Παλαιά Διαθήκη, διάβασε ότι ο Θεός δημιούργησε τους ανθρώπους και την κοινωνία για να ενεργούν σύμφωνα με ορισμένες αρχές. Η εντιμότητα, η ειλικρίνεια και η συμπόνια οδηγούν σε καλά αποτελέσματα. Η εξαπάτηση, το ψέμα και η απληστία οδηγούν στα αντίθετα αποτελέσματα.

Στον Βουδισμό, αυτό ονομάζεται κάρμα – η ουσία που συσσωρεύεται στο σώμα μας λόγω κακών πράξεων που έχουμε κάνει στο παρελθόν, σε αυτή τη ζωή ή σε μια προηγούμενη. Για να απαλλαγούμε από το κάρμα, πρέπει να υποφέρουμε. Η γέννηση είναι οδύνη, η λύπη είναι οδύνη, η απώλεια και ο θάνατος είναι οδύνη.

Почему мы страдаем, и зачем это нужно?
Ο καθηγητής Ιστορίας Darrin McMahon. (epoch.org.il)

 

Οι άνθρωποι που πηγαίνουν σε μοναστήρια στην Ινδία και την Κίνα καλούνται να διαλογιστούν μπαίνοντας σε βαθιά συγκέντρωση και να παραμείνουν ακίνητοι για πολλή ώρα υπομένοντας τον πόνο, κάτι που επιτρέπει στο κάρμα να εκδιωχθεί από το σώμα. Παροτρύνονται επίσης να εγκαταλείψουν τις «προσκολλήσεις» τους — επιθυμίες, φιλοδοξίες, πάθη και προσωπικό όφελος. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να φτάσουν σε μια ανώτερη κατάσταση συνείδησης, να απελευθερωθούν από τα βάσανα και να επιτύχουν τη νιρβάνα. Σύμφωνα με τον Βουδισμό, όσοι δεν θέλουν να εξαλείψουν το κάρμα με αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει και πάλι να υποφέρουν, αλλά με διαφορετικούς τρόπους. Παραδείγματος χάριν, ίσως προσβληθούν από αρρώστιες ή ίσως ζήσουν μια κουραστική και επίπονη ζωή.

Ποιος ελέγχει τους νόμους του πόνου και του κάρμα; Όταν ο Γιάνσεϋ σκέφτηκε τη Βίβλο, ανακάλυψε πολλές πιθανές απαντήσεις: Το Βιβλίο της Γένεσης λέει ότι ο Θεός ήταν η άμεση πηγή ταλαιπωρίας για τον Ερ (τον γιο του Ιούδα). Ο Θεός τον σκότωσε αφού αμάρτησε (σύμφωνα με τα σχόλια των σοφών). Το Βιβλίο του Ιώβ υποδεικνύει ότι ο Σατανάς προκαλεί συνεχώς δεινά στον Ιώβ, αφότου έχει λάβει τη συγκατάθεση του Θεού. Και το βιβλίο των Παροιμιών περιγράφει τις φυσικές συνέπειες που θα υποστεί ένας άνθρωπος εξαιτίας της συμπεριφοράς του: αν συμπεριφέρεται άσχημα, μια μέρα θα πρέπει να υποφέρει εξαιτίας αυτού.

Στην εποχή μας, με την επικράτηση των υλιστικών και αθεϊστικών ιδεών, οι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την άποψη ότι ένας άνθρωπος έχει ψυχή και ότι υπάρχει κάποιο ανώτερο Ον υπεύθυνο για τις ανθρώπινες υποθέσεις. Όταν η ψυχή φεύγει, το σώμα μένει και μαζί του το ερώτημα: «Γιατί πρέπει να υποφέρουμε αν πραγματικά δεν χρειάζεται;»

Ο Διαφωτισμός, τον 18ο αιώνα, ήθελε να βελτιώσει τον κόσμο, τη ζωή και τη δυνατότητα του ανθρώπου να απολαμβάνει. Ο Άγγλος φιλόσοφος Τζον Λοκ, ένας από τους ιδρυτές του κινήματος, είπε ότι «η δουλειά του ανθρώπου είναι να είναι ευτυχισμένος», δηλαδή δεν πρέπει να δεχόμαστε ότι ο πόνος είναι φυσικό μέρος της ζωής. Παράλληλα, άρχισαν να κυκλοφορούν βιβλία που τόνιζαν ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να υποφέρει από τη γέννηση μέχρι το θάνατο, αλλά να είναι ευτυχισμένος.

Κατά τη διάρκεια εκείνου του αιώνα, οι συχνότητα εμφάνισης των λιμών και των επιδημιών μειώθηκε . Οι άνθρωποι νοιάζονταν λιγότερο για την επιβίωσή τους και περισσότερο για την καλή ζωή και άρχισαν να φαντάζονται τι θα συνέβαινε αν συνέχιζαν την προσπάθεια να ελέγξουν τις περιστάσεις, τον κόσμο και την αβεβαιότητά του.

Ο καθηγητής Ιστορίας Ντάρριν ΜακΜάχον [Darrin McMahon, γεν. 1963], του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, ένας από τους κορυφαίους ερευνητές στον κόσμο για την «ευτυχία», παραχώρησε μία συνέντευξη στους Epoch Times, στην οποία προειδοποιεί για αυτήν τη νέα πραγματικότητα της οποίας η αναζήτηση της ευτυχίας και η αποφυγή του πόνου αποτελούν βασικούς στόχους.

«Ανεξάρτητα από το πόσο έχουμε προοδεύσει, τα βάσανα δεν έχουν εξαλειφθεί», επισημαίνει ο καθηγητής. «Σύμφωνα με την ιστορία των αρχαίων πολιτισμών, είναι αναπόφευκτα. Όλοι βιώνουμε τραγωδίες στη ζωή μας. Άρα το να προσποιούμαστε ότι δεν θα υποφέρουμε δεν είναι λύση. Το να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τα βάσανα είναι.»

Η δύναμη της ελπίδας

Σε πείραμα που διεξήχθη το 1967, τρεις γιατροί κάλεσαν 50 άτομα στο εργαστήριό τους και άναψαν μια θερμάστρα, αυξάνοντας σταδιακά τη θερμοκρασία. Στόχος τους ήταν να δουν πότε τα υποκείμενα θα ένιωθαν δυσφορία και πόνο.

Αλλά τα υποκείμενα δεν γνώριζαν ότι οι γιατροί είχαν και άλλον ένα στόχο. Ήθελαν να δουν αν η απόσπαση της προσοχή των υποκειμένων από τη θερμάστρα θα επηρέαζε την αίσθησή τους του πόνου.

Όταν οι ερευνητές χτυπούσαν ένα κουδούνι, άγγιζαν το χέρι των υποκειμένων ή διάβαζαν μια ιστορία δυνατά, παρατήρησαν ότι μερικές φορές έπρεπε να ανεβάσουν τη θερμοκρασία κατά 45%  για να παρατηρήσουν τα υποκείμενα τον πόνο. Μερικά άτομα έβγαλαν ακόμη και φουσκάλες στα χέρια τους χωρίς να τις παρατηρήσουν. Από την άλλη πλευρά, όταν η προσοχή των υποκειμένων δεν αποσπώνταν και στρεφόταν στον πόνο (όπως συμβαίνει με πολλούς ασθενείς που βρίσκονται στο νοσοκομείο), τότε έδειχναν πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία στη θερμοκρασία (Hardy, Wolff, Goodell, 1967).

Η εμπειρία του Γιάνσεϋ με την Κλώντια και άλλους ασθενείς σε τελικό στάδιο τον βοήθησε να συνειδητοποιήσει ότι όλες οι εξηγήσεις και οι συμβουλές που περιστρέφονταν γύρω από τα δεινά τους δεν τους βοηθούσαν – το αντίθετο. Συνειδητοποίησε ότι το πιο χρήσιμο πράγμα που μπορείς να κάνεις για αυτούς τους ανθρώπους είναι να τους ξυπνήσεις την αίσθηση της ελπίδας και να τους πείσεις ότι τους περιμένει ένα λαμπρό μέλλον – ακριβώς το αντίθετο από αυτό που βιώνουν στο νοσοκομείο.

Πειράματα σε ζώα και ανθρώπους έχουν επεξηγήσει αυτή την αρχή. Ο Δρ Κουρτ Ρίχτερ, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, πραγματοποίησε ένα συγκλονιστικό πείραμα, στο οποίο τοποθέτησε δύο αρουραίους σε μια μεγάλη δεξαμενή με νερό. Πέταξε τον πρώτο αρουραίο στη δεξαμενή και τον παρακολούθησε. Καθώς οι αρουραίοι είναι καλοί κολυμβητές, το ζώο παρέμεινε στην επιφάνεια του νερού για περίπου 60 ώρες, μέχρι ότου εξαντλήθηκε και πνίγηκε.

Με τον άλλο αρουραίο, ακολούθησε διαφορετική διαδικασία: άρχισε κρατώντας τον στην αγκαλιά του για αρκετά λεπτά, μέχρι που ο αρουραίος σταμάτησε να αντιστέκεται. Τότε, τον τοποθέτησε στο νερό. Αφού κολύμπησε λίγα λεπτά, βυθίστηκε απότομα και πνίγηκε. Ο Δρ Ρίχτερ πρότεινε ότι ο αυτός ο αρουραίος απλώς «παραιτήθηκε». Αφότου αγωνίστηκε στην αγκαλιά του μάταια, πείστηκε για την αδυναμία του να τα καταφέρει, αντίληψη που λειτούργησε όταν ύστερα τοποθετήθηκε στο νερό. Σύμφωνα με τη θεωρία του γιατρού, ο αρουραίος πέθανε από επίκτητη αδυναμία.

Άλλα πειράματα έχουν δείξει ότι το αίσθημα ανικανότητας μπορεί να αλλάξουν τη φυσιολογία.

Σε ένα από αυτά, δύο ομάδες αρουραίων δέχθηκαν ηλεκτροσόκ. Στα ζώα της πρώτης ομάδας δόθηκε η ευκαιρία να κλείσουν το ρεύμα χρησιμοποιώντας ένα πεντάλ, ενώ σε εκείνα της δεύτερης ομάδας όχι. Αρκετό καιρό μετά το ηλεκτροσόκ, φάνηκε μεν ότι το ρεύμα δεν ενοχλούσε πλέον τους αρουραίους και των δύο ομάδων, ωστόσο οι αρουραίοι της δεύτερης ομάδας, στους οποίους δεν δόθηκε η δυνατότητα να κλείσουν το ρεύμα, έγιναν πολύ πιο ευάλωτοι στις ασθένειες.

