ΙΑΠΩΝΙΑ – Στο Τσικάχο, μια κεντρική υπόγεια πλατεία στο μετρό του Σαπορό, στο Χοκάιντο, πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 21 Μαΐου 2023 η έκθεση αφίσας «Stop the CCP’s Live Organ Harvesting» («Σταματήστε τη συγκομιδή ζωντανών οργάνων από το ΚΚΚ») από την Ένωση Έρευνας Μεταμοσχευτικού Τουρισμού (TTRA) της Ιαπωνίας.
Το Τσικάχο είναι μια υπόγεια διάβαση που συνδέει δύο κύριους σταθμούς του μετρό του Σαπορό, από την οποία περνούν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι κάθε μέρα. Οι άνθρωποι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να χρησιμοποιήσουν τις πλευρές της διάβασης για δραστηριότητες όπως προώθηση εμπορευμάτων, πωλήσεις ή εκθέσεις.
Η έκθεση αφίσας «Stop the CCP’s Live Organ Harvesting» πραγματοποιήθηκε στο Τσικάχο, μια μεγάλη υπόγεια πλατεία μπροστά από το σταθμό Σαπορό στο Χοκάιντο, από τις 18 έως τις 21 Μαΐου.
Οι είκοσι αφίσες που παρουσιάστηκαν κατήγγειλαν την εγκληματική πρακτική του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) να αφαιρεί τα εσωτερικά όργανα ζωντανών κρατουμένων συνείδησης, οι οποίοι χρησιμεύουν ως μια αστείρευτη δεξαμενή ακόντων δοτών, κάτι που επιτρέπει στα κινεζικά νοσοκομεία να διαθέτουν τα όργανα που τους ζητούνται μέσα σε ελάχιστο σχετικά χρονικό διάστημα, αδιανόητο με τις συνήθεις διαδικασίες. Οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα σχετικά έχουν δείξει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων είναι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ.
Χαστί Μαγκσουντί, «Παγόβουνο», 2020. Βραβείο Κοινού 2020.
Τις καθημερινές, οι περισσότεροι περαστικοί ήταν υπάλληλοι μεγάλων εμπορικών εταιρειών και φοιτητές. Τα Σαββατοκύριακα, οι οικογένειες και οι ταξιδιώτες είχαν επίσης την ευκαιρία να μελετήσουν προσεκτικά τις αφίσες και να υπογράψουν το ψήφισμα για τον τερματισμό της συγκομιδής ζωντανών οργάνων. Πολλοί νέοι τράβηξαν φωτογραφίες από την έκθεση και τις μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αρκετοί φοιτητές ήρθαν την τελευταία ημέρα της έκθεσης. Άκουσαν προσεκτικά και έκαναν ερωτήσεις και σχόλια. Είπαν ότι η έκθεση τους έκανε να σκεφτούν σοβαρά το ζήτημα της συγκομιδής ζωντανών οργάνων και του μεταμοσχευτικού τουρισμού.
«Ελπίζω το έργο μου να βοηθήσει τους ανθρώπους να μάθουν για τη συγκομιδή ζωντανών οργάνων»
Η δεσποινίς Οχασίβα, η οποία σχεδίασε την αφίσα που κέρδισε το δεύτερο βραβείο, με τον τίτλο «Reserved» («Κρατημένα»), σπουδάζει ζωγραφική σε ένα πανεπιστήμιο του Σαπορό. Είπε ότι, όταν δημιουργούσε την αφίσα της, αναζήτησε πληροφορίες σχετικά με τις αφαιρέσεις οργάνων από ζωντανούς ανθρώπους και συγκλονίστηκε όταν διαπίστωσε ότι ούτε τα παιδιά ξεφεύγουν από αυτό το κακό.
Η δεσποινίς Οχασίβα δίπλα στο έργο της, που κέρδισε το δεύτερο βραβείο.
Έτσι αποφάσισε να χρησιμοποιήσει για το δικό της έργο το θέμα ενός παιδιού, που αντιπροσωπεύει το μέλλον της χώρας, για να εκθέσει τη σκληρότητα της πρακτικής της εξαναγκαστικής αφαίρεσης οργάνων από ζωντανούς δότες. Η ίδια ερεύνησε και επαλήθευσε προσωπικά τις τιμές των οργάνων που αναγράφονται στην αφίσα. Τα σημάδια ελέγχου με κόκκινο χρώμα και οι συγκεκριμένες ημερομηνίες δείχνουν ότι τα όργανα έχουν δεσμευτεί, στέλνοντας το μήνυμα ότι η εξαναγκαστική αφαίρεση οργάνων από ζωντανούς δότες είναι πολύ πραγματική και πολύ σκληρή.
Αντρέι, «Μη μένετε σιωπηλοί», 2020. Έπαινος 2020.
«Οι Ιάπωνες δεν γνωρίζουν πολλά για τις εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων από ζωντανούς δότες, γι’ αυτό θέλω να τους ενημερώσω για το τι συμβαίνει μέσω του έργου μου», δήλωσε η καλλιτέχνις. «Ελπίζω ότι οι άνθρωποι θα μπορέσουν να καταλάβουν τη συγκομιδή οργάνων με μια ματιά. Ελπίζω ότι οι άνθρωποι στην Ιαπωνία και σε όλο τον κόσμο θα δώσουν μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό το θέμα.»
Η κα Μιγιαζάβα υπογράφει ένα ψήφισμα για να υποστηρίξει τις προσπάθειες των ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ να σταματήσουν τη δίωξη του ΚΚΚ. Είπε ότι περισσότερο την εντυπωσίασε το έργο με τίτλο «Τουρίστας».
Η κα Χασεγκάβα είπε ότι, χωρίς το ΚΚΚ, δεν θα υπήρχε αυτό το κακό [συλλογή οργάνων], και το ίδιο ισχύει και για τον ιό COVID.
Η κα Σασακάβα, νοσηλεύτρια, πήγε κατευθείαν στο τραπέζι και υπέγραψε την αίτηση. Είπε ότι είχε ακούσει παρόμοια πράγματα εδώ και πολύ καιρό. «Αν μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, απλά παρακολουθώντας, μια μέρα θα έρθει και η δική μας σειρά», είπε.
Μαριάνο Πάβεζ Σότο, «Κινέζικο φαγητό», 2020. Βραβείο κοινού 2020.
Ο κος Κούι, καθηγητής πανεπιστημίου, που είχε έρθει στο Σαπορό για επαγγελματικούς λόγους από την πόλη Ασαχικάβα, αφού άκουσε προσεκτικά τις εξηγήσεις, χαρακτήρισε αυτό που συμβαίνει «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Αφού υπέγραψε την αίτηση, τράβηξε φωτογραφίες για να τις δείξει στους φοιτητές του.
Ο κος Αόκι, ο οποίος έχει επενδύσεις και επιχειρήσεις στην Κίνα, δεν είχε ξανακούσει να γίνεται λόγος για εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων. Αφού υπέγραψε το ψήφισμα, τράβηξε μια φωτογραφία και τη μοιράστηκε στο Twitter. Αργότερα επέστρεψε και είπε ότι κάποιοι από τους επιχειρηματίες φίλους του, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι Κινέζοι, απάντησαν στην ανάρτησή του, λέγοντας ότι γνώριζαν γι’ αυτό. Είπε ότι ήλπιζε ότι θα είχε την ευκαιρία να μάθει τι πραγματικά συμβαίνει στην Κίνα.
KMD, «Ένοχη συνείδηση», 2020.
Μπορείτε να δείτε όλες τις αφίσες της έκθεσης εδώ.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ δήλωσε την Πέμπτη ότι η Κίνα θα παράσχει « σταθερή υποστήριξη» στο Ιράν για τη διαφύλαξη της «κρατικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής αξιοπρέπειας» με φόντο τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.
Ο κ. Λι έκανε τις παρατηρήσεις αυτές κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρώτο αντιπρόεδρο του Ιράν, Μοχάμαντ Μοχμπέρ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Μπισκέκ, την πρωτεύουσα του Κιργιστάν, στις 26 Οκτωβρίου.
Υπογράμμισε τη «συνολική στρατηγική εταιρική σχέση» μεταξύ της Κίνας και του Ιράν, λέγοντας ότι οι δύο χώρες έχουν διατηρήσει τους διμερείς δεσμούς τους για πάνω από 50 χρόνια παρά «τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει η διεθνής κατάσταση».
