Ο Σεφ Γιώργος Ξυνός είναι ο επικεφαλής chef στο εστιατόριο Akau του ξενοδοχείου North Santorini Luxury Hotel & Spa στον Πύργο της Σαντορίνης. Η κουζίνα του εστιατορίου είναι Nikkei, ένας συνδιασμός Περουβιανής και Γιαπωνέζικης κουζίνας.
Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν και να απολαύσουν signature dishes όπως το ταρτάρ wagyu σε αφράτο ψωμί shokupan, με αρωματική περουβιανή πιπεριά aji limo και σος truffle-ponzu.
Από το μενού του Γιώργου Ξυνού δεν θα μπορούσε να λείπει το πιο κλασικό πιάτο του Περού, το Ceviche, το οποίο ο σεφ μας συστήνει με φρέσκο τόνο balfego, παγωτό wasabi, πιπεριά aji amarillo και γάλα καρύδας.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με το ψάρι σε ένα βαθύ σκεύος και σερβίρουμε σε ένα πιάτο με το ζουμί του…ένα δροσιστικό και καλοκαιρινό πιάτο…μπορεί να γίνει και παραλλαγή και να βάλουμε και ένα passion fruit.
Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse κρίθηκε ένοχη από το Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο της χώρας στις 27 Ιουνίου για την αποτυχία της να αποτρέψει τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες από μια βουλγαρική συμμορία διακίνησης κοκαΐνης, στην πρώτη τέτοια ποινική δίκη που έχει δει η Ελβετία εναντίον μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζές της.
Η υπόθεση αφορούσε τραπεζικές καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ που έγιναν από το κύκλωμα διακίνησης στην Credit Suisse μεταξύ 2004 και 2008. Οι καταθέσεις προήλθαν ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων πώλησης ναρκωτικών και τελικά χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ακινήτων στην Ελβετία και τη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ένας πρώην υπάλληλος της τράπεζας δημιούργησε μια άτυπη οικονομική σχέση με τον Βούλγαρο παλαιστή Έβελιν Μπάνεφ, βασικό στέλεχος του κυκλώματος διακίνησης κοκαΐνης.
Η υπάλληλος, η Βουλγάρα πρώην τενίστρια Έλενα Παμπούλοβα-Μπεργκόμι, φέρεται να συγκέντρωνε τακτικά τσάντες «γεμάτες μετρητά» από ανθρώπους που είχαν σχέσεις με τον πρώην παλαιστή, σύμφωνα με το BBC.
«Το δικαστήριο διαπίστωσε ελλείψεις εντός της τράπεζας … όσον αφορά τη διαχείριση των σχέσεων των πελατών με την εγκληματική οργάνωση», ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του, αναφέρει το BBC. «Οι ελλείψεις αυτές επέτρεψαν την απόσυρση των περιουσιακών στοιχείων της εγκληματικής οργάνωσης».
Εάν η Credit Suisse είχε εκπληρώσει τις οργανωτικές της υποχρεώσεις, θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την παράβαση, δήλωσε ο προεδρεύων δικαστής κατά την έκδοση της ετυμηγορίας, σύμφωνα με το Reuters. Ο δικαστής κατηγόρησε επίσης τους προϊσταμένους της Παμπούλοβα-Μπεργκόμι στην Credit Suisse ότι ήταν «παθητικοί».
Το δικαστήριο επέβαλε στην Credit Suisse πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (2,1 εκατ. δολάρια) και διέταξε τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων αξίας άνω των 12 εκατομμυρίων φράγκων (12,5 εκατ. δολάρια) που κατείχε το κύκλωμα διακίνησης στην Credit Suisse.
Η Credit Suisse διατάχθηκε επίσης να παραδώσει πάνω από 19 εκατομμύρια φράγκα (19,8 εκατομμύρια δολάρια), ποσό που δεν μπορούσε να κατασχεθεί λόγω εσωτερικής αποτυχίας της τράπεζας. Όσον αφορά την Παμπούλοβα-Μπεργκόμι, το δικαστήριο της επέβαλε ποινή φυλάκισης 20 μηνών με αναστολή, ενώ ανέστειλε επίσης την επιβολή προστίμων ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων.
Μια σημαντική απόφαση
Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια ελβετική τράπεζα υπόκειται σε τέτοιου είδους ποινικές διώξεις, καθιστώντας έτσι ενδεχομένως την απόφαση του δικαστηρίου κρίσιμη. Η Credit Suisse είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας μετά την UBS.
«Παρόλο που η ελβετική νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα να τεθεί μια εταιρεία προ των ευθυνών της για αδικήματα, έχουν υπάρξει πολύ λίγες δικαστικές καταδίκες. Η υπόθεση αυτή είναι σημαντική και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες ελβετικές τράπεζες», δήλωσε στο Reuters ο Μαρκ Χέρκενραθ, αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας στην Ελβετία.
Σύμφωνα με την ελβετική νομοθεσία, μια εταιρεία μπορεί να λογοδοτήσει για την παράλειψη λήψης των απαραίτητων μέτρων για την αποτροπή ενός εγκλήματος. Μετά από μια διεθνή ρυθμιστική επιδρομή με στόχο την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, οι ιδιωτικές τράπεζες στην Ελβετία έχουν υιοθετήσει αυστηρότερους ελέγχους κατά του ξεπλύματος χρήματος.
Σε ανακοίνωσή της, η Credit Suisse ανέφερε ότι η τράπεζα «δοκιμάζει συνεχώς το πλαίσιο καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος» και το ενισχύει με την πάροδο του χρόνου σύμφωνα με τα ρυθμιστικά πρότυπα. Η τράπεζα είχε ανακοινώσει ζημίες τέταρτου τριμήνου ύψους περίπου 2,2 δισ. δολαρίων.
Η Epoch Times απευθύνθηκε στην Credit Suisse για σχόλια.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Η Γκισλέιν Μάξγουελ, η οποία κάποτε ήταν μια διεθνής κοσμική κυρία, καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης στις 28 Ιουνίου για εμπορία νεαρών γυναικών που χρησιμοποιούνταν για σεξουαλική εκμεταλλεύση από τον εργοδότη της και κάποτε ερωτικό σύντροφό της, Τζέφρι Έπσταϊν.
Η 60χρονη καταδικάστηκε στις 29 Δεκεμβρίου σε ομοσπονδιακό δικαστήριο για πέντε από τις έξι κατηγορίες για σωματεμπορία, συμπεριλαμβανομένης μιας κατηγορίας για εμπορία ανηλίκων.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, ένας ειδικός μάρτυρας κατέθεσε για τις τεχνικές «grooming» (προετοιμασίας) που χρησιμοποιούσαν η Μάξγουελ και ο Επστάιν για να προσελκύουν τα θύματά τους.
Ένα τέτοιο θύμα, γνωστό στο δικαστήριο ως «Κέιτ», αναφέρθηκε σε αυτές τις τεχνικές σε γραπτή δήλωση που υποβλήθηκε στο δικαστήριο πριν από την ακρόαση της ποινής, λέγοντας εν μέρει: «Ήταν το πολύ επιδέξιο «grooming» που διαπράχθηκε σε μένα σκόπιμα και με συνέπεια, που μου εμφύσησε την πεποίθηση ότι δεν μπορούσα να πω όχι στην Γκισλέιν Μάξγουελ ή στον Έπσταϊν».
«Ήμουν μάρτυρας σε πολλές περιπτώσεις, επί πολλά χρόνια, της Γκισλέιν Μάξγουελ που προσπαθούσε να στρατολογήσει άλλα κορίτσια ζητώντας με συνέπεια και επιμονή από εμένα και άλλους να κάνουν το ίδιο».
«Έγινα μάρτυρας της αμείλικτης και ακόρεστης επιθυμίας της να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές ανάγκες του Έπσταϊν, με οποιοδήποτε κόστος για τα ευάλωτα κορίτσια και τις γυναίκες τις οποίες καταδίωκε και τροφοδοτούσε τον Έπσταϊν και άλλους ισχυρούς άνδρες στους οποίους επιθυμούσε να προσκολληθεί».
