Τετάρτη, 05 Φεβ, 2025

Η Σαντορίνη δονείται από αλλεπάλληλους σεισμούς

Πλήθος σεισμών δονούν τη Σαντορίνη και τα πέριξ νησιά, αναγκάζοντας τις αρχές να στείλουν διασώστες με σκηνές, έναν σκύλο ανιχνευτή και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και να κλείσουν τα σχολεία σε τέσσερα νησιά.

Οι κάτοικοι έχουν προειδοποιηθεί να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους, να ελέγχουν τις οδούς διαφυγής, να μένουν μακριά από γκρεμούς και να αδειάσουν τις πισίνες για να μειώσουν τις πιθανότητες δομικών βλαβών στα κτίρια σε περίπτωση μεγάλου σεισμού.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σεισμικά έντονα ενεργό μέρος του κόσμου και οι σεισμοί είναι συχνοί. Οι περισσότεροι δεν προκαλούν τραυματισμούς και μικρές ή καθόλου ζημιές, αλλά η χώρα έχει δει και φονικούς σεισμούς. Οι σεισμοί δεν μπορούν να προβλεφθούν, αλλά οι αρχές λαμβάνουν προληπτικά μέτρα.

Η Σαντορίνη, ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, οφείλει το ιδιαίτερο σχήμα της σε μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη που έλαβε χώρα πριν από χιλιάδες χρόνια. Τώρα, εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο έρχονται για να δουν το άγριο τοπίο της, με τα ασβεστωμένα σπίτια και τις εκκλησίες με τους γαλάζιους τρούλους που προσκολλώνται στον βράχο, κατά μήκος της πλημμυρισμένης καλντέρας και του ηφαιστειακού κρατήρα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι παρατήρησαν αυξημένη ηφαιστειακή δραστηριότητα στην καλντέρα, αλλά λένε ότι αυτό δεν συνδέεται με τους σεισμούς.

Τι συμβαίνει;

Περίπου 200 σεισμοί μεγέθους μεταξύ 3 και 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκαν, από το Σάββατο έως το απόγευμα της Δευτέρας, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε στην ελληνική τηλεόραση της ΕΡΤ ότι η σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε στις 24 Ιανουαρίου, αλλά εντάθηκε το Σάββατο, με αυξανόμενη συχνότητα και μεγέθη.

Το ρήγμα που προκαλεί τους σημερινούς σεισμούς εκτείνεται σε μήκος περίπου 120 χιλιομέτρων, αλλά μόνο το νότιο τμήμα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού έχει ενεργοποιηθεί. Οι σεισμοί έχουν επίκεντρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας, περίπου 30-40 χιλιόμετρα (18-25 μίλια) από οποιοδήποτε από τα νησιά. Οι επιστήμονες θεωρούν αυτό το γεγονός θετικό, καθώς ένα επίκεντρο κάτω από τη στεριά θα μπορούσε ενδεχομένως να αποβεί πιο καταστροφικό. Αλλά ένας μεγάλος υποθαλάσσιος σεισμός θα μπορούσε να προκαλέσει τσουνάμι, γι’ αυτό οι αρχές έχουν προειδοποιήσει τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από τις παράκτιες περιοχές και να κατευθυνθούν προς την ενδοχώρα αν αισθανθούν έναν σημαντικό σεισμό.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές και τραυματισμοί, αν και έχουν σημειωθεί κάποιες μικρές κατολισθήσεις βράχων.

Μπορούν οι σεισμοί να προκαλέσουν ηφαιστειακή έκρηξη;

Η Σαντορίνη βρίσκεται κατά μήκος του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, το οποίο εκτείνεται από την Πελοπόννησο στη νότια Ελλάδα, μέχρι τα νησιά των Κυκλάδων.

Την περασμένη Τετάρτη, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι οι αισθητήρες παρακολούθησης είχαν εντοπίσει «ήπια σεισμική-ηφαιστειακή δραστηριότητα» στο εσωτερικό της καλντέρας του νησιού. Παρόμοια ηφαιστειακή δραστηριότητα είχε καταγραφεί το 2011, η οποία διήρκεσε 14 μήνες τότε και έληξε χωρίς σημαντικά προβλήματα.

Ένα άλλο ηφαίστειο, υποθαλάσσιο, ονόματι Κολούμπος, βρίσκεται περίπου 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης, πιο κοντά στο επίκεντρο των σημερινών σεισμών.

Ωστόσο, οι σεισμολόγοι λένε ότι οι σεισμοί δεν σχετίζονται με τα ηφαίστεια.