Ο κ. Λι επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Κίνας προς το Ιράν και δήλωσε ότι η χώρα του «αντιτίθεται αποφασιστικά σε οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η κινεζική πρεσβεία στην Ινδία.
«Οι δύο πλευρές θα πρέπει να εφαρμόσουν το ολοκληρωμένο σχέδιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, να προωθήσουν τη συνεργασία στη πρωτοβουλία “Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος”, να ενισχύσουν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε διάφορους τομείς και τις ανταλλαγές μεταξύ των ανθρώπων και τις πολιτιστικές ανταλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του τουρισμού και των δεξαμενών σκέψης, και να εργαστούν για νέα και βιώσιμα επιτεύγματα στη συνεργασία Κίνας-Ιράν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο κ. Λι δεσμεύτηκε επίσης να ενισχύσει τον συντονισμό με το Ιράν στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στην κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή – η οποία τροφοδοτείται από τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.
Ο ρόλος του Ιράν στην επίθεση της Χαμάς
Την επομένη της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ, ο Αμπού Ομπαϊντάχ, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών αλ Κασέμ, της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, απέδωσε τα εύσημα στο Ιράν για την πραγματοποίηση της σφαγής.
«Ευχαριστούμε την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, η οποία μας παρείχε όπλα, χρήματα και άλλο εξοπλισμό», δήλωσε σε βίντεο. «Μας έδωσε πυραύλους για να καταστρέψουμε τα σιωνιστικά οχυρά και μας βοήθησε με τυποποιημένους αντιαρματικούς πυραύλους».
Σύμφωνα με έκθεση του 2020 του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές τρομοκρατικές ομάδες έχουν λάβει συνολικά έως και 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από το Ιράν.
Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε πέρυσι στο Al-Jazeera ότι το Ιράν έδωσε 70 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει την ομάδα να αναπτύξει πυραύλους και αμυντικά συστήματα. Προσδιόρισε το Ιράν ως τον μεγαλύτερο χορηγό, αν και είπε ότι και άλλες χώρες της δίνουν χρήματα.
Η Κίνα παρέχει στο Ιράν επενδύσεις σε υποδομές
Εν τω μεταξύ, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) απέφυγε να καταδικάσει τη φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι να αποκαλεί τη σύγκρουση «σημαντική επιλογή μεταξύ πολέμου και ειρήνης» στις 24 Οκτωβρίου.
Ο Γκάμπριελ Νορόνχα, συνεργάτης του Εβραϊκού Ινστιτούτου για την Εθνική Ασφάλεια της Αμερικής, δήλωσε ότι το ΚΚΚ «έχει παράσχει μια οικονομική σανίδα σωτηρίας” στο Ιράν, αγοράζοντας πέρυσι αργό πετρέλαιο από το Ιράν αξίας περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων και “πρόκειται να αγοράσει ακόμη περισσότερα το 2023».
Η προσπάθεια αυτή, είπε, είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες του Ιράν να απομονωθεί από τις επιπτώσεις των κυρώσεων που έχουν υποβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες.
«Το ιρανικό καθεστώς επιδιώκει να απομονωθεί από τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης με την εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία και την Κίνα», δήλωσε ο κ. Νορόνχα στη γραπτή κατάθεσή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 26 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον κ. Νορόνχα, το Ιράν έχει παράσχει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη ξένων τρομοκρατικών ομάδων στη Μέση Ανατολή και παρέχει στη Χαμάς περίπου το 93% του στρατιωτικού της προϋπολογισμού.
Μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών προέρχεται από τις πωλήσεις πετρελαίου στην Κίνα. Μια έκθεση του 2022 διαπίστωσε ότι η Κίνα άρχισε να εισάγει αριθμό ρεκόρ ιρανικού πετρελαίου μετά την επιβολή διεθνών κυρώσεων. Το καθεστώς σταμάτησε να δημοσιεύει στοιχεία σχετικά με τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου στα μέσα του 2022. Παρόλα αυτά, μια έκθεση των μυστικών υπηρεσιών υποδηλώνει ότι η Κίνα άρχισε να εισάγει αριθμό ρεκόρ ιρανικού πετρελαίου μετά την επιβολή διεθνών κυρώσεων.
Την ελληνική θέση για τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.
Ο κος Μητσοτάκης χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμη τη συγκυρία και επανέλαβε ότι η θέση της Ελλάδος εδράζεται σε 4 κεντρικά σημεία:
«Πρώτον, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα, πάντα σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Δέχτηκε μία πρωτοφανούς αγριότητας τρομοκρατική επίθεση και προφανώς έχει την υποχρέωση να αντιδράσει για να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών του.
Δεύτερον αποδίδουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην ανθρωπιστική κρίση, η οποία σήμερα έχει εκδηλωθεί στη Λωρίδα της Γάζας και γι’ αυτό και θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο να ανοίξει την ανθρωπιστική διαδρομή και εφόσον αυτό είναι απαραίτητο να υπάρξει και μία ανθρωπιστική παύση έτσι ώστε και οι άμαχοι να προστατευτούν, να χορηγηθούν οι απαραίτητες προμήθειες σε αυτούς οι οποίοι σήμερα συνθλίβονται μέσα στις μυλόπετρες αυτής της σύγκρουσης και να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε επίσης πως αργότερα το απόγευμα θα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και επέμεινε πως η Αθήνα παγίως τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών στο Μεσανατολικό. «Δεν θα κουραστώ να το λέω: η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού.
»Τρίτο σημείο, υποχρέωση μας είναι να εξασφαλίσουμε να μην επεκταθεί αυτή η σύγκρουση έτσι ώστε να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να επηρεάσει τη Μέση Ανατολή.
»Το τέταρτο σημείο είναι πως η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μία λύση δύο κρατών, για να αντιμετωπιστεί το παλαιστινιακό πρόβλημα. Μόνο μια πολιτική λύση θα μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες μακροπρόθεσμης ηρεμίας στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα θα έχω την ευκαιρία το απόγευμα να μιλήσω τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Αμπάς και να του μεταφέρω τις πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Αναφoρικά με την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτήν τη συζήτηση με αποκρυσταλλωμένες τις θέσεις της και οι οποίες συντονίζονται απόλυτα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Είμαστε απολύτως θετικοί, προκειμένου να εκταμιευτούν 50 δισεκατομμύρια για τη στήριξη της Ουκρανίας, αλλά ταυτόχρονα ζητούμε μετ΄επιτάσεως να αυξηθούν οι πόροι για τη μετανάστευση. Η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης υποδοχής και χρειάζεται περισσότερη ευρωπαϊκή στήριξη για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα. Ταυτόχρονα να αυξηθούν και οι πόροι για το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ», σημείωσε ο κος Μητσοτάκης.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως η χώρα μας δοκιμάστηκε φέτος το καλοκαίρι από τις φυσικές καταστροφές και είναι απολύτως σαφές ότι θα χρειαστεί μία ενίσχυση του προϋπολογισμού για να χρηματοδοτηθεί το συγκεκριμένο ταμείο.
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί και στην προχθεσινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων Κεντρικών Τραπεζιτών, που φιλοξενήθηκε στην Ελλάδα: «Χθες είχα την ευκαιρία να μιλήσω στους Ευρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες και να παρουσιάσω την πολύ σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί όλα αυτά τα χρόνια. Είχα επίσης την ευκαιρία να μιλήσω για την επενδυτική βαθμίδα την οποία έχει κατακτήσει [η χώρα] και για το γεγονός ότι από όλους αναγνωρίζεται αυτή η τεράστια προσπάθεια της Ελλάδος να ξεφύγει από τα δύσκολα χρόνια και να γίνει πια ένας πρωταθλητής στην ευρωπαΐκή ανάπτυξη. Η προσπάθεια αυτή δεν είναι προσπάθεια μιας κυβέρνησης μόνο, είναι μία προσπάθεια συνολική του ελληνικού λαού και ως τέτοια χαιρετίστηκε και από την κα Λαγκάρντ – αυτό μας δίνει δύναμη να μπορέσουμε να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να συγκλίνουμε ακόμα πιο γρήγορα με την ευρωπαΐκή οικογένεια, να βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών έτσι ώστε να μπορούμε όλοι και όλες να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διεξάγεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Η θέση της Ελλάδος, η οποία θα αποτυπωθεί και σήμερα, είναι πολύ σαφής και μπορεί να συνοψιστεί σε τέσσερα κεντρικά σημεία.
