Κυριακή, 08 Σεπ, 2024

Ιός Έμπολα: Ένα θανατηφόρο όπλο στα χέρια της Κίνας;

Η Τζέσαλυν Πάρκερ, μια κρατική υπάλληλος στις ΗΠΑ, παρατήρησε τον Δεκέμβριο του 2022 μια μάνικα κήπου συνδεδεμένη με ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στο Ρίντλεϋ της Καλιφόρνια, κοντά στο Φρέσνο. Όταν μπήκε στο κτίριο, ανακάλυψε μία εγκατάσταση που έμοιαζε με μυστικό εργαστήριο βιολογικών όπλων.

Η εγκατάσταση είχε γίνει από τον Τζιαμπέι Τζου, Κινέζο υπήκοο που καταζητούνταν από την καναδική δικαιοσύνη και υψηλόβαθμο αξιωματούχο σε μια από τις κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες της Κίνας που είχαν δεσμούς με τον κινεζικό στρατό.

Μέσα, η Χάρπερ βρήκε Κινέζους υπηκόους να εργάζονται φορώντας λευκές ρόμπες.

Στο εργαστήριο κρατούνταν σχεδόν χίλια διαγονιδιακά ποντίκια, «γενετικά τροποποιημένα για να μολύνουν και να μεταφέρουν τον ιό που προκαλεί την ασθένεια COVID-19».

Φυλάσσονταν επίσης χιλιάδες δείγματα, με ετικέτα ή χωρίς ή κωδικοποιημένα, που περιείχαν πιθανά παθογόνα. Σε έναν καταψύκτη με την ένδειξη «Έμπολα» υπήρχαν σφραγισμένες και χωρίς ετικέτα σακούλες, το είδος που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση βιολογικών υλικών υψηλού κινδύνου.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) φαίνεται να ενδιαφέρεται πολύ για τον Έμπολα. Η καναδική υπηρεσία πληροφοριών, σε μια αποχαρακτηρισμένη έκθεση, αποκάλυψε ότι ενώ εργαζόταν στο μοναδικό εργαστήριο P-4 του Καναδά στο Γουίνιπεγκ, η Δρ Τσιου Σιανγκουό  έστειλε τη γενετική αλληλουχία του ιού Έμπολα στην Κίνα χωρίς εξουσιοδότηση.

Εργάστηκε επίσης για το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γούχαν και έστειλε δείγματα διαφορετικών στελεχών του ιού Έμπολα σε αυτή την εγκατάσταση με εξουσιοδότηση. Έστειλε επίσης δείγματα του ιού Νίπα, ενός άλλου θανατηφόρου παθογόνου που μεταδίδεται από ζώα, στο εργαστήριο.

Η Δρ Τσιου, ο οποίος έχει εργαστεί σε μια θεραπεία για τον Έμπολα, συνεργάζεται επίσης με την Κινεζική Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών, το κορυφαίο ιατρικό ερευνητικό ίδρυμα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Η Τσιου και ο σύζυγός της αποπέμφθηκαν από το εργαστήριο του Γουίνιπεγκ τον Ιούλιο του 2019, απολύθηκαν τον Ιανουάριο του 2021 και μεταφέρθηκαν στην Κίνα, όπου εργάζονται με ψευδώνυμα. Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε από μια κινεζική φαρμακευτική εταιρεία αποκάλυψε ότι η Δρ Τσιου εργαζόταν για τον Έμπολα.

China Weaponizing 90 Percent-Fatal Ebola
Tεχνικός εργαστηρίου χειρίζεται δείγματα στο P3, το εργαστήριο του Ινστιτούτου Παστέρ για τον ιό Έμπολα, στο Μπανγκουί της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, στις 31 Μαΐου 2018. (Florent Vergnes/AFP μέσω Getty Images)

 

Ο Έμπολα έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός από άτομο σε άτομο.

«Γενικά, ο Έμπολα δεν επιβιώνει εύκολα έξω από τους ξενιστές και δεν μεταδίδεται μέσω αερολύματος. Δεν είναι εύκολο να μετατρέψεις τον Έμπολα σε λειτουργικό βιολογικό όπλο», είπε στο Gatestone ο Δρ Σον Λιν, πρώην διευθυντής εργαστηρίου του τμήματος ιογενών ασθενειών του Ινστιτούτου Έρευνας του Στρατού Walter Reed.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι η Κίνα μπορεί να καταστήσει την ασθένεια εξαιρετικά μεταδοτική. Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γούχαν είναι, σε τελική ανάλυση, η παγκόσμια πρωτεύουσα των πειραμάτων “κέρδους λειτουργίας” [κέρδος λειτουργίας – από τα αγγλικά – είναι ένας ευφημισμός για προγράμματα που προσπαθούν να κάνουν τους ιούς πιο θανατηφόρους – ΣτΜ].

Ο Νίπα, επισημαίνει ο Λιν, είναι «υψηλά παθογόνος»: «Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι κινεζικά εργαστήρια ιολογίας συνεργάστηκαν με την EcoHealth Alliance για τη συλλογή δειγμάτων μόλυνσης από τον Νίπα στη Μαλαισία και την Ινδία».

Όπως και στον Καναδά.

«Ο Καναδάς επέτρεψε σε Κινέζους επιστήμονες να χειριστούν και να μεταφέρουν στην Κίνα μερικά από τα πιο θανατηφόρα παθογόνα που είναι γνωστά στην ανθρωπότητα», είπε στον συγγραφέα ο Τσαρλς Μπάρτον, ανώτερος σύμβουλος του Synopsis και πρώην Καναδός διπλωμάτης που εδρεύει στο Πεκίνο.

«Ο κινεζικός στρατός έχει μιλήσει ανοιχτά για την εξόπλιση του εργαλείου γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR-Cas9 και τη διεξαγωγή έρευνας κέρδους λειτουργίας για να χρησιμοποιηθούν ασθένειες ως κερκόπορτα.

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γούχαν χρησιμοποίησε τον COVID-19, κάνοντας την ιδέα πράξη. Υπάρχουν πολύ χειρότερες ασθένειες, όπως ο Έμπολα και ο Νίπα, οι οποίες, μέσω πειραμάτων κέρδους λειτουργίας, μπορούν να μετατραπούν σε πραγματικές λοιμώξεις», δήλωσε ο Μπράντον Γουάικερτ [Brandon Weichert], συγγραφέας του βιβλίου Biohacked: China’s Race to Control Life (Βιοπειρατεία: Ο αγώνας της Κίνας για τον έλεγχο της ζωής).

Ο Έμπολα και ο Νίπα, με ορισμένες τροποποιήσεις στο εργαστήριο, μπορεί επομένως να είναι τα εργαλεία της Κίνας για την εξόντωση του αμερικανικού λαού.

Εξόντωση; Πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, ο στρατηγός Τσι Χαοτιέν, υπουργός Άμυνας της Κίνας και Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του Κόμματος, φέρεται να έδωσε μια μυστική ομιλία υπέρ της εξόντωσης των Αμερικανών. Μίλησε για χρήση ασθενειών για την εκκαθάριση των τεράστιων περιοχών της Βόρειας Αμερικής, ώστε ο κινεζικός λαός να εγκατασταθεί στις περιοχές που θα μείνουν ακατοίκητες.

«Είναι πραγματικά βάναυσο να σκοτώνεις ένα ή διακόσια εκατομμύρια Αμερικανούς. Αλλά αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα εξασφαλίσει έναν κινεζικό αιώνα, έναν αιώνα κατά τον οποίο το Κομμουνιστικό Κόμμα θα κυβερνά τον κόσμο», είπε.

«Το πρόβλημα με την αναφορά για την ομιλία του Τσι Χαοτιέν είναι ότι δεν μπορεί να επαληθευτεί. Όταν αποκαλύφθηκε το 2005, φαινόταν απίθανο ότι η Κίνα θα εξαπέλυε βιολογικό πόλεμο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών για να εξαλείψει τον πληθυσμό τους και να ανοίξει το δρόμο για την εισβολή, κατοχή και εκμετάλλευση του Κομμουνιστικού Κόμματος», είπε ο Ρίτσαρντ Φίσερ του International Assessment and Strategy Center στο Gatestone.

Οι εξελίξεις ενισχύουν τις πιθανότητες να είναι η έκθεση αληθής. Μεταξύ άλλων, ο SARS-CoV-2, το παθογόνο που προκαλεί τη νόσο COVID-19, δημιουργήθηκε σχεδόν σίγουρα στο Ινστιτούτο της Γούχαν και ο Σι Τζινπίνγκ σκόπιμα διέδωσε την ασθένεια εκτός Κίνας, αμέσως μόλις αυτή διέφυγε από το εργαστήριο. Ως εκ τούτου, «η ομιλία του Τσι Χαοτιέν μοιάζει περισσότερο με πραγματική προειδοποίηση». Όπως επισημαίνει ο Φίσερ, το ΚΚΚ φαίνεται να είναι ικανό για απεριόριστο κακό.

Τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν από το εργαστήριο του Ρίντλεϋ υποδεικνύουν ότι το κινεζικό καθεστώς ετοιμάζεται να διαδώσει την ασθένεια στην Αμερική.

«Αυτό το εργαστήριο-καμικάζι – ανασφαλές, κακώς μονωμένο, αυτοσχέδιο, γεμάτο με δεκάδες παθογόνα και κοντά σε ένα κέντρο πληθυσμού – δεν μπορεί να είναι μοναδική περίπτωση. Είναι, πιστεύω, μέρος μιας μεγάλης κινεζικής στρατιωτικής επιχείρησης για τη διάδοση ασθενειών σε όλον τον αμερικανικό πληθυσμό», δήλωσε ο Γουάικερτ, επίσης αναλυτής εθνικής ασφάλειας για το The National Interest.

Το πρόβλημα με τον COVID-19, από την άποψη του ΚΚ Κίνας, είναι ότι έχει επίσης μολύνει και σκοτώσει Κινέζους. Ωστόσο, ο κινεζικός στρατός σχεδόν σίγουρα εργάζεται σε παθογόνους παράγοντες που στοχεύουν συγκεκριμένες ομάδες – με βάση την εθνικότητα. Το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Κίνας, στην έκδοση του 2017 της έγκυρης εργασίας Science of Military Strategy , ανέφερε έναν νέο τύπο βιολογικού πολέμου «συγκεκριμένων εθνοτικών γενετικών επιθέσεων».

Οι απόψεις που εκφράζει ο συγγραφέας σε αυτό το άρθρο δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις των Epoch Times.

Πρωτοδημοσιεύτηκε στο Gatestone Institute.

