Δευτέρα, 06 Ιαν, 2025

Ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου και καρκίνος του μαστού

Πολλές ασθενείς με καρκίνο του μαστού αναρωτιούνται γιατί εμφανίζεται μερικές φορές η ασθένεια ακόμη και όταν ακολουθούν μια υγιεινή δίαιτα και δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Ο Δρ Τζανγκ Τζιντζιάν, πρωτοπόρος γιατρός για τον καρκίνο του μαστού στην Ταϊβάν, ανέφερε ότι οι συνήθειες του ύπνου μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Μίλησε επίσης για τους πιο γνωστούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για μια γυναίκα.

Συνήθεις παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού

Ένας από τους κύριους παράγοντες αύξησης του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού για μια γυναίκα είναι το οικογενειακό ιστορικό.

Η ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί είχε ιδιαίτερα βεβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό: Η θεία της είχε καρκίνο του μαστού και η μητέρα της είχε πεθάνει από καρκίνο των ωοθηκών. Και οι δύο είχαν βρεθεί θετικές στη γενετική μετάλλαξη BRCA1, η οποία συνδέεται με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού. Το ίδιο μεταλλαγμένο γονίδιο βρέθηκε και στην ηθοποιό. Οι γιατροί τής είπαν ότι ο κίνδυνος να αναπτύξει καρκίνο του μαστού άγγιζε το 90%, και η πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο των ωοθηκών ξεπερνούσε το 50%. Επομένως, αποφάσισε να κινηθεί εκ του ασφαλούς και αφαίρεσε το στήθος, τις ωοθήκες και τις σάλπιγγές της.

Ο Δρ Τζανγκ εξήγησε ότι οι μαστεκτομές έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά την αισθητική. Με τις σημερινές προηγμένες τεχνικές αναδόμησης, οι χειρουργοί κάνουν μονάχα μερικές μικρές τομές γύρω από τη θηλή και κάτω από τη μασχάλη. Αυτή η μέθοδος αφαιρεί τον μαστικό ιστό και επιτρέπει την τοποθέτηση νέων εμφυτευμάτων. Για τις γυναίκες που σκέπτονται την αφαίρεση των ωοθηκών, αλλά ανησυχούν για τη μείωση των οιστρογόνων μετά την αφαίρεση, ο Δρ Τζανγκ είπε ότι μπορούν να λάβουν συμπληρώματα ή να υποβληθούν σε θεραπεία ορμονικής αντικατάστασης για να διατηρήσουν την ορμονική ισορροπία.

Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού για μια γυναίκα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Πρώιμη εμμηνόρροια
  • Αργοπορημένη εμμηνόπαυση
  • Υπερβολική λήψη ορμονικών συμπληρωμάτων μετά την εμμηνόπαυση
  • Διατροφή πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες
  • Ατεκνία
  • Ενδοκρινικοί διαταράκτες

Ο Δρ Τζανγκ επεσήμανε ότι η εμμηνόρροια διεγείρει την προγεστερόνη και τα οιστρογόνα, διεγείροντας τους μαστικούς αδένες. Ο μεγαλύτερος αριθμός εμμηνορροϊκών περιόδων και η αυξημένη ορμονική διέγερση αυξάνουν κατ’ επέκταση και τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Αντίστοιχα, η υπερβολική πρόσληψη συμπληρωμάτων γυναικείων ορμονών και η κατανάλωση τροφών υψηλών σε λιπαρά και έλαια αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και φλεγμονής, και επομένως και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου σχετίζονται συχνά με τις καθημερινές μας συνήθειες, όπως η έκθεση σε πλαστικοποιητές ή κατάλοιπα φυτοφαρμάκων (ενδοκρινικούς διαταράκτες), οι οποίες συντείνουν στην αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Κοινά προϊόντα που περιέχουν πλαστικοποιητές είναι τα εμφιαλωμένα ποτά σε πλαστικά μπουκάλια και τα έτοιμα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Επίσης, εάν δεν πλυθούν σωστά, τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν καλλιεργηθεί με συμβατικό τρόπο μπορεί να περιέχουν κατάλοιπα φυτοφαρμάκων.

