Σάββατο, 21 Δεκ, 2024

Οι νότες του αποχαιρετισμού

«Η προϊσταμένη μού ζήτησε να καθίσω με έναν ηλικιωμένο άνδρα που δεν είχε τις αισθήσεις του και πέθαινε, ο οποίος δεν είχε οικογένεια. Ήμουν 19 χρονών, πρωτοετής φοιτητής νοσηλευτικής και γεμάτος αυτοπεποίθηση, αλλά αυτό με τρομοκράτησε. Κάθισα πλάι στην κουρτίνα, διαβάζοντας την εφημερίδα και αναρωτιόμουν τι θα κάνω μετά. Τελικά, γύρισα να δω το πρόσωπό του και παρακολουθούσα τα μάτια του, που τρεμόπαιζαν και τις εκφράσεις του που άλλαζαν. Έσκυψα πάνω από το κρεβάτι, κράτησα το χέρι του για λίγα λεπτά και αργότερα μου έσφιξε το χέρι δυνατά. Ήμουν σχεδόν μούσκεμα, αλλά έμεινα στο πλάι του. Πέθανε ήρεμα, περίπου δέκα λεπτά αργότερα, κρατώντας το χέρι μου», περιγράφει στο βιβλίο του «Θεμελιώδεις διαστάσεις της ανακουφιστικής φροντίδας» ο Ρόμπερτ Μπέκερ, λέκτορας στην  Ανακουφιστική Φροντίδα στο Πανεπιστήμιο του Στάφορντσαϊρ.

Deathbed Visions in Hospice: Stories from Hospice

Αν ο ηλικιωμένος Βρετανός ζούσε μερικές δεκαετίες αργότερα, πιθανώς να μην είχε πεθάνει μόνος στο νοσοκομείο, αλλά απολαμβάνοντας ανακουφιστική φροντίδα είτε κατ’οίκον είτε σε ξενώνα. Το 2008, με τη «Στρατηγική για τη φροντίδα στο τέλος της ζωής», δημιουργήθηκαν σε όλη τη Βρετανία, πάνω από 200 ξενώνες, χρηματοδοτούμενοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας, όπου οι ασθενείς καταφεύγουν δωρεάν και λαμβάνουν τις υπηρεσίες ομάδας αποτελούμενης, πέρα από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εργοθεραπευτών, φυσιοθεραπευτών, ψυχολόγων και ιερέων ή πνευματικών συμβούλων (για όσους είναι πιστοί).

Πρόσφατα, το έγκριτο ιατρικό περιοδικό «Lancet» φιλοξένησε την «Έκθεση της Επιτροπής για την αξία του θανάτου: φέρνοντας πίσω τον θάνατο στη ζωή». Ένα κείμενο γραμμένο από 26 επιστήμονες από διάφορα πανεπιστήμια του κόσμου, «που προσπαθούν να δώσουν νέες κατευθύνσεις στον “παράδοξο” τρόπο που πεθαίνουν οι άνθρωποι σήμερα: Η πρότασή τους είναι ότι ο θάνατος δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίζεται απλώς ως ένα γεγονός ιατρικής φυσιολογίας, αλλά ως “πνευματική διαδικασία”. Η ιατρικοποίηση του θανάτου, δηλαδή το σημερινό φαινόμενο στις αναπτυγμένες χώρες να πεθαίνει ο ασθενής τελικού σταδίου στο νοσοκομείο, χωρίς να υπάρχει επιστημονική ελπίδα για θεραπεία ή έστω σοβαρή παράταση της ζωής του, καταδικάζεται απερίφραστα. Αυτή η σημερινή πραγματικότητα στερεί από τον ίδιο, την οικογένεια και τους φίλους του τη δυνατότητα ενός “ποιοτικού θανάτου”, είτε στο σπίτι του είτε σε μονάδες παρηγορητικής φροντίδας. Οι λόγοι είναι η ανθρώπινη ελπίδα για παράταση ζωής και η δυσκολία των γιατρών να κάνουν αυτή τη “δύσκολη συζήτηση” για τον επικείμενο θάνατο», υπογραμμίζει ο πρεσβύτερος και καθηγητής Χειρουργικής κος Δημήτρης Λινός.

Η περίεργη θεωρία για τη μετά θάνατον ζωή που μπορεί να εξηγήσει το déjà vu (vid) | PLUS by gazzetta

Πνευματικό ιστορικό

Το μάθημα της Παρηγορητικής Ιατρικής και οι εξειδικευμένοι γιατροί, όπως μας εξηγεί ο ίδιος, απουσιάζουν από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. «Πολλοί επιστήμονες δεν τολμάνε να κοιτάξουν τις πνευματικές ανάγκες των ασθενών. Και όμως, εκατοντάδες μελέτες από όλο τον κόσμο αποδεικνύουν ότι ο ασθενής απαιτεί από τον γιατρό του να ασχοληθεί και με τις πνευματικές του αναζητήσεις, τις υπαρξιακές. Στα μεγάλα νοσοκομεία των ΗΠΑ είναι υποχρεωτικό το πνευματικό ιστορικό του ασθενή, όχι από περιέργεια αλλά γιατί τον βοηθάει. Λέμε ανοησίες, όπως “Θα γίνεις καλά” και “Μη σε νοιάζει”, μη χορηγώντας στον άνθρωπο την ανακουφιστική φροντίδα που ζητάει, που είναι πέραν του να μην πονάει».

Στην έκθεση της Επιτροπής του «Lancet» δίνεται έμφαση στην αναγκαία αλλαγή του ιατροκεντρικού νοσοκομειακού θανάτου και την επαναφορά της διαδικασίας του θανάτου στην κοινότητα. «Τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσεται το κίνημα των “συμπονετικών κοινοτήτων” σε πολλές χώρες του κόσμου. Στην Κεράλα της Ινδίας, χαρακτηριστικά, οι τοπικές αρχές, μαζί με τους αθλητικούς συλλόγους και δεκάδες χιλιάδες εθελοντές συνοδεύουν κάθε πολίτη στην πορεία του προς τον θάνατο. Φροντίζουν να έχει ο ασθενής στο σπίτι και η οικογένειά του, από το φαγητό μέχρι συντροφιά», προσθέτει ο κος Λινός.

Death in paintings represented by The Death of Leonardo da Vinci
Ζαν Ωγκύστ Ντομινίκ Ενγκρ, “Ο θάνατος του Λεονάρντο Ντα Βίντσι”

 

Κατά την κα Ηρώ Ραϋμόνδου, κοινωνική λειτουργό στη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία» (τη μοναδική του τόπου μας, που υπάγεται στη Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής), το πνευματικό  κομμάτι είναι το πιο σημαντικό, αλλά δεν δίνεται σε όλους η δυνατότητα να συζητήσουν τέτοια θέματα. «Οι γιατροί έχουν μάθει από τη σχολή τους να σώζουν καταστάσεις. Δύσκολα κάποιος γιατρός θα παρατηρήσει έναν ασθενή που φεύγει, θέλει να παρέμβει, να κάνει κάτι εκείνη τη στιγμή και μπορεί να νομίζει ότι αυτός έχει παραισθήσεις ή ένα ψυχωτικό παραλήρημα, αλλά τις περισσότερες φορές είναι ένα πνευματικό παράθυρο, γιατί ο ασθενής βιώνει εκείνη την ώρα ότι φεύγει και προσπαθεί να βοηθήσει και το περιβάλλον γύρω του να το αντιληφθεί. Αν δεν αξιολογηθούν αυτές οι πνευματικές ανησυχίες, τότε όλο αυτό το άγχος θα αυξάνεται. Τα μέλη της ομάδας φροντίδας έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε τέτοια θέματα, να του δώσουμε χώρο να εκφραστεί, να ακουστεί, να αναπτύξει τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις ανησυχίες, τις φοβίες του», περιγράφει η ίδια στη «Σχεδία».

The Remains of the Day: Death and Dying in Victorian Illustration

Αποτίναξη της τυραννίας

«Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι με ποιον τρόπο, σε αυτήν την τυραννία του τελικού σταδίου, της απόλυτης επιβολής της ασθένειας στον άνθρωπο, θα μπορέσει εκείνος να κρατήσει την υπαρξιακή του διάσταση, το αίσθημα του εαυτού, και εκεί χρειάζεται να ακουστεί με τα δικά του λόγια, με τον δικό του τρόπο, με τον δικό του ρυθμό. Μπροστά σε κάτι τόσο δύσκολο, όπως είναι η ασθένεια, όταν βλέπουμε τον δικό μας άνθρωπο να υποφέρει τόσο πολύ, έχουμε ποικίλες αντιδράσεις, που μπορεί να φτάσουν ακόμη και στην άρνηση, και μπαίνουμε σε μια διαδικασία σώνει και καλά να τον επαναφέρουμε όπως ήταν πριν. Εμείς ως ψυχολόγοι δουλεύουμε προς την κατεύθυνση κάτι να μαλακώσει από αυτή την επείγουσα κατάσταση, που δημιουργεί φόβο και πολύ μεγάλη αγωνία, και να είμαστε παρόντες. Ένας γιατρός να μπορέσει να ξαναδεί τον ασθενή του, να ξαναπεράσει να πει ένα “γεια”, παρότι μπορεί να μην έχει να προσφέρει μια θεραπευτική αγωγή, να πέσουν οι εκρηκτικές καταστάσεις και να μπορεί να καταλάβει η οικογένεια ότι το παιδί της πεθαίνει και ότι αυτό πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που δεν θα εξαντληθεί, δεν θα βασανιστεί. Βλέπουμε παραδείγματα ασθενών που πεθαίνουν με τη χημειοθεραπεία στο χέρι. Όταν δεν μπορείς να αποδεχθείς μια κατάσταση, νιώθεις ότι πρέπει να βρίσκεσαι διαρκώς σε μια δράση. Δεν λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους. Γιατί και οι γιατροί έχουν πολλούς φόβους, δεν είναι εύκολο να δεχθούν ότι η εμπειρία τους, η θεραπεία και τα φάρμακα που προτείνουν δεν σώζουν τον ασθενή», μας εξηγεί ο Ιωάννης Ντίνος, κλινικός ψυχολόγος στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και την Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗΣΥΑ), που οργανώνει δωρεάν ομάδες ψυχολογικής (και ιατρικής) υποστήριξης ασθενών που πάσχουν από απειλητικά νοσήματα για τη ζωή.

Εθνικό Πρόγραμμα Οίκοθεν: Υλοποίηση της κατ' οίκον νοσηλείας για τους βαριά πάσχοντες | healthweb.gr

«Μπαίνουμε με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα κάπως να ειπωθούν κάποια πράγματα, σε μια κατάσταση που έχει τόση ταχύτητα και τόσο έντονη επικαιρότητα. Θυμάμαι εκείνη τη  μητέρα που δεν μπορούσε να σκεφτεί την προοπτική του χαμού της κόρης της, που είχε πάρει μια φθίνουσα πορεία. Δώσαμε το περιθώριο σε αυτήν τη μητέρα και τον πατέρα να συζητήσουν όλους αυτούς τους φόβους, όλες αυτές τις δυσκολίες που είχαν για να μπορέσουν να είναι παρόντες και να αισθανθούν  μαζί με το παιδί τους τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή. Το τι αντέχουμε να πούμε και τι όχι εγγράφεται  στο ιστορικό της σχέσης που έχουμε με τον ασθενή. Την ιστορία που κουβαλάμε στη ζωή μας την ξαναβρίσκουμε συμπυκνωμένη στη φάση της ασθένειας», επισημαίνει ο κος Ντίνος.