Του Gordon G. Chang

Επιμέλεια: Βαλεντίνα Λισάκ

Η επίδραση της χρήσης του κινητού από τους γονείς στην ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας του βρέφους

Ερευνητές βρήκαν πως η χρήση του κινητού τηλεφώνου μπορεί να μειώσει την αλληλεπίδραση της μάνας με το νεογνό.

Η μελέτη, που δημοσιοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου στο περιοδικό Child Development, αποκάλυψε πως οι μητέρες μιλούσαν στα νεογνά τους 16% λιγότερο όταν χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα. Τα ευρήματα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το πως μπορεί η τεχνολογία να επηρεάσει τον χρόνο που περνάμε με την οικογένεια και την εκμάθηση της γλώσσας από τα παιδιά.

«Η χρήση του κινητού από τους γονείς δεν είναι γενικά ‘αρνητική’ όσον αφορά την ομιλία που ακούν τα παιδιά, αλλά μπορεί να έχει διαφορετικές επιπτώσεις ανάλογα με το πώς και πότε χρησιμοποιείται το κινητό, με πιθανές ξεχωριστές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας των παιδιών», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν ανακάλυψαν ότι η χρήση του κινητού για μόλις ένα ή δύο λεπτά ήταν πιο εμφανώς συνδεδεμένη με λιγότερο χρόνο ομιλίας της μητέρας προς το βρέφος. Οι μητέρες επίσης τείνουν να μιλούν λιγότερο στα μωρά τους όταν η χρήση του κινητού συμπίπτει με την ώρα του φαγητού ή την ώρα που άλλα μέλη της οικογένειας επιστρέφουν σπίτι, όπως για παράδειγμα μεταξύ 13:00 και 14:00.

«Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός μελετών βρίσκουν συσχετισμούς μεταξύ της γονεϊκής χρήσης κινητών και της γλωσσικής ανάπτυξης των παιδιών. Θέλαμε να ρίξουμε μια ματιά στο τρόπο που η χρήση των κινητών τηλεφώνων επιδρά στην ποσότητα της ομιλίας που ακούν τα νεογνά ως πιθανό μηχανισμό για αυτήν τη σύνδεση», είπαν σε δήλωση Τύπου οι συγγραφείς της μελέτης Μίριαμ Μίκελσον και Κάγια ντε Μπαρμπάρο.

«Τα αποτελέσματα […] παρέχουν […] εγκυρότητα στη μελέτη της ανάπτυξης της γλώσσας και της συμπεριφοράς λόγω χρήσης του κινητού.»

Η σύντομη χρήση μειώνει την ομιλία περισσότερο

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 16 ζευγάρια μητέρων-βρεφών, με μέσο όρο ηλικίας βρεφών τους 4,1 μήνες. Δεδομένα συλλέχθηκαν στο διάστημα μιας εβδομάδας, με συνολικά 16.673 λεπτά συγχρονισμένης χρήσης κινητού και ήχου σε πραγματικό χρόνο.

«Η τεχνοπαρέμβαση (Technoference), η οποία αναφέρεται στην παρέμβαση σε μια κοινωνική αλληλεπίδραση που προκαλείται από τη χρήση κάποιας συσκευής … έχει τραβήξει την προσοχή στο πεδίο της ανάπτυξης της ψυχολογίας, και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της γονεϊκής χρήσης του τηλεφώνου που διαταράσσει την αλληλεπίδραση μεταξύ γονέα και παιδιού», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η σύντομη χρήση του κινητού διάρκειας μόλις ενός ή δύο λεπτών μείωσε την παραγωγή ομιλίας της μητέρας περισσότερο, με τον αριθμό λέξεων ανά λεπτό μειωμένο κατά 26%. Η παρατεταμένη χρήση του κινητού διάρκειας τουλάχιστον επτά λεπτών έδειξε μείωση του αριθμού των λέξεων κατά 12%.

Οι συγγραφείς της μελέτης παρέθεσαν έρευνα του 2016 που δείχνει ότι οι γονείς ανέφεραν πως η τεχνολογία παρεμβαίνει με τις γονεϊκές τους αρμοδιότητες. 65% των γονέων ανέφεραν πως η τεχνολογία παρενέβαινε στον χρόνο παιχνιδιού και 53% ανέφεραν πως παρενέβαινε στον ελεύθερο χρόνο που είχαν με τα παιδιά τους, ο οποίος δεν περιελάμβανε παιχνίδι, τάισμα ή αλλαγή πάνας.

Άλλη έρευνα βρήκε ότι το 10% των γονέων ανέφερε πως η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχαν αρνητική επίδραση στη γονεϊκή επίβλεψη.

Οι συγγραφείς εικάζουν πως τα ευρήματα τους σχετικά με τον χρόνο που δαπανήθηκε στη χρήση του κινητού μπορεί να συνδέονται με το είδος των εφαρμογών που χρησιμοποιήθηκαν. Οι πιο σύντομες χρήσεις κινητού μπορεί να αντιστοιχούν με τον έλεγχο των email ή την απάντηση σε ένα γραπτό μήνυμα, το οποίο απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή από τον γονιό. «Ωστόσο, δεν είχαμε δεδομένα σχετικά με τις συγκεκριμένες εφαρμογές που χρησιμοποιήθηκαν. Μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να διαχωρίσουν περαιτέρω τις χρήσεις του κινητού μέσω ηχητικών καταγραφών ή καταγραφών των κινητών – για παράδειγμα, η χρήση της κλήσης ή της βιντεοκλήσης έναντι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, γραπτών μηνυμάτων ή email», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η κα Ντε Μπαρμπάρο, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Τμήμα Ψυχολογίας, ενθαρρύνει τους γονείς να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να φροντίσουν τα παιδιά τους.

«Είναι δυνατό για τους γονείς να χρησιμοποιούν τα κινητά τους με τέτοιο τρόπο που να μην παρεμποδίζει τις αλληλεπιδράσεις με τα βρέφη τους – για παράδειγμα, να το κάνουν όταν έτσι κι αλλιώς δεν θα μιλούσαν ούτε θα έκαναν κάτι με τα παιδιά», είπε στους Epoch Times.

«Αυτό που είναι ιδιαίτερο με αυτή την εργασία είναι το γεγονός ότι συλλέγουμε αυτά τα δεδομένα στο σπίτι – για έως και τρεις μέρες – καθώς οι οικογένειες κάνουν αυτά που θα έκαναν φυσιολογικά όλοι μαζί, ενώ οι περισσότερες έρευνες λαμβάνουν χώρα σε ένα τεχνητό εργαστήριο που περιορίζει την συμπεριφορά γονέων και παιδιών», είπε η κα Ντε Μπαρμπάρο.

Οι αλληλεπιδράσεις ενώπιος ενωπίω είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της γλώσσας

Άλλες έρευνες έχουν τονίσει τη σημασία της διατήρησης της αλληλεπίδρασης μεταξύ γονέα και παιδιού.

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον βρήκε πως οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις ενός παιδιού στους 5 μήνες αύξησαν τη δραστηριότητα των νευρώνων και την ανάπτυξη της γλώσσας σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αλληλεπιδράσεις ενώπιος ενωπίω με τα βρέφη μέσω ομιλίας, βλέμματος ή χαμόγελων είναι απαραίτητες για την αρχική γλωσσική εκμάθηση.

Επακόλουθη έρευνα σε βρέφη ηλικίας 2 έως 48 μηνών έδειξε ότι τα παιδιά μιμούνται την ομιλία των ενηλίκων στη ζωή τους. Αφού ανέλυσαν πάνω από 40.000 ώρες παιδοκεντρικού ηχητικού υλικού, οι συγγραφείς βρήκαν πως για κάθε 100 φωνοποιήσεις ανά ώρα των ενηλίκων, τα παιδιά παρήγαγαν 27 επιπλέον φωνοποιήσεις.

Της  Sophia Fang

Μετάφραση: Βλαδίμηρος Αλεξάντρωφ

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

 

Αδρανής υπερμεγέθης μαύρη τρύπα ξαφνικά σφύζει από ζωή

Ουάσιγκτον – Στο κέντρο του γαλαξία μας βρίσκεται μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα τέσσερα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του ήλιου μας, η οποία ονομάζεται Τοξότης Α* (Sagittarius A*) και την οποία κάποιοι επιστήμονες έχουν αποκαλέσει ήρεμο γίγαντα λόγω της αδράνειάς της. Κάποιο μέρα, όμως, ίσως γίνει θηρίο.

Ερευνητές είπαν την Τρίτη πως παρατήρησαν σε ζωντανό χρόνο μια δραματική έκλαμψη στην καρδιά ενός άλλου γαλαξία που, από ό,τι φαίνεται, προκλήθηκε από το ξύπνημα μιας αδρανούς υπερμεγέθους μαύρης τρύπας, η οποία ξεκίνησε να καταβροχθίζει την ύλη που υπήρχε τριγύρω της. Αυτή είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται μια διαδικασία αφύπνισης.

Με τηλεσκόπια που βρίσκονται στη Γη αλλά και σε τροχιά γύρω από αυτήν, οι επιστήμονες παρακολουθούν τα γεγονότα που ξεδιπλώνονται στον πυρήνα του γαλαξία με το όνομα SDSS1335+0728, ο οποίος βρίσκεται στον αστερισμό του Παρθένου, περίπου 360 εκατομμύρια έτη φωτός μακρυά από τη Γη  Ένα έτος φωτός είναι η απόσταση που διασχίζει το φως σε ένα έτος, δηλαδή 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα.

Οι μαύρες τρύπες είναι εξαιρετικά πυκνά αντικείμενα με βαρύτητα τόσο ισχυρή που ούτε το φως δεν μπορεί να δραπετεύσει. Κυμαίνονται σε μέγεθος από τη μάζα ενός αστεριού έως και τα μεγαθήρια που υπάρχουν στους πυρήνες αρκετών γαλαξιών, εκατομμύρια ή ακόμα και δισεκατομμύρια φορές πιο ογκώδη. Η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα του γαλαξία SDSS1335+0728 έχει μάζα περίπου ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του ήλιου.

Το περιβάλλον γύρω από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα μπορεί να είναι εξαιρετικά βίαιο, καθώς σκίζει τα άστρα και καταπίνει οποιοδήποτε υλικό βρίσκεται εντός της βαρυτικής της έλξης. Οι ερευνητές είπαν πως φαίνεται να έχει σχηματιστεί ένας περιστρεφόμενος δίσκος διάχυτων υλικών γύρω από την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα του SDSS1335+0728, με ορισμένα από τα υλικά να ‘καταβροχθίζονται’. Ένας τέτοιος δίσκος – που αποκαλείται δίσκος προσαύξησης (accretion disk) – εκπέμπει ενέργεια σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, γινόμενος μερικές φορές πιο λαμπρός και από ολόκληρους γαλαξίες.