Η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου

Ο Δρ Τζανγκ αναφέρθηκε και στους κινδύνους που ενέχει η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού. Οι γυναίκες που δουλεύουν σε νυχτερινές βάρδιες, όπως οι εργαζόμενες στον τομέα υγείας, οι αεροσυνοδοί και οι υπάλληλοι καταστημάτων 24ωρης λειτουργίας, έχουν περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού από αυτές που ακολουθούν τακτικά ημερήσια ωράρια εργασίας.

Σύμφωνα με τον Δρα Τζανγκ, ο κιρκάδιος ρυθμός περιγράφει το πώς οι άνθρωποι και τα ζώα ακολουθούν φυσιολογικά τον κύκλο ημέρας και νύχτας. Ο κιρκάδιος ρυθμός δίνει έμφαση σε ένα κρίσιμο σημείο: την ώρα για ξεκούραση, καθώς τόσο το σώμα όσο και ο εγκέφαλος έχουν ανάγκη από επαρκή ανάπαυση, κατά τη διάρκεια της οποίας ενεργοποιούνται σημαντικές λειτουργίες. Ενώ ο εγκέφαλος ξεκουράζεται, επεξεργάζεται τις πληροφορίες που έλαβε κατά τη διάρκεια της ημέρας και ξεκαθαρίζει τα άχρηστα πράγματα, σαν να πετάμε τα σκουπίδια. Χωρίς βαθύ ή επαρκή ύπνο, οι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολία στη συγκέντρωση και «ψυχική ομίχλη» (σύγχυση, αποδιοργάνωση, προβλήματα μνήμης) την επόμενη μέρα, επηρεάζοντας την εργασία και την καθημερινή ζωή.

Όταν ένα άτομο πέφτει για ύπνο, το σώμα αρχίζει να απελευθερώνει μελατονίνη. Η μελατονίνη όχι μόνο βοηθά τους ανθρώπους να μπουν σε κατάσταση αδράνειας, αλλά συνδέεται στενά και με την ευεξία του ανοσοποιητικού συστήματος. Άνθρωποι με κακής ποιότητας ύπνο έχουν συνήθως μειωμένη ανοσία και είναι πιο ευάλωτοι σε ασθένειες και λοιμώξεις. Έχουν επίσης περισσότερο άγχος, κάτι που γενικά είναι επικίνδυνο όσον αφορά την ανάπτυξη οποιουδήποτε είδους καρκίνου.

Η κατάθλιψη ως συντελεστής για την εμφάνιση καρκίνου

Ο κακής ποιότητας ύπνος συχνά οφείλεται στο άγχος ή την κατάθλιψη. Παρόλο που η κατάθλιψη δεν αποτελεί άμεση αιτία ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, ο Δρ Τζανγκ πιστεύει ότι το στρες και η κακή διάθεση που προκαλεί η κατάθλιψη επηρεάζουν το ενδοκρινικό σύστημα, εξασθενώντας το ανοσοποιητικό και προκαλώντας διαταραχές του αυτόνομου νευρικού συστήματος, οι οποίες ενδεχομένως αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κάθε είδους γυναικολογικών ασθενειών.

Για να μειώσει την επίπτωση της κατάθλιψης στην ποιότητα του ύπνου, ο Δρ Τζανγκ προτείνει ότι πρέπει να μάθουμε να παίρνουμε τα πράγματα ελαφρά και να ελέγχουμε το στρες. Μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία με εμάς: Συνέβαινε συχνά να ξυπνά τη νύχτα για να πάει στην τουαλέτα και ύστερα δεν μπορούσε να ξανακοιμηθεί. Εάν είχε κάποιο χειρουργείο ή κάποια συνάντηση την επόμενη μέρα για την οποία ανησυχούσε, η επιπλέον πίεση απομάκρυνε ακόμα περισσότερο την επιστροφή του στη χαλάρωση του ύπνου. Τελευταία, ωστόσο, έχει καταφέρει να διώχνει την ένταση και το άγχος του έτσι ώστε να μπορεί να κοιμάται πιο εύκολα.

