Δευτέρα, 16 Σεπ, 2024

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας διατάσσει το κλείσιμο του X

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας διέταξε την πλήρη αναστολή της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X του Έλον Μασκ στη χώρα, επειδή αρνήθηκε να ορίσει νομικό εκπρόσωπο στη χώρα.

Ο δικαστής της Βραζιλίας Αλεχάντρε ντε Μοράες εξέδωσε την εντολή στις 30 Αυγούστου, θέτοντας εκατομμύρια χρήστες της πλατφόρμας στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής σε τροχιά αποκλεισμού.

Η εντολή του ντε Μοράες, η οποία δίνει στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και στα καταστήματα εφαρμογών πέντε ημέρες για να αποκλείσουν την πρόσβαση στο X, ανακοίνωσε επίσης ημερήσιο πρόστιμο 8.900 δολαρίων για τους χρήστες στη Βραζιλία που χρησιμοποιούν εικονικό ιδιωτικό δίκτυο για να παρακάμψουν την απαγόρευση.

Στην απόφασή του, ο ντε Μοράες δήλωσε ότι το X θα παραμείνει αποκλεισμένο μέχρι να συμμορφωθεί με τις εντολές του.

«Ο Έλον Μασκ έδειξε την απόλυτη ασέβειά του για την εθνική κυριαρχία της Βραζιλίας και, ειδικότερα, για το δικαστικό σώμα, θέτοντας τον εαυτό του ως μια πραγματική υπερεθνική οντότητα και με ανοσία στους νόμους κάθε χώρας», έγραψε ο ντε Μοράες.

Η αναστολή ήταν ευρέως αναμενόμενη, καθώς το X δήλωσε στις 29 Αυγούστου ότι αναμενόταν να κλείσει στη Βραζιλία λόγω των «παράνομων εντολών», όπως τις χαρακτήρισε, για λογοκρισία πολιτικών αντιπάλων.

«Σύντομα, αναμένουμε ότι ο δικαστής Αλεχάντρε ντε Μοράες θα διατάξει να κλείσει το X στη Βραζιλία – απλώς και μόνο επειδή δεν θα συμμορφωθούμε με τις παράνομες εντολές του να λογοκρίνει τους πολιτικούς του αντιπάλους», ανέφερε το X σε μια δήλωση, στην οποία η πλατφόρμα ισχυρίζεται ότι ο ντε Μοράες απείλησε με φυλάκιση τη νομική εκπρόσωπο του X στη Βραζιλία και αργότερα πάγωσε όλους τους τραπεζικούς της λογαριασμούς.

Ο Μασκ, ο οποίος έχει κατηγορήσει τη Βραζιλία για λογοκρισία, συμπεριλήφθηκε σε ποινική έρευνα για άτομα που φέρονται να διέδωσαν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τις εκλογές και το δικαστικό σύστημα της Βραζιλίας.

Η εντολή αναστολής στις 30 Αυγούστου ακολουθεί την εντολή του ντε Μοράες στις 28 Αυγούστου, η οποία έδωσε στο X μόλις 24 ώρες για να διορίσει νέο νομικό εκπρόσωπο για τη X Βραζιλίας σε απάντηση σε αίτηση που υποβλήθηκε κατά της εταιρείας. Στην εντολή της 28ης Αυγούστου, ο δικαστής προειδοποίησε ότι η μη συμμόρφωση θα είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της πλατφόρμας.

Εκπρόσωπος της X παρέπεμψε στη δήλωση της 29ης Αυγούστου, απαντώντας σε αίτημα σχολιασμού της διαταγής αναστολής.

Ο Μασκ δεν έχει ακόμη εκδώσει δημόσια δήλωση σχετικά με την αναστολή. Ωστόσο, εξήρε την ανάλυση του δημοσιογράφου Γκλεν Γκρίνγουολντ για την υπόθεση, στην οποία ο Γκρίνγουολντ χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του ντε Μοράες ως μέρος μιας ευρύτερης τάσης κατά την οποία τα καθεστώτα ασκούν διαδικτυακές πλατφόρμες για να καταπνίξουν τη αντιγνωμία.

«Είναι πραγματικά αξιοσημείωτη η έκταση στην οποία όχι μόνο η Βραζιλία, αλλά και χώρες σε ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο είναι πλέον πρόθυμες να φτάσουν για να εμποδίσουν το διαδίκτυο να είναι μια ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών, όπου τα ανθρώπινα όντα μπορούν να οργανώνονται ελεύθερα και ιδιωτικά, επειδή αναγνωρίζουν ότι αυτή είναι η μόνη απειλή για την εξουσία του κατεστημένου και τα προνόμια της κυρίαρχης τάξης», ανέφερε ο Γκρίνγουολντ στην ανάλυσή του.

Το X ανέφερε στην ανακοίνωσή της στις 29 Αυγούστου ότι σκοπεύει να δημοσιεύσει όλα τα αιτήματα του ντε Μοράες και όλες τις σχετικές δικαστικές καταθέσεις τις επόμενες ημέρες προς όφελος της διαφάνειας.

«Σε αντίθεση με άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τεχνολογικές πλατφόρμες, δεν θα συμμορφωθούμε κρυφά με παράνομες εντολές», έγραψε το X. «Προς τους χρήστες μας στη Βραζιλία και σε όλο τον κόσμο, το X παραμένει προσηλωμένο στην προστασία της ελευθερίας του λόγου σας».

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας Αλεχάντρε ντε Μοράες στο Ανώτατο Δικαστήριο στην Μπραζίλια, Βραζιλία, στις 4 Απριλίου 2018. (Victoria Silva/AFP μέσω Getty Images)

 

Οι αρχές της Βραζιλίας έχουν διατάξει στο παρελθόν τους παρόχους τηλεπικοινωνιών να αποκλείσουν την πρόσβαση σε ορισμένους ιστότοπους ή να αντιμετωπίσουν ημερήσια πρόστιμα.

Ενώ ο Μασκ έχει κατηγορήσει τη Βραζιλία για λογοκρισία, οι βραζιλιάνικες αρχές λένε ότι το X παραβιάζει τους νόμους της χώρας για το διαδίκτυο.

Νωρίτερα φέτος, ο ντε Μοράες διέταξε το X να μπλοκάρει ορισμένους λογαριασμούς εν μέσω ερευνών σχετικά με τις λεγόμενες ψηφιακές πολιτοφυλακές που κατηγορούνται για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων και μηνυμάτων μίσους κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου.

Πέρυσι, ομοσπονδιακός δικαστής στη Βραζιλία διέταξε την προσωρινή αναστολή της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, επικαλούμενος την υποτιθέμενη αποτυχία της πλατφόρμας κοινωνικών μέσων να παράσχει όλες τις πληροφορίες που ζήτησε η ομοσπονδιακή αστυνομία σχετικά με νεοναζιστικές ομάδες συζήτησης.

Το 2016, ένα δικαστήριο της Βραζιλίας εξέδωσε εθνική απαγόρευση της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, η οποία είχε περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες, για 72 ώρες.

Ο ιδιοκτήτης Meta δεν είχε παράσχει κρυπτογραφημένες πληροφορίες που ζητήθηκαν σε αστυνομική έρευνα, ο τέταρτος αποκλεισμός που διατάχθηκε κατά του WhatsApp στη Βραζιλία από τον Φεβρουάριο του 2015.

Τότε, το δικαστήριο αποφάσισε ότι στους παρόχους που δεν διακόπτουν την πρόσβαση στο WhatsApp θα επιβάλλεται πρόστιμο που αντιστοιχεί σε 15.300 δολάρια την ημέρα μέχρι να συμμορφωθούν.

Σύμφωνα με τον όμιλο ερευνών αγοράς Emarketer, περίπου 40 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι, περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού, συνδέονται στο X τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

 

Ο Owen Evans και το Associated Press συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Ο ρόλος του μυϊκού συστήματος στην καταπολέμηση της γήρανσης

Από πολύ νεαρή ηλικία, μας ενθαρρύνουν να αποταμιεύουμε για τη συνταξιοδότηση επενδύοντας στο οικονομικό μας μέλλον, για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μια άνετη και ικανοποιητική ζωή. Τι θα γινόταν αν επενδύαμε εξίσου και στη μελλοντική μας υγεία;

H Δρ Γκάμπριελ Λάιον [Dr Gabriel Lyon], πιστοποιημένη οικογενειακή ιατρός και κορυφαία αρχή στην ιατρική που εστιάζεται στους μυς, αποκαλεί τους σκελετικούς μυς  ‘πραγματικό όργανο της μακροζωίας’. Επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν τη γνώμη της.

Μελέτη του 2014, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Medicine, δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι με περισσότερη μυϊκή μάζα έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, ανεξάρτητα από τη μάζα λίπους και άλλους παράγοντες κινδύνου.

Η μυϊκή μάζα είναι ανώτερη από τον δείκτη μάζας σώματος ως προγνωστικός παράγοντας μακροζωίας και παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγείας και της ανεξαρτησίας καθώς μεγαλώνουμε, σύμφωνα με μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Medicine.

«Αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ότι το συνολικό σωματικό βάρος είναι ένας ανεπαρκής δείκτης για την αξιολόγηση του κινδύνου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας», κατέληξε.

Η Δρ Λάιον έγραψε στο βιβλίο της «Πάντα δυνατός» (“Forever Strong”):

«Όσο υψηλότερη είναι η υγιής μυϊκή σας μάζα, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία σας από τη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα από οποιαδήποτε αιτία.»

Τι είναι η σαρκοπενία;

Σαρκοπενία ονομάζεται η προοδευτική απώλεια σκελετικής μυϊκής μάζας και δύναμης, που ξεκινά από την ηλικία των 30 ετών και ενττείνεται με την ηλικία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μειωμένη μυϊκή δύναμη, δυσκολία στην εκτέλεση σωματικών εργασιών και μειωμένο μέγεθος μυών. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει περίπου το 10% των ενηλίκων άνω των 60 ετών και σχεδόν τους μισούς από αυτούς άνω των 80 ετών, σύμφωνα με την Alliance for Aging Research.

«Χάνουμε 5 έως 15 τοις εκατό της μυϊκής μάζας κάθε δεκαετία», δήλωσε στους Epoch Times ο Δρ Σαντήπ Παλακοντέτι [Dr Sandeep Palakodeti], επικεφαλής ιατρικός διευθυντής της Rebel Health Alliance.

Η σαρκοπενία είναι μία σύνθετη λέξη από τα ‘σάρκα’ και ‘πενία’,  και σημαίνει ακριβώς αυτό: τη φτωχή ή λίγη σάρκα. Οι συνέπειές της ξεπερνούν την απλή μείωση του αριθμού των μυών. Μελέτη του 2012, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Physiology, δείχνει ότι η μείωση της μυϊκής δύναμης συμβαίνει δύο έως πέντε φορές πιο γρήγορα από την απώλεια μυϊκής μάζας, οδηγώντας σε πιο σοβαρή σωματική αναπηρία.

Οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία, η σωματική αδράνεια, η κακή διατροφή και χρόνιες ασθένειες όπως οι μεταβολικές διαταραχές και οι καρδιαγγειακές παθήσεις συμβάλουν στην ανάπτυξη της σαρκοπενίας.

Η σαρκοπενία δημιουργεί σημαντική οικονομική επιβάρυνση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ, με το συνολικό κόστος των νοσηλειών να φτάνει τα 40,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Frailty and Aging. Η μελέτη διαπίστωσε ότι άτομα άνω των 40 ετών με σαρκοπενία είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο από εκείνους που δεν είχαν την πάθηση.

Το κρυφό κόστος της απώλειας μυϊκής μάζας

Η σαρκοπενία έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τη συνολική υγεία και το προσδόκιμο ζωής, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο πτώσεων, αδυναμίας, νοσηλείας, ακόμη και θανάτου. Η μειωμένη μυϊκή δύναμη βλάπτει την ισορροπία και την κινητικότητα, καθιστώντας τις πτώσεις πιο πιθανές και την ανάρρωση πιο δύσκολη.

Μελέτη του 2019, που δημοσιεύτηκε στο Journals of Gerontology Series A: Biological Sciences and Medical Sciences, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με μικρή μυϊκή δύναμη έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίτερα από τους ισχυρότερους συνομηλίκους τους, ακόμη και μετά τον έλεγχο παραγόντων όπως η ηλικία, το φύλο και τα προβλήματα υγείας.