Πρώτον, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα, πάντα σύμφωνα με το Διεθνές και το Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Δέχθηκε μία πρωτοφανούς αγριότητας τρομοκρατική επίθεση και προφανώς έχει την υποχρέωση να αντιδράσει για να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών του.
Δεύτερον, αποδίδουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην ανθρωπιστική κρίση η οποία, σήμερα, έχει εκδηλωθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Και γι’ αυτό θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, να υπάρξει και μία «ανθρωπιστική παύση», έτσι ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να προστατευθούν, να φτάσουν οι απαραίτητες προμήθειες σε αυτούς οι οποίοι σήμερα συνθλίβονται μέσα στις μυλόπετρες αυτής της σύγκρουσης και να μπορέσουμε να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές.
Δεν θα κουραστώ να το λέω, η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού.
Τρίτο σημείο: υποχρέωσή μας είναι να εξασφαλίσουμε να μην επεκταθεί αυτή η σύγκρουση, έτσι ώστε να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να επηρεάσει τη Μέση Ανατολή.
Τέταρτο σημείο: η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μία λύση δύο κρατών για να αντιμετωπιστεί το παλαιστινιακό πρόβλημα. Μόνο, τελικά, μία πολιτική λύση θα μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες μακροπρόθεσμης ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Θα έχω μάλιστα, σήμερα το απόγευμα, την ευκαιρία να μιλήσω τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Αμπάς και να του μεταφέρω τις πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Τώρα, εκτός από τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, θα μας απασχολήσει στην αρχή της συνεδρίασής μας και η αναθεώρηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση με αποκρυσταλλωμένες τις θέσεις της, οι οποίες συντονίζονται απόλυτα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Είμαστε απολύτως θετικοί στο να εκταμιευθούν 50 δισεκατομμύρια για τη στήριξη της Ουκρανίας, αλλά ταυτόχρονα ζητάμε μετ’ επιτάσεως να αυξηθούν οι πόροι για τη μετανάστευση. Η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης υποδοχής και χρειάζεται περισσότερη ευρωπαϊκή στήριξη για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα. Αλλά ταυτόχρονα να αυξηθούν και οι πόροι για το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα δοκιμάστηκε από φυσικές καταστροφές φέτος το καλοκαίρι και είναι απολύτως σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει διαθέσει επαρκείς πόρους για να μπορέσει να στηρίξει τις χώρες οι οποίες πλήττονται από την κλιματική κρίση. Γι’ αυτό και θα χρειαστεί μια ενίσχυση του προϋπολογισμού για να χρηματοδοτηθεί αυτό το Ταμείο.
Τέλος, θέλω να κάνω μια ξεχωριστή μνεία στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών, η οποία έλαβε χώρα στην Ελλάδα. Χθες, είχα την ευκαιρία να μιλήσω στους Ευρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες και να παρουσιάσω την πολύ σημαντική πρόοδο την οποία έχει επιτελέσει η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια.
Να μιλήσω για την επενδυτική βαθμίδα την οποία κατακτήσαμε και για το γεγονός ότι από όλους αναγνωρίζεται αυτή η τεράστια προσπάθεια της χώρας να ξεφύγει από τα δύσκολα χρόνια και να γίνει πια ένας πρωταθλητής στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη.
Η προσπάθεια αυτή δεν είναι προσπάθεια μίας κυβέρνησης μόνο. Είναι μια προσπάθεια συνολική του ελληνικού λαού, έτσι χαιρετίστηκε και από την κα Λαγκάρντ. Και αυτό μάς δίνει δύναμη να μπορέσουμε να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να συγκλίνουμε ακόμα πιο γρήγορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών, έτσι ώστε να μπορούμε όλοι, όλες και όλοι οι Έλληνες να ατενίζουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία».
Η συμφωνία New Start, η τελευταία διμερής αμερικανορωσική συνθήκη για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, εκπνέει το 2026 και το μέλλον της αμφισβητείται, καθώς η Ρωσία γνωστοποίησε σήμερα πως δεν πρόκειται να συνομιλήσει με τους Αμερικανούς για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων έως ότου οι Ηνωμένες Πολιτείες πάψουν να είναι εχθρικές έναντι της Μόσχας.
«Πιστεύουμε πως χωρίς αλλαγή στη βαθιά και θεμελιωδώς εχθρική στάση των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Ρωσίας είναι απλούστατα αδύνατο να επαναλάβουμε το διάλογο για τη στρατηγική σταθερότητα, μεταξύ άλλων και για τη New Start», δήλωσε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσιγκτον πρότεινε την επανάληψη του διαλόγου γι’ αυτά τα ζητήματα, θέλοντας να «αποσυνδέσει» αυτές τις συζητήσεις «από όλα όσα συμβαίνουν», εννοώντας προφανώς τις πολυάριθμες συγκρούσεις που φέρνουν αντιμέτωπες τις δύο χώρες, ιδιαίτερα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Θα απαντήσουμε στους Αμερικανούς σε εύθετο χρόνο. Με ποια μορφή; Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να το πούμε», πρόσθεσε ο υφυπουργός.
Ο Ριαμπκόφ έκανε αυτές τις δηλώσεις, ενώ η άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, ενέκρινε σήμερα την ανάκληση της επικύρωσης της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών – μια νέα οπισθοδρόμηση στο ζήτημα της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.
Τα μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας ενέκριναν ομόφωνα το νομοσχέδιο για την ανάκληση της επικύρωσης της εν λόγω συνθήκης με 156 ψήφους, ανοίγοντας το δρόμο για την υπογραφή του από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Κρατική Δούμα, η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, είχε ήδη εγκρίνει το νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα.
Εξάλλου το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως δεν ανησυχεί από το γεγονός ότι η Κίνα αυξάνει τις δυνατότητες του πυρηνικού οπλοστασίου της και υπογράμμισε την «προωθημένη στρατηγική σύμπραξη» με το Πεκίνο, καθώς και το κυριαρχικό δικαίωμα της Κίνας να προάγει την ασφάλειά της.
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (United Nations General Assembly-UNGA) ενέκρινε την Παρασκευή με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα που ζητά άμεση «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας.
Στην ψηφοφορία για το ψήφισμα, το οποίο έρχεται εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, 121 κράτη μέλη τάχθηκαν υπέρ, 14 κατά και 44 απείχαν.
Το ψήφισμα έχει τίτλο «Protection of civilians and upholding legal and humanitarian obligations» («Προστασία των αμάχων και τήρηση των νομικών και ανθρωπιστικών υποχρεώσεων»). Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες ψήφισαν κατά. Πέντε νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού και τέσσερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -η Αυστρία, η Κροατία, η Τσεχία και η Ουγγαρία- τάχθηκαν επίσης κατά του μέτρου.
Σηματοδότησε την πρώτη αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ο οποίος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, όταν οι τρομοκράτες της Χαμάς πραγματοποίησαν μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον αμάχων στο Ισραήλ, από την οποία σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι -η χειρότερη επίθεση στη χώρα εδώ και δεκαετίες. Η Χαμάς είναι μια υποστηριζόμενη από το Ιράν ισλαμιστική τρομοκρατική ομάδα που ελέγχει τη Γάζα.
Η Χαμάς δεν αναφέρεται καθόλου ονομαστικά στο ψήφισμα που συντάχθηκε από τους Άραβες. Το αρχικό σχέδιο από τα αραβικά κράτη είχε ζητήσει «άμεση κατάπαυση του πυρός», ενώ το ψήφισμα που εγκρίθηκε ζητεί «άμεση, μόνιμη και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία που θα οδηγήσει σε παύση των εχθροπραξιών».
Η ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία αποτελείται από 193 μέλη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ένα ξεχωριστό όργανο του ΟΗΕ, απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία για ένα ψήφισμα τέσσερις φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Σε δύο προτεινόμενα ψηφίσματα ασκήθηκε βέτο και δύο δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις ελάχιστες εννέα ψήφους «ναι» που απαιτούνται για την έγκριση.
Σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να είναι νομικά δεσμευτικά, τα ψηφίσματα της ΓΣ του ΟΗΕ δεν είναι νομικά δεσμευτικά. Αλλά η πρέσβειρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Λάνα Νουσεϊμπέχ (Lana Nusseibeh), η εκπρόσωπος των Αράβων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «έχουν απίστευτο βάρος και ηθικό κύρος». Πρόσθεσε ότι τα 10 εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία έχουν διετή θητεία, θα λάβουν την «ηθική εξουσία» από τη ΓΣ του ΟΗΕ και θα προσπαθήσουν να άρουν το αδιέξοδο για ένα ψήφισμα του Συμβουλίου.
Η ΓΣ του ΟΗΕ είχε αποτύχει νωρίτερα να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων για να περάσει μια καναδική τροπολογία για το ψήφισμα, την οποία υποστήριζαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Είχε συγκεντρώσει 88 ψήφους υπέρ, 55 κατά και 23 αποχές. Η εν λόγω τροπολογία θα περιλάμβανε την κατηγορηματική απόρριψη και καταδίκη των «τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς … και της σύλληψης ομήρων» από το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, καθώς και την απαίτηση για άμεση απελευθέρωση των ομήρων.
Το Ισραήλ έχει απορρίψει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς θα επωφεληθούν. Σε απάντηση στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο στρατός της χώρας διεξάγει πλήγματα με στόχο στόχους της Χαμάς στη Γάζα από αέρος, επέβαλε πολιορκία στη Γάζα και προετοιμάζει χερσαία εισβολή.
Προδιαγραφές ψηφίσματος
Το ψήφισμα υπό την ηγεσία της Ιορδανίας διατύπωσε την κατάσταση στη Γάζα ως «Παράνομες ισραηλινές ενέργειες στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και στο υπόλοιπο κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος» και έχει 14 βασικά αιτήματα.
Εκτός από το αίτημα για ανθρωπιστική εκεχειρία, το έγγραφο ζητούσε επίσης «άμεση, πλήρη, διαρκή, ασφαλή και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση» στη Γάζα για διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ και τους εταίρους τους που επιδιώκουν να παράσχουν «επείγουσα βοήθεια στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας».
Το κείμενο τόνισε και επανέλαβε πολλές φορές τη σημασία της διασφάλισης της ασφάλειας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και ανέφερε ότι οι άμαχοι θα πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βασικές προμήθειες και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και να μπορούν να μετακινούνται με ασφάλεια.
Παλαιστίνιοι, οι οποίοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω ισραηλινών επιδρομών, περιμένουν σε ένα σημείο διανομής τροφίμων, καθώς καταφεύγουν σε σκηνές που έχουν στηθεί σε ένα κέντρο που διαχειρίζονται τα Ηνωμένα Έθνη, στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στις 26 Οκτωβρίου 2023. (Mohammed Abed/AFP μέσω Getty Images)
Το ψήφισμα απαιτούσε από το Ισραήλ -που αναφέρεται στο ψήφισμα ως «η κατοχική δύναμη»- να ανακαλέσει την εντολή του «να εκκενώσουν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι και το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές και ιατρικές υπηρεσίες, όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας βόρεια του Ουάντι και να μεταφερθούν … στη νότια Γάζα». Ξεχωριστά, το μέτρο επίσης «απορρίπτει σθεναρά κάθε προσπάθεια αναγκαστικής μεταφοράς του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού».
Το έγγραφο ζητά ξεχωριστά «την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των αμάχων που κρατούνται παράνομα αιχμάλωτοι, απαιτώντας την ασφάλεια, την ευημερία και την ανθρώπινη μεταχείρισή τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Δεν αναφέρει, ωστόσο, ρητά τους περισσότερους από 200 ομήρους που η Χαμάς δήλωσε ότι έχει απαγάγει από το Ισραήλ.
Στο ψήφισμα τονίζεται «ο ιδιαίτερα σοβαρός αντίκτυπος που έχουν οι ένοπλες συγκρούσεις στις γυναίκες και τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των εκτοπισμένων, καθώς και σε άλλους αμάχους που μπορεί να έχουν ειδικά τρωτά σημεία, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων».
Τονίζεται επίσης «η σημασία της αποτροπής περαιτέρω αποσταθεροποίησης και κλιμάκωσης της βίας στην περιοχή» και καλούνται όλα τα μέρη να «επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση».
Το ψήφισμα «[ε]πανεπιβεβαιώνει περαιτέρω ότι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ειρηνικά μέσα, με βάση τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και στη βάση της λύσης των δύο κρατών».
Το Ισραήλ υπόσχεται να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά της Χαμάς
Ο Ριγιάντ Χ. Μανσούρ (Riyad H. Mansour), ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ότι είναι «ευγνώμων σε όλες τις χώρες που ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος».
«Είμαστε ενωμένοι στην επιδίωξη να μπει ένα τέλος στις δολοφονίες, το τραύμα και τον τρόμο, την καταστροφή. Αυτό, φυσικά, δεν είναι κάτι που ο εκπρόσωπος της κατοχικής δύναμης θα μπορούσε ποτέ να καταλάβει», δήλωσε ο κ. Μανσούρ.
Ο Παλαιστίνιος πρέσβης του ΟΗΕ Ριγιάντ Χ. Μανσούρ μιλάει στη Γενική Συνέλευση κατά τη διάρκεια της 10ης έκτακτης ειδικής συνόδου στην 39η ολομέλεια των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, στις 26 Οκτωβρίου 2023. (Eduardo Munoz Alvarez/Getty Images)
Εν τω μεταξύ, ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ Χίλαντ Ερντάν (Gilad Erdan) χαρακτήρισε την ψηφοφορία της ΓΣ του ΟΗΕ «μια μέρα που θα μείνει στην ιστορία».
«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και η υλοποίηση αυτού του δικαιώματος θα διασφαλίσει ότι τέτοιες φρικαλεότητες δεν θα επαναληφθούν ποτέ. Ο μόνος τρόπος, ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί αυτό είναι η εξάλειψη των τρομοκρατικών δυνατοτήτων της Χαμάς. Ο μόνος τρόπος. Ωστόσο, αυτό το ψήφισμα δεν κατονομάζει καν τη Χαμάς, λες και αυτός ο πόλεμος ξεκίνησε από μόνος του», δήλωσε ο κ. Ερντάν μετά την ψηφοφορία.
«Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει την επιχείρηση μέχρι να καταστραφούν οι τρομοκρατικές ικανότητες της Χαμάς και να επιστραφούν οι όμηροί μας. […] Και ο μόνος τρόπος για να καταστραφεί η Χαμάς είναι να ξεριζωθεί από τα τούνελ και την υπόγεια πόλη του τρόμου», είπε.
Ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Χίλαντ Ερντάν μιλάει στη Γενική Συνέλευση κατά τη διάρκεια της 10ης έκτακτης ειδικής συνόδου κατά την 39η συνεδρίαση της ολομέλειας στη Νέα Υόρκη, στις 26 Οκτωβρίου 2023. (Eduardo Munoz Alvarez/Getty Images)
«Γιατί υπερασπίζεστε τους δολοφόνους; Γιατί υπερασπίζεστε τρομοκράτες που αποκεφαλίζουν σκόπιμα παιδιά και απαγάγουν μωρά; Τι συμβαίνει εδώ; Αυτό πρέπει να κάνει τον καθένα από εσάς να αναρωτηθεί ποιος ήταν ο πραγματικός στόχος όταν κατατέθηκε αυτό το ψήφισμα», είπε στη ΓΣ του ΟΗΕ.
«Ωστόσο, αυτό το επικίνδυνο ψήφισμα απαιτεί από το Ισραήλ να καλέσει τους κατοίκους της Γάζας να επιστρέψουν, να επιστρέψουν σε αυτή την ενεργή εμπόλεμη ζώνη. Μήπως ο στόχος εδώ είναι να θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο ανθρώπινες ζωές; Αυτό το γελοίο ψήφισμα έχει το θράσος να ζητά εκεχειρία. Ο στόχος της εκεχειρίας αυτού του ψηφίσματος είναι να πάψει το Ισραήλ να αμύνεται [εναντίον] της Χαμάς, ώστε η Χαμάς να μας βάλει φωτιά», είπε.