Και κατέληξε: «Γινόμενη μητέρα έμαθα ότι η συγχώρεση είναι σημαντική, αλλά το ίδιο και οι συνέπειες».
Το θύμα Βιρτζίνια Τζιούφρε, ένα εξέχον θύμα της Μάξγουελ, ανέφερε στη γραπτή δήλωση του θύματός της: «Γκισλέιν, πριν από 22 χρόνια, το καλοκαίρι του 2000, με εντόπισες στο ξενοδοχείο Mar-a-Lago στη Φλόριντα και έκανες μια επιλογή. Επέλεξες να με ακολουθήσεις και να με προμηθεύσεις για τον Τζέφρι Έπσταϊν».
«Λίγες ώρες αργότερα, με κακοποιήσατε μαζί για πρώτη φορά. Μαζί, με βλάψατε σωματικά, διανοητικά, σεξουαλικά και συναισθηματικά. Μαζί κάνατε αδιανόητα πράγματα που εξακολουθούν να έχουν διαβρωτικό αντίκτυπο πάνω μου μέχρι σήμερα».
Η Τζιούφρε κατέληξε με τα εξής λόγια: «Δεν θα τα παρατήσω ποτέ. Δεν θα φύγω ποτέ. Αν ποτέ βγεις από τη φυλακή, θα είμαι εδώ, θα σε παρακολουθώ και θα βεβαιώνομαι ότι δεν θα βλάψεις ποτέ ξανά κανέναν άλλον».
Ένα άλλο θύμα, η Άνι Φάρμερ, υπέβαλε γραπτή δήλωση λέγοντας: «Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ήθελα να σβήσω από το μυαλό μου τα εγκλήματα που διέπραξαν εναντίον μου η Γκισλέιν Μάξγουελ και ο Τζέφρι Έπσταϊν και να προσποιηθώ ότι δεν είχαν συμβεί».
«Κατηγορούσα τον εαυτό μου που πίστευα ότι αυτά τα αρπακτικά ήθελαν πραγματικά να με βοηθήσουν. Ένιωσα τρομερή ενοχή ως επιζώσα και όταν άκουσα τι είχαν βιώσει άλλα κορίτσια και νεαρές γυναίκες στα χέρια των Μάξγουελ και Έπσταϊν, είδα πως η ανησυχία της αδελφής μου για μένα την βάραινε και ένιωσα ενοχές και γι’ αυτό», πρόσθεσε η Φάρμερ.
Η Φάρμερ είπε ότι η Μάξγουελ «είχε πολλές ευκαιρίες να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, αλλά αντ’ αυτού συνέχισε να κάνει επιλογές που προκάλεσαν μεγαλύτερη ζημιά» και πως η Φάρμερ «φοβόταν ότι θα βρεθεί στο ραντάρ των Επστάιν και Μάξγουελ εξαιτίας των προηγούμενων ψεμάτων και απειλών τους».
Κατέληξε με μια έκκληση προς την προεδρεύουσα δικαστή Άλισον Νέιθαν.
«Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας πώς η απροθυμία της Μάξγουελ να αναγνωρίσει τα εγκλήματά της, η έλλειψη μεταμέλειας και τα επανειλημμένα ψέματά της για τα θύματά της δημιούργησαν σε πολλούς από εμάς την ανάγκη να εμπλακούμε σε έναν μακροχρόνιο αγώνα για τη δικαιοσύνη, που μοιάζει με μαύρη τρύπα που ρουφάει τον πολύτιμο χρόνο, την ενέργεια και την ευημερία μας για πάρα πολύ καιρό τώρα. Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να αντικατασταθούν».
Την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα υπεράσπισης της Μάξγουελ κατέθεσε δύο υπομνήματα στο δικαστήριο ζητώντας από την Νέιθαν να είναι επιεικής στην καταδίκη της, επικαλούμενη στο ένα τις οδηγίες του 2003 που χρησιμοποιούσαν τα δικαστήρια πριν τροποποιηθούν το 2004.
Η εισαγγελία απάντησε με τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν οι αυστηρότερες κατευθυντήριες γραμμές του 2004.
Ένα πρώην μέλος ενός συνδικάτου εγκλήματος στην Ιαπωνία λέει ότι ήταν μάρτυρας του εμπορίου οργάνων στην Κίνα, αφού είδε έναν αναισθητοποιημένο ασκούμενο του Φάλουν Γκονγκ -με τους τένοντες κομμένους- λίγο πριν τοποθετηθεί στο χειρουργικό τραπέζι για να του αφαιρεθεί το συκώτι.
Αυτό συνέβη τον Αύγουστο του 2007, όταν ο Ούσιο Σουγκαγουάρα (Ushio Sugawara), σήμερα 58 ετών, ήταν ακόμη μέλος του Γιαμαγκούτσι-γκούμι (Yamaguchi-gumi) του ισχυρότερου συνδικάτου εγκλήματος της Ιαπωνίας, όπου αποχώρησε το 2015 και τώρα είναι οικονομικός σχολιαστής στην Ιαπωνία.
Ο αδελφός του φίλου του χρειαζόταν απεγνωσμένα ένα νέο συκώτι για να κρατηθεί στη ζωή. Με τους αυστηρούς κανονισμούς, το υψηλό κόστος και τους μεγάλους χρόνους αναμονής στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία -δύο από τις λίγες χώρες που προσέφεραν τότε χειρουργικές επεμβάσεις μεταμόσχευσης ήπατος- ο ασθενής στράφηκε σε αυτό που φαινόταν να είναι η μόνη του εναλλακτική λύση: Κίνα.
Εκείνη την εποχή, το Γενικό Νοσοκομείο των Ενόπλων Αστυνομικών Δυνάμεων του Πεκίνου, ένα κρατικό στρατιωτικό νοσοκομείο, είχε αναδειχθεί σε εθνικό ηγέτη στη χειρουργική μεταμόσχευση ήπατος.
Ένας Κινέζος μεσολαβητής που διευκόλυνε τον ιατρικό τουρισμό με την Ιαπωνία έφερε τον αδελφό του σε επαφή με το νοσοκομείο του Πεκίνου. Μέσα σε ένα μήνα, είχαν τον κατάλληλο δότη, λέγοντας στον ασθενή να πετάξει για την επέμβαση “οποιαδήποτε στιγμή”. Η τιμή ήταν 30 εκατομμύρια γεν (περίπου 255.000 δολάρια) – ούτε καν το μισό κόστος από αυτό που τους είχαν πει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία.
Συνεισφορά πριν από το θάνατό του
Ο Σουγκάρα, σε συνέντευξή του στην Epoch Times, αφηγήθηκε πώς ενεπλάκη αφού η οικογένεια διαπίστωσε ότι η ποιότητα της αλβουμίνης του νοσοκομείου, μιας πρωτεΐνης που παράγεται από το συκώτι και εγχέεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης, δεν ήταν η ενδεδειγμένη. Τους βοήθησε να αγοράσουν το διάλυμα στην Ιαπωνία για να το περάσουν λαθραία στο Πεκίνο, με την έγκριση του κινεζικού νοσοκομείου.
Την ημέρα πριν από την προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση, ο Σουγκαγάρα επισκέφθηκε τον ασθενή και έμαθε ότι ο δότης βρισκόταν στο διπλανό δωμάτιο.
«Θα θέλατε να ρίξετε μια ματιά;» πρότεινε ένας Κινέζος γιατρός που μιλούσε άπταιστα ιαπωνικά, τραβώντας πίσω την κουρτίνα για να αποκαλύψει έναν 21χρονο άνδρα. Ο άνδρας δεν ανταποκρινόταν λόγω της αναισθησίας που είχε λάβει.
«Είναι πολύ νέος. Το συκώτι του είναι πολύ υγιές», είπε ο γιατρός στον Σουγκαγάρα.
«Τι είδους άνθρωπος είναι αυτός;» ρώτησε ο Σουγκαγάρα.