«Η διατήρηση της μυϊκής δύναμης κατά τη διάρκεια του βίου μας, ειδικά αργότερα στη ζωή, είναι εξαιρετικά σημαντική για τη μακροζωία και την αυτονομία στην τρίτη ηλικία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια και επιδημιολόγος Κέιτ Ντατσόνυ [Kate Duchowny] σε δήλωσή της.

Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι η μυϊκή αδυναμία συμβάλλει σε αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας και αναπηρίας λόγω της σχέσης της με την αντίσταση στην ινσουλίνη, τον διαβήτη και το μεταβολικό σύνδρομο. Επιπλέον, τα αδύναμα άτομα δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν βασικά ζητήματα αυτοφροντίδας και είναι πιο πιθανό να γίνουν ανάπηροι, γεγονός που δημιουργεί αρνητική ανατροφοδότηση μεταξύ της μειωμένης σωματικής δραστηριότητας και της επιδείνωσης της υγείας.

Η μικρή μυϊκή μάζα αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες παρατεταμένης παραμονής στο κρεβάτι μετά από ασθένεια ή τραυματισμό, γεγονός που οδηγεί σε επιταχυνόμενη μυϊκή υποβάθμιση και βραδύτερη αποκατάσταση των μυών. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει έναν φαύλο κύκλο ατροφίας, όπου η μειωμένη μυϊκή δύναμη οδηγεί σε μειωμένη σωματική δραστηριότητα, επιδεινώνοντας περαιτέρω την απώλεια μυών, σύμφωνα με τον Άντυ Γκάλπιν [Andy Galpin], καθηγητή κινησιολογίας στο California State University

Ο Φούλερτον [Fullerton], μίλησε για αυτό το πρόβλημα σε ένα podcast:

«Ατροφία είναι η απώλεια μυών, αλλά τώρα, επειδή είμαστε πιο αδύναμοι, θέλουμε να κάνουμε λιγότερα πράγματα, κάτι που επιδεινώνει την κατάσταση και ενισχύει την ατροφία. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να μην παγιδευτείτε ποτέ σε αυτόν τον κύκλο».

Μια αναθεώρηση του 2018, που δημοσιεύτηκε στο Annals of Medicine, υπογραμμίζει τον κλινικό αντίκτυπο της μικρής μυϊκής μάζας σε διάφορα περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης. Σημειώνει ότι η μικρή μυϊκή μάζα σχετίζεται με «πιο συχνές χειρουργικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές, μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο, μειωμένη φυσική απόδοση και χαμηλότερη ποιότητα ζωής».

Μύες και καρκίνος

Η απώλεια μυϊκής μάζας σε ασθενείς με καρκίνο είναι συχνά συνέπεια της καχεξίας, ενός συνδρόμου απώλειας που σχετίζεται με την ίδια την ασθένεια ή παρενεργειών της χημειοθεραπείας. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, η καχεξία εμφανίζεται στο 80% των ατόμων με καρκίνο τελικού σταδίου και πιστεύεται ότι είναι άμεση αιτία για το έως και 30% των θανάτων από καρκίνο.

Η καχεξία οδηγεί σε σταδιακή απώλεια λίπους, σκελετικής μυϊκής μάζας και δύναμης, μειώνοντας σοβαρά την ποιότητα ζωής και την ικανότητα του ασθενούς να ανεχθεί τη θεραπεία. Η χημειοθεραπεία μπορεί να επιδεινώσει αυτή την κατάσταση προκαλώντας κόπωση και περαιτέρω μυϊκή υποβάθμιση, δημιουργώντας έναν κύκλο μειωμένης σωματικής δραστηριότητας και επιδεινώνοντας την απώλεια μυών.

Η διατήρηση της μυϊκής μάζας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα της θεραπείας για ασθενείς με καρκίνο. Μια αναθεώρηση του 2021, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, διαπίστωσε ότι οι δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης.

Συγκεκριμένα, όσοι έκαναν ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν κατά 19% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο σε σχέση με εκείνους που ασκούνταν λιγότερο συχνά ή καθόλου. Επιπλέον, η μελέτη σημείωσε μείωση 26% στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του νεφρού μεταξύ των ατόμων που συμμετείχαν σε υψηλότερα επίπεδα τέτοιας άσκησης.

Οι μύες ωφελούν την υγεία

Οι μύες ρυθμίζουν τις ορμόνες, μειώνουν τη φλεγμονή και ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι μυϊκές συσπάσεις που προκαλούνται από την άσκηση προάγουν επίσης την αυτοφαγία -τον καθαρισμό του σώματος από τα κατεστραμμένα κύτταρα- που συμβάλλει στην επιβράδυνση της γήρανσης. Μελέτη του 2011, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Autophagy, επιβεβαιώνει ότι η αυτοφαγία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας και της λειτουργίας των μυών.

Καθώς μεγαλώνουμε, η έμφαση μετατοπίζεται από την απλή παράταση της ζωής στη βελτίωση της ποιότητας αυτών των ετών. Ο Δρ Παλακοντέτι τονίζει την κρίσιμη διαφορά μεταξύ του προσδόκιμου ζωής και της διάρκειας υγείας, η οποία αναφέρεται στην περίοδο ζωής που δαπανάται με καλή υγεία, χωρίς χρόνια νόσο ή αναπηρία. Η προτεραιότητα στην υγεία των μυών μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μακροζωία, επιτρέποντάς μας να απολαμβάνουμε υψηλότερη ποιότητα ζωής καθώς γερνάμε.

«Όταν είμαι 80, θέλω να μπορώ είμαι ανεξάρτητος. Θέλω να σηκώνομαι από την καρέκλα χωρίς βοήθεια. Θέλω να έχω χόμπι που μπορώ να κάνω μόνος μου. Η διατήρηση της μυϊκής δύναμης είναι το κλειδί για αυτό», λέει ο Δρ Παλακοντέτι.

Η μυϊκή δύναμη παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση της ποιότητας της ζωής μας καθώς μεγαλώνουμε. Οι δυνατοί μύες υποστηρίζουν την κινητικότητα, την ισορροπία και τον συντονισμό, μειώνοντας τον κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων.

«Μια επένδυση στην υγεία των μυών είναι μια επένδυση στην ανεξαρτησία και την ποιότητα της ζωής σας αργότερα», επισημαίνει ο Δρ Παλακοντέτι.

Εκτός από τη σωματική υγεία, οι δυνατοί μύες προάγουν και την ψυχική ευεξία. Μελέτη του 2022, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle διαπίστωσε ότι η μειωμένη μυϊκή δύναμη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους. Συγκεκριμένα, μια μείωση 5 κιλών στη δύναμη της λαβής οδηγεί σε αύξηση 7% του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης και σε αύξηση 8% του κινδύνου εμφάνισης άγχους.

Αυξήστε τη διάρκεια της ζωής σας 

Η διατήρηση της μυϊκής υγείας είναι ένας παράγοντας που βρίσκεται υπό τον έλεγχό μας, ικανός να προσφέρει σημαντική προστασία από τα δεινά της γήρανσης. Σύμφωνα με τον Δρα Παλακοντέτι, η τακτική προπόνηση και η σωστή διατροφή είναι βασικοί τρόποι για να χτίσετε και να διατηρήσετε τους μύες σας, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής σας εν γένει και μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων.

Η σωστή διατροφή και η προπόνηση δύναμης με αντίσταση είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη και την επιβράδυνση της εξέλιξης της σαρκοπενίας. Η προπόνηση δύναμης είτε από μόνη της είτε σε συνδυασμό με τη διατροφή ωφελεί σημαντικά τη μυϊκή μάζα, τη δύναμη και τη σωματική λειτουργία σε ενήλικες μέσης ηλικίας και μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medicine, στη Βαλτιμόρη.

Εστιάζοντας στη μυϊκή δύναμη και μάζα σήμερα, μπορούμε να απολαύσουμε μια πιο υγιή και ανεξάρτητη ζωή αύριο.

Της Sherami Tsai

Μια οικογένεια σε φυγή: Η οδυνηρή αναζήτηση ασύλου μιας Κινέζας συγγραφέως

Ο εφιάλτης της ξεκίνησε με μια φαινομενικά απλή πράξη: την ανάρτηση ενός διαδικτυακού μηνύματος που μνημόνευε ευγενικά τους θανάτους των φοιτητών στη σφαγή της πλατείας Τιενανμέν το 1989.

Στο διεθνές αεροδρόμιο Ταογιουάν της Ταϊβάν, ο αέρας ήταν τεταμένος καθώς μια Κινέζα συγγραφέας, ο σύζυγός της και ο 5χρονος γιος τους στριμώχνονταν, σφίγγοντας ο ένας τον άλλον σαν να μπορούσε να καταρρεύσει ο κόσμος γύρω τους ανά πάσα στιγμή. Τα μάτια τους, κούφια από την εξάντληση, έτρεχαν ανήσυχα στον κατάμεστο τερματικό σταθμό, ανιχνεύοντας για οποιοδήποτε σημάδι κινδύνου.

Αυτή δεν ήταν απλώς μια τουριστική επίσκεψη- ήταν μια απελπισμένη φυγή από έναν εφιάλτη που τους καταδίωκε από τότε που έφυγαν από την Κίνα στις 22 Ιουλίου. Η Ταϊβάν ήταν η τρίτη προσπάθειά τους, αφού απέτυχαν να εξασφαλίσουν προστασία στην Ταϊλάνδη και τη Σιγκαπούρη.

«Το μόνο που θέλουμε είναι μια κανονική ζωή χωρίς φόβο και όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά», εκμυστηρεύτηκε η Ντενγκ Λίτινγκ, με τη φωνή της μόλις που ξεπερνούσε τον ψίθυρο, στους Epoch Times από μια άγνωστη τοποθεσία στη Νοτιοανατολική Ασία στις 22 Αυγούστου.

Για την Ντενγκ Λίτινγκ, γνωστή με το ψευδώνυμο Μο Λου, αυτός ο αγώνας για την ελευθερία είναι μια μάχη για τη σωματική της ασφάλεια και για τη διατήρηση της δημιουργικής της ελευθερίας. Ως Κινέζα συγγραφέας που τόλμησε να μιλήσει ενάντια στις θηριωδίες που διαπράττει το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ), η ίδια η ύπαρξή της είχε γίνει στόχος.

Τώρα, έχει βρεθεί να παλεύει για να κρατήσει την οικογένειά της ασφαλή και αντιμετωπίζει την πρόκληση να παραμείνει αυτή που είναι – με τη σπίθα της δημιουργικότητας και της αλήθειας που είχε καθορίσει τη ζωή της.

Ο εφιάλτης της ξεκίνησε με μια φαινομενικά απλή πράξη: δημοσίευσε ένα μήνυμα στο διαδίκτυο σχετικά με την «προσφορά ενός μπουκέτου λευκών λουλουδιών στην πλατεία» μια ημέρα πριν από την 35η επέτειο της σφαγής της πλατείας Τιενανμέν το 1989, μια βίαιη κυβερνητική καταστολή κατά των φιλοδημοκρατικών φοιτητών στις 4 Ιουνίου, που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες, αν όχι δεκάδες χιλιάδες, νεκρούς.

Η ανεπαίσθητη νύξη για ένα μνημόσυνο προκάλεσε την πλήρη οργή των κινεζικών αρχών. Στις 4 Ιουνίου, μόλις λίγες ημέρες αφότου πήρε τον γιο της για να ταξιδέψει για τις διακοπές της Ημέρας του Παιδιού, η ζωή της Ντενγκ ανατράπηκε όταν η αστυνομία την εντόπισε σε ένα ξενοδοχείο στο Τσονγκτσίνγκ, μια νοτιοδυτική πόλη που διοικείται άμεσα από το κεντρικό καθεστώς του ΚΚΚ.

«Νόμιζες ότι δεν θα μπορούσαμε να σε βρούμε; Μόλις μπήκες σε αυτό το ξενοδοχείο, τα στοιχεία της ταυτότητάς σου φορτώθηκαν», είπαν οι αστυνομικοί καθώς την έσυραν σε ένα κοντινό αστυνομικό τμήμα, με τον τρομοκρατημένο γιο της να της σφίγγει το χέρι, θυμάται η ίδια.