«Το Ισραήλ παρακολουθεί στενά την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Το να εμπιστεύεσαι τις αναφορές που έρχονται από τη Γάζα είναι ακριβώς σαν να εμπιστεύεσαι τις αναφορές του ISIS», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία.
Από τις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει ορκιστεί να εξαλείψει τις τρομοκρατικές δυνατότητες της Χαμάς και διεξάγει τη μεγαλύτερη εκστρατεία βομβαρδισμών κατά της Χαμάς, στοχεύοντας σε χώρους στη Γάζα που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες της Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός έχει επανειλημμένα καταδικάσει τη Χαμάς επειδή χρησιμοποιεί αμάχους της Γάζας ως «ανθρώπινες ασπίδες». Έχει σημειώσει ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς εκτοξεύουν ρουκέτες από μη στρατιωτικές υποδομές, περιοχές και κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας, καθιστώντας έτσι τις περιοχές αυτές νόμιμους στόχους για να πλήξει ο ισραηλινός στρατός. Κατηγορεί περαιτέρω τη Χαμάς ότι το κάνει σκόπιμα αυτό για να μεγιστοποιήσει τη διεθνή καταδίκη των όποιων ισραηλινών προσπαθειών να αντεπιτεθούν στους τρομοκράτες.
Επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα
Την Παρασκευή, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι «επεκτείνει» τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν, εδώ και εβδομάδες, σηματοδοτήσει ότι μια χερσαία εισβολή στη Γάζα θα ερχόταν. Το Ισραήλ είχε ενθαρρύνει στις 12 Οκτωβρίου περίπου 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα -σχεδόν τον μισό πληθυσμό- να μετακινηθούν νότια. Ο ισραηλινός στρατός είχε, πριν από εβδομάδες, αποκαλύψει σχέδια για τη στόχευση του εκτεταμένου δικτύου σηράγγων της Χαμάς κάτω από την πόλη της Γάζας, το οποίο χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες και προστατεύεται από τις αστικές δομές που βρίσκονται από πάνω. Η Χαμάς, από την άλλη πλευρά, ορκίστηκε να πολεμήσει μέχρι την τελευταία σταγόνα αίματος και έδωσε οδηγίες στους κατοίκους της Γάζας να μην εκκενώσουν την περιοχή.
Το υποστηριζόμενο από τη Χαμάς Υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι περισσότεροι από 7.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί. Η εφημερίδα The Epoch Times δεν μπορεί να επαληθεύσει ανεξάρτητα τον αριθμό αυτό. Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε πρόσφατα ότι ένα αξιοσημείωτο μέρος των ρουκετών που έχει εκτοξεύσει η Χαμάς προς το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου έπεσαν στο κενό και χτύπησαν τη Γάζα. Σε προηγούμενες συγκρούσεις, ορισμένοι θάνατοι Παλαιστινίων στη Γάζα έχουν αποδοθεί σε ρουκέτες της Χαμάς που έπεσαν έξω.
Το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ αναχαιτίζει ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας, όπως φαίνεται από το Άσκελον στο νότιο Ισραήλ, στις 8 Οκτωβρίου 2023. (Amir Cohen/Reuters)
Η έκδοση του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ήρθε την ίδια ημέρα που ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι «διαχειρίζεται τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη» και προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα γλιτώσουν από τα πυρά» αν το Ισραήλ συνεχίσει να βομβαρδίζει τη Γάζα.
«Προειδοποιώ ότι αν συνεχιστεί η γενοκτονία στη Γάζα, δεν θα γλιτώσουν από αυτή τη φωτιά. Είναι το σπίτι μας και η Δυτική Ασία είναι η περιοχή μας», δήλωσε ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν (Hossein Amir-Abdollahian). «Δεν συμβιβαζόμαστε με κανένα κόμμα και καμία πλευρά και δεν έχουμε καμία επιφύλαξη όταν πρόκειται για την ασφάλεια της πατρίδας μας», είπε.
Ο Ιρανός υπουργός πρόσθεσε ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να απελευθερώσει τους «πολιτικούς κρατούμενους» ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων του Ιράν με την ομάδα.
Το Ιράν είναι σταθερά ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών ομάδων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Δεν είναι σαφές αν το Ιράν συμμετείχε άμεσα στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου που προκάλεσαν τον πόλεμο, αλλά Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν μιλήσει υπέρ των επιθέσεων.
Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν την παύση της ισραηλινής στρατιωτικής δραστηριότητας στη Γάζα, προκειμένου να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα στους αμάχους εκεί. Είπε επίσης ότι αν η απομάκρυνση των περισσότερων από 200 ομήρων που απήγαγε η Χαμάς από τη Γάζα απαιτεί μια τοπική προσωρινή παύση, τότε οι ΗΠΑ το υποστηρίζουν αυτό.
Εν τω μεταξύ, κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ, οι εντάσεις αυξάνονται καθώς οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν τρομοκράτες της Χεζμπολάχ εξαπολύουν ρουκέτες στο Ισραήλ, προειδοποιώντας για ακόμη μεγαλύτερο μπαράζ αν η Ιερουσαλήμ εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Γάζα.
Η Josee Ng, το Associated Press και το Reuters συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.
Το Πεκίνο θεωρεί «πολύ σοβαρή» την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και εκτιμά ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς μεγεθύνεται με «ανησυχητικές» προοπτικές, καθώς οι εχθροπραξίες του ισραηλινού στρατού με γειτονικά κράτη (όπως ο Λίβανος και η Συρία) εντείνονται, τόνισε ο Κινέζος ειδικός επιτετραμμένος για τη Μέση Ανατολή Τζάι Τζουν, όπως μεταδίδουν κρατικά ΜΜΕ της Κίνας σήμερα.
Πριν από τις δηλώσεις του κου Τζάι είχε προηγηθεί συνάντησή του με τον Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ειδικό αντιπρόσωπο του Ρώσου προέδρου για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου στο Κατάρ.
Η Κίνα και η Ρωσία μοιράζονται την ίδια θέση για το παλαιστινιακό ζήτημα και σκοπεύουν να προσπαθήσουν να συνεργαστούν για να ηρεμήσουν την κατάσταση και να βοηθήσουν στην εγκαθίδρυση μιας λύσης δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, δήλωσε την Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου, ένας κορυφαίος Κινέζος απεσταλμένος.
«Ο θεμελιώδης λόγος για την τρέχουσα σύγκρουση Παλαιστίνης-Ισραήλ είναι ότι δεν έχουν διασφαλιστεί τα νόμιμα εθνικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο κος Τζάι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να κάνει «οτιδήποτε» θα μπορούσε να προωθήσει τον διάλογο, την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για να επιτευχθεί η λύση των δυο κρατών, τόνισε ο κος Τζάι στο κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
Επεσήμανε, τέλος, πως η κυβέρνηση της Κίνας προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει κατεπειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους μέσω των Ηνωμένων Εθνών και μέσω διμερών διαύλων, προκειμένου να αμβλυνθεί η ανθρωπιστική κρίση.
Εννιακόσια μέλη των ενόπλων δυνάμεων αναπτύσσονται ή θα αναπτυχθούν στη Μέση Ανατολή, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις κατά των δυνάμεών τους και να αποτρέψουν την κλιμάκωση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς σε περιφερειακή σύγκρουση.
Ορισμένοι από αυτούς τους στρατιώτες είχαν λάβει προηγουμένως εντολές προετοιμασίας για αποστολή, άλλοι /όμως όχι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου ταξίαρχο Πατ Ράιντερ.
«Περιλαμβάνονται δυνάμεις που είχαν εντολές προετοιμασίας για ανάπτυξη και οι οποίες αναπτύσσονται από τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο στρατηγός Ράιντερ στους δημοσιογράφους χθες Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται να πάνε στο Ισραήλ», πρόσθεσε.
Ο στρατηγός Ράιντερ αρνήθηκε να διευκρινίσει πού θα σταλούν τα αμερικανικά στρατεύματα, αλλά δήλωσε ότι θα περιλαμβάνουν στοιχεία αεράμυνας, για τα οποία είχε ειπωθεί προηγουμένως ότι θα αναπτυχθούν προκειμένου να αποτρέψουν περαιτέρω βία κατά του Ισραήλ.