Ο γιατρός, απαντώντας, ισχυρίστηκε ότι ο άνδρας είναι «κακός άνθρωπος» και θανατοποινίτης.
«Τότε ήταν που συνειδητοποίησα ότι η Κίνα χρησιμοποιεί κρατούμενους για συγκομιδή οργάνων», δήλωσε ο Σουγκαγάρα.
«Θα πεθάνει αργά ή γρήγορα, και με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να συνεισφέρει ακόμη λίγο πριν από τον θάνατό του», είπε ο γιατρός. Στη συνέχεια χαρακτήρισε τον άνδρα ως «μέλος τρομοκρατικής ομάδας». Πιεζόμενος από τον Σουγκαγάρα για το τι έκανε ο άνδρας, ο γιατρός απάντησε ότι ήταν «Φάλουν Γκονγκ».
Η πνευματική παραδοσιακή άσκηση Φάλουν Γκονγκ, η διδασκαλία της οποίας βασίζεται στις αρχές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας, ήταν εξαιρετικά δημοφιλής στην Κίνα τη δεκαετία του 1990, αλλά το 1999 υπέστη πανεθνική δίωξη υπό το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, εκατομμύρια που το εξασκούσαν συνελήφθησαν και υποβλήθηκαν σε διάφορες μορφές κακοποίησης με σκοπό να απαρνηθούν την πίστη τους.
Σύμφωνα με έναν μάρτυρα, το κινεζικό καθεστώς δολοφόνησε έναν ασκούμενο του Φάλουν Γκονγκ για το συκώτι του.
Σύμφωνα με μελέτη, Κινέζοι χειρουργοί ως “εκτελεστές” διέπραξαν δολοφονίες για να τροφοδοτήσουν τη βιομηχανία μεταμοσχεύσεων οργάνων του καθεστώτος.
Οι ανησυχίες ότι το καθεστώς μπορεί να έχει συλλέξει όργανα για κερδοσκοπικό σκοπό εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 2006. Πολλοί πληροφοριοδότες προσέγγισαν εκείνη τη χρονιά την Epoch Times προσφέροντας μαρτυρίες σχετικά με την παράνομη πρακτική. Η Άννυ (ψευδώνυμο), η οποία εργαζόταν σε ένα κινεζικό νοσοκομείο στη βορειοανατολική Κίνα, είπε ότι ο πρώην σύζυγός της, ο οποίος ήταν χειρουργός εγκεφάλου στην ίδια εγκατάσταση, και άλλοι γιατροί αφαιρούσαν κερατοειδείς και άλλα όργανα από ζωντανούς ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ πριν ρίξουν τα σώματα σε αποτεφρωτήρες, μερικές φορές ενώ ήταν ακόμα ζωντανοί.
Μια ανεξάρτητη επιτροπή με έδρα το Λονδίνο το 2019, γνωστή ως Δικαστήριο της Κίνας, κατέληξε στο συμπέρασμα, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι το καθεστώς σκότωνε κρατούμενους συνείδησης και πωλούσε τα όργανά τους. Οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ, διαπίστωσαν ότι παρέμεναν η κύρια ομάδα θυμάτων.
«Ο γιατρός είπε ότι με τόσους πολλούς ανθρώπους στην Κίνα, μπορούν να βρουν τόσους δότες όσους χρειάζονται», δήλωσε ο Σουγκαγάρα.
«Η Κίνα έχει πολλούς κακούς ανθρώπους», του είπε ο γιατρός. «Θα πρέπει να πεθάνουν ούτως ή άλλως, οπότε θα πρέπει να τους αξιοποιήσουμε».
Η εγχείρηση τελικά απέτυχε και ο ασθενής πέθανε κατά τη διάρκεια της επέμβασης, μαζί με τον δότη.
Ειδική θεραπεία
Ο Σουγκαγάρα συνοδευόταν έξω από το αεροδρόμιο του Πεκίνου από έναν ανώτερο αξιωματούχο και τέσσερις ένοπλους αστυνομικούς όταν προσγειώθηκε έχοντας μαζί του και τη λευκωματίνη. Είχε κρατηθεί για αρκετές ώρες από τελωνειακούς υπαλλήλους που είχαν εντοπίσει το διάλυμα λευκωματίνης στις παραδοθείσες αποσκευές του, καθώς δεν επιτρεπόταν η είσοδος στη χώρα χωρίς ειδική άδεια.
Ένας τελωνειακός υπάλληλος ήρθε για να σφραγίσει το διαβατήριό του, καθώς τον περνούσαν από μια λωρίδα VIP μετανάστευσης. Στη συνέχεια, απομακρύνθηκε με μια μαύρη πολυτελή Lexus.
Η ειδική μεταχείριση που έτυχε ήταν ένα δείγμα του ενεργού ρόλου που έπαιζαν οι αξιωματούχοι του κόμματος στη βιομηχανία συλλογής οργάνων του καθεστώτος, δήλωσε ο Σουγκαγάρα.
«Ο μεσολαβητής από την Ιαπωνία είπε ότι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν χωρίς τη συμμετοχή αξιωματούχων», είπε. «Δεν υπήρχε τρόπος να εξισορροπήσουν τις περίπλοκες σχέσεις».
Ιατρική βαρβαρότητα
Ο άνδρας που είδε ο Σουγκαγάρα είχε επιδέσμους γύρω από τα χέρια και τα πόδια του. Θυμάται ότι ο γιατρός είπε ότι είχαν κόψει τους τένοντες στα άκρα του δότη μια μέρα νωρίτερα, εν μέρει για να τον εμποδίσουν να φύγει.
Το κόψιμο των τενόντων του άνδρα «αντικατοπτρίζει τη βαρβαρότητα» των γιατρών, σύμφωνα με τον Τόρστεν Τρέι, εκτελεστικό διευθυντή της ομάδας υπεράσπισης της ιατρικής δεοντολογίας Doctors Against Forced Organ Harvesting” (DAFOH) (Γιατροί κατά της εξαναγκαστικής συγκομιδής οργάνων).
«Κανένας γιατρός που ακολουθεί τον ιατρικό όρκο δεν θα το έκανε αυτό», δήλωσε στην Epoch Times. «Αν μπορούν να κόψουν τένοντες, μπορούν επίσης να αφαιρέσουν όργανα χωρίς συγκατάθεση. Πρόκειται για μια “ιατρική βαρβαρότητα”».
Πιστεύει ότι είναι πιθανό οι γιατροί «να ήθελαν να αποφύγουν την εφαρμογή μυοχαλαρωτικών για να εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα των οργάνων». Η κοπή των τενόντων, είπε, θα μπορούσε «να καταστείλει την αντίσταση των μυών, γεγονός που διευκολύνει την αφαίρεση των οργάνων».
«Ο γιατρός αρχικά ενοχοποιούσε τον δότη ως τρομοκράτη προκειμένου να δικαιολογήσει την πράξη του να αφαιρέσει όργανα είναι κατάπτυστο, ενώ αργότερα παραδέχτηκε ότι ήταν ψέμα και ότι επρόκειτο για έναν υγιή ασκούμενο του Φάλουν Γκονγκ», δήλωσε ο Τρέι.
Κόβοντας τους τένοντες, οι γιατροί «ουσιαστικά δημιουργούσαν μια τεχνητά δημιουργημένη παράλυση», είπε ο Τρέι, προσθέτοντας ότι μια τέτοια πράξη «είναι σκληρή και θα έπρεπε να προκαλεί σε κάθε γιατρό βαθύ αποτροπιασμό».
Η Παγκόσμια Οργάνωση για τη Διερεύνηση της Δίωξης του Φάλουν Γκονγκ (WOIPFG), μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τη Νέα Υόρκη, έχει εντοπίσει το Γενικό Νοσοκομείο των Ενόπλων Αστυνομικών Δυνάμεων ως έναν από τους χειρότερους παραβάτες που εμπλέκονται σε πολλές ύποπτες περιπτώσεις εγκλημάτων αφαίρεσης οργάνων. Σε μυστικές τηλεφωνικές κλήσεις της WOIPFG, τουλάχιστον ένας χειρουργός μεταμοσχεύσεων από το νοσοκομείο παραδέχθηκε ότι προμηθεύεται όργανα από ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ.