Σε συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων και επιστημόνων διαπιστώθηκε ότι η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλντέρας της Σαντορίνης «παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών», δήλωσε τη Δευτέρα το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, αλλά ότι είναι «ιδιαίτερα αυξημένη» μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Γιατί ανησυχούν οι αρχές;

Οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμη να προσδιορίσουν οριστικά αν οι πολλαπλοί σεισμοί είναι προσεισμοί – δηλαδή, μικρότεροι σεισμοί που προοιωνίζουν μια μεγάλη δόνηση. Ο κος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» να είναι. Τα κύρια χωριά της Σαντορίνης είναι χτισμένα κατά μήκος του χείλους της καλντέρας του ηφαιστείου – αυτό, εκτός από τη γραφική εικόνα των λευκοντυμένων σπιτιών που χύνονται σαν καταρράκτης από τα βράχια και τα εντυπωσιακά  ηλιοβασιλέματα, που κάνουν το νησί τόσο δημοφιλές, εγείρει και σοβαρές ανησυχίες σε περίπτωση μεγάλου σεισμού. Οι απότομοι βράχοι καθιστούν επίσης ορισμένες περιοχές επιρρεπείς σε κατολισθήσεις βράχων.

Ποιες προφυλάξεις λαμβάνονται;

Οι αρχές έστειλαν στη Σαντορίνη μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μια ομάδα διασωστών με έναν σκύλο-ανιχνευτή, που έστησαν σκηνές σε ένα γήπεδο μπάσκετ δίπλα στο κεντρικό νοσοκομείο του νησιού, διαμορφώνοντας έναν χώρο συγκέντρωσης. Επίσης, έχουν σταλεί ειδοποιήσεις Push στα κινητά τηλέφωνα που παροτρύνουν τους ανθρώπους να μείνουν μακριά από περιοχές όπου μπορεί να σημειωθούν κατολισθήσεις βράχων και απαγορεύουν την πρόσβαση σε ορισμένες παράκτιες περιοχές.

Από τους κατοίκους και τα ξενοδοχεία ζητήθηκε να αδειάσουν τις πισίνες, καθώς η κίνηση του νερού σε έναν μεγάλο σεισμό μπορεί να αποσταθεροποιήσει τα κτίρια. Οι άνθρωποι ενημερώθηκαν να αποφεύγουν τα παλιά κτίρια και να ελέγχουν τις οδούς εξόδου όταν βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές.

Τα σχολεία στη Σαντορίνη, καθώς και στα κοντινά νησιά Ανάφη, Αμοργό και Ίο, θα παραμείνουν κλειστά όλη την εβδομάδα.

Ποια είναι η ιστορία;

Το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί ήταν το σημείο του μεγαλύτερου σεισμού στην Ελλάδα τον περασμένο αιώνα: ένας σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών Ρίχτερ, που ονομάστηκε σεισμός της Αμοργού και σημειώθηκε το 1956, προκαλώντας τσουνάμι περίπου 20 μέτρων, με σημαντικές ζημιές στην Αμοργό και τη Σαντορίνη και περισσότερα από πενήντα θύματα.

Η Σαντορίνη είναι επίσης ο τόπος μιας από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις στην ανθρώπινη ιστορία. Γνωστή ως Μινωική έκρηξη, έλαβε χώρα γύρω στο 1600 π.Χ. και  κατέστρεψε μεγάλο μέρος του τότε στρογγυλού νησιού, δίνοντας στη Σαντορίνη το σημερινό της σχήμα. Πιστεύεται ότι η έκρηξη συνέβαλε στην παρακμή του αρχαίου μινωικού πολιτισμού.

Αν και εξακολουθεί να είναι ενεργό το ηφαίστειο, η τελευταία αξιοσημείωτη έκρηξη σημειώθηκε το 1950.

«Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι το ηφαίστειο της Σαντορίνης παράγει πολύ μεγάλες εκρήξεις κάθε 20.000 χρόνια», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ευθύμιος Λέκκας, σεισμολόγος και επικεφαλής της επιτροπής επιστημονικής παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου. «Έχουν περάσει 3.000 χρόνια από την τελευταία έκρηξη, οπότε έχουμε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μπροστά μας μέχρι να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη έκρηξη».

Της Έλενας Μπεκατώρου

Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C διπλασιάζουν το ποσοστό επιβίωσης ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος

Η προσθήκη υψηλής δόσης βιταμίνης C στη θεραπευτική αγωγή κατά του καρκίνου μπορεί να διπλασιάσει τον χρόνο επιβίωσης, σύμφωνα με κλινική δοκιμή σε ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος.

