Παρασκευή, 09 Μαΐ, 2025

15 έθνη υπογράφουν δήλωση του ΟΗΕ με την οποία καταδικάζουν τα «διεθνή εγκλήματα» του Πεκίνου κατά των Ουιγούρων και των Θιβετιανών

Ο πρεσβευτής της Αυστραλίας στα Ηνωμένα Έθνη, Τζέιμς Λάρσεν, κάλεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σιντζιάνγκ και το Θιβέτ.

Η δήλωση έγινε εξ ονόματος 15 χωρών, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισλανδία, η Ιαπωνία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Περιγράφει τις πολλαπλές αρνητικές διαπιστώσεις που έχουν γίνει από διάφορους φορείς, συμπεριλαμβανομένης μιας αξιολόγησης πριν από δύο χρόνια από το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχουν διαπραχθεί σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ και ότι η κράτηση των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων, κυρίως στην επαρχία, «μπορεί να συνιστά διεθνές έγκλημα, ιδίως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Τέσσερα άλλα όργανα του ΟΗΕ έχουν έκτοτε προβεί σε παρόμοιες διαπιστώσεις.

Οι χώρες σημειώνουν ότι: «Η Ομάδα Εργασίας για την Αυθαίρετη Κράτηση έχει εκδώσει ανακοινώσεις σχετικά με πολλαπλές περιπτώσεις αυθαίρετης κράτησης και βίαιων εξαφανίσεων και πάνω από 20 εντολοδόχοι ειδικών διαδικασιών έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ».

Ειδικοί εισηγητές -ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες για τα ανθρώπινα δικαιώματα- είναι επιφορτισμένοι με τη διερεύνηση, την υποβολή εκθέσεων και τη παροχή συμβουλών στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Ο Λάρσεν λέει ότι όλες αυτές οι εκθέσεις βασίζονται εκτενώς στα αρχεία της ίδιας της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των αποδείξεων στο Σιντζιάνγκ για «αυθαίρετες κρατήσεις μεγάλης κλίμακας, διαχωρισμό οικογενειών, βίαιες εξαφανίσεις και καταναγκαστική εργασία, συστηματική παρακολούθηση με βάση τη θρησκεία και την εθνικότητα, σοβαρούς και αδικαιολόγητους περιορισμούς στην πολιτιστική, θρησκευτική και γλωσσική ταυτότητα και έκφραση, βασανιστήρια και σεξουαλική βία βάσει φύλου, συμπεριλαμβανομένων των εξαναγκαστικών αμβλώσεων και της στείρωσης, και την καταστροφή θρησκευτικών και πολιτιστικών χώρων».

Στο Θιβέτ, τα όργανα των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ειδικοί εισηγητές έχουν περιγράψει λεπτομερώς την κράτηση των Θιβετιανών για την «ειρηνική έκφραση πολιτικών απόψεων, τους περιορισμούς στα ταξίδια, τις καταναγκαστικές εργασιακές ρυθμίσεις, τον διαχωρισμό των παιδιών από τις οικογένειές τους σε οικοτροφεία και τη διάβρωση των γλωσσικών, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Ενώ το Πεκίνο είχε «πολλές ευκαιρίες» να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες, αντ’ αυτού χαρακτήρισε την αξιολόγηση της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «παράνομη και άκυρη».

Οι 15 χώρες καλούν το ΚΚΚ να απελευθερώσει όλα τα αυθαίρετα κρατούμενα άτομα τόσο στο Σιντζιάνγκ όσο και στο Θιβέτ και να διευκρινίσει επειγόντως την τύχη και την τοποθεσία των αγνοούμενων μελών των οικογενειών τους.

«Καλούμε την Κίνα να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει αναλάβει οικειοθελώς και να εφαρμόσει πλήρως όλες τις συστάσεις του ΟΗΕ», αναφέρει η δήλωση.

«Η διαφάνεια και το άνοιγμα είναι το κλειδί για την άμβλυνση των ανησυχιών και καλούμε την Κίνα να επιτρέψει την απρόσκοπτη και ουσιαστική πρόσβαση στη Σιντζιάνγκ και το Θιβέτ σε ανεξάρτητους παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, για να αξιολογήσουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»

«Καμία χώρα δεν έχει ένα τέλειο ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά καμία χώρα δεν είναι υπεράνω δίκαιου ελέγχου των υποχρεώσεών της για τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρεται.

Του Rex Widerstrom

Πρόεδρος Λάι: «Η Κίνα δεν έχει δικαίωμα να εκπροσωπεί την Ταϊβάν»

ΤΑΪΠΕΙ, Ταϊβάν-Η ελευθερία και ο τρόπος ζωής της Ταϊβάν απειλούνται από τον αυταρχισμό, δήλωσε ο πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε, προσθέτοντας ότι είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί την κυριαρχία του νησιού από την προσάρτηση ή την παραβίαση.

Ο Λάι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο, απηύθυνε κεντρική εθνική ομιλία μπροστά από το κτίριο του Προεδρικού Γραφείου στην Ταϊπέι στις 10 Οκτωβρίου, που γιορτάζεται ως Εθνική Ημέρα στην Ταϊβάν. Φέτος, ο εορτασμός σηματοδότησε επίσης τα 113α γενέθλια της Ταϊβάν.

«Σε αυτή τη γη, η δημοκρατία και η ελευθερία αναπτύσσονται και ευδοκιμούν. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκπροσωπεί την Ταϊβάν», δήλωσε ο Λάι, αναφερόμενος στην επίσημη ονομασία της Κίνας.

Ο Λάι επανέλαβε τη θέση της Ταϊβάν να διατηρήσει το σημερινό status quo της ειρήνης και της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν, επιδιώκοντας παράλληλα ισότιμες και αξιοπρεπείς συνομιλίες με το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς.

«Ως πρόεδρος, η αποστολή μου είναι να διασφαλίσω ότι το έθνος μας θα αντέξει και θα προοδεύσει», δήλωσε ο Λάι. «Θα διατηρήσω επίσης τη δέσμευση να αντισταθώ στην προσάρτηση ή την καταπάτηση της κυριαρχίας μας».

Η εχθρότητα του κινεζικού καθεστώτος προς την Ταϊβάν και το φιλελεύθερο δημοκρατικό της σύστημα έχει αυξηθεί από τότε που το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (Democratic Progressive Party-DPP) της Ταϊβάν ήρθε στην εξουσία το 2016, όταν η προκάτοχος του Λάι, η Τσάι Ινγκ-γουέν, ξεκίνησε την πρώτη από τις δύο θητείες της στην εξουσία. Ο Λάι, ο οποίος είναι σήμερα πρόεδρος του DPP, ήταν αντιπρόεδρος κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τσάι.

Το κινεζικό καθεστώς θεωρεί τόσο την Τσάι όσο και τον Λάι «αυτονομιστές», μια φράση που χρησιμοποιεί συχνά το Πεκίνο για κάθε πολίτη της Ταϊβάν που υπερασπίζεται την κυριαρχία του νησιού.

Ο Λάι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα ήθελε να συνεργαστεί με το κινεζικό καθεστώς σε θέματα όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η καταπολέμηση των μολυσματικών ασθενειών και η διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Προέτρεψε την Κίνα να «ανταποκριθεί στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας» και να εφαρμόσει την επιρροή της για να τερματίσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

«Η Ταϊβάν αντιμετωπίζει αδυσώπητες προκλήσεις και οι προκλήσεις του κόσμου είναι εξίσου και δικές μας», δήλωσε ο Λάι. «Και ο επεκτεινόμενος αυταρχισμός θέτει πλήθος προκλήσεων στη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, απειλώντας τον σκληρά κερδισμένο ελεύθερο και δημοκρατικό τρόπο ζωής μας.»

Είπε ότι η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη πέντε «αξιόπιστων βιομηχανικών τομέων», δηλαδή ημιαγωγών, τεχνητής νοημοσύνης, στρατιωτικών, ασφάλειας και επιτήρησης και επικοινωνιών επόμενης γενιάς.

Πριν από την ομιλία του, ο Λάι συναντήθηκε με περισσότερους από 140 ξένους προσκεκλημένους στο Προεδρικό Γραφείο, μεταξύ των οποίων και οι ρεπουμπλικανοί Ντέμπι Λέσκο (R-Ariz.), Άντι Μπιγκς (R-Ariz.) και Κάρολ Μίλερ (R-W.Va.). Οι τρεις Αμερικανοί νομοθέτες έφτασαν στην Ταϊβάν στις 6 Οκτωβρίου.