«Έχουμε άφθονα όργανα», δήλωσε ο Γουάνγκ Τζιανλί (Wang Jianli), αναπληρωτής επικεφαλής χειρουργός του ερευνητικού ινστιτούτου μεταμοσχεύσεων οργάνων του νοσοκομείου, όταν ρωτήθηκε από έναν ερευνητή που παρίστανε το μέλος της οικογένειας ενός ασθενούς που αναζητούσε συκώτι. Είπε ότι μία έως δύο εβδομάδες ήταν “περίπου το σωστό περιθώριο” για να κανονίσουν μια χειρουργική επέμβαση.
«Σωστά, σωστά, σωστά», δήλωσε ο Γουάνγκ τον Νοέμβριο του 2018, όταν ρωτήθηκε αν τα όργανα που χρησιμοποίησαν ήταν «τα υγιή όργανα από ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ».
Το σύντομο χρονικό πλαίσιο για την εξασφάλιση ενός κατάλληλου οργάνου στην Κίνα -όπως η αντιστοίχιση ενός ήπατος μέσα σε ένα μήνα, όπως στην περίπτωση του αδελφού του φίλου του Σουγκαγάρα- θα πρέπει επίσης να σημάνει συναγερμό, δήλωσε ο Τρέι.
Πρόκειται για «ένα πολύ σύντομο χρονικό πλαίσιο που είναι ασυνήθιστο για ένα πρόγραμμα δωρεάς οργάνων με βάση τον αλτρουισμό στη Δύση, αλλά αρκετά συνηθισμένο στην αγορά μεταμοσχεύσεων της Κίνας», είπε.
Το πέρασμα του χρόνου δεν έχει μειώσει την αίσθηση σκληρότητας που ένιωσε ο Σουγκαγάρα για αυτό που είδε.
«Νόμιζαν ότι έκαναν το σωστό. Όλοι τους είχαν υποστεί πλύση εγκεφάλου», είπε.
Η ιαπωνική έκδοση της Epoch Times συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.
Ο μπεστ σέλερ συγγραφέας και ψυχολόγος Τζόρνταν Πίτερσον αποκλείστηκε από το Twitter μετά τα σχόλια που έκανε σχετικά με έναν τρανσέξουαλ ηθοποιό, δήλωσε η κόρη του Μικαέλα Πίτερσον στην πλατφόρμα.
«Ουάου. Ο @jordanbpeterson δέχτηκε χτύπημα από το twitter», έγραψε η ίδια. «Όχι άλλο twitter μέχρι να διαγράψει το tweet. Σίγουρα δεν είναι μια πλατφόρμα ελεύθερης έκφρασης αυτή τη στιγμή @elonmusk».
Η ανάρτηση στο Twitter περιείχε στιγμιότυπα οθόνης από τα σχόλια που είχε κάνει ο Τζόρνταν Πίτερσον για τον Καναδό ηθοποιό και παραγωγό Έλιοτ Πέιτζ, τον πρωταγωνιστή του “Juno”, το όνομα του οποίου ήταν Έλεν Πέιτζ πριν από τον Δεκέμβριο του 2020.
«Θυμάστε όταν το pride ήταν αμαρτία; Και η Έλεν Πέιτζ μόλις αφαίρεσε το στήθος της από έναν εγκληματία γιατρό», έγραψε ο Πίτερσον στις 22 Ιουνίου, ενώ μοιράστηκε επίσης μια ανάρτηση στο Twitter από τη New York Post την ίδια μέρα για το πώς η Πέιτζ είναι «’περήφανη’ που εισάγει τρανς χαρακτήρα» σε μια σειρά του Netflix που ονομάζεται “Umbrella Academy”.
Το “Umbrella Academy” ενσωμάτωσε την αλλαγή φύλου της Πέιτζ στην τρίτη σεζόν του, όπου ο χαρακτήρας Βάνια μετονομάστηκε σε Βίκτορ. Το Netflix δήλωσε στο The A.V. Club στα τέλη Μαρτίου ότι ο χαρακτήρας της Πέιτζ «θα αποκαλυφθεί ως τρανσέξουαλ στην 3η σεζόν και θα είναι στο εξής γνωστός ως Βίκτορ Χάργκριβς».
«Παραβίασε τους κανόνες της εταιρείας»
Σε στιγμιότυπα οθόνης που μοιράστηκε η Μικαέλα Πίτερσον την Τετάρτη, το Twitter ανέφερε ότι η ανάρτηση του πατέρα της παραβίασε τους κανόνες της εταιρείας σχετικά με τη «συμπεριφορά μίσους».
«Δεν μπορείτε να προωθήσετε τη βία εναντίον, να απειλήσετε ή να παρενοχλήσετε άλλους ανθρώπους με βάση τη φυλή, την εθνικότητα, την εθνική καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το φύλο, την ταυτότητα φύλου, τη θρησκευτική ένταξη, την ηλικία, την αναπηρία ή τη σοβαρή ασθένεια», ανέφερε το Twitter.
Το Twitter δήλωσε ότι περιόρισε προσωρινά ορισμένες από τις λειτουργίες του λογαριασμού του Τζόρνταν Πίτερσον, όπως ότι μπορεί να περιηγείται μόνο στο Twitter και να στέλνει απευθείας μηνύματα μόνο στους οπαδούς του. “[N]o Tweets, Retweets, Fleets, follows, or likes”, δήλωσε το Twitter.
«Ο λογαριασμός σας θα αποκατασταθεί σε πλήρη λειτουργικότητα σε: 12 ώρες και 0 λεπτά», πρόσθεσε η εταιρεία. «Μπορείτε να ξεκινήσετε την αντίστροφη μέτρηση και να συνεχίσετε στο Twitter μόλις: Διαγράψετε το περιεχόμενο που παραβιάζει τους κανόνες μας».
Το Twitter παρείχε επίσης τη δυνατότητα για επικοινωνία με την ομάδα υποστήριξής του σε περίπτωση που ο Πίτερσον πιστεύει ότι η εταιρεία έκανε λάθος.
Εν τω μεταξύ, στη σελίδα του Τζόρνταν Πίτερσον στο Twitter, η εταιρεία είχε στη θέση της ανάρτησης στο Twitter: «Αυτό το tweet παραβίασε τους κανόνες του Twitter».
Ο Πίτερσον δεν θα διαγράψει «ποτέ» την ανάρτηση
Ο Ντέιβ Ρούμπιν, πολιτικός σχολιαστής και παρουσιαστής του “The Rubin Report”, δήλωσε ότι ο Πίτερσον του είπε ότι «ποτέ» δεν θα διαγράψει την ανάρτηση στο Twitter.
«Η παραφροσύνη συνεχίζεται στο Twitter. Ο @jordanbpeterson έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα για αυτό το tweet σχετικά με την Έλεν Πέιτζ. Μόλις μου είπε ότι “ποτέ” δεν θα διαγράψει το tweet», είπε ο Ρούμπιν. “Paging @elonmusk…”
Το PragerU, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που παράγει συντηρητικά εκπαιδευτικά βίντεο, ξεκίνησε την Τετάρτη μια αίτηση για την «απελευθέρωση του Τζόρνταν Πίτερσον».
«Το Twitter συνεχίζει την επίθεσή του στην ελευθερία του λόγου. Το PragerU αγωνίζεται εδώ και χρόνια ενάντια στη λογοκρισία της Μεγάλης Τεχνολογίας. Τώρα ο φίλος μας και παρουσιαστής του PragerU Τζόρνταν Πίτερσον είναι ο τελευταίος που αποκλείστηκε από τον λογαριασμό του στο Twitter και πρέπει να του δείξουμε την υποστήριξή μας», ανέφερε η ομάδα στον ιστότοπο της.
«Το Twitter κλείδωσε τον λογαριασμό του Τζόρνταν και απαίτησε να διαγράψει το προσβλητικό tweet προκειμένου να αποκατασταθεί ο λογαριασμός του», αναφέρεται στο μήνυμα.