Συμβουλές για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου

Ο Δρ Τζανγκ προτείνει τα ακόλουθα για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου:

  1. Το στρώμα και το μαξιλάρι να έχουν ένα μέτριο επίπεδο σκληρότητας.
  2. Αποφύγετε την ακτινοβολία (μπλε φως) των κινητών, των υπολογιστών και των τηλεοράσεων.
  3. Επιλέξτε απαλή μουσική πριν τον ύπνο, αποφεύγοντας τους ζωηρούς ρυθμούς.
  4. Αποφύγετε τα νυχτερινά σνακ.
  5. Αποφύγετε την έντονη άσκηση πριν τον ύπνο. Επιλέξτε το ελαφρύ τέντωμα ή ένα ζεστό μπάνιο, που προάγουν τη χαλάρωση.
  6. Αποφύγετε τις διαφωνίες πριν τον ύπνο, αφού αυτές οι καταστάσεις παράγουν στρες.

Ο Δρ Τζανγκ τονίζει επίσης την τήρηση του φυσιολογικού κιρκάδιου ρυθμού του σώματος, τη συγκέντρωση στο παρόν, την πιο ανάλαφρη αντιμετώπιση των πραγμάτων, και την εγκατάλειψη και τη συγχώρεση ως παράγοντες εσωτερικής απελευθέρωσης και χαλάρωσης.

Της Amber Yang

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι της συγγραφέως και δεν αντανακλούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Epoch Times. 

 

 

Ποιος ελέγχει το σώμα μας;

Φανταστείτε μια κατάσταση κατά την οποία κάποια οντότητα μπαίνει στο σώμα σας, το κυριεύει και το ελέγχει, ενώ εσείς αισθάνεστε αυτό που συμβαίνει, χωρίς να μπορείτε να αντιδράσετε.

Αυτή η τρομακτική κατάσταση προβληματίζει τους ανθρώπους για αιώνες. Στους αρχαίους πολιτισμούς υπήρχε η ιδέα της «κατοχής» του ανθρώπινου σώματος από δαίμονα ή πνεύμα, που κυριεύει ένα άτομο και το κάνει να συμπεριφέρεται με τρομακτικό τρόπο. Στη γενιά μας, σε αυτόν τον ρόλο φανταζόμαστε πλάσματα όπως τους «πράσινους» από τη φανταστική σειρά βιβλίων «Animorphs» – εξωγήινα παρασιτικά μαλάκια που διεισδύουν στη συνείδηση ​​των ανθρώπων και τους αιχμαλωτίζουν. Το αίσθημα της αδυναμίας όταν χάνουμε τον έλεγχο είναι υλικό για πολλά έργα τρόμου.

Ωστόσο, αυτή η κατάσταση φαίνεται να έχει και ένα πλεονέκτημα: την έλλειψη ευθύνης. Εξάλλου, η ελεύθερη βούληση και η δυνατότητα επιλογής περιλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη, κρίση, αμφιβολίες, τύψεις και ενοχές. Ενώ, όταν δεν υπάρχει επιλογή, δεν υπάρχει ούτε ευθύνη. Δε χρειάζεται να σκεφτόμαστε τίποτα, δε χρειάζεται να κάνουμε σχέδια για το μέλλον ούτε να βασανιζόμαστε από μεγάλα ηθικά διλήμματα. Και επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα ούτως ή άλλως, σηκώνουμε τα χέρια ψηλά και ακολουθάμε αμέριμνοι αυτά που συμβαίνουν.

Για να παραμείνουμε αμέριμνοι και να απολαμβάνουμε όσα συμβαίνουν, αυτά πρέπει να είναι σε γενικές γραμμές ευχάριστα και σύμφωνα με τη θέλησή μας.