Η ανάκριση ήταν βάναυση, μια υπολογισμένη προσπάθεια να σπάσει το πνεύμα της, λέει. «Με απείλησαν, με έσπρωχναν και μου τραβούσαν τα ρούχα, ενώ ο γιος μου παρακολουθούσε», θυμάται η Ντενγκ, με τη φωνή της να τρέμει καθώς ξαναζούσε το τραύμα.

«Κάθε φορά που δεν τους έλεγα τις απαντήσεις που ήθελαν να ακούσουν, χτυπούσαν το τραπέζι από θυμό. Ο γιος μου ήταν τρομοκρατημένος από την κατάσταση. Ήταν σαν ο γιος μου να ήταν όμηρός τους. Απειλούσαν συνεχώς ότι κάτι κακό θα συνέβαινε αν δεν συνεργαζόμουν».

Κατά τη διάρκεια της εξαντλητικής ανάκρισης, παρά τις αδυσώπητες απειλές και απαιτήσεις τους, η Ντενγκ παρέμεινε σταθερή. Δεν παραδέχτηκε την ενοχή της. Αυτή και ο γιος της τελικά οδηγήθηκαν πίσω στο ξενοδοχείο μετά από την τρίωρη δοκιμασία.

«Ο γιος μου ήταν τόσο φοβισμένος- του είπα να κλείσει τα μάτια του και να σκεφτεί κάτι άλλο, αλλά εξακολουθούσε να φοβάται ακόμη και με κλειστά μάτια – είναι απλώς ένα παιδί, τελικά», πρόσθεσε η Ντενγκ.

Ο μεγαλύτερος φόβος της -ότι αυτή η εμπειρία θα άφηνε ένα μόνιμο σημάδι στο 5χρονο παιδί της- έγινε γρήγορα πραγματικότητα. «Ανέπτυξε έντονο φόβο για τα αυτοκίνητα της αστυνομίας. Κάθε φορά που ακούει ένα περιπολικό, μαζεύεται πίσω από φόβο, με τον λαιμό του να σφίγγεται», είπε.

Συνειδητοποιώντας ότι η παραμονή στην Κίνα δεν αποτελούσε πλέον επιλογή, η Ντενγκ και η οικογένειά της εγκατέλειψαν τη χώρα στις 22 Ιουλίου, ξεκινώντας ένα επικίνδυνο ταξίδι μέσω Ταϊλάνδης και Σιγκαπούρης πριν φτάσουν τελικά στην Ταϊβάν. Ωστόσο, η σκιά του μακρύ χεριού του ΚΚΚ ακολούθησε.

Ακόμη και στο εξωτερικό, Κινέζοι αξιωματούχοι της εθνικής ασφάλειας από την επαρχία Γκουανγκσί επικοινώνησαν με τον σύζυγο της Ντενγκ, προτρέποντάς την να παραδοθεί. Προειδοποίησαν ότι το γεγονός ότι βρισκόταν εκτός Κίνας δεν εγγυάται την ασφάλειά της και ότι αν την έπιαναν, θα αντιμετώπιζε «τουλάχιστον επτά χρόνια φυλάκιση» και «δεν θα μείνουν ούτε τα κόκαλά της». Οι Κινέζοι αστυνομικοί επικοινώνησαν επίσης με τον πατέρα της και τους πρώην συμμαθητές της, λέγοντάς της πως όλοι γνώριζαν ότι ήταν καταζητούμενη εγκληματίας.

Λόγω της έλλειψης επίσημων νόμων για τους πρόσφυγες στην Ταϊβάν, η Ντενγκ και η οικογένειά της αναγκάστηκαν να διαφύγουν και πάλι, αυτή τη φορά σε μια άγνωστη τοποθεσία στη Νοτιοανατολική Ασία.

«Από τότε που ήρθα εδώ από την Ταϊβάν, η μεγαλύτερη ανησυχία μου ήταν η πιθανότητα να απελαθώ, επειδή αυτή είναι η Νοτιοανατολική Ασία», δήλωσε η Ντενγκ, προσθέτοντας ότι δεν αισθάνεται ασφαλής στη Νοτιοανατολική Ασία λόγω της επιρροής του ΚΚΚ στην περιοχή. Είπε ότι παραμένει ευγνώμων στην Ταϊβάν που δεν τους έστειλε πίσω στην Κίνα, αναγνωρίζοντας τη δύσκολη θέση του αυτοδιοικούμενου νησιού.

«Αλλά τώρα, έπρεπε να βρούμε κάποιο ασφαλές μέρος και σε ένα εύρος τιμών που θα μπορούσαμε να αποδεχτούμε», πρόσθεσε.

«Το πρόσωπο που λυπάμαι περισσότερο είναι το παιδί μου. Το έχω σύρει παντού, διαρκώς σε κίνηση, και ξέρει ότι μας καταδιώκουν», είπε η Ντενγκ, με τη φωνή της να σπάει από τη συγκίνηση.

«Ο σύζυγός μου έχει επίσης υπομείνει πολλές κακουχίες μαζί μου. Αυτό είναι που με πονάει περισσότερο και με κάνει να αισθάνομαι χειρότερα όταν το σκέφτομαι, και εξακολουθώ να αισθάνομαι βαθιά στενοχωρημένη γι’ αυτό τώρα».

Ωστόσο, οι ιστορίες που δεν έχει πει ακόμα, οι αλήθειες που δεν έχει αποκαλύψει ακόμα -αυτές είναι που την κρατούν σε εγρήγορση, ακόμα και όταν ο κόσμος γύρω της γίνεται όλο και πιο σκοτεινός.

Η Ντενγκ με τον γιο της σε ένα ταξίδι διακοπών για την Ημέρα του Παιδιού στο Γκουιλίν, στην επαρχία Γκουανγκσί, την 1η Ιουνίου 2024. (Ευγενική προσφορά της Ντενγκ Λίτινγκ)

 

Προσωπική αφύπνιση και το βάρος της αλήθειας

Καθώς το ταξίδι της Ντενγκ στην εξορία συνεχίζεται, οι αλήθειες που αποκάλυψε στην Κίνα την βαραίνουν. Η αγάπη της για το διάβασμα και τη συγγραφή της άνοιξε για πρώτη φορά τα μάτια της στη σκληρή πραγματικότητα της ζωής υπό το ΚΚΚ. Τώρα, οι ίδιες αυτές αλήθειες την οδηγούν μπροστά, ακόμη και όταν οι κίνδυνοι αυξάνονται.

Για εκείνη, τα βιβλία ήταν κάτι περισσότερο από μια απλή πηγή γνώσης- ήταν μια πύλη κατανόησης του κόσμου πέρα από τις αυστηρά ελεγχόμενες αφηγήσεις που προωθούσε το ΚΚΚ. Η παράκαμψη του τείχους προστασίας του ΚΚΚ στο διαδίκτυο και η ανάγνωση απαγορευμένων βιβλίων την οδήγησαν σε μια βαθύτερη συνειδητοποίηση των φρικαλεοτήτων που διέπραξε το κινεζικό καθεστώς, από την Πολιτιστική Επανάσταση μέχρι τις πιο πρόσφατες διώξεις αντιφρονούντων και θρησκευτικών ομάδων.

Και η συγγραφή έγινε ο δίαυλος μέσω του οποίου εκφράστηκε και μοιράστηκε όσα είχε μάθει. «Πάντα προσπαθούσα να εκφράσω τις αληθινές μου σκέψεις, την κατάσταση της ψυχής μου και τη συνολική πνευματική κατάσταση της Κίνας στα γραπτά μου. Γράφω για τις σκοτεινές, τραγικές πραγματικότητες και το συντριπτικό σκοτάδι όλων αυτών».

 

Ο αγώνας για την ελευθερία

Το 2021, η Ντενγκ δημοσίευσε ένα μυθιστόρημα με τίτλο «A World Without Souls» (Ένας κόσμος χωρίς ψυχές).

Το μυθιστόρημα ακολουθεί ένα νεαρό κορίτσι σε έναν δυστοπικό κόσμο απογυμνωμένο από την ελευθερία και το πνεύμα. Εν μέσω προσωπικών τραγωδιών, ξεκινά μια μυστικιστική περιπέτεια με τον παιδικό της φίλο. Οι αγώνες τους για επιβίωση και η αναζήτηση λύτρωσης αντικατοπτρίζουν τη σκληρή πραγματικότητα της σύγχρονης κινεζικής κοινωνίας υπό το ΚΚΚ, προσφέροντας έναν βαθύ προβληματισμό για έναν κόσμο σε αναταραχή.

Παρά τους κινδύνους, η Ντενγκ δεν έχασε ποτέ τον στόχο της: να γίνει μια φωνή που να υπερβαίνει την εποχή της και να γράψει μυθιστορήματα που να αποτυπώνουν τη μοναδική της οπτική.

«Τώρα, σκοπεύω να συνεχίσω να σκέφτομαι πώς θα φτάσω σε ένα ασφαλέστερο μέρος», είπε η Ντενγκ, με την αποφασιστικότητά της να παραμένει ακλόνητη παρά τις αντιξοότητες. «Χωρίς τις ζωές μας, πώς μπορούμε να επιδιώξουμε την ελευθερία;»

Το βάρος της αβεβαιότητας τη βαραίνει, αλλά η Ντενγκ παραμένει ακλόνητη στη δέσμευσή της για την αλήθεια και την ελευθερία.

 

Διατηρώντας την πίστη

Στις πιο σκοτεινές στιγμές της, η Ντενγκ αντλεί δύναμη από τη χριστιανική της πίστη – μια πίστη που την έχει καθοδηγήσει στις πιο δύσκολες στιγμές και της έχει δώσει το κουράγιο να συνεχίσει. Το ταξίδι της προς τον χριστιανισμό ήταν σταδιακό, διαμορφωμένο από χρόνια αναζήτησης πνευματικής καθοδήγησης. Αλλά στην Κίνα, η ανοιχτή άσκηση του χριστιανισμού ενέχει σοβαρούς κινδύνους.

Η Ντενγκ μεγάλωσε με βουδιστικές διδασκαλίες. Οι παραδοσιακές κινεζικές πεποιθήσεις διαμόρφωσαν την κοσμοθεωρία της μέχρι το 2020. Τα προηγούμενα έργα της συχνά αντανακλούσαν αυτή τη βαθιά ριζωμένη πίστη στο βουδισμό.

Καθώς συνέχισε να γράφει και να εξερευνά διαφορετικές ιδέες, η οπτική της άλλαξε. Και μέχρι το 2021, είχε γίνει χριστιανή. Μετά από αυτό, η Ντενγκ είπε ότι «δεν τολμούσε να το πει στους άλλους» από φόβο μήπως τη δουν να προσεύχεται. Στη γενέτειρά της, την κομητεία Λίνγκσαν στην επαρχία Γκουανγκσί στη νότια Κίνα, μια χριστιανική εκκλησία είχε κατεδαφιστεί, πιθανότατα λόγω διώξεων. «Όταν προσπάθησα να τη βρω, είχε εξαφανιστεί», θυμήθηκε. Αν και υπήρχαν φήμες για υπόγειες εκκλησίες, είπε ότι δεν μπορούσε να έρθει σε επαφή μαζί τους.

Στην Κίνα, η χριστιανική πίστη βρίσκεται επίσης υπό τον έλεγχο του ΚΚΚ. Είπε ότι οι διαδικτυακές της αναρτήσεις που ενσωματώνουν τη χριστιανική της πίστη μπλοκαρίστηκαν. Είπε ότι έλαβε ακόμη και μήνυμα από τη διαδικτυακή αστυνομία που τη ρωτούσε αν είχε διαπιστευτήρια από μια χριστιανική εκκλησία.

«Ουσιαστικά μου έλεγαν ότι έπρεπε να γίνω μέλος της ελεγχόμενης από το κράτος εκκλησίας και να πάρω άδεια, αλλιώς δεν θα με άφηναν να κάνω αναρτήσεις», πρόσθεσε.

Παρά τις προκλήσεις, η πίστη της Ντενγκ παραμένει η άγκυρα της. «Ό,τι κάνω καθοδηγείται από τον Θεό, όπως η απόδρασή μου από το ΚΚΚ», δήλωσε. «Παρά την απομάκρυνση από την Ταϊβάν και την αντιμετώπιση πολλών δυσκολιών, εξακολουθούμε να βλέπουμε το χέρι του Θεού στη ζωή μας. Αυτό μας έχει φέρει κάποια γαλήνη στο μυαλό».