Το αντίθετο της ανικανότητας – η θεραπευτική δύναμη της ελπίδας – έχει αποδειχθεί και σε πειράματα με ανθρώπους. Το καλοκαίρι του 1996, ο Δρ Μπρους Μόσλεϋ [Bruce Moseley] οργάνωσε, στο Ιατρικό Κέντρο του Χιούστον, ένα πείραμα με δέκα ασθενείς που έπασχαν από οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. Και οι δέκα προγραμματίστηκε να κάνουν χειρουργική επέμβαση για την ανακούφιση του πόνου τους, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, δέχτηκαν αγωγή για ανακούφιση του πόνου και μεταφέρθηκαν στο χειρουργείο.

Όλοι επέστρεψαν σπίτι από το χειρουργείο με πατερίτσες και παυσίπονα. Ωστόσο, στο χειρουργείο, αν και έκαναν τομές στην περιοχή του γόνατος σε όλους, μόνο σε πέντε έγινε πραγματικά η διορθωτική χειρουργική επέμβαση. Οι υπόλοιποι υποβλήθηκαν απλά σε μια προσομοιωμένη, «δήθεν» επέμβαση που ονομάζεται «placebo». Οι ουλές στα γόνατα από τα ράμματα στις τομές δεν φανέρωναν τι είχε συμβεί στην πραγματικότητα.

Τα αποτελέσματα εξέπληξαν τους πάντες: Η εικονική επέμβαση λειτούργησε! Έξι μήνες μετά την επέμβαση, οι ασθενείς δεν γνώριζαν ακόμα ποιοι συγκεκριμένα είχαν υποβληθεί σε πραγματική χειρουργική επέμβαση και ποιοι σε ψευδή, αλλά όλοι ανέφεραν σημαντική ανακούφιση από τον πόνο και αξιοσημείωτες βελτιώσεις στην κινητικότητα. Όσοι έκαναν την πραγματική χειρουργική επέμβαση δεν πήγαν καλύτερα από εκείνους που έκαναν την εικονική.

Το 2002, ο Δρ Μόσλεϋ επανέλαβε το πείραμα, αυτή τη φορά με 180 ασθενείς. Δύο χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση, όλοι οι ασθενείς ανέφεραν σημαντική ανακούφιση από τον πόνο, και ακόμη και αυτή τη φορά όσοι έκαναν την πραγματική χειρουργική επέμβαση δεν βελτιώθηκαν περισσότερο από εκείνους που έκαναν την εικονική.

«Η ελπίδα επιτρέπει σε ένα άτομο να πιστέψει ότι ακόμα κι αν συμβεί το χειρότερο, μπορεί να σηκωθεί και να προχωρήσει», τονίζει ο Γιάνσεϋ.

Μέσα στην τρύπα του κουνελιού

Υπάρχει και ένα άλλο, βαθύτερο ψυχολογικό επίπεδο. Πριν από περίπου 80 χρόνια, ο Ουκρανός ψυχαναλυτής Έντμουντ Μπέργκλερ [Edmund Bergler, 1899-1962], ο οποίος έγραψε 25 βιβλία ψυχολογίας, παρατήρησε ότι το λειτουργικό σύστημα της ανθρώπινης ψυχολογίας είχε ένα σοβαρό ελάττωμα. Κάτι παρόμοιο με έναν ιό ή ένα σφάλμα στο σύστημα του υπολογιστή.

Ο Μπέργκλερ το ονόμασε «συναισθηματικό μπλοκάρισμα». Όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, αντί να προχωρήσουμε, κολλάμε σε αυτές, σαν να αντλούμε  ευχαρίστηση από αυτές. Αυτή η ιδέα μοιάζει πολύ με την «προσκόλληση» για την οποία μιλά ο Βουδισμός όταν βιώνουμε συναισθήματα όπως η ζήλια, ο θυμός και άλλα πάθη.

Ο Μπέργκλερ συμφώνησε με τους κλασικούς ψυχαναλυτές ότι από την παιδική ηλικία κουβαλάμε στο μυαλό μας συναισθήματα και εμπειρίες στέρησης, απόρριψης, αδυναμίας, κλπ. Επειδή τα αρνητικά συναισθήματα παραμένουν άλυτα, τα βιώνουμε ξανά και ξανά αργότερα στη ζωή, με επώδυνους τρόπους. Σύμφωνα με τον Μπέργκλερ, ως ενήλικες συχνά ερμηνεύουμε τις εμπειρίες μας με βάση τις συσσωρευμένες από τη βρεφική ηλικία αντιλήψεις.

Όταν βιώνουμε ένα αρνητικό συναίσθημα, τείνουμε να κατηγορούμε αυτόματα τους άλλους και πιστεύουμε ότι μας έκαναν να νιώσουμε έτσι ή ότι είναι η πηγή της απογοήτευσης, του θυμού ή της ζήλιας μας. Λίγοι, σύμφωνα με τον Μπέργκλερ, είναι πρόθυμοι να παραδεχτούν ότι η συναισθηματική ταλαιπωρία που βιώνουν προκαλείται από μια υποβόσκουσα επιθυμία τους να την επεξεργαστούν και να την ξεπεράσουν.

Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που ζηλεύει θα πρέπει να προσπαθήσει να καταλάβει γιατί υποφέρει από ζήλια. Μπορεί να έχει μια βαθύτερη «προσκόλληση» στο συναίσθημα της απόρριψης. Σε νεαρή ηλικία βίωσε την απόρριψη με οδυνηρό τρόπο και από τότε επανεμφανίζεται συνεχώς και εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους – μερικές φορές με τη μορφή της ζήλιας. Αυτή είναι η κρυφή πηγή του πόνου του.

Στο βιβλίο του «Γιατί υποφέρουμε» (Why We Suffer, 2015), ο ψυχοθεραπευτής Πήτερ Μάικλσον [Peter Michaelson, γεν. 1952] περιγράφει τη θεωρία του Μπέργκλερ:

«Ας υποθέσουμε ότι περιμένετε στην ουρά στο μπακάλικο και κάποιος ξαφνικά χώνεται μπροστά σας. Μπορεί να αντιδράσετε είτε επιθετικά είτε παθητικά, μη λέγοντας τίποτα. Εάν είστε επιθετικοί, διατρέχετε τον κίνδυνο να «μπείτε σε αρνητική ροή» και να τσακωθείτε. Πιθανότατα θα νιώσετε ενοχές ή ντροπή αργότερα λόγω της υπερβολικής αντίδρασής σας. Αν δεν πείτε τίποτα, πάλι κινδυνεύετε να «μπείτε σε αρνητική ροή», να συγχυστείτε, ακόμη και να θυμώσετε, επικρίνοντας αργότερα τον εαυτό σας για την παθητικότητα που δείξατε όταν επιτρέψατε σε εκείνον τον άνθρωπο «να συμπεριφερθεί τόσο αγενώς».

Πώς μπορείτε να αποφύγετε να αντιδράσετε αρνητικά σε μια τέτοια κατάσταση; Πρέπει, κατ’ αρχάς, να αναλάβετε την ευθύνη για την αρνητικότητα σας. Αυτή η αρνητικότητα είναι δική σας. Ο άνθρωπος που μπήκε μπροστά σας στην ουρά δεν κατέστρεψε τη γραμμή. Μόνο εσάς επηρέασε. Πρέπει να κοιτάξετε, λοιπόν, τα αρνητικά στοιχεία που ενεργοποιούνται μέσα σας. Σας φέρθηκε με ασέβεια και αυτό σας προκάλεσε πόνο. Ίσως αυτό σημαίνει ότι έχετε μια προσκόλληση σε αρνητικά συναισθήματα που συνδέονται με συναισθήματα ασημαντότητας και αναξιότητας.

Σε παρόμοιες περιστάσεις, ο Μάικλσον προτείνει να κάνετε στον εαυτό σας μερικές απλές ερωτήσεις: Γιατί είμαι θυμωμένος; Τι φοβάμαι; Τι με στεναχωρεί; Γιατί νιώθω μοναξιά; Γιατί υποφέρω;

Της Maya Mizrahi

Η πολωμένη επιστημονική έρευνα μπορεί να επιβραδύνει τις ιατρικές εξελίξεις

Η επιστημονική έρευνα εδώ και καιρό είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από αμέτρητες προόδους οι οποίες επιμηκύνουν και βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής. Ωστόσο, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine υποδηλώνει ότι συγκεκριμένες συμπεριφορές ανάμεσα στους ερευνητές πιθανόν να περιορίζουν αυτές τις προόδους.

Η κύρια ανησυχία είναι η πόλωση μέσα στην επιστημονική κοινότητα – ένα φαινόμενο κατά το οποίο οι ερευνητές αποτυγχάνουν να εξετάσουν αντικειμενικά όλες τις διαθέσιμες αποδείξεις ή να λάβουν υπόψιν ότι οι μακροχρόνιες πεποιθήσεις μπορεί να είναι λανθασμένες,

Η πόλωση στην επιστήμη είναι αρκετά ανησυχητική, είπε στους Epoch Times σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Τιάγκο Κρουβινέλ, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Πιστεύουμε ότι είναι πιο διαδεδομένο στην έρευνα από ότι περιμέναμε», είπε. «Με την παραπληροφόρηση να γίνεται όλο και πιο προσβάσιμη και ορατή στο διαδίκτυο, οι ερευνητές έχουν αυξανόμενα υιοθετήσει έναν πιο αιχμηρό τόνο για να προστατέψουν τις απόψεις τους, πιθανόν για να προστατέψουν την επιστήμη.»

Μια τέτοια προστατευτική προσέγγιση, ωστόσο, μπορεί να είναι αντιπαραγωγική. Αυτός ο πιο αιχμηρός τόνος είναι ένας δείκτης μια πολωμένης προσέγγισης, η οποία δεν προάγει την κριτική σκέψη, σύμφωνα με τον Κρουβινέλ. Ένας μονόπλευρος λόγος μπορεί να μειώσει την διαφάνεια σε ποικίλες επιστημονικές εξελίξεις και εναλλακτικές λύσεις, εν τέλη περιορίζοντας την ικανότητα της κοινωνίας να αντιμετωπίζει περίπλοκα προβλήματα.

 

Αναγνωρίζοντας την πολωμένη και μη έρευνα

Για να επεξηγήσουμε τα πολωμένα μηνύματα στην έρευνα, λάβετε υπόψιν αυτό το παράδειγμα: Τα εμβόλια είναι 100% ασφαλή, και οποιοσδήποτε το αμφισβητεί αυτό είναι ανίδεος.