Μια φωτεινή και συμπαγής περιοχή όπως αυτή, τροφοδοτούμενη από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία, ονομάζεται «ενεργός γαλαξιακός πυρήνας» (active galactic nucleus).

«Αυτοί οι πυρήνες χαρακτηρίζονται από την εκπομπή τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας σε διαφορετικά μήκη κύματος, από ραδιοκύματα έως ακτίνες γάμμα. Θεωρούνται από τα πιο φωτεινά αντικείμενα στο σύμπαν», είπε η αστροφυσικός Πάουλα Σάντσες Σάες του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Γερμανία, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Αστρονομία και Αστροφυσική (Astronomy & Astrophysics).

«Η μελέτη ενεργών γαλαξιακών πυρήνων είναι κρίσιμη στην κατανόηση της εξέλιξης των γαλαξιών και της φυσικής των υπερμεγεθών μαύρων τρυπών», πρόσθεσε η κα Σάντσες.

Αυτός ο γαλαξίας, με διάμετρο περίπου 52.000 έτη φωτός και μάζα ίση με περίπου 10 δισεκατομμύρια αστέρια μεγέθους σαν τον ήλιο, ήταν αντικείμενο παρατήρησης για δεκαετίες προτού εντοπιστούν ξαφνικές αλλαγές σε αυτόν το 2019. Έκτοτε, παρατηρείται αύξηση της φωτεινότητας στην καρδιά του γαλαξία.

Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες μερικές φορές εκτινάσσουν τεράστιους πίδακες από σωματίδια υψηλής ενέργειας στο διάστημα, αλλά δεν παρατηρήθηκε κάτι τέτοιο σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με την αστροφυσικό και συν-συγγραφέα της μελέτης Λορένα Χερνάντες Γκαρσία του Πανεπιστημίου Βαλπαραΐσο της Χιλής.

Τι θα μπορούσε τότε να έχει ενεργοποιήσει αυτή την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα;

«Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε», είπε η κα Σάντσες.

«Θα μπορούσε να είναι μια φυσική διαδικασία του γαλαξία», πρόσθεσε η κα Χερνάντες. «Γνωρίζουμε πως ένας γαλαξίας περνάει από διαφορετικές φάσεις δραστηριότητας και μη-δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ζωής του. Κάτι μπορεί να συνέβη που ενεργοποίησε τον γαλαξία, όπως για παράδειγμα, ένα άστρο να έπεσε μέσα στη μαύρη τρύπα.»

Αν οι παρατηρήσεις αντιπροσωπεύουν κάτι άλλο από την έναρξη ενός ενεργού γαλαξιακού πυρήνα, τότε αυτό θα πρέπει να είναι ένα αστροφυσικό φαινόμενο που δεν έχει παρατηρηθεί ξανά, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο Τοξότης Α*, βρίσκεται περίπου 26.000 έτη φωτός από τη Γη. Θα μπορούσε μήπως και αυτός να επανέλθει στη ζωή;

«Παρόμοια διαδικασία θα μπορούσε εν τέλη να συμβεί στον Τοξότη Α*, ο οποίος στην ουσία είναι αδρανής. Αλλά προς το παρόν δεν βρισκόμαστε σε κίνδυνο, και είναι πολύ πιθανό εάν ενεργοποιηθεί να μην το παρατηρήσουμε καν, διότι βρισκόμαστε πολύ μακριά από το κέντρο», είπε η κα Χερνάντες.

Του Will Dunham/Reuters

Μετάφραση: Βλαδίμηρος Αλεξάντρωφ

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

 

6 συμπεράσματα από την πρώτη αναμέτρηση Μπάιντεν και Τραμπ για το 2024

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασαν ανταγωνιστικά οράματα και ιδέες για μια σειρά θεμάτων στην πρώτη προεδρική αναμέτρηση που διοργάνωσε το CNN στις 27 Ιουνίου.

Ενώ η συζήτηση κατά καιρούς διανθίστηκε από χαρακτηρισμούς και διστακτικές απαντήσεις, οι δύο υποψήφιοι για το χρίσμα συζήτησαν επίσης για βασικές πολιτικές, από το μεταναστευτικό έως την άμβλωση, προσπαθώντας να επηρεάσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους σε μια κούρσα που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι απίστευτα αμφίρροπη.

Ακολουθούν ορισμένα από τα συμπεράσματα της συζήτησης.

Αμβλώσεις

Οι αμβλώσεις αποτέλεσαν σημείο αιχμής στην πρώτη προεδρική αναμέτρηση του 2024, καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν προσπάθησε να τονίσει τον ρόλο του πρώην προέδρου Τραμπ στην κατάργηση της απόφασης Roe v. Wade.

Μετά την πρόσφατη απόρριψη από το Ανώτατο Δικαστήριο της ένστασης για τα χάπια αμβλώσεων που αποστέλλονται ταχυδρομικώς, ο πρώην πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα εμποδίσει την πρόσβαση στα φάρμακα. Είπε επίσης ότι «πιστεύει στις εξαιρέσεις» για τις αμβλώσεις, συμπεριλαμβανομένων της αιμομιξίας, του βιασμού και της προστασίας της ζωής της μητέρας.

Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ ζήτησε να επιστρέψει η νομιμότητα των αμβλώσεων στις πολιτείες. Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστηρίζει «ακραίους» νόμους για τις αμβλώσεις που επιτρέπουν τη διαδικασία στον ένατο μήνα.

«Δεν είμαστε υπέρ των εκπρόθεσμων αμβλώσεων, τελεία και παύλα», απάντησε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος συνέδεσε το τέλος της απόφασης Roe v. Wade με την ισχύουσα απαγόρευση των αμβλώσεων 6 εβδομάδων στη Φλόριντα.

Είπε ότι μετά τις έξι εβδομάδες, «δεν ξέρεις καν αν είσαι έγκυος ή όχι, αλλά δεν μπορείς να δεις έναν γιατρό και να τον αφήσεις να αποφασίσει για το ποιες είναι οι συνθήκες σου, αν χρειάζεσαι βοήθεια».

Και οι δύο υποψήφιοι μιλούν σκληρά για τα σύνορα

Ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρώην πρόεδρος Τραμπ διαφήμισαν αμφότεροι το ιστορικό τους για την ασφάλεια των συνόρων και το μεταναστευτικό.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε για την προτεινόμενη συμφωνία του για το μεταναστευτικό, η οποία νωρίτερα μπλοκαρίστηκε από τους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας, λέγοντας ότι περιλάμβανε μηχανήματα για τον εντοπισμό της φαιντανύλης κατά τη διέλευσή της από τα νότια σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Χρειαζόμαστε αυτά τα μηχανήματα», είπε.

Ο πρώην πρόεδρος κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι «άνοιξε τα σύνορα» και μόνο τώρα, κοντά στο τέλος της πρώτης θητείας του, «προσπαθεί να γίνει λίγο σκληρός στα σύνορα».

Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι η μεταναστευτική πολιτική του προέδρου Μπάιντεν αποσκοπούσε στην αύξηση της «δεξαμενής» των ψηφοφόρων του.

Αν και μερικές φορές δεν είχε πολλές λεπτομέρειες, ο πρώην αρχηγός διατήρησε το ύφος των σχολίων του σχετικά με τα σύνορα στην προεκλογική εκστρατεία.

Όταν ο Τζέικ Τάπερ του CNN τον ρώτησε για τη συχνά επαναλαμβανόμενη υπόσχεσή του να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση απέλασης στην αμερικανική ιστορία, ο πρώην πρόεδρος δεν την αναίρεσε.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρικής αναμέτρησης με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ατλάντα, στις 27 Ιουνίου 2024. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

Ουκρανία και Ισραήλ κυριαρχούν στις συζητήσεις για την εξωτερική πολιτική

Η εξωτερική πολιτική ήταν ένα άλλο μείζον θέμα. Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι «μόνο η Χαμάς» επιδιώκει να συνεχίσει τον πόλεμό της με το Ισραήλ. Είπε ότι η πρότασή του για ειρήνη σε τρία στάδια έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και πολλών άλλων.

Επιστρέφοντας σε ένα συχνό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 δεν θα είχε συμβεί επί των ημερών του.

Το ίδιο είπε και για τη σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία, η τελευταία φάση της οποίας ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας στη γείτονα τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο Τραμπ ότι επιδιώκει να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ.

Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ πιέστηκε για το αν θα δεχόταν την πρόταση του προέδρου Πούτιν για διευθέτηση. Ο κ. Πούτιν είχε δημοσιοποιήσει τους όρους μιας πιθανής κατάπαυσης του πυρός υπό τους όρους ότι η Ρωσία θα κρατήσει τα ουκρανικά εδάφη που έχει ήδη διεκδικήσει και η Ουκρανία θα εγκαταλείψει την προσπάθειά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι οι όροι αυτής της πιθανής συμφωνίας ήταν «μη αποδεκτοί».

Δεσμεύτηκε επίσης να έχει «διευθετηθεί» η σύγκρουση πριν από την ημέρα της ορκωμοσίας.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μέσα από μια οθόνη οροφής κατά τη διάρκεια της προεδρικής αναμέτρησης στην Ατλάντα, στις 27 Ιουνίου 2024. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

Οικονομία

Οι άνδρες επί σκηνής έκαναν λόγο για την οικονομία κατά τη διάρκεια των αντίστοιχων προεδριών τους.

Και οι δύο θητείες συμπίπτουν με το κλείσιμο του COVID-19 και τη σχετική οικονομική τόνωση. Ο νόμος CARES ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ήρθε το 2020, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πρόεδρος, ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε ένα δικό του νομοσχέδιο για την τόνωση της οικονομίας ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος τον άφησε με μια οικονομία «σε ελεύθερη πτώση» και αναφέρθηκε στην αύξηση της απασχόλησης κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε ότι πολλές από αυτές τις θέσεις εργασίας ήταν θέσεις «ανάκαμψης» που ανακτήθηκαν μετά από γρήγορες, απότομες απώλειες κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης του COVID-19. Ισχυρίστηκε ότι οι υπόλοιπες πήγαν σε παράνομους μετανάστες.