Αν υποθέσουμε ότι κάποιο ον – εξωγήινη οντότητα, δαίμονας ή τεχνητή νοημοσύνη – μπορεί να κυριαρχήσει πλήρως στο σώμα μας και να ελέγξει τη ζωή μας, πρέπει να θεωρήσουμε, βάσει των παραπάνω, ότι αυτό το πλάσμα θα είναι εξαιρετικά φιλικό και ότι θα μπορεί να μας οδηγήσει σε επιτεύγματα που θα μας ήταν πολύ δύσκολο να πετύχουμε. Θα μπορεί να ανταπεξέρχεται σε διάφορες προκλήσεις, να εκτελεί εργασίες που απαιτούν μεγάλη ικανότητα και να δημιουργεί υπέροχες ανθρώπινες σχέσεις με όλους τους γύρω μας. Θα μπορέσει να μας βρει τον ιδανικό σύντροφο και να διατηρήσει μια υποδειγματική σχέση και οικογενειακή ζωή. Θα μπορέσει, επίσης, να πετύχει σε όποιο επάγγελμα, τέχνη ή τομέα θέλουμε. Δεν έχει ελαττώματα όπως τεμπελιά, θυμό, ζήλια, υπερηφάνεια κλπ, έτσι παίρνει πάντα τις σωστές αποφάσεις. Επιπλέον, θα κρατά το σώμα μας σε εξαιρετική φόρμα μέσω της φυσικής άσκησης, της σωστής διατροφής κ.ο.κ – όλα αυτά που εμείς αναβάλλουμε ή αμελούμε να κάνουμε λόγω νωθρότητας.

Εν ολίγοις , απλά επιλέγετε το μονοπάτι που θέλετε στη ζωή και θα το εκπληρώσει για εσάςΦυσικά θα βλέπετε, θα νιώθετε και θα ζείτε όλα όσα κάνει μέσα από το σώμα σας.

Πώς θα σας φαινόταν μια τέτοια συμφωνία, υποθέτοντας ότι ήταν δια βίου και ότι η οργάνωση ήταν απολύτως αξιόπιστη; Αν και θα χάσετε την ανεξαρτησία σας και την ικανοποίηση που προέρχεται από την προσπάθεια και την υπέρβαση των δυσκολιών, θα απαλλαγείτε από πολλές ταλαιπωρίες, συμπεριλαμβανομένου του βάρους της ευθύνης, και θα ζήσετε μια ιδανική ζωή, την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να έχουν μόνο στα όνειρά τους. Δεν είναι μια καλή συμφωνία;

Εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε άβολα με την ιδέα να χάσετε μόνιμα τον έλεγχο του σώματός σας, τι θα λέγατε για ένα ελαφρώς διαφορετικό σενάριο: ένα τσιπ θα εμφυτευθεί στον εγκέφαλό σας και θα μπορείτε να επιλέξετε πότε θα του δώσετε τον έλεγχο και πότε όχι. Η ταινία μεγάλου μήκους Upgrade περιγράφει μια παρόμοια πραγματικότητα. Ένας ήρωας που έχει εμφυτευμένο ένα τσιπ στο σώμα του μπορεί να το διατάξει να “αναλάβει τον έλεγχο” όταν χρειάζεται, όπως όταν πρέπει να πολεμήσει μια ομάδα κακοποιών: τότε το τσιπ θα ενεργοποιήσει το σώμα του σαν να ήταν εκπαιδευμένος νίντζα. Θα είναι επίσης δυνατό να διαθέτει το τσιπ διάφορες λειτουργίες κι έτσι να γίνεστε μαχητής, οδηγός, εκπαιδευτής, μάγειρας κ.ο.κ., επιτρέποντάς του  να ενεργοποιεί το σώμα σας κατά περίπτωση ώστε να εκτελεί αυτές τις εργασίες αντί για εσάς. Σε μια τέτοια πραγματικότητα, ο ρόλος του ίδιου του ατόμου θα μειωθεί, αλλά θα μπορεί ακόμα να επιλέγει πότε θα παίρνει το τιμόνι στα χέρια του.