Ένας τέτοιου είδους ισχυρισμός είναι ένα πολωμένο μήνυμα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Χαρακτηρίζεται από σκληρούς, κατηγορηματικούς τόνους και μια αδιαμφισβήτητη πίστη σε μία και μόνο άποψη, κάτι το οποίο μπορεί να πυροδοτήσει έντονα συναισθήματα και να ενθαρρύνει την ομαδική πίστη. Τα πολωμένα μηνύματα συχνά συνδέονται με διαμάχη, σαρκασμό, κομματισμό, υστερία, πειστικότητα και σκεπτικισμό. Όταν μια τέτοια άποψη επικρατεί, αποθαρρύνει τους ανθρώπους από το να αμφισβητήσουν τις υπάρχουσες ιδέες.

Αντιθέτως, η μη πολωμένη έρευνα παρουσιάζει ουδέτερα, ισορροπημένα επιχειρήματα και χρησιμοποιεί όρους που αναγνωρίζουν την αβεβαιότητα. Τυπικά συνδέεται με την αντικειμενικότητα, την περιεκτικότητα, την αμερόληπτη εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων, την αξιοπιστία και την ποικιλία.

 

Προειδοποιητικά σημάδια πολωμένης έρευνας

Οι συγγραφείς της έρευνας προτείνουν ένα σύστημα κωδικοποίησης χαρακτηρισμών για την αναγνώριση της πόλωσης στην έρευνα. Δείκτες κλειδιά περιλαμβάνουν ότι η έρευνα:

  • Επιμένει ότι μια συγκεκριμένη άποψη είναι η σωστή
  • Παρουσιάζει το μήνυμά της με δραματικό τρόπο και χρησιμοποιεί έντονες λέξεις
  • Επιλέγει επιλεγμένους ειδικούς για να υποστηρίξει τις απόψεις της
  • Δεν περιλαμβάνει την αντίθετη άποψη
  • Χρησιμοποιεί πολιτική ή οπαδικά επιχειρήματα για να υπερασπιστεί την επιστημονική θέση
  • Δίνει έμφαση στις ατέλειες των αντίθετων απόψεων

 

Παράγοντες που οδηγούν την πόλωση

Αρκετοί παράγοντες συνεισφέρουν στην πόλωση στην επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με τους ερευνητές, περιλαμβάνοντας την αβεβαιότητα και την αποτυχία να αμφισβητήσουν την ομόφωνη γνώμη.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την σωστή λύση για ένα ζήτημα είναι αυτό που κινεί την επιστημονική εξέλιξη. Ωστόσο, όταν η κοινωνία φοβάται ένα ζήτημα, ποθεί την βεβαιότητα για να καθησυχαστεί, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μονόπλευρα μηνύματα.

Η αποτυχία της αμφισβήτησης της ομόφωνης γνώμης προάγει την ομαδική αλληλεγγύη μεταξύ των υποστηρικτών ενός ζητήματος ενώ ταυτόχρονα αποξενώνει τους σκεπτικιστές αυτού – αντί να ενθαρρύνει τον εποικοδομητικό διάλογο.

Οι εγγενείς προκαταλήψεις ενός ατόμου μπορούν να οδηγήσουν σε μια εδραιωμένη άποψη, είπε στους Epoch Times σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Τζόναθον Άντερσον, ερευνητικός επιστήμονας και αναπληρωτής καθηγητής στο University of California Davis Institute for Regenerative Cures (Ινστιτούτο Αναγεννητικών Θεραπειών Ντέιβις του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια).

«Είναι στην ανθρώπινη φύση να αντιστέκεται κανείς στο να αλλάξει γνώμη για κάτι που ήδη πιστεύει ότι είναι αληθινό», είπε. «Αυτό αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα αν η ιδέα προέρχεται από ένα άλλο άτομο ή μια ομάδα.»

 

Όταν η χρηματοδότηση επηρεάζει τα ευρήματα

Η φαρμακευτική βιομηχανία χρηματοδοτεί κάποια έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των φαρμάκων και των ιατρικών συσκευών, οδηγώντας σε πιθανές οικονομικές συγκρούσεις συμφερόντων οι οποίες μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα μη έγκυρα ευρήματα. Για παράδειγμα, μια αναθεώρηση του 2017 που δημοσιεύθηκε στην Cochrane Database of Systematic Reviews (Βάση Δεδομένων Συστηματικών Αναθεωρήσεων Cochrane) βρήκε πως οι μελέτες χρηματοδοτούμενες από την βιομηχανία έχουν ευνοϊκότερα αποτελέσματα και συμπεράσματα από τις μελέτες που λαμβάνουν χορηγία από άλλες πηγές.

Ενώ οι συγκρούσεις οικονομικών συμφερόντων δεν αποτελούν παραδείγματα πόλωσης από μόνα τους, μπορούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες που την ευνοούν, σημείωσε ο Κρουβινέλ.

«Αυτού του είδους τα σενάρια μπορούν να επηρεάσουν τα επιστημονικά αποτελέσματα, όπου παρουσιάζονται μονάχα οι ευνοϊκές πτυχές των φαρμάκων, ενώ τα πιθανά μειονεκτήματα αποκρύπτονται», είπε. «Αυτή η κατάσταση προηγείται της πόλωσης, καθώς το κοινό μπορεί ακόμη να μην γνωρίζει τα αποτελέσματα.»

 

Ο κύκλος της επιστημονικής πόλωσης

Για να δώσει ένα παράδειγμα του πως η πόλωση μπορεί να γίνει αυτοενισχυτική, ο Κρουβινέλ παρουσιάζει ένα κοινό σενάριο:

«Φανταστείτε ότι μια ερευνητική ομάδα είναι αποφασισμένη να αποδείξει έναν συσχετισμό μεταξύ δύο παραγόντων, του Α και του Β», είπε. «Παρουσιάζουν τα ευρήματά τους υπό αυτό το φως, υπερασπιζόμενη την ιδέα τους στους ομότιμους συναδέλφους τους και την κοινωνία», πρόσθεσε. «Καθώς αποκτούν κύρος και επιρροή, ίσως να αναπτύξουν  – ενσυνείδητα ή όχι – μια αμυντική στάση για να προστατέψουν την θεωρία τους.»

Ο Κρουβινέλ το αντιπαραβάλλει αυτό με μια άλλη ομάδα επιστημόνων που βρίσκουν τον συσχετισμό μεταξύ του Α και του Β να είναι αβάσιμος ή ανεπαρκής για την εξήγηση του φαινομένου. Ενδεχομένως να καταστείλουν την τάση τους προς αμφισβήτηση, φοβούμενοι την γελοιοποίηση ή τον αποκλεισμό από τον επιστημονικό και δημόσιο κύκλο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η αρχική θεωρία τότε αρχίζει να αντιμετωπίζεται ως γεγονός, ενισχυμένη από την εξουσία των υποστηρικτών της.

Όταν προκύπτει μια πρόκληση, αυτές οι εναλλακτικές θεωρίες αντιμετωπίζουν όχι μόνο τον επιστημονικό έλεγχο αλλά συχνά βιώνουν σαρκασμό και περιφρόνηση, είπε ο Κρουβινέλ.

«Αυτές οι δυναμικές μπορούν επίσης να λειτουργήσουν αντιστρόφως», σημείωσε. «Οι αποδεδειγμένες θεωρίες μπορούν να αμφισβητηθούν επιθετικά από ομάδες με πολιτική ή οικονομική ισχύ, επιβραδύνοντας την κοινωνική ομόφωνη γνώμη και την ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών», είπε ο Κρουβινέλ.

Η ουσία είναι πως όταν η έρευνα και η ιατρική πρακτική γίνονται πολωμένες, οι άνθρωποι υποφέρουν, είπε ο Άντερσον. « Τα οφέλη και οι τεχνολογίες για την υγεία που αλλάζουν την ζωή δεν προοδεύουν με τον ρυθμό που θα έπρεπε σε τέτοιου είδους περιβάλλοντα.»

Της Mary West

Έως και το 80% των πρώτων εγκεφαλικών μπορούν να προληφθούν

Σε μια σημαντική ενημέρωση των κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με την πρόληψη του εγκεφαλικού, η Αμερικανική Ένωση κατά των Εγκεφαλικών (American Stroke Association – ASA) ανακοίνωσε την Δευτέρα πως έως και το 80% των 610.000 πρώτων εγκεφαλικών που συμβαίνουν κάθε χρόνο θα μπορούσαν να αποτραπούν μέσω πρώιμου προσυμπτωματικού ελέγχου και αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Με τα εγκεφαλικά να παίρνουν σχεδόν 160.000 ζωές κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της ASA καλούν για μέτρα πρόληψης.

Το εγκεφαλικό συμβαίνει όταν η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο διακόπτεται, προκαλώντας εγκεφαλική βλάβη και πιθανές σοβαρές αναπηρίες που επηρεάζουν την σκέψη, την ομιλία και την κινητικότητα. Ανισότητες στην υγεία καθιστούν ορισμένους πληθυσμούς πιο επιρρεπείς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενισχυμένο προσυμπτωματικό έλεγχο και μεθόδους πρόληψης.

Οι ενημερωμένες Κατευθυντήριες Γραμμές για την Πρωτογενή Πρόληψη του Εγκεφαλικού του 2024 (2024 Guideline for the Primary Prevention of Stroke), η πρώτη αναθεώρηση από το 2014, δίνει έμφαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο ρουτίνας για σημαντικούς παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι περιλαμβάνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, την ανεβασμένη χοληστερίνη, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα και την παχυσαρκία.

Αυτές οι συστάσεις στοχεύουν να βοηθήσουν το κοινό να κάνει αλλαγές στον τόπο ζωής που θα μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

 

Οι ενημερωμένες κατευθυντήριες γραμμές τονίζουν την πρωτογενή πρόληψης

Οι κατευθυντήριες γραμμές είναι μια ενημερωμένη έκδοση των παλαιότερων, παρουσιάζοντας νέα ευρήματα ερευνών και πρακτικές στρατηγικές για την πρόληψη του πρώτου εγκεφαλικού κατά την διάρκεια ζωής ενός ανθρώπου. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αντιμετωπίζουν επίσης τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες υγείας (Social Determinants Of Health – SDOH) – μη ιατρικούς παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την έκβαση της υγείας ενός ατόμου και την πρόσβασή του στην υγειονομική περίθαλψη.

«Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να μειώσουμε τις περιπτώσεις εγκεφαλικού καθώς και θανάτου λόγω αυτού είναι να αποτρέψουμε το πρώτο εγκεφαλικό – συχνά αναφερόμενος και ως πρωτογενής πρόληψη», είπε σε δήλωση τύπου η Δρ Σέρυλ Ντ. Μπούσνελ, κλινική ιατρός, ερευνήτρια και πρόεδρος της ομάδας συγγραφής κατευθυντήριων γραμμών της ASA.