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε επίσης ότι οι πολιτικές του οδήγησαν στη «μεγαλύτερη οικονομία στην ιστορία της χώρας μας» πριν την εκτροχιάσει το COVID-19.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν διαφώνησε, λέγοντας ότι ο πρώην πρόεδρος ήταν ο πρώτος από την εποχή της διακυβέρνησης Χούβερ που εγκατέλειψε την εξουσία με λιγότερες θέσεις εργασίας από ό,τι όταν ξεκίνησε.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της προεδρικής αναμέτρησης με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην Ατλάντα, στις 27 Ιουνίου 2024. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

 

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι θα «κάνει τους πολύ πλούσιους να αρχίσουν να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί» προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική ασφάλιση φερέγγυα. Επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή του να μην αυξήσει τους φόρους για όσους κερδίζουν λιγότερα από 400.000 δολάρια.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το αν οι δασμοί του πρώην προέδρου θα οδηγούσαν σε αύξηση των τιμών, ο πρόεδρος Τραμπ υπερασπίστηκε επίσης το μέτρο, συμπεριλαμβανομένων των δασμών του σε εισαγωγές δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα, οι οποίοι διατηρήθηκαν επί κυβέρνησης Μπάιντεν.

«Δεν πρόκειται να τις ανεβάσουν. Απλώς θα αναγκάσει χώρες που μας κλέβουν εδώ και χρόνια, όπως η Κίνα και πολλές άλλες … απλώς θα τις αναγκάσει να μας πληρώσουν πολλά χρήματα [και] θα μειώσει το έλλειμμά μας τρομερά», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος Τραμπ.

Ο Τραμπ δεσμεύεται να αποδεχθεί τα αποτελέσματα του 2024 αν είναι «δίκαια και νόμιμα»

Ο κ. Τάπερ ρώτησε τον πρώην πρόεδρο Τραμπ τι θα έλεγε στους ψηφοφόρους που πιστεύουν ότι παραβίασε τον προεδρικό όρκο να «διαφυλάξει, να προστατεύσει και να υπερασπιστεί» το Σύνταγμα με τις «πράξεις και την απραξία» του στις 6 Ιανουαρίου.

Ο πρώην πρόεδρος δεν απάντησε αμέσως στην ερώτηση και αντ’ αυτού τόνισε πως η χώρα ήταν σε καλύτερη κατάσταση στις 6 Ιανουαρίου πριν από την είσοδο του προέδρου Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

«Μας σέβονταν σε όλο τον κόσμο», είπε.

Όταν του τέθηκε εκ νέου η ερώτηση, ο πρώην πρόεδρος Τραμπ είπε ότι είπε στους διαδηλωτές να συγκεντρωθούν «ειρηνικά και πατριωτικά».

Η Ντάνα Μπας του CNN ρώτησε επίσης τον πρώην πρόεδρο αν θα αποδεχόταν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2024 «ανεξάρτητα από το ποιος θα κέρδιζε».

Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ δεν απάντησε αρχικά ευθέως στην ερώτηση, με αποτέλεσμα η κα Μπας να κάνει την ερώτηση δύο επιπλέον φορές.

Ο πρώην πρόεδρος είπε τελικά ότι θα το έκανε, αρκεί «να είναι δίκαιες και νόμιμες και καλές εκλογές, απολύτως».

Όταν ρωτήθηκε αν θα έλεγε ότι η πολιτική βία δεν είναι αποδεκτή, ο πρώην πρόεδρος απάντησε: «Είναι εντελώς απαράδεκτη».

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μέσα από μια οθόνη από το κέντρο αρχείων των μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της προεδρικής αναμέτρησης στην Ατλάντα, στις 27 Ιουνίου 2024. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

Ο Τραμπ υπεκφεύγει, ο Μπάιντεν δυσκολεύεται να απαντήσει

Η βραδιά σημαδεύτηκε από πολλαπλές γκάφες, αλλαγές στη μέση της πρότασης και οι δύο υποψήφιοι μερικές φορές απέφευγαν τις ερωτήσεις των συντονιστών.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος είχε μια βραχνή φωνή σε κάποια σημεία της αντιπαράθεσης, δυσκολεύτηκε κατά διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε κατά λάθος: «Τελικά νικήσαμε το Medicare», προκαλώντας τον αντίλογο του πρώην προέδρου Τραμπ. «Έχει δίκιο. Νίκησε όντως το Medicare. Το ‘χτύπησε’ μέχρι θανάτου».

Μετά την αντιπαράθεση, η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις αναγνώρισε ότι ο πρόεδρος είχε κάνει «νωθρό ξεκίνημα».

Αλλά, σημείωσε, έχει να κάνει με «την επιλογή» που θα κάνει ο αμερικανικός λαός τον Νοέμβριο.

«Μιλάω για μία από τις πιο σημαντικές εκλογές και για τη συλλογικής μας ζωής», δήλωσε στο CNN.

Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ απέφευγε να απαντήσει σε ερωτήσεις. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πρόθεσή του να θεσπίσει «τη μεγαλύτερη εγχώρια επιχείρηση απέλασης στην αμερικανική ιστορία», άλλαξε θέμα και άρχισε να επικρίνει τη μεταναστευτική πολιτική του προέδρου Μπάιντεν.

Όταν ρωτήθηκε για τη θέση του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρώην πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι οι βετεράνοι και οι στρατιώτες της Αμερικής «δεν αντέχουν» τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Από Nathan Worcester και Jacob Burg

Η φυσική άσκηση επιβραδύνει τον χρόνο

Έχετε νιώσει ποτέ ότι ο χρόνος στο γυμναστήριο περνά απελπιστικά αργά, με κάθε λεπτό στον διάδρομο να μοιάζει ατελείωτο; Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν το φαντάζεστε απλά.

Νέα έρευνα υποδεικνύει πως το μυαλό μας αντιλαμβάνεται τον χρόνο διαφορετικά όταν γυμναζόμαστε. Παρότι τα ρολόγια χτυπούν στον συνήθη ρυθμό τους, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τα λεπτά πολύ μεγαλύτερα κατά τη διάρκεια μιας έντονης άσκησης παρά όταν ξεκουράζονται στον πάγκο.

Η άσκηση επιβραδύνει τον χρόνο

Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιοποιήθηκε στο Brain and Behavior, βρήκε ότι οι συμμετέχοντες βίωσαν τον χρόνο να περνά πιο αργά ενώ γυμνάζονταν, άσχετα αν ανταγωνίζονταν άλλους ή αν ασκούνταν μόνοι τους.

Η έρευνα περιελάμβανε 33 άτομα που έπρεπε να ολοκληρώσουν ένα έργο συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από άσκηση σε στατικό ποδήλατο, ενώ παρακολουθούσαν μια προσομοιωμένη διαδρομή. Φορούσαν συσκευές εικόνας και ήχου (headset) που δημιουργούσαν διάφορα εικονικά περιβάλλοντα, περιλαμβανομένης της ατομικής ποδηλασίας, της ποδηλασίας με έναν παθητικό εικονικό χαρακτήρα και της ανταγωνιστικής ποδηλασίας ενάντια σε ενεργητικό αντίπαλο.

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να εκτιμήσουν ένα χρονικό διάστημα 30 δευτερολέπτων κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης διαδικασίας, που έδινε συνοχή. Το έκαναν αυτό προτού ξεκινήσουν, κατά τη διάρκεια και αφού είχαν ολοκληρώσει την άσκηση.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, οι συμμετέχοντες ένιωθαν πως ο χρόνος περνούσε πιο αργά σε σχέση με το πριν και το μετά.

Όταν αξιολογήθηκαν σε διαστήματα 500 μέτρων, 1.500 μέτρων και 2.500 μέτρων, η αντίληψη της επιβράδυνσης του χρόνου παρέμεινε η ίδια καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

Είναι η πρώτη μελέτη που «καταδεικνύει πλήρως» πως η αντίληψη του χρόνου επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης, χωρίς να επηρεάζεται από τον ανταγωνισμό και τα επίπεδα δυσκολίας, χρησιμοποιώντας ένα ελεγχόμενο πειραματικό σχέδιο, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

Τα ευρήματα αφορούν την επιλογή άσκησης, την ευχαρίστηση και τη βελτιστοποίηση των επιδόσεων, είπε στους Epoch Times ο Άντριου Έντουαρντς, διευθυντής της Σχολής Ψυχολογίας και Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου Canterbury Christ Church στο Ηνωμένο Βασίλειο και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Αν οι άνθρωποι νιώθουν τον χρόνο να περνά πιο αργά όταν κάνουν κάποιου είδους σωματική άσκηση και το αντιλαμβάνονται αυτό ως δυσάρεστο, ίσως να μην θέλουν να γυμναστούν», είπε.

Η χειραγώγηση της αντίληψης του χρόνου έχει πραγματικά οφέλη

Προκειμένου να μη λειτουργεί αυτό αποτρεπτικά για τους ανθρώπους, ίσως θα ήταν σκόπιμο να αποσπάται η προσοχή τους από τη σωματική δυσφορία και «να μειώνεται η επίγνωση της σωματικής αίσθησης και της ροής του χρόνου» όταν ασκούνται, είπε ο κος Έντουαρντς.

Αυτό μπορεί να γίνει με την εισαγωγή «διπλών εργασιών» – που ενσωματώνουν την επίλυση προβλημάτων κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας – τη συνεργασία ή την ακρόαση μουσικής. «Και, βεβαίως, με το να κάνουμε τη δραστηριότητα πιο ευχάριστη», πρόσθεσε, «επειδή ξέρουμε πως ο χρόνος κυλά γρήγορα όταν περνάς καλά».

Ο κος Έντουαρντς εξήγησε πως τα ευρήματα της μελέτης έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τους ανταγωνιστικούς αθλητές. «Ακριβής καθορισμός στόχων, σχεδιασμός και επίγνωση του χρονολογικού ρυθμού και του χρόνου κατά τη διάρκεια του αγώνα, ενισχυμένα από τα εξωτερικά ερεθίσματα, έχουν προσφάτως  φανεί να έχουν στενή συνάφεια με τα υψηλού επιπέδου παγκόσμια ρεκόρ», πρόσθεσε.

Νέες τεχνικές, όπως τα οπτικά ερεθίσματα από συστήματα φωτισμού LED τοποθετημένα στις διαδρομές, θα μπορούσαν να παρέχουν βοηθητικό εξωτερικό χρονισμό και καθοδήγηση του ρυθμού ώστε οι αθλητές και οι προπονητές να επιτυγχάνουν τις καλύτερες επιδόσεις τους, σύμφωνα με τον κο Έντουαρντς.

Παρά το γεγονός ότι  η μελέτη του ρίχνει φως στο πώς η αντίληψη του χρόνου μπορεί να παραμορφωθεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες, ο κος Έντουαρντς σημείωσε πως είναι αβέβαιο εάν τα αποτελέσματα μπορούν να γενικευτούν σε άλλους πληθυσμούς, λόγω του μικρού αριθμού συμμετεχόντων, οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση.