Ολιστική φροντίδα

Η «Γαλιλαία», πέρα από τη δομή, προσφέρει (δωρεάν) μέσω της ομάδας της και φροντίδα κατ’οίκον, ενώ δύο φορές την εβδομάδα λειτουργεί ένα Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης, όπου οι ασθενείς μπορούν να πιούν τον καφέ τους με εθελοντές και να καταπιαστούν, χαρακτηριστικά, από τη ζωγραφική ως χειροτεχνίες.

Αυξάνονται οι ανάγκες για ανακουφιστική φροντίδα σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις σε όλον τον κόσμο

«Η ολιστική φροντίδα, είναι η ουσία της ανακουφιστικής φροντίδας, μια φροντίδα που αφορά  όχι μόνο την οργανική σφαίρα, αλλά ταυτόχρονα την ψυχολογική, την κοινωνική, την πνευματική, την υπαρξιακή. Χρειάζονται, λοιπόν,  ο γιατρός, ο νοσηλευτής, ο κοινωνικός λειτουργός, ο ψυχολόγος, ο φυσιοθεραπευτής, ο ιερέας για όποιον πιστεύει. Στο σχεδιασμό του πλάνου φροντίδας του ασθενή συμμετέχουν ο ίδιος και η οικογένειά του, ανάλογα με τις επιθυμίες, τις προτεραιότητές του. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς οι άνθρωποι αυτοί να αισθάνονται αγαπώμενοι, επιθυμητοί, γιατί πάρα πολλές φορές αισθάνονται [ότι είναι] βάρος στην οικογένειά τους. Να ξέρει ο άνθρωπος ότι συνοδεύεται και να αντέχουμε να μείνουμε εμείς κοντά και να βοηθήσουμε την οικογένεια να αντέχει να μείνει και εκείνη κοντά και να συνοδεύει τον ασθενή μέχρι το τέλος. Αυτό είναι πολύτιμο για όλους, αλλά για αυτό χρειάζεται χρόνος. Έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε και όχι μόνο αυτό που λέει ο λαός “παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του”. Ένας ασθενής από τη Μάνη μάς είχε πει μια μέρα κάτι πολύ δυνατό: “Σας ευχαριστώ που με βοηθάτε να πεθάνω υγιής”», τονίζει η γυναικολόγος-ογκολόγος Αλίκη Τσερκέζογλου, που φέρνει στη μνήμη της και μία ασθενή, Κρητικιά και μεγάλη σε ηλικία, «που, αναγνωρίζοντας το τέλος της,  φώναξε τα παιδιά και τα εγγόνια της: “Ελάτε εδώ να κάνουμε μια γιορτή. Βάλτε μου μια τσικουδιά, βάλτε μου και μια δεύτερη” και τα αποχαιρέτησε  με αυτόν τον τρόπο. Δεν ξεχνάω και εκείνη τη νέα ασθενή που κάλεσε τους φίλους της από το εξωτερικό για να τους κάνει ένα πάρτι, οι οποίοι ήρθαν να την αποχαιρετήσουν. Όπως και εκείνο το δεκάχρονο παιδί, που ο πατέρας του δεν τον είχε ακούσει ποτέ να παίζει πιάνο. Φέραμε ένα πιάνο στον ξενώνα και τον άκουσε ο πατέρας του να παίζει πιάνο και να δίνει μια παράσταση».

Το ταξίδι της ψυχής μετά το θάνατο | orthodoxia.online | ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ - Ορθοδοξία

Ελάττωση της αβύσσου

Εν αντιθέσει με τη διαδεδομένη αντίληψη, που ταυτίζει την παρηγορητική φροντίδα με το τελικό στάδιο της ασθένειας, «αυτή πρέπει να ξεκινάει από την ώρα που γίνεται η διάγνωση, ώστε να ελαττώσουμε αυτή την πορεία προς την άβυσσο, όχι όταν φτάνουμε στον τελευταίο μήνα», υπογραμμίζει η Ιωάννα Σιαφάκα, ομότιμος καθηγήτρια Αναισθησιολογίας-Θεραπείας Πόνου της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της ΠΑΡΗΣΥΑ.  «Θυμάμαι [ότι] είχα κληθεί στο σπίτι μιας κοπέλας από την οικογένειά της, μαζί με δύο ογκολόγους, δύο χειρουργούς, [ενώ] είχε βοήθεια [και] από ιερωμένους. Είδα πως μια ομάδα τέτοια θα έπρεπε να έχει κάθε ασθενής. Σεβαστήκαμε τις επιθυμίες της ίδιας και της οικογενείας της, ότι δεν θα μπει σε χειρουργείο, δεν θέλει ορό, μετάγγιση, παρεντερική σίτιση και όσο πάει. Δεν σέβονται όλοι οι γιατροί τις επιθυμίες των ασθενών. Ο αποφάσεις αυτές ήταν προς όφελος της ασθενούς, γιατί πραγματικά δεν ταλαιπωρήθηκε. Βίωσα αυτό που λέμε “σταδιακό σβήσιμο”. Δόθηκε ο αποχαιρετισμός από εκείνη, αγγίχθηκαν υπαρξιακά ζητήματα».

Τον Δεκέμβριο του 2022, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο  για «ένα ολοκληρωμένο σύστημα παροχής ανακουφιστικής φροντίδας».

«Για ποιο ολοκληρωμένα σύστημα γίνεται λόγος, όταν απουσιάζει από τον νόμο οποιαδήποτε αναφορά στα δημόσια Ιατρεία Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας, που μέχρι σήμερα παρέχουν υπηρεσίες σε χιλιάδες ασθενείς σε όλη την επικράτεια; Μιλάμε για 57 Ιατρεία Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας, που υποστηρίζονται από εθελοντές επαγγελματίες υγείας. Ζητήσαμε αυτά τα ιατρεία να μπουν στους οργανισμούς των νοσοκομείων, να ενισχυθούν και να δουλεύουν με προσωπικό 24 ώρες το 24ωρο και όχι δυο φορές την εβδομάδα, κάτι που δεν έγινε δεκτό. Αντιθέτως, δημιουργείται ένα παράπλευρο σύστημα από ιδιωτικού χαρακτήρα φορείς, είτε κερδοσκοπικούς είτε μη κερδοσκοπικούς, ώστε να διαχειριστούν ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Γιατί η παρηγορητική φροντίδα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Πρέπει να είναι μέσα στο δημόσιο σύστημα υγείας, σε οργανωμένες δομές και δωρεάν, κάτι που δεν φαίνεται στο νόμο αυτό», ξεκαθαρίζει η κα Σιαφάκα.

Δικαίωμα στην ανακουφιστική φροντίδα δεν έχουν μονάχα οι ενήλικες, μα και τα παιδιά. Η Μέριμνα αποτελεί τον μοναδικό φορέα στον τόπο μας που παρέχει, από το 2010, (δωρεάν) ανακουφιστική φροντίδα κατ’ οίκον σε βρέφη, παιδιά και εφήβους έως 18 ετών.

Το παιχνίδι των μηνυμάτων

Symbols of Death in Chinese Culture: Meaning and Customs
Επεξηγηματικό εικονογράφημα για τον κινέζικο χαρακτήρα 死, που σημαίνει “θάνατος”, από τον Sohu.

 

«Η πρόκληση για εμάς που είμαστε κοντά σε αυτά τα παιδιά είναι να είμαστε ανοιχτοί όταν θέλουν να φέρουν θέματα υπαρξιακά. Πολλές φορές, δεν τα φέρνουν άμεσα στους γονείς, τα φέρνουν σε μας για να προστατεύσουν τους γονείς τους, “για να μη στενοχωρήσω τη μαμά δεν θα κάνω τις δύσκολες ερωτήσεις”, λένε.  Όλα συνειδητοποιούν ότι πεθαίνουν και όλα βρίσκουν τρόπους να το μεταδώσουν. Μερικά το κάνουν πάρα πολύ άμεσα στους γονείς τους, λέγοντάς τους: “εγώ θα είμαι καλά, μην ανησυχείς για μένα”, άλλες φορές δίνουν και συμβουλές, “κόψε το τσιγάρο, θέλω να είσαι καλά, κάνε άλλο παιδάκι” και πάρα πολλά, τα περισσότερα, και ιδιαίτερα τα μικρά, το μεταδίδουν μέσα από το παιχνίδι, τις ζωγραφιές, τις οποίες χαρίζουν σε ανθρώπους που δεν θα το βάλουν στα πόδια, γιατί τα παιδιά ξέρουν να ξεχωρίζουν ποιος αντέχει να μιλήσει για αυτά τα θέματα και ποιος όχι και, αν νιώσει ότι και εγώ σαν ψυχολόγος δεν αντέχω να τα θίξω, δεν θα ακουμπήσει πάνω μου», μας λέει  η κα Δανάη Παπαδάτου, πρόεδρος της Μέριμνας και  καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ.

«Θυμάμαι την Ηρώ, που μου είπε: “Έχω μια τεράστια αγωνία. Θέλω να μου υποσχεθείς ότι, όταν πεθάνω, θα φροντίσεις τους γονείς μου”. Και κάναμε μια συζήτηση, όπου της τόνισα: “Θα είμαι εδώ και για σένα, όσο είσαι εδώ μαζί μας, και για τους γονείς σου και για τον αδερφό σου, αλλά θέλω να μου πεις, όταν κάνεις αυτές τις σκέψεις, τι είναι αυτό που κυριαρχεί μέσα σου;” Και πάρα πολύ άμεσα μου λέει: “Έχω τη γιαγιά μου από την άλλη μεριά που την υπεραγαπώ, είμαι καλά και με τη σκέψη ότι είναι και η Σούλα”, μία φίλη της που είχε πεθάνει. Mια φορά που την είχε επισκεφτεί, είπε η μητέρα της Σούλας σε εκείνη της Ηρώς, μπροστά στο κορίτσι: “Ο πόνος είναι αβάσταχτος, υπήρξαν στιγμές που ήθελα να αυτοκτονήσω, αλλά κρατήθηκα γιατί έχω και έναν άλλο γιo”. Γυρνάει εκείνη τη στιγμή η Ηρώ και λέει στη μαμά της: “Το άκουσες αυτό; Θέλω να ξέρεις ότι και εσύ θα αντέξεις για τον αδερφό μου”», προσθέτει η ίδια.