«Κάποιοι πληθυσμοί έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, είτε λόγω γενετικών, βιολογικών ή παραγόντων του τρόπου ζωής ή/και κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων, και σε μερικές περιπτώσεις, οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν τον ανάλογο προσυμπτωματικό έλεγχο για να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο τους», πρόσθεσε η Δρ Μπούσνελ.

 

Σημαντικές ενημερώσεις και συστάσεις

Οι κατευθυντήριες γραμμές αντικατοπτρίζουν τις ιατρικές προόδους που σημειώθηκαν την τελευταία δεκαετία. Μια αξιοσημείωτη προσθήκη είναι η σύσταση των αγωνιστών των υποδοχέων του πεπτιδίου που μοιάζει με τη γλυκαγόνη (GLP-1), φάρμακα εγκεκριμένα από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration-FDA) που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς ή σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

«Μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις είναι ότι οι αγωνιστές του υποδοχέα του γλουκαγονικού πεπτιδίου, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη, έχει αποδειχθεί ότι αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά αυτή τη διαταραχή, αλλά οδηγούν επίσης σε σημαντική απώλεια βάρους σε αυτούς τους ασθενείς, η οποία έχει πολλά επακόλουθα οφέλη», δήλωσε η Δρ Μπούσνελ στους Epoch Times.

Εξήγησε ότι αυτά τα συνδυασμένα οφέλη μειώνουν και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων επιπλοκών του διαβήτη.

«Η άλλη κατηγορία φαρμάκων είναι οι αναστολείς PCSK9, οι οποίοι είναι πολύ αποτελεσματικοί στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης», συνέχισε. «Αυτά τα φάρμακα έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου».

Οι βασικές συστάσεις που περιγράφονται στη νέα κατευθυντήρια γραμμή περιλαμβάνουν επίσης τακτικές εξετάσεις υγείας και παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής που προάγουν υγιείς συμπεριφορές.

Οι επαγγελματίες υγείας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ενθαρρύνονται να εκπαιδεύουν τους ασθενείς σχετικά με τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και η υψηλή χοληστερόλη, και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.

 

Έμφαση στη διατροφή

Η διατροφή παίζει ζωτικής σημασίας ρόλο στις ενημερωμένες κατευθυντήριες γραμμές. Η ASA συνιστά στους ανθρώπους να υιοθετήσουν ένα Μεσογειακό διατροφικό μοτίβο, το οποίο είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Η Μεσογειακή δίαιτα δίνει έμφαση στα σιτηρά ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα υγιή λιπαρά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τα ψάρια και την μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών και αλκοόλ ενώ ταυτόχρονα τονίζει τον περιορισμό των επεξεργασμένων τροφών.

Η Δρ Μπούσνελ πρόσθεσε ότι άλλες νέες συστάσεις δίνουν έμφαση όχι μόνο στη σωματική δραστηριότητα αλλά και στην αποφυγή της καθιστικής συμπεριφοράς κατά τις ώρες εγρήγορσης. Οι κατευθυντήριες οδηγίες προσθέτουν «μια νέα σύσταση για τον έλεγχο της καθιστικής συμπεριφοράς και τη συμβουλευτική των ασθενών για την αποφυγή της καθιστικής συμπεριφοράς», είπε.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές επιβεβαιώνουν επίσης την ανάγκη για σωματική δραστηριότητα, προτείνοντας τουλάχιστον 150 λεπτά μέτρια έντασης αεροβικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα.

«Η εφαρμογή των συστάσεων σε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές καθιστά δυνατή την σημαντική μείωση του κινδύνου του πρώτου εγκεφαλικού για τους ανθρώπους», δήλωσε η Μπούσνελ. «Οι περισσότερες στρατηγικές που προτείνουμε για την πρόληψη του εγκεφαλικού θα βοηθήσουν επίσης στην μείωση της άνοιας, άλλης μιας σοβαρής κατάστασης υγείας που σχετίζεται με αγγειακά θέματα στον εγκέφαλο.»

Η ενημέρωση παρουσιάζει συγκεκριμένες συστάσεις για τις γυναίκες, μιλώντας για παράγοντες όπως την υψηλή πίεση λόγω εγκυμοσύνης και τον κίνδυνο εγκεφαλικού που συνδέεται με τα αντισυλληπτικά που λαμβάνονται δια του στόματος.

Αυτές οι συστάσεις περιλαμβάνουν τη μείωση της αρτηριακής πίεσης εάν είναι υψηλή σε έγκυες γυναίκες, τον έλεγχο για επιπλοκές της εγκυμοσύνης και τον έλεγχο για πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια (πολύ πρώιμη εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 ετών), πρώιμη εμμηνόπαυση (πριν από την ηλικία των 45 ετών) και ενδομητρίωση (μια φλεγμονώδης κατάσταση που προκαλείται από ενδομητρικό ιστό που βρίσκεται εκτός της μήτρας), δήλωσε η Δρ Μπούσνελ.

«Το κοινό πρέπει να κατανοήσει ότι οι παράγοντες του τρόπου ζωής [όπως] η διατροφή, η σωματική αδράνεια, η παχυσαρκία, ο ύπνος, το κάπνισμα, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και ελπίζουμε ότι οι πάροχοι θα μιλήσουν στους ασθενείς τους για την αλλαγή αυτών των συμπεριφορών», δήλωσε.

«Η εφαρμογή των συστάσεων αυτής της κατευθυντήριας γραμμής θα καταστήσει δυνατή τη σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης πρώτου εγκεφαλικού επεισοδίου στους ανθρώπους», δήλωσε η Δρ Μπούσνελ. «Οι περισσότερες στρατηγικές που συνιστούμε για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου θα βοηθήσουν επίσης στη μείωση του κινδύνου άνοιας, μιας άλλης σοβαρής κατάστασης υγείας που σχετίζεται με αγγειακά προβλήματα στον εγκέφαλο.»

Για να βοηθήσουν τους πάροχους υγειονομικής περίθαλψης στην αξιολόγηση του κινδύνου των ασθενών, οι κατευθυντήριες γραμμές παρουσιάζουν τον υπολογιστή κινδύνου Πρόγνωσης Κινδύνου Γεγονότων Καρδιαγγειακών Ασθενειών (Predicting Risk of cardiovascular disease EVENTS – PREVENT), ο οποίος εκτιμά τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής νόσου ενός ατόμου από την ηλικία των 30 ετών.

Καθώς η ASA συνεχίζει να υποστηρίζει τις αποτελεσματικές προληπτικά μέτρα, υπενθυμίζει στο κοινό την αναγνώριση των προειδοποιητικών σημαδιών του εγκεφαλικού που είναι η πάρεση του προσώπου (μερική παράλυση συνήθως του μισού προσώπου δεξιά ή αριστερά), αδυναμία άνω άκρου, δυσκολία στην ομιλία και τονίζει την άμεση ανάγκη για βοήθεια καλώντας την Άμεση Δράση ή το 166.

Μελέτη: Η «σιωπηλή φάση» του Αλτσχάιμερ ξεκινάει δεκαετίες πριν τα συμπτώματα

Πρόσφατες εξελίξεις στην έρευνα για την νόσο του Αλτσχάιμερ δείχνουν μια πολλά υποσχόμενη μετατόπιση στην κατανόηση της νόσου που «κλέβει» την μνήμη, υποδηλώνοντας ότι κρίσιμες αλλαγές στον εγκέφαλο μπορούν να συμβούν δεκαετίες προτού εκδηλωθούν τα συμπτώματα.

Πρόσφατη μελέτη έχει αναγνωρίσει μια εξέλιξη δύο φάσεων της νόσου Αλτσχάιμερ, τονίζοντας μια σιωπηλή φάση που σκιαγραφείται από λεπτές αλλαγές στον εγκέφαλο πολύ πριν αρχίσει να γίνεται ξεκάθαρη η γνωστική παρακμή.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ έχει μια μακρά προ-συμπτωματική περίοδο, με τις σχετικές αλλαγές να λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο «10, 15 ακόμη και 20 χρόνια πριν την έναρξη των συμπτωμάτων της σκέψης και της μνήμης», είπε στους Epoch Times ο Ιγκόρ Καμάργκο Φοντάνα, διευθυντής του προγραμματισμού επιστημονικών συνεδρίων της Ένωσης Αλτσχάιμερ.

Αυτή η έρευνα θα μπορούσε επίσης να ανοίξει νέες διόδους για πρώιμη ανίχνευση και στοχευμένες θεραπείες.

«Μία από τις προκλήσεις για την διάγνωση και αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ είναι ότι η πλειονότητα της ζημιάς στον εγκέφαλο συμβαίνει πολύ πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα», είπε σε δήλωση ο Δρ Ρίτσαρντ Τζ. Χόουντς, διευθυντής του NIH National Institute on Aging (Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης του NIH). «Η ικανότητα να ανιχνεύουμε αυτές τις πρώιμες αλλαγές σημαίνει ότι, για πρώτη φορά, μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ενός ατόμου κατά τις αρχικές περιόδους της νόσου.»

 

Η πρώιμη φάση: «Σιωπηλή» και σταδιακή βλάβη

Πρόσφατη μελέτη χρηματοδοτούμενη από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (National Institutes of Health  – NIH) παρείχε νέα στοιχεία για την πρόοδο της νόσου του Αλτσχάιμερ, στρώνοντας πιθανώς το δρόμο για πρώιμη ανίχνευση και επιλογές αντιμετώπισης.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Neuroscience, λένε ότι το Αλτσχάιμερ επηρεάζει τον εγκέφαλο σε δύο διακριτές φάσεις: μια πρώιμη, «σιωπηλή» φάση που χαρακτηρίζεται από ήπιες αλλαγές, και μια μεταγενέστερη, συμπτωματική φάση που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη βλάβη και την συσσώρευση αμυλοειδών πλακών, οι οποίες σχετίζονται εδώ και καιρό με την διαταραχή.

Ερευνητές έχουν βρει ότι η αρχική φάση του Αλτσχάιμερ είναι ύπουλη, ξεδιπλώνεται αργά με τον καιρό και συμβαίνει πολύ πριν αρχίσουν να είναι αισθητά τα προβλήματα με την μνήμη. Κατά την διάρκεια αυτής της φάσης, παρατηρείται μια σταδιακή συσσώρευση β-αμυόειδών πλακών και κόμπων – σήμα κατατεθέν της νόσου Αλτσχάιμερ.

Αυτή η πρώιμη «σιωπηλή» φάση σημειώνεται από λεπτές αλλαγές στα κύτταρα του εγκεφάλου, συγκεκριμένα στους ανασταλτικούς νευρώνες, οι οποίοι μπορεί και να είναι οι πρώτοι που γίνονται ευάλωτοι, διαταράσσοντας την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, σύμφωνα με τον Φοντάνα. Αυτά τα κύτταρα βρίσκονται κυρίως στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την μνήμη, την όραση και την γλώσσα.