 

«Ηρεμία και ορθολογισμός»

Ο κινεζικός στρατός έχει αυξήσει τις δραστηριότητές του γύρω από την Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια. Οι ενέργειές του περιλαμβάνουν αεροπορικές πτήσεις, ναυτική ανάπτυξη και ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Μόλις λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του Λάι τον Μάιο, η Κίνα ξεκίνησε αυτό που αποκάλεσε «τιμωρητικά» στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από το νησί.

Πριν ο Λάι εκφωνήσει την ομιλία του στις 10 Οκτωβρίου, Ταϊβανέζοι και Δυτικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η Κίνα θα μπορούσε να οργανώσει περισσότερες στρατιωτικές ασκήσεις ως απάντηση στην ομιλία του.

«Παρόλο που δεν έχουμε δει σημαντική στρατιωτική δραστηριότητα ή ασκήσεις μετά από προηγούμενες ομιλίες της 10/10, είμαστε προετοιμασμένοι ότι το Πεκίνο μπορεί να επιλέξει να το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα φέτος», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης στις 9 Οκτωβρίου. «Δεν βλέπουμε καμία δικαιολογία για να χρησιμοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο ένας ετήσιος εορτασμός ρουτίνας. Τέτοιες καταναγκαστικές ενέργειες εναντίον της Ταϊβάν και στο πλαίσιο των σχέσεων Κίνας-Ταϊβάν, κατά την άποψή μας, υπονομεύουν τη σταθερότητα μεταξύ των χωρών».

Πέρυσι, ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς δήλωσε ότι ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είχε δώσει εντολή στον στρατό της Κίνας να είναι έτοιμος μέχρι το 2027 να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη εισβολή στην Ταϊβάν.

Παρά τη στρατιωτική επιθετικότητα της Κίνας, οι περισσότεροι Ταϊβανέζοι δεν πιστεύουν ότι η Κίνα θα εισβάλει στο νησί τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η κορυφαία στρατιωτική δεξαμενή σκέψης της Ταϊβάν, το Ινστιτούτο Έρευνας για την Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια (Institute for National Defence and Security Research-INDSR), στις 9 Οκτωβρίου.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 61% των πολιτών θεωρεί «απίθανο ή πολύ απίθανο» να εξαπολύσει η Κίνα επίθεση στην Ταϊβάν κατά την επόμενη πενταετία. Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν περίπου 1.200 άτομα τον Σεπτέμβριο.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι οι εδαφικές φιλοδοξίες της Κίνας θα εκδηλωθούν με τη μορφή επίθεσης στην Ταϊβάν», δήλωσε η ερευνήτρια του INDSR Κριστίνα Τσεν. «Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τις εδαφικές φιλοδοξίες της Κίνας ως σοβαρή απειλή».

Η Τσεν πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι της Ταϊβάν ανησυχούν επίσης για άλλες κινεζικές απειλές, όπως οι στρατιωτικές ασκήσεις και οι εκστρατείες προπαγάνδας.

«Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι της Ταϊβάν έχουν επίγνωση της απειλής, αλλά παραμένουν ήρεμοι και λογικοί με τις προσδοκίες ενός επικείμενου πολέμου», δήλωσε το INDSR.

Περισσότερο από το 67% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα αντεπιτεθούν αν η Κίνα επιτεθεί, αλλά οι ερωτηθέντες ήταν σχεδόν εξίσου διχασμένοι σχετικά με το αν ο στρατός της Ταϊβάν είναι ικανός να υπερασπιστεί το νησί.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης διχασμό των απόψεων σχετικά με το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βοηθούσαν στην υπεράσπιση της Ταϊβάν: το 74% πίστευε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν πιθανό να βοηθήσει «έμμεσα» την Ταϊβάν παρέχοντας τρόφιμα, ιατρικές προμήθειες και όπλα, ενώ το 52% πίστευε ότι ο αμερικανικός στρατός θα έστελνε τις ένοπλες δυνάμεις του για να επέμβει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ταϊβάν δεν είναι επί του παρόντος επίσημοι σύμμαχοι και η Ουάσινγκτον διατηρεί εδώ και καιρό μια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», που σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σκόπιμα ασαφείς στο ερώτημα αν θα έρθουν να υπερασπιστούν την Ταϊβάν.

 

«Απομονώστε το νησί»

Η Αμρίτα Τζας, επίκουρη καθηγήτρια στην Ακαδημία Ανώτατης Εκπαίδευσης Μανιπάλ της Ινδίας, έγραψε σε πρόσφατη ανάλυσή της ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν έχουν γίνει πιο εξελιγμένες τα τελευταία χρόνια, με την αυξανόμενη χρήση προηγμένων τεχνολογιών όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας παρουσιάζουν μια σαφή τάση να είναι «συχνές, έντονες, μεγάλης κλίμακας και πολυτομεακές» στη φύση τους – με διπλό στόχο να επιδείξουν την ικανότητα της Κίνας να αποκλείσει και να απομονώσει το νησί και να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια του Πεκίνου για οποιαδήποτε αντιληπτή κίνηση προς την ανεξαρτησία της Ταϊβάν», έγραψε στην ανάλυση, που δημοσιεύθηκε από το Global Taiwan Institute με έδρα την Ουάσιγκτον στις 2 Οκτωβρίου.

Η Ταϊβάν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές τροφίμων και ενέργειας για τον πληθυσμό της, που ανέρχεται σε περίπου 23 εκατομμύρια ανθρώπους, και τυχόν διαταραχές στις αγορές αυτές θα είχαν βαρύτατο αντίκτυπο στην οικονομία της.

Το Ινστιτούτο Ειρήνης των ΗΠΑ, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 9 Οκτωβρίου, δήλωσε ότι η Κίνα θα πλήξει τη δική της οικονομία εάν αποφασίσει να επιβάλει θαλάσσιο και αεροπορικό αποκλεισμό στην Ταϊβάν.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο αποκλεισμός της Κίνας «πιθανότατα θα σταματούσε τις αποστολές των προηγμένων μικροτσίπ που χρειάζεται η κινεζική οικονομία για να συμβαδίζει τεχνολογικά με τις ΗΠΑ, για να μην αναφέρουμε ότι υπονομεύει την οικονομική ολοκλήρωση που επιδιώκει με το νησί».

«Αν η Κίνα μπλοκάρει τις εξαγωγές από ένα νησί που αντιπροσωπεύει περίπου το 90% της πιο προηγμένης ικανότητας ημιαγωγών στον κόσμο», αναφέρει το άρθρο, «οι ΗΠΑ θα μπορούσαν πιθανώς να αντλήσουν ευρεία υποστήριξη για αντίποινα από τις δικές τους ενέργειες, ενδεχομένως ακόμη και πιέζοντας την Κίνα σε διάφορα θαλάσσια σημεία ελέγχου».

Εάν το κινεζικό καθεστώς εισέβαλε στην Ταϊβάν, η Κίνα θα έχανε ξένα κεφάλαια, κρίσιμη τεχνολογία και φορολογικά έσοδα, επιφέροντας σημαντικό πλήγμα στην οικονομία της, προστίθεται στο άρθρο.

Του Frank Fang

 

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Η Ταϊβάν δηλώνει έτοιμη για κομμουνιστική εισβολή, έκθεση προειδοποιεί για οικονομικό πόλεμο

Ο λαός της Ταϊβάν θα υπερασπιστεί το αυτοδιοικούμενο νησί από μια πιθανή εισβολή του κομμουνιστικού κόμματος της ηπειρωτικής Κίνας, δήλωσε την Παρασκευή ο de facto πρεσβευτής της Ταϊβάν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα, μια έκθεση προειδοποίησε ότι η προσάρτηση του Πεκίνου μπορεί να γίνει με τη μορφή οικονομικού πολέμου.

Ερωτηθείς εάν οι πολίτες της Ταϊβάν, που ονομάζεται επίσης Δημοκρατία της Κίνας, είναι έτοιμοι να πολεμήσουν εάν το κομμουνιστικό καθεστώς στο Πεκίνο αυξήσει την επιθετικότητά του, ο αντιπρόσωπος της Ταϊβάν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αλεξάντερ Γιούι δήλωσε στο Fox News: «Ναι, φυσικά», προσθέτοντας: «Έχουμε δει την Ουκρανία».

Εν τω μεταξύ, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από το ερευνητικό ινστιτούτο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών (Foundation for Defense of Democracies-FDD) με έδρα την Ουάσινγκτον, αναφέρεται ότι ενώ οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων επικεντρώνονται στα «πιο επικίνδυνα» σενάρια, όπως μια στρατιωτική εισβολή ή ένας αποκλεισμός, η «πιο στρατηγική και λογική προσέγγιση» για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) προκειμένου να υλοποιήσει τον στόχο του για προσάρτηση της Ταϊβάν είναι μια «εκστρατεία οικονομικού εξαναγκασμού με τη βοήθεια του κυβερνοχώρου».