«Πιστεύαμε ότι μπορεί να περάσουμε όλη μας τη ζωή παγιδευμένοι εκεί. Αλλά μετά από προσευχή, ο Θεός μου αποκάλυψε ότι πρέπει να φύγω από την Κίνα για χάρη του παιδιού μου», πρόσθεσε.

Αυτή η αίσθηση του σκοπού κρατάει την Ντενγκ συγκεντρωμένη στο μέλλον, ακόμη και όταν περνάει τη ζωή της στην εξορία. Είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή για την οικογένειά της. Ελπίζει να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο σε μια δυτική δημοκρατία, όπου θα μπορέσουν να σταματήσουν να τρέχουν.

Ξέρει ότι η ικανότητά της να γράφει και να σκέφτεται ελεύθερα θα περιορίζεται σημαντικά όσο βρίσκονται σε φυγή, αλλά η παραίτηση δεν αποτελεί επιλογή.

«Δεν μου αρέσει να ακολουθώ τάσεις ή να γράφω πράγματα που είναι ίδια με τα άλλα. Θέλω να εκφράσω την ατομικότητά μου μέσα από τα μυθιστορήματά μου, να γράψω κάτι πραγματικά μοναδικό», δήλωσε.

Των Sean Tseng and Xin Ning

Η δυσαρέσκεια των νέων και τα καταπιεστικά καθεστώτα κάνουν την Αφρική πιο βίαιη το 2024

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ-Από το βορρά προς το νότο, από την ανατολή προς τη δύση, η Αφρική σπαράσσεται από συγκρούσεις σε βαθμό που τελευταία φορά παρατηρήθηκε κατά τη δεκαετία του 1990, όταν οι πόλεμοι και οι γενοκτονίες σκότωσαν εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με ομάδες που παρακολουθούν τη βία στην ήπειρο.

Μετά από μια σειρά πραξικοπημάτων, ο στρατός κυβερνά πλέον τέσσερις χώρες στο Σαχέλ, την άνυδρη περιοχή που εκτείνεται από τη Μαυριτανία στη βορειοδυτική Αφρική έως την Ερυθραία στα βορειοανατολικά.

Οι τζιχαντιστικές ομάδες που συνδέονται με το ISIS και την Αλ Κάιντα σπέρνουν τον φόβο σε όλη την ήπειρο, με τις αφρικανικές κυβερνήσεις και τους διεθνείς εταίρους -συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών- να μην μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωση του βίαιου πολιτικού Ισλάμ και τις επακόλουθες επιθέσεις που συχνά καταλήγουν σε σφαγές.

Στην πλούσια σε ορυκτά Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), μυριάδες ομάδες ανταρτών συνεχίζουν έναν εμφύλιο πόλεμο δεκαετιών, με το ένα κύμα μετά το άλλο των πολυεθνικών ειρηνευτικών στρατευμάτων να αποτυγχάνουν να αποκαταστήσουν την τάξη.

Στο Σουδάν, η σύγκρουση μεταξύ δύο μεγάλων αντίπαλων παρατάξεων της στρατιωτικής κυβέρνησης -των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των παραστρατιωτικών Ταχέων Δυνάμεων Υποστήριξης- έχει αφήσει τουλάχιστον 15.000 νεκρούς και πάνω από 8 εκατομμύρια εκτοπισμένους από την έναρξη του πολέμου τον Απρίλιο του 2023.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότεροι από 25 εκατομμύρια Σουδανοί χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και η επιδείνωση της επισιτιστικής ασφάλειας προκαλεί τη «μεγαλύτερη κρίση πείνας στον κόσμο».

Βορειότερα, η Λιβύη είναι διαιρεμένη από συγκρούσεις μεταξύ ομάδων ανταρτών από τότε που ο δικτάτορας Μουαμάρ Καντάφι ανατράπηκε και σκοτώθηκε τον Οκτώβριο του 2011.

Στο Κέρας της Αφρικής, η Αιθιοπία, μια αναδυόμενη ηπειρωτική δύναμη, αγωνίζεται να περιορίσει τις εξεγέρσεις στις περιοχές Τιγκρέι, Αμχάρα και Ορόμια, ενώ η τρομοκρατική οργάνωση αλ Σαμπάαμπ συνεχίζει να σπέρνει τον όλεθρο στη Σομαλία.

Στην Κένυα, που θεωρείται από τη Δύση ως προπύργιο δημοκρατικής ελπίδας στην Ανατολική Αφρική, οι εξεγέρσεις των νέων για την αύξηση των φόρων και τις κατηγορίες για διαφθορά κατά της κυβέρνησης του προέδρου Γουίλιαμ Ρούτο έχουν προκαλέσει πολύνεκρες εξεγέρσεις.

Στην απέναντι πλευρά των συνόρων, στην Ουγκάντα, ο πρόεδρος Γιοβέρι Μουσέβενι, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1982, κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί τις δυνάμεις ασφαλείας του για τη συντριβή αντιφρονούντων και τον περιορισμό της πολιτικής αντιπολίτευσης.

Η Νιγηρία, το πολυπληθέστερο έθνος της Αφρικής, παλεύει να περιορίσει τις λαϊκές εξεγέρσεις, καθώς οι επικριτές λένε ότι οι κυβερνητικές πολιτικές του προέδρου Μπόλα Τινουμπού έχουν συμβάλει σε μια κρίση κόστους ζωής.

Η Νότια Αφρική παλεύει με την πολιτική αβεβαιότητα, καθώς μια νέα πολυκομματική κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει την εξουσία της και η βίαιη εγκληματικότητα εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα, με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας να δείχνουν ότι ο ρυθμός δολοφονιών ανέρχεται σε σχεδόν 85 την ημέρα.

Στη Ζιμπάμπουε, οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι το βάναυσο καθεστώς ZANU-PF του προέδρου Έμερσον Μανανγκάγκουα συνεχίζει να εκτελεί και να φυλακίζει πολιτικούς αντιπάλους, ενώ παράλληλα αναπτύσσει στενούς δεσμούς με την Κίνα και τη Ρωσία.

Ο συνήγορος Κουάμε Σενού, διευθυντής της ομάδας πολιτικών δικαιωμάτων Holding Public Opinion στην Ακτή Ελεφαντοστού, δήλωσε στους Epoch Times ότι η Αφρική είναι πιο βίαιη από ό,τι ήταν εδώ και χρόνια λόγω «πολλαπλών αποτυχιών» των ηγετών της ηπείρου.

Δύο κορίτσια στέκονται δίπλα σε ένα καμένο αυτοκίνητο μετά από εβδομάδες βίας και αναταραχών στην Πολιτεία Πλατό, στο κεντρικό τέμενος Μπάνγκα στο Μάνγκου της Νιγηρίας, στις 2 Φεβρουαρίου 2024. (Kola Sulaimon/AFP μέσω Getty Images)

 

«Οι Αφρικανοί, και ιδιαίτερα η νεολαία που έχει αποκτήσει μεγαλύτερη συνείδηση των δικαιωμάτων της από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο, έχουν συνειδητοποιήσει ότι η παλιά φρουρά, είτε είναι δημοκρατική είτε όχι, δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον τους, παρά μόνο για τη διατήρηση του καθεστώτος της ελίτ», δήλωσε ο Σενού.

«Εκατομμύρια νέοι σε όλη την Αφρική στρέφονται εναντίον των παλαιότερων. Κάποιοι εντάσσονται σε τρομοκρατικές οργανώσεις, άλλοι σε ομάδες ανταρτών. Άλλοι συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες που οργανώνονται μέσω καναλιών κοινωνικής δικτύωσης, όπως το WhatsApp».

Ο Τζάκι Σίλιερς, επικεφαλής του African Futures and Innovation στο Ινστιτούτο Μελετών Ασφάλειας στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής, δήλωσε ότι η ήπειρος βρίσκεται σε ένα «σημείο σοβαρής αναταραχής» επειδή οι προσδοκίες για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, της υγείας και της οικονομικής ευημερίας ως αποτέλεσμα των τακτικών εκλογών δεν έχουν εκπληρωθεί.

«Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι, θυμωμένοι και όλο και πιο βίαιοι», δήλωσε στους Epoch Times.

«Οι τακτικές εκλογές προσφέρουν την υπόσχεση της προόδου, αλλά γενικά η δημοκρατία δεν έχει προσφέρει οικονομική ανάπτυξη στην Αφρική. Ούτε έχει βελτιώσει την ασφάλεια».

Ο Σίλιερς δήλωσε ότι οι «ψευτοδημοκρατίες» σε χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι και ο Νίγηρας απέτυχαν να προσφέρουν ανάπτυξη και σταθερότητα, γεγονός που επέτρεψε την επανεμφάνιση του στρατού στην πολιτική.

«Εάν η λεγόμενη δημοκρατία δεν λειτουργεί για τους ανθρώπους, αυτοί απομακρύνονται από αυτήν και είναι πιο επιρρεπείς στους δημαγωγούς και τους δικτάτορες αυτού του κόσμου», είπε.

Ο Σίλιερς επεσήμανε ότι η Δύση προωθεί τη δημοκρατία στην Αφρική από το τέλος της αποικιοκρατίας τη δεκαετία του 1960 ως το μόνο εφικτό μονοπάτι για τη διασφάλιση της ανάπτυξης της ηπείρου.

«Η πεποίθηση ήταν ότι ο εκδημοκρατισμός θα προωθούσε ισχυρά κράτη σταθερά ριζωμένα σε εδάφη με σαφώς προσδιορισμένα σύνορα», είπε. «Αλλά οι δικτατορίες και οι στημένες εκλογές τροφοδότησαν τις κοινωνικές διαιρέσεις.»

«Αποδυναμωμένα εσωτερικά και επιβαρυμένα από υψηλό και συχνά άδικο χρέος, τα αφρικανικά κράτη αγωνίζονται να ενισχύσουν τα ηπειρωτικά και περιφερειακά συλλογικά πλαίσια ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης και των περιφερειακών οικονομικών κοινοτήτων».

Ο Σίλιερς δήλωσε ότι η δημοκρατία χρειάζεται ισχυρά κράτη με βιώσιμους θεσμούς, κάτι που λείπει από την Αφρική.

Η Φελισιτέ Τζίλο, ανεξάρτητη αναλύτρια για την ειρήνη και την ασφάλεια, δήλωσε στους Epoch Times ότι ο μεγάλος νεανικός πληθυσμός της Αφρικής συμβάλλει σημαντικά στα υψηλότερα επίπεδα βίας.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, πάνω από το 60 τοις εκατό του πληθυσμού της Αφρικής, που ανέρχεται σε 1,5 δισεκατομμύριο, είναι κάτω των 25 ετών. Το 2030, προβλέπεται ότι οι νέοι στην Αφρική θα αποτελούν το 42% της παγκόσμιας νεολαίας.

«Αυτοί οι νέοι βρίσκονται κυρίως στις πόλεις», δήλωσε η Τζίλο. «Έτσι, έχουμε τώρα μεγάλους, νέους, μορφωμένους αστικούς πληθυσμούς που […] απαιτούν δικαιώματα και υπηρεσίες από κυβερνήσεις που είναι πιο συνηθισμένες να πλέουν και να μην έχουν τέτοιου είδους πίεση πάνω τους».

Η καθηγήτρια Σαρλίν Σουόρτς, κοινωνική επιστήμονας στο Συμβούλιο Έρευνας Ανθρωπιστικών Επιστημών της Νότιας Αφρικής, δήλωσε ότι η φτώχεια οδηγεί επίσης στη βία στην Αφρική.

Σύμφωνα με την παγκόσμια στατιστική υπηρεσία Statista, περίπου 429 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, επιβιώνοντας με λιγότερα από 2,15 δολάρια την ημέρα.

Άνθρωποι περπατούν μπροστά από μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Σενεγάλης που περιπολούν στους δρόμους μετά από βίαιες διαδηλώσεις στο Ντακάρ της Σενεγάλης, στις 2 Ιουνίου 2023. (John Wessels/AFP μέσω Getty Images)

 

«Υπάρχει ακραία στέρηση στην Αφρική», δήλωσε η Σουόρτς. «Αλλά ταυτόχρονα, η καλύτερη εκπαίδευση, η αστικοποίηση και η μεγαλύτερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν προσδοκίες ότι αυτές οι συνθήκες μπορούν και πρέπει να βελτιωθούν και ότι οι κυβερνώντες ελίτ είναι το πρόβλημα.