Του Σπύρου Ζωνάκη

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Αναδημοσίευση από το περιοδικό “Σχεδία“, τεύχος #115

Τι να μαγειρέψουμε για να καλωσορίσουμε το 2024

Αν θέλετε να ξεφύγετε από την πεπατημένη του εορταστικού πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού και αναζητάτε εναλλακτικές προτάσεις, κάτι που μπορεί να σας κατευθύνει είναι η παράδοση των κινέζικων ζωδίων που κυβερνούν κάθε χρονιά και την εμποτίζουν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Σύμφωνα με τους γνώστες, το 2024 θα είναι η χρονιά του Δράκου Ξύλο. Και παρόλο που η κινεζική Πρωτοχρονιά αργεί ακόμα, αφού ακολουθά το σεληνιακό ημερολόγιο, και δεν πρέπει να την αναμένουμε μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, μπορούμε να προετοιμάσουμε το εορταστικό τραπέζι μας ανάλογα με το επερχόμενο ζώδιο, για να προσκαλέσουμε την καλή τύχη – που, όπως λέγεται, συνδέεται με το ζώδιο του Δράκου!

Φέτος, λοιπόν, όλα τα πιάτα στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς ας είναι χορταστικά και νόστιμα, αλλά πάνω απ’ όλα πρωτότυπα, με έμφαση στις καλές πρώτες ύλες: ο Δράκος είναι ιδιαίτερα εκλεκτικός και ξέρει να εκτιμά ένα καλό, πλούσιο γεύμα. Τα αγαπημένα του φαγητά είναι το φρέσκο κρέας και τα ψάρια και σε μικρότερο βαθμό τα πουλερικά. Είναι καλή ιδέα να ετοιμάσετε ορεκτικά με κρέας για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, αλλά καλύτερα να αφήσετε τα αλλαντικά για κάποια άλλη περίσταση. Τα σπάνια τυριά και το κυνήγι, αντιθέτως, είναι ιδανικά.

Καθώς το στοιχείο του έτους θα είναι το Ξύλο, μπορούμε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στις σαλάτες. Η δική μας πρόταση είναι η «Μιμόζα», μια σαλάτα λαμπερή, πλούσια και ασυνήθιστη, που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας, Δράκους και μη!

Σαλάτα «Μιμόζα»

Υλικά 

3 αυγά

2 καρότα βρασμένα

1 μάτσο πράσινα κρεμμυδάκια

1 μάτσο ρόκα

1 μεγάλο φρέσκο αγγούρι

200 g μαλακό τυρί

350 g φρέσκος ροζ σολομός

1 λεμόνι

1 κ.σ. σάλτσα σόγιας

200 g κρέμα γάλακτος

1 κ.σ. μουστάρδα

Αλάτι, πιπέρι για γεύση

Εκτέλεση

Μαρινάρετε τον ροζ σολομό (φιλέτο ή κομμάτι σφάγιου) με αλάτι, πιπέρι και το χυμό μισού λεμονιού. Μετά από 30–40 λεπτά, ψήστε τα ψάρια στο φούρνο, σε λειτουργία γκριλ, για 10 λεπτά. Το ψάρι δεν πρέπει να είναι στεγνό, αλλά να κρατά τα υγρά του εσωτερικά.

Ετοιμάστε τη σάλτσα της σαλάτας, ανακατεύοντας τη μουστάρδα με την κρέμα γάλακτος, τη σάλτσα σόγιας και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού.

Τοποθετήστε το μαγειρικό δαχτυλίδι στο πιάτο. Τοποθετούμε από κάτω τη ρόκα ελαφρώς σκισμένη, περιχύνουμε τη σάλτσα και από πάνω βάζουμε μικρές κομμάτια ψαριού. Η επόμενη στρώση είναι το τυρί, μετά φρέσκο αγγούρι, καρότα και ασπράδι αυγού (καλύψτε όλες τις στρώσεις εκτός από το τυρί με σάλτσα). Τελειώνουμε με μια στρώση φρέσκα κρεμμυδάκια και μετά κρόκο αυγού. Δεν βάζουμε σάλτσα από πάνω.

Αφήνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για λίγες ώρες. Πριν τη σερβίρουμε, αφαιρούμε το δαχτυλίδι και γαρνίρουμε το πιάτο με μια φέτα λεμόνι ή λίγο άνιθο.

Πηγή: flowwow.com

Επιμέλεια: Βαλεντίνα Λισάκ & Αλία Ζάε

Το Πεκίνο καλεί τις χώρες της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος» να συνεργαστούν στις μεταμοσχεύσεις οργάνων

Η Κίνα ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι προτίθεται να προωθήσει τις διεθνείς ανταλλαγές και τη συνεργασία στον τομέα της δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων μεταξύ των χωρών της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος» (BRI). Η δήλωση αυτή προκάλεσε ανησυχία μεταξύ των παρατηρητών της Κίνας, οι οποίοι πιστεύουν ότι η πραγματική ατζέντα του καθεστώτος είναι η εξάπλωση της πρακτικής της βίαιης αφαίρεσης οργάνων.

Η 7η Διεθνής Διάσκεψη της Κίνας για τη δωρεά οργάνων και το Διεθνές Φόρουμ Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος»πραγματοποιήθηκε στο Νανίνγκ της επαρχίας Γκουανγκσί από τις 8 έως τις 10 Δεκεμβρίου. Στο συνέδριο, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η Κίνα κατέχει τη δεύτερη θέση στον κόσμο και την πρώτη θέση στην Ασία στη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων για επτά συνεχόμενα έτη.

Σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο Δρ Χουάνγκ Τζιεφού, πρόεδρος της Επιτροπής Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Ανθρωπίνων Οργάνων, δήλωσε στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι η Κίνα θα προωθήσει τις διεθνείς ανταλλαγές και την πρακτική συνεργασία στη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων μεταξύ των χωρών της BRI με βάση το μοντέλο της «αμοιβαίας διαβούλευσης, της αμοιβαίας οικοδόμησης και της αμοιβαίας ανταλλαγής».

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2005, ο Δρ Χουάνγκ πραγματοποίησε αυτόλογη μεταμόσχευση ήπατος στο Πρώτο Συνδεδεμένο Νοσοκομείο με το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Σιντζιάνγκ. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες αποτυχίας, ο Δρ Χουάνγκ ζήτησε τρία εφεδρικά συκώτια, ένα από τα νοσοκομεία που είναι συνδεδεμένα με τα ιατρικά πανεπιστήμια της Γκουανγκζού, ένα από το Τσονγκτσίνγκ και ένα από τη Σιντζιάνγκ.

Μετά από 15 ώρες χειρουργικής επέμβασης και 24 ώρες παρακολούθησης μετά τη μεταμόσχευση, ο Δρ Χουάνγκ δήλωσε ότι η επέμβαση ήταν επιτυχής και τα εφεδρικά συκώτια πλέον δεν χρειάζονταν.

Για να είναι τρία εφεδρικά συκώτια έτοιμα για χρήση πριν από τη μεταμόσχευση και σε κατάσταση αναμονής για 39 ώρες, πιθανότατα προήλθαν από ζώντες ανθρώπους, καθώς τα συκώτια δεν μπορούν να διατηρηθούν σε υποθερμική κατάσταση για περισσότερο από 12 ώρες.

Η Κίνα παρέχει επίσης επί του παρόντος εκτεταμένη εκπαίδευση στους γιατρούς που πραγματοποιούν μεταμοσχεύσεις οργάνων σε ολόκληρη τη χώρα.

Το Ινστιτούτο Μεταμοσχεύσεων Οργάνων του Νοσοκομείου Τονγκτζί στη Γούχαν εξέδωσε ανακοίνωση στις 4 Δεκεμβρίου για την πρόσληψη και την εκπαίδευση χειρουργών στη μεταμόσχευση καρδιάς, ήπατος, νεφρών και παγκρέατος. Κάθε χρόνο, το ινστιτούτο εκπαιδεύει τέσσερις χειρουργούς μεταμοσχεύσεων καρδιάς, έξι χειρουργούς μεταμοσχεύσεων ήπατος, 16 χειρουργούς μεταμοσχεύσεων νεφρού και τρεις χειρουργούς μεταμοσχεύσεων παγκρέατος. Η περίοδος εκπαίδευσης είναι 12 μήνες.

Παρόμοιες ανακοινώσεις εκδόθηκαν από το Ίδρυμα Ανάπτυξης Μεταμοσχεύσεων Οργάνων της Κίνας, το Πρώτο Συνδεδεμένο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Xi’an Jiaotong, το Νοσοκομείο Sun Yat-sen Memorial του Πανεπιστημίου Sun Yat-sen, το Νοσοκομείο Xiangya No. 2 του Κεντρικού Νοτίου Πανεπιστημίου, το Νοσοκομείο Φιλίας του Πεκίνου που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών της Πρωτεύουσας και το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Οργάνων του Νοσοκομείου της Δυτικής Κίνας.

Ο Λάι Τζιανπίνγκ, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο διεθνές δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Πολιτικών Επιστημών και Δικαίου της Κίνας, δήλωσε στους Epoch Times ότι η βίαιη αφαίρεση οργάνων στην Κίνα έχει συγκαλυφθεί επειδή δεν υπάρχει ελευθερία του λόγου και του Τύπου υπό την εξουσία του ΚΚΚ.

Η ζωή και η υγεία των ισχυρών και των πλουσίων στην Κίνα έχουν καταστεί παράγοντας που τους δίνει το προνόμιο να υπερισχύουν έναντι των ζωών των άλλων ανθρώπων και το ΚΚΚ το έχει χρησιμοποιήσει αυτό για να βιομηχανοποιήσει τις μεταμοσχεύσεις οργάνων στην Κίνα, δήλωσε ο κ. Λάι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τη Διερεύνηση της Δίωξης του Φάλουν Γκονγκ (WOIPFG) δημοσίευσε μια έκθεση τον Νοέμβριο του 2023, σύμφωνα με την οποία το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) συνεχίζει το έγκλημα της αφαίρεσης οργάνων από μεγάλο αριθμό ανυποψίαστων δοτών και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τράπεζες οργάνων από εξαναγκαστική συγκομιδή στην Κίνα.

Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι οι μεταμοσχεύσεις οργάνων στα μεγάλα νοσοκομεία της Κίνας έχουν επεκταθεί λόγω της μαζικής αφαίρεσης οργάνων από τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ καθώς και από άλλους φυλακισμένους συνείδησης και εθνοτικές μειονότητες. Ο Δρ Χουάνγκ κατηγορείται επίσης από διεθνείς εμπειρογνώμονες ότι συμμετέχει στην πρακτική της βίαιης αφαίρεσης οργάνων.

Το Φάλουν Γκονγκ, επίσης γνωστό ως Φάλουν Ντάφα, παρουσιάστηκε στο κοινό στις 13 Μαΐου 1992 από τον ιδρυτή του Λι Χονγκζί. Οι διδασκαλίες του Φάλουν Γκονγκ βασίζονται στις αρχές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας. Οι πέντε σειρές ασκήσεων διαλογισμού της εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλη την Κίνα από στόμα σε στόμα, καθώς οι άνθρωποι βίωσαν θαύματα υγείας και ηθικής βελτίωσης. Στις 20 Ιουλίου 1999, ο πρώην δικτάτορας του ΚΚΚ Τζιανγκ Ζεμίν ξεκίνησε διώξεις και μια εκτεταμένη προπαγανδιστική εκστρατεία κατά του Φάλουν Γκονγκ και των δεκάδων εκατομμυρίων οπαδών του, λόγω της δημοτικότητας της πρακτικής που δεν ήταν υπό τον έλεγχο του κράτους.