Η ανακοίνωση ακολουθεί μια σειρά 16 επιθέσεων στο Ιράκ και τη Συρία, εναντίον στρατευμάτων των ΗΠΑ και του Συνασπισμού από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, καθώς και μια εκτόξευση πυραύλου στην Ερυθρά Θάλασσα που φάνηκε να απειλεί πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.
Το USS Carney κατέρριψε τέσσερεις πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη προς το Ισραήλ. Η επίθεση αυτή, όπως και οι πολυάριθμες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων στη Συρία και το Ιράκ, πραγματοποιήθηκε από ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν.
Οι επιθέσεις στο Ιράκ και τη Συρία είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 21 Αμερικανών στρατιωτών, εκ των οποίων οι 19 διαγνώστηκαν με εγκεφαλικές κακώσεις. Όλα τα μέλη της υπηρεσίας έχουν επιστρέψει έκτοτε στα καθήκοντά τους, δήλωσε ο στρατηγός Ράιντερ.
Επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους αυτοκτονίας
Οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκαν με κατευθυνόμενα εναέρια πυρομαχικά, που συνήθως αναφέρονται ως «μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας», και ρουκέτες.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ορκιστεί να απαντήσει στο Ιράν και ο στρατηγός Ράιντερ δήλωσε στις 23 Οκτωβρίου ότι ο στρατός «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υπεράσπιση των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων” από το Ιράν.
Ο στρατηγός Ράιντερ μετρίασε τη ρητορική του στις 26 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι δεν μπορεί να πει αν η κυβέρνηση Μπάιντεν θα απαντούσε καθόλου στο Ιράν.
«Δεν πρόκειται να αρχίσω τα τηλεγραφήματα για το αν θα απαντήσουμε ή όχι, παρά μόνο να πω ότι θα το κάνουμε σε χρόνο και τόπο της επιλογής μας», δήλωσε ο στρατηγός Ράιντερ.
«Φυσικά, θεωρούμε το Ιράν υπεύθυνο για αυτές τις ομάδες.»
Ο στρατηγός Ράιντερ πρόσθεσε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν στη Μέση Ανατολή «θα συνεχίσει να αυξομειώνεται», καθώς το έθνος προσαρμόζεται στις πραγματικές συνθήκες στην περιοχή, προσπαθώντας να αποτρέψει την εξέλιξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς σε μια πιο εκτεταμένη σύγκρουση.
Ματαιώνει τα σχέδια των επισκέψεών του στο Ισραήλ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά την πρόσφατη προσέγγιση των δύο χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωσή του σήμερα.
«Είχαμε σχέδια να επισκεφθούμε το Ισραήλ, αλλά ματαιώθηκαν. Δεν θα πάμε», είπε απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα της Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι εκμεταλλεύθηκε τις καλές προθέσεις της Τουρκίας.
Ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη.
«Έσφιξα το χέρι αυτού του ανθρώπου, είχαμε καλές προθέσεις, αλλά μας εκμεταλλεύθηκε. Οι σχέσεις θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές, αλλά αυτό δεν θα γίνει πια, δυστυχώς», είπε, ενώ οι βουλευτές του κόμματός του φώναζαν «Κάτω το Ισραήλ!», «Αλλάχ Ακμπάρ!».
«Δεν θα βρείτε κανένα κράτος ο στρατός του οποίου συμπεριφέρεται με τέτοια απανθρωπιά», είπε αναφερόμενος στις ισραηλινές επιθέσεις στην Γάζα ως αντίποινα της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.
Αναφερόμενος στην οργάνωση Χαμάς δήλωσε ότι δεν αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση, αλλά «ομάδα απελευθερωτών που προστατεύουν τη γη τους».
Στην οργίλη ομιλία του, ο Ερντογάν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και δήλωσε ότι οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να αναλάβουν δράση για βιώσιμη ειρήνη, επετέθη στις δυτικές δυνάμεις «που χύνουν δάκρυα για το Ισραήλ και δεν κάνουν τίποτε άλλο», στιγματίζοντας «την ανικανότητά τους να φρενάρουν το Ισραήλ».
«Το γεγονός ότι αυτοί που κινητοποίησαν τον κόσμο υπέρ της Ουκρανίας, δεν έχουν μιλήσει για τις σφαγές στην Γάζα είναι ο πιο κραυγαλέος μάρτυρας της υποκρισίας τους», είπε. «Οσο αθώοι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν στην Γάζα, κανένα πλοίο ή αεροσκάφος που θα σταλεί στην περιοχή μας δεν θα φέρει την ειρήνη».
Ο Ερντογάν ζήτησε την ίδρυση «ανεξάρτητης Παλαιστίνης» και την οργάνωση διάσκεψης ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, προτείνοντας την Τουρκία ως «εγγυητή» οποιασδήποτε μελλοντικής συμφωνίας.
Η πύλη του περάσματος της Ράφα πρέπει να παραμείνει ανοικτή για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ πρέπει να συμφωνηθούν επειγόντως «ανταλλαγές κρατουμένων», είπε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος.
Δηλώνοντας θλιμμένος από την «ανικανότητα» των Ηνωμένων Εθνών στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά της Γάζας, ο Ερντογάν ζήτησε μεταρρύθμιση του ΟΗΕ και ειδικότερα του Συμβουλίου Ασφαλείας ώστε να γίνει περισσότερο «συμπεριληπτικό».
Ιράν: Συνένοχες οι ΗΠΑ στα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι «με κάποιο τρόπο διευθύνουν» τις επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
«Οι ΗΠΑ είναι αδιαμφισβήτητα συνένοχες στα εγκλήματα» που διαπράττονται στη Γάζα, τόνισε ο Χαμενεΐ σε ομιλία του από την Τεχεράνη.
Έχουν «στα χέρια τους (…) το αίμα των καταπιεσμένων, των παιδιών, των ασθενών, των γυναικών και άλλων», πρόσθεσε κατά τη 19η ημέρα του πολέμου μεταξύ του παλαιστινιακού κινήματος της Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, και του Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον Χαμενεΐ, «οι ΗΠΑ διευθύνουν με κάποιο τρόπο τα εγκλήματα που διαπράττονται στη Γάζα».
Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί είχε κατηγορήσει στις 18 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε το Ισραήλ, τις ΗΠΑ ότι είναι «συνένοχες στα εγκλήματα» του Ισραήλ.
Στις 10 Οκτωβρίου, ο Χαμενεΐ είχε αρνηθεί ότι η χώρα του εμπλέκεται στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ωστόσο τη στήριξη της Τεχεράνης προς «την Παλαιστίνη».
Ο αγιατολάχ εκτίμησε σήμερα ότι «το παλαιστινιακό έθνος» θα βγει «κερδισμένο» από τη σύγκρουση. «Ο μελλοντικός κόσμος είναι αυτός της Παλαιστίνης, όχι αυτός του σιωνιστικού καθεστώτος», τόνισε.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν απηύθυνε χθες Τρίτη αυστηρή προειδοποίηση προς την Τεχεράνη, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν «με αποφασιστικό» τρόπο σε οποιαδήποτε επίθεση εξαπολύσει «το Ιράν και όσοι συνεργάζονται με αυτό» στη Μέση Ανατολή.
Υπήρξαν ένα καθοριστικής σημασίας μέσο εμψύχωσης, για τους στρατιώτες του Αλβανικού Έπους. Τα δέματα και τα γράμματα προς τους στρατιώτες, που λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1940 βρίσκονταν ήδη στα χιονισμένα βουνά, ήταν μια οδηγία που είχε δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Στρατιωτικών, με στόχο να τους κρατήσει συναισθηματικά ακμαίους, αν και οι συνθήκες που βίωναν μακριά από τα σπίτια τους και τις οικογένειες τους ήταν δύσκολες.
Γυναίκες και άνδρες από όλη τη χώρα έστελναν στα βουνά δέματα που περιείχαν τσιγάρα, χαρτζιλίκι, μια φανέλα, ένα κασκόλ ή ένα ζευγάρι γάντια και ένα γράμμα, χωρίς συγκεκριμένο παραλήπτη, αφού αυτά έφταναν με φορτηγά και μουλάρια στα βουνά και αφήνονταν για να τα παραλάβουν τυχαία οι φαντάροι μας, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιστορικός- ερευνητής Κωστής Μαμαλάκης.
«Πλησιάζοντας τα Χριστούγεννα του 1940, με το κρύο και τις κακουχίες να έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ τις συνθήκες, η αποστολή τέτοιων δεμάτων ήταν πολύ σημαντική. Ακόμη και αν δεν υπήρχε συγκεκριμένη σύνδεση είτε οικογενειακή είτε φιλική, ένα γράμμα μπορούσε να δώσει ελπίδα σε έναν στρατιώτη στο μέτωπο. Ότι κάποιος τον σκέφτεται, ότι ένας συμπατριώτης του ή μια συμπατριώτισσα προσεύχεται για να είναι καλά», ανέφερε ο κος Μαμαλάκης.
Από τις αξιομνημόνευτες και περίεργες μικρές ανθρώπινες ιστορίες, τμήματα της μεγάλης ιστορίας του Αλβανικού Έπους, είναι και αυτή του στρατιώτη Εμμανουήλ Ασημιανάκη στα χιονισμένα βουνά, που παρέλαβε ένα τέτοιο δέμα, στις 14-12-1940.
Η αποστολέας έγραφε μεταξύ άλλων: «Αγαπητέ στρατιώτη. Φθάνουν Χρηστούγεννα. Όλλοι οι άνθρωποι μένουν στα σπίτια τους για να εορτάσουν….Εσείς οι ήρωές μας θα τα επεράσετε εις τα βουνά της Ηπείρου…Έχετε τη βοήθειαν του Θεού και νικάται τον αιμοβόρο εχθρό… Πρέπει να έχετε θάρρος και επιμονή… Θα νικήσετε όμως και έτσι θα γυρίσετε εις τα σπίτια σας νικηταί…».
Η νεαρή γυναίκα ζητούσε από τον στρατιώτη να της απαντήσει στο γράμμα της, όπως και έπραξε.
Ο στρατιώτης, διαβάζοντας το γράμμα, αναγνώρισε στην αποστολέα την ίδια του την αδελφή, τη Σοφία Ασημιανάκη, που ζώντας μέσα στο ίδιο της το σπίτι την αγωνία του αδελφού στο μέτωπο του πολέμου, είχε την ευαισθησία να στείλει σε έναν οποιοδήποτε στρατιώτη ένα δέμα που περιελάμβανε μεταξύ άλλων το γράμμα, τσιγάρα και 50 δραχμές και που ποτέ δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι θα ήταν ο ίδιος της ο αδελφός.
Την επιστολή της νεαρής γυναίκας και την απαντητική επιστολή του αδελφού της έχει στο αρχείο του ο ιστορικός – ερευνητής Κωστής Μαμαλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην απίστευτη αυτή σύμπτωση, την οποία, όπως τόνισε, είχε συμπεριλάβει στο ημερολόγιό του ως ιστορία και ο αξιωματικός Γεώργιος Καβός, που είχε τον Εμμανουήλ Ασημιανάκη, στην μονάδα του.
Όπως είπε ο κος Μαμαλάκης, στην απάντησή του ο Εμμανουήλ Ασημιανάκης αρχικά δεν αποκαλύφθηκε.
«Αγαπημένη πατριώτισσα… Η σημερινή ημέρα είναι χωρίς υπερβολήν μια από τις ποιο ευτηχησμένες της ζωής μου… Εις εμέ λοιπόν κατά την διανομήν επεφύλαξε η τύχη να κληρωθή το δικό σας δέμα… Εκπληρών λοιπόν την επιθυμίαν σας, σας γράφω και σας απαντώ… Να είσθαι βεβαία ηρωική πατριώτισσα ότι ο Έλλην στρατιώτης θα εκτελέση το καθήκον του παντού και πάντοτε. Πολύ δε περισσότερον όταν σκέπτετε ότι πίσω από αυτόν ευρίσκεται η σεμνή Ελληνοπούλα που περιμένη από αυτόν την ελευθερίαν και την σωτηρίαν της τιμής της…».
Πιο κάτω στην απάντησή του, ο Εμμανουήλ Ασημιανάκης αναφέρεται σε «μυθιστορηματικές» συμπτώσεις, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Ούτε εγώ λοιπόν δεν πίστεβα εις αυταίς μέχρι της στιγμής όπου έλαβα το δέμα σας. Γιαυτό και θα φυλάξω τα δύο τσιγάρα όπου μου έστειλες και όταν γυρίσω νικητής, θα τα φουμάρουμε μαζί. Γιατί γλυκιά μου αδελφή Σοφία, ο στρατιώτης όπου έλλαβε το δέμα και την επιστολήν σας είμαι εγώ ο Αδελφός σου Ασημιανάκης Εμμ. Τα σέβη μου εις την Μητέρα και τα φιλιά μου εις την συσηγό μου Καλιόπη και αδελφή μας Μαρίκα, θείο Μηχάλη και εις όλους τους συνγγενείς. Σε φιλώ και ευχαριστό διά το ευγεναίς έσθιμα σου υπέρ της Αγαπημένης μας πατρίδος Ελλάδος. Σε φιλό και μένω υπόχρεος ο Αδελφός σου Ε. Ασημιανάκης».
Οι στρατιώτες στο μέτωπο είχαν την ανάγκη να γράφουν συχνά, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κος Μαμαλάκης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι αυτή η συνήθεια, συνδεόταν και με το φόβο του θανάτου.
«Έγραφαν και συνδέονταν με την πατρίδα, σκηνοθετούσαν στο μυαλό τους μια μητέρα, μια αδελφή που τους περίμενε. Έχει υπάρξει καταγραφή, ότι στρατιώτης έγραφε σχεδόν κάθε δύο ημέρες. Μια τέτοια επαναλαμβανόμενη ανάγκη να επικοινωνήσει, ίσως να σχετιζόταν και με το φόβο που είχαν αυτοί οι άνθρωποι ότι το κάθε γράμμα τους μπορεί και να ήταν το τελευταίο», εξήγησε ο κος Μαμαλάκης.
του Στέφανου Μίλεση
Συγγραφέα, προέδρου Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς
Ιδρυτής του προσκοπισμού ήταν ο αποκαλούμενος και ως “αρχιπρόσκοπος” Άγγλος Συνταγματάρχης Μπάντεν Πάουελ (Baden Powell). Στο προσκοπικό κίνημα είναι γνωστός και ως B.P. από τα αρχικά του ονοματεπώνυμού του. Ο B.P. παρατήρησε πως η βιομηχανική ανάπτυξη, η αστυφυλία και η εύκολη ζωή, λόγω της δύναμης και του πλούτου που είχε συσσωρευτεί στη Βρεττανία, από την εποχή της αποικιοκρατίας, είχαν επιφέρει στις νέες γενιές μαλθακότητα, φυσική και σωματική κατάπτωση. Το έβλεπε από την εποχή που ως Ίλαρχος στις Ινδίες εκπαίδευε τις νέες σειρές που παρουσιάζονταν. Γνώριζε από τη στρατιωτική ζωή πως το μυστικό διατήρησης καλής ζωής, αντοχής και υγείας προερχόταν μόνο από τη ζωή της υπαίθρου. Ενώ τα σχολεία και τα άλλα παιδαγωγικά συστήματα πρότειναν θεωρητικά μέσα, σε τάξεις και ιδρύματα, εκείνος στράφηκε στο μεγαλύτερο σχολείο της ζωής που ήταν η επαφή με τη φύση. Εξέδωσε μάλιστα το 1889 ένα βιβλίο που δεν περιείχε απλά θεωρίες αλλά έναν οδηγό ζωής! Μια μέθοδος σωματικής και πνευματικής βελίτωσης, το “Βοήθημα για τους ανιχνευτές του Στρατού”. Ένα χρόνο αργότερα ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Άγγλων και Μπόερς στη Νότια Αφρική. Ευρισκόμενος διοικητής στην υπό πολιορκία, από τους Μπόερς, πόλη Μάιφκινγκ έδειξε εμπιστοσύνη στα παιδιά που τα χρησιμοποίησε για την εκτέλεση βοηθητικών υπηρεσιών. Έτσι κατάφερε να εξασφαλίσει άνδρες που ήταν ολιγάριθμοι. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν και με γενναιότητα εκτέλεσαν τις αποστολές που τους ανατέθηκαν γιατί από μικρά ζούσαν στη φύση και είχαν σκληραγωγηθεί από τη γέννησή τους. Όταν επέστρεψε πίσω στο βιομηχανικό Λονδίνο μοιραία σύγκρινε τα παιδιά των αποίκων με εκείνα των Άγγλων της Βρετανίας. Τα δεύτερα ζούσαν σε δρόμους εργοστασίων, στερουμένων του παιχνιδιού, της επαφής με τη φύση και τον καθαρό αέρα. Η φθίση αποτελούσε πραγματική μάστιγα όπως και η μόλυνση του αέρα. Είδε πόσο υστερούσαν αυτά τα παιδιά συγκρινόμενα με τα παιδιά των Άγγλων ή και των Μπόερς της Νοτίου Αφρικής που είχαν αναπτύξει σωστή σωματική διάπλαση και αντοχή. Έτσι αποφάσισε να πραγματοποιήσει τις σκέψεις και τα συμπεράσματα που είχε εξάγει από την εμπειρία του. Το 1907 έφτιαξε στο νησί Μπράουνσι της Αγγλίας μια κατασκήνωση για παιδιά η λειτουργία της οποίας είχε ξεκινήσει στις 1 Αυγούστου εκείνου του έτους. Έτσι γεννήθηκε ο Προσκοπισμός! Για αυτό και η 1η Αυγούστου κάθε χρόνο γιορτάζεται από τους προσκόπους ως τη γενέθλια ημέρα του. Ένα χρόνο αργότερα στην Αγγλία ο αριθμός των προσκόπων έφτασε τις 124 χιλιάδες! Το σύστημα αμέσως αναγνωρίστηκε ως “σωτήριο” φάρμακο για τη νεολαία και φυσικά εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.
