Σάββατο, 10 Μαΐ, 2025

Θέατρο: Σκηνοθετώντας τον κόσμο

Οι θεατρικοί συγγραφείς δημιουργούν κόσμους – αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Με τον όρο «κόσμος» εννοώ τις συνθήκες του χρόνου, του χώρου και της οπτικής γωνίας που απεικονίζονται στο έργο και τις οποίες πρέπει να αποδεχτούμε, έστω και προσωρινά, αν θέλουμε να κατανοήσουμε τους χαρακτήρες που κατοικούν σε αυτόν τον κόσμο και την οπτική γωνία του θεατρικού συγγραφέα.

Τα περισσότερα θεατρικά έργα παρουσιάζουν είτε έναν κόσμο που πρέπει να αναθεωρηθεί είτε έναν κόσμο που πρέπει να διατηρηθεί (ή παραλλαγές αυτών). Αυτό που τείνουμε να βλέπουμε σήμερα, όχι μόνο στη σκηνή αλλά και στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, είναι η παρουσίαση του πρώτου – ενός κόσμου που απαιτεί από τους εφησυχασμένους να επανεξετάσουν τις μακροχρόνιες παραδοσιακές πεποιθήσεις τους υπέρ μιας νέας, φωτισμένης ουτοπίας.

Λιγότερο συνηθισμένη είναι η απεικόνιση ενός κόσμου που προσπαθεί να ανακτήσει τις χαμένες (ή, μάλλον, απορριφθείσες) αξίες του παρελθόντος, ακόμη και στο πλαίσιο ενός θαυμαστού καινούριου κόσμου. Συνάντησα και τις δύο αυτές κοσμοθεωρίες πρόσφατα, αφού παρακολούθησα δύο πρωτότυπα θεατρικά έργα και μια περιοδεύουσα παραγωγή ενός παλιού κλασικού έργου που ανέβηκε στην περιοχή του Κολόμπους, στο Οχάιο.

Κόσμοι που εξέταζαν τα προηγούμενα έργα μας

Για ένα οικείο πλαίσιο αναφοράς, ας δούμε τους κόσμους που δημιουργούνται στα θεωρούμενα θεατρικά αριστουργήματα. Στο έργο του Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό», έχουμε έναν κόσμο που έχει εκμηδενιστεί (μια γυμνή σκηνή με ένα απομονωμένο δέντρο), αφήνοντας δύο μοναχικούς, ευάλωτους αλήτες να περιμένουν την εκπλήρωση μιας άθεης ύπαρξης παίζοντας παιχνίδια, φλυαρώντας και ελπίζοντας να έρθουν σε ανθρώπινη επαφή. Εδώ, κάθε ελπίδα για την ανάκτηση των περασμένων ημερών διαψεύδεται και αντικαθίσταται όχι από μια ουτοπία, αλλά από μια δυστοπία της δυστυχίας.

«Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμιουελ Μπέκετ. Παραγωγή του Φεστιβάλ της Αβινιόν του 1978, σε σκηνοθεσία του Οτομάρ Κρέιτσα, με πρωταγωνιστές τον Ρούφους (α) ως Εστραγκόν και τον Ζορζ Γουίλσον (δ) ως Βλαντίμιρ. (Fernand Michaud/CCO)

 

Στον «Άμλετ», ο Σαίξπηρ παρουσιάζει μια κάποτε σπουδαία αυλή που έχει παρακμάσει σε κάτι σάπιο, όπου οι δόλιοι ή μπερδεμένοι χαρακτήρες μοιάζουν να περιπλανώνται σε έναν κόσμο που πρέπει να καταστραφεί για να μπορέσει να ξαναγίνει ολόκληρος. Η ελπίδα εδώ είναι ότι ο πρόσφατα λυτρωμένος κόσμος θα διατηρήσει την παλιά του δόξα με μια νέα γενιά χαρακτήρων.

Ο Βρετανός ηθοποιός Τζον Γκίλγκουντ (1904-2000) ποζάρει με κοστούμι για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στον «Άμλετ» το 1936. (Hulton Archive/Getty Images)

 

Η «Πόλη μας» του Θόρντον Γουάιλντερ μας δείχνει έναν αυτοτελή κόσμο όπου οι πραγματικότητες της ύπαρξης (γέννηση, γάμος, θάνατος) είναι αποδεκτές -όσο θλιβερές και αν είναι μερικές φορές- και κατανοητές ως η χαρά και το κόστος της ζωής. Δεν υπάρχει ένας νέος κόσμος προς τον οποίο να προσβλέπουμε, αλλά μάλλον η συνέχιση ενός υπάρχοντος κόσμου, ο οποίος βολεύει όλους μια χαρά.

Μια σκηνή από την αρχική παραγωγή της «Πόλης μας» στο Μπρόντγουεϊ με τον Φρανκ Κρέιβεν (α) ως διευθυντή σκηνής, τη Μάρθα Σκοτ ως Έμιλι Γουέμπ και τον Τζον Κρέιβεν ως Τζορτζ Γκιμπς. (Public Domain)

 

Το βασικό στοιχείο αυτών των δημιουργημένων κόσμων είναι ότι οι κάτοικοί τους αναγνωρίζουν τις συνθήκες του κόσμου τους και κάνουν την επιλογή είτε να ζήσουν μέσα σε αυτές («Γκοντό» και «Η πόλη μας») είτε να πολεμήσουν εναντίον τους («Άμλετ»). Όμως οι συνθήκες κατά τη διάρκεια του έργου σπάνια αλλάζουν και γίνονται αποδεκτές από τους περισσότερους, ακόμη και αν ο πρωταγωνιστής επιλέγει να μην τις αποδεχτεί.

Τρία θεατρικά έργα

Τα πρωτότυπα θεατρικά έργα που είδα παρουσίασαν τους δύο πολύ διαφορετικούς κόσμους που περιέγραψα παραπάνω. Το πρώτο έργο αφορούσε ένα μικρό, οικογενειακό εστιατόριο που ανήκει σε μαύρη οικογένεια και έχει επιβιώσει τον τελευταίο μισό αιώνα κοινωνικών ανακατατάξεων, ακόμη και όταν οι παντρεμένοι ιδιοκτήτες έχουν απομακρυνθεί. Ας το ονομάσουμε αυτό το έργο «Έργο σε εστιατόριο», καθώς θα προτιμούσα να το χρησιμοποιήσω ως γενικό παρά ως συγκεκριμένο παράδειγμα.

Το δεύτερο έργο αφορούσε τις συχνές συναντήσεις δύο ομοφυλόφιλων ανδρών (ενός ηλικιωμένου, κυνικού συνταξιούχου και ενός νεαρού, ιδεαλιστή κυβερνητικού υπαλλήλου) στα παγκάκια του πάρκου, οι συζητήσεις των οποίων πλαισιώνονται από τη συνεχιζόμενη αναταραχή στο έθνος μας, τις διαμαρτυρίες επί σκηνής και όλα αυτά. Θα το ονομάσουμε αυτό το έργο «Έργο σε παγκάκι».

Στο “‘Εργο σε παγκάκι”  δύο άνδρες συνομιλούν καθισμένοι σε ένα παγκάκι του πάρκου. (Dmytro Sheremeta/Shutterstock)

 

Το «Έργο σε εστιατόριο» δημιουργεί έναν κόσμο όπου γίνεται κατανοητό ότι ο Θεός υπάρχει και παίζει ρόλο στη ζωή μας, ότι ο κόσμος αλλάζει, αλλά κάποια πράγματα (όπως τα εστιατόρια) αντέχουν στην πορεία του χρόνου και ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμφιλιωθούν κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Ο ρατσισμός έχει σηκώσει το άσχημο κεφάλι του όλα αυτά τα χρόνια, αλλά δεν είναι αυτό που καθορίζει αυτούς τους χαρακτήρες, ούτε είναι η πηγή της μείζονος σύγκρουσης στο έργο. Το μήνυμα του έργου είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, ξεκινώντας από την επανένωση των ιδιοκτητών του εστιατορίου.

Το «Έργο σε εστιατόριο» παρουσιάζει την πίστη στη σημασία της πυρηνικής οικογένειας και περιλαμβάνει μια επανένωση των συζύγων-ιδιοκτητών του εστιατορίου. (Rawpixel.com/Shutterstock)

 

Το «Έργο σε παγκάκι» παρουσιάζει έναν κόσμο όπου η βία είναι δεδομένη, αλλά κάποια βία αποτελεί αναγκαία απάντηση στην αδικία, ενώ άλλη βία πηγάζει από φανατισμό και μίσος. Η ελπίδα στον κόσμο έγκειται αποκλειστικά στην ικανότητα των άλλων να κατανοήσουν το κακό που ενυπάρχει σε ορισμένους τρόπους σκέψης – πολλοί χαρακτήρες είναι υπέρμαχοι της λευκής υπεροχής και ο σωβινισμός διαχέεται σε όλες τις καταστάσεις. Ακόμη και οι δύο λευκοί ομοφυλόφιλοι απορρίπτουν και εκφοβίζουν έναν έγχρωμο ομοφυλόφιλο άνδρα. Ο Θεός, όταν αναφέρεται, είναι μια φιγούρα που καλείται να δεχτεί προσευχές, οι οποίες, όπως τα συνθήματα στις αφίσες, ακούγονται υπέροχα αλλά σπάνια δίνονται με οποιαδήποτε συνέπεια.

Αυτός ο τελευταίος κόσμος, παρεμπιπτόντως, είναι ο ίδιος με αυτόν που δημιουργεί η νέα εκδοχή του «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» («To Kill a Mockingbird» της Χάρπερ Λη) από τον Ααρών Σόρκιν. Είδα και αυτή την παράσταση πρόσφατα στο Κολόμπους, έναν από τους σταθμούς της περιοδείας της, με τον Ρίτσαρντ Τόμας στον ρόλο του Άττικους Φιντς. Η άποψη του Σόρκιν είναι ότι ο ρατσισμός είναι ενδημικός και συστημικός, ότι δεν υπάρχει ελπίδα για όσους διαιωνίζουν τον φανατισμό (προφανώς όλοι μας) και ότι πρέπει να απομακρύνουμε τον ρατσισμό από την κοινωνία με κάθε μέσο. Έτσι, ο Φιντς του Σόρκιν δεν είναι πλέον το ηθικό κέντρο του σύμπαντος του «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια», αλλά μάλλον ένας ανόητος πιστός στην έμφυτη καλοσύνη των ανθρώπων, που σταματά να καταφεύγει σε κατάφωρα ψέματα για να προωθήσει την υπόθεση του αντιρατσισμού. Δεν είναι ο Άττικους Φιντς των παππούδων σας.