Νωρίτερα φέτος οι ερευνητές του FDD συνεργάστηκαν με τραπεζικούς και οικονομικούς εμπειρογνώμονες στην Ταϊβάν επί δύο ημέρες για να προσομοιώσουν πιθανές μη στρατιωτικές κινήσεις του Πεκίνου.

Οι ερευνητές διερεύνησαν σενάρια στα οποία το ΚΚΚ περιόριζε ή απαγόρευε την εισαγωγή ταϊβανέζικων προϊόντων, μπλόκαρε πληρωμές και εμβάσματα από και προς την Ταϊβάν, εξαπέλυε κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές, έκοβε υποθαλάσσια καλώδια, χρησιμοποιούσε ψεύτικα βίντεο και ήχο για να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού ή διέκοπτε την εμπορική κυκλοφορία με δοκιμές πυραύλων.

Στην έκθεσή του, το FDD δήλωσε ότι η άσκηση έδειξε ότι το Πεκίνο μπορεί να ασκήσει μεγάλη πίεση στην Ταϊβάν -χωρίς να σκοντάψει σε κόκκινες γραμμές με την Ουάσιγκτον ή άλλους συμμάχους.

Οι εντάσεις έχουν αναζωπυρωθεί στα Στενά της Ταϊβάν από το 2016, όταν το Πεκίνο άρχισε να αυξάνει τη διπλωματική και στρατιωτική πίεση στο νησί, ωθώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να εντείνουν την υποστήριξή τους.

Η Ουάσινγκτον, η οποία είναι υποχρεωμένη βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας να παρέχει στην Ταϊπέι επαρκή στρατιωτικό εξοπλισμό για την άμυνά της, έχει υποστηρίξει ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να διατηρήσουν την ειρήνη στο στενό και να συμπαρασταθούν σε δημοκρατίες όπως η Ταϊβάν για να διατηρήσουν τη φιλελεύθερη-δημοκρατική παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

Το Πεκίνο απαίτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μείνουν έξω από την Ταϊβάν, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια καθαρά εσωτερική υπόθεση.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θα έστελνε στρατεύματα για να υπερασπιστεί την Ταϊβάν σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης από την Κίνα, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη διαμορφώσει ένα σχέδιο για να απαντήσει σε μη στρατιωτικές τακτικές, δίνοντας στο Πεκίνο ευελιξία στο να εργάζεται για να υπονομεύσει την Ταϊβάν χωρίς να προκαλέσει μια άμεση απάντηση από την Ουάσινγκτον, δήλωσαν οι ερευνητές του FDD.

Σε ένα από τα τέσσερα σενάρια που δοκίμασε το FDD, οι ερευνητές που έπαιζαν το ρόλο του ΚΚΚ «διέρρευσαν αναφορές για επερχόμενες στρατιωτικές ασκήσεις, απείλησαν να καταλάβουν υπεράκτια νησιά, δωροδόκησαν αξιωματούχους των μέσων ενημέρωσης και χρησιμοποίησαν επιχειρήσεις επιρροής για να προωθήσουν την παράδοση και την κοινωνική αναταραχή», δήλωσε ο ανώτερος διευθυντής του προγράμματος του FDD για την Κίνα, Κρεγκ Σίνγκλετον.

«Ταυτόχρονα, το ΚΚΚ χρησιμοποίησε συμβόλαια στις προθεσμιακές αγορές για να κάνει ανοιχτή πώληση μετοχών της Ταϊβάν, δημιουργώντας πίεση πώλησης και υποκινώντας μεγάλης κλίμακας αποσύρσεις κεφαλαίων. Η προκύπτουσα υποτίμηση του νέου δολαρίου της Ταϊβάν πυροδότησε ένα ξεπούλημα ακινήτων. Η κατάρρευση των τιμών των ακινήτων και οι ανεπαρκείς εξασφαλίσεις υποκίνησαν τις τραπεζικές εκροές», αναφέρεται στην έκθεση, προσθέτοντας ότι πολλοί παίκτες της Ταϊβάν είδαν το σενάριο ως την προτιμώμενη στρατηγική εξαναγκασμού του ΚΚΚ.

Μιλώντας σε συζήτηση πάνελ για την έκθεση, ο Σίνγκλετον δήλωσε ότι η Ταϊβάν έχει ήδη αντιμετωπίσει μια «χαμηλού επιπέδου οικονομική και κυβερνοεκβιαστική εκστρατεία» και επέδειξε «αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα».

Αλλά ο ηγέτης του ΚΚΚ Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος θεωρεί την επανένωση με την Ταϊβάν ως «ιδεολογική επιταγή», θα ξεκινήσει μια σταδιακή και ευέλικτη εκστρατεία χρησιμοποιώντας ένα μείγμα οικονομικού, διαδικτυακού και στρατιωτικού εξαναγκασμού για να υπονομεύσει την ανθεκτικότητα της Ταϊβάν.

Οι συστάσεις της έκθεσης για την Ταϊβάν περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στις υποδομές, την ενέργεια, την οικονομία και την κοινωνία των πολιτών.

Οι ερευνητές προέτρεψαν επίσης την Ουάσινγκτον να βοηθήσει την Ταϊβάν να αυξήσει την ανθεκτικότητά της, καθώς και να βελτιώσει τους χρόνους αντίδρασης των συμμαχικών δημοκρατιών για να αντιδράσουν στoν αυταρχικό εξαναγκασμό  «γκρίζας ζώνης» του ΚΚΚ.

 

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Ο Μπάιντεν καλεί το Ισραήλ να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έστειλε νέο προειδοποιητικό μήνυμα προς το Ισραήλ να βελτιώσει τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν εκεί.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν απηύθυναν την προειδοποίηση σε επιστολή τους στις 13 Οκτωβρίου προς τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντερμέρ.

Η ανακοίνωση προς τους Ισραηλινούς υπουργούς επρόκειτο να παραμείνει απόρρητη, αλλά το περιεχόμενό της διέρρευσε στον Τύπο.

«Αυτή ήταν μια επιστολή που θεωρούμε ότι ήταν μια ιδιωτική διπλωματική επικοινωνία που δεν είχαμε την πρόθεση να δημοσιοποιήσουμε από την πλευρά μας, αλλά τώρα που είναι δημόσια, είμαι στην ευχάριστη θέση να την επιβεβαιώσω και να μιλήσω γι’ αυτήν σε κάποιο βαθμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ σε ενημέρωση Τύπου στις 15 Οκτωβρίου.

Ο Μίλερ δήλωσε ότι η επιστολή κοινοποιεί την ανησυχία ότι το Ισραήλ δεν έχει διατηρήσει την υποστήριξη για την ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας και ότι η βοήθεια αυτή έχει μειωθεί στο 50% περίπου της μέγιστης ποσότητας που είχε σε καιρό πολέμου.

«Έτσι, [ο Μπλίνκεν], μαζί με τον Υπουργό Όστιν, θεώρησαν σκόπιμο να καταστήσουν σαφές στην κυβέρνηση του Ισραήλ ότι υπάρχουν αλλαγές που πρέπει να γίνουν και πάλι για να διασφαλιστεί ότι το επίπεδο της βοήθειας που φτάνει στη Γάζα θα επανέλθει από τα πολύ, πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία βρίσκεται σήμερα», δήλωσε ο Μίλερ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προειδοποίησε το Ισραήλ για τους χειρισμούς του σε ανθρωπιστικά ζητήματα στη Γάζα τον Απρίλιο. Μιλώντας την Τρίτη, ο Μίλερ είπε ότι αυτή η προηγούμενη προσέγγιση απέφερε κάποιες προσωρινές βελτιώσεις, αλλά «αυτό που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες είναι ότι το επίπεδο της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν έχει διατηρηθεί».

Φωτογραφίες της επιστολής, που αναρτήθηκαν στο Χ την Τρίτη από δημοσιογράφο του Axios, έδειχναν τους Όστιν και Μπλίνκεν να προειδοποιούν τους Ισραηλινούς αξιωματούχους να βελτιώσουν τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη Γάζα εντός 30 ημερών. Σε περίπτωση που το Ισραήλ δεν το πράξει, προειδοποίησαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, μπορεί να υπάρξουν «επιπτώσεις στην πολιτική των ΗΠΑ στο πλαίσιο της NSM-20 και της σχετικής αμερικανικής νομοθεσίας».