«Ο Τζόρνταν Πίτερσον είναι ένας από τους πιο σεβαστούς και σπουδαίους στοχαστές στον κόσμο σήμερα. Έχει κάνει πολλά βίντεο με το PragerU που αναδεικνύουν το λαμπρό μυαλό του και μεταδίδουν σοφία για να ζει κανείς μια καλή ζωή. Συλλέγουμε υπογραφές από το κοινό του PragerU για να τις στείλουμε στο Twitter και να απαιτήσουμε να σταματήσει η λογοκρισία του Τζόρνταν Πίτερσον και άλλων. Ας δείξουμε στον Τζόρνταν ότι τον υποστηρίζουμε και το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου.
«Το PragerU στέκεται στο πλευρό του Τζόρνταν Πίτερσον. Όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όσα έχει να πει. Ο ισχυρισμός ότι η γνώμη του είναι «γεμάτη μίσος», προωθεί τη βία ή απειλεί ή παρενοχλεί οποιονδήποτε είναι ένα απόλυτο ψέμα. Μην επιτρέψετε στο Twitter να τη γλιτώσει με αυτό».
Ο Πίτερσον είναι γνωστός για το βιβλίο του «12 κανόνες για τη ζωή: Ένα αντίδοτο στο χάος», το οποίο έχει βρεθεί στην κορυφή των λιστών μπεστ σέλερ στον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Κάθε κομμάτι ξύλου έχει ιδιαίτερη υφή, χρώμα και σχήμα. Λαμβάνοντας αυτά υπόψη του, ο Τσάι Μινγκφένγκ δημιουργεί γλυπτά που το κάθε ένα αφηγείται τη δική του, μοναδική ιστορία.
Το μήνυμα όμως είναι κοινό. Τα τελευταία 30 χρόνια, αυτό που ο 49χρονος γλύπτης από την Ταϊβάν επιδιώκει να μεταδώσει μέσα από τα έργα του είναι οι αρχές της Αλήθειας, της Καλοσύνης και της Ανεκτικότητας.
Πιστεύει ότι η τέχνη έχει βαθύ αντίκτυπο στους ανθρώπους και γι’ αυτό είναι σημαντικό να μεταφέρει ορθά μηνύματα με ορθό τρόπο. Αναφερόμενος στα διάφορα σύγχρονα είδη τέχνης, επισημαίνει ότι η τέχνη έχει χάσει την επαφή της με την παράδοση και είναι γεμάτη αρνητικά μηνύματα.
«Η τέχνη δεν είναι καθόλου ακατανόητη, ούτε χρειάζεται να εξηγηθεί», δηλώνει στην Epoch Times. «Ένα καλό έργο τέχνης είναι οικείο όπως ένας φίλος και όλοι, από τα παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους, μπορούν να το καταλάβουν και να το χαρούν.»
Ο Τσάι είναι ένας αναγνωρισμένος και βραβευμένος δημιουργός. Αυτό που τον καθοδηγεί άσφαλτα είναι η πίστη του.
Η πίστη πηγή έμπνευσης
Ο Τσάι στην εφηβεία του ήταν ισχυρογνώμων και είχε τη δική του άποψη για όλα. Ήθελε να διαφέρει από τους άλλους και αυτό τον οδήγησε σε μια μοναχική ζωή. Σε ηλικία 15 ετών, άφησε το σπίτι του στη Σαντσόνγκ για να σπουδάσει ξυλογλυπτική σε ένα εργοστάσιο στην πόλη Χσιντσού, όπου παρακολουθούσε βραδινά μαθήματα στην τοπική σχολή καλών τεχνών.
Μετά από ένα χρόνο όμως τα παράτησε, γιατί δεν διδασκόταν αρκετές τεχνικές. Περίπου δυο χρόνια αργότερα, συνάντησε τον Χουάνγκ Χονγκγιάν, γνωστό ξυλογλύπτη της περιοχής και έγινε ένας από τους αγαπημένους του μαθητές.
Για τον Τσάι, κάθε έργο είναι μια ολοκαίνουρια δημιουργία. Δεν θέλει να επαναλαμβάνει κάτι που έχει ήδη φτιάξει και αυτό κάνει τη δουλειά του πιο απαιτητική.
Αυτό που τον εμπνέει είναι η άσκηση που ακολουθεί, το Φάλουν Γκονγκ ή Φάλουν Ντάφα. Πρόκειται για μια σχολή καλλιέργειας για τον νου και το σώμα, που βασίζεται στις αρχές Αλήθεια, Καλοσύνη, Ανεκτικότητα.
«Πολλές ιδέες μού έχουν έρθει κατά τη διάρκεια του διαλογισμού.»
Κατά τη διάρκεια της εποχής των βροχών το 2004, ο Τσάι, τριαντάρης τότε, είδε μια αγγελία στην τηλεόραση, που αφορούσε την υγεία σώματος και ψυχής. Μαθαίνοντας ότι επρόκειτο για ένα σύστημα που ακολουθούνταν από εκατομμύρια ανθρώπους σε περισσότερες από 100 χώρες στον κόσμο, αποφάσισε να δοκιμάσει κι αυτός το Φάλουν Γκονγκ. Όταν διάβασε τη διδασκαλία, κατάλαβε ότι ήταν αυτό που έψαχνε όλη του τη ζωή.
«Μέσα από την καλλιέργεια του εσωτερικού μου εαυτού και ζώντας σύμφωνα με τις ηθικές αρχές του Φάλουν Γκονγκ, οι απόψεις μου άλλαξαν ριζικά. Δεν νιώθω πλέον θυμωμένος ούτε είμαι πια άπληστος, ανταγωνιστικός και υπολογιστικός. Αυτές οι θετικές αλλαγές που έγιναν μέσα μου βοήθησαν και τους γύρω μου να νιώθουν καλύτερα.»
Η πιο αξιοπρόσεκτη αλλαγή στον Τσάι ήταν η γαλήνια και συγκροτημένη του συμπεριφορά. Παλιότερα, όντας ευερέθιστος, έμπλεκε συχνά σε καβγάδες. Τώρα, η καρδιά του είναι γεμάτη συμπόνια, ταπεινότητα και ανιδιοτέλεια. Αυτό τον έχει βοηθήσει να σταματήσει να βάζει ανέφικτους στόχους.
«Όλο το βάρος που με πλάκωνε στο παρελθόν έχει φύγει. Νιώθω μια αναζωογονητική ηρεμία, που είναι τόσο νοητική όσο και σωματική.»
Ταλέντο θεμελιωμένο στην ηθική
Με την εσωτερική του μεταμόρφωση, η καριέρα του απογειώθηκε.
Το 2013, άνοιξε τη δική του επιχείρηση στην Ταϊπέι. Έτσι, είχε περισσότερο διαθέσιμο χρόνο για την ξυλογλυπτική του.
Ο Τσάι δεν χρησιμοποιεί μόνο κομμάτια ξύλου, αλλά και ρίζες. Το σκάλισμα των ριζών τον βοηθά να κατανοήσει τη ζωή σε μεγαλύτερο βάθος. Οι ρίζες είναι τα θεμέλια των φυτών και όταν αυτές είναι υγιείς, το φυτό αναπτύσσεται καλύτερα. Σύμφωνα με τον Τσάι, πρέπει πάντα να θυμόμαστε τις ρίζες μας, ενώ η σκληρή δουλειά είναι αναπόσπαστο στοιχείο μιας επιτυχημένης ζωής.
Εκτός από την ώθηση που έδωσε στην καριέρα του, ο Τσάι λέει ότι το Φάλουν Ντάφα έχει βαθύνει τη σοφία του, κάτι που, με τη σειρά του, έχει συμβάλλει στην εξέλιξη της τεχνικής του. Πιστεύει ότι η στάση ενός καλλιτέχνη και ο τρόπος ζωής και συμπεριφοράς του, επηρεάζουν το έργο του: «Όταν βελτιώθηκε ο χαρακτήρας μου, βελτιώθηκε και η τέχνη μου».