Ο Άττικους Φιντς ( Γκρέγκορι Πεκ) και η κόρη του ( Μαίρη Μπάνταμ), στην ταινία «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» (1962). (Screenshot/YouTube)

 

Η βία ως απάντηση

Ως άτομο που πιστεύει στην αξία της παράδοσης και αντιτίθεται σφόδρα στις σύγχρονες προσπάθειες εξάλειψής της, ενοχλήθηκα από την επιμονή του «Έργου σε παγκάκι» ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν νέο κόσμο, αρκεί να βγάλουμε από τη μέση τους ενοχλητικούς ρατσιστές. (Είναι παντού!) Η βία είναι πλέον ένας αποδεκτός τρόπος για να απαλλαγεί ο κόσμος από τον ρατσισμό, μας υπενθυμίζει ο θεατρικός συγγραφέας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό ήταν και το μήνυμα του «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» του Σόρκιν: Οι ρατσιστές βρίσκονται παντού, ακόμη και σε έναν πληθυσμό που αποτελείται από δήθεν καλούς ανθρώπους. Παρουσιάζει έναν αμερικανικό Νότο του 1934 ως αντανάκλαση της σύγχρονης Αμερικής, μια λανθασμένη και άδικη σύγκριση, δεδομένου ότι τώρα είμαστε ένα πολύ καλύτερο έθνος, έχοντας αφαιρέσει τα δεσμά του θεσμικού ρατσισμού πριν από 60 χρόνια.

Ωστόσο, τόσο το «Έργο σε παγκάκι» όσο και το «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» μας λένε ότι οι εθνικές μας αξίες είναι ανεπαρκείς και κατά κάποιο τρόπο καταπιεστικές όσο ποτέ άλλοτε. Αυτό συμβαίνει επειδή φοβάμαι ότι ως έθνος αποθαρρυνόμαστε από το να ακολουθήσουμε ένα οικείο σύνολο θεμελιωδών αξιών για να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο ζωής. Οι κύριοι θεσμοί (οικογένεια, σχολείο, εκκλησία, κυβέρνηση) έχουν υποστεί έναν βομβαρδισμό γελοιοποίησης και διάλυσης, σε τέτοιο βαθμό που συχνά δεν έχουμε κανένα πρότυπο να συγκρίνουμε με αυτό που όλοι κάποτε θεωρούσαμε δεδομένο.

Θα ήταν θαυμάσιο να είχαμε έναν κόσμο χωρίς ρατσισμό, φυσικά, αλλά πόσο εφικτό είναι αυτό όταν α) ο ρατσισμός ορίζεται τόσο ευρέως ώστε να περιλαμβάνει οποιαδήποτε προσβολή εναντίον οποιουδήποτε θεωρείται περιθωριοποιημένος και β) η ανθρώπινη φύση που είναι αυτό που είναι (όπως σίγουρα γνώριζαν οι ιδρυτές) θα μας κάνει αναπόφευκτα να αντιδράσουμε με κάποιους εγωιστικούς τρόπους που μπορεί να φαίνονται ρατσιστικοί.

Το «Έργο σε εστιατόριο», αντίθετα, δείχνει μια Αμερική που έχει ακόμα μαθήματα να μάθει, αλλά μπορεί να προχωρήσει μπροστά, αντιμετωπίζοντας το άσχημο, το ατυχές και το επαίσχυντο με ένα νεύμα προς την παράδοση (όπως η πυρηνική οικογενειακή μονάδα και η ειλικρινής θρησκευτική πεποίθηση).

Και οι τρεις θεατρικοί συγγραφείς, είμαι βέβαιος, θα σας πουν ότι ζούμε σε αυτούς τους δύο διαφορετικούς κόσμους τώρα. Και μπορεί ο καθένας τους να έχει δίκιο. Υπάρχουν, μέσα σε κάθε κόσμο, αναγνωρίσιμες ιδιότητες που όλοι διαθέτουμε: Υπάρχουν διαμαρτυρίες, βία και συμφιλιώσεις στα έργα, όπως και στη σύγχρονη κοινωνία. Αλλά ως βαρόμετρο για το τι είναι καλό και τι είναι διαρκές, το «Έργο σε εστιατόριο» υποστηρίζει πολύ καλύτερα τις αξίες που μας καθορίζουν ως έθνος, ακόμη και όταν φαίνεται να έχουμε χάσει αυτές τις αξίες.

Το θέατρο σήμερα

Στο σύγχρονο αμερικανικό θέατρο, όλοι οι κόσμοι θεωρούνται εξίσου πραγματικοί και εξίσου αληθινοί, αλλά κάποιοι είναι πιο ίσοι, όπως είπε πρώτος ο Όργουελ, αν έχουν μέσα τους προοδευτικές αξίες. Πώς, λοιπόν, θα παρουσιάσουμε ένα σύμπαν που να είναι αναγνωρίσιμο και αποδεκτό από τη συντριπτική πλειονότητα των θεατών;

Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε επιστρέφοντας στην ιδέα ότι υπάρχουν θεμελιώδεις αρχές που καθορίζουν τη χώρα μας και αυτές οι αρχές είναι αληθινές και καλές – ακριβώς οι αρχές που καθορίζουν το Φυσικό Θέατρο (το θεατρικό κίνημα που αντλεί από τη φιλοσοφία των Ιδρυτών Πατέρων των ΗΠΑ και από την ανθρώπινη φύση για την ανάπτυξη χαρακτήρων και συγκρούσεων).

Το Φυσικό Θέατρο διαθέτει πρωταγωνιστές που αναζητούν στον εαυτό τους την αιτία των αποτυχιών και των αγώνων τους (ή τουλάχιστον τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτές) και στη συνέχεια εργάζονται για να διορθώσουν αυτά τα ελαττώματα προτού βγουν να τα βάλουν με τον κόσμο. Ο Άττικους Φιντς της Χάρπερ Λη ήταν ένας τέτοιος άνθρωπος. Ο Φιντς του Σόρκιν αναγνωρίζει τις αποτυχίες του, αλλά τελικά καταδικάζει μαζικά τους ανθρώπους του Μέικομπ, αντιστρέφοντας την προηγούμενη θέση του ότι σε όλους ενυπάρχει το καλό.

Ωστόσο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις τέχνες για να ενισχύσουμε τις αξίες που συνηθίζαμε να θεωρούμε δεδομένες , ακόμη και όταν αυτές δέχονται επίθεση.

Τόσο το «Έργο σε εστιατόριο» όσο και το «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» του Σόρκιν μάς λένε ότι υπάρχει κάτι πολύ λάθος στην κοινωνία, που τελικά πρέπει να καταπολεμηθεί και να νικηθεί. Και τα δύο δείχνουν ένα συγκεκριμένο τμήμα του πληθυσμού ως την πηγή αυτής της αμαρτίας. Όμως το «Έργο σε εστιατόριο» παίρνει έναν ανώτερο δρόμο, αφήνοντας την ενοχοποίηση και την καταδίκη και δείχνοντας ότι οι απλές πράξεις συμφιλίωσης μπορούν να έχουν προεκτάσεις σε ευρύτερη κλίμακα.

Μου φαίνεται ότι χρειαζόμαστε περισσότερα «Έργα σε Εστιατόρια» και τους κόσμους της ελπίδας που αυτά παρουσιάζουν παρά «Έργα σε παγκάκια» με τους κόσμους τους της κατηγόριας και της εκδίκησης.

Του Robert Cooperman

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Στοχεύοντας το Φάλουν Γκονγκ, μέρος γ΄: «Βοηθήστε να ελευθερωθούν οι γονείς μου» – Η ιστορία του Ντινγκ Λεμπίν

Το τρίτο από τα τέσσερα άρθρα του Μάρκο Ρεσπίντι με θέμα τη δίωξη του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα.

Ding Lebin protesting in front of the Chinese Embassy in Berlin.
Ο Ντινγκ Λεμπίν διαμαρτύρεται μπροστά από την κινεζική πρεσβεία στο Βερολίνο. (ευγενική παραχώρηση του Ντινγκ Λεμπίν)

 

Όλες οι περιπτώσεις θρησκευτικής δίωξης είναι παρόμοιες, αλλά και μοναδικές συνάμα. Είναι παρόμοιες ή ανάλογες ως προς τη δυναμική και τη φρίκη τους, καθώς και ως προς τον πόνο των θυμάτων. Αλλά είναι επίσης μοναδικές, όχι μόνο επειδή οι λεπτομέρειες και οι περιστάσεις προφανώς διαφέρουν, αλλά και επειδή τα ανθρώπινα όντα δεν είναι μόνο αριθμοί. Είναι πραγματικοί και όλοι είναι αναντικατάστατοι. Γι’ αυτό, όταν υποφέρει ένας άνθρωπος, υποφέρει όλη η ανθρωπότητα. Όταν ένα ανθρώπινο ον διώκεται ή πεθαίνει, ένα εσωτερικό μέρος του κάθε ανθρώπου βιώνει επίσης διωγμό και θάνατο.

Αυτή είναι η ιστορία ενός ζευγαριού, συζύγων και γονέων, που διώκονται για την πίστη τους από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) εξαιτίας του μίσους που τρέφει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) για όλες τις πεποιθήσεις, αλλά ιδιαίτερα για εκείνες της πνευματικής ομάδας στην οποία ανήκουν, του Φάλουν Γκονγκ. Πρόκειται για την Μα Ρουιμέι [Ma Ruimei, γεν. 7 Οκτωβρίου 1967] και τον σύζυγό της Ντινγκ Γιουάντε [Ding Yuande, γεν. 19 Οκτωβρίου 1963].