Αγνοούμενοι μαθητές

Στις 14 Οκτωβρίου 2022, ένας 15χρονος μαθητής λυκείου με το όνομα Σου Σινιού από το Γυμνάσιο Ζιγιουάν στην πόλη Σανγκράο της επαρχίας Τζιανγκσί, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από την σχολική του μονάδα και το πτώμα του ανακαλύφθηκε αργότερα. Οι κάτοικοι της περιοχής αποκάλυψαν ότι ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος με μια σπάνια ομάδα αίματος είχε αρρωστήσει σοβαρά και ο τύπος αίματος του Σου Σινιού έτυχε να ταιριάζει, γεγονός που οδήγησε σε υποψίες ότι αυτός μπορεί να ήταν ο πραγματικός λόγος της εξαφάνισής του.

Έπειτα από αυτό το γεγονός, υπήρξαν αναφορές για περισσότερες από δέκα περιπτώσεις εξαφάνισης μαθητών γυμνασίου και λυκείου στις επαρχίες Χουμπέι, Τζιανγκσί, Γκουανγκντόνγκ και Χενάν, προκαλώντας ανησυχίες για την παράνομη διακίνηση ανθρώπινων οργάνων.

«Η περίπτωση της εξαφάνισης και του θανάτου του Σου Σινιού είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της περίεργης εξαφάνισης πολλών Κινέζων μαθητών και οι άνθρωποι υποψιάζονται ότι μπορεί να έχουν πέσει θύματα της εμπορίας οργάνων. Αυτή είναι μια σκληρή πραγματικότητα που υπάρχει στην Κίνα», δήλωσε ο κος Λάι.

Οι παρατηρητές της Κίνας φοβούνται ότι το μοντέλο της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος» του ΚΚΚ για την προώθηση των μεταμοσχεύσεων οργάνων θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμπλοκή περισσότερων χωρών στο έγκλημα της βίαιης αφαίρεσης οργάνων από το ΚΚΚ.

Στις 28 Νοεμβρίου, μια απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου του Τόκιο στην Ιαπωνία αποκάλυψε ότι τουλάχιστον 100 Ιάπωνες εμπλέκονται εν αγνοία τους σε τέτοιου είδους εγκλήματα.

Ο Χιρομίτσι Κικούτσι, διαμεσολαβητής στην μεταμοσχευτική διαδικασία, καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκιση για παραβίαση του νόμου περί μεταμοσχεύσεων οργάνων. Παραδέχτηκε ότι είχε παραπέμψει περίπου 170 άτομα για μεταμοσχεύσεις τα τελευταία 20 χρόνια, το 90% των οποίων διεξήχθησαν σε κινεζικά νοσοκομεία.

Η υπόθεση έγινε μετά από συνέντευξη που παραχώρησε στους Epoch Times στις 25 Ιουνίου 2022 ο Ιάπωνας Ούσιο Σουγκαβάρα, ο οποίος έτυχε να γίνει από κοντά μάρτυρας της φρίκης της βίαιης αφαίρεσης οργάνων στην Κίνα.

Το 2007, όταν ο αδελφός ενός φίλου του κου Σουγκαβάρα πήγε με μεσάζοντα να κάνει μεταμόσχευση ήπατος στο Γενικό Νοσοκομείο της Ένοπλης Αστυνομίας στο Πεκίνο, στον κο Σουγκαβάρα ανατέθηκε η παράδοση ενός πρωτεϊνικού φαρμάκου που χρειαζόταν πριν από την επέμβαση.

Ο άνδρας ήταν αναίσθητος και ξαπλωμένος στο κρεβάτι. Ο γιατρός είπε στον κ. Σουγκαβάρα ότι ο άνδρας ήταν ένας 21χρονος ασκούμενος του Φάλουν Γκονγκ που είχε καταδικαστεί σε θάνατο. Οι τένοντες στα χέρια και τα πόδια του δότη είχαν αποκοπεί και ο γιατρός εξήγησε ότι αυτό έγινε «για να αποτραπεί η διαφυγή και για να μην τεντωθούν οι μύες του δότη και επηρεάσουν την ποιότητα του οργάνου όταν αυτό αφαιρεθεί».

Ο κος Σουγκαβάρα δήλωσε: «Ο αδελφός του φίλου μου πέθανε κατά τη διάρκεια της επέμβασης και φυσικά το άτομο του οποίου τα όργανα αφαιρέθηκαν πέθανε επίσης και δεν ξέρω τι συνέβη στο σώμα του».

Αυτά που είπε προκάλεσαν σοκ σε όλη την Ιαπωνία. Ο Χιροάκι Μαρουγιάμα, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Καναγκάουα στο Αμάγκο, είπε στον Ντάικι ότι απαιτείται νομοθεσία για την απαγόρευση των μεταμοσχεύσεων οργάνων σε χώρες όπως η Κίνα, μια χώρα που παραβιάζει θρασύτατα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η πολύτιμη συμβολή του τζίντζερ στην καταπολέμηση της φλεγμονής και των αυτοάνοσων

Νέα έρευνα υποστηρίζει την αποτελεσματικότητα του τζίντζερ στην καταπολέμηση της φλεγμονής, δείχνοντας ότι μπορεί να ανακουφίσει άτομα με ανίατες αυτοάνοσες ασθένειες όπως το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο (APS), ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Είναι γνωστό από καιρό ότι το τζίντζερ  ότι καταπραΰνει γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως η ναυτία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το τζίντζερ μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση και στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, του καρκίνου, της διαβητικής μυοκαρδιοπάθειας, της λιπώδους ηπατικής νόσου και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με φλεγμονή και οξειδωτικό στρες.

Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας COVID-19, ορισμένοι γιατροί της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής συνέστησαν τη χρήση τζίντζερ για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της λοίμωξης και την ενίσχυση της ανοσοποιητικής λειτουργίας του οργανισμού.

Οι δυνατότητες των φυσικών θεραπειών έχουν παραβλεφθεί σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα για τα αυτοάνοσα νοσήματα, δήλωσε στους Epoch Times ο Ραμαντάν Άλι, επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης, που δημοσιεύθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό JCI Insight, προσθέτοντας ότι οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του τζίντζερ τον έκαναν να αναρωτηθεί αν θα μπορούσε να συμβάλλει και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αυτοάνοσων ασθενειών.

Ο Δρ Άλι είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη φαρμακευτική χημεία και υπότροφος του Τμήματος Ρευματολογίας, στο Τμήμα Εσωτερικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, στο Αν Άρμπορ. Η μελέτη που πραγματοποίησε μαζί με συναδέλφους του διεξήχθη ταυτόχρονα στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Πώς το τζίντζερ καταπραΰνει τα κύτταρα

Η μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις του τζίντζερ σε έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται ουδετερόφιλα. Τα ουδετερόφιλα απελευθερώνουν εξωκυτταρικές παγίδες ουδετεροφίλων (NETs) μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται NETosis. Αυτά τα NET είναι δομές που μοιάζουν με ιστό που σκοτώνουν παθογόνα και βοηθούν στην άμυνα του ανοσοποιητικού, είπε ο Δρ Άλι στους Epoch Times.

«Αν και τα NET βοηθούν στην καταπολέμηση της μόλυνσης, είναι δίκοπο μαχαίρι. Σε αυτοάνοσα νοσήματα, τα ουδετερόφιλα είναι υπερδραστήρια και παράγουν περισσότερα NET, τα οποία μπορεί να είναι προβληματικά. Τα NET εμπλέκονται στην παθογένεση πολλών αυτοάνοσων ασθενειών, προκαλώντας φλεγμονή, πήξη του αίματος και αγγειακή βλάβη», εξήγησε.

Σε προηγούμενη μελέτη, ο Δρ Άλι και οι συνεργάτες του χορήγησαν τζιντζερόλη, το πιο βιοδραστικό συστατικό του τζίντζερ, σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι η ένωση μείωσε την υπερδραστηριότητα των ουδετερόφιλων, καταστέλλοντας τον σχηματισμό NET. Αυτήν τη φορά, προσπάθησαν να προσδιορίσουν την επίδραση του τζίντζερ από το στόμα στα ουδετερόφιλα τόσο σε ποντίκια με αυτοάνοσα νοσήματα όσο και σε υγιείς ανθρώπους.

Στα ποντίκια, η κατανάλωση τζίντζερ μείωσε την παραγωγή αυτοαντισωμάτων σε ασθενείς με λύκο και επίσης μείωσε τον σχηματισμό θρόμβων αίματος σε ασθενείς με APS.

Σε ανθρώπους εθελοντές χωρίς αυτοάνοσα νοσήματα, τα στοματικά συμπληρώματα μάρκας Ginactiv που περιείχαν 20 mg τζιντζερόλης, τα οποία ελήφθησαν για επτά ημέρες, περιόρισαν επίσης την υπερκινητικότητα των ουδετερόφιλων και εμπόδισαν την ανάπτυξη NET.

Ασφαλές συμπλήρωμα

Παρά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, ο Δρ Άλι και οι συνεργάτες του δεν ισχυρίζονται ότι τα συμπληρώματα τζίντζερ θα βοηθήσουν στη θεραπεία ατόμων με αυτοάνοσα νοσήματα.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Τζέισον Νάιτ, επίκουρος καθηγητής ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, είναι αισιόδοξος για τις επιπτώσεις της μελέτης. Το τζίντζερ θα μπορούσε να είναι μια συμπληρωματική θεραπεία στα υπάρχοντα θεραπευτικά σχήματα, είπε.

«Δεν γνωρίζουμε πολλά φυσικά συμπληρώματα ή συνταγογραφούμενα φάρμακα για την καταπολέμηση των υπερδραστήριων ουδετεροφίλων. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι το τζίντζερ θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη προσθήκη στα προγράμματα θεραπείας που ήδη υπάρχουν», επεσήμανε ο Δρ Νάιτ.

«Ο στόχος είναι να αναπτυχθεί μια στρατηγική και εξατομικευμένη προσέγγιση για τον ασθενή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου.»

«Σίγουρα δεν προτείνουμε σε κάποιον να πάρει τζίντζερ αντί για το φάρμακο που συνιστά ο γιατρός», είπε στους Epoch Times η Δρ Κρίστεν Ντέμοργουελ, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

«Αλλά για άτομα που μπορεί να θέλουν να προσθέσουν κάτι σε αυτό που ήδη παίρνουν ή αισθάνονται ότι τα φάρμακα που συνταγογραφούνται από τον γιατρό δεν είναι αρκετά, είναι ένα ασφαλές συμπλήρωμα που μπορεί να ληφθεί μαζί με τα άλλα φάρμακα.»

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα, τόνισε ο Δρ Άλι. Το επόμενο βήμα είναι η δοκιμή συμπληρωμάτων τζίντζερ σε ασθενείς με ενεργά αυτοάνοσα νοσήματα. Η ομάδα ελπίζει να λάβει την απαραίτητη για το επόμενο στάδιο χρηματοδότηση σύντομα.