«Και έτσι έχουμε αυτές τις συσσωρεύσεις θυμού και απογοήτευσης σε όλη την Αφρική, που οδηγούνται κυρίως από μια αποξενωμένη νεολαία».

Ο Σίλιερς δήλωσε ότι οι επιπτώσεις από την πανδημία COVID-19 ευθύνονται επίσης σε μεγάλο βαθμό για τα αυξανόμενα επίπεδα συγκρούσεων και κοινωνικής αναταραχής στην Αφρική.

Επισήμανε μια πρόσφατη ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που δείχνει ότι οι Αφρικανοί θα ανακάμψουν στα επίπεδα εισοδήματος του 2019 πριν από την πανδημία COVID-19 το 2027, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος το έκανε το 2022.

«Η πανδημία κόστισε στην ήπειρο οκτώ χρόνια αύξησης του εισοδήματος και πολλοί Αφρικανοί εξακολουθούν να παλεύουν για να τα βγάλουν πέρα», δήλωσε ο Σίλιερς.

«Η ανάλυση του ΔΝΤ δείχνει ότι οι περίοδοι στασιμότητας που διαρκούν τέσσερα χρόνια ή περισσότερο τείνουν να αυξάνουν την εισοδηματική ανισότητα κατά σχεδόν 20 τοις εκατό».

Η Τζίλο δήλωσε ότι τα αφρικανικά κράτη είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε ένοπλες εξεγέρσεις επειδή, περισσότερα από 60 χρόνια μετά την ανεξαρτησία τους, πολλά από αυτά δεν έχουν ακόμη πλήρη έλεγχο της επικράτειάς τους.

Για τον Σίλιερς, η κακή διακυβέρνηση είναι ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί σε περισσότερη βία.

«Οι περισσότερες κυβερνήσεις δαπανούν υπερβολικά μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού τους για την άμυνα, τις δυνάμεις ασφαλείας και τα όπλα. Αυτό το κάνουν σε πολλές περιπτώσεις για να προστατεύσουν τα δικά τους παράνομα καθεστώτα», δήλωσε.

«Παραμελούν τις λειτουργίες του κράτους που έχουν ως αποτέλεσμα την καλή παροχή υπηρεσιών και οι πολίτες είναι δικαίως θυμωμένοι».

Το κράτος δικαίου συχνά απουσιάζει από τις αφρικανικές χώρες, αυξάνοντας περαιτέρω την πιθανότητα βίαιων διαδηλώσεων και πραξικοπημάτων, δήλωσε ο Σίλιερς.

Στο μέλλον, σύμφωνα με τις προβλέψεις του, δεδομένου του νεαρού πληθυσμού της ηπείρου, η μέση αφρικανική οικονομία θα αναπτυχθεί ταχύτερα από ό,τι σε άλλες περιοχές, ίσως περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα ταχύτερα, αλλά όχι αρκετά γρήγορα.

Το μοντέλο που παρουσίασε ο Σίλιερς δείχνει ότι ο αριθμός των εξαιρετικά φτωχών Αφρικανών θα σταθεροποιηθεί σε περίπου 457 εκατομμύρια ανθρώπους το 2026-2027.

Μέχρι το 2030, το έτος που διεθνείς οργανισμοί όπως τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ορκιστεί ότι θα εξαλειφθεί η ακραία φτώχεια, περίπου το 26% του πληθυσμού της ηπείρου θα εξακολουθεί να ζει με λιγότερο από 2,15 δολάρια την ημέρα.

Ο Σίλιερς δήλωσε ότι η «κρίσιμη μεταβλητή» εδώ είναι η ταχεία αύξηση του πληθυσμού, κατά 2,6% ετησίως.

«Αυτή η αύξηση παρέχει ένα πιο σημαντικό εργατικό δυναμικό, αλλά απαιτεί επίσης οικονομική επέκταση άνω του 10 τοις εκατό ετησίως για αρκετές δεκαετίες για να απορροφηθεί αυτή η ομάδα», είπε.

Του Darren Taylor

Η Ιαπωνία θα εκλέξει νέο πρωθυπουργό εν μέσω εντάσεων με την Κίνα

Καθώς η Ιαπωνία αυξάνει την περιφερειακή ηγετική της θέση στην καταπολέμηση των γεωπολιτικών εντάσεων με την Κίνα, ο επόμενος Ιάπωνας πρωθυπουργός θα αποφασίσει τη μελλοντική κατεύθυνση της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής της για την Κίνα.

Οι σημερινοί επικρατέστεροι υποψήφιοι περιλαμβάνουν τον 43χρονο Σιντζίρο Κοϊζούμι, πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και γιο του δημοφιλούς πρώην πρωθυπουργού Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι, και τον 67χρονο πρώην υπουργό Άμυνας Σιγκέρου Ισίμπα. Οι εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου θα καθορίσουν τον ηγέτη του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (Liberal Democratic Party-LDP) και τον επόμενο πρωθυπουργό της Ιαπωνίας.

Η απόφαση του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του ακολούθησε σκάνδαλα διαφθοράς που είδαν την υποστήριξη του LDP να πέφτει κάτω από το 20%. Το σκάνδαλο που αφορούσε μη δηλωθέντα πολιτικά κονδύλια οδήγησε στην παραπομπή σε δίκη 10 βουλευτών και βοηθών.

Ο Κισίντα ανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού τον Οκτώβριο του 2021. Ενώ θεωρείται ευρέως ως διάδοχος των πολιτικών του εκλιπόντος πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, ο επόμενος ηγέτης μπορεί να έχει την ευκαιρία να χαράξει τη δική του πορεία.

 

Πολιτική της κυβέρνησης Κισίντα για την Κίνα

Ο Ακίο Γιάιτα, διευθυντής του παραρτήματος της ιαπωνικής εφημερίδας Sankei Shimbun στην Ταϊπέι, δήλωσε ότι ο Κισίντα ακολούθησε σε μεγάλο βαθμό την κληρονομιά του Άμπε, ο οποίος πίεσε για πιο ενεργή άμυνα και δυναμική εξωτερική πολιτική απέναντι στην αυξανόμενη γεωπολιτική επιρροή της Κίνας.

«Το αν θα συνεχιστεί η πορεία του Άμπε έχει γίνει το επίκεντρο [των επόμενων εκλογών για την ηγεσία]», δήλωσε ο Γιάιτα στους Epoch Times.

Νωρίτερα φέτος, ο Κισίντα επισκέφθηκε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής για να ενισχύσει τις περιφερειακές συνεργασίες εν μέσω της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας. Η διπλωματία του έδωσε έμφαση στη διατήρηση μιας ελεύθερης και ανοικτής διεθνούς τάξης που βασίζεται στο κράτος δικαίου.

Ο Τσουκάσα Σιμπούγια, ερευνητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιων Σπουδών του Πανεπιστημίου Τακουσόκου στην Ιαπωνία, δήλωσε στους Epoch Times ότι παρόλο που ο Κισίντα κράτησε μια σταθερή στάση απέναντι στο κινεζικό καθεστώς, η οποία είναι σύμφωνη με τις θέσεις των χωρών της G7, είναι ακόμη δύσκολο να προβλεφθεί αν ο επόμενος ηγέτης θα συνεχίσει αυτές τις πολιτικές.

Τους τελευταίους μήνες, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) έχει κλιμακώσει την επιθετικότητά του προς τις γειτονικές χώρες, προκαλώντας την καταδίκη των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.

Στις 26 Αυγούστου, ένα κινεζικό στρατιωτικό αεροπλάνο παραβίασε τον ιαπωνικό εναέριο χώρο για πρώτη φορά στην ιστορία, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας, εν μέσω της αύξησης των στρατιωτικών ασκήσεων και της επιθετικότητας του καθεστώτος κατά των γειτόνων του, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων και της Ταϊβάν.

Ως βασικός εταίρος στην περιοχή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν, η Ιαπωνία αντιτίθεται ενεργά στην επιθετικότητα του ΚΚΚ. Φέτος, η Ιαπωνία ενίσχυσε την αμυντική της συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις Φιλιππίνες για την αντιμετώπιση της Κίνας.

«Είναι ένα μέρος της νησιωτικής αλυσίδας στην οποία αναφερόμασταν στρατιωτικά», δήλωσε στους Epoch Times ο Σάιμον Ο’Κόνορ, πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Άμυνας και Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας, αναφερόμενος στην Ιαπωνία. «Είναι μια περιοχή-κλειδί και για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις».

«Με άλλα λόγια, αν τα πράγματα πήγαιναν στραβά στο Στενό της Ταϊβάν, η Ιαπωνία θα ήταν μια κρίσιμη γεωγραφική τοποθεσία. Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί, αλλά αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ιαπωνία είναι αρκετά σημαντική».

 

Στάση των υποψηφίων του LDP για την Κίνα

Η έρευνα της Sankei Shimbun μεταξύ των μελών του LDP στις 24-25 Αυγούστου έδειξε ότι ο Κοϊζούμι προηγείται αυτή τη στιγμή με 29,4%, με τον Ισίμπα να ακολουθεί με μικρή διαφορά στο 23%.

Ο Ισίμπα επισκέφθηκε την Ταϊβάν με διακομματική ομάδα Ιαπώνων νομοθετών αμέσως μετά την ανακοίνωση του Κισίντα στις 14 Αυγούστου ότι παραιτείται. Ο Ισίμπα επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του να προωθήσει στενότερες σχέσεις με την Ταϊβάν, καθώς και με την ευρύτερη δημοκρατική κοινότητα, για να αποτρέψει την Ανατολική Ασία από το να γίνει «η Ουκρανία του αύριο».

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Σιγκέρου Ισίμπα μιλάει κατά τη διάρκεια συζήτησης ενόψει των εκλογών για την ηγεσία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, στο Τόκιο, 12 Σεπτεμβρίου 2020. (Charly Triballeau/Getty Images)

 

Η δημοσκόπηση της Sankei Shimbun δείχνει ότι ο Κοϊζούμι κατέχει σημαντικό προβάδισμα μεταξύ των νέων, ενώ ο Ισίμπα παραμένει δημοφιλής μεταξύ των ηλικιωμένων. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της ολομέλειας της ιαπωνικής Βουλής των Αντιπροσώπων πέρυσι, ο Κοϊζούμι δήλωσε ότι η Κίνα έχει εξελιχθεί από «μονοκομματική διακυβέρνηση» σε «διακυβέρνηση ενός ανθρώπου» υπό τον Σι Τζινπίνγκ.

Ο Σιμπούγια δήλωσε ότι η ακριβής θέση του 43χρονου Κοϊζούμι για τα θέματα της Κίνας παραμένει ασαφής. Ωστόσο, ο Γιαϊτά πιστεύει ότι η γενική τάση της Ιαπωνίας για αντιμετώπιση του ΚΚΚ δεν θα αλλάξει ανεξάρτητα από τον νικητή των εκλογών για την ηγεσία. Παρόλα αυτά, η δύναμη της στάσης της Ιαπωνίας μπορεί να διαφέρει μεταξύ των υποψηφίων.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η ιαπωνική πολιτική κυριαρχείται από το συντηρητικό LDP, με πολύ λίγες μεταβιβάσεις εξουσίας σε άλλα πολιτικά κόμματα. Επί του παρόντος, το LDP επιδιώκει να διορθώσει το χαμηλό ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης μέσω της αλλαγής ηγεσίας, κάτι που έχει κάνει πολλές φορές.

 

Στρατηγική ασάφεια στην προστασία της Ταϊβάν

Εν μέσω των απειλών του ΚΚΚ για εισβολή στην Ταϊβάν, το κατά πόσον η Ιαπωνία θα ήταν πρόθυμη να εμπλακεί σε μια πιθανή σύγκρουση στα Στενά της Ταϊβάν αποτέλεσε κεντρικό σημείο εξέτασης της εξελισσόμενης αμυντικής πολιτικής της Ιαπωνίας τα τελευταία χρόνια.