Μεταξύ 5 και 6 π.μ. της 12ης Μαΐου 2023, όπως έμαθα από τον γιο τους Ντινγκ Λεμπίν [Ding Lebin], που ζει στο Βερολίνο της Γερμανίας και ο οποίος μου παραχώρησε μια συνέντευξη, περισσότεροι από δέκα αστυνομικοί εισέβαλαν στη φυτεία τσαγιού των γονιών του. Κανείς δεν τους κατάλαβε, αφού φορούσαν πολιτικά ρούχα. Την ομάδα υποστήριζε ο Σια Τζινγκντέ [Xia Jingde], τοπικός γραμματέας του ΚΚΚ στο χωριό Γιαντζιατζουάνγκ [Yanjiazhuang], στην κομητεία Γου Λιαν της πόλης Ριτζάο, στην επαρχία Σάντονγκ της ΛΔΚ, όπου ζούσε το ζευγάρι. «Οι αστυνομικοί», εξήγησε ο Ντινγκ Λεμπίν, «διέταξαν τους γονείς μου να σταματήσουν τη δουλειά τους και να συνεργαστούν μαζί τους για την έρευνα. Τα κινητά τους τηλέφωνα κατασχέθηκαν αμέσως και η συσκευή του πατέρα μου απενεργοποιήθηκε.»

«Όταν τους πήραν, δεν ήμουν παρών», πρόσθεσε ο Ντινγκ Λεμπίν. Αργότερα, έμαθε ότι στους γονείς του πέρασαν χειροπέδες και τους έσπρωξαν πίσω στο σπίτι τους. «Ενώ οι αστυνομικοί επιθεωρούσαν τον χώρο», θυμάται ο γιος του ζευγαριού, «έτυχε να τηλεφωνήσω στη μητέρα μου για να μάθω πώς ήταν. Εκείνη πρόλαβε και μου είπε: «Κακοί άνθρωποι μπήκαν στο σπίτι. Μου πέρασαν χειροπέδες. Τα χέρια μου είναι μουδιασμένα τώρα». Αμέσως μετά, έκλεισε το τηλέφωνο. Είχαμε μιλήσει για 33 δευτερόλεπτα. «Δεν μπόρεσα να επικοινωνήσω πια με τους γονείς μου», είπε ο Ντινγκ Λεμπίν.

Ding Yuande and Ma Ruimei.
Ο Ντινγκ Γιουάντε και η Μα Ρουιμέι. (ευγενική παραχώρηση του Ντινγκ Λεμπίν)

 

Αποδείχθηκε ότι η αστυνομία συνέχισε την έρευνα μέχρι τις 10 π.μ. περίπου, κατάσχοντας πολλά βιβλία του Φάλουν Γκονγκ και άλλα βιβλία με πνευματικό περιεχόμενο. «Οι γονείς μου συνελήφθησαν και μετά σιωπή», σχολίασε ο Λεμπίν. «Κανείς δεν ήξερε πού κρατούνταν.» Αποφάσισε αμέσως να φέρει τη σύλληψή τους στη δημοσιότητα και η ετοιμότητά του ίσως έσωσε τους γονείς του από μια πιο σκληρή μοίρα.

Ο Λεμπίν απευθύνθηκε σε μια ομάδα στις ΗΠΑ, την Παγκόσμια Οργάνωση για τη Διερεύνηση της Δίωξης του Φάλουν Γκονγκ (WOIPFG), μια διεθνή ΜΚΟ που ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη στις 20 Ιανουαρίου 2006. «Αμέσως», εξηγεί ο Λεμπίν, «η WOIPFG οργάνωσε εθελοντές για να καλέσουν απευθείας τα αστυνομικά τμήματα στην Κίνα, ρωτώντας, ερευνώντας και προτρέποντας τους αξιωματικούς της να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων τους γονείς μου». Ακόμη περισσότεροι ακτιβιστές προσπάθησαν να βοηθήσουν στη διάσωση του ζευγαριού. Η Διεθνής Εταιρεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια ΜΚΟ με καθεστώς ECOSOC του ΟΗΕ που εδρεύει στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, έστειλε επιστολές διαμαρτυρίας στον πρέσβη της ΛΔΚ στη Γερμανία Γου Κεν, στον υπουργό Εξωτερικών της ΛΔΚ Τσιν Γκανγκ, στον επαρχιακό γραμματέα του ΚΚΚ της επαρχίας Σάντονγκ Λιν Γου και στη δημοτική γραμματέα του ΚΚΚ της πόλης Ριτζάο Τζανγκ Χούι.

Όλη αυτή η πίεση είχε αποτέλεσμα. Οι κινεζικές αρχές αναγκάστηκαν να απελευθερώσουν τη Μα Ρουιμέι με εγγύηση στις 14 Μαΐου. Ωστόσο, ο Ντινγκ Γιουάντε εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κράτηση. Από τις 13 Ιουνίου, βρίσκεται στο κέντρο κράτησης της πόλης Ριτζάο. «Την επόμενη μέρα, στις 14 Ιουνίου», δήλωσε ο Λεμπίν στο Bitter Winter, «δύο αστυνομικοί έφτασαν ξανά στο σπίτι των γονιών μου και απείλησαν τη μαμά, δείχνοντας πολύ θυμωμένοι. Την εκφόβισαν λέγοντας ότι λόγω της δράσης που οργάνωσα στο εξωτερικό κρατούν τον πατέρα μου στη φυλακή. Τρομακτικό, αλλά δείχνει ένα σημαντικό πράγμα: η δημοσιότητα αυτών των υποθέσεων και η διεθνής πίεση βοηθάει πραγματικά. Οι κινεζικές αρχές φοβούνται πολύ ότι οι παράνομες διώξεις τους μπορεί να τραβήξουν τη διεθνή προσοχή.»

Ding Lebin’s poster in favor of his parents.
Η αφίσα του Ντινγκ Λεμπίν για την απελευθέρωση των γονέων του. (ευγενική παραχώρηση του Ντινγκ Λεμπίν)

 

Για τον λόγο αυτό, ο Ντινγκ Λεμπίν συνεχίζει αδιάκοπα να ασκεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση στις κινεζικές αρχές, συνεργαζόμενος με όλους εκείνους, ιδιώτες και ΜΚΟ, όπως η Εταιρεία για τους Απειλούμενους Λαούς, που μπορούν να τον βοηθήσουν, τόσο στη Γερμανία όπου ζει όσο και στο εξωτερικό.

Ήρθαν κάποια αποτελέσματα. Αρκετά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της γερμανικής Μπούντεσταγκ και του Κρατικού Κοινοβουλίου του Βερολίνου (η πρωτεύουσα της Γερμανίας είναι πόλη-κράτος με το δικό της νομοθετικό σώμα), καθώς και αρκετά μέλη του τσεχικού Κοινοβουλίου και της βελγικής Βουλής των Αντιπροσώπων, έστειλαν επιστολές στους προαναφερθέντες Γου Κεν, Λιν Γου και Τζανγκ Χούι απαιτώντας να απελευθερωθεί ο Ντινγκ Γιουάντε τώρα. Επιπλέον, στις 15 Ιουλίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο μια συγκέντρωση υπέρ των διωκόμενων ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ, λαμβάνοντας την υποστήριξη 12 Γερμανών πολιτικών.

Πρόσφατα, ο Ντινγκ Λεμπίν έγραψε στον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς και, χάρη στον Σύλλογο Φάλουν Ντάφα και το Κέντρο Πληροφόρησης Φάλουν Ντάφα στη Γερμανία, ο καθένας μπορεί να εφαρμόσει παρόμοιες δράσεις πίεσης. Υπάρχει μάλιστα μια επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρέσβη της ΛΔΚ στη Γερμανία και μια δεύτερη προς τη Δημοτική Επιτροπή του ΚΚΚ στο Ριτζάο τις οποίες μπορεί ο καθένας να υπογράψει, καθώς και οδηγίες για αποτελεσματική δράση. Αρκούν μόνο λίγα λεπτά για να βοηθήσετε.

«Οι καλόκαρδοι Ευρωπαίοι πολίτες που υπέγραψαν τις επιστολές υπέρ των γονέων μου με ενθαρρύνουν να παραμείνω δυνατός και να συνεχίσω τον αγώνα μέχρι να τελειώσουν όλα τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει το ΚΚΚ», δήλωσε ο Λεμπίν.

Στη σειρά «Στοχεύοντας το Φάλουν Γκονγκ» έχουν προηγηθεί το Μέρος α΄ και Μέρος β΄.

Του Marco Respinti

Μετάφραση και αναδημοσίευση από το Bitter Winter

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου καλεί τους Καθολικούς νέους στη Λισαβόνα

Οι Παγκόσμιες Ημέρες Νεολαίας (Journées mondiales de la Jeunesse -JMJ), είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση καθολικών στον κόσμο. Μεθαύριο Τρίτη 1η Αυγούστου, ξεκινά στη Λισαβόνα η 16η οργάνωση, με τη συμμετοχή ενός εκατομμυρίου νέων από όλες τις ηπείρους και με την παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Αυγούστου.

Αυτό το παγκόσμιο γεγονός, που ιδρύθηκε το 1986 με πρωτοβουλία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’, διοργανώνεται κάθε δύο ή τρία χρόνια και αρθρώνεται γύρω από εορταστικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις (συναυλίες, συζήτηση και προσευχή, διασκέψεις, δημόσιες συζητήσεις κλπ.).

Περίπου 16.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης, της πολιτικής προστασίας και της υπηρεσίας ιατρικών εκτάκτων καταστάσεων θα αναπτυχθούν για τις εκδηλώσεις αυτές και πολλοί δρόμοι καθώς και σταθμοί του μετρό θα κλείσουν, μια πρόκληση γι΄αυτή την πόλη των 550.000 κατοίκων που υποδέχεται ήδη πολλούς τουρίστες αυτήν την περίοδο του καλοκαιριού.

Με ισχυρά σημεία την τελετή υποδοχής του Πάπα την Πέμπτη και τον Δρόμο του Σταυρού το βράδυ της Παρασκευής, η εβδομάδα κορυφώνεται με μια αγρυπνία υπό τον Φραγκίσκο το βράδυ του Σαββάτου και με μια μεγάλη λειτουργία το πρωί της Κυριακής, έπειτα από μια νύχτα κάτω από τα αστέρα. Ένα βαρύ πρόγραμμα για τον Αργεντινό ποντίφικα, δύο μήνες μετά τη σοβαρή εγχείρηση στην κοιλιά στην οποία υποβλήθηκε.