«Μας ενδιαφέρει να επεκτείνουμε τα ευρήματά μας από κλινικές δοκιμές με άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα», είπε η Δρ Ντέμοργουελ, σημειώνοντας ότι μελλοντικές μελέτες θα χρησιμοποιούν διαφορετικές μάρκες συμπληρωμάτων τζίντζερ.

Της Susan K. Olmstead

Επιμέλεια: Βαλεντίνα Λισάκ & Αλία Ζάε

Η Σούζαν Κ. Όλμστεντ γράφει για την υγεία και την ιατρική, τα τρόφιμα, τα κοινωνικά ζητήματα και τον πολιτισμό. Η δουλειά της έχει εμφανιστεί στα The Epoch Times, Children’s Health Defense’s The Defender, Salvo Magazine και σε πολλές άλλες εκδόσεις.

Η Αρμενία θέτει σε κίνδυνο την κυριαρχία της φλερτάροντας με το ΝΑΤΟ, προειδοποιεί ο Λαβρόφ

Η Αρμενία κινδυνεύει να θυσιάσει την εθνική της κυριαρχία με την ένταξή της στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ελπίζω το Ερεβάν [η πρωτεύουσα της Αρμενίας] να γνωρίζει ότι η εμβάθυνση της συνεργασίας του με τη συμμαχία [του ΝΑΤΟ] θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να χάσει την κυριαρχία του όσον αφορά την άμυνα και την ασφάλεια», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS στις 28 Δεκεμβρίου.

Παρότι ονομαστικός σύμμαχος της Ρωσίας, η Αρμενία πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις με το ΝΑΤΟ και μεταρρυθμίζει τον στρατό της για να τον ευθυγραμμίσει με τα πρότυπα του δυτικού οργανισμού, δήλωσε ο κ. Λαβρόφ.

Η Αρμενία είναι μακροχρόνιο μέλος του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), ενός μπλοκ ασφαλείας υπό την ηγεσία της Μόσχας, το οποίο ιδρύθηκε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Μαζί με τη Ρωσία και την Αρμενία, ο ΟΣΣΑ περιλαμβάνει τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν.

Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην ανατολική Ουκρανία στις αρχές του περασμένου έτους, το Ερεβάν έχει σταδιακά απομακρυνθεί από τον οργανισμό.

Τον Σεπτέμβριο, ανακάλεσε τον μόνιμο αντιπρόσωπό της στο μπλοκ ασφαλείας και αρνήθηκε να συμμετάσχει στις προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις του ΟΣΣΑ στη Λευκορωσία.

Λίγο αργότερα, η Αρμενία φιλοξένησε τμήματα του αμερικανικού στρατού για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο Ερεβάν.

Την περίοδο εκείνη, ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της ρωσικής Κρατικής Δούμας κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούν να αποκτήσουν ένα «αντιρωσικό έρεισμα» στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου.

Το Ερεβάν ενόχλησε εκ νέου τη Μόσχα τον περασμένο μήνα, όταν αρνήθηκε να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΟΣΣΑ στο Μινσκ, στην οποία συμμετείχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Αυτό δεν μπορεί παρά να μας προκαλεί ανησυχία», ανέφερε ο κ. Λαβρόφ στις δηλώσεις του στο TASS.

«Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει στους Αρμένιους ομολόγους μας ότι ο πραγματικός στόχος του ΝΑΤΟ είναι να ενισχύσει τη θέση του στην περιοχή [του Νοτίου Καυκάσου] και να δημιουργήσει συνθήκες χειραγώγησης με βάση τη στρατηγική του “διαίρει και βασίλευε”».

Επανεκκίνηση της εξωτερικής πολιτικής

Σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν έχει τονίσει ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει να αποχωρήσει από τον ΟΣΣΑ.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δίνουν τα χέρια στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) στο Ερεβάν της Αρμενίας, 23 Νοεμβρίου 2022. (Hayk Baghdasaryan/Photolure μέσω Reuters)

Σε τηλεοπτικά σχόλια τον περασμένο μήνα, ο κ. Πασινιάν δήλωσε ότι οποιαδήποτε απόφαση να εγκαταλείψει το μπλοκ ασφαλείας υπό την ηγεσία της Μόσχας θα ληφθεί «σύμφωνα με τα συμφέροντα της Αρμενίας».

Αλλά συνέχισε να ισχυρίζεται ότι η συμμετοχή της Αρμενίας στον ΟΣΣΑ εμπόδιζε τις προσπάθειες για την προμήθεια όπλων και υποστήριξης από «άλλες πηγές» – πιθανότατα μια αναφορά στις δυτικές χώρες.

Στα τέλη Οκτωβρίου, η Γαλλία, μέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε την πώληση προηγμένων συστημάτων ραντάρ και αντιαεροπορικών πυραύλων στην Αρμενία.

Τότε, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνού είχε δηλώσει ότι η Γαλλία θα βοηθούσε στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας και θα παρείχε εκπαίδευση στο αρμενικό στρατιωτικό προσωπικό.

«Επιμένουμε στην αμυντική μας σχέση [με την Αρμενία], παρόλο που δεν ανήκουμε στις ίδιες στρατιωτικές και πολιτικές συμμαχίες», είχε δηλώσει ο κ. Λεκορνού σε κοινή ενημέρωση Τύπου με τον Αρμένιο ομόλογό του.

Ο κ. Πασινιάν έχει επίσης παραπονεθεί ότι η συμμετοχή της χώρας του στον ΟΣΣΑ απέτυχε να αποτρέψει μια πρόσφατη στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ που αποτελεί σημείο ανάφλεξης.

Τον Σεπτέμβριο, το Αζερμπαϊτζάν – ο μακροχρόνιος εχθρός της Αρμενίας – πραγματοποίησε μια 24ωρη επίθεση για να ασκήσει τον έλεγχο της περιοχής και να αφοπλίσει τους Αρμένιους αυτονομιστές.

Αν και οι περισσότεροι κάτοικοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι εθνοτικά Αρμένιοι, η περιοχή αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν.

Η Μόσχα, η οποία διατηρεί ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή, απάντησε στις επικρίσεις του κ. Πασινιάν σημειώνοντας ότι η διεκδίκηση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει αναγνωριστεί διεθνώς -ακόμη και από την Αρμενία.

«Δυστυχώς, το Ερεβάν προσπαθεί να αναδιαμορφώσει την πορεία της εξωτερικής του πολιτικής», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ σε πρόσφατες δηλώσεις του στο TASS.

«Ανταλλάσσει τη δοκιμασμένη συμμαχία της με τη Μόσχα με αόριστες υποσχέσεις από τη Δύση».

«Για να δικαιολογήσει τη στρατηγική της στροφή, η Αρμενία προσπαθεί να κατηγορήσει τη Ρωσία για όλα τα προβλήματά της -συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης απώλειας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ», πρόσθεσε ο κ. Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο Αζέρος υπουργός Εξωτερικών Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ και ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών Ζοχράμπ Μνατσακανιάν συμμετέχουν σε συνάντηση στη Μόσχα στις 9 Οκτωβρίου 2020. (Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών/Handout μέσω Reuters)

 

Επανεξέταση της ρωσικής βάσης

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο κ. Πασινιάν δήλωσε ότι η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν τον Σεπτέμβριο έφερε την Αρμενία στην απόφαση ότι πρέπει να διαφοροποιήσει τις «σχέσεις της στον τομέα της ασφάλειας».

Στην ίδια συνέντευξη, φάνηκε να αφήνει να εννοηθεί ότι η Αρμενία δεν αποκόμισε κανένα πλεονέκτημα από το να επιτρέψει τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στα εδάφη της.

Μαζί με την ειρηνευτική της δύναμη, η Ρωσία διατηρεί μια μεγάλη στρατιωτική βάση στη βορειοδυτική πόλη Γκιούμρι της Αρμενίας.

Λέγεται ότι φιλοξενεί περίπου 3.000 στρατιώτες, και λειτουργεί στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) από το 1995.

Η ΚΑΚ ιδρύθηκε το 1991 και είναι ένα περιφερειακό μπλοκ υπό την ηγεσία της Μόσχας που περιλαμβάνει εννέα πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένης της Αρμενίας.

Μιλώντας στο TASS, ο κ. Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα θεωρήσει «οποιαδήποτε εικασία σχετικά με τη χρησιμότητα της 102ης ρωσικής στρατιωτικής βάσης … ως επιβλαβή».

«[Η εγκατάσταση] βασίζεται στα εθνικά συμφέροντα και στο κοινό καθήκον των χωρών μας να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στον Νότιο Καύκασο», πρόσθεσε.

Μελέτη διαπιστώνει ότι ο εμβολιασμός COVID συνδέεται ανεξάρτητα με το σύνδρομο long COVID

Τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου COVID-19 μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μακροχρόνιο COVID, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS One, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 487 και 371 άτομα σε τέσσερις εβδομάδες και έξι μήνες μετά τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2, αντίστοιχα, για να εκτιμήσουν τη συχνότητα εμφάνισης, τα χαρακτηριστικά και τους παράγοντες πρόβλεψης του long COVID μεταξύ των ασθενών. Μακρά συμπτώματα COVID αναφέρθηκαν από το 29,2% των συμμετεχόντων τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 9,4 τοις εκατό στους έξι μήνες, υποδεικνύοντας ότι τα συμπτώματα μπορεί να μειωθούν με την πάροδο του χρόνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η σοβαρότητα της λοίμωξης που είχε ένας ασθενής, τόσο πιο πιθανό ήταν να εμφανίσει long COVID. Η συχνότητα εμφάνισης μακροχρόνιου COVID σε τέσσερις εβδομάδες παρακολούθησης σε όσους παρουσίασαν ήπια/μέτριας βαρύτητας νόσο ήταν 23,4 τοις εκατό σε σύγκριση με 62,5 τοις εκατό σε όσους παρουσίασαν σοβαρές εκδηλώσεις.

Στους έξι μήνες, η επίπτωση του long COVID ήταν σημαντικά χαμηλότερη. Για τα άτομα με ήπια/μέτρια λοίμωξη, μόνο το 7,2% ανέφεραν συμπτώματα σε σύγκριση με το 23,1% στα άτομα με σοβαρές/κρίσιμες περιπτώσεις. Το πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα ήταν η κόπωση. Άλλα συμπτώματα περιλάμβαναν βήχα, γνωστική δυσλειτουργία ή εγκεφαλική ομίχλη και απώλεια της γεύσης και της όσφρησης.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης τεσσάρων εβδομάδων, οι ασθενείς είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μακροχρόνιο COVID εάν είχαν προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις, μεγαλύτερο αριθμό συμπτωμάτων κατά την οξεία φάση της νόσου COVID-19, εάν η λοίμωξή τους ήταν πιο σοβαρή ή είχε ως αποτέλεσμα νοσηλεία σε νοσοκομείο ή εάν είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου COVID-19.

Παρόλο που ο προηγούμενος εμβολιασμός συσχετίστηκε με τον long COVID, οι συγγραφείς δεν μπόρεσαν να βρουν «καμία επίδραση αλληλεπίδρασης του εμβολιασμού COVID-19 και της σοβαρότητας της οξείας νόσου COVID-19 στην πρόκληση Long COVID».