Για παράδειγμα, μας αφηγείται το πρόβλημα που αντιμετώπισε με τον σχεδιασμό του αγάλματος του στρατηγού Γκουάν Γιου. Τα μάτια του στρατηγού τον είχαν φέρει σε αμηχανία – δεν ήξερε με ποιον τρόπο να τα φτιάξει ώστε να υπάρχουν μέσα τους η ορθότητα και το μεγαλείο που έπρεπε να έχει αυτή η μορφή. Μιαν άλλη φορά, που σκάλιζε τρία γουρουνάκια, δυσκολεύτηκε στην απόδοση της γλυκύτητάς τους. Η έμπνευση για τη λύση παρόμοιων προβλημάτων ερχόταν κατά τη διάρκεια του διαλογισμού.
«Μετάδωσε καλά πράγματα με σοφία»
Ο Τσάι έχει ιδιαίτερο ταλέντο στο σκάλισμα ζώων. Και ο λαός της Ταϊβάν έχει ιδιαίτερη προτίμηση στους χοίρους, ζώο που θεωρείται σύμβολο καλής τύχης.
Ο καλλιτέχνης νιώθει υπεύθυνος απέναντι στην κοινωνία. Πιστεύει ότι μέρος της αποστολής του είναι να μεταδώσει θετικά μηνύματα στους ανθρώπους, βοηθώντας τους να κάνουν καλύτερες και ορθότερες επιλογές στη ζωή τους. Πιστεύει επίσης ότι η διάθεση και τα συναισθήματα που νιώθει την ώρα που σκαλίζει ένα έργο περνάνε μέσα σε αυτό – αν είναι αρνητικά, αν νιώθει π.χ. ανυπομονησία να τελειώνει, τότε «η αρμονική ενέργεια θα καταστραφεί».
«Χρειάζεται σοφία ώστε η επίδραση του έργου να είναι ορθή. Όσο περισσότερο σκέφτεται ένας καλλιτέχνης τη δόξα και τα χρήματα, τόσο πιο αλλοιωμένο θα είναι το έργο του. Στην εποχή μας, οι ηθικές αξίες χάνονται γρήγορα και η τέχνη γίνεται όλο και πιο σκοτεινή. Η τέχνη όμως πρέπει να είναι φωτεινή, για να μπορεί να αφυπνίζει το καλό μέσα στους ανθρώπους. Ελπίζω ότι η δική μου τέχνη μεταδίδει καλοσύνη, γιατί η καλοσύνη έχει τη δύναμη να αλλάξει τις σκέψεις των ανθρώπων.»
Το 2021, ο Τσάι συμμετείχε μαζί με τον δάσκαλό του Χουάνγκ Χονγκγιάν σε μια έκθεση καθηγητών-σπουδαστών, που διοργάνωσε το Τμήμα Πολιτισμού της Ταογιουάν.
«Νομίζω ότι είναι σημαντικό για τους καθηγητές και τους μαθητές τους να εκθέτουν από κοινού. Όχι μόνο γίνονται φανερές οι επιρροές, αλλά καταδεικνύεται και ο σεβασμός του μαθητή προς τον δάσκαλό του. Το μεγαλύτερο επίτευγμα ενός ανθρώπου δεν είναι η δόξα ή η περιουσία, αλλά η ικανότητα να εκτιμά και να αγαπά.»
Το κακό δεν μπορεί να νικήσει
Πολλά από τα έργα του Τσάι αφορούν τη δίωξη που υφίστανται οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα, με θέματα όπως η «ελευθερία», η «λαχτάρα» και «το κακό δεν μπορεί να νικήσει».
Το Φάλουν Γκονγκ άρχισε να διδάσκεται δημοσίως στην Κίνα το 1992 και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας ασκούνταν από 70 μέχρι 100 εκατομμύρια Κινέζους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 1999, ο τότε πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Τζιανγκ Τζεμίν διέταξε μια πρωτοφανή δίωξη σε εθνικό επίπεδο, με συκοφαντικά δημοσιεύματα και φυλακίσεις, εναντίον των ασκούμενων στην πνευματική άσκηση Φάλουν Γκονγκ. Τα τελευταία 23 χρόνια, αμέτρητοι άνθρωποι έχουν συλληφθεί, φυλακιστεί, βασανιστεί, ακόμα και δολοφονηθεί για τα όργανά τους.
Αυτό το τερατώδες έγκλημα κατά της ανθρωπότητας πονά τον Τσάι βαθιά.
«Ο λαός της Κίνας υποφέρει από τη δίωξη του ΚΚΚ κατά της πίστης και από τις συνεχείς καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτοί οι ευγενικοί άνθρωποι, που πιστεύουν στην Καλοσύνη, καταδικάζονται ανυπεράσπιστοι σε θάνατο.»
Ο καλλιτέχνης μας θυμίζει ότι το κακό δεν μπορεί να νικήσει το καλό και ότι είναι σημαντικό για τον κάθε ένα από εμάς να υποστηρίξει σαφώς το καλό και το δίκαιο.
Οι αρχές της Αλήθειας, της Καλοσύνης και της Ανεκτικότητας έχουν βαθύνει τη σοφία του Τσάι, κάτι που αντανακλάται στο έργο του. Και όπως λέει, «αν η ζωή είναι ένα έργο τέχνης, τότε το σημαντικότερο στοιχείο της είναι η καλλιέργεια»:
«Η καλλιέργεια του εαυτού μας είναι το σφυροκόπημα του ξύλου πριν πάρει το τελικό του σχήμα. Χωρίς την καλλιέργεια, η ζωή θα στερούνταν ουσίας και δεν θα μπορούσαμε ποτέ να πετύχουμε τον αληθινό σκοπό μας.»
Η Τζόσλυν Νίο και η Αρσντίπ Σαράο συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.
Η Ντάκσα Ντεβνάνι γράφει ιστορίες για τη ζωή, τις παραδόσεις και για όσους χαρίζουν ελπίδα και καλοσύνη στην ανθρωπότητα.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα έδωσε την Τετάρτη την άδεια στον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις να διατάξει μια πολιτειακή έρευνα σχετικά με τις φερόμενες δραστηριότητες εμπορίας ανθρώπων που βοηθούνται από διεθνικές εγκληματικές οργανώσεις (TCO).
Το δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα του ΝτεΣάντις να συστήσει ένα πολιτειακό σώμα ενόρκων για αρχική διάρκεια 12 ημερολογιακών μηνών προκειμένου να ερευνήσει τις TCO και τις θυγατρικές τους που φέρονται να διακινούν λαθραία ανθρώπους -ιδίως παιδιά- μέσω των νότιων συνόρων, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία που εξέτασε η The Epoch Times.
Το πολιτειακό σώμα ενόρκων θα διερευνήσει ανεξάρτητα τις εγκληματικές δραστηριότητες που καταγγέλλονται στην αίτηση, συμπεριλαμβανομένης της λαθρεμπορίας ανθρώπων, των απαγωγών και του ξεπλύματος παράνομων ουσιών, και θα διατυπώσει συστάσεις σχετικά με τους ισχύοντες νόμους και τις μεθόδους επιβολής του νόμου, εάν κριθεί απαραίτητο, σύμφωνα με την αίτηση.
Η δικαστής Έλεν Σ. Μάστερς, επικεφαλής δικαστής της δέκατης δικαστικής περιφέρειας, θα προεδρεύσει του σώματος ενόρκων.
«Ο σκοπός του μεγάλου σώματος ενόρκων θα είναι να ερευνήσει άτομα και οργανώσεις που συνεργάζονται ενεργά με ξένους υπηκόους, καρτέλ ναρκωτικών, κογιότ, για την παράνομη διακίνηση ανηλίκων -κάποιοι μόλις 2 ετών- μέσω των συνόρων και στη Φλόριντα», δήλωσε ο ΝτεΣάντις κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στις 17 Ιουνίου.