Αναμένεται να προσεγγίσει προσφιλή σε αυτή τη γενιά θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως επίσης και το ευαίσθητο θέμα της σεξουαλικής βίας εις βάρος ανηλίκων εντός της καθολικής Εκκλησίας, η οποία έχει κλονιστεί από αυτά τα σκάνδαλα, βρίσκεται σε πτώση και αναρωτιέται για το μέλλον της.

Αν και διοργανώνεται από την καθολική Εκκλησία, η μεγάλη αυτή συνάντηση είναι ανοικτή και σε νέους άλλων δογμάτων.

Έπειτα από την επιτυχία των δύο μεγάλων συγκεντρώσεων αφιερωμένων στους νέους που διοργανώθηκαν στη Ρώμη το 1984 και το 1985, ο Πάπας Κάρολ Βοϊτίλα δημιουργεί επίσημα, το 1986 στην Αιώνια Πόλη, τις Παγκόσμιες Ημέρες Νεολαίας, που εναλλάσσονται ανάμεσα σε αποκεντρωμένες πρωτοβουλίες και μεγάλες μαζικές συναντήσεις.

Θα ακολουθήσουν το Μπουένος Άιρες (Αργεντινή 1987), το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα (Ισπανία 1989), η Ζεστοκόβα (Πολωνία 1991), το Ντένβερ (Ηνωμένες Πολιτείες 1993), η Μανίλα (Φιλιππίνες 1995), το Παρίσι (Γαλλία, 1997), η Ρώμη (Ιταλία 2000), το Τορόντο (Καναδάς 2002), η Κολονία (Γερμανία 2005), το Σίδνεϊ (Αυστραλία 2008), η Μαδρίτη (Ισπανία 2011), το Ρίο ντε Ζανέιρο (Βραζιλία 2013), η Κρακοβία (Πολωνία 2016) και ο Παναμάς (2019).

Οι εκδηλώσεις που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη προσέλευση ήταν εκείνες της Μανίλας το 1995 (5 εκατομμύρια), του Ρίο (3,7 εκατ.) και της Κρακοβίας (3 εκατομμύρια).

ΒΧ

Επεκτείνει το σιδηροδρομικό του δίκτυο το Ισραήλ, προς μια ενδεχόμενη χερσαία σύνδεση της χώρας με τη Σαουδική Αραβία

Το Ισραήλ ενεργοποιεί μία επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου του, οικονομικού ύψους 100 δισεκατομμυρίων σέκελ (24,48 δισεκατομμυρίων ευρώ) που θα διασυνδέσει περιφερειακές περιοχές του Τελ Αβίβ και, στο μέλλον, θα μπορεί να παρέχει χερσαία σιδηροδρομική σύνδεση με τη Σαουδική Αραβία, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

H ανακοίνωση ακολούθησε μία επίσκεψη υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων στη Σαουδική Αραβία την προηγούμενη εβδομάδα, προωθώντας το ενδεχόμενο ενός επίσημου πλαισίου σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ.

Ανοίγοντας την εβδομαδιαία σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου στο Ισραήλ, ο κος Νετανιάχου εμφανίστηκε να αφήνει στο περιθώριο τη συνταγματική κρίση που ταλαιπωρεί τη χώρα εδώ και επτά μήνες, πλήττοντας την οικονομία και κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των δυτικών συμμάχων, αναφορικά με το σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών.

 

Ν.Χ.

Η Γαλλία υποστηρίζει τους οικονομικούς δεσμούς με το Πεκίνο

Μια πιο «ισορροπημένη» εμπορική σχέση και όχι μια «αποσύνδεση» από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο είναι αυτό που επιζητά η Γαλλία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Μπρουνό Λεμέρ, μετά από τις συναντήσεις του με Κινέζους αξιωματούχους στο Πεκίνο.

«Δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κάποια νομικά εμπόδια ή κάποιους άλλους φραγμούς στην απόκτηση πρόσβασης προς τις κινεζικές αγορές», δήλωσε ο κος Λεμέρ σε συνέντευξη Τύπου στην Κίνα, την επομένη των «εποικοδομητικών» όπως τις χαρακτήρισε εμπορικών συνομιλιών που είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ.

«Αυτό ήταν βέβαια στον πυρήνα των συζητήσεών μας», είπε ο κος Λεμέρ. «Θέλουμε να έχουμε καλύτερη και πιο ισορροπημένη πρόσβαση στην κινεζική αγορά.»

Στη χθεσινή συνάντηση, ο κος Χε είπε πως η Κίνα ελπίζει πως η Γαλλία θα μπορέσει να «σταθεροποιήσει τον τόνο” των σχέσεων της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το Πεκίνο είναι πρόθυμο να εμβαθύνει τη συνεργασία με το Παρίσι σε ορισμένους τομείς.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν πει κατ΄επανάληψη πως δεν θέλουν να αποσυνδεθούν (decouple) από την Κίνα αλλά να μειώσουν τους κινδύνους (de-risk) από αυτό που η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών αποκαλεί «οικονομικό εκβιασμό» που ασκεί η Κίνα.

«De-risking δεν σημαίνει πως η Κίνα αποτελεί κίνδυνο”, εξήγησε ο κος Λεμέρ. «Σημαίνει πως θέλουμε να είμαστε πιο ανεξάρτητοι και πως δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε οποιονδήποτε κίνδυνο στις εφοδιαστικές αλυσίδες μας αν υπήρχε μια νέα κρίση, όπως εκείνη του COVID με την πλήρη κατάρρευση μερικών αλυσίδων αξίας.»

Η Κίνα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γαλλίας, όμως γαλλικές εταιρίες ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι μπορεί να βρεθούν ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά της αυξανόμενης αντιπαλότητας ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, των δύο παγκόσμιων οικονομικών υπερδυνάμεων.

Ερωτηθείς για τους φόβους Ευρωπαίων κατασκευαστών αυτοκινήτων για το ενδεχόμενο φθηνά κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα (ΗΑ) να κατακλύσουν τις αγορές της Ευρώπης, ο κος Λεμέρ είπε πως η Γαλλία έχει το δικό της σχέδιο, για το οποίο εργάζεται με την Ευρώπη ώστε να υπάρξει καλύτερη εστίαση της Γαλλίας και της Ευρώπης στις επιχορηγήσεις ΗΑ προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα.

«Είμαστε έτοιμοι να έχουμε κινεζικές επενδύσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία στη Γαλλία και στην Ευρώπη», είπε, προσθέτοντας πως θα ήταν «πολύ καλό» να υπάρχουν κινεζικές εταιρίες που επενδύουν και αναπτύσσονται στην Ευρώπη.

Ο κος Λεμέρ είπε πως η Γαλλία είναι στο σωστό μονοπάτι, ανοίγοντας τον δρόμο για μεγαλύτερη πρόσβαση των γαλλικών καλλυντικών στην κινεζική αγορά.

BX

Ρεκόρ σε καύσωνα και πυρκαγιές στη Μεσόγειο τον φετινό Ιούλιο

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Μεσόγειος -ιδίως το νοτιοανατολικό τμήμα της- επλήγη από πρωτοφανείς υψηλές και παρατεταμένες θερμοκρασίες και δασικές πυρκαγιές. Το σύστημα Copernicus κατέγραψε τον φετινό Ιούλιο ως τον θερμότερο παγκοσμίως, με τα ρεκόρ θερμοκρασιών στη Μεσόγειο να καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο.

Στη Σαρδηνία, για παράδειγμα, και τη Σικελία, τη Δευτέρα 24 Ιουλίου καταγράφηκαν ακραίες τιμές θερμοκρασίας: πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή Γιέρτσου, στην επαρχία Νουόρο στην Ανατολική Σαρδηνία, σημειώθηκε μέγιστη τιμή θερμοκρασίας στους 48.2 ° C. Η τιμή αυτή αποτελεί νέο ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας στην Ευρώπη για το μήνα Ιούλιο, αναφέρει η σελίδα climatebook.

Ο παρατεταμένος καύσωνας με την επακόλουθη ξηρασία και σε συνδυασμό με τους ανέμους της περιοχής αποτέλεσε ιδανική για το ξέσπασμα πυρκαγιών δύσκολο να ελεγχθούν. Οι εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους ζώα και φυτά, κατακαίοντας δάση και καταστρέφοντας περιουσίες.

Στην Ελλάδα, σχεδόν 500.000 στρέμματα έχουν καεί μόνο τον Ιούλιο σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus, με το νησί της Ρόδου να μετρά πάνω από 175.000 καμένα στρέμματα, ενώ μεγάλο πλήγμα δέχτηκαν η Δυτική Αττική και η Μαγνησία.

«Ήταν ένα επεισόδιο καύσωνα διάρκειας 15 ημερών, το οποίο είναι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ, δεν το έχουμε καταγράψει ποτέ», αναφέρει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διδάκτωρ μετεωρολογίας και ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γιώργος Παπαβασιλείου, προσθέτοντας ότι αυτή η κατάσταση ήταν αναμενόμενο να επιδεινώσει αρκετά τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες.

Όπως εξηγεί το φαινόμενο hot-dry-windy (ζέστη-ξηρότητα-άνεμοι), ήταν αυτό που τροφοδότησε την ταχεία εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών καθιστώντας το περιβάλλον αρκετά εύφλεκτο.