Η έρευνα αναγνώρισε συγκεκριμένα τον θάνατο των ανασταλτικών νευρώνων σωματοστατίνης, μια ομάδα που προηγουμένως υποτιμούταν για τον ρόλο της στην παθολογία του Αλτσχάιμερ. Αυτή η ανακάλυψη αντικρούει την προηγούμενη νοοτροπία ότι η νόσος προκαλεί ζημιά κυρίως στους διεγερτικούς νευρώνες οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.

 

Η μεταγενέστερη φάση: ραγδαία επιδείνωση και συμπτώματα

Η δεύτερη φάση της νόσου του Αλτσχάιμερ είναι τελείως διαφορετική. Χαρακτηρίζεται από ταχεία συσσώρευση αμυλοειδών πλακών και κόμπων, σοβαρή νευρική βλάβη και συμπτώματα γνωστικής παρακμής όπως απώλεια μνήμης και σύγχηση, μαζί με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής και κυτταρικών θανάτων. Οι ερευνητές έχουν βρει ότι αυτή η επιδείνωση συμβαίνει ως μέρος μιας περίπλοκης αλληλεπίδρασης αλλαγών μέσα στο νευρικό κύκλωμα.

Χρησιμοποιώντας προηγμένα εργαλεία γενετικής ανάλυσης, οι ερευνητές δημιούργησαν έναν ολοκληρωμένο χάρτη των αλλαγών στον εγκέφαλο που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ. Επικεντρώθηκαν συγκεκριμένα στην μεσαία κροταφική έλικα, μια περιοχή του εγκεφάλου ζωτική για την γλώσσα, την μνήμη και την εικονική επεξεργασία, για να δείξουν την ευαισθησία της στην βλάβη που προκαλείται από το Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι σε αυτή την μεταγενέστερη φάση της νόσου, άλλα κύτταρα που σχετίζονται με την φλεγμονή – τα μικρογλοία και τα αστροκύτταρα – ξεκινούν να αντισταθμίζουν τις αρχικές αλλαγές απελευθερώνοντας μόρια ή αλλάζοντας την δομή τους, σύμφωνα με τον Φοντάνα.

«Αλλαγές στα φλεγμονώδη κύτταρα και τους ανασταλτικούς νευρώνες εξελίσσονται αργά για να δείξουν της γνωστές αλλαγές του Αλτσχάιμερ», είπε, «περιλαμβάνοντας την συσσώρευση αμυλοειδών πλακών και τον σχηματισμό παθολογίας τάυ κόμπων, που καταλήγει σε μια τελική κατάσταση.»

 

Επιπτώσεις για την διάγνωση και την θεραπεία

Η μελέτη μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την πρώιμη διάγνωση και τις στοχευμένες θεραπείες.

Τα αποτελέσματα αλλάζουν ριζικά την κατανόηση των επιστημόνων ως προς τον τρόπο που το Αλτσχάιμερ προκαλεί ζημιά στον εγκέφαλο και θα καθοδηγήσουν την ανάπτυξη νέων θεραπειών για αυτή την καταστροφική διαταραχή, σημείωσε ο Χόουντς σε δήλωση.

Αναγνωρίζοντας τις διακριτές φάσεις της ασθένειας, οι ερευνητές μπορούν να προσαρμόσουν καλύτερα την διάγνωση και την θεραπεία με τις συγκεκριμένες κυτταρικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στα διάφορα στάδια. Αυτή η ανακάλυψη μπορεί επίσης να βελτιώσει τις πρώιμες παρεμβάσεις και την έκβαση των ασθενών.

Η «ευρύτερη εικόνα» είναι πως η μακρά προ-συμπτωματική περίοδος του Αλτσχάιμερ παρέχει ευκαιρίες για πρώιμη ανίχνευση και παρέμβαση για την πρόληψη της έναρξης των συμπτωμάτων της άνοιας, είπε ο Φοντάνα. «Εάν τα ευρήματα αυτής της εργασίας επιβεβαιωθούν από άλλα εργαστήρια», πρόσθεσε, «εγείρει την ερώτηση του εάν η αντιμετώπιση των αλλαγών στον εγκέφαλο που συμβαίνουν σε αυτό που οι συγγραφείς αποκαλούν την πρώτη «σιωπηλή» φάση μπορεί να επιβραδύνει, να καθυστερήσει ή να αποτρέψει την δεύτερη, πιο καταστροφική φάση.»

Ο Φοντάνα τόνισε την σημασία της αξιολόγησης αυτής της «σιωπηλής» φάσης χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό διαγνωστικών εργαλείων και ερευνώντας την σχέση της με τους βιοδείκτες του Αλτσχάιμερ, όπως τα αμυλοειδή και τα τάυ.

Κοιτάζοντας μπροστά, η μελέτη θέτει τα θεμέλια για μελλοντικές έρευνες πάνω στην νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. Εξετάζοντας την σχέση μεταξύ των διαφόρων κυτταρικών τύπων και τους ρόλους τους στην πρόοδο της νόσου, οι επιστήμονες στοχεύουν να αναγνωρίσουν τους προστατευτικούς παράγοντες και τους μηχανισμούς άμυνας για πιθανές θεραπείες. Ο Φοντάνα σημείωσε ότι η Ένωση Αλτσχάιμερ χρηματοδοτεί τις σχετικές ερευνητικές μελέτες.

Ο Ζελένσκι εκφράζει την απογοήτευσή του για την αντίδραση της Δύσης στις δυνάμεις της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι κάλεσε στις 29 Οκτωβρίου τους διεθνείς υποστηρικτές του να αντιδράσουν πιο δυναμικά στις αναφορές για βορειοκορεατικές δυνάμεις στη Ρωσία και επανέλαβε τα αιτήματα για πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Εδώ και εβδομάδες, ο Ουκρανός ηγέτης έχει σημάνει συναγερμό με ισχυρισμούς ότι χιλιάδες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας έχουν φτάσει στη Ρωσία και ενδέχεται σύντομα να πολεμήσουν εναντίον της Ουκρανίας. Ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης μοιραστεί παρόμοιες εκτιμήσεις σχετικά με τη συγκέντρωση δυνάμεων της Βόρειας Κορέας.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει αρνηθεί ότι έστειλε τα στρατεύματά της στη Ρωσία, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αρνήθηκε τον ισχυρισμό όταν ρωτήθηκε σχετικά την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι, όσον αφορά τον ίδιο, οι αναφορές για βορειοκορεατικά στρατεύματα στη Ρωσία είναι «γεγονός». Παρόλα αυτά, είπε ότι «υπάρχουν ορισμένοι εταίροι που είναι πολύ επιφυλακτικοί ως προς το ότι οι Βορειοκορεάτες στρατιώτες [βρίσκονται] στο έδαφος» στη Ρωσία.

Μιλώντας στα αγγλικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ισλανδία, ο Ουκρανός ηγέτης επέκρινε τη διεθνή κοινότητα για την αντίδρασή της στις αναφορές.

«Νομίζω ότι η φωνή των Ηνωμένων Πολιτειών, η φωνή του ΝΑΤΟ, η φωνή των δυτικών εταίρων, η φωνή του παγκόσμιου νότου και της Κίνας δεν είναι τόσο δυνατή όσο πρέπει να είναι», είπε.

Ο Ζελένσκι περιέγραψε την φερόμενη βορειοκορεατική ανάπτυξη ως μέρος ενός μοτίβου ρωσικών ενεργειών κατά την τελευταία δεκαετία που έχουν δοκιμάσει την αποφασιστικότητα των δυτικών υποστηρικτών της Ουκρανίας. Εκτίμησε ότι η Δύση φοβήθηκε να απαντήσει στην κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και στην υποστήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες των αυτονομιστών στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας. Είπε ότι η υποτονική αντίδραση της Δύσης στις ρωσικές ενέργειες στην Κριμαία και το Ντονμπάς ενέπνευσε τον Πούτιν να προχωρήσει στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει εκδώσει δηλώσεις με τις οποίες προτρέπει κατά της εμπλοκής της Βόρειας Κορέας στον συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και δηλώνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα εμποδίζονται να χρησιμοποιούν όπλα που έχουν δωρίσει οι ΗΠΑ για να ανταποδώσουν τις επιθέσεις της Βόρειας Κορέας.

Σε κοινή ενημέρωση Τύπου στις 30 Οκτωβρίου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Κιμ Γιονγκ Χιουν επανέλαβαν αμφότεροι τις εκκλήσεις προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Ρωσία και να αποφύγει την εμπλοκή της χώρας του στον συνεχιζόμενο πόλεμο με την Ουκρανία.

Ο Όστιν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παρακολουθούν τις μετακινήσεις βορειοκορεατικών στρατευμάτων στη Ρωσία και θα «συνεργαστούν με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να τις αποθαρρύνουν».

 

Η πίεση του Ζελένσκι για όπλα μεγάλου βεληνεκούς

Ερωτηθείς εάν οι δυτικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας θα πρέπει να απαντήσουν στην είσοδο των δυνάμεων της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία, ο Ζελένσκι συνέδεσε το θέμα με το αίτημά του προς τη Δύση να παράσχει στις ουκρανικές δυνάμεις όπλα μεγάλου βεληνεκούς και να τους δώσει άδεια να τα χρησιμοποιήσουν για να πλήξουν το ρωσικό έδαφος.

«Όταν θέτουμε το θέμα, για παράδειγμα, σχετικά με ένα όπλο μεγάλων αποστάσεων για την Ουκρανία, την άδεια για την Ουκρανία να το χρησιμοποιήσει, ειδικά σε στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος της Ρωσίας, […] κάποιες από τις χώρες λένε: ‘Ω, αυτό ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές και αν σας δώσουμε την άδεια η Ρωσία θα κλιμακώσει’», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Τώρα, καθώς αισθάνεται ότι η Μόσχα κλιμακώνει προσκαλώντας δυνάμεις της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει λίγα μέσα για να χτυπήσει αυτά τα βορειοκορεατικά στρατεύματα μέχρι να εισέλθουν στην Ουκρανία.

«Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε τη γη μας μόνο όταν καταστρέφουν τη γη μας, όταν βρίσκονται ήδη στη γη μας, όταν έχουν καταλάβει τη γη μας, όταν έχουν ήδη σκοτώσει τα παιδιά μας ή προσπαθούν να το κάνουν», είπε.

Εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στέκονται ανάμεσα στα συντρίμμια μετά από ρωσικό χτύπημα που έπληξε κτίριο κατοικιών στο Χάρκοβο της Ουκρανίας, στις 24 Σεπτεμβρίου 2024. (Andrii Marienko/AP)

 

Το αίτημα του Ζελένσκι για όπλα μεγάλου βεληνεκούς αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου «σχεδίου νίκης» που έχει προωθήσει τις τελευταίες εβδομάδες για να αναγκάσει τη Ρωσία να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου με ευνοϊκότερους όρους για την Ουκρανία. Ο Ουκρανός ηγέτης μοιράστηκε το σχέδιο νίκης του με τον Μπάιντεν τον περασμένο μήνα, αλλά δεν είναι σαφές ότι έχει κερδίσει αρκετά ευρεία υποστήριξη από τις ΗΠΑ και τη Δύση για την ιδέα.

Λίγο πριν ο Ζελένσκι συναντηθεί με Σκανδιναβούς δημοσιογράφους στην Ισλανδία την Τρίτη, οι New York Times ανέφεραν ότι είχε ζητήσει πυραύλους κρουζ Tomahawk ως μέρος ενός «μη πυρηνικού αποτρεπτικού πακέτου» στο σχέδιο νίκης του. Οι New York Times ανέφεραν ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν απορρίψει μέρη του σχεδίου, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος για τους πυραύλους Tomahawk, ως μη ρεαλιστικές λύσεις. Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης φέρεται να δήλωσε στους New York Times ότι θα ήταν εντελώς ανέφικτο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να δώσουν στην Ουκρανία αυτούς τους πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ της Ουκρανίας και του Λευκού Οίκου σχετικά με τους Tomahawk και άλλους πυραύλους προορίζονταν να είναι εμπιστευτικές. «Όταν πολλές χώρες άρχισαν να υποστηρίζουν το σχέδιο νίκης, βλέπετε τι συμβαίνει τώρα στα μέσα ενημέρωσης. Είπαν ότι η Ουκρανία ήθελε πολλούς πυραύλους, όπως Tomahawk κ.λπ. αλλά ήταν εμπιστευτικές πληροφορίες μεταξύ της Ουκρανίας και του Λευκού Οίκου. Πώς να κατανοήσουμε αυτά τα μηνύματα;»

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε: «Άρα αυτό σημαίνει μεταξύ εταίρων – δεν υπάρχουν εμπιστευτικά πράγματα».

Οι Epoch Times απευθύνθηκαν στον Λευκό Οίκο, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και το Υπουργείο Άμυνας για σχόλια σχετικά με το αναφερόμενο ουκρανικό αίτημα για πυραύλους Tomahawk και τα πρόσφατα σχόλια του Ζελένσκι. Καμία απάντηση δεν δόθηκε μέχρι την ώρα του Τύπου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν ο κύριος προμηθευτής στρατιωτικής βοήθειας της Ουκρανίας καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου και έχουν διαθέσει περίπου 175 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτική και οικονομική στήριξη που σχετίζεται με την Ουκρανία. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να ωθήσουν την πυρηνικά εξοπλισμένη Ρωσία να απαντήσει σκληρά ή να διευρύνει τη σύγκρουση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε άγνωστη τοποθεσία στην Ουκρανία στις 4 Αυγούστου 2024. (Valentyn Ogirenko/Reuters)

 

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η κυβέρνηση Μπάιντεν απελευθέρωσε σταδιακά οπλικά συστήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς και μεγαλύτερης ισχύος, όπως πυροβόλα και πυραυλικά όπλα, άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη F-16. Μεταξύ των μεγαλύτερου βεληνεκούς όπλων στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας είναι το τακτικό πυραυλικό σύστημα MGM-140 Army Tactical Missile System, το οποίο διαθέτει μέγιστο βεληνεκές περίπου 190 μιλίων.

Τα σύγχρονα μοντέλα πυραύλων κρουζ Tomahawk έχουν εμβέλεια περίπου 1.000 μιλίων.

 

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

«Byron. Ο αποχαιρετισμός, Μεσολόγγι 1824».

Οι Εκδόσεις Παρισιάνου με χαρά σάς προσκαλούν στην πρωτότυπη θεατρική παράσταση με τίτλο «Byron. Ο αποχαιρετισμός, Μεσολόγγι 1824».

Η συγγραφή του έργου ανήκει στον Ιορδάνη Καλέση και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βασίλης Κονταξής. Η παράσταση ενσωματώνει αυτούσια αποσπάσματα από το ποιητικό έργο του Λόρδου Βύρωνα, συνοδεία πρωτότυπης ζωντανής μουσικής σύνθεσης της Αγγελικής Δέλλα, καθώς και παράλληλη κινηματογραφική προβολή, τη σκηνοθεσία της οποίας επιμελείται ο βραβευμένος Θάνος Αγγελής.

Τον ρόλο του Λόρδου Βύρωνα ερμηνεύει ο διακεκριμένος ηθοποιός Αιμιλιανός Σταματάκης και, με ειδική συμμετοχή, ο ξεχωριστός και αγαπητός Περικλής Λιανός αναλαμβάνει να ενσαρκώσει τον Φλέτσερ, τον πιστό ακόλουθο και πλέον αγαπητό άνθρωπο του Βύρωνα.

Το έργο πραγματεύεται τις τελευταίες ημέρες του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι και πρόκειται να παρουσιαστεί για δύο (2) μοναδικές παραστάσεις, με ελεύθερη είσοδο, στις 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου 2024, στις 20.00 η ώρα, στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

 

Εκδόσεις Παρισιάνου

τηλ.: 210 3306880

email: navarinou@parisianou.gr

Νέα αγωγή κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μειώνει την θνησιμότητα κατά 40%

Μελέτη μεγάλης κλίμακας έχει δείξει ότι ένα νέο πρωτόκολλο θεραπείας «κόβει» τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά 40%.

Ερευνητές στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (University College London – UCL) και το Νοσοκομείο του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (University College London Hospital – UCLH) ολοκλήρωσαν μια μακροχρόνια επανεξέταση ασθενών στους οποίους δόθηκε ένας σύντομος κύκλος χημειοθεραπείας πριν την χημειοραδιοθεραπεία (ένας συνδυασμός χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας).

Η δοκιμή ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2012 και τελείωσε το Νοέμβριο του 2022.

Τα ευρήματα, που ακολουθούν αυτά που παρουσιάστηκαν πρώτα τον Οκτώβριο του 2023, δείχνουν 40% μείωση στον κίνδυνο θανάτου και 35% μείωση στον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου εντός τουλάχιστον πέντε ετών.

Τον καιρό των αρχικών αποτελεσμάτων, ο οργανισμός Έρευνας κατά του Καρκίνου του Ηνωμένου Βασιλείου (Cancer Research UK – CRUK) επιδοκίμασε την αλλαγή ως την μεγαλύτερη βελτίωση στην αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για πάνω από 20 χρόνια.

Η χημειοακτινοθεραπεία ήταν η τυπική μέθοδος αντιμετώπισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας από το 1999, αλλά παρά την βελτίωση στην περίθαλψη, ο καρκίνος επιστρέφει μέχρι και το 30% των περιπτώσεων.

Η δοκιμή Interlace φάσης ΙΙΙ, χρηματοδοτούμενη από το CRUK και το UCL Κέντρο Δοκιμών κατά του Καρκίνου (Cancer Trials Centre), επικεντρώθηκε στο εάν ένας σύντομος κύκλος χημειοθεραπείας πριν την χημειοακτινοθεραπεία θα μπορούσε να μειώσει τις υποτροπές και τον θάνατο σε ασθενείς με τοπικούς καρκίνους τραχήλου της μήτρας σε προχωρημένο στάδιο που δεν είχαν εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές.

Ειδικοί ζητούν την αγωγή να διαδοθεί σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς ύστερα την δημοσίευση την μελέτης στο περιοδικό The Lancet.

Η Δρ Μαίρη ΜακΚόρμακ, επικεφαλής ερευνήτρια της δοκιμής από το Ινστιτούτο κατά του καρκίνου UCL (UCL Cancer Institute) και UCLH, είπε: «Αυτή η προσέγγιση είναι ένας ξεκάθαρος τρόπος να κάνουμε μια θετική διαφορά, χρησιμοποιώντας ήδη υπάρχοντα φάρμακα τα οποία είναι φτηνά και εγκρίνονται ήδη για χρήση σε ασθενείς. Έχει ήδη υιοθετηθεί από κάποια κέντρα κατά του καρκίνου και δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτό να μην παρέχεται σε όλους τους ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοακτινοθεραπεία για αυτόν τον καρκίνο.»

 

Συμμετοχή 500 γυναικών

Κατά την διάρκεια της δεκαετούς περιόδου, η ομάδα της δοκιμής στρατολόγησε 500 γυναίκες που υπέφεραν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από νοσοκομεία στο ηνωμένο Βασίλειο, το Μεξικό, την Ινδία, την Ιταλία και την Βραζιλία.

Η πλειοψηφία των ασθενών ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο (380), με άλλους 100 από το Μεξικό και μόλις 20 από τις υπόλοιπες χώρες. Οι γυναίκες ήταν ηλικίας 24 με 78 ετών, με μέσο όρο ηλικίας τα 46 έτη, και αντιπροσωπεύτηκαν όλα τα στάδια την νόσου.

Οι γυναίκες κατανεμήθηκαν τυχαία για να λάβουν είτε την συνηθισμένη θεραπεία ή τον συνδυασμό της νέας θεραπείας.

Μετά από πέντε χρόνια, το 80% αυτών που έλαβαν έναν σύντομο κύκλο χημειοθεραπείας πρώτα ήταν ζωντανές και το 72% δεν είδαν ξανά τον καρκίνο να επιστρέφει ή να εξαπλώνεται.

Στην ομάδα της συνηθισμένης θεραπείας, το 72% των γυναικών ήταν ζωντανές και το 64% δεν είδαν ξανά τον καρκίνο να επιστρέφει ή να εξαπλώνεται.

Οι ερευνητές είπαν πως πέντε ασθενείς που συμμετείχαν στην δοκιμή είναι ελεύθεροι από την νόσο για πάνω από 10 χρόνια.

Ο καθηγητής Τζόναθαν Λέντερμανν, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου UCL, είπε: «Το προσαυξανόμενο κόστος για την χρήση των φαρμάκων στην δοκιμή Interlace είναι χαμηλό, καθιστώντας την μια νέα θεραπεία  η οποία μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί σε όλες τις υγειονομικές οικονομίες, για να βελτιώσει σημαντικά την συνολική επιβίωση.»

Ο Δρ Ίαιν Φουλκς, εκτελεστικός διευθυντής της έρευνας και καινοτομίας στο CRUK, είπε: «Ο χρόνος είναι το παν όταν αντιμετωπίζεις τον καρκίνο.»

