Καθώς η Αμερική βλέπει ανησυχητικούς τίτλους άρθρων που παρουσιάζουν μια αύξηση στον αντι-Ασιατικό ρατσισμό, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) φαίνεται να έχει βρει την τελευταία του τροφή για προπαγάνδα.
Σημειώνοντας την αύξηση σε εγκλήματα κατά Ασιατών Αμερικανών, το καθεστώς λέει στις Ηνωμένες Πολιτείες να τακτοποιήσουν τα δικά τους θέματα πριν επικρίνουν το Πεκίνο για τις δριμείες καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Προπαγάνδα που εκμεταλλεύεται εγχώρια προβλήματα της Αμερικής είναι μια πολύ χρησιμοποιημένη τακτική που χρησιμοποιεί το ΚΚΚ και άλλα απολυταρχικά καθεστώτα για να απομακρύνουν την επίκριση των δικών τους κακόβουλων δράσεων.
Τις πρόσφατες εβδομάδες, κρατικά μέσα ενημέρωσης ρίχνουν σωρηδόν στην κοινωνία άρθρα, καθημερινώς, που παρουσιάζουν την βία με παραπλανητικό τρόπο, ως αποτέλεσμα αυξανόμενης Δυτικής επίκρισης προς το κινεζικό καθεστώς.
Κινέζοι διπλωμάτες, εν τω μεταξύ, έχουν χρησιμοποιήσει τέτοια περιστατικά ως όπλο για απομάκρυνση προσοχής από τις εγχώριες κακοποιήσεις του ΚΚΚ, και για να παρουσιάσουν το μοντέλο διακυβέρνησής του ως ανώτερο της δημοκρατίας.
Στις τελευταίες του ρητορικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, το καθεστώς δημοσίευσε την ετήσια αναφορά του στις 24 Μαρτίου με τίτλο «Αναφορά στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες 2020».
«Από την αρχή της πανδημίας, περιστατικά ταπείνωσης Ασιατών Αμερικανών ακόμα και δημόσιας επίθεσης βρίσκονται παντού, και κάποιοι Αμερικανοί πολιτικοί έχουν παραπλανήσει το κοινό σκόπιμα», δηλώνει το καθεστώς σε μια αναφορά 18 σελίδων.
Κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για «υποκρισία, εκφοβισμό … και διπλά πρότυπα», λέγοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση «αντί να εξετάζει το δικό της απαίσιο ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνεχίζει να κάνει ανεύθυνα σχόλια στις καταστάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων άλλων χωρών.»
Το κινεζικό κρατικό φερέφωνο Σινχουά δημοσίευσε μετά την αναφορά ένα άρθρο σχολιασμού με στόχο να παρουσιάσει «τις εγγενείς αμαρτίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αμερικής.» Η δημόσια αντίθεση στην βία κατά Ασιατών θα έχει πιθανότατα ως αποτέλεσμα «μη αποδοτικά μέτρα» από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ισχυρίστηκε, αλλά «χωρίς μεγάλες μεταρρυθμίσεις και μια ειλικρινή θέληση, ο Θείος Σαμ μετά βίας μπορεί να καθαρίσει το χάλι στην προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πόσο μάλλον να αποτελεί φάρο.»
Εντεινόμενος λεκτικός πόλεμος
Η αφήγηση προωθείται επιθετικά καθώς το κινεζικό καθεστώς μεγεθύνει τις προσπάθειές του στην επίθεση προπαγάνδας προσπαθώντας να αντιμετωπίσει αυξανόμενη αντίδραση από την Δύση για θέματα όπως κακοποιήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οικονομικό εξαναγκασμό, μεταξύ άλλων.
Αν και η παρενόχληση και επιθέσεις σε Ασιάτες Αμερικανούς εγείρουν λογικές ανησυχίες για δημόσια συζήτηση, οι κατηγορίες του Πεκίνου δεν δίνονται με καλή θέληση και δείχνουν μέχρι που μπορεί να φτάσει το καθεστώς ώστε να αποφύγει την ευθύνη για τις δικές του κακοποιήσεις, σύμφωνα με ειδικούς πολιτικής και Ασιάτες Αμερικανούς που έχουν εργαστεί σε κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και στην Αμερικανική κυβέρνηση.
Τα πολιτικά κίνητρα πίσω από τις επικρίσεις του ΚΚΚ είναι πολύ εμφανή, είπε ο Σε Χουν Κιμ, ένας παλιός παρατηρητής της Κίνας και υπέρμαχος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην Epoch Times.
«Αυτό είναι ακριβώς αυτό που τους κάνει τόσο επικίνδυνους – ότι οτιδήποτε κάνουν ως Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα βρίσκεται “ακριβώς μπροστά στα μάτια τους”, και άρα δεν μπορεί να δεχθεί το ίδιο ποσό επίκρισης», είπε.
«Ναι, ρατσισμός υπάρχει στην Αμερική. Και το ίδιο υπάρχει και στην Κίνα … Αλλά η ερώτηση είναι, πόση διαφάνεια υπάρχει [στην Κίνα];»
Μια εβδομάδα νωρίτερα, ανώτατοι διπλωμάτες του Πεκίνου μείωσαν δημοσίως αξιωματούχους του Μπάιντεν κατά την πρώτη κατά πρόσωπο συνάντησή τους στην Αλάσκα, λέγοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν «να τα πάνε καλύτερα στα ανθρώπινα δικαιώματα» και ότι «η Κίνα έχει δημοκρατία κινεζικού τύπου».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονυ Μπλίνκεν «μοιάζει με κλέφτη που φωνάζει “πιάστε τον κλέφτη”», λέει η China Daily, μια αγγλόφωνη εφημερίδα που ανήκει στο ΚΚΚ.
Το καθεστώς επίσης επέβαλε κυρώσεις αντιποίνων σε αξιωματούχους των ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπης, και Βρετανίας, επειδή τιμώρησαν από κοινού την Κίνα λόγω των κακοποιήσεων στην Σιντζιάνγκ, μια κατηγορία που αρνήθηκε μανιωδώς παρά τις εκτεταμένες αποδείξεις.
«Αν η Αμερικανική κυβέρνηση νοιζόταν πραγματικά και προάσπιζε τα νόμιμα δικαιώματα των εθνοτικών μειονοτήτων όπως κάνει η Κίνα με τους Ουιγούρους και άλλες εθνοτικές μειονότητες στην Σιντζιάνγκ, το πρόβλημα της φυλετικής διάκρισης στις ΗΠΑ θα είχε λυθεί εδώ και καιρό», είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Κίνας Χουά Τσουνγίνγκ σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου.
Η λεκτική επίθεση που υπήρξε στην συνάντηση της Αλάσκα παρουσίασε πλήρως «ποιες πραγματικά είναι οι συμπεριφορές [του ΚΚΚ] προς τον ελεύθερο κόσμο και προς τις αξίες του ελεύθερου κόσμου», είπε ο Κιμ.
Όροι όπως «δημοκρατία κινεζικού τύπου», είπε, «χρησιμοποιούνται μόνο για να προσπαθήσουν να “δικαιολογήσουν” κάθε είδους διακυβέρνηση, ή ακόμα κάθε είδος πράξεων – εγκληματικών πράξεων του ΚΚΚ».
«Το ΚΚΚ μπορεί να βάζει την λέξη «Κινεζικό» σε οτιδήποτε θέλουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το ίδιο το ΚΚΚ αντιπροσωπεύει την Κίνα ή τον πολιτισμό της με οποιονδήποτε τρόπο», συνέχισε.
«Είναι απλώς μια λυπηρή δικαιολογία για να κάνουν οτιδήποτε θέλουν να κάνουν στους δικούς τους ανθρώπους».
«Αποκορύφωμα υποκρισίας»
Ένας δημοσιογράφος της Global Times πήγε ένα βήμα παραπέρα και παρουσίασε την φράση «πολεμιστής λύκος» – όρο που αρχικά είχε φτιάξει και δημοσιεύσει το καθεστώς για να περιγράψει την επιθετική προσέγγιση που χρησιμοποιείται από κάποιους Κινέζους διπλωμάτες – ως «καθαρά ρατσιστικό» και απόδειξη «λευκής υπεροχής» της Δύσης. Ο όρος σχετίζεται με δύο δημοφιλείς κινεζικές ταινίες δράσης με εθνικιστικούς υπαινιγμούς που είχαν δημοσιευτεί το 2015 και 2017.
Η εφημερίδα χαρακτήρισε τους δυτικούς πολιτικούς και ειδικούς που επικρίνουν το κινεζικό καθεστώς, όπως μέσω της υπογράμμισης της έλλειψης διαφάνειας για την προέλευση του ιού COVID-19 στην Κίνα, ως «μισητές της Κίνας», λέγοντας: «Κάθε φορά που ασιατικές κοινότητες δέχονται επίθεση, τραυματισμό ή φόνο σε περιστατικά εγκλημάτων μίσους, το αίμα των θυμάτων είναι επίσης στα χέρια αυτών των ανθρώπων».
Ένα σχέδιο της Global Times απεικόνισε το Άγαλμα της Ελευθερίας να βυθίζεται στον ωκεανό, με μια γιγάντια μεταλλική σφαίρα με την λέξη «ρατσισμός» δεμένη στο πόδι του.
Η Στέφανι Λιού, πρώην δημοσιογράφος κρατικού κινεζικού μέσου ενημέρωσης που πλέον ζει στην Νέα Υόρκη, πιστεύει ότι το καθεστώς προσπαθεί «εσκεμμένα να δημιουργήσει αναστάτωση».
«Ποιος χαίρεται όταν η Αμερική βρίσκεται σε χάος;» ρώτησε.
Ο Βλαντ Νταβίντιουκ, αναλυτής πολιτικής και διευθύνων επικοιωνιών στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Κομητείας Χάρρις, ονόμασε τα επιχειρήματα των κινεζικών κρατικών μέσων ψευδή, και ότι η αναλήθειά τους μπορεί να αποδειχθεί.
«Είναι πασιφανές ότι τα κινεζικά κρατικά μέσα υποστηρίζουν το ΚΚΚ και την “woke” αριστερή του προπαγάνδα», είπε στην Epoch Times. «Αυτό το σχέδιο είναι απλώς μια απομάκρυνση της προσοχής από τις μεγαλύτερες, εγκληματικές ενέργειες που διαπράττει το καθεστώς του ΚΚΚ».
Ο Μάιλς Γιου, που υπηρέτησε ως ο βασικός σύμβουλος Κίνας στο υπουργείο Εξωτερικών της διοίκησης Τραμπ, επίσης σημείωσε την ειρωνεία ότι οι κατηγορίες έρχονται από «ένα από τα πιο βίαια καθεστώτα στην ανθρώπινη ιστορία».
«Αυτή είναι η χώρα που διέπραξε ολική γενοκτονία κατά των Ουιγούρων, αυτή η χώρα έχει δολοφονήσει δεκάδες εκατομμύρια συνηθισμένων Κινέζων για πολιτικούς λόγους, έχει προκαλέσει τον θάνατο από πείνα περίπου 40 εκατομμυρίων ανθρώπων», είπε, αναφερόμενος στον Μεγάλο Κινεζικό Λιμό, μια καταστροφή τριών ετών από το 1959 έως το 1961 που προήλθε από τις ακραίες πολιτικές εκστρατείες του επικεφαλής του ΚΚΚ Μάο Τσεντόνγκ, η οποία διέλυσε την γεωργία και οικονομία της χώρας.
«Έτσι για ένα καθεστώς τέτοιας φύσης να επικρίνει την Αμερική ως ρατσίστρια, είναι απλώς το αποκορύφωμα της υποκρισίας».
«Αυτό είναι απλώς το κυνικό σχέδιο του ΚΚΚ να μειώσει το Αμερικανικό μοντέλο διακυβέρνησης , να επιτεθεί στις δημοκρατικές αξίες των Αμερικανών, και δεν θα πρέπει ποτέ να εξαπατηθούμε από αυτό», συνέχισε. «Πιστεύω πως οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο απλώς θα γελούσαν με αυτό».
Η διαφωνία απαγορεύεται
Αν έχει δείξει κάτι, η εκστρατεία του Πεκίνου έχει παρουσιάσει «την θεμελιώδη διαφορά μεταξύ του καθεστώτος του ΚΚΚ και των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Κιμ.
«Τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες, και στον ελεύθερο κόσμο, έχουμε την ευκαιρία να επικρίνουμε τον εαυτό μας και να βελτιώσουμε τον εαυτό μας. Αλλά στην Κίνα υπό το ΚΚΚ, δεν δίνεται καμία ευκαιρία στους ανθρώπους του», είπε.
«Όποιες κατηγορίες κι αν γίνονται εναντίον τους, αυτοί πάντα, πάντα, πάντα αρνούνται ότι υπάρχει το οποιοδήποτε από αυτά τα προβλήματα, όπως τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως η εργασία σκλάβων, όπως η δίωξη κατά του Φάλουν Γκονγκ».
«Αυτό είναι σημάδι ότι οι άνθρωποι της Κίνας είναι πραγματικά αυτοί που υποφέρουν», πρόσθεσε.
Αν το ΚΚΚ είναι πραγματικά «αρκετά γενναίο», θα πρέπει να ανοίξει για ανεξάρτητες έρευνες από την Δύση και να επιτρέψει εγχώριες επικρίσεις, είπε ο Γιου.
«Η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει τα κότσια. Είναι μια κλειστή κοινωνία. Είναι μια κυβέρνηση που κυβερνάται από μια σιδερένια γροθιά, και κυβερνάται υπό την ακραία μαρξιστική-λενινιστική ιδεολογία που δεν επιτρέπει καθόλου διαφωνίες», είπε.
«Έτσι αυτή είναι μια τραγωδία των καιρών μας».