«Ήταν ιστορικά το μεγαλύτερο επεισόδιο που έχουμε καταγράψει και αυτή η κατάσταση, όπως τονίσαμε 10 μέρες πριν ξεκινήσει, ήταν κάτι που αναμέναμε να επιδεινώσει ραγδαία τις πυρομετεωρολογικές ενδείξεις. Πράγματι, μετά την έναρξη του πρώτου κύματος υψηλών θερμοκρασιών μετά τις 12 Ιουλίου, είδαμε αυτόματα αυτή την αντίδραση, παρατηρήσαμε τη γρήγορη αύξηση της ευφλεκτότητας ήδη από τις πρώτες μέρες. Το εντυπωσιακό στοιχείο ήταν ότι αφορούσε σχεδόν το σύνολο της Μεσογείου. Με το που είχαμε την εγκατάσταση αυτού του πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την περιοχή μας, αυτομάτως είδαμε τις πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες να διαμορφώνονται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας οι οποίες είναι αυτές που καθιστούν πολύ εύφλεκτο το περιβάλλον», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαβασιλείου και προσθέτει ότι η νεκρή καύσιμη ύλη χρειάζεται λιγότερο από πέντε ημέρες υψηλών θερμοκρασιών για να ξηρανθεί.

Ιδανικές συνθήκες στην ξηρότητα της βλάστησης δημιούργησε ο παρατεταμένος καύσωνας, σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Γιάννη Γήτα.

«Ο παρατεταμένος καύσωνας έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες στην ξηρότητα της βλάστησης μετατρέποντας την βλάστηση σε καύσιμη ύλη. Όταν δεν έχει καθόλου υγρασία είναι το κύριο συστατικό που μπορεί να στηριχθεί μία έναρξη φωτιάς ή μια μετάδοση πυρκαγιάς. Δηλαδή μπορεί να ξεκινήσει στο σημείο εκείνο μία φωτιά και να διαδοθεί εύκολα. Φέτος βιώσαμε έντονες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της ‘Ανοιξης ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό, πλησιάζοντας στην αρχή του καλοκαιριού που είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε χαμηλή βλάστηση παντού. Οι τρεις καύσωνες που βιώσαμε ήταν απανωτοί, είχαν ως αποτέλεσμα όλη αυτή η βιομάζα από υγιής πράσινη βιομάζα να μετατραπεί σε κίτρινη ξερή και άρα όλη η Ελλάδα να έχει φέτος χαμηλή πράσινη βλάστηση που μετατράπηκε από πράσινη σε κίτρινη και επομένως σε καύσιμη ύλη. Οι καύσωνες στέγνωσαν τη βλάστηση σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους, δημιουργώντας τέτοιες συνθήκες που, αν η πυρκαγιά δεν σταματήσει στην έναρξή της, μετά μεγαλώνει και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί με οποιαδήποτε μέσα έχουμε», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κος Γήτας.

Σύμφωνα με τον κο Παπαβασιλείου, στις πυρκαγιές σε Ανατολική Αττική, Δερβενοχώρια και Λουτράκι επικράτησε το φαινόμενο του hot-dry-windy, ενώ στη Ρόδο αν και οι άνεμοι την ημέρα έναρξης της πυρκαγιάς ήταν πιο ήπιοι, όπως αναφέρει, οι θερμές και ξηρές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή κατέστησαν τη συγκεκριμένη δασική πυρκαγιά δύσκολη στο να ελεγχθεί. «Είχαμε την έναρξη μιας δασικής πυρκαγιάς με πιο ήπιες συνθήκες όσον αφορά τον άνεμο στην περιοχή της Ρόδου, όπου εκεί οι θερμές και ξηρές συνθήκες ήταν αυτές που καθιστούσαν τη συγκεκριμένη δασική πυρκαγιά πολύ δύσκολο να ελεγχθεί, από τη στιγμή που πήρε διαστάσεις. Οι συνθήκες διατηρήθηκαν, είδαμε σιγά σιγά και περισσότερα επεισόδια δασικών πυρκαγιών, οι συνθήκες ήταν επικίνδυνες και στη συνέχεια είχαμε και το τρίτο επεισόδιο που ουσιαστικά ήταν η λήξη του καύσωνα με θερμοκρασίες 46 και 45 βαθμών Κελσίου.

Είδαμε δασικές πυρκαγιές πολλές μιας και ο συνδυασμός ζέστης, ξηρότητας και ανέμων αφορούσε πολύ μεγάλο μέρος της ανατολικής κυρίως ηπειρωτικής χώρας, όπως η περίπτωση των αγροτοδασικών πυρκαγιών στη Μαγνησία με τις συνέπειες που είχαν», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κος Παπαβασιλείου. Σύμφωνα με το EFFIS, όπως τονίζει ο κος Παπαβασιλείου τα στρέμματα καμένης έκτασης ανέρχονται σε 550.000 στρέμματα. «Ο μέσος όρος για την περίοδο του Ιουλίου είναι 110.000 στρέμματα είμαστε δηλαδή 5 φορές πάνω από το μέσο όρο», σημειώνει.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αναμένεται μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης επεισοδίων καύσωνα τα οποία θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση. «Η επιστημονική κοινότητα το έχει αντιληφθεί και έχει επενδύσει για την ανάπτυξη εργαλείων για τη διαχείριση και αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Θα βιώνουμε όλο και συχνότερα περιβάλλοντα φιλικά προς τη φωτιά. Αυτό παρατηρείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι μέρες με ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες έχουν αυξηθεί ήδη και αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κος Παπαβασιλείου, προσθέτοντας ότι ίσως στο μέλλον χρειαστεί να επεκταθεί η αντιπυρική περίοδος, ώστε να υπάρξει προσαρμογή στις νέες συνθήκες.

«Οι μέρες που το περιβάλλον είναι πιο ευνοϊκό οι για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών που μπορεί να καταστούν ανεξέλεγκτες είναι πιο συχνές και εμφανίζονται πολύ περισσότερες φορές μέσα στο χρόνο. Πρέπει να πράξουμε κάτι για να αποφύγουμε το πρόβλημα. Χρειάζεται να χαραχτεί μια διαφορετική στρατηγική, η οποία θα απαιτήσει να επικοινωνηθεί με πολύ πιο άμεσο τρόπο η επιστημονική γνώση που έχει κατακτηθεί και τα διαθέσιμα επιστημονικά εργαλεία με τους επιχειρησιακούς φορείς. Με τις στρατηγικές τις παρούσες δεν θα είναι εφικτό να αντιμετωπιστούν τα μελλοντικά περιστατικά», υπογραμμίζει και συμπληρώνει ότι στις περιοχές όπου οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι δυσμενείς χρειάζεται καλύτερη προετοιμασία.

«Για να γίνει αυτό πρέπει να έχουμε την καλύτερη δυνατή πληροφορία που προέρχεται από μετρικά συστήματα, διαθέσιμες παρατηρήσεις πεδίου, ραδιοβολήσεις, να υπάρξει μία καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των επιστημονικών φορέων και των επιχειρησιακών φορέων», σημειώνει.

Πρόληψη, διαχειριστικές μελέτες και δάση πιο ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή

Η επιστημονική και ερευνητική κοινότητα υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη επένδυση στην πρόληψη παρά στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόληψη αποτελεί τον βασικό πυλώνα της επόμενης ημέρας με την ανάπτυξη νέων εργαλείων πρόληψης και την αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, χρειάζεται να επαναδιατυπωθούν τα θέματα πρόληψης.

«Θέλει μια πολιτική πενταετίας για να πούμε ότι έχουμε δάση ανθεκτικά. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες, να υπάρχουν διαχειριστικά σχέδια σε κάθε δάσος, πρέπει να υπάρχει μελέτη πυροπροστασίας σε κάθε δάσος, παρεμβάσεις στοχευμένες που αποσκοπούν στη μείωση της τρωτότητας των δασών. Χρειάζεται γενική πολιτική για τα δάση», εξηγεί και προσθέτει ότι χρειάζεται σταδιακή μετατόπιση του βάρους στην πρόληψη.

Από την πλευρά του, ο κος Γήτας δίνει έμφαση στην ανάγκη να αναθεωρηθούν οι διαχειριστικές μελέτες για τα δάση, καθώς αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για τη δασοπυρόσβεση.

«Στις περισσότερες περιοχές οι διαχειριστικές μελέτες είναι πολλών περασμένων δεκαετιών. Μπορεί, δηλαδή, κάποιος να τα μελετήσει και να δει πώς διαχειρίστηκαν τα δάση τα τελευταία 100 χρόνια. Αυτά τα διαχειριστικά σχέδια είναι με προδιαγραφές της δεκαετίας του ’60, άρα δύο πράγματα πρέπει να συμβούν: πρώτον, να εφαρμοστούν οι καινούριες προδιαγραφές που έχουν σχεδόν τελειώσει- το 2017, 2018 είχαμε ολοκληρώσει τις προδιαγραφές – και δεύτερον, να δοθούν χρήματα για να γίνουν οι διαχειριστικές μελέτες έγκαιρα. Αν υπάρχει διαχειριστική μελέτη και το δάσος διαχειρίζεται με βάση την διαχειριστική μελέτη, αυτό σημαίνει ότι θα γίνεται και η απομάκρυνση της καύσιμης ύλης και όλου αυτού του υλικού που μπορεί να καεί. Άρα, χρειάζονται καινούριες προδιαγραφές, να ολοκληρωθούν δηλαδή οι προδιαγραφές, να γίνει βάσει νόμου η υιοθέτησή τους και άμεσα να δοθούν χρήματα ώστε να εφαρμόζονται οι διαχειριστικές μελέτες για να μην υπάρχουν κενά», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κος Γήτας και προσθέτει ότι οι διαχειριστικές μελέτες αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για τη δασοπυρόσβεση. «Επικαιροποιημένα σχέδια, στελεχωμένες υπηρεσίες. Πρέπει να έχουμε δασική υπηρεσία ισχυρή στην πράξη, με καταρτισμένο και νέο προσωπικό», τονίζει.

Σύμφωνα με τον κο Γήτα, η διαχείριση και η δημιουργία ανθεκτικών δασών μπορεί να αποτελέσει και ένα εργαλείο για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής .

«Η διαχείριση των δασών είναι το μοναδικό εργαλείο με το οποίο η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει δάση ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή και με τη σωστή επιλογή μπορεί να απορροφήσει ακόμη περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ ό,τι το μέσο δάσος. Είναι ένα εργαλείο με το οποίο μπορείς να κάνεις το δάσος να αποτελέσει σύμμαχο του κράτους για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, από τα λίγα εργαλεία που έχουμε», υπογραμμίζει ο κος Γήτας.

«Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλα δάση στην Αττική»

Την ανάγκη να μην χαθεί άλλο δάσος στην Αττική υπογραμμίζει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.

Αναλύοντας τις πυρκαγιές σε Δερβενοχώρια και Δυτική Αττική, ο κ. Λέκκας επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για άλλη δασική πυρκαγιά στην περιοχή.

«Στα Δερβενοχώρια και στην Αττική το θέμα των πυρκαγιών αποκτά τεράστια σημασία. Έχει φτάσει σε οριακό σημείο γιατί, ουσιαστικά, το δάσος που έχει μείνει άκαυτο είναι η Πάρνηθα και η Βόρεια Ανατολική Αττική. Τα Γεράνεια εξαφανίστηκαν, το όρος Πατέρα εξαφανίστηκε και η μία πυρκαγιά μετά την άλλη παίρνει τα τμήματα που δεν είχαν καεί τις προηγούμενες χρονιές και ούτω καθεξής. Στην Αττική δεν έχουμε περιθώρια να έχουμε άλλη φωτιά. Το μέλημα είναι να μην γίνει άλλη πυρκαγιά στην Αθήνα. Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο δάσος. Η δασοκάλυψη στην περιοχή, όταν είναι κάτω από κάποιο ποσοστό, δεν μπορεί να υποβοηθήσει άλλες περιοχές, ενώ αν έχει καεί μια κηλίδα μέσα σε ένα δάσος είναι λίγη ζημιά και ανανεώνεται το δάσος από μόνο του, υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κος Λέκκας, προσθέτοντας ότι σε συνδυασμό με την απογύμνωση του δάσους, τις διαβρώσεις, τα πλημμυρικά φαινόμενα και την ερημοποίηση της περιοχής υπό την έννοια της απουσίας φυσικών πόρων, είναι ανάγκη να βρεθούν οι τρόποι ώστε να μην γίνουν άλλες πυρκαγιές στην Αττική. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μην γίνουν άλλες πυρκαγιές στην Αττική με οποιοδήποτε κόστος υπάρχει», τονίζει ο κ. Λέκκας.

Της Ιωάννας Καρδάρα

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Ποιες προτεραιότητες θέτει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για το φθινόπωρο

Τρεις κύριες προτεραιότητες θέτει για το φθινόπωρο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ προεξάρχουσα είναι πάντα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους.

Οι εν λόγω προτεραιότητες αφορούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, στη νομοθετική ρύθμιση για τους servicers και στην ενίσχυση της υγείας του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Παράπλευρα, το υπουργείο θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, κυρίως μέσω της ΕΤΑΔ.

Το φορολογικό νομοσχέδιο θα έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου, δρομολογούνται έως και τους πρώτους μήνες του 2024:

*Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η επέκταση της χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα.

*Η υποχρέωση διαβίβασης στοιχείων από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην ΑΑΔΕ.

*Η πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.

Παράλληλα, συνεχίζονται εντός του επόμενου έτους τα ψηφιακά μέτρα, όπως:

*Η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ, με αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών

*Η εισαγωγή κυρώσεων για τη μη διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA, ύστερα από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής.

Επίσης, προχωρούν:

*Η αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης.

*Η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.

*Ο υπερδιπλασιασμός των ελέγχων.

-Η νομοθετική ρύθμιση για τους servicers, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, θα ορίζει ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων. Με υποχρέωση να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες. Και με ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες.

Προκλήσεις σχετικές με το τραπεζικό σύστημα

Στο τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τον υπουργό, μία από τις κυριότερες προκλήσεις είναι η αντιμετώπιση της «ψαλίδας» μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, μέσα από πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό.

Μια άλλη πρόκληση, είναι η αντιμετώπιση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων. Ενώ, μελετώνται νέες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ώστε οι διαδικασίες να είναι λιγότερο γραφειοκρατικές και ταχύτερες προς όφελος όλων των εμπλεκομένων.

Παράλληλα, θα χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα «Ηρακλής», έτσι ώστε μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που τίθενται από τους θεσμούς της ΕΕ, να αντιμετωπιστούν οι όποιες τυχόν εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα, προς όφελος τελικά της υγείας του τραπεζικού συστήματος.

Φυσικά, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός, στόχος παραμένει και η απομείωση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο τραπεζικό σύστημα, εξέλιξη που θα στείλει διεθνώς ένα μήνυμα δυναμικής πορείας των ελληνικών τραπεζών.

Δημόσια περιουσία 

Τέλος, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σημαίνει, σύμφωνα με τον κο Χατζηδάκη, έσοδα για το Δημόσιο και ανάπτυξη για τη χώρα. Εξ αυτού του λόγου, άλλωστε, ιδρύθηκε και χωριστή Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, θα επιδιωχθεί ο ριζικός εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), με την εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης και αξιοποίησης του πλούσιου χαρτοφυλακίου της, προς όφελος του Δημοσίου και των πολιτών. Ενδεικτικά αναφέρονται το παραλιακό μέτωπο της Αττικής και τα χιονοδρομικά κέντρα, καθώς και τα δύο θα μπορούσαν να δώσουν πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη και στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Του Ομήρου Εμμανουηλίδη

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: «Είμαστε εντελώς πλημμυρισμένοι από ψευδοεπιστήμες», δηλώνει Νομπελίστας φυσικός για την κλιματική ατζέντα

Ο νομπελίστας φυσικός Τζον Κλάουζερ (John Clauser) δεν φοβάται να πάει κόντρα στο ρεύμα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 26 Ιουλίου στην Epoch Times, ο Κλάουζερ εξήγησε ότι διεξήγαγε την πρώιμη έρευνά του στην κβαντομηχανική ενάντια στις αντιδράσεις ορισμένων στον τομέα.

Ως νεαρός, πραγματοποίησε το πρώτο πείραμα για να αποδείξει την πραγματικότητα της μη τοπικής κβαντικής διεμπλοκής – δηλαδή της παράξενης σύνδεσης μεταξύ πολλαπλών σωματιδίων σε οποιαδήποτε φυσική απόσταση. Αυτή η πρωτοποριακή εργασία του χάρισε το ένα τρίτο του βραβείου Νόμπελ Φυσικής του 2022.

Σήμερα, ο 80χρονος επιστήμονας βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα άλλο κατεστημένο. Αυτή τη φορά, όμως, δεν παραβιάζει απλώς μια πρόβλεψη ώστε να αποκλείσει μια εναλλακτική εξήγηση της κβαντομηχανικής. Παραβιάζει ένα ταμπού που αργά αλλά σταθερά έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα στην επιστήμη και την πολιτική.

«Είμαι, υποθέτω, αυτό που θα λέγατε «αρνητής της κλιματικής αλλαγής»», δήλωσε ο Κλάουζερ στην Epoch Times.

Η εκπαίδευσή του στην επιστήμη τον κάνει «λίγο διαφορετικό από κάποιους άλλους», είπε.

Ο φυσικός, ο οποίος κέρδισε επίσης το ένα τρίτο του Βραβείου Wolf για τη συμβολή του στην κβαντομηχανική, μοιράστηκε μερικές από τις απόψεις του για το κλίμα κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης ομιλίας του στη Νότια Κορέα, λίγο μετά την εκλογή του στο διοικητικό συμβούλιο του CO2 Coalition (Συνασπισμός για το CO2).

Επικίνδυνη παραπληροφόρηση

«Πιστεύω ότι η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί κρίση», δήλωσε ο Κλάουζερ στο ακροατήριο του Quantum Korea 2023.

Περιέγραψε επίσης τη Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (Intergovernmental Panel on Climate Change-IPCC) ως «μία από τις χειρότερες πηγές επικίνδυνης παραπληροφόρησης».

Ο Κλάουζερ ανέπτυξε περαιτέρω τις απόψεις του στη συνέντευξή του στην Epoch Times.

Σε αντίθεση με την IPCC και άλλους σημαντικούς θεσμούς, υποστηρίζει ότι το κλίμα ρυθμίζεται κυρίως από αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «θερμοστάτη της νεφοκάλυψης», μια αυτορυθμιζόμενη διαδικασία κατά την οποία περισσότερα σύννεφα αρχίζουν να σκεπάζουν τη Γη όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, και το αντίστροφο. Αν και αποδέχεται τις παρατηρήσεις που δείχνουν ότι το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξάνεται, πιστεύει ότι η επίδραση του αερίου στη μεταφορά θερμότητας κατακλύζεται από έναν μεγάλο φυσικό κύκλο νεφών.

«Μπορεί [το διοξείδιο του άνθρακα] να προέρχεται ή να μην προέρχεται από τον άνθρωπο», δήλωσε ο Κλάουζερ. «Δεν έχει πραγματικά σημασία από πού προέρχεται».

Ο φυσικός πιστεύει ότι η αντικειμενική επιστήμη για το κλίμα έχει θυσιαστεί στην πολιτική. Η υπεροχή της πολιτικής είναι ακόμη χειρότερη, είπε, επειδή τόσα πολλά χρήματα έχουν ήδη πάει στο κλίμα.

«Μιλάμε για τρισεκατομμύρια δολάρια», είπε, προσθέτοντας ότι οι ισχυροί άνθρωποι δεν θέλουν να ακούνε ότι έχουν κάνει «λάθη τρισεκατομμυρίων δολαρίων».

Οι ανησυχίες για τέτοια λάθη μπορεί να ήταν σχετικές μετά την προγραμματισμένη ομιλία του Κλάουζερ ενώπιον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) του ΟΗΕ στις 25 Ιουλίου.

Τα τελευταία χρόνια, ο διεθνής οικονομικός και νομισματικός οργανισμός έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο κλίμα. Οι αξιωματούχοι έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στους διεθνείς φόρους άνθρακα.

«Η τελευταία ανάλυση του ΔΝΤ διαπιστώνει ότι οι χώρες με μεγάλες εκπομπές πρέπει να εισαγάγουν έναν φόρο άνθρακα που θα αυξάνεται γρήγορα στα 75 δολάρια ανά τόνο το 2030», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του οργανισμού για τον μετριασμό του κλίματος.

Λίγες ημέρες πριν από την ομιλία του, ο νομπελίστας έλαβε κάποια ανησυχητικά νέα.