«Η απλή πράξη της προσθήκης της επαγωγικής χημειοθεραπείας στην αρχή της θεραπείας μέσω χημειοακτινοθεραπείας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έχει παρουσιάσει εκπληκτικά αποτελέσματα στην δοκιμή Interlace.»

«Ένα όλο και αυξανόμενο σώμα αποδεικτικών στοιχείων δείχνει ότι η επιπρόσθετη χημειοθεραπεία πριν από άλλες θεραπείες, όπως η εγχείρηση και η ακτινοθεραπεία, μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες της επιτυχημένης αντιμετώπισης για τους ασθενείς.»

«Όχι μόνο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες του καρκίνου να επιστρέψει, αλλά μπορεί επίσης να παραδοθεί γρήγορα, χρησιμοποιώντας φάρμακα τα οποία είναι ήδη διαθέσιμα παγκοσμίως.»

 

Υψηλότερες πιθανότητες στις νεαρές γυναίκες

Παγκοσμίως, υπήρξαν 660.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και 350.000 θάνατοι λόγω αυτού το 2022, είπαν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Έρευνας κατά του Καρκίνου, υπήρξαν 3.256 νέες περιπτώσεις στις γυναίκες κάθε χρόνο στο ηνωμένο Βασίλειο την περίοδο 2017-2019, και 853 θάνατοι από την νόσο κατά μέσο όρο καθένα από αυτά τα έτη.

Οι ρυθμοί περιπτώσεων λόγω ηλικίας του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αυξάνονται ραγδαία από την ηλικία των 15 με 19 ετών και φτάνουν στο απόγειο στην ηλικιακή ομάδα 30 με 34 ετών, ύστερα οι ρυθμοί πέφτουν και κυμαίνονται ελαφρώς. Ο υψηλότερος ρυθμός είναι στην ομάδα 30 με 34, σύμφωνα με τον οργανισμό Έρευνας κατά του Καρκίνου.

Το εμβόλιο HPV, το οποίο υποστηρίζεται ότι προλαμβάνει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, παρουσιάστηκε στο πρόγραμμα προτεινόμενων εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2008, συγκεκριμένα για τα κορίτσια ηλικίας 12 με 13 ετών.

Της Rachel Roberts

Ενισχύστε την δύναμη του εγκεφάλου: Δοκιμάστε αυτά τα 4 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Η υγεία του εγκεφάλου είναι κρίσιμη για την συνολική ευημερία, με την μνήμη να είναι παράγοντας κλειδί της γνωστικής λειτουργίας. Ο ιππόκαμπος, ο οποίος παίζει κεντρικό ρόλο στην μάθηση και την μνήμη, επιδεινώνεται φυσικά με την ηλικία.

Αυτό το άρθρο παρουσιάζει τέσσερα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του ιππόκαμπου και να βελτιώσουν αποτελεσματικά την γνωστική λειτουργία.

 

Λειτουργίες του Ιππόκαμπου

Οι άνθρωποι έχουν δύο ιππόκαμπους, οι οποίοι βρίσκονται στο αριστερό και δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου. Ο ιππόκαμπος έχει αρκετές σημαντικές λειτουργίες, περιλαμβάνοντας:

  • Επεξεργασία και αποθήκευση νέων πληροφοριών: Ο ιππόκαμπος βοηθά τον εγκέφαλο να κωδικοποιεί και να αποθηκεύει νέες πληροφορίες ως αναμνήσεις, καθιστώντας τον απαραίτητο για την μάθηση.
  • Εδραίωση και διαμόρφωση αναμνήσεων: Ο ιππόκαμπος εδραιώνει τις κατακερματισμένες αναμνήσεις στο σύστημα μνήμης του εγκεφάλου. Είναι κρίσιμος στην μετατροπή της βραχυπρόθεσμης μνήμης σε μακροπρόθεσμη, στερεοποιώντας έτσι το περιεχόμενο της μνήμης.
  • Επεξεργασία της χωρικής μνήμης: Ο ιππόκαμπος είναι απαραίτητος για την ανάμνηση του περιβάλλοντος χώρου και την δημιουργία γνωστικών χαρτών.
  • Επεξεργασία της επεισοδιακής μνήμης: Ο ιππόκαμπος επεξεργάζεται και αποθηκεύει τις επεισοδιακές αναμνήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν – τις καθημερινές προσωπικές μας εμπειρίες με συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τον χρόνο, την τοποθεσία και τα γεγονότα.

 

Επίπτωση της ζημιάς του ιππόκαμπου στην μνήμη

Βλάβη στον ιππόκαμπο οδηγεί σε ζημιά της βραχυπρόθεσμης μνήμης, επηρεάζοντας την ικανότητα του εγκεφάλου να μαθαίνει και να διατηρεί νέες πληροφορίες. Πολλοί άνθρωποι παρατηρούν αρχικά εξασθένηση της μνήμης όταν αρχίζουν να βιώνουν δυσκολίες με πρόσφατες αναμνήσεις.

Επιπροσθέτως, βλάβη στον ιππόκαμπο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μνήμης, είτε μερικής είτε ολικής, όπως το να ξεχάσει κανείς προσωπικές εμπειρίες από το παρελθόν. Μπορεί επίσης να εξασθενήσει τις δεξιότητες χωρικής πλοήγησης και την ικανότητα να θυμόμαστε οικεία περιβάλλοντα.

 

Θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν τον ιππόκαμπο

Ο ιππόκαμπος παίζει ζωτικής σημασίας ρόλο στην λειτουργία της μνήμης και την χωρική πλοήγηση. Κλινικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά και χημικές ενώσεις μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του ιππόκαμπου και να ενισχύσουν την ικανότητα της μνήμης και της γνώσης:

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μέσω της διατροφής και των συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση της γνωσιακής λειτουργίας και την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Για παράδειγμα, μια γυναίκα, στα 70 της, παρουσίασε ήπια γνωστική εξασθένηση και αντιμετωπίστηκε με υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων ιχθυελαίου DHA και EPA (δύο είδη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων). Μετά από έξι μήνες, ένα νευροψυχολογικό τεστ παρακολούθησης έδειξε σημαντική βελτίωση στην μνήμη της και την γνωσιακή της λειτουργία. Οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι ο ρυθμός ατροφίας του ιππόκαμπου είχε επιβραδυνθεί, υποδηλώνοντας πως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν μια προστατευτική επίδραση στον ιππόκαμπο και μπορούν να βελτιώσουν την συνολική γνωστική επίδοση.

Άλλος ένας ασθενείς, 65 ετών στα αρχικά στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, έλαβε συμπληρώματα ωμέγα-3 για 12 μήνες. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, οι γνωστικές αξιολογήσεις έδειξαν ότι, ενώ η λειτουργία της μνήμης του δεν αναστράφηκε, είχε σταθεροποιηθεί. Απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου έδειξαν έναν πιο αργό ρυθμό ατροφίας του ιππόκαμπου, υποδηλώνοντας ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να έχουν επιβραδύνει την πρόοδο της ασθένειας ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν την υγεία του ιππόκαμπου.

Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά, τα οποία βρίσκονται σε διάφορες τροφές και συγκεκριμένα συμπληρώματα, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του ιππόκαμπου από την οξειδωτική βλάβη.

Ένας άντρας 72 ετών παρουσίασε αρχικά στάδια απώλειας μνήμης, Μετά από έξι μήνες διατροφικών ρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής πρόσληψης τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά όπως τα βατόμουρα και η μαύρη σοκολάτα, η γνωστική του επίδοση βελτιώθηκε. Η νέα του δίαιτα περιελάμβανε επίσης την μείωση της πρόσληψης της ζάχαρης και τον περιορισμό τηγανητών τροφών. Ως αποτέλεσμα, παρατηρήθηκαν βελτιώσεις τόσο στην μνήμη όσο και στην ταχύτητα επεξεργασίας του. Εξετάσεις αίματος έδειξαν επίσης μείωση στους δείκτες οξειδωτικού στρες.

Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή βρήκε ότι οι πολυφαινόλες στα βατόμουρα μπορούν να βελτιώσουν την γνωστική λειτουργία στους ηλικιωμένους, βελτιώνοντας την επεισοδιακή μνήμη και την εκτελεστική λειτουργία σε αυτούς που βρίσκονται σε κίνδυνο γνωστικής παρακμής. Ομοίως, η μαύρη σοκολάτα έχει δείξει να έχει θετική επίδραση στην γνωστική λειτουργία.

Άλλο ένα παράδειγμα περιλαμβάνει μια 65 ετών γυναίκα ασθενή η οποία παρουσίασε εξασθένηση στη μνήμη της ύστερα την εμμηνόπαυση. Ο ιατρός της την συμβούλεψε να λάβει συμπληρώματα βιταμίνης C και Ε. Ύστερα από εννέα μήνες θεραπείας, η μνήμη της έδειξε σημαντική βελτίωση, συγκεκριμένα η βραχυπρόθεσμη μνήμη. Αυτό υποδηλώνει ότι τα αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες C και Ε, έχουν προστατευτική επίδραση στον ιππόκαμπο. Έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνη C μπορεί να είναι μια βιώσιμη στρατηγική για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Βιταμίνη Β12

Έρευνες έχουν καθιερώσει έναν σύνδεσμο μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης Β12 και την γνωστικής παρακμής, όπως επίσης και της ατροφίας του ιππόκαμπου. Κλινικές δοκιμές έχουν υποδηλώσει ότι η λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνη Β12 μπορεί να βελτιώσει την γνωστική λειτουργία σε ασθενείς με έλλειψη Β12, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Για παράδειγμα, μια σχετικά νεαρή γυναίκα υπέφερε από γνωστική παρακμή και απώλεια μνήμης λόγω έλλειψης βιταμίνης Β12. Μετά από αρκετούς μήνες ενέσεων βιταμίνης Β12, η γνωστική της λειτουργία και η μνήμη της βελτιώθηκαν σημαντικά. Αυτό τονίζει την σημασία του να λαμβάνουμε υπόψιν την έλλειψη της βιταμίνης Β12 σε νεαρούς ενήλικες που παρουσιάζουν παρόμοια θέματα.

Κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη έχει αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές ιδιότητες οι οποίες ωφελούν τον ιππόκαμπο. Μια συγκριτική μελέτη βρήκε ότι η λήψη συμπληρωμάτων με κουρκουμίνη μπορεί να αναβάλει σημαντικά την πρόοδο της νόσου του Αλτσχάιμερ και να βελτιώσει τόσο την κινητική (όπως το περπάτημα και το τρέξιμο) όσο και την γνωστική λειτουργία που σχετίζεται με την άνοια.