Αυτό ακούγεται κάπως πιο καθησυχαστικό, αλλά ο φόβος να εγκαταλείψουμε τον έλεγχο του σώματος και του μυαλού μας, ακόμη και για σύντομες χρονικές περιόδους, παραμένει. Αυτό εγείρει ένα ενδιαφέρον ερώτημα: από πού πηγάζει ο φόβος μας για την κατάληψη του σώματός μας από ξένους; Δεν θα φοβόμασταν όλα αυτά τα πιθανά σενάρια αν δεν είχαμε το δώρο της ελεύθερης βούλησης και επιλογής στη φυσική μας κατάσταση. Η ελεύθερη βούληση και επιλογή είναι η ικανότητά μας να ελέγχουμε και να χειριζόμαστε το σώμα μας όπως επιθυμούμε, να σκεπτόμαστε ανεξάρτητα από τους άλλους και να σχηματίζουμε τη δική μας γνώμη για οποιαδήποτε κατάσταση. Αυτός είναι ο λόγος που η ιδέα της εξωτερικής ‘εξαγοράς’ μάς φαίνεται τόσο τρομακτική.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ελεύθερη βούληση είναι μια ψευδαίσθηση. Ότι το σώμα μας ελέγχεται στην πραγματικότητα από ανεξέλεγκτες παρορμήσεις και δυνάμεις της φύσης, ότι παρασυρόμαστε όπως τα σύννεφα από τους ανέμους και ότι η ελεύθερη βούληση και επιλογή αποτελούν ψευδαίσθηση . Σύμφωνα με αυτήν την ντετερμινιστική προσέγγιση, βρισκόμαστε ήδη σε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση ‘αυτόματου πιλότου’: ολόκληρη η πορεία της ζωής μας υπαγορεύεται εκ των προτέρων και ούτε οι δισταγμοί ούτε οι τύψεις μας έχουν νόημα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν φέρουμε καμία ευθύνη.

Το ίδιο το γεγονός ότι αυτή η ιδέα φαίνεται τόσο περίεργη και διαχωρισμένη από την υπαρξιακή μας εμπειρία είναι ένας καλός λόγος να την απορρίψουμε. Αν φοβόμαστε την πιθανότητα να καταληφθεί το σώμα μας από κάποιο πνεύμα ή έναν εξωγήινο, είναι επειδή πιστεύουμε ότι έχουμε ελεύθερη βούληση και τη δυνατότητα να επιλέγουμε ελεύθερα. Ακόμη και οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι είναι ντετερμινιστές συμπεριφέρονται σαν να έχουν ελεύθερη επιλογή. Δεν έχουμε ακούσει ακόμη για έναν ντετερμινιστή να ρίχνει από απροσεξία κάποιον κάτω, και μετά να σηκώνει αδιάφορα τους ώμους λέγοντας: «Τι να κάνω, ήταν πέρα ​​από τις δυνάμεις μου».

Στο βιβλίο του Incognito (Ινκόγκνιτο, 2019), ένα βιβλίο για την έρευνα του εγκεφάλου, ο Ντέηβιντ Ήγκλμαν [David Eagleman’ περιγράφει τη σύγχρονη τάση να αντιμετωπίζουμε τα εγκλήματα με το σκεπτικό πως οι ενέργειες ενός ατόμου δεν είναι υπό τον έλεγχό του. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, θα είναι δύσκολη η διατήρηση μιας κοινωνίας που απαιτεί ηθική και δικαιοσύνη από τα μέλη της. Είναι καίριο να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την αρχή της ελευθερίας της βούλησης και της επιλογής, μαζί με την ευθύνη που συνεπάγονται, αντί να τις αποφεύγουμε λέγοντας: «Δεν φταίω εγώ».

Του Δρος Moshe Reth

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο αποτελούν απόψεις του συγγραφέα και δεν αντανακλούν απαραίτητα τις απόψεις της Epoch Times.