Η αντίληψη του χρόνου είναι ένα θέμα με ευρεία εφαρμογή και παρουσιάζει πολλές δρόμους για ενδιαφέρουσες έρευνες, πρόσθεσε.

«Είναι γνωστό πως ο Αϊνστάιν είπε: ‘Κάτσε με ένα όμορφο κορίτσι για μια ώρα και θα σου φανεί σαν ένα λεπτό. Κάτσε πάνω σε ένα καυτό φούρνο για ένα λεπτό και θα σου φανεί σαν ώρες. Αυτή είναι η σχετικότητα.’ Αυτή είναι η αντίληψη του χρόνου», είπε ο κος Έντουαρντς. «Αν το συσχετίσουμε αυτό με διάφορες καταστάσεις, το καταλάβουμε και κανονίσουμε από πριν γι’ αυτό, τότε πιθανόν να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε υπέρ μας», πρόσθεσε.

Το επόμενο βήμα είναι να δούμε αυτά τα ευρήματα και σε άλλες ομάδες και να εξετάσουμε τον πιθανό αντίκτυπο στην υγεία και τις επιδόσεις. Οι ερευνητές σχεδιάζουν, επίσης, να εξερευνήσουν τρόπους να παρακινήσουν τους ανθρώπους να γυμναστούν, χρησιμοποιώντας την επιβραδυμένη αντίληψη του χρόνου υπέρ τους.

Του George Citroner

Μετάφραση: Βλαδίμηρος Αλεξάντρωφ

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων περνάει νομοσχέδιο κατά των εξαναγκαστικών αφαιρέσεων οργάνων από ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ στο Πεκίνο

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε νομοσχέδιο με σκοπό τον τερματισμό της μακροχρόνιας εκστρατείας του κινέζικου καθεστώτος κατά της πνευματικής ομάδας Φάλουν Γκονγκ.

Ο δικομματικός Νόμος Προστασίας του Φάλουν Γκονγκ (H.R. 4132), που εισήχθη από τον Αντιπρόσωπο Σκοτ Πέρρυ (Ρεπουμπλικανός – Πενσυλβάνια) μαζί με άλλους 18 συγχορηγούς, πέρασε με φωνητική ψηφοφορία στις 25 Ιουνίου. Είναι το πρώτο νομοσχέδιο των ΗΠΑ που προχώρησε στο νομοθετικό σώμα και αφορά τη βάναυση καταπίεση της πίστης από το Πεκίνο.

Το Φάλουν Γκονγκ, μια πρακτική διαλογισμού που βασίζεται στις αρχές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας, είναι το υποκείμενο μια ανελέητης εκστρατείας στην κομμουνιστική Κίνα σχεδιασμένης να εξαλείψει την πίστη.

Τα τελευταία 25 χρόνια, οπαδοί της πρακτικής – απαριθμώντας έως και 100 εκατομμύρια το 1999 σύμφωνα με εκτιμήσεις εκείνου του καιρού – έχουν έρθει αντιμέτωποι με μακρόχρονες φυλακίσεις, βασανιστήρια, καταναγκαστική εργασία καθώς και εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων.

Ο Νόμος Προστασίας του Φάλουν Γκονγκ, ο οποίος ακόμη χρειάζεται την έγκριση της Γερουσίας, καλεί για τον άμεσο τερματισμό της δίωξης. Εάν περάσει ο νόμος, θα σημαίνει για τις ΗΠΑ την αποφυγή κάθε συνεργασίας με την Κίνα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων οργάνων, καθώς και στοχευμένες κυρώσεις και περιορισμούς στις βίζες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δίωξη του Φάλουν Γκονγκ σε διεθνές επίπεδο.

ZoomInImage
Ο Αντιπρόσωπος Σκοτ Πέρρυ (Ρεπουμπλικανός – Πενσυλβάνια) στη ροτόντα του Καπιτωλίου των ΗΠΑ. Ουάσιγκτον, 25 Ιουνίου 2024 (Μανταλίνα Βασιλείου/The Epoch Times)

 

Ο κος Πέρρυ είπε στην Αίθουσα της Βουλής στις 25 Ιουνίου πως το να συζητείται το θέμα των συστηματικών εξαναγκαστικών αφαιρέσεων οργάνων εν έτει 2024 είναι από μόνο του πάρα πολύ τρομακτικό.

«Η εξαναγκαστική αφαίρεση οργάνων – μια μορφή μαζικής δολοφονίας – είναι κάτι [σαν αυτό που είδαμε με τον] Γιόζεφ Μένγκελε, αλλά συμβαίνει σήμερα», ανέφερε.

«Στην Κίνα, αν έχεις τα χρήματα, δεν υπάρχει λίστα αναμονής για να λάβεις ένα όργανο. … Υπάρχει διαθέσιμη προμήθεια τέτοιων οργάνων.»

Ο κος Πέρρυ περιέγραψε το νομοσχέδιο ως «την πρώτη δεσμευτική υποχρέωση από το Κογκρέσο να λάβει ισχυρά νομικά μέτρα ενάντια στη δίωξη και τις εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων από ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, κάνοντας το Φάλουν Γκονγκ το κεντρικό στοιχείο του νομοσχεδίου – κάτι το οποίο έχει καθυστερήσει πάρα πολύ ύστερα από 25 χρόνια».

Ο Νόμος Προστασίας του Φάλουν Γκονγκ θα επιβάλει επίσης κυρώσεις στους Κινέζους αξιωματούχους, τους στρατιωτικούς ηγέτες ή άλλους, που «εν γνώσει τους είναι υπεύθυνοι για ή είναι συνένοχοι σε ή έχουν εκούσια ή ακούσια συμμετάσχει σε αφαίρεση οργάνων χωρίς συναίνεση του δότη” στην Κίνα.

Οποιοσδήποτε βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων δεν θα μπορεί να εισέλθει στις ΗΠΑ ή να διενεργήσει συναλλαγές βασισμένες στις ΗΠΑ και η παρούσα βίζα του θα ανακληθεί. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης αστική ποινή έως και 250.000 δολάρια και ποινική κύρωση 1 εκατομμυρίου δολαρίων καθώς και 20 χρόνια φυλάκιση για τους παραβάτες.

Υπό την ισχύ του νομοσχεδίου, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Υγείας και ο διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας θα πρέπει να καθορίσουν εάν η δίωξη του Φάλουν Γκονγκ ορίζεται ως φρικαλεότητα σύμφωνα με τον Νόμο Elie Wiesel για την πρόληψη της γενοκτονίας και των φρικαλεοτήτων του 2018 και να ανακαλύψουν πόσα χρήματα από επιχορηγήσεις των ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει τις μεταμοσχεύσεις οργάνων στην Κίνα.

«Η ευρεία, συστηματική, χορηγούμενη από το κράτος δίωξη του Φάλουν Γκονγκ από την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας αποτελεί μια ξεκάθαρη παράβαση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ και μπορεί να συνιστά γενοκτονία», αναφέρει το έγγραφο του νομοσχεδίου.

Μιλώντας υπέρ του νομοσχεδίου, ο αντιπρόσωπος Γκρεγκ Στάντον (Δημοκρατικός – Αριζόνα) εστίασε στα «ασύλληπτα βάσανα που υποφέρουν τα θύματα, με «τα πιο βασικά τους δικαιώματα να έχουν αφαιρεθεί και τα σώματά τους να έχουν παραβιαστεί με τις πιο αποτρόπαιες μεθόδους».

«Φανταστείτε τον τρόμο και την απόγνωση αυτών που φυλακίζονται για τα πιστεύω τους, μόνο και μόνο για να τους αφαιρεθούν τα όργανα τους», είπε. «Αυτό δεν είναι μια στατιστική, ή ένα μακρινό ζήτημα. Αυτοί είναι αληθινοί άνθρωποι – άνθρωποι με οικογένειες, με όνειρα, οι οποίοι υπομένουν απίστευτο πόνο και τρόμο.»

Ο αντιπρόσωπος Ριτς ΜακΚόρμικ (Ρεπουμπλικανός – Τζόρτζια) ευχαρίστησε τον κο Πέρρυ για το νομοσχέδιο, λέγοντας πως «η ιδέα πως ένα μέλος μια θρησκευτικής μειονότητας μπορεί να γίνει στόχος και να σκοτωθεί έτσι ώστε τα όργανά του να αφαιρεθούν είναι κάτι αντίστοιχο μιας ταινίας τρόμου».

Το 2006, οι Epoch Times πρώτοι ανέφεραν την αφαίρεση οργάνων ύστερα από ομιλίες αυτόπτων μαρτύρων ισχυριζόμενοι ότι διεξάγονταν φόνοι για όργανα σε κινέζικα νοσοκομεία και υπόγειες εγκαταστάσεις. Μία μάρτυρας, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Άννι (Annie), είπε πως ο άντρας της αφαιρούσε κερατοειδείς από ζωντανούς ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ ενώ εργαζόταν ως νευροχειρουργός σε νοσοκομείο στη νοτιοανατολική Κίνα.

«Οι ζωές των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ δεν προστατεύονται από την κυβέρνηση. Οι ζωές τους θεωρούνται φθηνές από τις αρχές», είπε. «Είναι ένα εθνικό έγκλημα.»

Έκτοτε το ζήτημα έχει λάβει περισσότερη προσοχή, ειδικά αφότου το Δικαστήριο για την Κίνα με έδρα στο Λονδίνο απεφάνθη το 2019 πως η κακοποίηση λαμβάνει χώρα στην Κίνα σε σημαντική κλίμακα, και πως οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ αποτελούν την κύρια πηγή οργάνων.

Τα τελευταία δύο χρόνια, τρεις Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν θεσπίσει νόμους που απαγορεύουν στις ασφάλειες υγείας να χρηματοδοτούν εγχειρήσεις μεταμόσχευσης οργάνων στην Κίνα, ενώ το Κογκρέσο των ΗΠΑ, ειδικοί που συνεργάζονται με τον ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν αποδοκιμάσει δημόσια τη φρικτή αυτή πρακτική.

Το 2023, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία το πρώτο της νομοσχέδιο σχετικά με το ζήτημα των εξαναγκαστικών αφαιρέσεων οργάνων σε γενικό επίπεδο.