Το LDP έχει γενικά υποστηρίξει την αναθεώρηση του Άρθρου 9 του μεταπολεμικού συντάγματος της Ιαπωνίας, το οποίο περιέχει μια ρήτρα μη πολέμου που αποκηρύσσει τη χρήση στρατιωτικής βίας για τη διευθέτηση διεθνών διαφορών. Ως εκ τούτου, ο ιαπωνικός στρατός μπορεί να ασκήσει αυτοάμυνα μόνο όταν η χώρα δέχεται επίθεση και απαγορεύεται συνταγματικά να ξεκινά στρατιωτικές ενέργειες.

Ο Άμπε και οι διάδοχοί του ζητούν εδώ και καιρό να αναθεωρηθεί η ρήτρα ώστε να επιτραπεί στην Ιαπωνία να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην άμυνα και την περιφερειακή ασφάλεια μπροστά στις απειλές της Κίνας και της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο, η αναθεώρηση θα απαιτούσε υπερψήφιση στο ιαπωνικό κοινοβούλιο καθώς και δημοψήφισμα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Άμπε επανερμήνευσε το σύνταγμα ώστε να περιλαμβάνει τη «συλλογική αυτοάμυνα», η οποία επιτρέπει στην Ιαπωνία να αναλάβει στρατιωτική δράση όταν ένας σύμμαχος δέχεται επίθεση. Η Ιαπωνία δεν έχει ορίσει ποια χώρα, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελεί «σύμμαχο».

«Νομίζω ότι η στρατηγική ασάφεια έχει αλλάξει για την Ιαπωνία», δήλωσε ο Ο’Κόνορ, «Το Σύνταγμα ήταν πολύ σαφές, με μια πολύ αμυντική στάση, αλλά τώρα το αλλάζουν αυτό. Σαφώς αισθάνονται ότι υπάρχουν κάποιες πραγματικές απειλές στις οποίες πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθούν».

 

Των Michael Zhuang and Jon Sun

ΠΟΥ: Ο mpox δεν είναι ο νέος COVID-19, απίθανο το lockdown

Μια εβδομάδα αφότου η υπηρεσία υγείας των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του ιού, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι ο mpox δεν είναι ίδιος με τον COVID-19 και επεσήμανε πως δεν θα υπάρξουν λοκντάουν ή άλλα παρόμοια μέτρα.

«Θα μπούμε σε λοκντάουν στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ, είναι άλλος ένας COVID-19; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα: όχι», είπε ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής της Ευρώπης για τον ΠΟΥ, σε ζωντανή μετάδοση μέσων ενημέρωσης την Τρίτη. «Δυο χρόνια πριν, θέσαμε υπό έλεγχο τον mpox στην Ευρώπη, χάρη στην άμεση επέμβαση στις πιο πληγείσες κοινότητες αντρών που είχαν σεξουαλική επαφή με άντρες», είπε.

Ο mpox, μια ιογενής λοίμωξη γνωστή και ως ευλογιά των πιθήκων (monkeypox), προκαλεί πληγές γεμάτες πύον και συμπτώματα σαν αυτά της γρίπης. Συνήθως είναι ήπια, αλλά μπορεί να γίνει και θανατηφόρος.

Αξιωματούχοι λένε πως μια υποπαραλλαγή του στελέχους mpox Ι, η παραλλαγή Ib (Clade Ib), προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία επειδή φαίνεται να διαδίδεται πιο εύκολα μέσω συχνής κοντινής επαφής. Μια περίπτωση της παραλλαγής επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Σουηδία και συνδέθηκε με το αυξανόμενο ξέσπασμα στην Αφρική, το πρώτο σημάδι εξάπλωσης έξω από την ήπειρο.

Ο ΠΟΥ ανακήρυξε το πρόσφατο ξέσπασμα της ασθένειας ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, που αφορά τη διεθνή κοινότητα. Η παραλλαγή mpox Ι μεταφέρεται έξω από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από το περασμένο έτος, με αναφορές στον ιό να γίνονται σε δεκάδες άλλα αφρικανικά έθνη.

Ο Κλούγκε δήλωσε πως η εστίαση στο νέο στέλεχος Clade I θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της λιγότερο σοβαρής παραλλαγής Clade II, η οποία εξαπλώνεται παγκοσμίως από το 2022, επιτρέποντας στην Ευρώπη να βελτιώσει την ανταπόκρισή της μέσω βελτιωμένων υγειονομικών συμβουλώνκαι παρακολούθησης.

Στο ξέσπασμα του 2022-2023, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και άλλων χωρών προειδοποίησαν πως ο ιός μεταδιδόταν πρωταρχικά μεταξύ αντρών που είχαν σεξουαλικές σχέσεις με άλλους άντρες. Ωστόσο, για την παραλλαγή Ib, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως πιο σοβαρή, ο ΠΟΥ και άλλες υπηρεσίες υγείας, όπως το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) των ΗΠΑ, δεν έχουν εκδώσει παρόμοιες προειδοποιήσεις.

Περίπου 100 νέα κρούσματα του στελέχους mpox ΙΙ αναφέρονται πλέον στην περιοχή της Ευρώπης κάθε μήνα, πρόσθεσε ο Κλούγκε. Σύμφωνα με δελτίο ειδήσεων των Ηνωμένων Εθνών, το Κονγκό έχει αναφέρει 15.600 κρούσματα mpox και 540 θανάτους μέσα στο 2024.

Ο mpox μεταδίδεται με τη στενή σωματική επαφή και με την σεξουαλική επαφή, αλλά αντίθετα με προηγούμενες πανδημίες, όπως ο COVID-19, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι διαδίδεται εύκολα μέσω του αέρα.

«Μπορούμε και θα πρέπει να καταπολεμήσουμε τον mpox μαζί», είπε ο Κλούγκε τη Δευτέρα. «Πρέπει να επιλέξουμε αν θα θέσουμε τα συστήματα για τον έλεγχο και την καταπολέμηση του mpox παγκοσμίως ή αν θα μπούμε σε άλλον ένα κύκλο πανικού και αμέλειας. Ο τρόπος που αντιδρούμε τώρα και τα επόμενα χρόνια θα αποβεί μία κρίσιμη δοκιμασία για την Ευρώπη και τον κόσμο», τόνισε.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες πρέπει να είναι σε επιφυλακή και να παραμένουν ευέλικτες, σε περίπτωση που υπάρξουν νέες, πιο εύκολα μεταδιδόμενες παραλλαγές, αλλά δεν υπάρχουν συστάσεις για τους ανθρώπους να φορούν μάσκες, είπε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιασάρεβιτς.

Το CDC εκδίδει ενημέρωση σχετικά με τον mpox

Σε ενημέρωση την προηγούμενη εβδομάδα, το CDC είπε πως ο mpox προς το παρόν ενέχει χαμηλό κίνδυνο για τις ΗΠΑ, και δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση mpox Ι στη χώρα.

«Ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό στις ΗΠΑ από τον τύπο mpox που κυκλοφορεί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι πολύ χαμηλός», είπε η ομοσπονδιακή υπηρεσία υγείας. Ωστόσο, τόνισε πως η κατάσταση «μπορεί να αλλάξει, καθώς περισσότερες πληροφορίες γίνονται διαθέσιμες» ή εάν περιπτώσεις της παραλλαγής I εμφανιστούν εκτός Αφρικής.

Αυτό επειδή έχει υπάρξει περιορισμένος αριθμός ατόμων που ταξιδεύουν άμεσα με αεροπλάνο από το Κονγκό ή τις γειτονικές χώρες των ΗΠΑ.

Του Jack Philips, ρεπόρτερ των Breaking News

Μπάμιες λαδερές από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Οι μπάμιες αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης K, απαραίτητης για την υγεία των οστών. Επιπλέον, περιέχουν τις απαραίτητες για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος βιταμίνες C, Α και καροτενοειδή. Τα τελευταία (ιδίως η λουτεΐνη και το β-καροτένιο) παρουσιάζουν αντιοξειδωτική δράση, περιορίζοντας σημαντικά τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες.

Η συνύπαρξή τους με τροφές πλούσιες σε λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο και η φέτα, αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητά τους και απογειώνει τη θρεπτική αξία του πιάτου.

Κλασικά γίνονται στην κατσαρόλα αλλά το καλοκαίρι, στα νησιά που όλοι τρέχουμε, ο εύκολος τρόπος είναι οι μπάμιες στο φούρνο. Γίνονται με τα ίδια υλικά δηλαδή και στον φούρνο. Αφού ετοιμάσουμε τις μπάμιες, κάνουμε μια σάλτσα ντομάτας και τα βάζουμε όλα μαζί σε ταψί στο φούρνο.

Παραλλαγές υπάρχουν πολλές. Από τις πιο δημοφιλείς είναι οι μπάμιες με κοτόπουλο, ενώ γίνονται και με κρέας, με ψάρι ή με διάφορα λαχανικά. 

Όταν αγοράζουμε μπάμιες φροντίζουμε το χρώμα τους να είναι καταπράσινο και η σάρκα τους να μην λυγίζει δείγμα ότι είναι πολύ φρέσκες και τρυφερές.

Η μπάμια ‘φωνάζει’ για σκόρδο, μαϊντανό και ντομάτα. Ντομάτα φρέσκια, σαρκώδη, γλυκιά, στην εποχή της. Αν χρησιμοποιήσετε ντομάτα εμπορίου, θα χρειαστείτε 2 συσκευασίες των 400 γραµ. Προτιμήστε τα ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια και περάστε τα στο μπλέντερ να λιώσουν. Κάνουν καλύτερη σάλτσα. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείτε και 1 φλ. νερό στη συνταγή.

Το μυστικό για τέλειες μπάμιες, είναι το ξύδι και η ζέστη. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγετε το αντιαισθητικό σάλιο τους στο φαγητό σας.

Για να φτάσουν στο πιάτο σωστά μαγειρεμένες – τόσο όσο να μην ανοίξουν και λιώσουν – χρειάζεται να τις μαγειρέψετε σε μέτρια φωτιά και να μην ανακατεύετε με κουτάλα, γιατί τότε θα λιώσουν και θα διαλυθούν. Ανακάτεμα κάνουμε μόνο ανακινώντας τα χερούλια της κατσαρόλας.

Η επιτυχία είναι στο τέλος του μαγειρέματος να μένει λίγη σάλτσα με το λάδι της. Να μελώνει δηλαδή το φαγητό. 

Υλικά

1 kg μπάμιες φρέσκιες καθαρισμένες

1 κ.σ. αλάτι χόνδρο

⅓ φλ. ελαιόλαδο

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 σκελίδα σκόρδο

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 kg φρέσκες τριμμένες ντομάτες

⅓ φλ. ξύδι από κρασί

½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Αλάτι

Πιπέρι

Προετοιμασία

Καθαρίζουμε τις μπάμιες με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι κι αφαιρούμε το περίβλημα γύρω από το κεφαλάκι σαν να τις ξεφλουδίζουμε κωνικά. Φροντίζουμε το κεφαλάκι τους να μείνει πάνω στη μπάμια και να μην ανοίξει ή σκιστεί.

Αφού τελειώσουμε, τις πλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά.

Τις βάζουμε σε ταψί, τις περιχύνουμε με ξύδι και τις πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι. Τις ανακατεύουμε ελαφρά να πάει το ξύδι παντού.

Αφήνουμε να σταθούν για 1 ώρα περίπου. Αν είναι καλοκαίρι τις βγάζουμε στον δυνατό ήλιο.

Γιατί τις μαρινάρω σε ξύδι και αλάτι;

Αυτό το μαρινάρισμα, ειδικά κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο, θα τις βοηθήσει να μείνουν ολόκληρες και να μην τρέξει το κολλώδες υγρό από το εσωτερικό τους και βγουν τα σπόρια τους στο μαγείρεμα. Το αποτέλεσμα; Στο μαγείρεμα θα είναι πιο γλυκιές με κρουστή σάρκα.

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και ροδίζουμε τις μπάμιες για 3-4′ χωρίς πολύ ανακάτεμα, σε δυνατή φωτιά. Ανακινούμε απλά την κατσαρόλα από τα χερούλια.

Προσθέτουμε και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά να γίνει διάφανο.

Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1′.

Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε για 1 λεπτό στη βάση της κατσαρόλας.

Στη συνέχεια ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 25′ να μαλακώσουν, αλλά όχι να λιώσουν.

Τέλος, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον μαϊντανό. 