Ο Κλάουζερ δήλωσε στην Epoch Times ότι είχε λάβει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έδειχνε ότι ο διευθυντής του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office) του ΔΝΤ, Πάμπλο Μορένο (Pablo Moreno), δεν ήθελε να προχωρήσει η ομιλία εκείνη την ημέρα.

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ένας ανώτερος αξιωματούχος του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office- IEO) δήλωσε στην Epoch Times ότι η ομιλία του Κλάουζερ «αναβλήθηκε για να αναδιοργανωθεί σε συζήτηση σε πάνελ».

«Εργαζόμαστε για να την επαναπρογραμματίσουμε μετά το καλοκαίρι», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία

Προς το παρόν, δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία.

Ο Κλάουζερ επεσήμανε ότι μια προηγούμενη προσπάθεια για μια έντονη, διαφανή συζήτηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή – συγκεκριμένα, η άσκηση «κόκκινη ομάδα, μπλε ομάδα» που πρότεινε ο βετεράνος της διοίκησης Ομπάμα, Στιβ Κούνιν (Steve Koonin), το 2017 – τελικά ναυάγησε κατά τη διάρκεια της διοίκησης Τραμπ. Όταν ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency-EPA) Σκοτ Προύιτ (Scott Pruitt) προσπάθησε να πραγματοποιήσει την άσκηση, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι (John Kelly), φέρεται να απέρριψε την ιδέα.

Στα μάτια ορισμένων παρατηρητών, η δηλωθείσα αναβολή μοιάζει περισσότερο με απλή ακύρωση.

«Ο Δρ Τζον Κλάουζερ, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Φυσικής, 2022, & μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνασπισμού για το CO2, ακυρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες ως επιβεβαιωμένος ομιλητής στις 25 Ιουλίου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Λένε ότι η ομιλία του “αναβάλλεται”. Μην κρατάτε την αναπνοή σας!», έγραψε ο Πάτρικ Μουρ (Patrick Moore), συνιδρυτής της Greenpeace και τώρα υψηλού προφίλ σκεπτικιστής του κλίματος, στο X, τον ιστότοπο που παλαιότερα ήταν γνωστός ως Twitter.

Ο Μουρ είναι πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού για το CO2.

«Ό,τι κι αν κάνεις ανώνυμα, δεν πρέπει να αμφισβητείς την «Επιστήμη», ακόμη κι αν είσαι βραβευμένος με [N]obel», έγραψε στην ίδια ιστοσελίδα ο Τζόσουα Στάινμαν (Joshua Steinman), επιχειρηματίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ο οποίος διετέλεσε μέλος του National Security Council (Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας) της κυβέρνησης Τραμπ.

Όταν και αν το IEO του ΔΝΤ ξανακαλέσει τον Κλάουζερ, οι παρατηρήσεις του θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερο πάταγο από την αρχικά προγραμματισμένη ομιλία του.

Ωστόσο, όπως και ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, ο Κλάουζερ μπορεί να δυσκολευτεί να περάσει το μήνυμά του, αν η αντιπολίτευση παραμείνει αρκετά παγιωμένη.

Προς το παρόν, ο φυσικός δεν φαίνεται πιθανό να υποχωρήσει.

«Είμαστε εντελώς πλημμυρισμένοι από ψευδοεπιστήμες», δήλωσε ο Κλάουζερ στην Epoch Times.

 

Μετά την επιτυχία του στις ΗΠΑ, το «Sound of Freedom» ταξιδεύει στις αίθουσες παγκοσμίως

Η ταινία κατά της σωματεμπορίας παιδιών «Sound of Freedom» ξεκινάει τις διεθνείς προβολές της τον Αύγουστο, αφού έγινε επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Angel Studios, η εταιρεία παραγωγής της ταινίας, δημοσίευσε τα διεθνή της προγράμματα στο Twitter. Η ταινία θα προβληθεί σε σχεδόν 20 χώρες στην Κεντρική και Νότια Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική.

Βρείτε τις διεθνείς προβολές στο https://t.co/tUytCofxfr .#SoundOfFreedom #AngelStudios pic.twitter.com/fOCIZ7od1p – Angel Studios (@AngelStudiosInc) July 26, 2023

Η Angel Studios δήλωσε ότι προστίθενται περισσότερες χώρες σε εβδομαδιαία βάση.

Η ταινία έχει ξεπεράσει ταινίες του Χόλιγουντ υψηλότερου προϋπολογισμού, με τα νούμερα του box office να φτάνουν τα 133 εκατομμύρια δολάρια από τις 28 Ιουλίου, σύμφωνα με το Box Office Mojo.

Ο προϋπολογισμός της ταινίας ήταν μόλις 14,5 εκατομμύρια δολάρια.

Σε σχόλιό του στο Newsweek, ο εκπρόσωπος των Angel Studios Τζάρεντ Γκίζι (Jared Geesey) δήλωσε: «Από τότε που το «Sound of Freedom» ξεκίνησε στις ΗΠΑ, η ζήτηση αυξάνεται σε όλο τον κόσμο σε δεκάδες περιοχές και γλώσσες. Η σωματεμπορία παιδιών είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και ελπίζουμε να αξιοποιήσουμε την απίστευτη δυναμική εδώ στις ΗΠΑ για να μοιραστούμε το ισχυρό μήνυμα της ταινίας σε όλο τον κόσμο».

Ο Γκίζι δήλωσε επίσης στο Variety: «Το «Sound of Freedom» έχει γίνει η ταινία του λαού. Αυτό είναι το αντίθετο από το σύστημα που αναπτύχθηκε από πάνω προς τα κάτω από τους θεματοφύλακες του Χόλιγουντ. Δίνουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην επιλογή, τη χρηματοδότηση και την κοινοποίηση ιστοριών που δίνουν φως και επηρεάζουν τον πολιτισμό».

«Ενώ οι περισσότερες ταινίες της θερινής σεζόν κόβουν λιγότερα εισιτήρια απ’ ό,τι περίμεναν, το κοινό της μικρής ανεξάρτητης ταινία μας αυξάνεται συνεχώς. Με κινητήρια δύναμη εκατομμύρια οπαδούς και υποστηρικτές, το «Sound of Freedom» γίνεται ένα εθνικό -και σύντομα διεθνές- κίνημα για αλλαγή», ανέφερε σε δήλωσή του ο Γκίζι.

Εικόνα από την ταινία «Sound of Freedom», με πρωταγωνιστή τον Τζιμ Καβίζελ. (Ευγενική παραχώρηση Angel Studios)

 

Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Τζιμ Καβίζελ (Jim Caviezel), πραγματεύεται το ζήτημα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, θέμα που σπάνια πραγματεύεται ο κινηματογράφος. Το γεγονός ότι κατάφερε να κάνει το κοινό να εξετάσει αυτό το βαρύ θέμα κατά τη διάρκεια της  θερινής κινηματογραφικής περιόδου παραδοσιακά φορτωμένης με μεγάλα μπλοκμπάστερ δράσης και κωμωδίες, είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, σύμφωνα με τους κριτικούς και τους αναλυτές.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το ταξίδι που χρειάστηκε να διανύσει η ίδια η ταινία για να φτάσει τελικά στο κοινό.

Τα Angel Studios συγκέντρωσαν 5 εκατομμύρια δολάρια από το crowdfunding (χρηματοδότηση από τον κόσμο) για τη διανομή της ταινίας, αφού η 20th Century Fox πούλησε τα δικαιώματα της ταινίας στη Walt Disney Company το 2019. Η Disney στη συνέχεια την έβαλε στο ράφι. Ο παραγωγός της ταινίας, Εντουάρντο Βεραστέγκουι (Eduardo Verastegui), κατάφερε να πάρει πίσω τα δικαιώματα για να κυκλοφορήσει τελικά φέτος, παρά το γεγονός ότι η ταινία ολοκλήρωσε την παραγωγή της το 2018.

Ο Καβίζελ, σε ένα ειδικό μήνυμα επί της οθόνης κατά την ολοκλήρωση της ταινίας, σημείωσε ότι η ταινία «δεν κυκλοφόρησε μέχρι τώρα, συναντώντας κάθε εμπόδιο που μπορείτε να φανταστείτε.»

Ο Τζιμ Καβίζελ, ηθοποιός στη νέα ταινία δράσης για την σωματεμπορία παιδιών «Sound of Freedom», και ο Τιμ Μπάλαρντ, πρώην ειδικός πράκτορας του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και ιδρυτής της επιχείρησης Operation Underground Railroad, μιλούν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην Ουάσιγκτον στις 21 Ιουνίου 2023. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

 

Η Goya Foods βοήθησε επίσης το «Sound of Freedom» με μια δωρεά αγνώστου μεγέθους.

«Τον βοηθήσαμε [τον Βεραστέγκουι] να αγοράσει [το «Sound of Freedom»] από την Disney [και] γίναμε εκτελεστικοί παραγωγοί σε αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος της Goya Foods, Ρόμπερτ Ουνάνουε (Robert Unanue), σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στην Epoch Times. «Απλώς έτυχε αρκετά χρόνια αργότερα, προσπαθώντας να το διανείμουμε, να εμφανιστεί στη σκηνή η Angel Studios».

Ο Ουνάνουε επέκρινε το Γραφείο Επανεγκατάστασης Προσφύγων (Office of Refugee Resettlement) που δεν μπόρεσε να απαντήσει σε ερωτήσεις της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων (House Oversight Committee) σχετικά με τα 85.000 ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών που έχουν εξαφανιστεί στα νότια σύνορα τα τελευταία δύο χρόνια λόγω «ελλιπούς ελέγχου των αναδόχων».

«Ποιοι είναι αυτοί οι ανάδοχοι», ρώτησε, λέγοντας ότι άνθρωποι «θα πάρουν αυτά τα παιδιά και θα τα φωτογραφίσουν για πορνογραφία. Θα τα πουλήσουν για σεξ. Θα τα πουλήσουν για σκλάβους. Υπάρχουν τόσα πολλά χρήματα πίσω από αυτό.»