Αυτό σημαίνει ότι ο προηγούμενος εμβολιασμός «συσχετίστηκε ανεξάρτητα με την εμφάνιση του long-COVID», διευκρίνισε ο καρδιολόγος Δρ Πίτερ ΜακΚάλοου σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Substack.

Πώς τα εμβόλια COVID-19 μπορεί να συμβάλλουν στον μακροχρόνιο COVID

Σχεδόν το 7 τοις εκατό των ενηλίκων των ΗΠΑ που συμμετείχαν σε έρευνα το 2022 δήλωσαν ότι έχουν εμφανίσει long COVID – μια κατάσταση που συνήθως θεωρείται ότι σχετίζεται μόνο με τη λοίμωξη SARS-CoV-2. Παρόλο που οι ορισμοί του long COVID διαφέρουν, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ορίζουν ευρέως το long COVID ως «σημάδια, συμπτώματα και καταστάσεις που συνεχίζουν να αναπτύσσονται μετά την οξεία λοίμωξη COVID-19» που μπορεί να διαρκέσει για «εβδομάδες, μήνες ή χρόνια».

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης long COVID. Μια θεωρία είναι ότι τα εμβόλια COVID-19 προλαμβάνουν τη σοβαρή νόσο, και όπως σημείωσαν οι ερευνητές στη μελέτη PLOS One, η σοβαρή νόσος αποτελεί προγνωστικό παράγοντα για την ανάπτυξη της πάθησης. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι η πάθηση μπορεί να προκαλείται από υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στην πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2 που χρησιμοποιούν τα εμβόλια COVID-19 για την πρόκληση αντισωμάτων.

Μια θεωρία είναι ότι ο εμβολιασμός μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένους ανθρώπους τη δημιουργία ενός δεύτερου γύρου αντισωμάτων που στοχεύουν το πρώτο. Αυτά τα αντισώματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν όπως η πρωτεΐνη-ακίδα, η οποία στοχεύει τον υποδοχέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2) -μια πρωτεΐνη της κυτταρικής επιφάνειας- και επιτρέπει στον ιό να εισέλθει στα κύτταρα. Όπως και η πρωτεΐνη-ακίδα, αυτά τα «αδέσποτα αντισώματα» θα μπορούσαν επίσης να συνδεθούν με τον υποδοχέα ACE2 και να διαταράξουν τη σηματοδότηση ACE2, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει καταστάσεις που σχετίζονται με τον long COVID.

«Στην πρακτική μου, οι πιο σοβαρές περιπτώσεις μακροχρόνιου COVID είναι σε εμβολιασμένους ασθενείς που είχαν επίσης σοβαρά και ή πολλαπλά επεισόδια λοίμωξης SARS-CoV-2», έγραψε ο Δρ ΜακΚάλοου στο X. Στην πρόσφατη ανάρτησή του στο Substack, δήλωσε ότι πιστεύει ότι τα συμπτώματα μακροχρόνιου COVID οφείλονται στη διατήρηση της πρωτεΐνης-ακίδας του SARS-CoV-2 στα κύτταρα και τους ιστούς μετά τη λοίμωξη SARS-CoV-2.

Όταν οι άνθρωποι λαμβάνουν ένα εμβόλιο mRNA COVID-19, αυτό παράγει ένα «τεράστιο πρόσθετο φορτίο πρωτεΐνης-ακίδας πλήρους μήκους» που μπορεί να κυκλοφορεί στο αίμα για έξι μήνες ή και περισσότερο, έγραψε.

Επιστήμονες από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας το 2022 διεξήγαγαν μια μελέτη παρατήρησης (που δημοσιεύτηκε ως προδημοσίευση, αλλά δεν δημοσιεύθηκε ποτέ) σε 23 άτομα με μακροχρόνιο COVID. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «μια ποικιλία νευροπαθητικών συμπτωμάτων μπορεί να εκδηλωθεί μετά τον εμβολιασμό SARS-CoV-2 και σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να είναι μια ανοσοδιαμεσολαβούμενη διαδικασία».

Σε μια μελέτη του Φεβρουαρίου που δημοσιεύθηκε στο Journal of Medical Virology, οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα της πρωτεΐνης-ακίδας και του ιικού RNA που κυκλοφορούν σε ασθενείς που νοσηλεύονται για COVID-19 με και χωρίς μακροχρόνιο COVID. Διαπίστωσαν ότι η πρωτεΐνη-ακίδα και το ιικό RNA ήταν πιο πιθανό να υπάρχουν σε ασθενείς με μακροχρόνιο COVID. Στους ασθενείς με μακροχρόνιο COVID, το 30 % ήταν θετικό για πρωτεΐνη-ακίδα και ιικό RNA, ενώ κανένα από τα άτομα χωρίς μακροχρόνιο COVID δεν ήταν θετικό και για τα δύο.

Σε μια μελέτη του 2023 στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Ιατρικών και Φαρμακολογικών Επιστημών, οι ερευνητές ανέλυσαν τον ορό 81 ατόμων με σύνδρομο long COVID και βρήκαν ιική πρωτεΐνη-ακίδα σε έναν ασθενή αφού η λοίμωξη είχε υποχωρήσει και έδωσε αρνητικό τεστ COVID-19, καθώς και πρωτεΐνη ακίδα του εμβολίου σε δύο ασθενείς δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό.

«Η μελέτη αυτή, σε συμφωνία με άλλες δημοσιευμένες έρευνες, καταδεικνύει ότι τόσο η φυσική πρωτεΐνη-ακίδα όσο και η πρωτεΐνη-ακίδα του εμβολίου μπορεί να εξακολουθούν να είναι παρούσες σε ασθενείς με μακροχρόνιο σύνδρομο COVID, υποστηρίζοντας έτσι την ύπαρξη ενός πιθανού μηχανισμού που προκαλεί την παραμονή της πρωτεΐνης-ακίδας στον ανθρώπινο οργανισμό για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που προέβλεπαν οι πρώτες μελέτες», γράφουν οι συγγραφείς.

Ρίχνοντας το ζάχαρο με ένα ζεστό μπάνιο

Άκουσα ότι ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα. Αυτό ακούγεται πολύ καλό. Είναι όμως αλήθεια;

Σε μια μελέτη που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο και η οποία δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2018, διαπιστώθηκε ότι το μούλιασμα σε ζεστό νερό για μια ώρα μείωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και περιόρισε τη φλεγμονή σε 10 υπέρβαρους άνδρες που δεν μπορούσαν να ασκηθούν και έκαναν καθιστική ζωή. Η παραμονή τους στο νερό ευνόησε επίσης την απελευθέρωση μιας ουσίας που μειώνει την αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο του Λάφμπερα (Loughborough), συνέκριναν τις αλλαγές αυτές με εκείνες σε οκτώ άνδρες παρόμοιου όγκου, που έκαναν επίσης καθιστική ζωή, οι οποίοι, λειτουργώντας ως ομάδα ελέγχου, αντί της ωριαίας παραμονής στην μπανιέρα, ξεκουράζονταν εκτός νερού.

Η θερμοκρασία του νερού της μπανιέρας ήταν 38,9 βαθμοί Κελσίου και οι άνδρες βυθίζονταν μέχρι το λαιμό. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους μέσα στο νερό, οι ερευνητές ήλεγχαν τους καρδιακούς παλμούς, την αρτηριακή πίεση και τη θερμοκρασία του σώματος των λουομένων κάθε 15 λεπτά. Επιπλέον, φρόντισαν να πάρουν δείγμα αίματος πριν και μετά το μπάνιο τόσο από την ομάδα που μπήκε στο νερό όσο και από την ομάδα ελέγχου που δεν μπήκε.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι και ένα μόνο ζεστό λουτρό αύξησε τα επίπεδα της IL-6 στο αίμα, φλεγμονώδους ένωσης που αυξάνεται επίσης κατά τη διάρκεια της άσκησης και η οποία προκαλεί την απελευθέρωση άλλων ουσιών που καταπολεμούν τα ανθυγιεινά επίπεδα φλεγμονής.

Στο πλαίσιο της μελέτης, ζητήθηκε από τους άνδρες που έκαναν τα ζεστά μπάνια να κάνουν άλλα 10 στο σπίτι τους σε διάστημα δύο εβδομάδων. Στη συνέχεια έκαναν περισσότερες εξετάσεις αίματος, οι οποίες έδειξαν συνολική μείωση του σακχάρου νηστείας (όταν η μέτρηση του σακχάρου γίνεται μετά από 12 ώρες αποχής από την τροφή) και των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα και μειωμένη φλεγμονή χαμηλού βαθμού κατά την ανάπαυση.

Πρόκειται για μια περιορισμένη μελέτη. Δεν μας λέει πόσο συχνά θα χρειάζονταν τέτοια μπάνια για να μειωθεί το σάκχαρο στο αίμα και να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, τα ζεστά λουτρά για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να μην είναι πρακτικά ή επιθυμητά για πολλούς ανθρώπους. Οι άνδρες που συμμετείχαν παραπονέθηκαν για δυσφορία κατά τη διάρκεια του λουτρού, η οποία μπορεί να οφειλόταν στη θερμοκρασία του ζεστού νερού ή στο χρονικό διάστημα που έπρεπε να παραμείνουν στην μπανιέρα ή σε έναν συνδυασμό αυτών των παραγόντων. Οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι οι απαιτούμενες συνθήκες μπορεί να καθιστούν δύσκολη τη δέσμευση ή τη διατήρηση αυτού του είδους θεραπείας για τα άτομα που δεν μπορούν να γυμναστούν.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, περίπου 84 εκατομμύρια Αμερικανοί ενήλικες μπορεί να έχουν υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα – δηλαδή ένας στους τρεις μπορεί να έχει «προδιαβήτη». Επιπλέον, τα εν λόγω Κέντρα αναφέρουν ότι το 90% των ατόμων που πάσχουν δεν γνωρίζουν ότι το ζάχαρό τους είναι πολύ υψηλό. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος εάν είστε υπέρβαρος, 45 ετών και άνω, αν έχετε συγγενή α΄ βαθμού με διαβήτη τύπου 2 και είστε σωματικά δραστήριοι λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα.

Ευτυχώς, μπορείτε να προλάβετε τον διαβήτη εάν μειώσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μέσω μέτριας απώλειας βάρους και τακτικής σωματικής δραστηριότητας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χάσετε 5-7% του σωματικού σας βάρους και να κάνετε 30 λεπτά γρήγορο περπάτημα ή άλλου είδους σωματική άσκηση πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Δημοσιεύθηκε αρχικά στο DrWeil.com

Πηγή: Sven P. Hoekstra et al, “The acute and chronic effects of hot water immersion on inflammation and metabolism in sedentary, overweight adults”. Journal of Applied Physiology, 18 Οκτωβρίου 2018, doi.org/10.1152/japplphysiol.00407.2018

Του Andrew Weil

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Σουηδία: Ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ μετά την έγκριση της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Τουρκίας

ΑΓΚΥΡΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ – Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου έδωσε τη συγκατάθεσή της στην αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ την Τρίτη, φέρνοντας την μέχρι πρότινος ανένταχτη σκανδιναβική χώρα πιο κοντά στην ένταξη στη δυτική στρατιωτική συμμαχία.