Το NSM-20 αναφέρεται σε ένα προεδρικό μνημόνιο πολιτικής που εφάρμοσε ο Μπάιντεν τον Φεβρουάριο. Επαναλαμβάνει την απαίτηση ότι οι χώρες που λαμβάνουν αμερικανικές μεταφορές όπλων δεσμεύονται να μην αρνούνται αυθαίρετα ή με άλλο τρόπο να παρεμποδίζουν τις αμερικανικές προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας. Ένας αμερικανικός ομοσπονδιακός νόμος, γνωστός ως «Leahy Law» («Νόμος Λέιχι»), διευκρινίζει επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέχει στρατιωτική βοήθεια σε ξένες στρατιωτικές μονάδες που είναι ύποπτες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Μίλερ αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιες συνέπειες μπορεί να υπάρξουν αν το Ισραήλ δεν αντιμετωπίσει επαρκώς τις ανθρωπιστικές ανησυχίες που έθεσαν οι Όστιν και Μπλίνκεν στην επιστολή.

«Υπάρχουν συνέπειες βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, βάσει της πολιτικής, για τις οποίες δεν πρόκειται να μιλήσω εδώ, κυρίως επειδή ελπίζουμε ότι το Ισραήλ θα κάνει τις αλλαγές που περιέγραψαν [ο Όστιν και ο Μπλίνκεν] στην επιστολή», δήλωσε ο Μίλερ.

Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Σαμπρίνα Σινγκ, και ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι, αρνήθηκαν επίσης να διευκρινίσουν τις πιθανές συνέπειες.

Οι Epoch Times επικοινώνησαν με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και το ισραηλινό υπουργείο Στρατηγικών Υποθέσεων σχετικά με την επιστολή των Όστιν και Μπλίνκεν. Κανένα από τα δύο ισραηλινά υπουργεία δεν είχε απαντήσει μέχρι την ώρα της δημοσίευσης την Τρίτη.

Σύμφωνα με την επιστολή, το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει να φτάνουν καθημερινά στη Γάζα τουλάχιστον 350 φορτηγά με ανθρωπιστικές προμήθειες. Κάλεσαν επίσης τις ισραηλινές αρχές να συντονιστούν με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και να εφαρμόσουν παύσεις στις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να επιτραπεί η ασφαλής διεξαγωγή των ανθρωπιστικών παραδόσεων.

Οι Μπλίνκεν και Όστιν κάλεσαν τις ισραηλινές δυνάμεις να επιτρέψουν στους εσωτερικά εκτοπισμένους πρόσφυγες να μετακινηθούν περισσότερο στην ενδοχώρα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Το Al-Mawasi, ένας από τους κύριους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους πρόσφυγες, βρίσκεται κατά μήκος της ακτογραμμής της Μεσογείου.

Ένα φορτηγό που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας περνάει από το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ («Καρμ Αμπού Σάλεμ») μεταξύ του νότιου Ισραήλ και της Γάζας στις 30 Μαΐου 2024. (Jack Guez/AFP μέσω Getty Images)

 

Η επιστολή της 13ης Οκτωβρίου καλεί επίσης τις ισραηλινές δυνάμεις να σταματήσουν να απομονώνουν τμήματα της βόρειας Γάζας.

Η προειδοποιητική επιστολή εστάλη εν μέσω αναφορών ότι οι ισραηλινοί στρατιωτικοί ηγέτες εξετάζουν μια νέα στρατηγική στη Γάζα για να νικήσουν τη Χαμάς, μια διεθνώς χαρακτηρισμένη τρομοκρατική οργάνωση. Το σχέδιο, που συντάχθηκε από απόστρατους ισραηλινούς στρατηγούς και ονομάστηκε «Σχέδιο των στρατηγών», καλεί τις ισραηλινές δυνάμεις να δώσουν στους αμάχους προθεσμία για να εγκαταλείψουν καθορισμένες περιοχές της βόρειας Γάζας. Όσοι παραμένουν σε αυτές τις αποκλεισμένες περιοχές θα θεωρούνται τότε νόμιμοι μαχητές και θα κινδυνεύουν να γίνουν στόχος ισραηλινών επιθέσεων ή να αποκοπούν από τρόφιμα, νερό και άλλες βασικές προμήθειες.

Ο Μίλερ ασχολήθηκε με αυτό το «Σχέδιο των Στρατηγών» κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου του υπουργείου στις 9 Οκτωβρίου. Ερωτηθείς εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστήριζαν ένα τέτοιο σχέδιο, ο Μίλερ απάντησε: «Αυτό θα ήταν απολύτως απαράδεκτο».

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών. Περίπου 80 φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια έχουν εισέλθει από τα περάσματα στα βόρεια της Γάζας από την 1η Οκτωβρίου, από περίπου 60 φορτηγά την ημέρα προηγουμένως, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΟΗΕ που παρακολουθεί τις παραδόσεις.

Η COGAT, ο ισραηλινός οργανισμός που διευκολύνει τα περάσματα βοήθειας στη Γάζα, διέψευσε ότι τα περάσματα προς το βορρά είχαν κλείσει.

Το Ισραήλ και η Χαμάς βρίσκονται σε πόλεμο από τότε που η τρομοκρατική οργάνωση επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, αφήνοντας πίσω της περίπου 1.200 νεκρούς, εκ των οποίων τα δύο τρίτα περίπου ήταν άμαχοι. Η Χαμάς τραυμάτισε χιλιάδες άλλους κατά τη διάρκεια των επιθέσεων και απήγαγε άλλους 250 ανθρώπους, εκ των οποίων περίπου 100 παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας υποστηρίζει ότι το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 42.000 ανθρώπους στη Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η υπηρεσία δεν κάνει διάκριση μεταξύ μαχητών και μη μαχητών, αλλά έχει πει ότι λίγο περισσότεροι από τους μισούς νεκρούς είναι γυναίκες και παιδιά.

 

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Τεμάρι: μία παραδοσιακή τέχνη για τις δυσκολίες και τις χαρές

Στο νησί Σικόκου της Ιαπωνίας, σε ένα φωτεινό εργαστήριο, ειδικευμένες τεχνίτριες δημιουργούν με κόπο μοναδικά σχέδια σε σκληρές μπάλες γνωστές ως τεμάρι.

Η ιδιαίτερη τεχνική κατασκευής και κεντήματος που χρησιμοποιούν για τη δημιουργία των σχεδίων είναι κινεζικής καταγωγής και εισήχθη στην Ιαπωνία περίπου τον 7ο αιώνα. Τα πρώτα τεμάρι ήταν παιχνίδια για παιδιά, αλλά σήμερα έχουν εξελιχθεί σε περίτεχνα έργα τέχνης μεγάλης αξίας, τα οποία παράγονται και φυλάσσονται ως πολύτιμα αντικείμενα.

Στα ιαπωνικά, τεμάρι σημαίνει «μπάλα χειρός», αλλά είναι πιθανόν η ονομασία να προήλθε από τη λέξη κεμάρι που σημαίνει «κλωτσιά μπάλας». Η δημοτικότητά τους διήρκεσε πολλούς αιώνες και το παιχνίδι εξελίχθηκε και διαδόθηκε.

Αρχικά, μόνο οι ευγενείς έπαιζαν με τα τεμάρι, τα οποία κατασκευάζονταν από τα απομεινάρια των παλιών κιμονό, που ράβονταν μεταξύ τους με μεταξωτή κλωστή. Με την πάροδο του χρόνου, η λειτουργική ραφή έγινε διακοσμητική, ώσπου τελικά οι μπάλες εξελίχθηκαν σε έργα τέχνης γεμάτα με όμορφα κεντημένα σχέδια.

Κάθε περιοχή της Ιαπωνίας ανέπτυξε τις δικές της μεθόδους δημιουργίας τεμάρι. Η Έικο Αράκι, δεξιοτέχνις του τεμάρι, που έχει διατηρήσει τις παραδόσεις του νησιού Σικόκου, λέει: «Η ιστορία του τεμάρι πηγαίνει πίσω περισσότερο από χίλια χρόνια. Είναι μέρος του αρχαίου πολιτισμού της Ιαπωνίας. Τα τεμάρι από την επαρχία Καγκάουα, γνωστά ως σανούκι-καγκάρι, άρχισαν να παράγονται κατά την περίοδο Έντο (1603-1868).»

Τα τεμάρι είναι αποκλειστικά χειροποίητα. Ο Τομόε Μιζομπούτσι, δάσκαλος του τεμάρι, εξηγεί:

«Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να δημιουργήσεις τον πυρήνα της μπάλας. Φτιάχνεται από φλοιούς ρυζιού και λεπτό χαρτί και στη συνέχεια τυλίγεται με κλωστές. Ακόμα και μετά από χρόνια εξάσκησης, δεν γίνεται πάντα τέλεια.»

Трудности и радости: японские женщины сохраняют искусство тэмари
«Το τεμάρι είναι ένας τρόπος να δείξετε στους ανθρώπους ότι τα όμορφα πράγματα μπορούν να δημιουργηθούν μόνο με το χέρι.»