Της  Eva Fu

Μετάφραση: Βλαδίμηρος Αλεξάντρωφ

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

 

Κίνδυνος λεμφώματος λόγω τατουάζ

Το τατουάζ που ονειρευόσουν να κάνεις για να εκφράσεις την προσωπικότητά σου ίσως σου κοστίσει περισσότερο από όσο νόμιζες. Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως το μελάνι που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία έργων τέχνης πάνω στο σώμα περιέχει τοξικά συστατικά που συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης λεμφώματος, ένα είδος καρκίνου που ξεκινά από το λεμφικό σύστημα (το οποίο είναι υπεύθυνο για την καταπολέμηση των μικροβίων). Ένα και μόνο τατουάζ αυξάνει τον κίνδυνο.

Τα τατουάζ αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά 21%

Τα τατουάζ γίνονται όλο και πιο δημοφιλή ως μέσο έκφρασης. Γύρω στο 32% των Αμερικάνων έχουν τουλάχιστον ένα τατουάζ, ενώ περίπου το 22% έχουν περισσότερα από ένα.

Ωστόσο, καθώς τα τατουάζ γίνονται πιο διαδεδομένα, αυξάνονται και οι περιπτώσεις κακοήθους λεμφώματος – με αύξηση 3% έως 4% τα τελευταία 40 χρόνια. Πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο Λουντ στη Σουηδία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet’s eClinicalMedicine, δηλώνει πιθανή σύνδεση.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από σχεδόν 12.000 άτομα ηλικίας 20 έως 60 ετών, οι οποίοι συγκρίθηκαν με μια ομάδα ελέγχου ίδιας ηλικίας και γένους χωρίς όμως λέμφωμα. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τους παράγοντες του τρόπου ζωής τους, περιλαμβανομένων και των τατουάζ. Οι ερευνητές βρήκαν πως αυτοί με τατουάζ ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν κακόηθες λέμφωμα σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν τατουάζ.

Τα άτομα με τατουάζ είχαν 21% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης οποιουδήποτε είδους λεμφώματος, αφού λήφθηκαν υπ’ όψιν και άλλοι παράγοντες.

Ο κίνδυνος λεμφώματος ήταν μεγαλύτερος (μεγαλύτερος κατά 81%) για αυτούς που έλαβαν το πρώτο τους τατουάζ δύο χρόνια πριν. Ο κίνδυνος μειώθηκε για αυτούς που είχαν το πρώτο τους τατουάζ μεταξύ τριών και δέκα ετών πριν αλλά αυξήθηκε ξανά (19% παραπάνω) για αυτούς που έλαβαν το πρώτο τατουάζ 11 ή και παραπάνω χρόνια πριν.

Το μέγεθος δεν έχει σημασία

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα μεγαλύτερα τατουάζ δεν φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο περαιτέρω. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη γιατί συμβαίνει αυτό», είπε σε δελτίο Τύπου η Κρίστελ Νίλσεν, η οποία ηγείται της μελέτης. «Μπορούμε απλά να υποθέσουμε πως ένα τατουάζ, ανεξαρτήτως μεγέθους, ενεργοποιεί μια χαμηλού επιπέδου φλεγμονή στο σώμα, η οποία εν συνεχεία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο». Επομένως το θέμα είναι πιο περίπλοκο από ότι αρχικά πιστεύαμε.

Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που εξετάζει τα τατουάζ ως παράγοντα κινδύνου για καρκίνο στο λεμφικό σύστημα, είπε η κα Νίλσεν στους Epoch Times. Περισσότερες μελέτες για πιθανή σύνδεση μεταξύ τατουάζ και άλλων ειδών καρκίνου είναι καθ’ οδόν.

Αναγνωρίζοντας ότι τα τατουάζ πιθανότατα θα παραμείνουν δημοφιλείς μορφές αυτοέκφρασης, η κα Νίλσεν δήλωσε: «Είναι σημαντικό να ενημερώσουμε τους ανθρώπους ότι τα τατουάζ μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και ότι θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα εάν έχετε ενοχλήσεις που σχετίζονται με ένα τατουάζ».

Αυξανόμενα αποδεικτικά στοιχεία για κίνδυνο καρκίνου

«Γνωρίζουμε πως τα συστατικά στο μελάνι των τατουάζ συχνά περιέχουν επιβλαβή χημικά και πως αυτά συσσωρεύονται στους λεμφαδένες», είπε η κα Νίλσεν στους Epoch Times. Το ανοσοποιητικό σύστημα πάντα «προσπαθεί να καθαρίσει τα σωματίδια του μελανιού, τα οποία εκλαμβάνει ως κάτι ξένο που δεν θα έπρεπε να υπάρχει εκεί», πρόσθεσε.

Μελέτη του 2022 που δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό Toxicology and Industrial Health (Τοξικολογία και Βιομηχανική Υγεία) αναγνώρισε τοξικές ουσίες στο μελάνι των τατουάζ και προειδοποίησε πως «θα μπορούσαν να επιφέρουν τοξικολογικούς κινδύνους στην ανθρώπινη υγεία».

Η έρευνα της κας Νίλσεν έρχεται να προσθέσει σε προηγούμενες εργασίες που συνδέουν τα τατουάζ με την αύξηση κινδύνου του καρκίνου. Μελέτη που παρουσιάστηκε το 2023 στην ετήσια συνάντηση του 2023 της American Association for Cancer Research (Αμερικάνικης Ένωσης για Έρευνα του Καρκίνου) αναγνώρισε πιθανή σύνδεση μεταξύ της ύπαρξης τριών ή και περισσότερων μεγάλων τατουάζ και του υψηλού κινδύνου καρκίνου του αίματος, μυελοειδών νεοπλασμάτων (καρκίνος του μυελού των οστών) και λεμφώματος.

Τα ευρήματα δείχνουν πως συγκριτικά το να μην έχει κανείς τατουάζ, με το να λάβει το πρώτο τατουάζ πριν την ηλικία των 20 ετών συνδέεται με αύξηση κινδύνου μυελοειδούς νεοπλάσματος, ενώ λαμβάνοντας το πρώτο τατουάζ στην ηλικία των 20 ετών και άνω συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο λεμφώματος. Ωστόσο, οι συγγραφείς τονίζουν πως αυτές οι εκτιμήσεις είναι «ανακριβείς».

Ορισμένα χρώματα μελανιού που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Μια σειρά ερευνών του 2021 βρήκε πως το μαύρο και το κόκκινο μελάνι συνδέονται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης θανατηφόρων μορφών καρκίνου του δέρματος όπως το μελάνωμα, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (η συνηθέστερη μορφή) και το δερματοϊνοσάρκωμα protuberans, ένας σπάνιος, αργά αναπτυσσόμενος όγκος μαλακών μορίων.

Από τον George Citroner

Η μικροβαρύτητα και η κοσμική ακτινοβολία μπορεί να είναι υπαίτιες για τις πέτρες στους νεφρούς των αστροναυτών

Παρότι το ταξίδι στο διάστημα σηματοδοτεί την πρόοδο της ανθρωπότητας, έχει σκληρές επιπτώσεις στο σώμα, σύμφωνα με μελέτη που ερευνά την καταπόνηση που δέχονται τα εσωτερικά όργανα, και συγκεκριμένα οι νεφροί.

Το ομότιμα αξιολογημένο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, δημοσίευσε μελέτη με τίτλο «Cosmic kidney disease: an integrated panomic, physiological and morphological study into spaceflight-induced renal dysfunction» («Κοσμική νεφρική πάθηση: μια ολοκληρωμένη πανομική, φυσιολογική και μορφολογική μελέτη της νεφρικής δυσλειτουργίας λόγω διαστημικού ταξιδιού»).

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 11 Ιουνίου, εξετάζει την επίδραση της μικροβαρύτητας και της γαλαξιακής κοσμικής ακτινοβολίας (Galactic Cosmic Radiation – GCR) στο σώμα χρησιμοποιώντας βιολογικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από αρουραίους και ανθρώπους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, δείγματα προς ανάλυση λήφθηκαν από έντεκα ποντικούς και πέντε ανθρώπους που εκτέθηκαν σε διαστημικό ταξίδι. Επιπλέον, λήφθηκαν δείγματα από έναν αρουραίο ο οποίος εκτέθηκε σε προσομοιωμένη μικροβαρύτητα και τέσσερεις ποντικούς που εκτέθηκαν σε κοσμική ακτινοβολία.

Για να ερευνήσουν εάν η έκθεση σε κοσμική ακτινοβολία προκάλεσε ζημιά στους ιστούς, οδηγώντας σε «ανεπανόρθωτη απώλεια της νεφρικής λειτουργίας», οι επιστήμονες βασίστηκαν στις φυσιολογικές και ανατομικές στατιστικές από 20 ταξίδια στο διάστημα, που περιελάμβαναν τρωκτικά και ανθρώπους, αναφέρει η μελέτη.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν επίσης δείγματα από πλάσμα και ούρα σε 66 αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (International Space Station – ISS) για έως και 180 ημέρες.

Επιστήμονες στον ISS, ο οποίος αιωρείται σε χαμηλή τροχιά γύρω από την Γη (Low Earth Orbit – LEO), μπορεί να εμφανίσουν μυοσκελετικά, νευρολογικά, οφθαλμικά και καρδιαγγειακά σημάδια εκφύλισης εντός μερικών εβδομάδων πτήσης στο διάστημα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η μελέτη αναφέρει πως προβλήματα στα εσωτερικά όργανα από πτήση σε χαμηλή τροχιά δεν εμφανίζονται αμέσως επειδή δεν έχουν ορατά συμπτώματα και, για αυτόν τον λόγο, έχουν ερευνηθεί ανεπαρκώς.

Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι οι αστροναύτες είναι πιο επιρρεπείς σε πέτρες στους νεφρούς σε «ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό», αναφέρει η μελέτη.

Οι αστροναύτες έχουν 2 έως 7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν πέτρες στους νεφρούς ένα χρόνο μετά από πτήση στο διάστημα, ενώ ο αριθμός αυτός διπλασιάζεται για τους αστροναύτες κατά τη διάρκεια της πτήσης, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η μελέτη αναφέρει μια σοβιετική πτήση στο διάστημα κατά την οποία ένας αστροναύτης είχε συμπτώματα πέτρας στους νεφρούς σε σημείο που η αποστολή έπρεπε σχεδόν να τερματιστεί. Ωστόσο, τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν «μόλις πριν ξεκινήσει η επείγουσα κάθοδος από την τροχιά».

Η μικροβαρύτητα – η μείωση της βαρύτητας που οδηγεί στην έλλειψη βαρύτητας των ανθρώπων και των αντικειμένων που αιωρούνται στο διάστημα – μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία και να αλλάξει τη βιοχημεία της κρυσταλλοποίησης του σχηματισμού των νεφρόλιθων, σύμφωνα με τη μελέτη.