Το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση του τουρκικού κοινοβουλίου για το τελευταίο στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας στην Τουρκία. Δεν έχει οριστεί καμία ημερομηνία.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει καθυστερήσει την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας για περισσότερο από ένα χρόνο, κατηγορώντας τη χώρα ότι είναι πολύ επιεικής απέναντι σε ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί απειλή για την ασφάλειά της, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων μαχητών και των μελών ενός δικτύου που η Άγκυρα κατηγορεί για ένα αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου άρχισε να συζητά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα. Όμως η συνεδρίαση αναβλήθηκε αφού νομοθέτες από το κυβερνών κόμμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσαν πρόταση για αναβολή με το σκεπτικό ότι ορισμένα ζητήματα χρειάζονται περισσότερες διευκρινίσεις και ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Σουηδία δεν είχαν «ωριμάσει» αρκετά.

Την Τρίτη, η επιτροπή συνέχισε τις διαβουλεύσεις της και η μεγάλη πλειοψηφία των νομοθετών της επιτροπής ψήφισε υπέρ της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη.

Ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής πριν από την ψηφοφορία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακκαπάρ αναφέρθηκε στα βήματα που έχει λάβει η Σουηδία για να ικανοποιήσει τα τουρκικά αιτήματα, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των περιορισμών στις πωλήσεις αμυντικής βιομηχανίας και της τροποποίησης των αντιτρομοκρατικών νόμων με τρόπους που «κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πριν από πέντε ή έξι χρόνια».

«Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι οι σουηδικές αρχές θα εκπληρώσουν αμέσως όλα τα αιτήματά μας. Πρόκειται για μια διαδικασία, και αυτή η διαδικασία απαιτεί μακροπρόθεσμη και συνεπή προσπάθεια», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πρόοδο της Σουηδίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπάιας Μπίλστρομ χαιρέτισε την απόφαση της επιτροπής σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης παλαιότερα γνωστή ως Twitter.

«Το επόμενο βήμα είναι να ψηφίσει το κοινοβούλιο επί του θέματος. Ανυπομονούμε να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ», έγραψε στο Χ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε επίσης την εξέλιξη, λέγοντας ότι υπολογίζει στην Τουρκία και την Ουγγαρία «να ολοκληρώσουν πλέον τις επικυρώσεις τους το συντομότερο δυνατό. Η ένταξη της Σουηδίας θα κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο».

Η Ουγγαρία έχει επίσης σταματήσει την υποψηφιότητα της Σουηδίας, υποστηρίζοντας ότι Σουηδοί πολιτικοί έχουν δηλώσει «απροκάλυπτα ψέματα» σχετικά με την κατάσταση της δημοκρατίας της Ουγγαρίας. Η Ουγγαρία δεν έχει ανακοινώσει πότε μπορεί να γίνει η επικύρωση της χώρας.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο κ. Ερντογάν είχε συνδέσει ανοιχτά την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο του τουρκικού αιτήματος για την αγορά 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου της Τουρκίας.

Ο κ. Ερντογάν επέκρινε επίσης τον Καναδά και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ για την επιβολή του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Ο Λευκός Οίκος έχει υποστηρίξει το τουρκικό αίτημα για τα F-16, αλλά υπάρχει αντίθεση στο Κογκρέσο στις στρατιωτικές πωλήσεις προς την Τουρκία.

Η Σουηδία και η Φινλανδία εγκατέλειψαν τις παραδοσιακές τους θέσεις περί στρατιωτικής μη προσήλωσης για να αναζητήσουν προστασία υπό την ομπρέλα ασφαλείας του ΝΑΤΟ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η Φινλανδία προσχώρησε στη συμμαχία τον Απρίλιο, αποτελώντας το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ, αφού το κοινοβούλιο της Τουρκίας επικύρωσε την υποψηφιότητα της σκανδιναβικής χώρας.

Το ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη έγκριση όλων των υφιστάμενων μελών για την επέκτασή του και η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες χώρες που έχουν κρατήσει στάση αναμονής.

Οι καθυστερήσεις έχουν απογοητεύσει άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, οι οποίοι έσπευσαν να δεχτούν τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη συμμαχία.

Το Ιράν απειλεί με «κλείσιμο της Μεσογείου» λόγω του πολέμου στη Γάζα – εμπορικά πλοία δέχονται επιθέσεις

Το Ιράν απείλησε να κλείσει τις θαλάσσιες ναυτιλιακές οδούς της Μεσογείου εξαιτίας των «εγκλημάτων», όπως τα χαρακτηρίζει, που διαπράττουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στη Γάζα, καθώς οι υποστηριζόμενοι από την Τεχεράνη τρομοκράτες Χούθι συνεχίζουν να επιτίθενται σε εμπορικά πλοία που ταξιδεύουν στην περιοχή.

«Σύντομα θα τους περιμένει το κλείσιμο της Μεσογείου, [του στενού του] Γιβραλτάρ και άλλων θαλάσσιων οδών», δήλωσε ο Μοχάμαντ Ρεζά Νακντί, στρατηγός των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με δημοσίευμα των ιρανικών κρατικών μέσων ενημέρωσης της 23ης Δεκεμβρίου.

Το Ιράν δεν έχει άμεση πρόσβαση στη Μεσόγειο. Ως εκ τούτου, δεν είναι σαφές πώς το ισλαμικό έθνος σκοπεύει να αποκλείσει τη θάλασσα. Ο κ. Νακντί μίλησε για «τη γέννηση νέων δυνάμεων αντίστασης και το κλείσιμο άλλων θαλάσσιων οδών».

Τον τελευταίο μήνα, η τρομοκρατική ομάδα Χούθι της Υεμένης, που πρόσκειται στο Ιράν, ανέλαβε την ευθύνη για πολλαπλές επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που διέπλεαν την Ερυθρά Θάλασσα, ενέργειες που η ομάδα επιμένει ότι αποτελούν αντίποινα για τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

Στις 23 Δεκεμβρίου, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανέφερε ότι δύο βαλλιστικοί πύραυλοι κατά πλοίων εκτοξεύθηκαν από περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι σε διεθνείς ναυτιλιακές λωρίδες στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

«Το M/V BLAAMANEN, ένα υπό νορβηγική σημαία, ιδιοκτησία και εκμετάλλευση δεξαμενόπλοιο χημικών/πετρελαίου, ανέφερε μια παρολίγον αναχαίτιση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους των Χούθι», ανακοίνωσε η CENTCOM στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ένα δεύτερο πλοίο, το M/V SAIBABA, ένα δεξαμενόπλοιο μεταφοράς αργού πετρελαίου της Γκαμπόν και σημαία Ινδίας, ανέφερε ότι χτυπήθηκε από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος επίθεσης μονής κατεύθυνσης … Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν την 14η και 15η επίθεση κατά της εμπορικής ναυτιλίας από μαχητές των Χούθι από τις 17 Οκτωβρίου».

Το USS Laboon, το οποίο περιπολεί στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, κατέρριψε τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που στόχευαν το πλοίο, ανέφερε η CENTCOM.

Ένα δεξαμενόπλοιο που δραστηριοποιείται στον Ινδικό Ωκεανό δέχθηκε επίσης επίθεση από ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στις 23 Δεκεμβρίου, δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. Πρόκειται για την έβδομη επίθεση σε εμπορική ναυτιλία από τη χώρα από το 2021.

«Το μηχανοκίνητο πλοίο CHEM PLUTO, ένα υπό σημαία Λιβερίας, ιαπωνικής ιδιοκτησίας και ολλανδικής εκμετάλλευσης δεξαμενόπλοιο χημικών, χτυπήθηκε περίπου στις 10 π.μ. τοπική ώρα (6 π.μ. ώρα Γκρίνουιτς) σήμερα στον Ινδικό Ωκεανό, 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Ινδίας, από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος επίθεσης που εκτοξεύτηκε από το Ιράν», ανέφερε ο αξιωματούχος σε δήλωσή του στο CNN.

Νωρίτερα, στις 22 Δεκεμβρίου, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Αντριέν Γουάτσον, κατηγόρησε το Ιράν ότι «εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στο σχεδιασμό των επιχειρήσεων εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα», σύμφωνα με δήλωση που περιήλθε στην κατοχή των Epoch Times.

«Η ιρανική υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης στη Γάζα επέτρεψε στους Χούθι να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και θαλάσσιων στόχων, αν και το Ιράν έχει συχνά αναθέσει στους Χούθι την αρμοδιότητα λήψης επιχειρησιακών αποφάσεων».

Εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας λόγω των επιθέσεων σε πλοία από το Ιράν και τους Χούθι, πολλές ναυτιλιακές εταιρείες επιλέγουν να αποφεύγουν εντελώς τις διαδρομές, θέτοντας μια πρόκληση για το παγκόσμιο εμπόριο. Η διώρυγα του Σουέζ συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τη Μεσόγειο και αποτελεί τη συντομότερη διαδρομή μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Ωστόσο, αρκετά πλοία έχουν επιλέξει τώρα να ταξιδεύουν γύρω από την αφρικανική ήπειρο για να μεταφέρουν αγαθά μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, προσθέτοντας περίπου 3.500 ναυτικά μίλια στο ταξίδι, ανέφερε η γερμανική DW. Η διώρυγα του Σουέζ ελέγχει περίπου το 12% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης.

Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες όπως η MSC, η Maersk και η Hapag-Lloyd αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα. Η BP σταμάτησε πρόσφατα όλες τις μεταφορές πετρελαίου και φυσικού αερίου που μεταφέρονται μέσω αυτής της διαδρομής.

Η αλλαγή των ναυτιλιακών διαδρομών προσθέτει υπερβολικό κόστος στη μεταφορά αγαθών. Εάν η κρίση συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, οι πελάτες θα μπορούσαν να δουν τις τιμές των εισαγόμενων αγαθών να εκτοξεύονται.

«Πάρτε ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής από τη Σαγκάη στο Ρότερνταμ και προσθέστε ένα εκατομμύριο δολάρια σε κόστος καυσίμων από την αλλαγή δρομολόγησης μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας», δήλωσε στην DW ο Πίτερ Σαντ, επικεφαλής αναλυτής της εταιρείας ανάλυσης αγοράς Xeneta με έδρα την Κοπεγχάγη. «Έτσι, αυτό από μόνο του είναι ένας τεράστιος λογαριασμός».

Οι επιθέσεις προκάλεσαν επίσης εκτίναξη των ασφαλίστρων, αυξάνοντας το κόστος.

Νέος Συνασπισμός

Οι επιθέσεις των Χούθι εναντίον πλοίων οδήγησαν στη δημιουργία ενός παγκόσμιου συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αποτελούμενου από περισσότερα από 20 κράτη, με στόχο την προστασία της θαλάσσιας κυκλοφορίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Με την ονομασία «Επιχείρηση Prosperity Guardian», ο συνασπισμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ισπανία, το Μπαχρέιν και την Ιταλία.