 

Μετά την προετοιμασία της βάσης, τοποθετούνται πάνω της οι κλωστές σήμανσης, δημιουργώντας ένα εφέ σφαίρας. Στη συνέχεια, οι τεχνίτες ξεκινούν μια μακρά διαδικασία κεντήματος των μοτίβων. Η κατασκευή μίας μπάλας μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ή και μήνες ακόμα, αναλόγως την πολυπλοκότητα του σχεδίου.

Για τα τεμάρι χρησιμοποιούνται βαμβακερές κλωστές, οι οποίες βάφονται με φυσικές φυτικές βαφές, δημιουργώντας μια παλέτα 140 αποχρώσεων. Το κέντημα πάνω σε μια σκληρή μπάλα απαιτεί εντατική εργασία, ενώ για να αποκτήσει κανείς δεξιοτεχνία χρειάζονται έως και δέκα χρόνια πρακτικής.

«Όταν ξεπεραστούν οι πρώτες δυσκολίες της κατασκευής και αρχίζουν οι άνθρωποι να απολαμβάνουν τη διαδικασία, μένουν στη βιοτεχνία για μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει η Έικο Αράκι.

Ορισμένα τεμάρι με περίπλοκα μοτίβα μπορεί να κοστίζουν εκατοντάδες δολάρια, αλλά υπάρχουν και πιο προσιτές παραλλαγές που κυμαίνονται από $10 έως $40. Τα μικρά τεμάρι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως διακοσμητικά για την Πρωτοχρονιά, ενώ κάποιοι τεχνίτες προσθέτουν αρωματικά βότανα.

«Τα τεμάρι είναι ένας τρόπος να δείξεις στους ανθρώπους ότι τα πιο όμορφα πράγματα μπορούν να δημιουργηθούν μόνο με το χέρι», δηλώνει η Έικο Αράκι.

Πηγή: NTD Ρωσίας, με πληροφορίες από το zmescience.com.

Η Βόρεια Κορέα στέλνει πολίτες για να βοηθήσουν τη ρωσική πολεμική προσπάθεια λέει ο Ζελένσκι

Η Βόρεια Κορέα στέλνει πολίτες της για να ενισχύσει τη ρωσική πολεμική προσπάθεια κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι και οι δυτικοί υποστηρικτές του έχουν επανειλημμένα επισημάνει ύποπτες αποστολές όπλων της Βόρειας Κορέας προς τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της καθημερινής του βραδινής ομιλίας στις 13 Οκτωβρίου, ο Ουκρανός ηγέτης δήλωσε ότι η εταιρική σχέση μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας φαίνεται να έχει εξελιχθεί από μεταφορές όπλων σε πιο άμεση βορειοκορεατική συμμετοχή στην πολεμική προσπάθεια.

«Βλέπουμε μια αυξανόμενη συμμαχία μεταξύ της Ρωσίας και καθεστώτων όπως η Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Αυτό δεν αφορά πλέον μόνο τη μεταφορά όπλων. Πρόκειται στην πραγματικότητα για τη μεταφορά ανθρώπων από τη Βόρεια Κορέα στις στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής».

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (National Security Council-NSC) του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι, σύμφωνα με την εκτίμησή του, πρόκειται για αποστολές περίπου 1.000 εμπορευματοκιβωτίων με όπλα και πυρομαχικά από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία με πλοία και σιδηροδρομικές γραμμές. Τον Ιανουάριο, το NSC ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούν βαλλιστικούς πυραύλους της Βόρειας Κορέας στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

Η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ έχουν αρνηθεί ότι η Βόρεια Κορέα στέλνει όπλα στη Ρωσία για την πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε τις αναφορές για συμμετοχή Βορειοκορεατών στη ρωσική πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία.

«Αυτό μοιάζει με άλλη μια ψευδή είδηση», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους στις 10 Οκτωβρίου.

Ενώ η ρωσική κυβέρνηση έχει διαψεύσει ότι αντλεί από τα αποθέματα όπλων ή το ανθρώπινο δυναμικό της Βόρειας Κορέας, οι δύο χώρες έχουν σηματοδοτήσει αυξανόμενη συνεργασία τους τελευταίους μήνες. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε συμφωνία «στρατηγικής σχέσης» με τον Κιμ Γιονγκ Ουν σε διμερή σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο στην Πιονγκγιάνγκ.

Διεθνείς παρατηρητές έχουν ισχυριστεί ότι η Ρωσία λαμβάνει βοήθεια όχι μόνο από τη Βόρεια Κορέα αλλά και από το Ιράν στη συνεχιζόμενη πολεμική της προσπάθεια στην Ουκρανία.

Επικαλούμενος τη φερόμενη εμπλοκή βορειοκορεατών πολιτών, ο Ζελένσκι ζήτησε νέα υποστήριξη από τους δυτικούς υποστηρικτές του.

«Προφανώς, υπό αυτές τις συνθήκες, οι σχέσεις μας με τους εταίρους πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω. Η πρώτη γραμμή χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη», δήλωσε ο Ζελένσκι την Κυριακή.

Εδώ και μήνες, ο Ζελένσκι ζητά άδεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους δυτικούς υποστηρικτές να χτυπήσει στο εσωτερικό της Ρωσίας με τα οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς που έχουν στείλει οι χώρες αυτές στην Ουκρανία.

«Όταν μιλάμε για την παροχή στην Ουκρανία μεγαλύτερων δυνατοτήτων μεγάλου βεληνεκούς και πιο αποφασιστικών προμηθειών για τις δυνάμεις μας, δεν πρόκειται απλώς για έναν κατάλογο στρατιωτικού εξοπλισμού. Πρόκειται για την αύξηση της πίεσης στον επιτιθέμενο – πίεση που θα είναι ισχυρότερη από αυτή που μπορεί να χειριστεί η Ρωσία», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης.

Η Ρωσία δήλωσε προηγουμένως ότι οι δυτικές κυβερνήσεις θα πρέπει να σταματήσουν να στέλνουν όπλα στην Ουκρανία και προειδοποίησε τον Σεπτέμβριο ότι θα σήμαινε κήρυξη πολέμου αν επιτραπεί στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά μέσα στο έδαφός της.

 

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Η SpaceX πιάνει γιγαντιαίο προωθητικό σκάφος με μηχανικούς βραχίονες

Η SpaceX στην πέμπτη δοκιμαστική πτήση του Starship την Κυριακή έπιασε τον γιγαντιαίο προωθητικό πύραυλο που επέστρεφε στην εξέδρα εκτόξευσης με μηχανικούς βραχίονες.

Το πρώτο στάδιο του πυραύλου «Super Heavy» απογειώθηκε στις 7:25 π.μ. ώρα Κεντρικής Αμερικής από τις εγκαταστάσεις εκτόξευσης της SpaceX στην Μπόκα Τσίκα του Τέξας, στέλνοντας τον πύραυλο δεύτερου σταδίου του Starship προς το διάστημα, προτού διαχωριστεί σε ύψος περίπου 40 μιλίων για να ξεκινήσει την επιστροφή του στη γη -το πιο τολμηρό μέρος της δοκιμαστικής πτήσης.

Ο εκτοξευτήρας Super Heavy άναψε εκ νέου τρεις από τους 33 κινητήρες Raptor για να επιβραδύνει την ταχύτατη κάθοδό του πίσω στο χώρο εκτόξευσης της SpaceX, καθώς στόχευε την εξέδρα εκτόξευσης και τον πύργο από τον οποίο είχε εκτοξευτεί. Ο πύργος, πάνω από 400 πόδια, είναι εφοδιασμένος με δύο μεγάλους μεταλλικούς βραχίονες στην κορυφή.

Με τους κινητήρες του να βρυχώνται, ο εκτοξευτής Super Heavy, ύψους 233 ποδιών, έπεσε μέσα στους βραχίονες του πύργου εκτόξευσης, αγκιστρώνοντας τον εαυτό του με μικροσκοπικές, προεξέχουσες ράβδους κάτω από τα τέσσερα μπροστινά πτερύγια πλέγματος που χρησιμοποιούσε για να κατευθύνεται στον αέρα.

«Ο πύργος έπιασε τον πύραυλο!» έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος Έλον Μασκ στο X μετά την επιτυχημένη προσπάθεια.

https://www.ganjingworld.com/s/gkwmeVNee2

Οι εργαζόμενοι της SpaceX κραύγασαν από χαρά. Η NASA συμμετείχε στους πανηγυρισμούς, με τον διαχειριστή Μπιλ Νέλσον να στέλνει συγχαρητήρια.