Έχει καταγραφεί επίσης πως η μικροβαρύτητα προκαλεί αφαλάτωση των οστών, αναφέρει η μελέτη.

Τα επίπεδα των υγρών και των ηλεκτρολυτών κατά τη διάρκεια της διαστημικής πτήσης μπορεί να επηρεαστούν από αλλαγές στην πίεση του αίματος και τα επίπεδα καλίου, αναφέρει η έρευνα, οδηγώντας σε πέτρες στα νεφρά.

Αλλά η μικροβαρύτητα δεν είναι ο μόνος ένοχος: υπάρχει επίσης και η διαστημική ακτινοβολία, αναφέρει η μελέτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η διαστημική ακτινοβολία αναδύεται από τα εξής τρία γαλαξιακά φαινόμενα: τη στεφανιαία μαζική εκτίναξη, τον ηλιακό άνεμο και την γαλαξιακή κοσμική ακτινοβολία.

Η διαστημική ακτινοβολία μπορεί επίσης να προκαλέσει καρκίνο, κάτι που δημιουργεί ανησυχία στους επιστήμονες που σχεδιάζουν να κάνουν το ταξίδι των περίπου 1 δισεκατομμυρίου μιλίων γύρω από τον Άρη.

Η εξερεύνηση του Άρη

Η NASA στοχεύει στην εξερεύνηση του Άρη από τους ανθρώπους επειδή πιστεύει πως «είναι ένα από τα μέρη που γνωρίζουμε όπου η ζωή θα μπορούσε να υπάρχει στο ηλιακό μας σύστημα».

«Αυτά που θα μάθουμε για τον κόκκινο πλανήτη θα μας πουν περισσότερα για το παρελθόν και το μέλλον της Γης, και μπορεί να μας βοηθήσουν να βρούμε απάντηση στο ερώτημα εάν υπάρχει ζωή πέρα από τον πλανήτη μας», δηλώνει η NASA στην ιστοσελίδα της. «Όπως η Σελήνη, έτσι και ο Άρης είναι ένας προορισμός πλούσιος από την άποψη της επιστημονικής εξερεύνησης και καθοδηγητής των τεχνολογιών που καθιστούν την ανθρωπότητα ικανή να ταξιδέψει και να εξερευνήσει μέρη μακριά από τη Γη».

Η NASA είπε πως στοχεύει να έχει αστροναύτες στον κόκκινο πλανήτη έως το 2030 και πως, επί του παρόντος, σχεδιάζει προηγμένα συστήματα προώθησης που θα μπορούσαν αν κάνουν το ταξίδι από τη Γη στον Άρη και πίσω σε δύο χρόνια.

«Η NASA προοδεύει σε πολλαπλές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ηλεκτρικής και πυρηνικής θερμικής προώθησης», δήλωσε η διαστημική υπηρεσία. «Και τα δύο χρησιμοποιούν την πυρηνική σύντηξη αλλά είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Ένας πύραυλος πυρηνικής ηλεκτρικής είναι πιο αποδοτικός, αλλά δεν παράγει πολύ ώθηση, Αντιθέτως, η πυρηνική θερμική προώθηση παράγει περισσότερη δύναμη.»

Επιπλέον, η NASA παράγει φουσκωτό σύστημα προσγείωσης το οποίο θα επιτρέψει την εκτόξευση ενός βαρύτερου διαστημικού σκάφους, το οποίο θα χρειαστεί να μπει στην ατμόσφαιρα.

«Η NASA δουλεύει πάνω σε μια φουσκωτή θερμική ασπίδα, η οποία επιτρέπει στη μεγάλη επιφάνεια να καταλαμβάνει λιγότερο χώρο σε έναν πύραυλο», λέει η υπηρεσία. «Η τεχνολογία θα δώσει τη δυνατότητα προσγείωσης του σκάφους σε οποιονδήποτε πλανήτη με ατμόσφαιρα. Θα επεκτείνεται και θα φουσκώνει προτού εισέλθει στην ατμόσφαιρα του Άρη για να προσγειώσει με ασφάλεια φορτίο και αστροναύτες.»

Η NASA ανέφερε επίσης πως σχεδιάζει πιο εύκαμπτες και ευπροσάρμοστες στολές και φορητά εργαστήρια για να διασχίζουν τον πλανήτη καθώς διεξάγουν πειράματα.

Οι Epoch Times επικοινώνησαν με την επικεφαλής συγγραφέα και τη NASA για σχόλια και ρώτησαν τι είδους έρευνα έγινε για τις επιβλαβείς επιπτώσεις του διαστημικού ταξιδιού πάνω στους ανθρώπους.

Από τον Mat McGregor

Ποια φάρμακα είναι δυνητικά τοξικά για το συκώτι

Ερευνητές εξακρίβωσαν τα δεκαεπτά πιθανώς πιο τοξικά φάρμακα σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Παθολογίας JAMA Internal Medicine .

Οι συγγραφείς της μελέτης είπαν ότι κατέταξαν τα φάρμακα σύμφωνα με τον ρυθμό σοβαρής ηπατικής βλάβης, όμως δεν μπόρεσαν να καθορίσουν αν τα 17 αυτά φάρμακα προκάλεσαν οξεία βλάβη σε κάθε γεγονός.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, 11 από τα 17 φάρμακα που ταυτοποιήθηκαν ενδεχομένως εσφαλμένα να έχουν λάβει χαμηλότερη κατάταξη ηπατοτοξικότητας (πιθανής βλάβης στο ήπαρ ή συκώτι) σύμφωνα με το ισχύον σύστημα κατάταξης.

Για να καθορίσουν τη δυνατότητα ενός φαρμάκου να προκαλέσει τοξικότητα στο ήπαρ, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αναφορές περιστατικών τοξικότητας στο ήπαρ που αναγράφονται στην ιστοσελίδα LiverTox των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (National Institutes of Health LiverTox). Οι αναφορές περιστατικών είναι λεπτομερείς αναφορές σε εξατομικευμένους ασθενείς και συχνά περιγράφουν μια νέα ή ασυνήθιστη περίπτωση ασθενή. Οι γιατροί γράφουν αναφορές περιστατικών όταν συναντούν μια μοναδική ή πρωτοφανή κατάσταση ασθενή στην κλινική τους. Κάποιοι γιατροί γράφουν αναφορές, άλλοι όχι.

Αυτό «αναμφίβολα οδηγεί σε υποαναφορά», είπε στους Epoch Times ο επικεφαλής συγγραφέας και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής και επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, Δρ Βίνσεντ Λο Ρε ο 3ος.

Επειδή η κατάταξη των φαρμάκων βασίζεται στην εθελοντική αναφορά των κλινικών ιατρών και όχι σε μελέτες μεγάλου πληθυσμού, το προφίλ της τοξικότητας ορισμένων φαρμάκων μπορεί να χαθεί εάν ο ιατρός δεν δημοσιεύσει την αναφορά του περιστατικού.

Δεκαεπτά φάρμακα

Οξεία ηπατική βλάβη συμβαίνει όταν τα κύτταρα του ήπατος παθαίνουν ζημιά σε σημείο που το ήπαρ δεν μπορεί να μεταβολίσει σωστά τις τοξίνες, τα φάρμακα και τα θρεπτικά συστατικά.

Επτά από τα δεκαεπτά φάρμακα συνδέονται με δέκα ή παραπάνω νοσοκομειακές νοσηλείες λόγω βλάβης ήπατος ανά 10.000 άτομα κάθε χρόνο. Συμπεριλαμβανομένων και αυτών:

  • Σταβουδίνη, ένα αντιικό που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του ιού ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (Human Immunodeficiency Virus – HIV).
  • Erlotinib, ένα στοχευμένο βιολογικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου.
  • Λεναλιδομίδη ή θαλιδομίδη, φάρμακο ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου.
  • Χλωροπρομαζίνη, αντιψυχωτικό.
  • Προχλωρπεραζίνη, αντιψυχωτικό και εντιεμετικό φάρμακο που χρησιμοποιείται στη σχιζοφρένεια. Τα αντιεμετικά φάρμακα ρυθμίζουν τη ναυτία και τον εμετό.
  • Ισωνιαζίδη, ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της φυματίωσης.

Τα υπόλοιπα δέκα φάρμακα συνδέονται με πέντε ή περισσότερα γεγονότα βλάβης ανά 10.000 άτομα ετησίως:

  • Μοξιφλοξασίνη (αντιβιοτικό)
  • Αζαθειοπρίνη ή μερκαπτοπουρίνη (ανοσοκατασταλτικό)
  • Λεβοφλοξασίνη ή οφλοξασίνη (αντιβιοτικό)
  • Κλαριθρομυκίνη (αντιβιοτικό)
  • Κετοκοναζόλη (αντιμυκητιακό)
  • Φλουκοναζόλη (αντιμυκητιακό)
  • Καπτοπρίλη (μειώνει την αρτηριακή πίεση)
  • Αμοξικιλλίνη με κλαβουλανικό (αντιβιοτικό)
  • Σουλφαμεθοξαζόλη με τριμεθοπρίμη (αντιβιοτικό)
  • Σιπροφλοξασίνη (αντιβιοτικό)

Πάνω από το 60% των φαρμάκων είναι αντιμικροβιακά όπως τα αντιικά και τα αντιβακτηριακά φάρμακα, σημείωσαν οι συγγραφείς.

«Γνωρίζοντας τον ρυθμό της οξείας ηπατικής βλάβης μετά το ξεκίνημα μιας φαρμακευτικής αγωγής με δεδομένα πραγματικού κόσμου θα βοηθήσει να καθορίσουμε ποιοι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται πιο στενά», είπε ο Δρ Λο Ρε.

Δεδομένα πραγματικού κόσμου

Οι συγγραφείς αξιολόγησαν περίπου 7,9 εκατομμύρια ασθενείς, οι οποίοι δέχθηκαν νοσηλεία για πιθανή βλάβη ήπατος λόγω φαρμάκων. Πάνω από το 27% των ασθενών πέθαναν μέσα σε έξι μήνες από την εισαγωγή τους σε νοσοκομείο.

Οι ερευνητές σημείωσαν πως τα ευρήματά τους πάνω στην επίπτωση των φαρμάκων διέφεραν από την τωρινή κατάταξη ηπατικής τοξικότητας, η οποία βασίζονταν πάνω στις αναφορές περιπτώσεων και όχι σε δεδομένα ενός μεγάλου πληθυσμού.