«Τα έθνη που συμφώνησαν να συζητήσουν δημοσίως τη συμμετοχή τους, τα δημοσιεύσαμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ σε συνέντευξη Τύπου στις 21 Δεκεμβρίου. «Θα επιτρέψουμε σε άλλες χώρες και θα τις αναθέσουμε να μιλήσουν για τη συμμετοχή τους».

Η γαλλική φρεγάτα Languedoc έχει αναπτυχθεί επί του παρόντος στην Ερυθρά Θάλασσα. Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα στείλει τη φρεγάτα Virginio Fasan στην περιοχή για να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα.

Η Ισπανία δήλωσε ότι θα συμμετάσχει μόνο σε συντονισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδράσεις ή σε αποστολές υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στην Ερυθρά Θάλασσα και δεν θα λάβει καμία μονομερή απόφαση. Η Ελλάδα ανακοίνωσε την αποστολή μιας φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού. Το Ηνωμένο Βασίλειο αναπτύσσει το αντιτορπιλικό του HMS Diamond.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει επίσης την κινεζική παρέμβαση στο θέμα. Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στις 19 Δεκεμβρίου, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Ιράν για να αποτρέψει τις επιθέσεις.

«Έχουμε ενθαρρύνει στο παρελθόν και συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Κινέζους να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους, να χρησιμοποιήσουν αυτές τις συζητήσεις για να πιέσουν τον Ανώτατο Ηγέτη και το Ιράν να σταματήσουν την υποστήριξή τους προς τους Χούθι», δήλωσε.

Το Ιράν «σίγουρα παρέχει τα μέσα, τα εργαλεία, τις δυνατότητες, τα όπλα μέσω των οποίων οι Χούθι διεξάγουν αυτές τις επιθέσεις. Μπορεί οι Χούθι να τραβούν τη σκανδάλη, αλλά, όπως έχω πει, το Ιράν τους δίνει τα όπλα».

Το άγνωστο αριστούργημα του Ντονατέλλο: Το θείο βρέφος της οδού Πιετραπιάνα

Για αιώνες, η «Παναγία της οδού Πιετραπιάνα» του Ντονατέλλο ήταν κρυμμένη σε κοινή θέα στο κέντρο της Φλωρεντίας. Οι ειδικοί πίστευαν εδώ και καιρό ότι ένας θαυμαστής του Ιταλού δασκάλου είχε δημιουργήσει το ανάγλυφο από τερρακόττα, το οποίο ήταν τοποθετημένο μέσα σε ένα εικονοστάσιο, που βρισκόταν ψηλά στον εξωτερικό τοίχο της οικίας της οδού Πιετραπιάνα 38, ακριβώς κάτω από την πινακίδα με το όνομα της οδού. Ωστόσο, το 1985, αφού το έργο είχε αποκατασταθεί, ο συγγραφέας και ιστορικός τέχνης Τσαρλς Έιβερι απέδωσε την πατρότητα του αναγλύφου στον ίδιο τον Ντονατέλλο. Ήταν το τελευταίο έργο του δασκάλου που ανήκε σε ιδιώτη.

 For centuries, one of Donatello’s terracotta madonnas was hung high on an unassuming villa in Florence, Italy. In this image taken in 2013, we can see the early Renaissance master’s “Madonna of Via Pietrapiana” under the street sign it's named after. (Sailko/<a href="https://it.wikipedia.org/wiki/Via_Pietrapiana#/media/File:Via_pietrapiana_38,_casa_con_tabernacolo_03.JPG">CC SA-BY 3.0 DEED</a>)
Για αιώνες, μια από τις Παναγίες από τερρακόττα του Ντονατέλλο βρισκόταν στον εξωτερικό τοίχο μιας ταπεινής οικίας στη Φλωρεντία. Σε αυτήν τη φωτογραφία, που τραβήχτηκε το 2013, μπορούμε να δούμε την «Παναγία της οδού Πιετραπιάνα» του δασκάλου της πρώιμης Αναγέννησης κάτω από την πινακίδα του δρόμου από την οποία πήρε το όνομά της. (Sailko/CC SA-BY 3.0 DEED)

 

Φέτος, σχεδόν 40 χρόνια μετά την ορθή απόδοση του έργου, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας απέκτησε το έργο. Η «Παναγία της οδού Πιετραπιάνα» του Ντονατέλλο βρίσκεται τώρα στην Αίθουσα Ντονατέλλο στο Εθνικό Μουσείο Μπαρτζέλλο, μόλις 500 μέτρα περίπου από τη φλωρεντινή οικία, την πρόσοψη της οποίας κάποτε κοσμούσε.

Η Παναγία της οδού Πιετραπιάνα

Η επιμελήτρια του Εθνικού Μουσείου Μπαρτζέλλο, Ιλάρια Τσίζερι, δήλωσε σε δελτίο Τύπου ότι «όντας μια εικόνα εξαιρετικής γοητείας, η “Παναγία της οδού Πιετραπιάνα” έχει όλη την εκφραστική δύναμη της γλυπτικής του Ντονατέλλο και καταδεικνύει την ιδιοφυΐα του στην επινόηση των λεπτομερειών». Ο Ντονατέλλο άλλαξε τις λεπτομέρειες της σύνθεσης της Παναγίας και του θείου βρέφους 30 ή περισσότερες φορές, σύμφωνα με τον Νέβιλ Ρόουλι, επιμελητή της πρώιμης ιταλικής τέχνης στα Κρατικά Μουσεία του Βερολίνου.

 “Madonna of Via Pietrapiana,” circa 1450–1455, by Donatello. Terracotta; 33 7/8 inches by 25 1/4 inches by 4 7/8 inches. Bargello National Museum, in Florence, Italy. (Courtesy of Bargello National Museum)
Ντονατέλλο, «Η Παναγία της οδού Πιετραπιάνα», περ. 1450-1455. Τερρακόττα, 86 x 64 x 12 εκ. Εθνικό Μουσείο Μπαρτζέλλο, Φλωρεντία. (ευγενική παραχώρηση του Εθνικού Μουσείου Bargello)

 

Στο έργο αυτό, ο Ντονατέλλο μας δείχνει και τον γήινο δεσμό μητέρας-παιδιού και τη θεϊκότητά τους. Δείτε πώς η Παρθένος ατενίζει τον γιο της, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι πρέπει τελικά να τον αφήσει να φύγει για να εκπληρώσει την ιερή αποστολή του. Δείτε πώς τα χέρια της τραβούν τον τυλιγμένο Χριστό κοντά της. Ο Ντονατέλλο απέδωσε εξαιρετικές λεπτομέρειες, όπως το σεραφείμ που κοσμεί το κέντρο του μανδύα της Παναγίας, τις περίτεχνες πτυχώσεις των ενδυμάτων της και του πανιού του Χριστού, και πέτυχε με έναν σχεδόν αλχημικό τρόπο να κάνει τον πηλό να μοιάζει με δέρμα. Μπορούμε σχεδόν να δούμε τη μαλακή σάρκα αντί για τη σκληρή τερρακόττα. Αλλά μας υπενθυμίζει τον σκοπό του έργου με την παρουσία των πεπλατυσμένων φωτοστέφανων πίσω από τις δύο μορφές. Όπως συμβαίνει με όλα τα βιβλικά έργα του Ντονατέλλο, αυτό το εκφραστικό γλυπτό πρώτα συγκινεί την καρδιά μας και στη συνέχεια μας υπενθυμίζει το πιο σημαντικό: να βαθύνουμε την πίστη μας.

Η κληρονομιά του Ντονατέλλο δεν περιορίζεται μόνο στα έργα του με την Παναγία και το θείο βρέφος. Ο ιστορικός τέχνης του 16ου αιώνα Τζόρτζο Βαζάρι έγραψε το 1568 στο έργο του «Οι ζωές των πιο εξαίρετων ζωγράφων, γλυπτών και αρχιτεκτόνων» ότι ο Ντονατέλλο «δεν ήταν μόνο ένας πολύ σπάνιος γλύπτης και ένας θαυμάσιος αγαλματοποιός, αλλά και ένας εξασκημένος τεχνίτης του στόκου, ένας ικανός μάστορας της προοπτικής και αξιοσέβαστος ως αρχιτέκτων».

Οι καλλιτέχνες μιμούνταν τις συνθέσεις του Ντονατέλλο επί αιώνες. Για παράδειγμα, το Μουσείο Bode του Βερολίνου διαθέτει ένα ζωγραφισμένο και επιχρυσωμένο αντίγραφο από τερρακόττα των μέσων του 15ου αιώνα της «Παναγίας της οδού Πιετραπιάνα».

 Over the centuries, many aspiring sculptors have copied Donatello’s Madonna and Child compositions. In the mid-15th century, an unknown artist created this painted and gilt terracotta relief of Donatello’s “Madonna of Via Pietrapiana.” The colorful replica can be seen at the Bode Museum, in Berlin, Germany. (Sailko/<a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bottega_di_donatello,_madonna_col_bambino,_1450-1500_ca..JPG">CC BY-SA 3.0 DEED</a>)
Με την πάροδο των αιώνων, πολλοί επίδοξοι γλύπτες αντέγραψαν τις συνθέσεις της Παναγίας και του θείου βρέφους του Ντονατέλλο. Στα μέσα του 15ου αιώνα, ένας άγνωστος καλλιτέχνης δημιούργησε αυτό το ζωγραφισμένο και επιχρυσωμένο κεραμικό ανάγλυφο της «Παναγίας της οδού Πιετραπιάνα» του Ντονατέλλο. Το πολύχρωμο αντίγραφο βρίσκεται στο Μουσείο Bode, στο Βερολίνο. (Sailko/CC BY-SA 3.0 DEED)

 

«Όταν ο 80χρονος Ντονατέλλο πέθανε στις 13 Δεκεμβρίου 1466, άφησε τη Φλωρεντία γεμάτη με τα σημάδια της γόνιμης φαντασίας του: Μνημειακές μορφές από μάρμαρο, χαλκό, πέτρα, τερρακόττα, ξύλο και στόκο, κατανεμημένες στις προσόψεις των εκκλησιών ή στις αυλές των παλάτσο, κοιτάζοντας στους δρόμους από κόγχες ή εικονοστάσια, ψηλά πάνω από μια πλατεία ή πάνω από έναν βωμό, όλα αυτά σηματοδοτούν τόσο έναν αστικό δημόσιο χώρο όσο έναν τόπο λατρείας, σε μια εποχή που τα όρια μεταξύ αυτών των δύο πεδίων ήταν ασαφή και διαπερατά», γράφουν οι Λάουρα Καβατσίνι και Άλντο Γκάλλι στο δοκίμιο τους για το βιβλίο «Ντονατέλλο: Ο εφευρέτης της Αναγέννησης», που συνόδευε την ομώνυμη έκθεση του 2022 στην Gemäldegalerie του Βερολίνου.

Τα απομεινάρια της Φλωρεντίας του Ντονατέλλο υπάρχουν ακόμη στην πόλη και ποιος ξέρει πόσα ακόμη από τα αριστουργήματά του, που δεν του έχουν αποδοθεί, μπορεί να βρίσκονται κρυμμένα σε κοινή θέα.

Της Lorraine Ferrier

Επιμέλεια: Αλία Ζάε