Η συνέχιση των δοκιμών του Starship θα προετοιμάσει το έθνος για την προσεδάφιση αστροναυτών στο νότιο πόλο του φεγγαριού, σημείωσε ο Νέλσον. Το νέο πρόγραμμα Artemis της NASA είναι η συνέχεια του προγράμματος Apollo, το οποίο έφερε 12 άνδρες στο φεγγάρι πριν από μισό και πλέον αιώνα.

Η νέα μέθοδος προσγείωσης με τη μέθοδο «catch-landing» σηματοδότησε την τελευταία πρόοδο στην εκστρατεία ανάπτυξης της SpaceX από δοκιμή σε αποτυχία για έναν πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο πύραυλο που έχει σχεδιαστεί για να ανεβάζει περισσότερα φορτία σε τροχιά, να μεταφέρει ανθρώπους στο φεγγάρι για λογαριασμό της NASA και τελικά να φτάσει στον Άρη – τον τελικό προορισμό που οραματίζεται ο Μασκ.

Το Super Heavy Booster του Starship αρπάζεται στην εξέδρα εκτόξευσης στην Starbase κοντά στη Μπόκα Τσίκα του Τέξας, στις 13 Οκτωβρίου 2024, κατά τη διάρκεια της δοκιμής Starship Πτήση 5. (Sergio Flores/AFP μέσω Getty Images)

 

Εν τω μεταξύ, το Starship, το δεύτερο στάδιο ή το ανώτερο μισό του πυραυλικού συστήματος, που εκτοξεύτηκε από τον εκτοξευτήρα συνέχισε τον γύρο του κόσμου, ανεβαίνοντας σε ύψος άνω των 130 μιλίων. Μια ώρα μετά την απογείωση, πραγματοποίησε ελεγχόμενη προσγείωση στον Ινδικό Ωκεανό, προσθέτοντας στο επίτευγμα της ημέρας. Οι κάμερες σε μια κοντινή σημαδούρα έδειξαν φλόγες να βγαίνουν από το νερό καθώς το διαστημόπλοιο προσκρούει ακριβώς στο σημείο που είχε σχεδιαστεί και βυθίζεται, όπως είχε προγραμματιστεί.

Η SpaceX ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη φιλόδοξη δοκιμαστική πτήση του πυραύλου Starship το Σάββατο, αφού έλαβε το πράσινο φως για την πραγματοποίησή της από τις ρυθμιστικές αρχές αεροπορικής ασφάλειας.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Federal Aviation Administration-FAA), η οποία χορηγεί άδειες για εκτοξεύσεις και επανεισόδους πυραύλων, ενέκρινε τη δοκιμαστική αποστολή της SpaceX το Σάββατο. Λίγο αργότερα, η SpaceX ανακοίνωσε στο X ότι ετοιμάζεται να εκτοξεύσει το Starship την Κυριακή το πρωί, καθώς «ένα παράθυρο εκτόξευσης διάρκειας 30 λεπτών ανοίγει στις 7:00 π.μ. ώρα Κεντρικής Αμερικής».

Στην προηγούμενη δοκιμή τον Ιούνιο, το όχημα πέτυχε την πρώτη πλήρη δοκιμαστική αποστολή γύρω από τον πλανήτη χωρίς να χάσει ούτε το σκάφος Starship ούτε τους πυραυλοκινητήρες Super Heavy. Η βαθμίδα Super Heavy πέτυχε τους στόχους της αποστολής της, βυθίζοντας τα νερά του Κόλπου του Μεξικού λίγο μετά την απογείωση μετά από επιτυχή διαχωρισμό από το Starship, το οποίο στη συνέχεια ενεργοποίησε τους δικούς του κινητήρες για να εκτοξευθεί περαιτέρω στο διάστημα.

Το Starship πραγματοποίησε ελεγχόμενη «ομαλή προσγείωση» στον Ινδικό Ωκεανό, όπως είχε προγραμματιστεί, δήλωσε τότε ο Μασκ, «παρά την απώλεια πολλών πλακιδίων και ένα κατεστραμμένο πτερύγιο».

Η τέταρτη πτήση του Starship διήρκεσε περίπου 1 ώρα.

Για την πέμπτη δοκιμαστική πτήση, το Starship έλαβε βασικές αναβαθμίσεις με τη μορφή πλήρους αναμόρφωσης της θερμικής ασπίδας του.

«Οι τεχνικοί της SpaceX [ξόδεψαν] περισσότερες από 12.000 ώρες αντικαθιστώντας ολόκληρο το σύστημα θερμικής προστασίας με πλακίδια νεότερης γενιάς, ένα εφεδρικό στρώμα αφαίρεσης και πρόσθετες προστασίες μεταξύ των δομών του πτερυγίου», δήλωσε η εταιρεία. «Αυτή η τεράστια προσπάθεια, μαζί με τις ενημερώσεις στις λειτουργίες του σκάφους και το λογισμικό για την καύση κατά την είσοδο και την προσγείωση, θα επιδιώξει να βελτιώσει την προηγούμενη πτήση και να φέρει το Starship σε μια ομαλή προσγείωση στην περιοχή-στόχο στον Ινδικό Ωκεανό».

Το διαστημόπλοιο Starship της SpaceX απογειώνεται κατά τη διάρκεια της πέμπτης δοκιμαστικής πτήσης του, στη Μπόκα Τσίκα του Τέξας, στις 13 Οκτωβρίου 2024. (Kaylee Greenlee Beal/Reuters)

 

Καθυστερήσεις FAA

Παρά τις προηγούμενες καθυστερήσεις, η έγκριση της FAA για το Σάββατο εκδόθηκε νωρίτερα από το αναμενόμενο. Η ρυθμιστική αρχή είχε προηγουμένως πει στη SpaceX ότι η άδεια εκτόξευσης δεν θα χορηγηθεί πριν από τα τέλη Νοεμβρίου λόγω αλλαγών στο προφίλ πτήσης του Starship που χρειάζονταν μια «πιο εμπεριστατωμένη εξέταση», η οποία περιελάμβανε τη διαβούλευση με άλλες υπηρεσίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της πτήσης.

Η SpaceX επέκρινε την υπηρεσία, λέγοντας ότι η αναποτελεσματική διαδικασία για την κυβερνητική γραφειοκρατία και η «περιττή περιβαλλοντική ανάλυση» για εκτοξεύσεις πυραύλων «απειλεί άμεσα τη θέση της Αμερικής ως ηγέτη στο διάστημα». Είπε ότι είναι έτοιμη για την πέμπτη δοκιμαστική πτήση της από την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

«Αυτή θα είναι μια μοναδικά πρωτότυπη επιχείρηση στην ιστορία της πυραυλικής ενέργειας», δήλωσε η εταιρεία για τα σχέδια της πέμπτης δοκιμής τον Σεπτέμβριο.

«Η SpaceX πηγαίνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό σε κάθε πτήση για να διασφαλίσει ότι, ενώ δεχόμαστε κινδύνους για το δικό μας υλικό, δεν δεχόμαστε συμβιβασμούς όταν πρόκειται για τη διασφάλιση της ασφάλειας του κοινού».

Οι δύο πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις του Starship-Super Heavy τον Απρίλιο και τον Νοέμβριο του 2023 κατέληξαν σε εκρήξεις και στα δύο στάδια. Η πρώτη αποτυχημένη δοκιμή άφησε έναν κρατήρα στην εξέδρα στην παραλία Μπόκα Τσίκα και η έκρηξη που προέκυψε εκτόξευσε συντρίμμια, συμπεριλαμβανομένου του σκυροδέματος, για χιλιάδες μέτρα. Η τρίτη δοκιμή τον Μάρτιο «έφτασε στο διάστημα», βελτιώνοντας τα προηγούμενα ορόσημα της εταιρείας, αλλά το Starship χάθηκε κατά την επιστροφή, καθώς η SpaceX έχασε την επαφή με το διαστημόπλοιο καθώς πλησίαζε στον Ινδικό Ωκεανό.

Το διαστημικό σκάφος Starship επόμενης γενιάς της SpaceX, πάνω στον ισχυρό πύραυλο Super Heavy, απογειώνεται στην τρίτη εκτόξευσή του από το εκτοξευτήριο της Μπόκα Τσίκα σε μια δοκιμαστική πτήση χωρίς πλήρωμα κοντά στο Μπράουνσβιλ του Τέξας, στις 14 Μαρτίου 2024. (Cheney Orr/Reuters)

 

Η NASA έχει ήδη παραγγείλει δύο Starships, με σχέδια για την προσεδάφιση αστροναυτών στο φεγγάρι αργότερα μέσα στη δεκαετία, στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis. Κάθε σεληνιακό πλήρωμα θα βασίζεται στον δικό του πύραυλο και την κάψουλα της NASA για να φύγει από τη Γη, αλλά θα συναντηθεί με το Starship σε σεληνιακή τροχιά για να επιστρέψει στη Γη.