«Η προσέγγισή μας προσφέρει μια μέθοδο η οποία επιτρέπει στους ρυθμιστικούς φορείς και τη φαρμακευτική βιομηχανία να εξετάζει συστηματικά αναφορές οξείας ηπατικής βλάβης λόγω φαρμάκων σε μεγάλους πληθυσμούς», είπε ο Δρ Λο Ρε.

Περίπου το 55% των ασθενών πήρε διάφορα φάρμακα ταυτόχρονα. Επομένως, οι βλάβες τους μπορεί να προκλήθηκαν από συγκεκριμένους συνδυασμούς φαρμάκων παρά από ένα μονάχα φάρμακο.

«Ορισμένοι συνδυασμοί φαρμάκων μπορεί να οξύνουν την ηπατοτοξικότητα, και αυτός είναι ένας τομέας που εξετάζουμε προς το παρόν», είπε ο Δρ Λο Ρε, προσθέτοντας πως ο προσδιορισμός συγκεκριμένων συνδυασμών φαρμάκων δεν ήταν στις βλέψεις της μελέτης του.

Η μελέτη δεν εξέτασε τους μηχανισμούς βλάβης

Οι συγγραφείς ανέφεραν πως τα αντιμικροβιακά, τα οποία ήταν ανάμεσα στα αναγνωρισθέντα φάρμακα, είναι γνωστό ότι προκαλούν ζημιά στο ήπαρ. Ακόμα όμως δεν είναι γνωστός ο λόγος, είπε ο Δρ Λο Ρε.

Ορισμένες μελέτες προτείνουν πως η αλληλεπίδραση εντέρων και ήπατος ίσως συμβάλει στις βλάβες του ήπατος λόγω αντιμικροβιακών φαρμάκων. Εφόσον τα αντιμικροβιακά σκοτώνουν βακτήρια και μύκητες στα έντερα, αυτό πιθανώς να διαταράσσει τη σύνθεση των μικροοργανισμών στα έντερα, επηρεάζοντας το ήπαρ.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως τα αντιμικροβιακά μπορούν να διασπαστούν σε ενδιάμεσες τοξικές ουσίες οι οποίες μπορούν να τραυματίσουν τα κύτταρα του ήπατος και να εμποδίσουν τις βιοχημικές τους διαδικασίες.

Διαχείριση θυμού: Πώς ο θυμός αλλάζει το σώμα και το μυαλό σας

Ο θυμός είναι ένα εγγενές ανθρώπινο συναίσθημα που αναπόφευκτα θα νιώσει ο καθένας κάποια στιγμή στη ζωή του. Εκδηλώνεται με διάφορες μορφές, από μικροερεθισμούς μέχρι έντονη οργή. Εκτός από τις συναισθηματικές εκρήξεις και τις έντονες ανταλλαγές, ο θυμός μπορεί να επηρεάσει το σώμα και το μυαλό. Η κατανόηση αυτών των επιπτώσεων είναι σημαντική για την προώθηση της υγιούς συναισθηματικής ευεξίας.

Πώς επηρεάζει ο θυμός εσάς και τους άλλους

Οι συχνές εκρήξεις θυμού, η επιθετική συμπεριφορά και η έλλειψη συναισθηματικής ρύθμισης μπορούν να αποξενώσουν τα αγαπημένα πρόσωπα και να δημιουργήσουν ένα εχθρικό περιβάλλον. Η απομόνωση και η διακοπή των κοινωνικών σχέσεων συμβάλλουν στο άγχος και στα προβλήματα ψυχικής υγείας. Εδώ είναι μερικά από αυτά.

Η απάντηση του σώματος στον θυμό

Όταν ένα άτομο βιώνει θυμό, το σώμα ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας την απόκριση πάλης ή φυγής. Ως αποτέλεσμα, ορμόνες του στρες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος.Αυτή η φυσιολογική απόκριση προετοιμάζει το σώμα να αντιμετωπίσει μια απειλή. Αν όμως ο θυμός είναι ανεξέλεγκτος ή συχνός, το σώμα βρίσκεται σε συνεχή διέγερση, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Φορτίο στο καρδιαγγειακό σύστημα

Ο παρατεταμένος θυμός και το χρόνιο στρες ασκούν τεράστια πίεση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η φυσιολογική απόκριση του σώματος σε αυτό το συναίσθημα περιλαμβάνει αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να καταπονήσει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

Αποδεικνύεται ότι τα άτομα με ιστορικό ανεξέλεγκτου θυμού είναι πιο επιρρεπή σε ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως καρδιακές προσβολές. Επομένως, η άσκηση αποτελεσματικών τεχνικών διαχείρισης θυμού είναι ωφέλιμη και απαραίτητη για τη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς.

Βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα

Όταν ο θυμός δεν μπορεί να εξαλειφθεί, το χρόνιο στρες κάνει το σώμα να συνεχίζει να παράγει ορμόνες του στρες, καταστέλλοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι φυσικοί αμυντικοί μηχανισμοί του σώματός σας διαταράσσονται, με αποτέλεσμα να είστε πιο ευαίσθητοι σε λοιμώξεις και ασθένειες.

Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα το εμποδίζει να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τα παθογόνα – το σώμα γίνεται πιο ευάλωτο στις ασθένειες. Η χρόνια φλεγμονή προκαλείται συνήθως από ανεξέλεγκτο θυμό και σχετίζεται με διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα.

Η ψυχική υγεία κινδυνεύει

Εκτός από τις σωματικές συνέπειες, ο θυμός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία. Αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη ή επιδείνωση των αγχωδών διαταραχών και της κατάθλιψης.

Η συνεχής συναισθηματική αναταραχή που προκαλείται από τον ανεξέλεγκτο θυμό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα λήψης αποφάσεων και να προωθήσει παρορμητικές ενέργειες, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις.

Αντιμετώπιση του θυμού με υγιή τρόπο

Ο έλεγχος και ο υγιής χειρισμός του θυμού είναι απαραίτητος για τη συναισθηματική σας υγεία και την ποιότητα των σχέσεών σας. Όταν ο θυμός διοχετεύεται εποικοδομητικά σε χρήσιμα και παραγωγικά κανάλια, τα συναισθήματα χρησιμοποιούνται για θετική αλλαγή και επίλυση προβλημάτων αντί να γίνονται πηγή καταστροφικών συγκρούσεων.

Τεχνικές χαλάρωσης και βαθιάς αναπνοής

Χρησιμοποιήστε ειδικές τεχνικές χαλάρωσης που στοχεύουν στη μείωση της έντασης, του στρες και στη βελτίωση της γενικής κατάστασης του σώματος. Αυτές οι τεχνικές ηρεμούν τη φυσιολογική απόκριση του σώματος στον θυμό. Όταν νιώθετε θυμό, αφιερώστε λίγα λεπτά για να καθίσετε ήσυχα και να επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας, εισπνέοντας βαθιά από τη μύτη και εκπνέοντας αργά από το στόμα σας.

Ασκήσεις συνειδητότητας

Ενσωματώστε την συνειδητότητα στην καθημερινότητά σας για να παραμείνετε παρόντες και να έχετε επίγνωση των συναισθημάτων σας χωρίς κρίση. Η συνειδητότητα μπορεί να σας βοηθήσει να ανταποκριθείτε στοχαστικά και όχι παρορμητικά. Κατά τη διάρκεια μιας άσκησης συνειδητότητας, παρατηρείτε ότι εμφανίζεται ένα αίσθημα θυμού. Αντί να απωθήσετε ή να προσπαθήσετε να το αποφύγετε, αναγνωρίστε το αλλά μην αντιδράτε αμέσως.

Σωματική δραστηριότητα

Η τακτική άσκηση μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απελευθερώσετε τη συγκρατημένη ερεθιστική ενέργεια και να μειώσετε το άγχος. Βρείτε την άσκηση που σας αρέσει και κάντε την μέρος της καθημερινότητάς σας. Μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, πηγαίνετε για ένα γρήγορο περπάτημα, προπόνηση ή γιόγκα για να ανακουφίσετε το άγχος και να καθαρίσετε το μυαλό σας.

Η ικανότητα να συμπάσχεις με τους άλλους

Αντί να αντιδράτε παρορμητικά, προσπαθήστε να κατανοήσετε τα συναισθήματα και τις απόψεις των άλλων. Η αντίδραση με ενσυναίσθηση μπορεί να εκτονώσει τεταμένες καταστάσεις και να προωθήσει την κατανόηση. Εάν ο σύντροφός σας αργεί για το δείπνο, αντί να εκφράσετε την ενόχλησή σας, σκεφτείτε ότι μπορεί να αντιμετώπισε απροσδόκητο μποτιλιάρισμα ή να είχε μια δύσκολη μέρα στη δουλειά.

Μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, πηγαίνετε για ένα γρήγορο περπάτημα, προπόνηση ή γιόγκα για να ανακουφιστείτε από το άγχος και να καθαρίσετε το μυαλό σας. (Εικόνα: Chih Yuan Wu μέσω Dreamstime)

Θέτοντας υγιή όρια

Εκφράστε δυναμικά τις ανάγκες και τους περιορισμούς σας χωρίς επιθετικότητα ή παθητική-επιθετική συμπεριφορά. Αυτό προάγει την ανοιχτή επικοινωνία και βοηθά στην πρόληψη της δημιουργίας θυμού. Εάν κάποιος σας διακόπτει συνεχώς κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας, μην επιτρέψετε στο άλλο μέρος να παρεμβαίνει στην ομιλία σας ή να σας διακόπτει, παραμένοντας ήρεμος.

Αναγνωρίστε τον θυμό ως έγκυρο συναίσθημα

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό, αποδεκτό και παγκόσμιο συναίσθημα. Η έκφραση των συναισθημάτων και των απόψεών σας με τον πιο παραγωγικό και χρήσιμο τρόπο μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τους φόβους ή το άγχος και να βελτιώσετε σημαντικά τις προσωπικές και επαγγελματικές σας σχέσεις.

Εάν τα συναισθήματα και τα προβλήματα σας καταβάλουν, μπορεί να χρειαστείτε επαγγελματική βοήθεια από έναν θεραπευτή ή ψυχολόγο. Αυτό θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε πιο υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης και δεξιότητες επικοινωνίας. Μοιράζοντας τα συναισθήματά σας με έναν υποστηρικτικό ακροατή, θα νιώσετε ανακούφιση και θα λάβετε επίσης πολύτιμες συμβουλές και ηθική υποστήριξη.

Να θυμάστε ότι το να ζητάτε βοήθεια είναι ένα σημάδι δύναμης και ένα προληπτικό βήμα προς μια πιο ευτυχισμένη, πιο ισορροπημένη ζωή.

Από Yuanming