«Πολλά παιδιά που διακινούνται λαθραία “δέχονται επίθεση, βιάζονται, απαγάγονται ή/και σκοτώνονται”», αναφέρεται στην αίτηση. «Χρησιμοποιούνται για τη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, καθώς και για το ξέπλυμα χρήματος».
Η αναφορά συνεχίζει επικαλούμενη κυβερνητικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι πράκτορες της Συνοριοφυλακής συνέλαβαν πάνω από 108.000 ασυνόδευτα παιδιά που είχαν περάσει παράνομα τα σύνορα κατά το οικονομικό έτος 2021.
Σχεδόν όλοι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι έρχονται λαθραία από το Μεξικό, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα ή το Ελ Σαλβαδόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία των Τελωνείων και της Προστασίας των Συνόρων.
Μόλις συλληφθούν, τα ασυνόδευτα παιδιά υποβάλλονται σε επεξεργασία από τη Συνοριοφυλακή και μεταφέρονται στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS), συνήθως εντός 72 ωρών. Στη συνέχεια, το HHS τοποθετεί το παιδί σε ανάδοχο, ο οποίος συχνά είναι μέλος της οικογένειας του παιδιού, σύμφωνα με την αίτηση.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της 17ης Ιουνίου στον ιστότοπο του κυβερνήτη, το σώμα ενόρκων θα διερευνήσει επίσης «τις τοπικές κυβερνήσεις που βοηθούν αυτό το σύστημα λαθρεμπορίας παραβιάζοντας εσκεμμένα την πολιτειακή νομοθεσία, η οποία τους υποχρεώνει να συνεργάζονται με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε θέματα μετανάστευσης».
Η αναφορά κατονομάζει την κομητεία Μαϊάμι-Ντέιντ ως έναν από τους κυβερνητικούς φορείς που ερευνώνται.
«Σύμφωνα με αναφορές από τις ομοσπονδιακές αρχές επιβολής του νόμου, ωστόσο, η κομητεία Μαϊάμι-Ντέιντ αρνείται να ικανοποιήσει τα ομοσπονδιακά αιτήματα για την ανάληψη της επιμέλειας εγκληματιών αλλοδαπών στα κέντρα κράτησης του Μαϊάμι-Ντέιντ, συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών που έχουν συλληφθεί για απόπειρα δολοφονίας, ενδοοικογενειακή βία με στραγγαλισμό, επίθεση με φονικό όπλο και ασέλγεια σε ανήλικο», αναφέρεται στην αίτηση.
«Η Μαϊάμι-Ντέιντ φαίνεται να βασίζει αυτή την παράνομη συμπεριφορά στην δόλια χρήση της εξαίρεσης του θύματος και του μάρτυρα».
Η αίτηση του ΝτεΣάντις έρχεται ως μέρος αυτού που το γραφείο του ανακοίνωσε ως ένα μέτρο τριών τμημάτων για την «προστασία των κατοίκων της Φλόριντα από τις επικίνδυνες επιπτώσεις της κρίσης των συνόρων του Μπάιντεν».
Τα άλλα δύο μέρη περιλαμβάνουν τη συγκρότηση μιας «δύναμης κρούσης από προσωπικό της πολιτειακής και τοπικής αστυνομίας» για την αντιμετώπιση των παράνομων δραστηριοτήτων στα σύνορα και την υπογραφή σε νόμο ενός νομοσχεδίου (SB 1808) που θα απαγορεύει «στις κυβερνητικές υπηρεσίες να συνάπτουν συμβάσεις με οποιονδήποτε κοινό μεταφορέα που διευκολύνει την επανεγκατάσταση παράνομων αλλοδαπών στη Φλόριντα».
Η Charlotte Cuthbertson συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δημιουργήσουν ένα νέο μόνιμο στρατιωτικό επιτελείο στην Πολωνία και θα αναπτύξουν πρόσθετες χερσαίες, αεροπορικές και θαλάσσιες δυνάμεις σε όλο το μήκος και το πλάτος της Ευρώπης ως απάντηση στις απειλές από τη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις 29 Ιουνίου.
«Ανακοινώνω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν τη στάση των δυνάμεών μας στην Ευρώπη και θα ανταποκριθούν στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας, καθώς και στην ενίσχυση της συλλογικής μας ασφάλειας», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έγινε μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη Μαδρίτη.
«Θα συνεχίσουμε να προσαρμόζουμε τη στάση μας με βάση την απειλή, σε στενή διαβούλευση με τους συμμάχους μας».
Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν αρκετές πρόσθετες δράσεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αναπτύξεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία:
Δημιουργία μόνιμου επιτελείου για το 5ο Σώμα Στρατού των ΗΠΑ στην Πολωνία
Διπλασιασμός του αριθμού των αντιτορπιλικών του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που σταθμεύουν στη ναυτική βάση της Ρότα στην Ισπανία. Ο αριθμός θα φτάσει τα τέσσερα έως έξι μόλις ολοκληρωθεί αυτή η ανάπτυξη
Προσθήκη 20.000 επιπλέον αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ανεβάζοντας το σύνολο του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού στην Ευρώπη σε 100.000
Τοποθέτηση μιας εκ περιτροπής ομάδας μάχης ταξιαρχίας (BCT) στη Ρουμανία που θα προσθέσει 3.000 μαχητικά και άλλα 2.000 άτομα προσωπικό
Αποστολή δύο επιπλέον μοίρες προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη Βρετανία
Προσθήκη 625 στρατιωτών στη Γερμανία για να επιβλέπουν και να εκτελούν επιχειρήσεις πυροβολικού αεράμυνας, υποστήριξη υποστήριξης μάχης και αποστολές μηχανικού
Στάθμευση μιας πυροβολαρχίας αεράμυνας μικρού βεληνεκούς στην Ιταλία, προσθέτοντας 65 άτομα προσωπικό
Ενίσχυση των εκ περιτροπής αποστολών των ΗΠΑ στις χώρες της Βαλτικής, συμπεριλαμβανομένων των τεθωρακισμένων, της αεροπορίας, της αεράμυνας και των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων
Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η νέα τοποθέτηση αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη γίνεται για «την υποστήριξη του ΝΑΤΟ και την αποτροπή οποιασδήποτε επίθεσης εναντίον των συμμάχων μας».
«Στέλνουμε ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα, κατά την άποψή μου -και νομίζω και τη δική σας- ότι το ΝΑΤΟ είναι ισχυρό, ενωμένο, και τα βήματα που κάνουμε κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής πρόκειται να αυξήσουν περαιτέρω τη συλλογική μας δύναμη», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.
Ο Στόλτενμπεργκ είπε στον Μπάιντεν ότι η αύξηση αποδεικνύει την «αποφασιστική ηγεσία» του Αμερικανού ηγέτη.
«Θα διασφαλίσουμε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει απειλές από όλες τις κατευθύνσεις σε κάθε τομέα», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Αποδεικνύουμε ότι το ΝΑΤΟ είναι πιο αναγκαίο τώρα από ποτέ».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επικοινωνήσει με τη Ρωσία σχετικά με τις αποφάσεις, καθώς δεν υπάρχει σχετική απαίτηση.
«Δεν υπήρξε καμία επικοινωνία με τη Μόσχα σχετικά με αυτές τις αλλαγές, ούτε υπάρχει απαίτηση να γίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας κλήσης Τύπου.
Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα χαιρέτισε την απόφαση για μια μόνιμη βάση του ΝΑΤΟ στην Πολωνία, μια κίνηση για την οποία η Βαρσοβία πιέζει εδώ και καιρό.
Ο Μπάιντεν «είπε ξεκάθαρα ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ, θα υπάρξει μόνιμη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Πολωνία με τη μορφή της διοίκησης του 5ου Σώματος. Πρόκειται για μια πολυαναμενόμενη απόφαση», ανέφερε ο Ντούντα σε ένα tweet.