Ο Μασκ λέει ότι σχεδιάζει το Starship να αντικαταστήσει τελικά τον επαναχρησιμοποιήσιμο πύραυλο Falcon 9 δύο σταδίων. Η επιχείρηση εκτόξευσης της SpaceX ήδη μεταφέρει στο διάστημα τους περισσότερους δορυφόρους και άλλα εμπορικά φορτία.

Της Melanie Sun

 

Το Reuters και το Associated Press συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Το Πεντάγωνο θα στείλει προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας και στρατεύματα στο Ισραήλ

Το Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε στις 13 Οκτωβρίου ότι θα αναπτύξει ένα προηγμένο σύστημα αεράμυνας και αμερικανικά στρατεύματα υποστήριξης στο Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στον επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν να εγκρίνει την ανάπτυξη του συστήματος Terminal High-Altitude Area Defense (THAAD) στη χώρα εν μέσω της σύγκρουσης με τις τρομοκρατικές ομάδες Χαμάς και Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι ένα «σχετικό πλήρωμα» θα αποσταλεί επίσης στο Ισραήλ για να λειτουργήσει το σύστημα THAAD, χωρίς να διευκρινιστεί. Δεν είναι σαφές πότε θα αναπτυχθεί το σύστημα στο Ισραήλ, πού θα τοποθετηθεί ή πόσα στρατεύματα θα σταλούν στη χώρα.

«Η συστοιχία THAAD θα ενισχύσει το ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ. Η ενέργεια αυτή υπογραμμίζει την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την άμυνα του Ισραήλ και για την υπεράσπιση των Αμερικανών στο Ισραήλ από οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσαρμογών στις οποίες έχει προβεί ο αμερικανικός στρατός τους τελευταίους μήνες, για να υποστηρίξει την άμυνα του Ισραήλ και να προστατεύσει τους Αμερικανούς από επιθέσεις του Ιράν και των πολιτοφυλακών που πρόσκεινται στο Ιράν».

Η παράδοση του εξελιγμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας ενέχει τον κίνδυνο περαιτέρω ανάφλεξης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, παρά τις ευρείες διπλωματικές προσπάθειες για την αποφυγή ενός ολοκληρωτικού πολέμου. Το Ιράν απηύθυνε προειδοποίηση μέσω ανάρτησης από λογαριασμό στην κοινωνική πλατφόρμα X που συνδέεται εδώ και καιρό με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αράγκτσι, σημειώνοντας τις προηγούμενες αναφορές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν την ανάπτυξη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις και η Χεζμπολάχ συγκρούονται από τις 8 Οκτωβρίου 2023, όταν η τρομοκρατική οργάνωση με έδρα τον Λίβανο άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες πάνω από τα σύνορα για να υποστηρίξει τη σύμμαχό της Χαμάς στη Γάζα. Στα τέλη του περασμένου μήνα, το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία εισβολή στο Λίβανο.

Σε μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων με δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τη Φλόριντα στις 13 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι συμφώνησε να αναπτυχθεί η συστοιχία THAAD «για να υπερασπιστεί το Ισραήλ».

Ο Μπάιντεν μίλησε στην αεροπορική βάση MacDill στην Τάμπα, αφού πραγματοποίησε μια σύντομη επίσκεψη για να παρατηρήσει τις ζημιές που προκάλεσε ο τυφώνας Μίλτον και να συναντηθεί με τις πρώτες βοήθειες, τους κατοίκους και τους τοπικούς ηγέτες.

Στην ανακοίνωση του Πενταγώνου στις 13 Οκτωβρίου σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν μια συστοιχία THAAD στην περιοχή. Μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 από τη Χαμάς στο Ισραήλ, το Πεντάγωνο έστειλε μια συστοιχία THAAD στη Μέση Ανατολή για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του στην περιοχή.

Ένα σύστημα THAAD αναπτύχθηκε επίσης στο Ισραήλ το 2019 για εκπαίδευση και μια άσκηση αεράμυνας, δήλωσε το Πεντάγωνο.

Επίσης, δεν είναι ασυνήθιστο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν περιορισμένο αριθμό στρατευμάτων στο Ισραήλ, το οποίο αποτελεί βασικό περιφερειακό σύμμαχο των ΗΠΑ. Γενικά υπάρχει ένας μικρός αριθμός δυνάμεων εκεί με συνέπεια, καθώς και τακτικές εκ περιτροπής αποστολές για εκπαίδευση και ασκήσεις.

Σύμφωνα με έκθεση του Απριλίου από την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου, ο Στρατός διαθέτει επτά συστοιχίες THAAD. Σε γενικές γραμμές, κάθε μία αποτελείται από έξι εκτοξευτές που τοποθετούνται σε φορτηγά, 48 αναχαιτιστές, μαζί με ραδιοεξοπλισμό και ραντάρ, και απαιτεί 95 στρατιώτες για να λειτουργήσει.

Το THAAD θεωρείται συμπληρωματικό σύστημα του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Patriot, αλλά μπορεί να υπερασπιστεί μια ευρύτερη περιοχή. Μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση έως και 125 μιλίων.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε χερσαία επιχείρηση στο νότιο Λίβανο, η οποία, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους, αποτελεί μια προσπάθεια για την περαιτέρω εξάρθρωση της Χεζμπολάχ.

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται επίσης σε κατάσταση συναγερμού εν αναμονή πιθανών αντιποίνων του Ισραήλ κατά του Ιράν, το οποίο έστειλε μια ομοβροντία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου, μετά από πολλαπλά περιστατικά με εκρήξεις βομβητών και ασύρματων που σημειώθηκαν σε ολόκληρο τον Λίβανο, για τα οποία το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ. Το τελευταίο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις εκρήξεις.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ κατηγορήθηκε επίσης για μια αεροπορική επιδρομή που είχε ως στόχο το αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, σκοτώνοντας τον μακροχρόνιο ηγέτη της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, και αρκετούς κορυφαίους διοικητές.

 

Το Associated press συνέβαλε σε αυτή το άρθρο.

Το Πεντάγωνο ανεβάζει τις ρωσικές απώλειες στον πόλεμο της Ουκρανίας σε 600.000

Η Ρωσία έχει υποστεί περισσότερες από 600.000 απώλειες από τότε που οι στρατιωτικές της δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας.

Ο πιο πρόσφατος αριθμός δόθηκε από έναν από τους τουλάχιστον δύο Αμερικανούς αξιωματούχους στους οποίους παραχωρήθηκε ανωνυμία για να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους στις 9 Οκτωβρίου στο Πεντάγωνο για την πορεία του πολέμου.

Οι εκτιμήσεις για τις συνολικές ρωσικές απώλειες κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία ποικίλλουν.

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου τον Φεβρουάριο δήλωσε ότι υπολογίζει 350.000 Ρώσους τραυματίες ή νεκρούς.

Ο ουκρανικός στρατός στις 4 Οκτωβρίου ανεβάζει τον αριθμό σε 658.000.

Η Ρωσία δεν σχολιάζει τις στρατιωτικές της απώλειες.

Σε γενικές γραμμές, το Κίεβο δεν έχει επίσης αποκαλύψει τον αριθμό των απωλειών Ουκρανών στρατιωτών ως αποτέλεσμα της πλήρους εισβολής της Ρωσίας.

Ωστόσο, τον Φεβρουάριο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι περίπου 31.000 Ουκρανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί.

Τον Σεπτέμβριο οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν επίσης περισσότερες απώλειες από πλευράς στρατιωτών που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στη μάχη από οποιονδήποτε άλλο μήνα του πολέμου, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους του Πενταγώνου.

«Οι ρωσικές απώλειες, ξαναλέω, τόσο οι νεκροί όσο και οι τραυματίες σε μάχη μόνο κατά το πρώτο έτος του πολέμου ξεπέρασαν το σύνολο όλων των ρωσικών απωλειών ή των σοβιετικών απωλειών σε οποιαδήποτε σύγκρουση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

 

Ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στο ανατολικό Ντονέτσκ

Οι εκτιμήσεις έρχονται την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ της Ουκρανίας, με τα στρατεύματα της Μόσχας να εισέρχονται στα περίχωρα της πόλης Τορέτσκ, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου, αυτή την εβδομάδα, μετά από μια πολύμηνη επίθεση.

Περίπου μια εβδομάδα πριν, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Βουλεντάρ στα σύνορα Ντονέτσκ-Ζαπορίζια, αναγκάζοντας την Ουκρανία να αποσύρει τις δυνάμεις της από την περιοχή.

Τον περασμένο μήνα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τα στρατεύματά του είχαν επίσης ανακαταλάβει τα χωριά Ουσπενόβκα και Μπόρκι στην περιοχή του Κουρσκ, αφού οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν αιφνιδιαστική εισβολή στο ρωσικό έδαφος τον Αύγουστο.