Καθώς η διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος είναι δύσκολη, γίνεται συνήθως όταν ο καρκίνος είναι πλέον σε προχωρημένο στάδιο. Έτσι, οι ασθενείς έχουν λίγες επιλογές πέρα από την τυπική χημειοθεραπεία, και οι περισσότεροι επιβιώνουν μόνον οκτώ μήνες.

«Όταν ξεκινήσαμε τη δοκιμή, νομίζαμε πως θα έχουμε επιτυχία εάν καταφέρουμε να φτάσουμε τους 12 μήνες επιβίωσης, αλλά διπλασιάσαμε συνολικά την επιβίωση στους 19 μήνες», είπε σε δήλωση Τύπου ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Τζο Κάλλεν, καθηγητής χειρουργικής και ακτινολογικής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.

«Τα αποτελέσματα ήταν τόσο ισχυρά … που μπορέσαμε να σταματήσουμε τη δοκιμή νωρίς.»

Δημοσιευμένη στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού Redox Biology, η μελέτη υποδηλώνει ότι η υψηλή δόση βιταμίνης C μπορεί όχι μόνο να επιβραδύνει την αύξηση ή ακόμα και να επιφέρει τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων, αλλά και να μειώσει τον σωματικό πόνο αυτών που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.

Μεγαλύτερη ανοχή, λιγότερες παρενέργειες

Η δεύτερη φάση της δοκιμής έδειξε ότι 34 ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος 4ου σταδίου που έλαβαν και χημειοθεραπεία και υψηλή δόση βιταμίνης C έζησαν για 16 μήνες κατά μέσο όρο – διπλάσιο χρόνο δηλαδή από όσους αντιμετώπιζαν τον καρκίνο μόνο με χημειοθεραπεία. Εκτός από παράταση της ζωής, οι ασθενείς που έλαβαν βιταμίνη C παρουσίασαν λιγότερες παρενέργειες και μπόρεσαν να ολοκληρώσουν περισσότερους κύκλους θεραπειών χωρίς καθυστερήσεις ή μειώσεις της δόση τους.

«Δεν παρατείνει απλώς τη ζωή, αλλά φαίνεται και πως οι ασθενείς νιώθουν καλύτερα με τη θεραπεία», είπε ο Δρ Κάλλεν.

Η αγωγή με χημειοθεραπεία περιλαμβάνει δύο φάρμακα: την γεμσιταβίνη (gemcitabine), η οποία παρεμβαίνει στη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων, και τη nab-πακλιταξέλη (nab-paclitaxel), η οποία αποτρέπει την αντιγραφή των καρκινικών κυττάρων. Αυτά τα φάρμακα, που χρησιμοποιούνται συνήθως για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος, μπορεί να προκαλέσουν ναυτία και κόπωση, με αποτέλεσμα ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η βιταμίνη C φαίνεται να προστατεύει τα υγιή κύτταρα από αυτές τις παρενέργειες, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή που πυροδοτούνται από τη χημειοθεραπεία. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς μπόρεσαν να δεχτούν καλύτερα τη θεραπεία και να επαναλάβουν τους απαιτούμενους κύκλους χωρίς διακοπή.

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς στην ομάδα βιταμίνης C είχαν σταθερά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων και παρέμειναν απύρετοι. Αντιθέτως, σχεδόν τα 2/3 της ομάδας χημειοθεραπείας είχαν χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων, και κατ’ επέκταση αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης. Επιπροσθέτως, πάνω από το 12% της ομάδας χημειοθεραπείας παρουσίασε πυρετό λόγω χαμηλού αριθμού λευκών αιμοσφαιρίων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλεία. Περίπου το 95% της ομάδας βιταμίνης C είχε σταθερά επίπεδα αιμοπεταλίων, ενώ πάνω από το 12% της ομάδας χημειοθεραπείας είχε χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Επίσης, πλην ελαχίστων παρενεργειών, οι ασθενείς που έλαβαν ορό υψηλής δόσης βιταμίνης C έζησαν δύο μήνες χωρίς πρόοδο της νόσου.

Ο ορός είναι το κλειδί

Ένας από τους κύριους παράγοντες αυτής της επιτυχίας είναι ο τρόπος δράσης της υψηλής δόσης βιταμίνη C όταν χορηγείται ενδοφλεβίως.