Ο ιδιοκτήτης της Goya Ρόμπερτ Ουνάνουε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εφημερίδα The Epoch Times στο συνέδριο πολιτικής δράσης των Συντηρητικών στο Ορλάντο της Φλόριντα, στις 27 Φεβρουαρίου 2021. (The Epoch Times)

 

Η ταινία βασίζεται στη ζωή του Τιμ Μπάλαρντ (Tim Ballard), ιδρυτή της επιχείρησης Operation Underground Railroad (Υπόγειος Σιδηρόδρομος), η οποία είναι αφιερωμένη στη διάσωση παιδιών από επιχειρήσεις σωματεμπορίας.

Η Operation Underground Railroad δήλωσε ότι μεγάλο μέρος της ταινίας είναι αληθινό, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής διάσωσης στην Κολομβία, αλλά ανέφερε ότι προστέθηκαν στην ταινία κάποια φανταστικά μέρη. Για παράδειγμα, λέει ότι ο Μπάλαρντ δεν σκότωσε ποτέ στην πραγματικότητα κανέναν, όπως απεικονίζεται στην ταινία.

Προβολή της ταινίας από τον Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φιλοξένησε τον Καβίζελ και τον Μπάλαρντ για μια προβολή της ταινίας την περασμένη εβδομάδα στο γκολφ κλαμπ του στο Μπέντμινστερ του Νιου Τζέρσεϊ.

«Ελπίζω να σας άρεσε. Είναι κάτι που δεν είμαι σίγουρος αν υποτίθεται ότι πρέπει να το απολαύσετε ή να μάθετε – είναι ένας συνδυασμός. Αλλά ήταν μια σπουδαία ταινία», δήλωσε ο Τραμπ μετά το τέλος της ταινίας. «Τώρα καταλαβαίνω γιατί πάει τόσο καλά».

Ο Τραμπ παρατήρησε επίσης ότι «υπάρχει αρκετή τρέλα εκεί έξω», σημειώνοντας: «Είναι ένας φαύλος κόσμος».

«Αυτοί είναι μοχθηροί άνθρωποι, είναι πολύ άρρωστοι άνθρωποι – είναι διαταραγμένοι. Έχουμε πολλούς από αυτούς έξω, που πραγματικά δεν υποστηρίζουν αυτό που υποστηρίζουμε εμείς. Αλλά για κάποιο λόγο, το κοινό το καταλαβαίνει καλύτερα από πριν και τώρα αρχίζει να γίνεται ευρέως γνωστό», είπε.

Οι T.J. Muscaro, Carly Mayberry και Jack Phillips συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Ποιος επωμίζεται το κόστος της απομάκρυνσης των ανεμογεννητριών μόλις λήξουν;

Λοιπόν, στην Αυστραλία, θα μπορούσε να είναι ο γαιοκτήμονας ή ο αγρότης.

Ο Άντριου Ντάιερ (Andrew Dyer), επίτροπος ενεργειακών υποδομών της Αυστραλίας, λέει ότι έχει δει αρκετές «αμφισβητήσιμες συμφωνίες» μεταξύ εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κατόχων γης που θα μπορούσαν να αφήσουν τους τελευταίους φορτωμένους με εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς παροπλισμού.

«Σύμφωνα με το νόμο, θα χρεωθεί ο ιδιοκτήτης», δήλωσε ο Ντάιερ σε ακρόαση της Γερουσίας για τις εκτιμήσεις στις 23 Μαΐου. «Εναπόκειται στον ιδιοκτήτη να βεβαιωθεί ότι έχει […] μια πραγματικά καλή σύμβαση και ότι έχετε τις κατάλληλες ρυθμίσεις ομολόγων για την κάλυψη του κόστους».

«Κοστίζει περισσότερα χρήματα η κατεδάφιση μιας ανεμογεννήτριας απ’ ό,τι η τοποθέτησή της, και αυτό είναι μάλλον λογικό αν το σκεφτείτε. Το κόστος της κατεδάφισης μιας ανεμογεννήτριας μπορεί να υπερβαίνει τα έσοδα που θα έχετε για 25 χρόνια. Αυτή δεν είναι καλή έκβαση».

«Στην περίπτωση μιας ανεμογεννήτριας στο Κουίνσλαντ, όπου η πλάκα βάσης έσπασε και δεν μπορούσες να πλησιάσεις την ανεμογεννήτρια επειδή θα μπορούσε να πέσει στο κεφάλι σου, η κατεδάφιση της με ρομπότ και εκρηκτικά κόστισε εκατομμύρια δολάρια. Θα μπορούσατε να βρεθείτε αντιμέτωποι με μεγάλους λογαριασμούς».

 

Πόσο δύσκολο είναι να αφαιρέσετε μια ανεμογεννήτρια;

Η μέση ανεμογεννήτρια έχει διάρκεια ζωής 25 χρόνια πριν από τον παροπλισμό και την αποσυναρμολόγησή της.

Ωστόσο, η διαδικασία αποδόμησης και απόρριψης των ανεμογεννητριών δεν είναι απλό εγχείρημα.

«Έχουν έναν επίγειο όγκο σκυροδέματος που μπορεί να φτάσει τους 800 τόνους [για να στηρίξει μια ανεμογεννήτρια ύψους 200 μέτρων] και θα μπορούσε να αφεθεί στον ιδιοκτήτη γης ή σε έναν αγρότη […] να αποδομήσει αυτό που είναι ουσιαστικά ένα γιγαντιαίο σετ Meccano [παρόμοιο με το Lego]», δήλωσε ο ομοσπονδιακός βουλευτής των Εθνικών Κιθ Πιτ (Keith Pitt) σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Epoch Times στις 28 Ιουλίου.

Τεχνικοί χρησιμοποιούν βαρέα μηχανήματα για να συναρμολογήσουν μέρος σε εργοτάξιο όπου αντικαθίστανται ανεμογεννήτριες στο αιολικό πάρκο Souleilla-Corbieres στην Treilles της νότιας Γαλλίας, την 1η Ιουνίου 2023. (Raymond Roig/AFP μέσω Getty Images)

 

«Αυτό [το κίνημα net zero: μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου όσο το δυνατόν πιο κοντά στο μηδέν] κινείται τόσο γρήγορα που κανείς δεν έχει τους απαραίτητους κανονισμούς για να προστατεύσει τους ιδιοκτήτες της γης και ενδεχομένως το μελλοντικό κόστος για τον Αυστραλό φορολογούμενο», πρόσθεσε.

Ο Πιτ ζήτησε να διατεθούν οικονομικές εγγυήσεις ή ομόλογα, όπως ο τρόπος με τον οποίο η εξορυκτική δραστηριότητα διαθέτει παρόμοιες ρυθμίσεις για την αποκατάσταση της γης μετά την ολοκλήρωση ενός έργου.

«Αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβεί για τη διαλείπουσα αιολική και ηλιακή ενέργεια. Ηλιακά πάνελ που θα καλύπτουν κυριολεκτικά εκατομμύρια εκτάρια και ανεμογεννήτριες που θα κυριαρχούν στον ορίζοντα», είπε.

Ο επίτροπος ενεργειακών υποδομών δήλωσε ότι ορισμένοι πάροχοι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα προσπαθούσαν να αποφύγουν ένα ομόλογο «επειδή ο κάτοχος γης αγνοούσε τον κίνδυνο».

«Εκδώσαμε μια επικαιροποιημένη κατευθυντήρια γραμμή [pdf] τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους για να βοηθήσουμε τους γαιοκτήμονες να κάνουν τις σωστές ερωτήσεις πριν υπογράψουν ένα έγγραφο», δήλωσε ο Ντάιερ.

«Υπάρχουν κάποιες αμφισβητήσιμες συμφωνίες εκεί έξω που δεν ήταν ισορροπημένες, κατά την άποψή μας, και έτσι δώσαμε στην κοινότητα και στους ιδιοκτήτες γης ένα χέρι βοήθειας».

Ο Ντάιερ πρότεινε επίσης να γίνουν οι διατάξεις περί ομολόγων μέρος της αδειοδότησης που αφορά την κατασκευή έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πτερύγια παροπλισμένων ανεμογεννητριών σε μια αποθήκη στο Sweetwater του Τέξας. (Εθνικό Εργαστήριο Βορειοδυτικού Ειρηνικού)

 

Η πορεία προς το net zero (καθαρό μηδέν) προκάλεσε μια σειρά από υλικοτεχνικές, οικονομικές, μηχανολογικές προκλήσεις, ακόμη και προκλήσεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον Ενεργειακό Χάρτη 2023 του Επιτρόπου, οι αγρότες δήλωσαν ότι η κατασκευή νέων υποδομών για την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσε να επιβαρύνει την αγροτική γη.

«[Περίπου] το 58% των ερωτηθέντων γαιοκτημόνων δήλωσαν ότι οι υποδομές μεταφοράς θα οδηγήσουν σε άμεση απώλεια καλλιεργήσιμης γης ή σε διαταραχή της παραγωγικότητας της γης τους», αναφέρεται στο έγγραφο.

«Το εξήντα τοις εκατό πιστεύει επίσης ότι οι υποδομές μεταφοράς θα επηρεάσουν τη χρήση μηχανημάτων ή εξοπλισμού τους. Ορισμένοι γαιοκτήμονες σημείωσαν επίσης επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, οι οποίες ενδέχεται να μειώσουν τα φυσικά χαρακτηριστικά που εκτιμά η τοπική κοινότητα και την αισθητική της περιοχής».

Ο ομοσπονδιακός βουλευτής Πιτ δήλωσε ότι οι νέες γραμμές μεταφοράς απαιτούν διευκολύνσεις, οι οποίες πρέπει να διατηρούνται ελεύθερες από την αναγέννηση για να αποφευχθούν μελλοντικές παρεμβάσεις.

«Αυτή η γη γενικά δεν μπορεί να καλλιεργηθεί και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί», είπε. «Και εμποδίζει τη μετακίνηση στην ιδιοκτησία σας. Γενικά, κανείς δεν θέλει μια λωρίδα 200 μέτρων άχρηστης γης στη μέση μιας πρώτης τάξεως γεωργικής γης που επηρεάζει όχι μόνο τις εργασίες του αλλά και την αξία της ιδιοκτησίας του».

Από τον Daniel Teng