Ακόμα, ένας άλλος ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε κάποιες περιορισμένες και «αναποτελεσματικές» αντεπιθέσεις στο Κουρσκ, ενώ σημείωσε επίσης κάποιες νίκες στο Ντονέτσκ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ωστόσο, οι προόδους αυτές έχουν έκτοτε επιβραδυνθεί, είπε.

Συνολικά, δεν υπήρξαν «σημαντικές αλλαγές» στη στρατηγική της Ρωσίας ή της Ουκρανίας στον πόλεμο, δήλωσε ο στρατιωτικός αξιωματούχος.

Η Ρωσία «ρίχνει στρατεύματα στη μάχη με μια επιθετική στρατηγική στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας», ενώ οι Ουκρανοί «οργανώνουν μια ισχυρή άμυνα, τόσο στο έδαφος όσο και από την άποψη της αεράμυνας», είπε.

Τα σχόλια έρχονται καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αγωνίζεται να ενισχύσει τον αριθμό των στρατευμάτων, με τον Ρώσο ηγέτη να διατάσσει τον περασμένο μήνα την αύξηση του αριθμού αυτού κατά 180.000 στρατιώτες για συνολική δύναμη 1,5 εκατομμυρίου στρατιωτών.

Η διαταγή, η οποία δημοσιεύθηκε σε διάταγμα στον ιστότοπο του Κρεμλίνου, πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου.

Τον Ιούνιο, ο Πούτιν δήλωσε ότι περίπου 700.000 Ρώσοι στρατιώτες εμπλέκονται στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει τεσσεράμισι φορές μεγαλύτερο πληθυσμό από την Ουκρανία.

 

Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας

Σε άλλο σημείο, ένας από τους αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν βυθίσει, καταστρέψει ή προκαλέσει ζημιές σε τουλάχιστον 32 μεσαία έως μεγάλα σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα, αναγκάζοντας τη Ρωσία να μεταφέρει τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας μακριά από την Κριμαία.

Ο στρατός της Ουκρανίας έχει επίσης καταστρέψει περισσότερα από τα δύο τρίτα του προπολεμικού αποθέματος αρμάτων μάχης της Ρωσίας, είπε.

Ως αποτέλεσμα, ο Πούτιν έχει εξοπλίσει τις δυνάμεις πρώτης γραμμής με αποθέματα της σοβιετικής εποχής και άρματα μάχης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Αυτό έρχεται μετά την ανακοίνωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για νέο γύρο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ, ύψους περίπου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προς την Ουκρανία.

Το πακέτο περιλαμβάνει τη μεταφορά πυραύλων Patriot και άλλων συστημάτων αεράμυνας, καθώς και τις πρώτες αμερικανικές μεταφορές μιας βόμβας ακριβείας που ονομάζεται Joint Standoff Weapon (Κοινό Όπλο Αντιστάσεως), η οποία έχει βεληνεκές έως και 81 μίλια και σηματοδοτεί μια σημαντική αναβάθμιση των όπλων που χρησιμοποιεί η Ουκρανία για να πλήξει τις ρωσικές δυνάμεις.

Επίσης, τον Σεπτέμβριο, ο Μπάιντεν εξασφάλισε ότι η παροχή των 5,55 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εναπομείνασας προεδρικής εξουσίας δεν έληξε με το οικονομικό έτος, διασφαλίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία με αυτή την εξουσία, δήλωσε άλλος αξιωματούχος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας, καθώς η χώρα στέκεται απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα», κατέληξε.

 

Οι Chris Summers και Zachary Stieber συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Ο FDA προτείνει νέα διαδικασία έγκρισης εμβολίων για πανδημίες

Λόγω των ανησυχιών σχετικά με την γρίπη των πτηνών H5N1, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να εξαπλωθεί στον άνθρωπο, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration-FDA) πρότεινε μια νέα προσέγγιση για τα εμβόλια κατά των πανδημιών.

Κατά τη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολίων και Συναφών Βιολογικών Προϊόντων την Πέμπτη, ο  διευθυντής του Τμήματος Ιογενών Προϊόντων του FDA, Τζέρι Γουήερ, ζήτησε από τα 11 μέλη της επιτροπής να συζητήσουν αλλαγές στη διαδικασία αλλαγής στελέχους του εμβολίου κατά της γρίπης.

Σύμφωνα με το ισχύον σχέδιο, τα εμβόλια θα αναπτύσσονται πριν από μια πανδημία για να στοχεύουν συγκεκριμένους ιούς υψηλού κινδύνου.

Αυτά τα εμβόλια θα μπορούν να κυκλοφορήσουν εάν εμφανιστεί πανδημία, με την προϋπόθεση ότι είναι ασφαλή επειδή ακολουθούν καθιερωμένες διαδικασίες παρασκευής. Τα νέα εμβόλια της εποχικής γρίπης έχουν καθιερωμένη διαδικασία παρασκευής που παράγεται σε αυγά ή σε κυτταρικές σειρές.

Αυτά τα εμβόλια δεν θα χρειαστεί να υποβληθούν σε κλινική δοκιμή, καθώς θα παρασκευάζονται με τα ίδια πρότυπα που ισχύουν για τα εμβόλια της εποχικής γρίπης και υπάρχει υποτιθέμενο ιστορικό αποτελεσματικότητας και ασφάλειας για αυτά τα εμβόλια για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τον FDA.

Το νέο σχέδιο προτείνει ότι τα εμβόλια αυτά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας αλλά και να ενημερώνονται τακτικά.

Σε περίπτωση που ξεσπάσει πανδημία H5N1, τα εμβόλια H5N1 θα παρασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα τρέχοντα εμβόλια για την εποχική γρίπη και θα ενημερώνονται αναλόγως. Η νέα διαδικασία θα επιτρέπει επίσης την επικαιροποίηση των εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανάλογα με τον ιό που κυκλοφορεί.

Ο Τοντ Ντέιβις, εκτελών χρέη επικεφαλής του Κλάδου Ιολογίας, Επιτήρησης και Διάγνωσης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για την επιτήρηση της ιολογίας, επιβεβαίωσε στη συνάντηση ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός των πτηνών H5N1 έχει αποκτήσει μεταλλάξεις DNA για να προκαλέσει λοιμώξεις στον άνθρωπο, αν και έχουν αναφερθεί 16 περιπτώσεις σε ανθρώπους.

«Δεν έχουμε δει μεταλλάξεις που θα μείωναν την ευαισθησία στα αντιιικά φάρμακα», πρόσθεσε ο Ντέιβις.

Η Κριστίν Οσάνσκι, διευθύντρια του προγράμματος εμβολίων και βοηθητικών ουσιών για την πανδημία στην Αρχή Βιοϊατρικής Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης (Biomedical Advanced Research and Development Authority-BARDA), ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Προ-Πανδημικό Απόθεμα Εμβολίων Γρίπης έχει επί του παρόντος συνεργασίες με τρεις φαρμακευτικές εταιρείες που θα ήταν σε θέση να παρασκευάσουν παραδοσιακά εμβόλια γρίπης με βάση το αυγό και τα κύτταρα σε περίπτωση πανδημίας.

«Τα εμβόλια με βάση το mRNA δεν αποτελούν μέρος των σημερινών δραστηριοτήτων ετοιμότητας», δήλωσε η Οσάνσκι, αν και υπάρχουν σχέδια για μελλοντικές πιθανές αντιδράσεις.

Η Οσάνσκι δήλωσε ότι υπάρχουν εργασίες για την παραγωγή εμβολίων που στοχεύουν τους ιούς Η5 από το 2022, όταν η νέα παραλλαγή Η5 βρέθηκε σε άγρια πτηνά και πουλερικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις κλινικές δοκιμές φάσης 2 για τη δοκιμή τριών διαφορετικών εμβολίων τύπου H5.

Οι δύο πρώτες κλινικές δοκιμές υπό την αιγίδα της GSK και της CSL Seqirus έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή, ενώ η τρίτη δοκιμή, υπό την αιγίδα της BARDA για τη δοκιμή ενός νέου τύπου σύνθεσης εμβολίου, εξακολουθεί να προσλαμβάνει συμμετέχοντες.

Κανένα από τα εμβόλια δεν δοκιμάζει τον σημερινό ιό H5N1 που κυκλοφορεί και προκαλεί ανησυχία, δεδομένου ότι η τρέχουσα γρίπη των πτηνών δεν κυκλοφορούσε κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Οι δοκιμές φάσης 3, οι οποίες θα δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια αυτών των εμβολίων κατά της γρίπης, θα ξεκινήσουν το επόμενο έτος, δήλωσε η Οσάνσκι.