Παλαιότερη έρευνα του Δρος Κάλλεν και της ομάδας του διαπίστωσε ότι η βιταμίνη C που χορηγείται ενδοφλεβίως πετυχαίνει υψηλότερα επίπεδα αίματος από τη δια του στόματος χορηγούμενη. Αυτές οι υψηλότερες συγκεντρώσεις πυροδοτούν χημικές αντιδράσεις που στοχεύουν τα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας τα υγιή κύτταρα ανεπηρέαστα σε μεγάλο ποσοστό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ενδοφλέβια βιταμίνη C παράγει υπεροξείδιο του υδρογόνου (κοινώς γνωστό ως οξυζενέ) στην κυκλοφορία του αίματος, το οποίο είναι τοξικό για τα καρκινικά κύτταρα αλλά σχετικά αβλαβές για τα υγιή κύτταρα.

«Τα καρκινικά κύτταρα δεν αφαιρούν το υπεροξείδιο του υδρογόνου τόσο αποτελεσματικά όσο τα κανονικά κύτταρα», είπε σε δήλωση Τύπου σε προηγούμενη έρευνα ο Γκάρυ Μπιούεττνερ, καθηγητής ακτινολογικής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. «Επομένως, τα καρκινικά κύτταρα είναι πολύ πιο ευάλωτα στις μεγάλες ποσότητες υπεροξειδίου του υδρογόνου.»

Ο Μπιούεττνερ είπε ότι αυτή η επιλεκτική στόχευση οφείλεται στο ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν χαμηλότερα επίπεδα ενός ενζύμου που ονομάζεται καταλάση, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες διασπά το υπεροξείδιο του υδρογόνου. «Αυτό εξηγεί γιατί τα πολύ υψηλά επίπεδα βιταμίνης C … δεν επηρεάζουν τους κανονικούς ιστούς, αλλά είναι επιβλαβή για τους καρκινικούς ιστούς.»

«Σε μία από τις δοκιμές φάσης α΄για τον καρκίνο του παγκρέατος, όπου συνδυάσαμε υψηλή δόση βιταμίνης C με ακτινοβολία, είχαμε και πάλι τρεις περιπτώσεις παράτασης ζωής», είπε ο Δρ Κάλλεν σε πρόσφατη δήλωση τύπου. «Έχουν ξεπεράσει το προσδόκιμο ζωής κατά εννέα χρόνια, το οποίο είναι πολύ πέρα από το τυπικό εύρος επιβίωσης.»

Ο ρόλος της βιταμίνης C στην αντιμετώπιση άλλων καρκίνων

Η νέα μελέτη προσθέτει στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που παρουσιάζουν τις μεγάλες δόσεις ενδοφλέβιας βιταμίνης C ως ένα πολύτιμο σύμμαχο στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Τον περασμένο μήνα, η ομάδα του Πανεπιστημίου της Αϊόβα δημοσίευσε άλλη μια κλινική δοκιμή φάσης β΄, η οποία έδειξε ότι ο συνδυασμός ενδοφλέβιας χορήγησης βιταμίνης C με χημειοθεραπεία και ακτινοβολίας βελτίωσε σημαντικά το ποσοστό επιβίωσης σε ασθενείς με πολύμορφο γλοιοβλάστωμα (glioblastoma).

Το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα είναι ένας επιθετικός και ραγδαία αυξανόμενος τύπος καρκίνου του εγκεφάλου, γνωστός για τη δύσκολη διάγνωσή του και την αντίσταση στις θεραπείες – χαρακτηριστικά που καθιστούν την αντιμετώπιση του ιδιαίτερη πρόκληση. Στη μελέτη, ασθενείς με πολύμορφο γλοιοβλάστωμα οι οποίοι έλαβαν υψηλές δόσεις βιταμίνης C μαζί με χημειοθεραπεία και ακτινοβολία έζησαν κατά μέσο όρο 19,6 μήνες – σχεδόν πέντε μήνες περισσότερο από τους ασθενείς που ακολούθησαν μόνο την κανονική θεραπεία.

Σε εξέλιξη ήταν μια τρίτη δοκιμή φάσης β΄, που εξετάζει τη λειτουργία της ενδοφλέβιας βιταμίνη C στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, με τα αποτελέσματα να αναμένονταν στα τέλη του 2024.

«Στόχος μας είναι να δείξουμε ότι η ενδοφλέβια χορήγηση υψηλής δόσης βιταμίνης C, η οποία είναι πάρα πολύ φθηνή, αλλά και ανεκτή από τον ανθρώπινο οργανισμό, προάγει σημαντικά τη θεραπεία ακόμα και των πλέον θανατηφόρων καρκίνων», δήλωσε ο Δρ Κάλλεν.

Της Cara Michelle Miller