Βράζουμε για λίγα επιπλέον λεπτά μέχρι να μελώσουν οι μπάμιες και να μείνουν με το λάδι τους και ελάχιστη σάλτσα.

Δεν τις ανακατεύουμε ποτέ μέσα στη σάλτσα γιατί θα ανοίξουν και θα διαλυθούν.

Νερό δεν είναι απαραίτητο ότι θα χρειαστείτε. Οι μπάμιες έχουν πολύ υγρασία και η φρέσκια ντομάτα επίσης. Τώρα, αν χρησιμοποιήσετε ντομάτα εμπορίου, το νερό είναι απαραίτητο. Θα βάλετε τόσο όσο να μισοσκεπάζονται τα υλικά στην κατσαρόλα.

Δοκιμάστε το φαγητό κι αν χρειάζεται, προσθέστε 2-3 πρέζες ζάχαρη. Συνήθως όταν οι ντομάτες είναι φρέσκες είναι γλυκιές και η ζάχαρη είναι περιττή. Άλλωστε και το ξερό κρεμμύδι δίνει γλύκα και χυλώνει καλά τη σάλτσα. Αν χρησιμοποιήσετε ντομάτα εμπορίου, τότε σίγουρα θα χρειαστείτε λίγη γλύκα.

Σερβίρονται ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.

Η Κίνα διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα της Γιουνάν καθώς η σύγκρουση στη Βιρμανία θερμαίνεται

Ο κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός πραγματοποιεί ασκήσεις με πραγματικά πυρομαχικά και ένοπλες περιπολίες στη δυτική επαρχία Γιουνάν κοντά στα σύνορα Κίνας-Μπούρμα καθώς ο εμφύλιος πόλεμος κλιμακώνεται στη γειτονική χώρα.

Η Διοίκηση Θεάτρου Νότου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) πραγματοποιεί τριήμερη κοινή άσκηση που ξεκίνησε στις 27 Αυγούστου, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό της στο WeChat.

Η ίδια διοίκηση είχε πραγματοποιήσει από τις 26 Αυγούστου ένοπλες περιπολίες στα σύνορα και κοινές περιπολίες της επίγειας αστυνομίας στις επαρχίες Ρουίλι και Ζενκάνγκ της Γιουνάν κοντά στη Βιρμανία, γνωστή και ως Μιανμάρ.

 

Εντεινόμενη σύγκρουση

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Βιρμανία έχει ενταθεί φέτος παρά τις προσπάθειες του Πεκίνου να ασκήσει την επιρροή του τόσο στη βιρμανική στρατιωτική χούντα όσο και στις ομάδες ανταρτών για τη διατήρηση της σταθερότητας των οικονομικών συμφερόντων της Κίνας στο κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Στις αρχές Ιανουαρίου, μια οβίδα που εκτοξεύθηκε από τη Βιρμανία προσγειώθηκε στη Νανσάν, μια συνοριακή πόλη στην επαρχία Γιουνάν, τραυματίζοντας πέντε Κινέζους πολίτες. Αργότερα τον ίδιο μήνα, η βιρμανική στρατιωτική χούντα και τρεις τοπικές ένοπλες εθνοτικές ομάδες στη βόρεια Βιρμανία – οι Κοκάνγκ, Ταάνγκ και Αρακάν, γνωστές ως Συμμαχία των Τριών Αδελφοτήτων – κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη μεσολάβηση του Πεκίνου.

Ωστόσο, τον Απρίλιο ξέσπασαν εκ νέου μάχες μεταξύ του βιρμανικού στρατού και του στρατού του Αρακάν στην πολιτεία Ρακίν, αποδεικνύοντας ότι η διαμεσολάβηση του Πεκίνου ήταν αναποτελεσματική.

Τον Ιούνιο, ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός Ταάνγκ της Συμμαχίας των Τριών Αδελφών, με την υποστήριξη των τοπικών ενόπλων δυνάμεων, ανανέωσε τις επιθέσεις του σε προπύργια της χούντας στη βορειοανατολική Πολιτεία Σαν και στην παρακείμενη περιοχή Μανταλέι, η οποία συνορεύει με την Κίνα, το Λάος και την Ταϊλάνδη.

Με τις εξελίξεις αυτές, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός κατέρρευσε πλήρως και ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα εντάθηκε από τον Ιούλιο.

Ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, ο στρατηγός του βιρμανικού στρατού που κυβερνά τη χώρα από το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021, κατηγόρησε μη κατονομαζόμενες ξένες δυνάμεις ότι παρέχουν όπλα, τεχνολογία και άλλη βοήθεια στις διάφορες επαναστατικές ομάδες της Βιρμανίας. Για ορισμένους, αναφερόταν στην Κίνα, η οποία έχει εδώ και καιρό στενούς δεσμούς με τις εθνοτικές επαναστατικές ομάδες στις συνοριακές περιοχές Κίνας-Βιρμανίας.

Το ΚΚΚ αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στον εμφύλιο πόλεμο της Βιρμανίας όταν ο υπουργός Εξωτερικών του Γουάνγκ Γι επισκέφθηκε τη χώρα στις 14 Αυγούστου.

 

Γεωπολιτικά και οικονομικά κίνητρα

Ο Σουν Κουο-Χσιάνγκ, καθηγητής διεθνών υποθέσεων και επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Νανχούα της Ταϊβάν, δήλωσε στους Epoch Times στις 27 Αυγούστου ότι η πιθανότητα το Πεκίνο να στείλει στρατεύματα στη Βιρμανία είναι χαμηλή. «Η αποστολή πεζών μπότες στη Βιρμανία θα προσελκύσει τη διεθνή προσοχή και μπορεί να παρασύρει την Κίνα σε μεγαλύτερες περιφερειακές συγκρούσεις, κάτι που δεν συνάδει με τα στρατηγικά συμφέροντα του Πεκίνου», δήλωσε.

Είπε ότι το ΚΚΚ είναι πιο πιθανό να επηρεάσει την κατάσταση στη Βιρμανία και να προστατεύσει τα συμφέροντά του παρέχοντας πληροφορίες, υλικοτεχνική υποστήριξη, ακόμη και μυστική στρατιωτική βοήθεια σε όποια πλευρά θα επωφεληθεί.

Επιπλέον, «το ΚΚΚ προσπαθεί να παίξει το ρόλο του “σταθεροποιητή” στην κατάσταση στη Βιρμανία για να διασφαλίσει ότι το έθνος δεν θα κλίνει προς τις δυτικές χώρες για τα γεωπολιτικά συμφέροντα του ΚΚΚ», δήλωσε ο Σουν.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής της Βιρμανίας και μεταξύ των έργων της είναι ο στρατηγικής σημασίας οικονομικός διάδρομος Κίνας-Μιανμάρ, ο οποίος περιλαμβάνει ενεργειακούς αγωγούς και κατασκευές υποδομών μεγάλης κλίμακας.

Κινέζοι στρατιωτικοί παρευρίσκονται σε τελετή για τον εορτασμό της 78ης Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων της Βιρμανίας στη Ναϊπιτάου στις 27 Μαρτίου 2023. (STR/AFP μέσω Getty Images)

 

Ο Τσουνγκ Τσιχ-Τουνγκ, βοηθός ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας της Ταϊβάν, δήλωσε στους Epoch Times στις 27 Αυγούστου ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες του ΚΚΚ κοντά στα σύνορα ήταν μια ευκαιρία για την εκπαίδευση στρατευμάτων και μια επίδειξη της ικανότητας και της προθυμίας του να παρέμβει στρατιωτικά στον εμφύλιο πόλεμο της Βιρμανίας.

Αλλά ο Τσουνγκ δήλωσε ότι, εκτός εάν η όλη κατάσταση στη Βιρμανία είναι εντελώς ανεξέλεγκτη και οι δυτικές χώρες παρέμβουν, «η αποστολή στρατευμάτων για να συμμετάσχουν στον εμφύλιο πόλεμο της Βιρμανίας είναι η τελευταία λύση για το ΚΚΚ».

 

Παίζοντας σε διαφορετικές πλευρές

Ο Σουν επεσήμανε ότι το ΚΚΚ παίζει μια πράξη ισορροπίας στο εσωτερικό της Βιρμανίας.

«Έχει μια μακροχρόνια σχέση συνεργασίας με τη στρατιωτική κυβέρνηση της Βιρμανίας και ταυτόχρονα διατηρεί επαφές με εθνοτικές επαναστατικές ομάδες στη βόρεια Βιρμανία, όπως οι Κοκάνγκ και οι Ταάνγκ», είπε.

Μέλη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού των Μπαμάρ (BPLA) καθαρίζουν τα όπλα τους σε έδαφος που ανήκει στον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό των Κάρεν (KNLA), στην Πολιτεία Κάρεν, Μιανμάρ, 8 Μαρτίου 2024. Ο BPLA σχηματίστηκε τον Απρίλιο του 2021 για να πολεμήσει τη χούντα αφού αυτή ανέτρεψε μια εκλεγμένη κυβέρνηση. Η ομάδα υπήρξε βασικός παίκτης στην Επιχείρηση 1027, μια κοινή επίθεση με άλλες ανταρτικές πολιτοφυλακές που αποδυνάμωσε σημαντικά τον στρατό. (Stringer/Reuters)

 

Ο Τσουνγκ δήλωσε ότι το Πεκίνο εξακολουθεί να υποστηρίζει τη στρατιωτική κυβέρνηση της Βιρμανίας, αλλά πρέπει επίσης να επιτύχει μια ισορροπία.

«Είτε πρόκειται για τους αντάρτες είτε για τη στρατιωτική κυβέρνηση, εάν όλοι βασίζονται στην υποστήριξη του Πεκίνου, μπορεί να καταδειχθεί η κυριαρχία του Πεκίνου στη Βιρμανία», είπε.

Ο Σουν δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα έχει λάβει ορισμένα μέτρα για να υποστηρίξει τον εκδημοκρατισμό της Βιρμανίας και να αντιμετωπίσει την επιρροή του ΚΚΚ, αλλά το αποτέλεσμα ήταν περιορισμένο λόγω των εμποδίων του Πεκίνου. Η Μόσχα, βασικός σύμμαχος του Πεκίνου, υποστηρίζει επίσης εδώ και καιρό τη χούντα της Βιρμανίας.

«Η Κίνα και η Ρωσία αντιτάχθηκαν πάντα στις κυρώσεις κατά του στρατιωτικού καθεστώτος της Βιρμανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς», δήλωσε ο Σουν.

«Η στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ βασίζεται στην οικονομική και διπλωματική υποστήριξη του ΚΚΚ για να διατηρήσει την κυριαρχία της».

Ο Τσουνγκ συμφωνεί ότι η Δύση έχει περιορισμένη επιρροή στη Βιρμανία σε σύγκριση με την κυριαρχία του ΚΚΚ, προσθέτοντας ότι ο εκδημοκρατισμός της Βιρμανίας δεν ευνοεί τον έλεγχό της στο έθνος.

«Το ΚΚΚ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη στρατιωτική δικτατορία της Βιρμανίας, η οποία είναι ευκολότερο να ελεγχθεί», δήλωσε.

 

Ο Luo Ya συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Οι ειδικοί δίνουν συμβουλές προστασίας ενάντια στην έξαρση σαρκοφάγου βακτηρίου στην Ιαπωνία

Καθώς η Ιαπωνία δέχεται ένα πλήθος διεθνών τουριστών κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, οι αξιωματούχοι υγείας αντιμετωπίζουν μια έξαρση λοιμώξεων που προκαλούνται από αυτό που είναι κοινώς γνωστό ως «σαρκοφάγο βακτήριο». Στο πρόγραμμα «Health 1+1» ο Σιαοσού Σον Λιν, Αμερικανός ειδικός στην ιολογία και μικροβιολόγος, μίλησε για τα συμπτώματα, τα χαρακτηριστικά και τις μεθόδους πρόληψης για αυτού του είδους τις λοιμώξεις.

Το «σαρκοφάγο βακτήριο» που αναφέρθηκε πρόσφατα στα μέσα ενημέρωσης στην πραγματικότητα αναφέρεται στον στρεπτόκοκκο ομάδας Α, είπε ο Λιν. Σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτή η λοίμωξη απελευθερώνει ένζυμα που διαλύουν τους μύες και τους συνδετικούς ιστούς, εξού και το όνομα του. Αυτές οι σοβαρές περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε καταστάσεις που συμπεριλαμβάνουν το σύνδρομο τοξικού στρεπτοκοκκικού σοκ (STSS), το οποίο έχει ποσοστό θνησιμότητας έως και 30%.

Από της 30 Ιουνίου, η Ιαπωνία έχει αναφέρει 1.144 περιπτώσεις STSS αυτό το έτος, σύμφωνα με αναφορά της ιαπωνικής εφημερίδας Γιομιούρι Σίμπουν. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός περιπτώσεων τα τελευταία 25 χρόνια. Κυβερνητικά στατιστικά δείχνουν πως, τα τελευταία πέντε χρόνια, ο ετήσιος αριθμός περιπτώσεων STSS ήταν τυπικά κάτω από 1.000. Το 2019, υπήρξαν 894 περιπτώσεις, οι οποίες μειώθηκαν σε 622 το 2021. Ωστόσο, ο αριθμός ανέβηκε ξανά, με 941 περιπτώσεις το 2023.

Ο αριθμός σοβαρών μολύνσεων στρεπτόκοκκου ομάδας Α στις Η.Π.Α. αυξάνεται την τελευταία δεκαετία, όπως δείχνουν δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των Η.Π.Α. (CDC). Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι Η.Π.Α. έχουν καταγράψει περίπου 20.000 με 27.000 περιπτώσεις διηθητικών λοιμώξεων στρεπτόκοκκου ομάδας Α ανά έτος, με αποτέλεσμα 1.800 με 2400 θανάτους ετησίως.

Η αύξηση των λοιμώξεων στρεπτόκοκκου ομάδας Α συνδέεται με την πανδημία του COVID-19, η οποία έχει εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα πολλών ανθρώπων, είπε ο Λιν. Με την χαλάρωση των περιορισμών της πανδημίας, οι άνθρωποι τώρα εκθέτονται ξανά σε έναν μεγάλο αριθμό παθογόνων. Αυτοί με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής λοίμωξης από το βακτήριο του στρεπτόκοκκου ομάδας Α.

 

Συμπτώματα του συνδρόμου τοξικού στρεπτοκοκκικού σοκ

Πρώιμα συμπτώματα του STSS περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό και κρυάδες
  • Μυϊκό πόνο
  • Ναυτία και εμετό
  • Σοβαρά συμπτώματα που μπορεί να αναπτυχθούν μέσε σε 24 με 48 ώρες από την αρχική μόλυνση περιλαμβάνουν:
  • Χαμηλή αρτηριακή πίεση
  • Ταχυκαρδία (αυξημένοι καρδιακοί παλμοί)
  • Ταχύπνοια (αυξημένος αναπνευστικός ρυθμός)
  • Οργανική ανεπάρκεια: Η νεφρική ανεπάρκεια μπορεί αν εκδηλωθεί ως ανικανότητα ούρησης, ενώ η ηπατική ανεπάρκεια μπορεί αν προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία ή μώλωπες και ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών).

Το STSS συμβαίνει όταν τοξικές πρωτεΐνες από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλούν μια συστημική αντίδραση, είπε ο Λιν. Αυτές οι πρωτεΐνες μπορούν να προκαλέσουν υπερκυτοκιναιμία, οδηγώντας σε εκτενή διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό μπορεί, με την σειρά του, να έχει ως αποτέλεσμα σοκ και ανεπαρκή τροφοδοσία αίματος στα διάφορα όργανα.

Μόλις αναπτυχθεί το STSS, μπορεί να προοδεύσει ραγδαία, προκαλώντας σοβαρά συμπτώματα και πιθανώς να οδηγήσει σε θάνατο. Η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία είναι κρίσιμα, είπε ο Λιν. Τα καλά νέα είναι πως ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α έχει χαμηλή αντιβιοτική αντίσταση, καθιστώντας πολλά αντιβιοτικά αποτελεσματικά.

 

Χαρακτηριστικά της νεκρωτικής περιτονίτιδας

Μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να προκληθεί από μόλυνση με στρεπτόκοκκο ομάδας Α είναι η νεκρωτική περιτονίτιδα. Η περιτονία, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στο δέρμα και τους μύες, λειτουργεί ως προστασία για τον μυϊκό ιστό. Αν τα βακτήρια εισέλθουν μέσω μιας πληγής στο δέρμα, μπορούν γρήγορα να εξαπλωθούν μέσω της περιτονίας, σύμφωνα με τον Λιν.

Ασθενείς με νεκρωτική περιτονίτιδα συνήθως βιώνουν ερυθρότητα, οίδημα και πόνο στην πληγείσα περιοχή. Ένα πιο προφανές κλινικό σημάδι είναι πως ακόμα και περιοχές του δέρματος χωρίς εμφανή κοκκίνισμα ή πρήξιμο είναι επώδυνες στην αφή, υποδηλώνοντας πως η βακτηριακή λοίμωξη εξαπλώνεται ραγδαία και μπορεί σύντομα να οδηγήσει σε νέκρωση των ιστών.

Η έγκαιρη θεραπεία είναι κρίσιμη για την νεκρωτική περιτονίτιδα, σημείωσε ο Λιν. Αν ο ιστός νεκρωθεί, τότε είναι απαραίτητος ο καθαρισμός (αφαίρεση του επηρεασμένου ιστού). Αυτή η διαδικασία είναι επώδυνη και έχει ως αποτέλεσμα μια μακρά, δύσκολη ανάρρωση με ουλές. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ίσως απαιτείται ακρωτηριασμός.

 

Μέθοδοι θεραπείας και πρόληψης

Οι ιατροί αντιμετωπίζουν τις μολύνσεις με στρεπτόκοκκο ομάδας Α κυρίως με αντιβιοτικά όπως η πενικιλίνη και η κλινδαμυκίνη, είπε ο Λιν. Για πιο σοβαρές περιπτώσεις, πρόσθεσε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη ως θεραπεία επείγουσας ανάγκης.

Ενώ τα αντιβιοτικά είναι η πρώτη γραμμή άμυνας, είναι συχνά ανεπαρκή από μόνα τους, και χρειάζεται επείγουσα εγχείρηση για την αφαίρεση του νεκρωμένου ιστού, σύμφωνα με τον Ιαπωνικό Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα διαθέσιμο εμβόλιο που να αποτρέπει τις μολύνσεις με στρεπτόκοκκο ομάδας Α.

Τα μικρά παιδιά, οι άνθρωποι άνω των 50 ετών και αυτοί με διαβήτη θεωρούνται ομάδες υψηλού κινδύνου λόγο του εξασθενημένου ανοσοποιητικού τους συστήματος, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους σε μολύνσεις στρεπτόκοκκου ομάδας Α, είπε ο Λιν.

Ο κίνδυνος μόλυνσης με στρεπτόκοκκο ομάδας Α αυξάνεται με την ηλικία. Τα δεδομένα δείχνουν πως ο ρυθμός μόλυνσης είναι 8,3 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα στην ηλικιακή ομάδα 50 έως 64 ετών, ανεβαίνοντας σε 10,4 περιπτώσεις στην ηλικιακή ομάδα 65 έως 74 ετών, 11,2 περιπτώσεις στην ηλικιακή ομάδα 75 έως 80 ετών, φτάνοντας ως και 15,2 περιπτώσεις σε αυτούς 85 ετών και άνω.

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α τυπικά μεταδίδεται μέσω σωματιδίων του αναπνευστικού ή με άμεση επαφή με μολυσμένες πληγές, είπε ο Λιν.

Για την πρόληψη μόλυνσης από αυτά τα «σαρκοφάγα βακτήρια», προτείνει τις ακόλουθες οδηγίες:

  • Διατηρήστε μια καλή υγιεινή: Φοράτε μάσκες και πλένετε τακτικά τα χέρια σας.
  • Δώστε προτεραιότητα στην υγεία: Να ξεκουράζεστε αρκετά, να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή και να ενδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
  • Προστατέψτε τις ανοιχτές πληγές: Αποφύγετε το κολύμπι στη θάλασσα ή σε πισίνες εάν έχετε πληγές στο δέρμα.
  • Ασφάλεια με τα θαλασσινά: Καταναλώστε μονάχα καλά μαγειρεμένα θαλασσινά και φοράτε γάντια όταν χειρίζεστε οστρακοειδή για να αποφύγετε κοψίματα και να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

Των Shan Lam και JoJo Novaes

Η Ρωσία απαγορεύει σε περισσότερους Αμερικανούς δημοσιογράφους, αξιωματούχους και επιχειρηματίες να εισέλθουν στη χώρα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας πρόσθεσε 92 Αμερικανούς, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφους, αξιωματούχους των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και ηγέτες της τεχνολογίας, στον κατάλογο των ατόμων που απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα.

Σε μια δήλωση της 28ης Αυγούστου σχετικά με την κίνηση αυτή, το υπουργείο ανέφερε ότι ήταν μια απάντηση για τη «ρωσοφοβική πορεία που ακολουθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν με διακηρυγμένο στόχο να επιφέρει μια στρατηγική ήττα στη Μόσχα».

«Η οποία περιλαμβάνει οριζόντιες κυρώσεις σε Ρώσους πολιτικούς, επιχειρηματίες, ερευνητές, πολιτιστικούς παράγοντες, δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης, η είσοδος στη Ρωσική Ομοσπονδία θα απαγορευτεί μόνιμα σε 92 πολίτες των ΗΠΑ», πρόσθεσε το υπουργείο.

Σε απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία το 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι σύμμαχοι έχουν θεσπίσει διάφορες κυρώσεις κατά ρωσικών επιχειρήσεων και προσώπων, συμπεριλαμβανομένων δισεκατομμυριούχων Ρώσων ολιγαρχών και στενών μελών της οικογένειάς τους.

Μεταξύ των νέων ονομάτων που προστέθηκαν στον κατάλογο απαγόρευσης εισόδου από τη Ρωσία είναι 11 νυν και πρώην μέλη του προσωπικού της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal. Άλλα στελέχη εφημερίδων, συμπεριλαμβανομένων πέντε δημοσιογράφων των New York Times και τεσσάρων από την Washington Post, είναι επίσης μεταξύ των νέων προσθηκών.

Υπάρχουν επίσης διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών λογισμικού και τεχνολογίας, στρατιωτικό προσωπικό και μερικοί καθηγητές πανεπιστημίου, οι οποίοι έχουν επισημανθεί από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Δεν είναι σαφές αν όλοι είναι Αμερικανοί πολίτες ή απλώς έχουν δεσμούς με τη χώρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι όλοι οι δημοσιογράφοι είναι «κορυφαίες φιλελεύθερες-παγκοσμιοποιητικές εκδόσεις που εμπλέκονται στην παραγωγή και διάδοση ψευδών στοιχείων για τη Ρωσία και τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις».

Ο κατάλογος με τις απαγορεύσεις περιλαμβάνει επίσης «ανώτερα στελέχη και αξιωματούχους διαφόρων επιπέδων από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τις ειδικές υπηρεσίες, επικεφαλής βασικών αμυντικών εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που προμηθεύουν όπλα στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και χρηματοδοτούν το καθεστώς του Κιέβου», ανέφερε το υπουργείο.

Σε άλλους στη λίστα έχει απαγορευτεί η είσοδος στη Ρωσία για υποτιθέμενες «αντιρωσικές δραστηριότητες» και ως απάντηση σε μια «φρενίτιδα κυρώσεων» από αξιωματούχους των ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν παρουσίασε νέες σαρωτικές κυρώσεις κατά σχεδόν 400 ατόμων και εταιρειών που συνδέονται με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία εκδίδει κατάλογο Αμερικανών στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα. Πέρυσι, η Μόσχα δημοσίευσε έναν άλλο κατάλογο απαγόρευσης εισόδου που περιλάμβανε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αρκετούς γερουσιαστές, τον παρουσιαστή της βραδινής τηλεόρασης Στίβεν Κόλμπερτ και άλλα ονόματα υψηλού προφίλ.

Σύμφωνα με τον κατάλογο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σε περισσότερους από 2.000 Αμερικανούς απαγορεύεται σήμερα η είσοδος στη Ρωσία. Τον Ιούνιο, η χώρα μπλόκαρε επίσης 81 ιστότοπους δυτικών μέσων ενημέρωσης από 25 ευρωπαϊκές χώρες, κατηγορώντας τους ότι διανέμουν ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Του Stephen Katte