Σε μια περίπτωση, ένας ασθενής 60 ετών με ήπια γνωστική βλάβη έλαβε υψηλή δόση κουρκουμίνης μαζί με άλλες θεραπείες για έξι μήνες. Στο τέλος της θεραπείας, τόσο η μνήμη του όσο και η γνωστική λειτουργία είχαν βελτιωθεί, με τις νευροψυχολογικές αξιολογήσεις να υποδεικνύουν μερική ανάρρωση της λειτουργίας του ιππόκαμπου του.

Δεδομένων των ατομικών διαφορών και των συγκεκριμένων περιπτώσεων που συνδέονται με την γνωστική υγεία, συνιστάται να συμβουλεύεστε έναν ειδικό υγείας για εξατομικευμένο πλάνο αντιμετώπισης.

Του Jingduan Yang, M.D.

 

Ο Δρ Jingduan Yang, FAPA, είναι πιστοποιημένος ψυχίατρος που ειδικεύεται στην ολοκληρωτική και παραδοσιακή κινεζική ιατρική για χρόνιες ψυχικές, συμπεριφορικές και σωματικές ασθένειες. Ο Δρ Yang είναι επίσης ο ιδρυτής του Yang Institute of Integrative Medicine και του American Institute of Clinical Acupuncture και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Northern Medical Center στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Συνέβαλε στα βιβλία «Integrative Psychiatry», «Medicine Matters» και «Integrative Therapies for Cancer». Είναι επίσης συν-συγγραφέας του βιβλίου «Facing East: Ancient Secrets for Beauty+Health for Modern Age» από την HarperCollins και «Clinical Acupuncture and Ancient Chinese Medicine» από την Oxford Press.

 

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι του συγγραφέα και δεν αντανακλούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις των Epoch Times. Οι Epoch Times προσκαλούν τον επαγγελματικό διάλογο και την φιλική συνομιλία.

Η ΕΕ πρόκειται να επιβάλει δασμούς έως και 45% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ανακοίνωσε στις 29 Οκτωβρίου ότι είναι έτοιμη να εισπράξει επιπλέον δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα (EV) που κατασκευάζονται στην Κίνα, αφού οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο απέτυχαν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα που εντοπίστηκε από την έρευνα της Ένωσης.

Από τις 31 Οκτωβρίου θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι δασμοί ύψους έως και 35 τοις εκατό -πέραν του κανονικού 10 τοις εκατό. Αυτοί οι οριστικοί δασμοί θα παραμείνουν σε ισχύ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ολοκληρώνει έρευνα για τις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα, δήλωσε ότι οι πρόσθετοι δασμοί είναι απαραίτητοι για να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές επιδοτήσεις που παρέχει το Πεκίνο, το οποίο έχει χορηγήσει στους παραγωγούς ηλεκτρικών οχημάτων σημαντικές επιδοτήσεις και απειλεί να πλήξει την αγορά της ΕΕ μειώνοντας τεχνητά τις τιμές.

Παρά την επιβολή των οριστικών δασμών, ο Όλοφ Γκιλ, εκπρόσωπος της Επιτροπής για το εμπόριο, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου θα συνεχιστούν.

«Οποιαδήποτε τέτοια λύση θα πρέπει να είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση του προβλήματος που εντοπίστηκε από την έρευνα, καθώς και συμβατή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ)», δήλωσε ο Γκιλ στους δημοσιογράφους στις 29 Οκτωβρίου.

Η τελική απόφαση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της Επιτροπής περιέγραφε τον ειδικό δασμολογικό συντελεστή για διάφορες αυτοκινητοβιομηχανίες, ο οποίος θα προστεθεί στον κανονικό δασμό 10% που ισχύει για όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα.

Ο κινεζικός γίγαντας των ηλεκτρικών οχημάτων BYD θα επιβαρυνθεί με δασμό 17%, ενώ η Geely, ιδιοκτήτρια των Volvo και Polestar, θα επιβαρυνθεί με ελαφρώς υψηλότερο δασμό 18,8%.

Η SAIC -η κινεζική κρατική εταιρεία που εξαγόρασε τη βρετανική MG, ένα από τα κορυφαία σε πωλήσεις ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Ευρώπης- θα αντιμετωπίσει τον πιο απότομο συντελεστή 35,3%.

Αντίθετα, η Tesla, ο αμερικανικός κατασκευαστής EV με ένα εργοστάσιο gigafactory στη Σαγκάη, θα επιβαρυνθεί με τον χαμηλότερο δασμό 7,8 τοις εκατό.

Άλλοι κινέζοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων που κρίνονται συνεργάσιμοι από την επιτροπή θα αντιμετωπίσουν δασμούς 20,7%, ενώ όσοι θεωρούνται μη συνεργάσιμοι θα πληγούν με τον πιο απότομο δασμό 35,3%.

Η απόφαση αυτή θα γίνει νόμος μόλις δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, κάτι που αναμένεται να συμβεί στις 30 Οκτωβρίου.

Η Κίνα έχει καταθέσει καταγγελία στον ΠΟΕ για την πρόταση της ΕΕ και πραγματοποίησε οκτώ γύρους διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις αυξήσεις των δασμών.

Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας έχει ξεκινήσει τις δικές του έρευνες για την καταπολέμηση των δασμών κατά διαφόρων εισαγόμενων προϊόντων από την Ένωση, συμπεριλαμβανομένων του χοιρινού κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δασμούς στις εξαγωγές προς την Κίνα.

Το Πεκίνο επέβαλε προσωρινά μέτρα με στόχο τις εισαγωγές κονιάκ από την ΕΕ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου στις 8 Οκτωβρίου, λίγες ημέρες αφότου οι ηγέτες της ΕΕ έδωσαν το «πράσινο φως» στις προτάσεις για τους δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα. Η ΕΕ δήλωσε ότι θα αμφισβητήσει την απόφαση της Κίνας στον ΠΟΕ, δεσμευόμενη να αντιμετωπίσει «κάθε αθέμιτη χρήση μέσων εμπορικής άμυνας» κατά της οικονομίας της «με τη μεγαλύτερη δυνατή σοβαρότητα».

Επιβάλλοντας αυτούς τους δασμούς, η ΕΕ διακινδυνεύει περισσότερα αντίποινα από το Πεκίνο. Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στο κινεζικό καθεστώς.

«Η κίνηση αυτή όχι μόνο απειλεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη, αλλά στέλνει επίσης ένα σαφές μήνυμα: Η στρατηγική της Κίνας να αξιοποιήσει τις κρατικές επιδοτήσεις και τις εξαγωγές για να τροφοδοτήσει τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων μπορεί να εξαντλείται», δήλωσε ο Ντέιβιντ Χουάνγκ, ερευνητής με έδρα τις ΗΠΑ που επικεντρώνεται στην εμπορική πολιτική της Κίνας, στους Epoch Times πριν από την ανακοίνωση της ΕΕ.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις αυτής της κίνησης μπορεί να επεκταθούν πέρα από το εμπόριο.

Ο Χουάνγκ δήλωσε ότι η πρόθεση του καθεστώτος να αναπτύξει ηλεκτρικά οχήματα -που αναφέρονται ως «οχήματα νέας ενέργειας» από το Πεκίνο- δεν έχει καμία σχέση με τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα ή τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς περισσότερο από το ήμισυ της ενέργειας της Κίνας προέρχεται από καύση άνθρακα.

«Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη φόρτιση αυτών των ηλεκτρικών οχημάτων βασίζεται στην ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα και στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας [στην Κίνα], οι οποίες στην πραγματικότητα είναι πιο ρυπογόνες από τη βενζίνη», δήλωσε ο Χουάνγκ, επισημαίνοντας ότι το Πεκίνο «χρησιμοποιεί απλώς το αφήγημα της ‘νέας ενέργειας’ ως μέσο παραπλάνησης της διεθνούς κοινότητας».

Με την ΕΕ να ευθυγραμμίζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα έθνη για να εντείνει τον έλεγχο των εμπορικών πολιτικών της Κίνας, ο Χουάνγκ δήλωσε: «Η προοπτική της χρήσης των ηλεκτρικών οχημάτων ως διαπραγματευτικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα με άλλες χώρες γίνεται όλο και λιγότερο βιώσιμη».

Της Dorothy Li

Έκθεση τριών επαναπατρισθέντων αρχαιοτήτων στον χώρο υποδοχής του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών και τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, παρουσιάζουν έως τις 22 Δεκεμβρίου 2024, στον χώρο υποδοχής του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, τρία (3) αρχαία έργα που επαναπατρίσθηκαν στις 22 Ιανουαρίου 2024 από το Μουσείο M.C. Carlos του Πανεπιστημίου Emory, με έδρα την Ατλάντα των ΗΠΑ.

Τα τρία αρχαία αντικείμενα που είχαν αγοραστεί από το Μουσείο M.C. Carlos το 2002 και 2003, είχαν ένα κοινό στοιχείο: προέρχονταν από λαθρανασκαφές στην Ελλάδα τις δεκαετίες του 1980 και 1990 και η αλυσίδα της διακίνησής τους τα είχε οδηγήσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πρόκειται για τις εξής αρχαιότητες:

1. Πήλινη μινωϊκή λάρνακα με γραπτή παράσταση ψαριών (μέσα 14ου αι. π.Χ.)

2. Μαρμάρινη καθιστή ανδρική μορφή από αττικό επιτύμβιο ναΐσκο (350-325 π.Χ.)

3. Μαρμάρινο αγαλμάτιο Αρτέμιδος που στηρίζεται σε κορμό δέντρου (β΄ μισό 2ου αι. π.Χ.

Οι συγκεκριμένες αρχαιότητες εκτίθενται στον ίδιο ακριβώς χώρο με την περιοδεύουσα φωτογραφική έκθεση που φέρει τον τίτλο: «Κλεμμένο παρελθόν –

Χαμένο μέλλον», που παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών από τις 20 Ιουνίου 2024.

Έτσι με την συνύπαρξη των δύο εκθέσεων, δηλαδή της φωτογραφικής αλλά και των επαναπατρισθέντων πρωτότυπων αρχαιοτήτων δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα σχετικά με την καταπολέμηση του διεθνούς εγκλήματος της αρχαιοκαπηλίας και της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, αλλά και την ανάδειξη των κοινών προσπαθειών για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς σε κρατικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Η είσοδος στη συγκεκριμένη έκθεση είναι ελεύθερη, τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

Ν.Ε.Ο. Πατρών Αθηνών 38-40, Τ.Κ. 26442.

e-mail: efaacha@culture.gr.

τηλ. επικοιν.: 2613 616177

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ | ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ | ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΧΑΪΑΣ