Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης πιέζει για εμβολιασμούς σε παιδιά πριν πάνε στο σχολείο, καθώς σχολιάζοντας την μετάλλαξη Δέλτα συνέστησε εμβολιασμό των παιδιών πριν ξεκινήσουν το σχολείο τον Σεπτέμβριο «για να επιστρέψουν υγιή στις αίθουσες».
Σε νέα του παρέμβαση σήμερα στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής ο οποίος επέμεινε στους εμβολιασμούς των νέων, παραδέχθηκε, ίσως άθελά του, ότι σχεδόν κανένας από τους νοσήσαντες κάτω των 30 από την μετάλλαξη Δέλτα δεν χρειάστηκε να εμβολιαστεί:
«Το στέλεχος Δέλτα υπάρχει στην Κρήτη εδώ και τρεις εβδομάδες. Ξεκίνησε με τρία περιστατικά και τώρα έχουν αυξηθεί, σχεδόν διπλασιάζονται κάθε 10 μέρες. Όλοι είναι κάτω από 30 ετών, υπάρχουν αρκετά κρούσματα κάτω από 15 ετών, ακόμα και παιδιά 8 ετών, ενώ τα περισσότερα είναι ηλικίας 16-24 ετών. Ευτυχώς δε νοσηλεύεται σχεδόν κανείς από αυτούς.
Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών πρέπει να συμπεριλάβει και τον κλάδο των εκπαιδευτικών, γιατί ένας εκπαιδευτικός μπορεί να λειτουργήσει ως υπερμεταδότης, καθώς έχει να κάνει με μεγάλες ομάδες παιδιών, με τα οποία θα συγχρωτιστεί και θα έρθει σε στενή επαφή».
H Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προσανατολίζεται στη σύσταση προς τους γονείς για τον εμβολιασμό εφήβων ηλικίας 16 και 17 ετών, αλλά και των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών για εμβόλια mRΝΑ (Pfizer) σύμφωνα με τις πληροφορίες. Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος τόνισε ότι θα ξεκινήσει άμεσα και πιθανότατα μέσα στον Ιούλιο. Για τον εμβολιασμό των νέων είχε προϊδεάσει προ ημερών και ο επίκουρος καθηγητής και εκπρόσωπος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Η ελευθερία και αυτοδιακυβέρνηση που έχουν προστατευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες σε περασμένες δεκαετίες τώρα θεωρούνται αυτονόητες στο σημείο που πλέον αρχίζουν να χάνονται, είπε ο Έρικ Μεταξάς, η εκπομπή του οποίου πρόσφατα σταματήθηκε από το YouTube, στην Epoch Times.
Αυτό είναι μια προειδοποίηση ώστε ο κόσμος να αντιληφθεί ότι χρειάζεται να υπερασπιστεί την αλήθεια και τις αξίες του, και πρέπει να είναι πρόθυμος να πληρώσει ένα τίμημα για να τα προστατεύσει, είπε ο Μεταξάς στην εκπομπή Crossroads της EpochTV.
«Όταν κάποιος σαν εμένα ακυρώνεται από το YouTube, είναι οικονομικά καταστροφικό, είναι δύσκολο», είπε. «Αλλά σκέφτομαι το τι παιρνάνε οι άνθρωποι σε μέρη όπως την Κίνα, ανά τον κόσμο … έτσι σε ένα επίπεδο, νιώθω τιμημένος και για το ελάχιστο κομμάτι λογοκρισίας ή δίωξης για αυτά που λέω και πιστεύω.»
Οι άνθρωποι στις ΗΠΑ σήμερα δεν εκτιμούν πλήρως την ελευθερία του λόγου, σύμφωνα με τον Μεταξά.
«Έτσι σε ένα επίπεδο, τα είδη πραγμάτων που συμβαίνουν, όπως η λογοκρισία μου – που με ξερίζωσαν από το YouTube – είναι ένα είδος υγιούς υπενθύμισης ότι δεν θα πρέπει να θεωρούμε αυτά τα πράγματα αυτονόητα», είπε.
«Αν θέλετε να ζήσετε σε μια ελεύθερη χώρα όπου είστε ικανός να εκφράζετε την γνώμη σας και να έχετε ελεύθερο λόγο και να έχετε αυτήν την ελεύθερη αγορά ιδεών, θα πρέπει να καταλάβετε πως αυτό λειτουργεί, και τι το σταματά.»
Ο Μεταξάς παρομοίασε την ακύρωση της εκπομπής του με τον «πολιτισμό ακύρωσης» και την σύγκρινε με την μαοϊκή Πολιτιστική Επανάσταση της Κίνας.
«Αν δεν χορεύετε στον ρυθμό μας, θα σας τιμωρήσουμε. Θα σας τιμωρήσουμε δημοσίως. Θα σας ταπεινώσουμε», είπε.
Ωστόσο, η ελευθερία δόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Θεό, σύμφωνα με τον Μεταξά.
«Είναι μια ευλογία από την μια πλευρά, είναι ένα δώρο, αλλά είναι και ένα βάρος», είπε. «Οι άνθρωποι που θεωρούν τον εαυτό τους ελεύθερο, πατριώτη, ειδικά οι χριστιανοί [θα πρέπει] να υπερασπιστούν αυτό που είναι αληθινό και να πουν, είμαστε πρόθυμοι να πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημα. Οι ζωές μας είναι στα χέρια του Θεού, οι ελευθερίες μας είναι ένα δώρο, και είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε αυτό που μπορούμε για να τις διατηρήσουμε.»
Το τίμημα μπορεί να είναι μικρό – όπως το να διαγραφείς από το YouTube – ή μπορεί να είναι το μεγάλο τίμημα της παράδοσης της ζωής σου, είπε ο Μεταξάς.
Μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μετατοπίζονται προς την λογοκρισία πολλών χρηστών τους μέσω μερικής λογοκρισίας, «ακύρωσης», διακοπής χρηματοδότησης διαφημίσεων, και διαγραφής από την πλατφόρμα.
Αυτό το φαινόμενο έχει προσελκύσει την προσοχή κάποιων βουλευτών. Τον Μάρτιο, ο Αμερικανός βουλευτής Τζιμ Τζόρνταν (Ρ-Οχάιο) προέτρεψε τον πρόεδρο της Νομικής Επιτροπής της Βουλής βουλευτή Τζέρολντ Νάντλερ (Δ-ΝΥ) να πάρει μέτρα για τον πολιτισμό ακύρωσης.
«Πανεπιστημιουπόλεις έχουν ακυρώσει διαλέξεις επειδή οι φοιτητές διαφωνούν με τον ομιλητή», είπε ο Τζόρνταν σε επιστολή προς τον Νάντλερ. «Ένας συντάκτης σε μια γνωστή εφημερίδα της Αμερικής αναγκάστηκε να μην εκδώσει ένα άρθρο άποψης από έναν Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή με το οποίο η αίθουσα σύνταξης διαφωνούσε. Η Amazon έχει αρνηθεί να πουλήσει βιβλία που αντανακλούν ορισμένες πολιτικές απόψεις, και το Twitter και Facebook έχουν λογοκρίνει και διαγράψει από την πλατφόρμα γνωστούς συντηρητικούς, όπως τον εν ενεργεία πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.»
Η βουλευτής Κάθυ ΜακΜόρρις Ρότζερς (Ρ-Ουασ.) επέκρινε τους Δημοκρατικούς της Βουλής τον Φεβρουάριο επειδή είχαν πιέσει παρόχους τηλεοπτικών υπηρεσιών να αποκλείσουν από τις υπηρεσίες τους το Fox News, καθώς και δύο συντηρητικά καλωδιακά κανάλια.
Κέρδος χωρίς αρετή
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι περισσότερες μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες θα δράσουν με όποιον τρόπο θέλουν για να βγάλουν κέρδος. Οι μεγάλες εταιρείες που δεν καθοδηγούνται από «αρχές … ανθρώπους με αρετή, ανθρώπους με θρησκευτική πίστη που λένε: “Θα κάνουμε το σωστό ασχέτως κόστους”, … θα κάνουν οτιδήποτε μπορούν ώστε να αυξήσουν το κατώτατο κέρδος τους», είπε ο Μεταξάς.
«Αν αυτό σημαίνει την χρήση εργασίας σκλάβων Ουιγούρων, και μπορούν να ξεγύφουν από απόδοση ευθυνών, θα το κάνουν.»
Ο Μεταξάς είπε πως τέτοιοι διευθύνοντες επιχειρήσεων «βρίσκουν κάποια σοφιστεία για να δικαιολογήσουν» την συμπεριφορά τους.
Είναι ανήθικο και αντισυνταγματικό, είπε ο Μεταξάς, δίνοντας μια αναλογία: «Αν έχω ένα κυλικείο και πω, δεν θέλω να σερβίρω σε μαύρους εδώ, οι άνθρωποι δεν θα πουν, λοιπόν, είναι μια ιδιωτική εταιρεία και κάνεις τους κανόνες σου. Σε αυτό το σημείο, το Σύνταγμα έρχεται και λέει: “Λοιπόν, με συγχωρείτε, δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό στην Αμερική. Έχουμε αποφασίσει ότι αυτό είναι λάθος, αυτό είναι ηθικά λάθος.”»
«Αν θέλεις να κάνεις χρήματα σε αυτήν την χώρα, θα πρέπει να τηρήσεις ορισμένους κανόνες. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις. Δεν μπορείς να έχεις παιδική εργασία. Δεν μπορείς να έχεις ρατσιστικούς κανόνες. Ούτε μπορείς να χρησιμοποιείς την πλατφόρμα σου για να παρενοχλείς απόψεις.»
«Οι Αμερικανοί έχουν καταλάβει, αν θέλεις να είσαι ελεύθερος, αν θέλεις να ζήσεις σε μια χώρα που είναι ελεύθερη και προωθεί ελευθερία για ανθρώπους που διψούν για ελευθερία ανά τον κόσμο, θα πρέπει να κάνεις κάποιες επιλογές.»
Ο Μεταξάς σημείωσε πως ο κόσμος θα μπορούσε να αρχίσει να είναι επιλεκτικός στο που θα ψωνίζει.
«Έχετε μια επιλογή: Δεν μπορείτε να βγείτε από την διαδικασία επιλογής», είπε, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη που υπάρχει ο κόσμος να το κατανοήσει αυτό.
Ο Μεταξάς είπε ότι υπάρχουν «ορισμένα είδη διαδηλώσεων και μποϊκοτάζ που είναι καλά». Για να δώσει ένα παράδειγμα, ανέφερε διαδηλώσεις κατά των Ολυμπιακών 2022, που πρόκειται να διεξαχθούν στην Κίνα – μια χώρα που είναι βαθιά απάνθρωπη και δεν προασπίζεται την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής, είπε.
Ο κόσμος είναι ηθικά δεσμευμένος να κάνει αυτό που μπορεί για να αντισταθεί σε τέτοιες απάνθρωπες πρακτικές, σύμφωνα με τον Μεταξά.
«Ψηφίζουμε με το πως ξοδεύουμε τα χρήματά μας, πως ξοδεύουμε τον χρόνο μας», είπε.
Σύμφωνα με τον Μεταξά, η δίωξη των Ουιγούρων μουσουλμάνων από την Κίνα είναι γνήσιος συστημικός ρατσισμός σε μαζική κλίμακα. Συνεπώς, αν κάποιος ξοδεύει χρήματα σε προϊόντα Nike, χωρίς να σκέφτεται για το γεγονός ότι η Nike αδιαφορεί για την εργασία σκλάβων, αυτό το άτομο θα ήταν υπέρ της σκλαβιάς αν ζούσε το 1850.
«Έχουμε αυτοπεποίθηση για αυτό που βλέπουμε στην Κίνα καθώς προσπαθούμε για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και έχουμε μια μακροπρόθεσμη οπτική για την Κίνα. Είμαστε στην Κίνα για περισσότερο από 40 χρόνια, έχουμε επενδύσει σημαντικό χρόνο και ενέργεια στην Κίνα στις πρώτες μέρες, και σήμερα, είμαστε η μεγαλύτερη εταιρεία αθλητικών εκεί», είπε ο Ντόναχου.
Ο γερ. Μάρκο Ρούμπιο (Ρ-Φλα.) είπε κατά την διάρκεια ακρόασης της Γερουσίας αυτόν τον μήνα ότι κάποιες εταιρείες έχουν αντιληφθεί το γεγονός ότι ίσως βγάζουν κέρδη από εργασία σκλάβων, ενώ πολλές ακόμα δεν το έχουν αντιληφθεί.
«Εταιρείες όπως οι Nike και Apple και Amazon και Coca Cola χρησιμοποιούσαν εργασία σκλάβων. Ωφελούνταν από την εξαναγκαστική εργασία ή έπαιρναν ύλες από παραγωγούς που ήταν ύποπτοι για χρήση εργασίας σκλάβων. Αυτές οι εταιρείες, δυστυχώς, μας έκαναν όλους συνένοχους σε αυτά τα εγκλήματα», είπε ο Ρούμπιο.
Κάποιοι από τον κόσμο των μεγάλων επιχειρήσεων θέλουν να δουν προς τα που φυσάει ο άνεμος και να πράξουν αναλόγως.
«Πείτε μου τι θέλετε. Θέλετε από εμένα να πω “Χάιλ Χίτλερ”; Ή θέλετε να πω ότι οι Ναζί είναι κακοί; Θέλετε να πω ότι μισώ τους μαύρους; Ή ότι οι λευκοί είναι κακοί;» είπε ο Μεταξάς για τις επιχειρηματικές αποφάσεις που δεν βασίζονται σε ηθική.
Πολλοί πολιτικοί που δεν έχουν το θάρρος να αντιτεθούν σε αυτές τις ανήθικες επιχειρηματικές πρακτικές πρέπει να απομακρυνθούν από το αξίωμα, είπε ο Μεταξάς.
«Οι Αμερικανοί χρειάζεται να σηκωθούν και να πουν: “Θα πρέπει να έχουμε επικεφαλής άτομα με θάρρος και αφοσίωση, δεν θα ανεχθούμε τίποτα λιγότερο», είπε.
Οι άνθρωποι που δεν αντιστέκονται όταν οι ελευθερίες τους αφαιρούνται από αυτούς χρειάζεται να αφυπνιστούν, σύμφωνα με τον Μεταξά.
«Ο κάθε ένας μας έχει μια επιλογή να είναι είτε μέρος του προβλήματος ή μέρος της λύσης. Αν δεν είσαι μέρος της λύσης … είσαι μέρος του προβλήματος», είπε.
Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, οι άνθρωποι θαυμάζουν τη διακοσμητική πλινθοδομή και τους χαρακτηριστικούς κρεμμυδοειδείς, πολύχρωμους τρούλους του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου επί της τάφρου, κοινώς γνωστού ως Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου του Ευλογημένου, στη Μόσχα. Είναι αξιοσημείωτο ότι χρειάστηκαν μόνο έξι χρόνια για την ολοκλήρωσή του, ενώ το χτίσιμό του τελείωσε περίπου το 1561.
Ο τσάρος Ιβάν Δ΄ (ο επονομαζόμενος Τρομερός) διέταξε το χτίσιμο της εκκλησίας προς τιμήν της νικηφόρου εκστρατείας του επί του χανάτου (βασιλείου) του Καζάν, εκστρατεία που ολοκληρώθηκε την ημέρα της Γιορτής της Προστασίας της Θεοτόκου, το 1552.
Παρά την κάπως εξεζητημένη της εμφάνιση, ο σχεδιασμός της έχει γίνει μεθοδικά. Υπάρχουν δέκα παρεκκλήσια, εννέα από τα οποία είναι αφιερωμένα σε κάποιο από τα γεγονότα ή τις μάχες που οδήγησαν στη νίκη του Ιβάν. Το μεγαλύτερο παρεκκλήσι, που βρίσκεται στο κέντρο, έχει το όνομα που έχει ολόκληρη η εκκλησία: Εκκλησία της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Περιστοιχίζεται από τέσσερα μεγάλα παρεκκλήσια, τοποθετημένα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ανάμεσά τους, στα αντίστοιχα ενδιάμεσα σημεία του ορίζοντα, υπάρχουν τέσσερα ακόμα εκκλησάκια.
Μυριάδες στοές, γεμάτες με τοιχογραφίες με θρησκευτικά θέματα και πολύχρωμα μοτίβα λουλουδιών και άλλων διακοσμητικών στοιχείων, συνδέουν τα παρεκκλήσια.
Το δέκατο παρεκκλήσι, η Εκκλησία του Αγίου Βασιλείου του Ευλογημένου, προστέθηκε το 1588, προς τιμήν του αγίου που είχε ζήσει στη Μόσχα. Ο Ρώσος άγιος (στα ρωσικά: Василий Блаженный, 1469 – 2 Αυγούστου 1552), γνωστός και ως «ο διά Χριστόν σαλός» («ο τρελός για χάρη του Χριστού») και «Βασίλειος ο Γυμνός», είχε απαρνηθεί τα εγκόσμια για να υπηρετήσει τον Θεό. Οι άνθρωποι τον θεωρούσαν προφήτη και θαυματοποιό. Συνήθως φορούσε αλυσίδες αντί για ρούχα και βοηθούσε όσους βρίσκονταν σε ανάγκη.
ΡΩΜΗ – Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο είπε την Δευτέρα ότι οι σχέσεις της Ρώμης με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ σημαντικότερες από τους δεσμούς της με την Κίνα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει ανησυχία για τους δεσμούς της Ιταλίας με την Κίνα, ειδικά μετά από την συμμετοχή της προηγούμενης ιταλικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα Belt and Road του Πεκίνου το 2019.
«Είμαστε ισχυρός εμπορικός εταίρος με την Κίνα, έχουμε μια ιστορική σχέση, αλλά απολύτως δεν είναι συγκρίσιμη, και δεν παρεμβαίνει με την συμμαχία αξιών μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Ντι Μάιο σε συνέντευξη τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονυ Μπλίνκεν.
Η Σίλικον Βάλεϋ δεν είναι αυτό που ήταν. Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας τώρα συλλέγουν συστηματικά τα προσωπικά σας δεδομένα και τα χρησιμοποιούν για να σας κάνουν να αγοράσετε πράγματα.
Ο προσκεκλημένος μου σήμερα είναι ο Τζορτζ Χάμπερ, άτομο με εσωτερική γνώση της Σίλικον Βάλεϋ για πολλά χρόνια.
Σήμερα θα εξηγήσει το πως η Σίλικον Βάλεϋ έχει αλλάξει και πως οι εταιρείες τεχνολογίας χρησιμοποιούν τα προσωπικά σας δεδομένα για να έχουν κέρδη.
Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, ο οποίος άσκησε κριτική στον πρώην αμερικανό πρόεδρο για τους ισχυρισμούς του μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Ο Μπαρ έκανε κάποιες δηλώσεις για ένα επερχόμενο βιβλίο του δημοσιογράφου του ABC News, Τζόναθαν Καρλ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι σχέσεις μεταξύ Τραμπ και Μπαρ επιδεινώθηκαν πέρυσι.
«Ο Μπιλ Μπαρ ήταν μια απογοήτευση από κάθε άποψη», δήλωσε ο Τραμπ σε δήλωση αργά την Κυριακή. «Εκτός αυτού, ο Μπαρ, ως υπουργός Δικαιοσύνης δεν θα έπρεπε να μιλάει για τον Πρόεδρο».
Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Μπαρ ως έναν αδύναμο υπουργό Δικαιοσύνης που δεν ενήργησε σε βασικά ζητήματα.
«Αντί να κάνει τη δουλειά του, έκανε το αντίθετο και είπε στους ανθρώπους του Υπουργείου Δικαιοσύνης να μην διερευνήσουν τις εκλογές», δήλωσε ο Τραμπ. «Όπως έκανε με την έκθεση Μιούλερ και την… ΡΩΣΙΑ ΡΩΣΙΑ ΡΩΣΙΑ, δεν θέλουν να ερευνήσουν τα πραγματικά γεγονότα. Η αδυναμία του Μπιλ Μπαρ βοήθησε στη διευκόλυνση της συγκάλυψης του εγκλήματος του αιώνα, των προεδρικών εκλογών του 2020!».
Ο Τραμπ αναφερόταν στους αδιάλειπτους ισχυρισμούς -οι οποίοι ξεκίνησαν όταν έγινε πρόεδρος το 2016- ότι συνεργάστηκε με την Ρωσία κατά την διάρκεια της εκστρατείας του. Ο πρώην ειδικός σύμβουλος Ρόμπερτ Μιούλερ δεν βρήκε κανένα σύνδεσμο μεταξύ της εκστρατείας του και του Κρεμλίνου, αν και πολλοί Δημοκρατικοί και αριστεροί τηλεοπτικοί παρουσιαστές συνέχισαν να επαναλαμβάνουν το μάντρα ότι εργάζεται για τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Εάν υπήρχαν αποδείξεις για απάτη, δεν θα είχα κίνητρο να τις καταστείλω. Αλλά υποπτευόμουν ότι δεν υπήρχε τίποτα εκεί», είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ. «Ήταν όλα [επεξηγηματικά]», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Μπαρ στα αποσπάσματα του βιβλίου, ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόννελ προέτρεψε τον Μπαρ να απορρίψει τις παρατηρήσεις του Τραμπ σχετικά με νοθεία. Τελικά, στα τέλη Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, ο Μπαρ παραιτήθηκε.
«Τώρα αποκαλύφθηκε ότι ο Μπαρ πιεζόταν να πει ψέματα για τις εκλογές από τον Μιτς ΜακΚόνελ, άλλος ένας μορφονιός, ο οποίος ανησυχούσε μην προκαλέσει ζημιά στις πιθανότητες των Ρεπουμπλικανών στις επαναληπτικές της Γεωργίας», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος. «Αυτό που πραγματικά έπληξε τους Ρεπουμπλικανούς της Γερουσίας ήταν να αφήσουν τους αγώνες τους να υποστούν νοθεία και να κλαπούν, και, χειρότερα, ο αμερικανικός λαός δεν πιστεύει πλέον ότι έχει σημασία η ψήφος του, επειδή οι δειλοί δήθεν Ρεπουμπλικάνοι (RINO) όπως ο Μπιλ Μπαρ και ο Μιτς ΜακΚόνελ δεν έκαναν τίποτα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Κυριακή ο Τραμπ.
Ο πρώην πρόεδρος σημείωσε επίσης την επιστολή παραίτησης του Μπαρ, όπου ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «ήταν μεγάλη τιμή» να υπηρετήσει στη διοίκηση. Τόνισε επίσης «τις πολλές επιτυχίες και τα πρωτοφανή επιτεύγματα που έχετε δώσει για τον αμερικανικό λαό. Το ρεκόρ σας είναι ακόμη πιο ιστορικό, γιατί το καταφέρατε μπροστά σε μια τεράστια αντίσταση».
Ένα φουσκωτό σκάφος, μερικά iPhone, και μια πυξίδα … πέντε νέοι άντρες από το Χονγκ Κονγκ, ηλικίας 18 έως 26, διακινδύνευσαν την ζωή τους για να διαφύγουν προς την Ταϊβάν από την θάλασσα τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους με απλό εξοπλισμό και περισσότερες από 10 ώρες πλεύσης στον φόβο. Αυτές είναι κάποιες από τις σκηνές που τρεις από αυτούς μοιράστηκαν πρόσφατα με την Wall Street Journal.
Οι τρεις άντρες είναι ο Ρέυ, ένας 25χρονος εργαζόμενος αποθήκης, ο Τόμμυ, ένας 22χρονος φοιτητής καλών τεχνών, και ο Κέννυ, ένας 26χρονος πολιτικός μηχανικός. Είπαν στην Wall Street Journal ότι τον καιρό της διαφυγής τους από το Χονγκ Κονγκ, και οι τρεις κρύβονταν, και δύο από αυτούς είχαν καταδικαστεί από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ, και πιθανότατα θα τους περίμεναν χρόνια στην φυλακή.
Για λόγους ασφαλείας, μόνο τα Αγγλικά τους ονόματα δόθηκαν, και τα επώνυμα δεν δημοσιεύτηκαν.
Οι Ρέυ, Τόμμυ και Κέννυ αποφάσισαν να δραπετεύσουν από το Χονγκ Κονγκ αφότου θεώρησαν ότι είχαν διωχθεί ποινικά με άδικη απόφαση για την συμμετοχή τους σε φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις το 2019. Δαπάνησαν περίπου $1.300 ο καθένας για ένα φουσκωτό σκάφος με δύο κινητήρες. Παλιότερα, ο Τόμμυ και ο Κέννυ είχαν ξοδέψει χιλιάδες δολάρια προσπαθώντας να διαφύγουν από το Χονγκ Κονγκ αλλά χωρίς επιτυχία.
Για να αποφύγουν αντίποινα από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, δεν αποκάλυψαν ποιος οργάνωσε την απόδραση.
Μια μέρα στα μέσα Ιουλίου πέρυσι, αφότου πλοηγούσαν το σκάφος ο ένας μετά τον άλλον για περισσότερες από πέντε ώρες, και έφτασαν σε διεθνή ύδατα με τα κινητά τους τηλέφωνα iPhone και μια πυξίδα, μείωσαν ταχύτητα και έφαγαν τα αποθέματά τους σε πατατάκια, καραμέλες, και κονσέρβες καλαμποκιού.
Στην συνέχεια, μετά από περισσότερες από 10 ώρες στην θάλασσα, έκλεισαν την μηχανή. Ο Κέννυ τύλιξε ένα σχοινί γύρω από τον έλικα, προκαλώντας σε μία από τις μηχανές υπερθέρμανση και ζημία. Πίστεψαν ότι με μία μόνο μηχανή και χωρίς αρκετά καύσιμα, αυτοί που θα τους έβρισκαν θα έπρεπε να τους μεταφέρουν στην ξηρά.
Στο σκοτάδι, έστειλαν σήματα SOS με έναν φακό, και περίπου μια ώρα αργότερα, η Ακτοφυλακή της Ταϊβάν τους μετέφερε στο Ντονγκσά και από εκεί σε μια μυστική τοποθεσία στην Καοσιούνγκ. Οι αρχές εκεί τους έδωσαν τις αναγκαίες προμήθειες.
Κάποιοι από τους πέντε είχαν την ελπίδα να μείνουν στην Ταϊβάν αλλά τους είπαν ότι θα έπρεπε να φύγουν. Οι αξιωματούχοι εθνικής ασφαλείας της Ταϊβάν ανησυχούσαν ότι η βοήθεια σε πρόσφυγες του Χονγκ Κονγκ μπορεί να χρησιμοποιούνταν από το κινεζικό καθεστώς ως πρόσχημα εισβολής στην Ταϊβάν.
Ο Σάμιουελ Τσου, ο γεννημένος στο Χονγκ Κονγκ κάτοικος Ουάσινγκτον και διευθυντής του Δημοκρατικού Συμβουλίου του Χονγκ Κονγκ, είπε στην Wall Street Journal ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήρθε σε επαφή μαζί του αφότου έμαθε για την απόδραση και του ζήτησε να βοηθήσει να φέρει τους πέντες άντρες στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω διαδικασίας ανθρωπιστικής αδείας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.
Χρειάστηκαν έξι μήνες αλλά στις 13 Ιαν. 2021, οι πέντε άντρες έφτασαν στην Νέα Υόρκη με μια εμπορική πτήση μέσω Ζυρίχης. Τώρα, αιτούνται πολιτικό άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, δεν ήταν τυχεροί όλοι όσοι δραπέτευσαν από την Κίνα. Στις 23 Αυγούστου πέρυσι, άλλοι 12 κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ δραπέτευσαν δια θαλάσσης αλλά σταματήθηκαν από την Ακτοφυλακή Γκουαντόνγκ. Συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση.
Δύο μήνες μετά, οκτώ από αυτούς καταδικάστηκαν σε επτά μήνες φυλάκιση.
Η κινεζική αστυνομία επίσης ξόδεψε δύο μήνες παρακολουθώντας εντατικά και σταματώντας πληροφορίες για την προσπάθεια διαφυγής τους.
Στην συνέχεια, στις 10 Οκτωβρίου 2020, εννέα κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ συνελήφθησαν για την βοήθεια των 12 στην προσπάθεια διαφυγής τους – τέσσερις άντρες και πέντε γυναίκες, ο νεότερος 27 ετών και ο μεγαλύτερος 72 ετών. Μεταξύ αυτών είναι ο Τζονγκ Σιουεγίνγκ, μέλος της τοπικής πολιτικής ομάδας Hong Kong Indigenous, και η Τανγκ Γιουέν Τσινγκ, σύζυγος του κοινωνικού ακτιβιστή του Χονγκ Κονγκ Λιού Σαντσίνγκ.
Στις 14 Ιαν., η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ συνέλαβε άλλους 11 ανθρώπους με κατηγορίες βοήθειας στους 12 που σταματήθηκαν το προηγούμενο έτος, περιλαμβανομένου του δικηγόρου και Δημοτικού Συμβούλου Ντάνιελ Γουόνγκ Κουόκ-τουνγκ, και της μητέρας τής Γουίλις Χο, αντιδιευθύντριας της Φοιτητικής Ένωσης Χονγκ Κονγκ. Ο Γουόνγκ είχε ξεκινήσει ένα εστιατόριο «Ομπρέλα» στην Ταϊβάν για να δίνει βοήθεια σε ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ που ζούσαν εξόριστοι στην Ταϊβάν, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στις διαδηλώσεις κατά του νόμο έκδοσης στο Χονγκ Κονγκ.
Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την προσπάθεια διαφυγής είναι υψηλοί. Αλλά για πολλούς κατοίκους του Χονγκ Κονγκ που αντιμετωπίζουν μεγάλες ποινές για συμμετοχή σε διαδηλώσεις κατά του νόμου έκδοσης, η επιλογή παραμένει να δραπετεύσουν.
Τον Φεβρουάριο, μια ομάδα φιλοδημοκρατικών ακτιβιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες εκκίνησε την «Νέα Επιχείρηση Κίτρινα Φτερά» για να διασώσει ανθρώπους του Χονγκ Κονγκ που αντιμετώπιζαν σύλληψη και καταδίκη.
Ο Τζενγκ Τσουντζού, αντιπρόεδρος της Ηνωμένης Έδρας του Δημοκρατικού Κόμματος Κίνας, είπε στην Epoch Times ότι η «Νέα Επιχείρηση Κίτρινα Φτερά» εκκινήθηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους του Χονγκ Κονγκ που εξαναγκάστηκαν να διαφύγουν.
«Δεν έχουν μέρος να πάνε μετά την απόδραση, και έτσι τους βοηθάμε να έρθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και να ζητήσουν προστασία εδώ», είπε ο Τζενγκ.
Έως τώρα, τέσσερις κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά του νόμου έκδοσης έχουν λάβει άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της «Νέας Επιχείρησης Κίτρινα Φτερά», και πολλοί ακόμα περιμένουν συνεντεύξεις ή εμφανίσεις σε δικαστήριο.
Ένας από αυτούς, ο Βαν (ψευδώνυμο), ένας 21χρονος εξόριστος του Χονγκ Κονγκ, έλαβε άσυλο σε δικαστήριο μετανάστευσης στα μέσα Ιουνίου. Ο Βαν έχει ακόμα ουλές που του άφησε η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ.
Στις 17 Ιουνίου, η Ηνωμένη Έδρα του Δημοκρατικού Κόμματος Κίνας έλαβε μια επιστολή σύστασης από την βουλευτή της Καλιφόρνια Λίντα Σάντσεζ (Δ-ΚΑ), που αναγνώριζε τις προσπάθειες της Νέας Επιχείρησης Κίτρινα Φτερά.
Το όνομα «Νέα Επιχείρηση Κίτρινα Φτερά» προέρχεται από το «Επιχείρηση Κίτρινα Φτερά», ένα πρόγραμμα που είχε βοηθήσει Κινέζους να δραπετεύσουν από την Κίνα μετά την Σφαγή στην Πλατεία Τιενανμέν το 1989.
Το όνομα «Επιχείρηση Κίτρινα Φτερά» προέρχεται από ένα ποίημα «Τα Κίτρινα Φτερά στην Άγρια Φύση», από τον Τσάο Τζι, έναν πρίγκιπα στο κράτος Γουέι την περίοδο των Τριών Βασιλείων της Κίνας (220 έως 280 μ.Χ.), και ολοκληρωμένο ποιητή.
«Αν και η παγίδα είναι χαρούμενη που το κίτρινο πουλί μέσα της θα πιαστεί,
Του νέου άντρα η καρδιά για αυτό πονεί.
Όταν κόβει την παγίδα το ξίφος τραβώντας,
Το κίτρινο πουλί ελευθερώνεται στον αέρα πετώντας.»
Εκείνο τον καιρό, ο Τσάο Τζι δεν μπορούσε να διασώσει τους στενούς του φίλους, και έτσι εξέφρασε την λύπη του με αυτό το ποίημα, που έχει αγαπηθεί και διαδοθεί ευρέως στην Κίνα από τότε.
Από την Jennifer Zeng. Η Kathleen Li συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.
Με ένα νέο μέτρο, αυτή τη φορά της χρηματικής ανταμοιβής η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτρέπει τους νέους να προβούν στον εμβολιασμό κατά της COVID-19, ασθένειας που προκαλείται από τον ιό του ΚΚΚ (Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος).
Αυτή τη φορά το εγχείρημα που ονομάζεται Freedom pass και παρουσιάστηκε σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα «επιβραβεύει» τους νέους ηλικίας 18 με 25 ετών αν εμβολιαστούν, δίνοντάς τους 150 ευρώ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες δραστηριότητες.
«Έχει έρθει η ώρα η Πολιτεία να επιβραβεύσει και την προσπάθεια μιας κατηγορίας πολιτών που δοκιμάστηκε ιδιαίτερα αυτούς τους 16 μήνες και αναφέρομαι στους περίπου 940.000 νέους μας από 18-25 ετών», δήλωσε ο Μητσοτάκης.
Χαρακτήρισε την προσπάθεια ένα «παράθυρο ελευθερίας» που ανοίγεται στους νέους για τον «ελεύθερο χρόνο τους», ενώ σημείωσε πως ακόμα και με την πρώτη δόση του εμβολίου, θα μπορούν να αποκτούν μια προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ.
Ο νέος, λαμβάνοντας την προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ θα μπορεί να την ξοδέψει σε ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μετακινήσεις, σε καταλύματα, μουσεία και άλλους χώρους πολιτισμού.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής θα πρόκειται για μια χρεωστική ψηφιακή κάρτα, η οποία θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού και θα είναι διαθέσιμη μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
«Δεν θα υπάρχει χώρος ασφάλειας, δεν θα υπάρχει καταφύγιο από τον “αφυπνισμό” έως ότου το σύστημα αρχίσει να διαβρώνει την ασφάλεια και προστασία της ελίτ που το δημιούργησε», λέει ο Αμερικανός ειδικός κλασικής Γραμματείας και ιστορικός Βίκτορ Ντέιβις Χάνσον.
Σε αυτό το επεισόδιο, ο Χάνσον αναλύει τα προβλήματα που βλέπει να μαστίζουν την αμερικανική κοινωνία σήμερα, από την επίθεση στην αξιοκρατία έως το «τέρας Φρανκενστάιν» του ηθικού σχετικισμού.
Ανά την κοινωνία σήμερα, οι ελίτ δικαιολογούν τον έλεγχό τους ή τον χειρισμό τους επί των πληροφοριών ως πράξεις που γίνονται για το καλό των ανθρώπων, λέει ο Χάνσον. Είναι το «ευγενές ψέμα»: «Είμαι εξυπνότερός σου. Είμαι ο πλατωνικός σου φύλακας. Μπορώ να σου πω ψέματα για το δικό σου καλό… Απλώς μην διανοηθείς να σκεφτείς ότι λέω ψέματα», λέει ο Χάνσον.
Καθώς το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) ετοιμάζεται να γιορτάσει την εκατονταετηρίδα του αυτήν την βδομάδα, βουλευτές από τα δύο κόμματα των ΗΠΑ εισήγαγαν ένα ψήφισμα στις 25 Ιουνίου που καταδικάζει έναν αιώνα τεράστιων κακοποιήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από το καθεστώς κατά των πολιτών του.
Το ψήφισμα, με πρώτο συντάκτη τον βουλευτή Μάικ Γκάλλαγκερ (Ρ-Ουισ.), παρουσιάζει περισσότερες από 30 φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από το ΚΚΚ από την δεκαετία του 1930 έως σήμερα, και ορκίζεται να στηρίξει «τους Κινέζους στον αγώνα τους για ελευθερία».
Μεταξύ των εγκλημάτων που σημειώθηκαν ήταν μια σειρά καταστροφικών εκστρατειών υπό τον πρώτο επικεφαλής του ΚΚΚ, Μάο Τσεντόνγκ. Περιλαμβάνουν ένα μαζικό κίνημα αναμόρφωσης γης την δεκαετία του 1950 που είχε ως αποτέλεσμα την κακοποίηση ή δολοφονία εκατομμυρίων ιδιοκτητών γης και άλλων που θεωρήθηκαν «μπουρζουαζία». Περιλαμβάνει επίσης το «Μεγάλο άλμα προς τα εμπρός», ένα βιομηχανικό σχέδιο που προσπάθησε να αναπτύξει ραγδαία την παραγωγή χάλυβα της Κίνας σε επίπεδα Βρετανίας και Αμερικής, και είχε ως αποτέλεσμα την χειρότερη ανθρωπογενή καταστροφή στην σύγχρονη ιστορία με δεκάδες εκατομμύρια να πεθαίνουν από ασιτία, και την Πολιτιστική Επανάσταση στην οποία έγιναν αυθαίρετες συλλήψεις, βασανισμοί, και εκτελέσεις έως και δεκάδων εκατομμυρίων πολιτών που θεωρήθηκαν «αντεπαναστάτες».
Η αιματηρή στρατιωτική καταστολή που το ΚΚΚ εξαπέλυσε κατά άοπλων φοιτητών διαδηλωτών στην πλατεία Τιενανμέν, και οι συνεχιζόμενες καταστολές στην Σιντζιάνγκ και στο Χονγκ Κονγκ, αναφέρθηκαν επίσης στο νομοσχέδιο.
Ο Γκάλλαγκερ σημείωσε ότι οι κακοποιήσεις του καθεστώτος στην Σιντζιάνγκ, Χονγκ Κονγκ, και Θιβέτ σήμερα «δεν είναι μια νέα εξέλιξη».
«Από την αρχή, η βαρβαρότητα κατά του ίδιου του πληθυσμού του ήταν εντυπωμένη στο βασικό DNA του ΚΚΚ. Για να καταλάβουμε προς τα που πηγαίνει το Κόμμα, θα πρέπει πρώτα να καταλάβουμε το παρελθόν του», έγραψε σε μια ανάρτηση στο Twitter στις 25 Ιουνίου.
Ο δεύτερος συντάκτης βουλευτής Μάικλ ΜακΚωλ (Ρ-Τέξας) είπε ότι ανά την ιστορία του, το κόμμα έχει «χρησιμοποιήσει βάρβαρο μαρξιστικό δόγμα για να καταστείλει την προσωπική ελευθερία και να ηγηθεί σε απερίγραπτες φρικαλεότητες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»
«Καθώς χρησιμοποιούν την 100η επέτειο για να νομιμοποιήσουν τις κακόβουλες δράσεις τους, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να έχουμε καθαρή όραση για την αληθινή φύση του ΚΚΚ, το οποίο είναι η μεγαλύτερη απειλή για τα θεμέλια της δημοκρατίας μας της γενιάς μας», είπε σε δήλωση ο ΜακΚωλ.
Το κινεζικό καθεστώς προετοιμάζεται αυτήν την περίοδο για μεγάλες εκδηλώσεις την 1η Ιουλίου – στην εκατονταετηρίδα από την ίδρυση του Κόμματος. Η πλατεία Τιενανμέν, το συγκρότημα της Απαγορευμένης Πόλης, και άλλες τοποθεσίες ανά το Πεκίνο έχουν κλείσει, αν και η εκδήλωση περιβάλλεται από μυστικότητα.
«Αυτή η εκατονταετηρίδα δεν είναι λόγος εορτασμού – είναι καιρός για να σκεφτούμε για τις τρομερές πράξεις που έχει διαπράξει το Κόμμα και να τιμήσουμε τα δεκάδες εκατομμύρια θύματα που υπέφεραν υπό το βάρβαρο καθεστώς του Κόμματος», είπε σε δήλωση ο Γκάλλαγκερ.
Το ψήφισμα καλεί την αμερικανική κυβέρνηση και συμμάχους να υποστηρίξουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, «όπως μέσω χρήσης τεχνολογίας για υποστήριξη και προσφορά ελεύθερης έκφρασης.» Οι Κινέζοι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση σε μη λογοκριμένες πληροφορίες καθώς απομονώνονται από το παγκόσμιο διαδίκτυο μέσω του «Μεγάλου Firewall» του καθεστώτος – του μεγαλύτερου μηχανισμού διαδικτυακής φραγής και λογοκρισίας του κόσμου.
Καταλήγοντας, το νομοσχέδιο δηλώνει ότι «αναμένει την ημέρα που το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θα παύσει να υπάρχει.»