Ο προσκοπισμός περιείχε αρχές που αφορούσαν στην καλλιέργεια της ψυχής και του πνεύματος, στη σωματική άσκηση, στην αγάπη στην πατρίδα και στον Θεό, στο σεβασμό στις ηθικές αξίες και στην αγάπη για τη φύση, τα ζώα και φυσικά στον ίδιο τον άνθρωπο. Όλα τα ιδεολογικά, ρεύματα και τάσεις που εμφανίστηκαν πολλά χρόνια αργότερα, όπως κινήματα φυσιολατρείας, ισότητας, ζωοφιλίας, οδοιπορίας, κατάβασης ποταμών με καγιάκ, ποδηλασίας, “κάμπινγκ”, αναρρίχησης κ.ο.κ. είχαν εφαρμοστεί πρώτα στον προσκοπισμό. Πρώτοι οι πρόσκοποι προστάτευαν τη φύση, έκαναν αναδασώσεις, εράνους για τους φτωχούς, προστάτευαν τα ζώα, έστηναν σκηνές στα δάση, οδοιπορούσαν σε μονοπάτια φυσικού ενδιαφέροντος που οι ίδιοι δημιουργούσαν έχοντας μάλιστα και τον δικό τους κώδικα αναγνώρισης (Διακριτικά Δάσους). Αλλά και πρώτοι είχαν ιδρύσει ομάδες ποδηλασίας, κωπηλασίας, ιστιοπλοΐας, κολύμβησης κ.ο.κ
Οι πρόσκοποι ως γνωστό δίνουν μέχρι και σήμερα, κατά την ένταξή τους, τη λεγομένη “υπόσχεση” την οποία τηρούν σε όλη τους τη ζωή. Αν την διαβάσει κάποιος προσεκτικά θα διαπιστώσει ότι ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα τα παιδιά υπόσχονταν να εφαρμόσουν ιδέες που σήμερα θεωρούνται περισσότερο σύγχρονες από ποτέ! “Υπόσχομαι στην τιμή μου να εκτελώ το καθήκον μου προς τον Θεό και την Πατρίδα, να βοηθώ κάθε άνθρωπο και σε κάθε περίσταση και να υπακούω στο νόμο των προσκόπων”. Προσέξτε το “να βοηθώ ΚΑΘΕ άνθρωπο” ανεξαρτήτου χρώματος, φυλής, θρησκείας, αλλά και “σε κάθε περίσταση” κάτω δηλαδή από οποιεσδήποτε συνθήκες!
Ο προσκοπισμός ως ιδέα, εκπαίδευση και τρόπος ζωής, εισήχθη στην Ελλάδα από τον Αθανάσιο Λευκαδίτη, ο οποίος επισκεπτόμενος την Αγγλία είδε από κοντά το παιδαγωγικό αυτό κίνημα. Αφού το μελέτησε και παρακολούθησε για καιρό τη λειτουργία του και μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα σκέφτηκε να προχωρήσει στην ίδρυση της πρώτης στην Ελλάδα ομάδας προσκόπων. Συγκρότησε στο Εκπαιδευτήριο Μακρή, τον ίδιο κιόλας χρόνο, την πρώτη προσκοπική ομάδα. Συνεργάτες του ήταν ο Κωνσταντίνος Μελάς, ο Μίνδλερ και ο Ν. Πασπάτης και άλλα πολλά σπουδαία ονόματα της εποχής. Οι πρώτοι Αθηναίοι πρόσκοποι, εμφανίστηκαν ύστερα από την πρωτοβουλία του Αθανασίου Λευκαδίτη, έφτασαν τους 130, αφού πρώτα πέρασαν την απαραίτητη προπαίδευση. Οι πρόσκοποι για πρώτη φορά έκαναν επίσημα την εμφάνισή τους στην παρέλαση κατά την επέτειο της εθνικής μας εορτής της 25ης Μαρτίου του 1912. Στους βαλκανικούς πολέμους που ακολούθησαν, η Πολιτεία εμπιστεύτηκε στους προσκόπους βοηθητικές στρατιωτικές υπηρεσίες, προς εξοικονόμιση ανδρών. Οι πρόσκοποι επάνδρωσαν τις διάφορες επιτροπές περίθαλψης τραυματιών και ενίσχυσης των οικογενειών τους, έγιναν αγγελιοφόροι σε εμπόλεμες ζώνες αλλά και στα μετόπισθεν, τραυματιοφορείς, παρατηρητές, στελέχωσαν εσωτερικά διάφορες υπηρεσίες όπως ταχυδρομεία, νοσοκομεία, αποθήκες εφοδίων κ.α. Η απονομή στρατιωτικών μεταλείων πολεμικής αξίας αποδεικνύει την πολύτιμη προσφορά τους. Ακολούθησε η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, οι σεισμοί της Κορίνθου κι άλλες συμφορές που έπληξαν τη χώρα. Σε όλες οι πρόσκοποι έδιναν το δυναμικό παρών. Διένεμαν φάρμακα, έστηναν σκηνές, μοίραζαν τρόφιμα, βοηθούσαν, ανακούφιζαν. Το 1914 οργανωμένοι ακόμα καλύτερα σε ομάδες και πολλοί περισσότεροι στον αριθμό ανέλαβαν επιπρόσθετα την ακτοφυλακή του Σαρωνικού με την εγκατάσταση φυλακίων και ναυτικών παρατηρητίων κατά μήκος των ακτών της. Δικαίως απονεμήθηκε στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων το μετάλλιο της Στρατιωτικής Αξίας Α’ Τάξεως. Στο Μικρασιατικό μέτωπο τίμησαν για μια φορά ακόμα την υπόσχεσή τους. Οι πρόσκοποι των Σωκίων και του Αϊδινίου σφαγιάστηκαν μέχρι ενός στην προσπάθειά τους να μείνουν (όταν όλοι έφευγαν) προκειμένου να σώσουν τους κατοίκους των περιοχών τους. Αλλά και στον Πειραιά ο προσκοπισμός βρήκε γρήγορα πρόσφορο έδαφος. Το 1913 ο καθηγητής σωματικής αγωγής Ιωάννης Κ. Θεοχάρης ίδρυσε τον πρώτο πυρήνα προσκόπων.
Η ιστορία του ελληνικού προσκοπισμού είναι φυσικά τεράστια, πληρούμενη από προσωπικότητες, γεγονότα και ηρωικές πράξεις. Και συνεχίζεται…