Η Αργεντινή και το Ιράν υπέβαλαν αίτηση ένταξης για να γίνουν μέλη της ομάδας αναδυόμενων οικονομιών που είναι γνωστή ως BRICS, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Η BRICS περιλαμβάνει τις κορυφαίες αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου: τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, και είναι ένα ακρωνύμιο για αυτές τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 24% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Η συμμετοχή του Ιράν στην ομάδα BRICS «θα έχει ως αποτέλεσμα προστιθέμενες αξίες και για τις δύο πλευρές», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. Ο Χατιμπζαντέχ σημείωσε ότι ενώ η BRICS δεν είναι ένα συμβατικό μπλοκ, διαθέτουν έναν «πολύ δημιουργικό μηχανισμό με ευρείες πτυχές».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη είχε ήδη «μια σειρά διαβουλεύσεων» με την BRICS σχετικά με την αίτηση.
Η ιδέα της ομάδας διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον επικεφαλής οικονομολόγο της Goldman Sachs, Τζιμ Ο’Νιλ, σε μια μελέτη του 2001 με τίτλο «Building Better Global Economic BRICs» (Οικοδομώντας καλύτερες παγκόσμιες οικονομικές BRICs)(pdf).
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής, οι χώρες BRICS έχουν τριπλασιάσει το μερίδιό τους στο παγκόσμιο ΑΕΠ τα τελευταία 15 χρόνια και η ομάδα έχει ως στόχο την «προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της ανάπτυξης και της συνεργασίας».
«Στόχος της είναι επίσης να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας και να δημιουργήσει έναν πιο δίκαιο και ισότιμο κόσμο», σύμφωνα με τους αξιωματούχους.
Σε ξεχωριστή δήλωση τη Δευτέρα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Αργεντινή είχε επίσης υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στην ομάδα.
Ευελπιστώντας να γίνει μέλος
«Ενώ ο Λευκός Οίκος σκεφτόταν τι να αποσυνδέσει, να απαγορεύσει ή να χαλάσει στον κόσμο, η Αργεντινή και το Ιράν έκαναν αίτηση για να γίνουν μέλη της BRICS», έγραψε η Ζαχάροβα στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.
Αργεντινοί αξιωματούχοι δεν ήταν δυνατόν να προσεγγιστούν για άμεσο σχόλιο.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντεζ, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, δήλωσε σε συνάντηση των BRICS+ στις 24 Ιουνίου ότι η χώρα του ελπίζει να γίνει πλήρες μέλος της ένωσης.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι με την προοπτική συντονισμού των πολιτικών που ενισχύουν την ατζέντα των χωρών του παγκόσμιου Νότου», δήλωσε ο Φερνάντεζ.
«Είμαστε ασφαλείς και υπεύθυνοι προμηθευτές τροφίμων, αναγνωρισμένοι στον τομέα της βιοτεχνολογίας και της εφαρμοσμένης εφοδιαστικής τεχνολογίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε μόνο ικανοί να παράγουμε και να εξάγουμε τρόφιμα. Γνωρίζουμε επίσης πώς να παρέχουμε υπηρεσίες και να εκπαιδεύουμε ειδικούς, ώστε άλλες χώρες να αυξήσουν την παραγωγική τους αποτελεσματικότητα και να βελτιώσουν έτσι την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους», πρόσθεσε ο Φερνάντεζ. «Φιλοδοξούμε να γίνουμε πλήρη μέλη αυτής της ομάδας εθνών».
Κατά τη διάρκεια αυτής της εικονικής συνάντησης, στην οποία συμμετείχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αργεντινός ηγέτης ζήτησε επίσης «ειρήνη στην Ουκρανία», ενώ άλλα έθνη της BRICS κάλεσαν για ανανέωση των συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
«Συζητήσαμε επίσης τις ανησυχίες μας σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν και εκφράσαμε την υποστήριξή μας στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, των οργανισμών του ΟΗΕ και της ΔΕΕΣ [Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού] για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε η ομάδα σε κοινή δήλωση.
Εγωιστικές ενέργειες μεμονωμένων κρατών
Η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Αφρική απείχαν προηγουμένως από την ψηφοφορία επί ενός ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών που ζητούσε τον τερματισμό της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Μόνο στη βάση της ειλικρινούς και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μπορούμε να αναζητήσουμε τρόπους εξόδου από την κατάσταση κρίσης που έχει αναπτυχθεί στην παγκόσμια οικονομία λόγω των κακοσχεδιασμένων και εγωιστικών ενεργειών μεμονωμένων κρατών, τα οποία, χρησιμοποιώντας χρηματοπιστωτικούς μηχανισμούς, μεταθέτουν στην πραγματικότητα τα δικά τους λάθη μακροοικονομικής πολιτικής στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της εικονικής συνάντησης της BRICS.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, ο κόσμος χρειάζεται την ηγεσία των χωρών της BRICS για τον καθορισμό μιας ενοποιητικής και θετικής πορείας για τη διαμόρφωση ενός πραγματικά πολυπολικού συστήματος διακρατικών σχέσεων που θα βασίζεται στους οικουμενικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου και στις βασικές αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ».
Στην τελευταία του κίνηση να πολεμήσει το Twitter, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Τραμπ κατέθεσε ανακοίνωση έφεσης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο στις 27 Ιουνίου και δήλωσε ότι θα προσφύγει στο 9ο Εφετείο των ΗΠΑ.
Ο πρώην πρόεδρος έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, παρά το γεγονός ότι ο Έλον Μασκ δήλωσε ότι θα ανατρέψει την απαγόρευση αν η προσφορά του για την αγορά του Twitter είναι επιτυχής.
Ο Τραμπ είχε κατηγορήσει το Twitter ότι παραβίασε τα δικαιώματα ελεύθερης έκφρασης της Πρώτης Τροπολογίας, καθώς απενεργοποίησε μόνιμα τον λογαριασμό του δύο ημέρες μετά το περιστατικό της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, υποστηρίζοντας ότι αυτό έγινε κατόπιν απαίτησης των Δημοκρατικών νομοθετών.
Ο ίδιος άσκησε για πρώτη φορά αγωγές αμφισβήτησης σχετικά με την αναστολή των λογαριασμών του στις 7 Ιουλίου 2021, μεταξύ άλλων από την Google και το Facebook, ζητώντας να σταματήσει άμεσα το φερόμενο shadow banning και η λογοκρισία των πολιτικών απόψεων που οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης θεωρούν μη αποδεκτές.
«Αυτό καταστρέφει τη χώρα», δήλωσε ο Τραμπ.
Η απόφαση του περασμένου μήνα
Ο δικαστής Τζέιμς Ντονάτο αποφάνθηκε τον περασμένο μήνα ότι ο Τραμπ δεν είχε αποδείξει ότι το Twitter ενεργούσε ως κυβερνητικός λογοκριτής όταν ανέστειλε τον λογαριασμό του επικαλούμενο παραβίαση πολιτικής. Έγραψε σε δικαστικό φάκελο ότι η Πρώτη Τροπολογία δεν ισχύει για ιδιωτικές εταιρείες, προσθέτοντας ότι ο πρώην πρόεδρος «δεν ξεκινά από θέση ισχύος».
Το Facebook δήλωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι μπορεί να επιτρέψει στον Τραμπ να χρησιμοποιήσει ξανά το Facebook και το Instagram τον Ιανουάριο του 2023, ενώ το YouTube δήλωσε νωρίτερα ότι θα άρει την απαγόρευσή του όταν ο «κίνδυνος βίας έχει μειωθεί».
Η προσφυγή του Τραμπ έρχεται την ίδια ημέρα που η Digital World Acquisition Corp. -μια εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού που σχεδιάζει να συγχωνευθεί με τον όμιλο μέσων ενημέρωσης του Τραμπ Trump Media & Technology Group Corp, τον δημιουργό της Truth Social- ανακοίνωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο έλαβε κλήσεις από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς σχετικά με τα σχέδια συγχώνευσης.
Η συγχώνευση των δύο εταιρειών θα παράσχει στην Truth Social κεφάλαια ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα την καταστήσει εισηγμένη εταιρεία, με την επωνυμία Trump Media & Technology Group Corp, στον Nasdaq.